O ρόλος - κλειδί του Στουρνάρα ...
06/06/2014 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O ρόλος - κλειδί του Στουρνάρα ...

... και η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα

Ο λαός ζήτησε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ψήφισε να χαθούν όσες θυσίες έγιναν τα τελευταία χρόνια. Σε καμιά περίπτωση δεν ψήφισε να καταστραφούν τα πάντα, να συγκρουστεί η χώρα με τους δανειστές που έχουν το πάνω χέρι και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ χειρότερες απ’ ότι έχουμε ζήσει.

Ο λαός ψήφισε -και η κυβέρνηση οφείλει να πράξει- αλλαγή στην πορεία της χώρας με βάση τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Δηλαδή εφόσον η Ελλάδα είχε πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον είχε νοικοκυρέψει τα οικονομικά της κι εφόσον μπορούσε να βγει στις αγορές τότε θα υπήρχε αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς άλλα μέτρα. Τι δεν καταλαβαίνουν οι ξένοι και πιέζουν συνεχώς;

Αυτό που φοβούνται είναι ο κακός εαυτός των Ελλήνων. Ότι αν η χώρα αφεθεί χωρίς τον μίνιμουμ έλεγχο θα αρχίσει μια πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων χωρίς να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Και θα αρχίσει και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα παγώσει τα πάντα και θα ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Αυτό πρέπει να το αποφύγει κάθε κυβέρνηση αυτού του τόπου γιατί απλά θα διαλυθούν όσα με κόπο έχουν κατακτηθεί.

Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει τότε απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου ή εθελοτυφλεί.

Ως εκ τούτου, η αλλαγή πολιτικής που ζητείται επιτακτικά δεν είναι… μπαχαλοποίηση της οικονομίας, ούτε βεβαίως απλή αλλαγή προσώπων και καρεκλών. Είναι πρωτίστως εξυπνότερη και δυναμικότερη διαπραγμάτευση και αναζήτηση νέων δρόμων, πέρα από αυτόν της σκληρής λιτότητας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θεωρείται σίγουρη η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα από την πλατεία Συντάγματος, εκτός κι αν υπάρξει η μεγάλη έκπληξη. Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού προδιέθεταν και την αποχώρησή του αλλά και την αλλαγή στάσης απέναντι στους δανειστές. Σε αυστηρό τόνο ο κ. Στουρνάρας είπε: «πως κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει το αυτονόητο που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Από την άλλη ακόμη και αν απομακρυνθεί ο υπουργός και πάει στην ΤτΕ είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει κάποιον ειδικό ρόλο στην τελική διαπραγμάτευση. Το έδειξε άλλωστε με το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι και τις συναντήσεις με την Κ. Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν. Το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό ασφαλώς έχει σχέση με τη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για την κρίση και την αντιμετώπισή της και βεβαίως για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας θα πάει στο Βερολίνο όπου ο κύριος Σόιμπλε έχει κανονίσει συνάντηση αλλά είναι άγνωστο με ποια ιδιότητα θα πάει. Θα είναι υπουργός Οικονομικών, θα είναι ειδικός διαπραγματευτής ή θα είναι διοικητής της ΤτΕ; Ο ρόλος του θα είναι πάντως κλειδί για τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Άλλωστε, μετά την απομάκρυνση του Χ. Θεοχάρη, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μια γενικότερη αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών θα αποβεί σε βάρος της τελικής διαπραγμάτευσης. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση πήρε οριστική απόφαση για χαλάρωση του προγράμματος αφού βλέπει ότι «δεν πάει άλλο».

Το ποιος θα είναι ο ρόλος – κλειδί του κ. Στουρνάρα θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αν αποφασιστεί να αντικατασταθεί από άλλο πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτη ασφαλώς θα έχει το ρόλο της ενημέρωσης για όλα όσα σχετίζονται με την οικονομία και το χρέος. Ακόμη και από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ θα έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αν και κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο γιατί οι κεντρικές τράπεζες είναι μέλη της ΕΚΤ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα ο μόνος που αντιδρά στην τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ είναι ο Τσίπρας, θεωρώντας προφανώς ότι συγκυβερνά και πρέπει να έχει λόγο σε κάθε τι συμβαίνει, δύο χρόνια πριν τις εθνικές εκλογές. Για την αλαζονεία του και μόνο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να τον «γράψει» κανονικά και να πάρει τις αποφάσεις που θα δώσουν νέα πνοή στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πρωτάρης avatar
  πρωτάρης 06/06/2014 12:20:12

  Και γιατί αν ο Στουρνάρας γίνει διοικητής η Ελλάδα θα αποκτήσει νέα πνοή, και δεν την έχει τώρα που είναι υπουργός οικονομικών?Θεωρητικά τώρα είναι προιστάμενος του διοικητή της Τ.Τ.Ε . Εφόσον έκανε τέτοιο σπουδαίο έργο ....γιατί να φύγει?

