#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

On Line Δημόσιο: Ποιοί χωρούν, ποιοί περισσεύουν Η μείωση με κάποιον τρόπο των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι μόνο επιταγή της τρόικας αλλά αποτελεί μονόδρομο για την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Δεν είναι ανάγκη να φύγουν τόσοι πολλοί όσοι κάποιοι διατείνονται (εκατοσταριές χιλιάδες π.χ.). Υπάρχει ένα ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που είναι εντελώς αδρανοποιημένοι άρα πλήρως αντιπαραγωγικοί. Υπάρχουν επίσης οι επίορκοι και παρανομούντες. Υπάρχουν τέλος και αυτοί που αποτελούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ας δούμε τρόπους να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιβαρυντικές για τη λειτουργία του κράτους υποκατηγορίες. Πιστεύω πως με τη λογική και τον σχεδιασμό, στο τέλος θα χρειαστούν ελάχιστες απολύσεις και μια περιορισμένη εφεδρεία για να λυθεί το πρόβλημα παραγωγικότητας στο δημόσιο.

Οι αδρανοποιημένοι και αντιπαραγωγικοί υπάλληλοι μπορούν να επανέλθουν σε παραγωγική υπηρεσία με στοχευμένες και μελετημένες μετατάξεις. Είναι γνωστό πως υπάρχουν υπηρεσίες με φοβερές ελλείψεις σε προσωπικό και άλλες όπου δεν φτάνουν τα γραφεία για να καθίσουν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι. Το γεγονός πως στις ελλειμματικές σε υπαλλήλους υπηρεσίες υπάρχει πραγματική δουλειά να γίνει, ενώ στις πλεονασματικές συνήθως η εργασία είναι «χαρά» δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε καθόλου τυχαίο! Για την υλοποίηση λοιπόν αυτής της δράσης, που μπορεί κάλλιστα να συμπεριλάβει και υπαλλήλους οργανισμών που θα καταργηθούν, αρκεί μονάχα η πολιτική βούληση και η αγνόηση του πολιτικού κόστους, καθώς θα χρειαστεί να επιβάλει το πολιτικό σύστημα δυσάρεστες αποφάσεις σε «δικά του παιδιά».

Οι επίορκοι, παρανομούντες και απείθαρχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιμετωπίζονται από ένα σύγχρονο κράτος μονάχα με έναν τρόπο: άμεση απόλυση! Ακόμη και αν διατηρηθεί η μονιμότητα, τα «εργαλεία» υπάρχουν (πειθαρχικά συμβούλια, κλπ), αρκεί να στελεχωθούν κατάλληλα και να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζουν το πειθαρχικό δίκαιο. Επίσης, προτεραιότητα θα χρειαστεί να δοθεί στην εκδίκαση από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια υποθέσεων διαφθοράς και χρηματισμού υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Και φτάνουμε στην κυριότερη υποκατηγορία. Τους υπαλλήλους που είτε από έλλειψη προσόντων, είτε από χαρακτήρα είτε λόγω ηλικίας αποτελούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Εδώ, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, μελέτες που θα δείχνουν τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό και θα εξειδικεύουν τα επιμέρους προσόντα του, δράσεις αντικειμενικής αξιολόγησης του υπάρχοντος προσωπικού αλλά κυρίως θα χρειαστεί ένα ΟΡΑΜΑ για το κράτος που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο μέλλον.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό το ΟΡΑΜΑ είναι αυτονόητο, το έχουν κατακτήσει όλες οι αναπτυγμένες χώρες και είναι αδήριτη ανάγκη να υιοθετηθεί και από το ελληνικό κράτος. Το μελλοντικό μας δημόσιο θα πρέπει να υιοθετήσει άμεσα τις νέες τεχνολογίες, να εισέλθει δηλαδή στην ηλεκτρονική εποχή και τον ψηφιακό κόσμο. Το μελλοντικό μας δημόσιο ή θα είναι ένα δημόσιο on line ή δεν θα υπάρξει! Αυτό και μόνο το προαπαιτούμενο, μπορεί να γίνει ο καθοδηγητικός φάρος για τα κριτήρια μιας μικρής αλλά καθοριστικής εφεδρείας. Απαιτείται άμεση αξιολόγηση των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων από αυστηρή και ανεξάρτητη αρχή. Τα αποτελέσματα  αυτής της αξιολόγησης, επιβάλλεται να είναι ο «μπούσουλας» μιας περιορισμένης αλλά απόλυτα κρίσιμης «εφεδρείας» που θα οδηγήσει έξω από το «σώμα» της δημόσιας διοίκησης αυτούς που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν στην καινούρια ψηφιακή εποχή. Το κριτήριο είναι αδιάβλητο, μετρήσιμο και κατά τη γνώμη μου κοινωνικά ανεκτό. Υποθέτω βάσιμα πως θα ικανοποιήσει και ηλικιακά κριτήρια αφού κατά το πλείστον είναι φανερό πως υπάλληλοι μεγάλης συνήθως ηλικίας είναι αυτοί που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε πλήρως ψηφιακό περιβάλλον. Με ένα σμπάρο λοιπόν, θα έχουμε χτυπήσει δύο τρυγόνια! Με την καθιέρωση τέλος και της ατομικής ευθύνης του υπαλλήλου και κατά συνέπεια της μίας υπογραφής, πιστεύω πως η δημόσια διοίκηση θα αλλάξει άρδην και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία, την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και προσφέροντας μια ατελείωτη σειρά αδιάβλητων, γρήγορων και κυρίως αυτοματοποιημένων «εργαλείων» ελέγχου σε διάφορες πτυχές όπου ο κρατικός έλεγχος χωλαίνει (φοροδιαφυγή, είσπραξη έμμεσων φόρων στην πηγή, κτηματολόγιο – περιουσιολόγιο, πολεοδομίες, αυθαίρετα, λαθρεμπόριο, απονομή συντάξεων και επιδομάτων, δημοτικοί φόροι, κλπ).

