#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2013 12:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O παραλογισμός του ΔΝΤ και των φόρων στην ΕλλάδαΘα μας τρελάνει το ΔΝΤ. Από τη μια πιέζει την Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα, να επιβληθούν νέοι φόροι, να γίνουν απολύσεις κι από την άλλη μας συμπονούν και μας καταλαβαίνουν γιατί δεν πληρώνουμε τους φόρους μας, πολίτες και επιχειρήσεις. Παραλογισμός ή η τακτική του μαστίγιου και καρότου; Όπως και να έχει η έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μπορεί να μας οδηγήσει στο τρελοκομείο. Εκτός κι αν το ΔΝΤ παίζει παιχνίδια τακτικής με την Ευρώπη και εντάσσεται στο γενικότερο πεδίο αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον – Βρυξελλών.

Από την άλλη, η έκθεση του ΔΝΤ είναι ακριβώς ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους φόρους και την αντιμετώπισή αυτών από τους πολίτες. Τρέλα, παραλογισμός, ένα σύστημα που πλήττει τους πολλούς και μη έχοντες και οδηγεί σε «λούφα» τους… εξυπνάκηδες, τους αδίστακτους και τους έχοντες που δεν ενδιαφέρονται για τους φόρους και το πώς το κράτος μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς έσοδα.

Αλλά αναδεικνύεται και ο παραλογισμός ενός κράτους που κάνει συνεχώς ρυθμίσεις για όσους δεν πληρώνουν, σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Όπως περιγράφεται στην έκθεση, ο φορολογούμενος που είναι καθ΄ όλα τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις χρεώνει 23% ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες του, ασφαλίζει τους εργαζομένους του και καταβάλλει συνολικές εισφορές και φόρους ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών τους και καταβάλλει φόρους κερδών και εισοδήματος δηλώνοντας όλα τα εισοδήματά του. Στο τέλος, επειδή αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν όλα τα παραπάνω και φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο». Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο φοροφυγάς, ο οποίος δεν χρεώνει ή «τσεπώνει» τον ΦΠΑ 23%, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο παραγωγικός, καταφέρνει να μένει στην αγορά εκμεταλλευόμενος πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους λόγω της μη πληρωμής φόρων και εισφορών.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους. Η επιχείρηση που είναι τυπική επιβαρύνεται με ένα συνολικό εργατικό κόστος για φόρους και εισφορές ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενων. Αντίθετα, η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσο όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Δηλαδή το πρόστιμο είναι ο μισθός, οι εισφορές και οι φόροι για έναν μόνο μήνα ενός εργαζόμενου. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει και την ποινή της διακοπής λειτουργίας, η οποία όμως επιβάλλεται σπανίως.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια. Ο φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει όλο το εισόδημά του βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του φόρου. Για να πληρώσει, μπορεί να δανειστεί από μια τράπεζα με τραπεζικό επιτόκιο. Αν δεν πληρώσει, θα χρεωθεί με μηνιαίο επιτόκιο 1% και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να διωχθεί και ποινικά. Ο φορολογούμενος που δεν θα δηλώσει το εισόδημά του είναι σχετικά απίθανο να εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές. Ακόμα και αν εντοπιστεί, θα μπορέσει να συμβιβαστεί με την Εφορία για να πληρώσει πολύ λιγότερα από τα πρόστιμα που του επιβάλλονται, ενώ παύει και η ποινική του δίωξη. Μάλιστα, εφόσον πληρώσει και εφάπαξ τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν, γλιτώνει και επιπλέον 5%.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Ο φορολογούμενος που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις πληρώνει στην ώρα τους όλους τους φόρους που του βεβαιώνονται. Ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, ο φορολογούμενος που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Αυτούς τους πρόσθετους φόρους μπορεί να τους πληρώσει σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, λίγοι πληρώνουν. Συμφέρει να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό διαφυγής. Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθεσής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τους φοροφυγάδες.