 2. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 06/06/2014 12:48:26

  Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τώρα αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από το 12 και που θα έκανε κάθε αστική κυβέρνηση και που σε αναλογία το είδαμε και στην Κύπρο όπου εκεί σε πολύ λιγότερο χρόνο βρέθηκαν στις αγορές , όσο και αν το πρόβλημα τους είναι διαφορετικό από το δικό μας . Η κυβέρνηση πρέπει πλέον να κοιτάξει τον ιδιωτικό τομέα . Να επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήρωναν τεράστια επιτόκια του 18-20 % σε καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες μειώνοντας το κεφάλαιο με το ποσό των τόκων που έχουν πληρωθεί πάνω από το 12 % που είναι εύλογο και δίκαιο . Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες παρ' ότι είναι υπεύθυνες γιά πολλά από τα κόκκινα δάνεια τους , δεν εζημιώθηκαν από τις επιλογές τους . Να μειώσει κάποια φορά τον δημόσιο τομέα . Είναι εξοργιστικό τα κανάλια να ασχολούνται μόνο με τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες , όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι και χιλιάδες κλεισμένες επιχειρήσεις . Να στηρίξει την οικοδομή που λόγω της θέσης και του τύπου της χώρας είναι στοιχείο ανάπτυξης . Να ακούσει τους μικρομεσαίους και τους επιχειρηματίες . Να μην τα σπάσει με τους δανειστές , αλλά να τους εξηγήσει την πραγματικότητα και αν αυτοί θέλουν να καταλάβουν θα καταλάβουν . Αν έχουν άλλους σκοπούς , τότε ας φερθεί ανάλογα . Γενικά η κυβέρνηση χρειάζεται να έρθει σε επικοινωνία με τον λαό , να έχει και να εμπνεύσει όραμα . Ας σταματήσει να πολιτεύεται με παλιές πρακτικές και τακτικές σε ένα καινούργιο κόσμο . Ας στραφεί στους νέους , ας τους ακούσει και ας τους δώσει ελπίδα .

 3. George N avatar
  George N 06/06/2014 14:13:52

  Πως θα ανοίξει νέους δρόμους η καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα? Χωρίς νέα δανεικά για τα ελλείμματα, είτε αυξάνεις τους φόρους, είτε μειώνεις τις δαπάνες. Οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι τώρα έδωσαν έμφαση στην αύξηση των φόρων με αποτέλεσμα το βάθεμα της κρίσης και την αδυναμία ισχυρής εξόδου από αυτήν. Πέρα από οικονομικά και εκλογικά το σχέδιο πάτωσε. Ακόμα πιο πολύ θα πατώσει το δεύτερο μέρος του σχεδίου που προβλέπει σταθερά έξοδα στα επίπεδα του 2013 και ελάφρυνση φόρων μέσω της αύξησης της οικονομίας. Αυτά ενώ η οικονομία έχει μπει σε αποπληθωρισμό, οι εξαγωγές μειώνονται, η ανεργία είναι στα ύψη και ένα νέο βουνό χρέους -εσωτερικό αυτή την φορά- δημιουργείται. Ακόμα κι αν ήταν όλα ρόδινα όμως κι όλα πηγαίναν κατ'ευχή αυτό το σχέδιο απαιτεί 6ετή εκλογικό κύκλο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 07/06/2014 10:19:49

   Γιατί κάποιοι μονίμως δεν βλέπουν τα επίσημα στοιχεία και γράφουν ότι τους κατεβαίνει; Γιατί δεν είδες ότι και για το 2012 και για το 2013 οι κρατικές δαπάνες έπεσαν αρκετά δις;

   • George N avatar
    George N @ Γεώργιος Τ. 08/06/2014 05:26:24

    Με παρεξήγησες. Δύο πράγματα λέω. Ότι το μείγμα το 2012-2013 δεν ήταν στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών όσο θα έπρεπε και όσο σωστά ζητούσε η τρόικα. Θυμήσου τα πανηγύρια το φθινόπωρο του 2012. Απόρροια ήταν να διατηρηθούν τα χαράτσια του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν 5 φόροι στα ακίνητα και έκτακτες εισφορές κόντρα στο τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Το άλλο είναι ότι αντί να συνεχισθεί η μείωση δαπανών έστω τα επόμενα χρόνια, αποφασίστηκε να κρατηθούν οι δαπάνες στα επίπεδα του 2013. Σε μια μικρότερη πίτα λόγω αποπληθωρισμού αυτό αναγκαστικά σημαίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Πρόβλεψή μου δλδ είναι ότι το ΑΕΠ το 2015 δεν θα είναι πολύ διαφορετικό αυτού του 2013. Αφού το πλάνο είναι για μεγαλύτερο πλεόνασμα, αναγκαστικά το φορτίο στην κοινωνία μεγαλώνει. Πως λοιπόν πας σε εκλογές ? (αυτό για τον 6ετή εκλογικό κύκλο) Και ένα τελευταίο για σένα, φοβάμαι ότι υπερεκτιμάς συστηματικά τον ρόλο της ψυχολογίας στην οικονομία και παίρνεις τις επιθυμίες σου για πραγματικότητα.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/06/2014 19:40:47