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anaconda avatar
  Anaconda 14/08/2012 09:58:50

  Οι νέες τεχνολογίες είναι το μέσο, όχι ο σκοπός.
  Η πλήρης αναδιάρθρωση του συνόλου του δημοσίου πρέπει να αρχίσει από το μηδέν με mapping των διαδικασιών.
  Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: αν κάνεις σωστή δουλειά, πώς θα βγάζεις κάθε λίγο άχρηστα έργα-μούμιες για φίλιες εταιρίες πληροφορικής;

  • Θ.Α. avatar
   Θ.Α. @ Anaconda 15/08/2012 20:15:37

   Συμφωνώ απόλυτα. Βασικός κανόνας για τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ πληροφορικάριους είναι το Organization Before Automation. Δηλαδή, πριν αποφασίσεις να δώσεις έστω και ένα ευρώ για ''σίδερα'', λογισμικά, δίκτυα κ.λ.π. οργάνωσε τη δουλειά σου. Τι θέλεις να κάνεις, πως θέλεις να το κάνεις και με ποιούς ή, ποιούς έχεις να το κάνεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση... τα φαινόμενα που ζούμε χρόνια στα έργα των ΤΠΕ.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Θ.Α. 15/08/2012 20:36:27

    Υποθέτω ότι δεν διαβάσατε λεπτομερώς το άρθρο, αλλιώς θα βλέπατε ότι ακριβώς αυτό προτείνω: "Εδώ, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, μελέτες που θα δείχνουν τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό και θα εξειδικεύουν τα επιμέρους προσόντα του". Αυτό όσον αφορά το προσωπικό στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Φυσικά και ΔΕΝ αναφέρεται στον συνολικό σχεδιασμό για ένα νέο δημόσιο. Εκείνο που προτείνει είναι πως αυτονόητα το νέο δημόσιο πρέπει να είναι ένα "on line" δημόσιο και ως εκ τούτου οι λειτουργοί του δεν μπορεί να είναι εχθρικοί προς τις ΤΠΕ. Κανείς δεν είπε να ξεκινήσουμε την αγορά "σίδερων" πριν σχεδιαστεί το καινούριο δημόσιο. Το προσωπικό όμως που θέλεις να μείνει βάσει της πρωταρχικής σου επιλογής, μπορείς να το επιλέξεις από πριν μέσω μιας στοχευμένης εφεδρείας. Φιλικά.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/08/2012 10:11:04

  Ωραία τα ευχολόγια, και οι αφ υψηλού θεωρίες, οι οποίες στο ανθρωποφάγο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον που ζούμε σήμερα, ακούγονται και ευχάριστα από όλους τους «αγανακτισμένους», που ανακάλυψαν όψιμα πως για την κρίση έφταιγαν αποκλειστικά οι μισθοί των Δ.Υ., ενώ οι ίδιοι με τα πούρα, τις μπέμπες, τα πρώτα τραπέζια πίστα, κλπ ήταν αθώοι του αίματος.
  Τέλος πάντων.
  Δυο είναι τα κύρια (μεταξύ πολλών) προβλήματα της ανικανότητας του ελληνικού δημόσιου τομέα:
  1-Η κομματοκρατία και ο παραγοντισμός.
  2-Η ατιμωρησία.
  Το πρώτο δεν παλεύεται με τίποτα, εξ ου και η καθιέρωση της μονιμότητας πριν από πολλές δεκαετίες.
  Δεν πα να κλέβεις, να λουφάρεις, ακόμη και να σαμποτάρεις; Αν έχεις κομματικό προστάτη θα είσαι στον αφρό, και θα προάγεσαι κιόλας. Ασχέτως κόμματος. Αυτή είναι η αλήθεια, και 500 μεταρρυθμίσεις να γίνουν, αν δεν εξαλειφτεί ο κομματικός παρεμβατισμός δεν θα γίνει τίποτα.
  Το δεύτερο είναι εξίσου σοβαρό.
  Σήμερα, έστω και ότι ένας τμηματάρχης προϊστάμενος τολμήσει να βγάλει στη σέντρα κάποιον ανεπαρκή υπάλληλο. Αυτός θα βάλει τα μέσα του και θα πέσουν τα τηλεφωνήματα στους ανώτερους, και άντε βρες άκρη. Αν ο προϊστάμενος έχει αντοχές και το συνεχίσει (σπάνιο φρούτο), θα πρέπει να μεσολαβήσουν έγγραφες απολογίες, αποφάσεις, ενστάσεις, πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια, ξανά κόντρα ενστάσεις και εφέσεις, κ.ο.κ.
  Αν πούμε να το φτάσουμε στο τέλος του, το ζήτημα θα πάρει 2-3 χρόνια να τελειώσει, και μετά υπάρχουν οι αναπόφευκτες προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια. Στην χειρότερη περίπτωση, όλα αυτά ίσως να οδηγήσουν σε μια ποινή έγγραφης επίπληξης ή σε μια στέρηση μισθού 5-15 ημερών στον παραβάτη υπάλληλο. Αν… ποτέ τιμωρηθεί.
  Τα βάσανα και οι πιέσεις που θα υποστεί όμως ο αρχικός καταγγέλλων δεν θα έχουν τέλος. Και όλα αυτά για μια απλή περίπτωση που π.χ. ο υπάλληλος αντιμιλά σε πολίτη, ή βρίζει, ή δεν έρχεται στην δουλειά, κλπ.
  Όλα αυτά για μια περίπτωση. Φανταστείτε να αποφασίσει κάποιος να καταγγείλει όλες τις περιπτώσεις ανίκανων ή ανεπαρκών υπαλλήλων στον τομέα ευθύνης του. Μαύρο φίδι που τον έφαγε.
  Οπότε;
  Θέλετε σωστό δημόσιο; Ξεχάστε το. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.
  Και όσο για το αδιάβλητο ΑΣΕΠ, αυτά είναι κουραφέξαλα. Απλά ο θεσμός αυτός κατάντησε τον κάθε υποψήφιο ΔΥ να τρέχει και να μαζεύει χαρτιά, πτυχία, πιστοποιητικά κλπ. αλλά στην ουσία να είναι ντουγάνι, και μόλις βολευτεί στην καρέκλα να το παίζει Πάπας. Δυστυχώς.

  • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
   ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ Strange Attractor 14/08/2012 10:26:04

   ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ...ΕΑΝ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΚΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΥΛΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΙ....ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ,,,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ.
   Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑ ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΣΤΟΥΣ 10 ΤΟΥΣ 5 ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ Η ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.
   ΟΜΩΣ ΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Strange Attractor 14/08/2012 10:31:56

   Στη (μάλλον προφητική) ανάρτηση "Τα ορφανά των Παπανδρέου", πριν από 2+ χρόνια, είχα γράψει:

   ...Ακόμα και οι κάτοχοι αξιόλογων προσόντων, οι οποίοι -κυρίως μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ- βρέθηκαν “par excellence” στο Δημόσιο να συγχρωτίζονται με αποφοίτους στοιχειώδους εκπαίδευσης, έχουν συνθλιβεί στις μυλόπετρες της ραστώνης, της ελλιπούς αξιοποίησης και της νοοτροπίας της ήσσονος προσπαθείας...