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων. Οι φορολογούμενοι που είναι συνεπείς εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως και πληρώνουν και τους φόρους τους εγκαίρως. Αντίθετα, πολλοί περιμένουν τη χορήγηση παράτασης, η οποία συνήθως δίνεται, και καθυστερούν με αυτόν τον τρόπο και την πληρωμή των φόρων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Καλούνται να πληρώσουν φόρους και την ίδια στιγμή ξοδεύουν αδρά για βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές. Στην παιδεία τα νοικοκυριά αιμορραγούν οικονομικά, λόγω της παραπαιδείας (φροντιστήρια κ.λπ.), ενώ στην υγεία αναγκάζονται να πληρώνουν ποσά κάτω από το τραπέζι, όπως είναι το γνωστό «φακελάκι». Στις μεταφορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ ακριβά διόδια για τη χρήση αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι στην καλύτερη περίπτωση χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 24/06/2013 12:42:59

  Όπως συμβάλαν οι εθνικοί ευεργέτες οικεία βουλήσει στην δημιουργία της ελληνικής πολιτείας να συμβάλουν οι σημερινοί έχοντες και κατέχοντες στην επιβίωσή του υποχρεωτικά με έκτακτη εισφορά. Οι υπόλοιποι στεγνώσαμε. Ειδάλως θα χαθούμε και ώρα μας καλή.

 2. zuper avatar
  zuper 24/06/2013 13:47:45

  Ελα τωρα που κανεις οτι δεν καταλαβαινεις.
  Το ΔΝΤ (οι Αμερικανοι δηλαδη) θελει να ξηλωσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απο την κυβερνηση.
  Εδω ξηλωσε τον Ερντογκαν, της αναπτυξης, ποσο δυσκολο θα ειναι να φαει τον Σαμαρα;

 3. Δημητριος avatar
  Δημητριος 24/06/2013 14:00:27

  Κατα τη γνωμη μου δεν ξεκινατε σωστα το αρθρο σας. Για να μειωθουν οι φοροι πρεπει και απολυσεις πολλες να γινουν, και οργανισμοι πολλοι να κλεισουν και συνταξεις να μειωθουν κατα πολυ. Αν δεν πεσουν κατα πολυ οι ετησιες δαπανες κατω των 60 δις που ειναι κολλημενες εδω και καιρο , οι φοροι δεν θα πεσουν σε λογικα επιπεδα του 15%.

  • daresome avatar
   daresome @ Δημητριος 24/06/2013 22:38:31

   Να μειωθούν οι δαπάνες στα καλοπληρωμένα τσιφλίκια της Βουλής, των αξιότιμων εθνοπατέρων συμπεριλαμβανομένων, να εκλείψουν τα πάρτυ των χρυσοπληρωμένων τιμολογίων (λέγε με επίσης και ΕΟΠΥΥ), να κοπούν οι αβαρίες προς άπαντες ευνοημένους και μονίμως πολλά χρωστούντες στην εφορία προύχοντες - αυτά δεν είναι επιλογές για να πέσουν οι δαπάνες να υποθέσω ?

 4. Hawk avatar
  Hawk 24/06/2013 14:30:50

  Εντάξει, λες και δεν το ξέραμε, αλλά για ΔΝΤ τους πήρε πολύ χρόνο να το καταλάβουν, μόλις τρία χρονάκια.... και μετά σου λέει ότι στο ΔΝΤ είναι όλοι τους σαίνια.. τζίφος.

 5. περιμπανού avatar
  περιμπανού 24/06/2013 15:17:19

  Ο Αντώνης στην παρούσα φάση κάνει ντούκου ή πάσο;

 6. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 24/06/2013 16:14:36

  Και με τη βουλα των New York Times οι αμερικανοκομμουνιστες του SYRIZA η μοναδικη ελπιδα της ευρωπης...

  New York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ευρώπη
  http://tvxs.gr/news/ελλάδα/new-york-times-ο-συριζα-μπορεί-να-σώσει-την-ευρώπη

  Ετσι για να ερθει και να ζησει ολη η αφρικη και η ασια στην Ευρωπη χωρις borders
  Που να κανουν υποδομες οι αφροασιατες στις χωρες τους.Αδυνατον...
  Ειναι πιο ευκολο με τις κυβερνησεις που εχουν οι Ευρωπαιοι ολη η ασια και η αφρικη να ερθει στας ευρωπας..
  Και ο Mr alexis αγωνιζεται για αυτο...

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Οδυσσέας 24/06/2013 19:22:28

   Μήπως να του δίναμε 2-3 υπουργεία κι αυτουνού να παίζει?

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 24/06/2013 18:36:47

  "Τα δικαστήρια δικαιώνουν τους φοροφυγάδες".

  Αν τους δικαιώνουν, τότε πώς είναι φοροφυγάδες; Αν τα δικαστήρια τους δικαιώνουν, τότε η εφορία έκανε λάθος και δεν είναι φοροφυγάδες.