  "Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ψήφισε να χαθούν όσες θυσίες έγιναν τα τελευταία χρόνια". μα οι θυσίες έχουν ήδη χαθεί. και δεν έδωσαν ΤΙΠΟΤΑ ως αποτέλεσμα πέρα από πλασματικούς αριθμούς για να ικανοποιηθεί το ολοκληρωτικό τέρας με τον φερετζέ της δημοκρατίας (ε, αφού ψηφίζουμε, μάλλον δημοκρατία έχουμε, η δεν έχουμε...) η απουσία ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής, η ατιμωρησία (τι έγινε η εξεταστική, το πρώτο πράγμα που θα γινόταν για να φωτίσουμε τι έγινε από τους δωσίλογους;), η καταστροφή της υγιούς ιδιωτικής οικονομίας, και, και και προς τί; ποιός σώθηκε, η χώρα; όχι, μόνο η κλεπτοκρατία σώθηκε. μα αν σώθηκε τότε γιατί πάμε ολοταχως για 4ο μνημόνιο και για κενα χρηματοδοτικά χαώδη ; άστα καλύτερα...δεν πιάσαμε πάτο ακόμα, και το λέει αυτό ένας εκ γενετής αισιόδοξος

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νίκος Αργεάδης 07/06/2014 10:21:33

   Πως γίνεται αυτό το πράγμα; Επιτρέπεται να ζητάτε κάποιοι εξεταστική για το μνημόνιο; Υπάρχουν 151 βουλευτές να συνεχίσει η κυβέρνηση για να έχει νόημα η εξεταστική όταν φύγει το πασόκ την ίδια ώρα; Ζητάτε ουτοπικά πράγματα εδώ και 2 χρόνια και δε το καταλάβατε ακόμη;

 5. Anemos avatar
  Anemos 07/06/2014 07:08:18

  Και για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, και στα πλαίσια της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, επαναφέρουν τον φόρο ιδιοκατοίκησης!!! Εξοχα!!! Λαμπρά!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Anemos 07/06/2014 10:22:26

   Τεκμήριο είναι και όχι φόρος και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πληρώσουν και ποιοι. Επομένως κλασικό και ελληνικό ράδιο-αρβύλα.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Γεώργιος Τ. 07/06/2014 10:36:29

    Ποτέ δεν είναι ξεκάθαρο τίποτε. Αποφασίσζουν, εφαρμόζουν και .... βλέποντας και κάνοντας. Ερτασιτεχνισμοί του κερατά!

   • Anemos avatar
    Anemos @ Γεώργιος Τ. 07/06/2014 12:41:29

    Όχι και ράδιο - αρβύλα!!! Μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα πάντα, ούτε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διάβασε τα παρακατω και κρινε. h**p://www.skai.gr/news/finance/article/259568/foros-idiokatoikisis-se-4-ekatommuria-forologoumenous-/ h**p://www.skai.gr/news/finance/article/259610/upoik-apallagi-gia-tekmarto-eisodima-apo-idiokatoikisi/

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Anemos 07/06/2014 16:51:11

     Ενοίκιο στην Εφορία για το σπίτι που κατοικούμε

 6. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 07/06/2014 10:38:12

  Την ερχόμενη Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας θα πάει στο Βερολίνο όπου ο κύριος Σόιμπλε έχει κανονίσει συνάντηση αλλά είναι άγνωστο με ποια ιδιότητα θα πάει Με την κλασσική: Την ιδιότητα του υπαλλήλου, που πάει να συναντήσει τον προϊστάμενό του.

 7. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 07/06/2014 11:40:39

  Ο κος Στουρνάρας πέτυχε, και με το παραπάνω, στο έργο που του ανατέθηκε. Η αναγνώρισή του Ιστορικά δεν θα αργήσει να έλθει. Νομίζω ότι η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και του αξίζει. Είναι πολύ πιο ισχυρή από την θέση του Υπουργού Οικονομικών, του οποίου η θέση είναι προσωρινή. Ιδιαίτερα μετά την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενοποίηση η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ σημαντική διότι θα εποπτεύει την εναρμόνιςη της Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδος στην κατεύθυνση των ψηφισθέντων οικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι εξηγείται και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης διότι δεν θα μπορεί να εφαρμόσει την "φαντασιακή" πολιτική της, αλλά εκείνη μόνο που θα είναι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ. Τόσο απλά...

 8. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 07/06/2014 12:39:53

  Ποιο ήταν ακριβώς το έργο που τού ανατέθηκε και τι πέτυχε; Να εισπράττει φόρους; Αν ναι, συμφωνώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.