   h**p://www.antinews.gr/2010/04/23/41925/

   Θύματα είναι, λοιπόν, κι αυτοί. Όχι "ντουγάνια", όπως τους τσουβαλιάζεις. Έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ΔΥ νέας γενιάς που έχουν βρεθεί σ' αυτό τον φαύλο κύκλο. Μπορεί κάποιος να τους εμπνεύσει και να τους κάνει να αισθανθούν απελευθερωμένοι, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη; Ή μήπως αυτό απαιτεί πραγματική ΗΓΕΣΙΑ, που δεν διαφαίνεται να υπάρχει σε κανέναν από το λεγόμενο "πολιτικό προσωπικό" των τελευταίων δεκαετιών;

 3. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
  ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 14/08/2012 10:17:01

  Οι επίορκοι, παρανομούντες και απείθαρχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιμετωπίζονται από ένα σύγχρονο κράτος μονάχα με έναν τρόπο: άμεση απόλυση! Ακόμη και αν διατηρηθεί η μονιμότητα, τα «εργαλεία» υπάρχουν (πειθαρχικά συμβούλια, κλπ), αρκεί να στελεχωθούν κατάλληλα και να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζουν το πειθαρχικό δίκαιο. Επίσης, προτεραιότητα θα χρειαστεί να δοθεί στην εκδίκαση από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια υποθέσεων διαφθοράς και χρηματισμού υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.....ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΥΦΛΟΣ ...ΚΟΣΜΟ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.
  ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΗΝΣΗ ΠΑΝΩ,ΚΑΤΩ, ΔΕΞΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΟΛΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΟΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
  ΑΛΛΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ.....
  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

 4. unfair avatar
  unfair 14/08/2012 10:24:27

  φίλτατε akenaton,
  το προσπαθείς! Το πιο σημαντικό βήμα για την αναδιάθρωση του Δημοσίου, είναι Οργάνωση κ Σταθερότητα. Πρέπει να σταματήσει αυτό που μετά από κάθε εκλογές, αλλάζουν οι θέσεις κ οι ευθύνες του εκάστοτε τομέα. Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό οργανόγραμμα, ένα πλάνο που για κάθε υπηρεσία που πρέπει να 'κολουθεί. Βέβαια, κ ένας προϋπολογισμός που έχει κάθε υπηρεσία-τομέας, παράλληλα μ' ένα μισθολόγιο, που δεν αλλάζει.
  Εννοείται πως ο κάθε επίορκος υπάλληλος απολύεται! [νομίζω, πως δεν ισχύει η μονιμότητα όταν κάποιος παρανομεί]. Επίσης, όποιοι μπήκαν από "παραθυράκια" θα 'πρεπε να απομακρύνονται.
  Ακόμα ένα θέμα, είναι οι αποσπάσεις! που νομίζω πως είναι σημαντικό! Αν πράγματι χρειάζεται κάπου, κάποιος, να γίνεται μετάταξη κ όχι απόσπαση.
  Αυτά βέβαια, δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά καιρός είναι να μπει κάποια τάξη. Ας πάρουν μια κόλλα χαρτί, κ να σχεδιάσουν από την αρχή αν χρειάζεται όλο το Δημόσιο. Εξάλλου, είμαστε στο σημείο μηδέν [αν όχι πιο κάτω]. Το να βάλουν τώρα τα πάντα online [σωστό!!!] θα 'ταν σαν επισκευάζεις ένα φιατάκι με αντ/κά φεράρι.
  Κ επιτέλους, τι λέμε Δημόσιο!? κ τι πρέπει να είναι στο Δημόσιο.
  Συνέχισε, ανεβαίνεις.

 5. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΛΕΟΝ avatar
  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΛΕΟΝ 14/08/2012 10:39:02

  Αμπελοφιλοσοφίες και σε κουβέντα να βρισκόμαστε!
  Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: Άμεση απόλυση 200.000 κρατικών υπαλλήλων! Πώς θα γίνει αυτό; ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! άν θέλουν μέσα σε ένα δίμηνο θα ξέρουν ποιοί είναι οι άχρηστοι-βυσματούχοι-αντιπαραγωγικοί-λαμόγια!
  Και να μείνουν οι πραγματικοί εργαζόμενοι, που και όρεξη έχουν, και προσόντα, και διάθεση να εξυπηρετήσουν την κοινωνία (ειδικά οι νέοι άνθρωποι)!
  Και φεύγοντας οι κηφήνες, μπορεί να υπάρξουν και θέσεις για τα νέα παιδιά, που τα έχει καταστρέψει η ανεργία!
  Και φυσικά πρέπει να πληρώνονται και καλά. Αυτοί που δουλεύουν πρέπει να αμοίβονται.
  Αλλά ποιός να τα κάνει όλα αυτά; Η δημάρ (ήπια μορφή συνιστώσα του σύριζα); Το πασοκ (βαγγέλη σου φύγανε τα κρατικά παράσιτα και πήγαν στο σύριζα, αν δεν το έχεις καταλάβει)
  Καλά για τους αναρχοκομμουνιστικές συνιστώσες του σύριζα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.
  Ο μόνος που προσπαθεί είναι ο σαμαράς και ο στουρνάρας μαζί με τον χατζηδάκη και ορισμένους υπουργούς ακομα, (δεν μιλάμε φυσικά για τον μανιτάκη-ρουπακιώτη της δημάρ, αυτοί μόνο προβλήματα δημιουργούν).
  Και επειδή πλέον ο ιδιωτικός τομέας και το 1.500.000 ανέργων του ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ, να δούμε που θα βρούν τα χρήματα να τους ταίζουν!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΛΕΟΝ 14/08/2012 12:00:07

   Το έχω ξαναρωτήσει, αυτό το 200.000 ή 300.000 που χρησιμοποιείται σωρηδόν, συνήθως από σχολιαστές με περιφραστικά ψευδώνυμα, προέρχεται από κάποια εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη? Μπορεί με τον Αυριανιστή και, τελευταία, με τον Καιροσκόπο να πλακωνόμαστε σε πολλά θέματα, αλλά αυτό το άκριτο πογκρόμ που υιοθετούν μερικοί με εκπλήσσει ώρες ώρες. Ναι, να βρούμε τους σκάρτους και να πάρουν τα παπούτσια στο χέρι, ναι, να εφαρμοστεί και η εφεδρεία σε άχρηστους οργανισμούς, όπου δεν μπορούν οι ΔΥ αυτών των οργανισμών να απορροφηθούν σε κενές θέσεις, ναι, να κοιτάξουμε λίγο το θέμα των συμβασιούχων (αν και οι περισσότεροι είναι νέοι μορφωμένοι άνθρωποι που βγάζουν την περισσότερη δουλειά), αλλά αυτά τα κατοστάρικα απολύσεων τα βρίσκω υπερβολικά large και μπρούκλικα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ TopGunZ 14/08/2012 12:09:08

    Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός, από τις Σειρήνες του οποίου πολλοί μαγεύονται, είναι αυτός που τροφοδοτεί τις κτηνώδεις κραυγές για πογκρόμ. Όσοι επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους οδηγεί ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν είναι κατ' ανάγκη ούτε ΔΥ, ούτε φαρμακοποιοί, ούτε ταξιτζήδες, ούτε φορτηγατζήδες (κατά περίπτωση). Ούτε, φυσικά, επιθυμούν τη στασιμότητα. Έχουν όμως την οξυδέρκεια να καταλάβουν σε τι ατραπούς μπορεί να εκτραπεί μια κοινωνία σε αφασία, έτοιμη να υποκύψει (όταν επιστή ο χρόνος) στα έντεχνα κελεύσματα όσων προκρίνουν αιματηρές λύσεις. Αυτό που λέμε "μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση"...

   • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
    ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ TopGunZ 14/08/2012 12:31:01

    @ φιλε TopGunZ
    διαβασε τι γραφω πιο πανω και θα δεις οτι επι της ουσιας δεν "πλακωνομαστε" . παροιμια λεει πως αυτος που βαριεται να ζυμωσει 40 ημερες κοσκινιζει!!! Αμ' επος ,αμ' εργον. εκανες παραβαση,στο φυσικο σου δικαστη.....μην λεμε τα ιδια και τα ιδια.
    Οι ειδικοι ας κανουν ανακατανομη του πρωσοπικου στο δημοσιο τομεα μαι αισθημα ευθυνης και δικαιοσυνης και εν συνεχεια ας επιβαλουν την εφαρμογη των νομων.
    Ο δημοσιος και ο ιδιωτικος τομεας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ...ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ....ΚΕΡΔΟΣ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ!!!!!

    • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
     ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 14/08/2012 12:33:10

     @@@ προσωπικού

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ TopGunZ 14/08/2012 14:27:54

    Δε νομίζω ότι εδώ διαφωνούμε σε κάτι (και στους δύο απευθύνομαι), αν και ομολογουμένως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχετε την έμφυτη τάση να διαφωνείτε (ειδικά όταν έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου πλειστάκις για το θέμα των απολύσεων). Εγώ αγαπητέ, αν και μηχανικός στην ιδιότητα, πήγα πυροβολικό, οπότε πάω με το "ισχύς δια της γνώσεως".

    • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
     ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ TopGunZ 14/08/2012 14:31:23

     TEB_ΠΑΡ;; εκει ημουν.....

  • Enzo avatar
   Enzo @ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΛΕΟΝ 14/08/2012 12:29:14

   Στην Ρουμανια τους πρωτους που εδιωξαν απο το δημοσιο ηταν οι νεοι και ανυπαντροι , αυτοι που ειχαν τα λιγοτερα βαροι.

 6. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 14/08/2012 13:09:41

  ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΕΤΣΙ;
  ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΩΣ ΦΑΡΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ;
  ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ 1.2000.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ 300.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΟΡΘΙΟ;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ IOKLOS ZARAS 14/08/2012 13:31:16

   Το να είναι κάποιος οπαδός του ΠΑΣΟΚ είναι γεννετικό ελάττωμα; Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει....

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ σιδεράκιας 14/08/2012 16:08:27

    Πως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δηλαδή κάποιοι που αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 14 φορές μεταξύ 1981 και 1989 και που το 1984 ήδη είχαν χρεωκοπήσει την χώρα; Γεννετικώς προικισμένοι;

    • IOKLOS ZARAS avatar
     IOKLOS ZARAS @ IOKLOS ZARAS 14/08/2012 16:18:46

     γενετικώς και όχι γεννετικώς - συγνώμη

  • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
   ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ IOKLOS ZARAS 14/08/2012 13:49:21

   Υπαρχει ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ

   **Σκοτώστε τους όλους! Ο Θεός θα αναγνωρίσει τους δικούς του.
   Arnaud Amaury, λεγκάτος του Πάπα
   μετά την κατάληψη της Bezier, όταν ρωτήθηκε πώς θα ξεχωρίσουν τους αιρετικούς από τους άλλους κατοίκους,το 1209.**

   ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ!!!!!!!!
   ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ Δ.Υ.ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΤΕΙ.....ΣΥΝΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ,ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ IOKLOS ZARAS 14/08/2012 14:30:47

   Οι 300.000 που θα απολύαμε τι θα ήταν, ελεύθεροι επαγγελματίες? Δε θα ήταν άνεργοι? Για το ότι η πλειονότητα των άχρηστων βολεμένων είναι ΠΑΣΟΚοι (και όχι το αντίθετο) δεν τίθεται θέμα γενετικής (προς φίλο σιδεράκια).

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ TopGunZ 14/08/2012 14:44:05

    Αλλά;

    Ισως να μην κατάλαβα τι εννοείτε, αλλά δε μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο, οι ΠΑΣΟΚοι άχρηστοι, οι ΝΔημοκράτες νοικοκυραίοι, και πάει λέγοντας...

    Είναι σαν να δεχόμαστε αυτό που λένε οι φίλοι μας οι Γερμανοί.... όλοι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, απατεώνες και ζητιάνοι, ή όπως λέμε εμείς όλοι οι Γερμανοί είναι ναζί...

    • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
     ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ σιδεράκιας 14/08/2012 15:23:54

     αν επικρτατησει αυτη η λογικη μπλε ,πρασινο,ροζ,κοκκινο ζητω που καηκαμε

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ TopGunZ 14/08/2012 16:16:26

    θα ήταν 300.οοο λιγότεροι μισθοί που τους πληρώνουμε αναίτια αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα τουυ δημοσίου. Και ένας ιδιωτικός υπάλληλος λιγότερος να είχε απολυθεί θα ήταν αρκετό.
    Επιπλέον, στοιχειώδης μόχλευση (x2 πχ) των ποσών που θα εξοικονομούντο και θα μπορούσαν να δοθούν στην παραγωγή λ.χ. μπορεί να δώσει το τι κληθηκαν να πληρώσουν αυτοίι που φταίνε μόνο για το ποιους ψήφιζαν