  Πώς δηλαδή ξεκινάμε από την λογική ότι οι εφοριακοί οπωσδήποτε τα λένε σωστά και οι δικαστές οπωσδήποτε τα λένε λάθος; Σίγουρα συμβαίνουν λάθη εκατέρωθεν, όμως αυτά όλα είναι μια πολύ επιδέξια συκοφάντηση του λαού μας: Ακόμη και εάν σε δικαιώσει το δικαστήριο, παραμένεις "φοροφυγάς" που απλώς βρήκες ένα κόλπο και τούμπαρες τους δικαστές.

  Κατά τα άλλα:

  Ο παραλογισμός αυτός δεν είναι καθόλου παραλογισμός. Από τη μια το ΔΝΤ λέει "κάναμε λάθος" και από την άλλη επιμένει στο ίδιο λάθος. Μα αφού κάνετε λάθος, γιατί επιμένετε; Από απλό παραλογισμό;

  Όχι. Η εκτίμησή μου είναι ότι συμβαίνουν δύο πράγματα. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ κινείται σταθερά υπέρ του αμερικανικού παράγοντα και το συμφέρον του αμερικανικού παράγοντα είναι η διαρκής αποσταθεροποίηση της Ελλάδας ώστε να πλήττεται διαρκώς το ευρώ, το ΔΝΤ κάνει/προτείνει ο,τιδήποτε βλάπτει την Ελλάδα. Από τη μια λοιπόν λέει "κάναμε λάθος - το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο - θέλει κούρεμα το χρέος", αλλά δεν λένε τίποτε για την περίπτωση που οι λοιποί δανειστές (Γερμανία) δεν αποδεχτούν το κούρεμα (από το οποίο μάλιστα προκλητικά ζητά να εξαιρεθεί το ίδιο το ΔΝΤ, επειδή λέει δεν το επιτρέπει το καταστατικό του! - σαν να λέει δηλαδή η Γερμανία ότι "θέλω να εξαιρεθώ γιατί δεν το επιτρέπει το σύνταγμά μου"). Έτσι, από όλη την ρητορική του "λάθους" μένει μόνο το "δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρεος", πράγμα που είναι πολλαπλό ψέμα, αλλά πολύ ελκυστικό για τους ιθαγενείς ("βοηθήστε μας καλοί μας ξένοι, είμαστε απόγονοι του Περικλή και του Αριστοτέλη"), που βλάπτει καίρια την υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και κάνει αναγκαία νέα "στήριξη". Και, ταυτόχρονα, από την άλλη, απαιτεί με το ίδιο θράσος νέα μέτρα, προκειμένου να βλάψει πολιτικά την μόνη ελληνική κυβέρνηση που κατάφερε να βάλει σε τάξη τη οικονομία και θα βγάλει πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς έναν χρόνο προηγουμένως την Ελλάδα στις αγορές, τελειώνοντας την ιστορία του "ελληνικού προβλήματος", άρα, και τα προβλήματα του ευρώ.

  Διότι οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά ότι με κυβέρνηση Σαμαρά η Ελλάδα θα βγει του χρόνου στις αγορές. Άρα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βλάψουν αυτήν την κυβέρνηση χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανένας και χαλάσει το κόλπο τους.

  Είναι όμως πολύ εμφανές αυτό που συμβαίνει, για όποιον θέλει να το δει.

  • dioklis avatar
   dioklis @ Διογένης 24/06/2013 22:17:01

   Διότι άπαντες γνωρίζουν ακόμα και η κουτσή Μαρία, ότι αν θες να χάσεις το δίκιο σου στην Ελλάδα πας στα δικαστήρια και σε μια διεθνή λίστα περί διαφθοράς βρισκόμαστε μια θέση μετά την Κολομβία.
   Σε καμία σοβαρή χώρα όταν πίνεις τον καφέ σου δεν πληρώνεις 23 λεπτά στο ευρώ χαράτσι, καμία επιχείρηση δεν φορολογείται για τα κέρδη που επαναεπενδύει με τον ίδιο συντελεστή που φορολογεί τα κέρδη όσον τα στέλνουν έξω, ούτε σφαγιάζει τους μισθούς των εργαζομένων μιας και το σύνολο των μισθών τους πάει στην κατανάλωση , που με ΦΠΑ 23% το ¼ του μισθού τους μπαίνει κατευθείαν στα ταμεία του κράτους .

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ dioklis 24/06/2013 23:48:47

    Δηλαδή εσείς δεν έχετε πειστεί για το greek success story?

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/06/2013 12:31:25

  Ακριβώς! ο σκοπός τους; να μας έχει ΟΛΟΥΣ, λαό και κυβέρνηση σε σύχγυση.
  Απλή αλλά αποτελεσματική πολεμική πολιτική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.