 7. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 14/08/2012 13:16:53

  Εγώ ακόμη αναρωτιέμαι που έχουν πάει τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την κοινωνία της πληροφορίας;! Εχουν γίνει αρκετά αλλά θέλει κι άλλα! Ενα μικρό παράδειγμα, οι ΔΟΥ δεν είναι συνδεδεμένες. Δεν είναι δυνατόν όταν πήγα στην εφορία για να ρυθμίσω κάποια οφειλή να με στέλνουν να πάρω χαρτί ότι δεν οφείλω ΦΠΑ. Δίνοντας ο υπάλληλος το ΑΦΜ μου στον υπολογιστή βλέπει το επάγγελμά μου κι οφείλει να γνωρίζει ότι δεν αποδίδω ΦΠΑ, κι αν δεν το ξέρει όφειλε το πρόγραμμα να του το λέει. Βέβαια το κράτος φροντίζει να μην πάρω κιλά, γι'αυτό με στέλνει πάνω κάτω στους ορόφους.
  Συμφωνώ ότι η μονιμότητα είναι πρόβλημα, από την άλλη το κράτος κι οι δομές του πρέπει να έχουν συνέχεια. Το μεγαλύτερο κακό το κάνει η κακή συναδερφικότητα, οι παραβάτες πέφτουν στα πολύ μαλακά. Ας αλλάξει αυτό και ας κρατήσουν μιά μορφή μονιμότητας. Να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του πολίτη απο ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενό τους χωρίς να είναι όμηροι της κάθε πολιτικής ή φυσικής ηγεσίας της υπηρεσίας τους και ταυτόχρονα να γνωρίζουν ότι η τυχόν παραβατική συμπεριφορά τους δε θα γίνεται εσαεί ανεκτή με τις μικρότερες επιπτώσεις. Ας φροντίζει η ιεραρχία για τη σωστή λειτουργία κάθε τομέα και να είναι υπόλογη.

  Εύκολα μπορούν να γίνουν όλα, βούληση δεν υπάρχει....

 8. tan avatar
  tan 14/08/2012 13:28:46

  Όλα σωστά ρε παιδιά, αλλά ποιός θα αποφασίσει για όλα αυτά?
  Αυτοί που μας έχουν φέρει ως εδώ?
  Ενημερωτικά σημερινός Υπουργός που το παίζει μεταρρυθμιστής είναι στο επάγγελμα εφοριακός που διορίστηκε το '89 με μια σειρά που οι περισσότεροι είναι αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και οι οι υπόλοιποι απλά ΔΑΚίτες.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ tan 14/08/2012 14:17:52

   Σωστά,σε μια κυβέρνηση 52 Γραμματέων βάζουμε ιδέες για απόλυση Δημ.Υπαλλήλων; Ο ορισμός του παράλογου!

 9. Απορών avatar
  Απορών 14/08/2012 14:15:54

  Να προτείνω μια ιδέα ως Δ.Υ. κι εγώ; Τί να την κάνουμε την επαναξιολόγηση; (είναι κοινό μυστικό ότι 10άρια έχουν όσοι δεν κάνουν τίποτα αφού είναι πολύ εύκολο να κάνεις σωστά το τίποτα).
  Προσδιορισμός των απαραίτητων οργανικών θέσεων, ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ και επαναπροκήρυξη ΟΣΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ.
  Μικρά προβλήματα (π.χ. πως θα δουλεύει το σύστημα αν απολυθούν όλοι οι "έμπειροι") θα λυθούν από μόνα τους αφού θα αναγκαστεί το δημόσιο να επαναρυθμιστεί.
  Πιστέψτε με, δεν υπάρχει άλλη λύση...

 10. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
  ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 14/08/2012 14:21:20

  ποιοι χωρουν και ποιοο περισσευουν;;;; εσεις τι προτεινετε;; να απολυθουν οι ιατροι του ΕΣΥ των οποιων οι ειδικοτητες δεν θεωρουνται απαραιτητες κατα την εφημερια των νοσοκομειων συμφωνα με το αρμοδιο υπουργειο;;


  h**p://www.protothema.gr/greece/article/?aid=216607  Τρίτη, 14 Αυγούστου 14:16


  14/08/2012 07:207

  Οι μειωμένες -από 15% έως και 40% πιστώσεις στα νοσοκομεία

  Ριζικές και «βίαιες» αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ δρομολόγησε το «ψαλίδισμα» των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας στα κονδύλια των εφημεριών.

  Οι μειωμένες -από 15% έως και 40% ανάλογα με το νοσοκομείο- πιστώσεις για την αποπληρωμή των εφημεριών του τρέχοντος έτους οδήγησαν τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε εξαίρεση Εργαστηρίων και ειδικοτήτων από τα σχετικά προγράμματα, και συνεπώς από τις συνολικές δαπάνες. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Το συμπληρωματικό κονδύλι ήταν 25, 6 εκατ. ευρώ.

  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας, όπου με απόφαση της Διοίκησης και της Ιατρικής Υπηρεσίας, «βγήκαν» εκτός εφημερίας για οικονομικούς λόγους δύο Εργαστήρια, το Κυτταρολογικό και το Παθολογοανατομικό, καθώς και το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων.

  Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιπποκράτειου, κ. Γιώργο Μπάνη, «καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστούν στις διαθέσιμες πιστώσεις οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου, ιδίως οι εφημερίες. Δόθηκε προτεραιότητα στους γιατρούς που είχαν κάνει πραγματικές εφημερίες και όχι εφημερίες ετοιμότητας».

  «Αξιολογούνται» εκ νέου οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ

  Όπως είχε γράψει το protothema.gr, οι αλλαγές στο σύστημα εφημερίας επέρχονται για τον βασικό πυλώνα του, δηλαδή τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι γιατροί του ΕΣΥ πλέον ιεραρχούνται με κριτήρια αφενός τη φύση της ειδικότητάς τους, αφετέρου τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
  Έτσι, για παράδειγμα, παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι θεωρούνται βασικές ειδικότητες αναγκαίες σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ εξαιρούνται από τις εφημερίες οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι κα.

  Ο εξορθολογισμός, όπως χαρακτηρίζονται από στελέχη του υπουργείου οι αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ, κρίνεται επιβεβλημένος – παράλληλα βέβαια είναι μονόδρομος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να επιτευχθεί άμεσα περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας.

  Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν πως τα προγράμματα εφημέρευσης δεν «βγαίνουν» πλέον με βάση τις ανάγκες περίθαλψης αλλά προσαρμόζονται στα μειωμένα κονδύλια.

  Η διοίκηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ ) με επιστολή της προς τον διοικητή του Ιπποκρατείου τονίζει πως πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει το νοσοκομείο, ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της ποιότητας υγείας των ασθενών. «Προχωρήσατε αυθαίρετα και πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία στην απαγόρευση εφημέρευσης τμημάτων του νοσοκομείου σας όπως παθολογοανατομικού, κυτταρολογικού, ενδοσκοπικού, αλλά και στην υποβάθμιση της ανάγκης για εφημεριακό έργο και σε άλλες ειδικότητες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Στάθης Τσούκαλος.

  Σε αντίστοιχη επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) διερωτάται πώς θα πραγματοποιηθεί η ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς εφημερίες καίριων και βασικών τμημάτων, όπως του Παθολογοανατομικού και της Κλινικής Κυτταρολογίας και εφιστά την προσοχή στη διοίκηση του νοσοκομείου «προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας των ιατρών, αλλά και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών».

 11. EL CID avatar
  EL CID 14/08/2012 14:35:50

  Θα ήθελα να σας παραθέσω ορισμένα παραδείγματα από την εργασιακή εμπειρία μου των τελευταίων οκτώ χρόνων σε μεγάλο δημόσιο Νοσοκομείο, ούτως ώστε να καταλάβετε περίπου πώς λειτουργεί το σύστημα εκ των έσω.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (1): Γίνονται οι κρίσεις των προϊσταμένων και των τομεαρχών. Οι υπάλληλοι του γραφείου Προσωπικού εργάζονται πυρετωδώς και κάτω από ασφυκτική πίεση για τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να καταγράψουν τα δεδομένα των ατομικών φακέλων όλου του προσωπικού που δύναται να κριθεί και να συντάξουν τα βιογραφικά σημειώματα. Οι ατομικοί φάκελοι τοποθετούνται σε σφραγισμένες κούτες και αποστέλλονται στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας μαζί με τα βιογραφικά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (1): Μετά από περίπου τρεις μήνες οι σφραγισμένες κούτες επιστρέφουν όπως ήταν με άθικτες τις σφραγίδες, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται προϊστάμενοι οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή... οι εκλεκτοί του τότε κυβερνώντος κόμματος!
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (2): Λόγω έλλειψης προσωπικού προκηρύσσονται διαγωνισμοί για ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν υπηρεσίες όπως καθαριότητα, ασφάλεια, σίτιση, ηλεκτρομηχανολογική επίβλεψη κ.τ.λ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (2): Οι διαγωνισμοί κατακυρώνονται μονίμως στις ίδιες εταιρείες (περίεργο;) και μάλιστα με κόστος υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εποχή που τις συγκεκριμένες υπηρεσίες παρείχε μόνιμο προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρω το κόστος της μεγαλύτερης σύμβασης του Νοσοκομείου (για την καθαριότητα). Το Νοσοκομείο δαπανά το ποσό των 470.000 € μηνιαίως για αμοιβή της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ απασχολούνται 150 καθαρίστριες. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο κόστος ανά εργαζόμενη καθαρίστρια ανέρχεται στα 3.133 € !!! Ο μικτός μισθός των μονίμων καθαριστριών (όταν υπήρχαν στο Νοσοκομείο) σε σημερινές τιμές δεν ξεπερνούσε τα 1.100 €. Αυτό αφιερώνεται σε όσους πιστεύουν πως όταν απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι το κράτος θα δαπανά λιγότερα χρήματα...
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (3): Γίνεται η ετήσια απογραφή των παγίων στοιχείων του Νοσοκομείου από ιδιωτική εταιρεία, καθότι το προσωπικό των διαχειρίσεων θεωρήθηκε ανεπαρκές, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (3): Η ιδιωτική εταιρεία έκανε λάθη επί λαθών στις επαληθεύσεις με τα τμήματα, καταχώρησε σαν πάγια στοιχεία ορισμένα εξαρτήματα ιατρικών μηχανημάτων τα οποία όμως συμπεριλαμβάνονταν στο κόστος κτήσεως, απέγραψε μηχανήματα που είχαν ήδη αχρηστευθεί και τελικά παραιτήθηκε των προσπαθειών, αντιλαμβανόμενη ότι είχε υποεκτιμήσει το μέγεθος του έργου που ανέλαβε. Από τότε και στο εξής, την απογραφή διενεργούν κάθε έτος οι εναπομένοντες μόνιμοι «κακοί» δημόσιοι υπάλληλοι...
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (4): Αποφασίζει το Υπουργείο να εφαρμόσει τη γνωστή και μη εξαιρεταία "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το σύστημα αυτό υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τόσο στην παροχή ορθότερης πληροφόρησης προς τη Διοίκηση, όσο και στον περιορισμό των εξαιρετικά γραφειοκρατικών διαδικασιών διακίνησης εγγράφων μεταξύ των τμημάτων. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (4): Δύο χρόνια μετά, το συγκεκριμένο σύστημα δεν προσφέρει καμμία ουσιαστική πληροφορία, διαπιστώθηκε επισήμως η αδυναμία πλήρους εφαρμογής του λόγω παλαιότητας του μηχανογραφικού συστήματος του Νοσοκομείου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες καταφεύγουν και πάλι στο παλαιό σύστημα διαχείρισης που κινείται παράλληλα, ενώ απασχολούνται και ένα σωρό υπάλληλοι για να κάνουν σκόρπιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, τις οποίες δεν μπορεί να καταλάβει κανένας.
  Θα μπορούσα να σας μιλάω επί ώρες για τις στρεβλώσεις του συστήματος, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν φταίνε πάντα οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, δηλαδή οι σκληρά εργαζόμενοι και φιλότιμοι (ΝΑΙ, φιλότιμοι!) δημόσιοι υπάλληλοι. Θα σας αναφέρω μόνο μια φράση του καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο κυρίου Χ. Κανελλόπουλου, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '90 την είχε αναγάγει σε σλόγκαν, στο μάθημά του Οργανωτική Θεωρία (αν θυμούμαι καλώς): «ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 10% ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 90% Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»!!! Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

  • kat avatar
   kat @ EL CID 14/08/2012 15:38:25

   Συμφωνώ απολύτως μαζί σου...Να σου δώσω ενα παράδειγμα απο την
   παιδεία . Σ΄ενα ολοήμερο σχολείο , ο δάσκαλος ,συγγενής ευρωβουλευτη,
   αφήνει τα παιδιά στην καθηγήτρια των Αγγλικών ,την Θεατρολόγο κ.λ.π
   και ασχολείται επι τριμήνου με ενα ακίνητό του. Γίνονται καταγγελίες
   απο τις κοπέλες αλλά και τους γονείς ...και αποτέλεσμα προβιβάζεται
   ο δάσκαλος σε διευθυντή .... Καλό?

 12. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
  ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 14/08/2012 15:39:46

  παρεμπιπτόντως .....ο καθε αποτυχημενος ως υποψηφιος βουλευτης στις προσφατες εκλογες(ΝΔ.ΠΑΣΟΚ και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις ) , που ειναι δημοσιαγραφος βρισκει στεγη στην ΝΕΤ και μετα ολοι φωναζουν για το Δημοσιο;; αυτα δεν τα βλεπει κανενας σοβαρος αναλυτης εδω μεσα;;; Η φοβομαστε να θιξουμε την σοφια των πολιτικων αρχηγων;;;;

 13. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 14/08/2012 16:15:00

  2 λέξεις:
  1. Αξιολόγηση
  2. Προβλεψιμότητα

  -Σε ό, τι αφορά το πρώτο δεν έχω τι περισσότερο να προσθέσω, παρά τις επιφυλάξεις του strange attractor, για τα πειθαρχικά και τις διασυνδέσεις.
  2-Στο δεύτερο σημείο αναφέρομαι στις προσλήψεις....
  Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα μόνα που ευδοκίμησαν στην Ελλάδα, είναι οι γραπτές εξετάσεις.
  Από τις μαθητικές πανελλήνιες έως την εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης, σχεδόν 100% έγιναν μη διαβλητές και αποτελεσματικές προσλήψεις.
  Τα περί ΑΣΕΠ μου προκαλούν αλλεργία, καθώς αναπτύσσεται ένα αντιπαραγωγικό περιβάλλον του στυλ "φασούλι το φασούλι να γεμίζει το σακούλι", όπου και πάλι -σε ορισμένες περιπτώσεις- τα μόρια θα τα έχουν όσοι έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως να πάνε στα κατάλληλα "ινστιτούτα".
  Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων από έναν ενιαίο φορέα, με βάση τις ανάγκες του κράτους.
  Αν αυτές είναι μηδαμινές, καμιά πρόσληψη.
  Όπου επικράτησε η μοριολαγνεία, είδαμε τις μεγαλύτερες αποτυχίες.
  Εξέταση σε πραγματικό χρόνο απαιτείται μακριά από χαρτούρες και ατέλειωτα πιστοποιητικά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος msn 14/08/2012 16:49:28

   Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω μαζί σας στο 2! Ένα καλό τεστ των δυνατοτήτων των υποψηφίων υπήρξε και το (προαιρετικό) τεστ δεξιοτήτων που δόθηκε πριν μερικά χρόνια. Έκτοτε δεν ακούστηκε τίποτε γι αυτό!

   • Γιώργος msn avatar
    Γιώργος msn @ akenaton 14/08/2012 17:47:01

    Καλή πρωτοβουλία ήταν και αυτή αλλά αποσπασματική, ενταγμένη στο νοσηρό καθεστώς των μορίων.
    Είδαν και απόειδαν με την έλλειψη ευελιξίας και τις υπερβολές του ΑΣΕΠ και έφτιαξαν το τεστ αυτό, που σε σύγκριση με τη χαρτοθηρία που επικρατεί είναι πολύ καλύτερο σαν μέτρο αξιολόγησης ικανοτήτων.
    Από εκεί και έπειτα το καλύτερο μέτρο θα ήταν να υπαχθούν όλες μα όλες οι προσλήψεις σε μια ενιαία εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης, να διεξαγονται τεκμηριωμένα και συντονισμένα σε αυστηρώς συγκεκριμένο χρόνο οι εξετάσεις με βάση τις ανάγκες του κράτους ακόμη και για συμβασιούχους.
    Αυτό θα σταματήσει την ασυδοσία, την εσωτερική πληροφόρηση που μοιράζουν οι κομματάρχες και τους διορισμούς χωρίς κριτήρια.
    Ένα μόνο -διπλό- κριτήριο ως δικαίωμα συμμετοχής θα υπάρχει:
    Πτυχίο ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και γνώση ξένης γλώσσας, ενδεχομένως μιας και ζούμε στη ψηφιακή εποχή, γνώσης χειρισμού Η/Υ.

    Έτσι τελειώνει το πάρτι με τις εγκρίσεις, τις τοποθετήσεις, και τις φωτογραφικές προκηρύξεις και μπαίνει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

 14. Ηρακλής Γωνιάδης avatar
  Ηρακλής Γωνιάδης 14/08/2012 18:44:37

  Με βάση την έκθεση Ρακιντζή ελέγχονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία όλοι οι υπάλληλοι των πλέον διεφθαρμένων υπηρεσιών, με σειρά προτεραιότητας στη ...διαφθορά. Καλούνται να διακιολογήσουν την κτήση τους και εφόσον δεν μπορούν (όπως η δικαστική υπάλληλος με τα 8 εκ. €), απολύονται. Με μια τέτοια κίνηση θα "πιαστεί" ο αριθμός των 150.000 υπαλλήλων που θέλει η τρόϊκα να απολυθούν. Χωρίς κόστος απόλυσης και μάλιστα, με επιστροφή των κλεμμένων! Ποιος από τους ελληνόφωνους πολιτικούς μας θα το τολμήσει;
  Σε ό,τι δε αφορά τα βαρίδια-υπαλλήλους ή και τα φύσει έξυπνα άτομα που μεταλλάχθηκαν σε θέσει βλάκες, μία και μόνο συνταγή υπάχει: ο παροπλισμό τους εντός των υπηρεσιών τους, χωρίς εξέλιξη (μισθολογική,κλπ.), με την καθιέρωση της μιας στάσης εξυπηρέτησης του πολίτη με τη χρήση της τεχνολογίας. Σκεφθείτε, στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Μπανγκαλόρ, η συνταγή αυτή εφαρμόστηκε από το 1985 (ναι, σωστά το έγραψα) και σήμερα είναι η περιοχή που φιλοξενεί όλες τις μεγάλες ετιαρείες πληροφορικής. Ποιός όμως, και πάλι, ελληνόφωνος πολιτικός θα το τολμήσει αυτό; Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έλληνες πολιτικούς, ανεξαρτήτως χρώματος;

  • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
   ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ Ηρακλής Γωνιάδης 14/08/2012 19:35:30

   να βαλουμε πολιτικους απο το Πακισταν;;; Αφγανους;; Ινδους....τι τελος παντων;;; εδω στη παραλια που διαβαζω αυτα και γελαω βλεπω και κατι μανεκεν!!!! εγω αυτες θελω,............ και ας εχουν και βουρδουλα!!!!!!

 15. panos avatar
  panos 14/08/2012 18:53:44

  Θελουμε επιγοντως ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ...........................

 16. MAKAO avatar
  MAKAO 14/08/2012 19:13:13

  ΡΕ ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ... ΑΣΧΟΛΗΘΗΤΕ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΡΕ ΣΕΙΣ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥ.

 17. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 14/08/2012 19:40:33

  Πρώτα απ΄όλα πρέπει να ελεγχθεί εάν αποχωρούν κάποιοι οικειοθελώς με το κατάλληλο κίνητρο. Πιστεύω ότι σήμερα εάν δοθεί ως κίνητρο ένα άτοκο δάνειο και φορολογική αμνηστία μιας πενταετίας αρκετοί νέοι και δημιουργικοί θα αποχωρήσουν οικειοθελώς.

 18. Economist avatar
  Economist 14/08/2012 22:29:28

  Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Αυτά που γίνονται τώρα είναι απέλπιδες προσπάθειες για να αποφύγουμε το μοιραίο. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ούτε είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Χρειαζόταν να γίνει μια μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από μια σωστή αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα σε μια αναπτυξιακή φάση μεταφέροντας θέσεις εργασίας από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Οι μείωση των δημοσίων υπαλλήλων όπως έγινε δημιούργησε τεράστια προβλήματα λειτουργίας αλλά και ανθρώπινα δράματα. Το κακό με εμάς τους Έλληνες είναι ότι κοιτάμε ο ένας να βγάλουμε τα μάτια του άλλου και στο τέλος θα πεινάσουμε όλοι για να βάλουμε μυαλό. Και αυτό είναι το δίκαιο. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τρία. Το πρώτο, το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας. Το δεύτερο, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο του λαού. Και το τρίτο ότι συμμετέχουμε σε ένα παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι με όρους που δεν μας ευνοούν. Εάν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούμε να σωθούμε. Μόνο μέσα από την αλλαγή των όρων μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη.
  Εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα ασκώντας το επάγγελμα του λογιστή τόσο ως ελεύθερος επαγγελματίας όσο και ως μισθωτός. Μέσω πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ πέρασα στο υπουργείο οικονομικών. Όταν πήγα στην υπηρεσία του για να εργαστώ κάποιος ελεγκτής μου είπε δυο - τρία πράγματα. Του είπα ότι αυτά τα γνώριζα γιατί ήμουν λογιστής. Τότε μου είπε: τότε τα έβλεπες από την πλευρά του φορολογούμενου τώρα τα βλέπεις από την πλευρά του κράτους. Του απάντησα: σημασία έχει να τα βλέπεις από την πλευρά του δικαίου και κρίνοντας από τον μορφασμό του προσώπου του προφανώς δεν του άρεσε η απάντηση μου. Σήμερα έχουμε γίνει ο περίγελος του κόσμου. Μου το λένε άνθρωποι που ζούνε στο εξωτερικό. Ας γίνουμε κράτος δικαίου και η Ελλάδα θα λάμψει σαν διαμάντι σε όλο τον κόσμο. Το καλό παράδειγμα πρέπει να γίνει όμως από την κορυφή. Ας παραιτηθούν οι πολιτικοί μας από την βουλευτική τους ασυλία και ως δώσουν την δυνατότητα στην δικαιοσύνη να ελέγξει τις πράξεις τους και θα συμμορφωθούν και όλοι οι υπόλοιποι.

 19. Nikitas avatar
  Nikitas 15/08/2012 08:32:14

  Το μόνο "On Line Δημόσιο" που κάνει θραύση προς στιγμήν είναι το browsing και το facebook για τους "έμπειρους" στους υπολογιστές, ενώ οι "άπειροι" βολεύονται off-line με την πασιέντζα των Windows.

  Είναι απίστευτες και ταυτόχρονα κωμικοτραγικές (περισσότερο τραγικές παρά κωμικές) οι ιστορίες που μου έχουν πει άνθρωποι πανεπιστημιακής μόρφωσης που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Άνθρωποι που αρνούνται να μάθουν να χειρίζονται το email ή τα βασικά του MS Office που σε τελική ανάλυση θα κάνει πιο εύκολη τη δική τους δουλειά. Και κάθονται π.χ. και κάνουν αρχειοθέτηση και υπολογισμούς με το χέρι για 10 μέρες ενώ ή ίδια δουλειά στο Excel θα τους έπαιρνε 10... λεπτά.

  Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια από ΕΕ και κυβέρνηση για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων στην πληροφορική αλλά για τους περισσότερους πέρα βρέχει. Όχι επειδή είναι ανίκανοι, επειδή έχουν βολευτεί και δεν υπάρχει κανένας σημαντικός έλεγχος ή συνέπεια αν δε μάθουν. Είμαι βέβαιος ότι αν οι ίδιοι δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, θα είχαν γίνει εξπέρ σε ένα μήνα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Nikitas 15/08/2012 09:56:27

   ...Το μόνο “On Line Δημόσιο” που κάνει θραύση προς στιγμήν είναι το browsing και το facebook για τους “έμπειρους” στους υπολογιστές, ενώ οι “άπειροι” βολεύονται off-line με την πασιέντζα των Windows...
   Ακριβώς έτσι είναι!
   Και στην πρώτη κατηγορία διαπρέπουν κυρίως τα φυντάνια που μπήκαν με ΑΣΕΠ, και το κατέχουν το θέμα!

 20. georgios feraios o thettalos avatar
  georgios feraios o thettalos 15/08/2012 08:50:21

  Καλημέρα και καλή Παναγιά,
  το πρόβλημα των Δ.Υ δεν εντοπίζεται μόνο στον αριθμό αυτών που εργάζονται στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν προς τον πολίτη αυτής της χώρας.Ας αξιοποιήσουμε οτι καλό διαθέτει αυτός ο τόπος για να πάμε μπροστά και να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.

 21. Drifter avatar
  Drifter 15/08/2012 20:08:28

  Παρακολουθώντας ημέρες τώρα το serial με τον ΕΟΠΥΥ και τις νέες συμβάσεις για το κλείσιμο των τηλεφωνικών ραντεβού ''εξυπηρέτησης'' των ασφαλισμένων του, μου γεννάται μια απορία. Γιατί την λειτουργία αυτή δεν την αναλαμβάνει ένας κρατικός φορέας π.χ. του ΥΥΚΑ ?. Και έχει τέτοιους αρκετούς. Εαν δε πάρουμε υπ' όψιν τα στοιχεία που παραθέτει ο Βουδούρης, οι εμπλεκόμενες εταιρίες, κ.λ.π., παρατηρούμε ότι τα 10.000.000€ που στοιχίζει
  το ''σύστημα'' σε ετήσια βάση, ισοδυναμεί με 555 εργαζόμενους συνολικών ετήσιων αποδοχών 18.000€ (με τα σημερινά δεδομένα). Ή εαν θέλετε, 555 άτομα τα οποία επίκειται να φύγουν με τις νέες εφεδρείες, μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και όχι μόνον. Ορίστε τα ισοδύναμα μέτρα, σε αυτή τη περίπτωση, και η ''αναχαίτιση'' της επιβάρυνσης των μικροσυνταξιούχων, προς όφελος ολίγων. (90.000.000€ δήλωσε ο Βουδούρης ότι πήρε η εταιρία του 184 για τα τελευταία εννιά χρόνια !!!!!). Ή λείπει στοιχειώδης σκέψη και λογική, ή κάτι άλλο παίζει. Τι να πει κανείς ? Η Παναγιά μαζί μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.