09/12/2009 13:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O ξένος Τύπος για την υποβάθμιση της ΕλλάδαςΔεν ήταν έκπληξη, αλλά η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προκάλεσε σοκ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times σε ένα από τα πολυάριθμα σχόλια που εμφανίστηκαν στο διεθνή Τύπο σχετικά με τη δυσμενή για τη χώρα μας εξέλιξη.

«Παρ’ όλ’αυτά, παραμένει ένα δράμα και όχι μία τραγωδία, για την ώρα. Η προοπτική αθέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων εξακολουθεί να είναι μακρινή. Παράλληλα, αν η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων και το σοκ της υποβάθμισης οδηγήσουν την κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις δαπάνες, τότε οι αγορές θα έχουν καταφέρει αυτό που δεν έχουν καταφέρει ούτε οι ντόπιοι πολιτικοί ούτε η είσοδος στο ευρώ», καταλήγει ο συντάκτης της στήλης Lex της οικονομικής εφημερίδας.

Στο ερώτημα εάν μπορεί μία χώρα της ευρωζώνης να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αναφέρονται οι New York Times. « Τα spread της Ελλάδας είναι τώρα μεγαλύτερα από αυτά της Τουρκίας, μιας χώρας που δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στην ευρωζώνη… Ούτε είναι η Ελλάδα μοναδική εξαίρεση. Η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν επίσης διψήφια ελλείμματα… Αλλά η υποτίμηση δεν αποτελεί επιλογή. Η προσαρμογή πρέπει να γίνει με το δύσκολο τρόπο, μειώνοντας τα κόστη και τους μισθούς. Ο δρόμος αυτός αποτελεί τεράστια πολιτική πρόκληση και ο στόχος της ισορροπίας και της βιωσιμότητας είναι μακρύς και δύσκολος. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν πιο σοβαρά αν μία χώρα της ευρωζώνης μπορεί να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις – και αν η αθέτηση θα σήμαινε μία επιστροφή στις λίρες ή τις δραχμές».

Το BBC συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτήν στη Βρετανία, που έχει επίσης δει το έλλειμμά της να εκτοξεύεται. «Η Fitch θα υποστήριζε ότι η απόφασή της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, από τότε, οι επενδυτές – όπως και οι εταιρείες αξιολόγησης – έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις χρεωμένες χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, διερωτώμενες αν θα είναι οι επόμενες.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που θα προτιμούσε να μην είναι σε αυτή τη θέση. Υπάρχουν πολλές χώρες σαν τη Λετονία και την Ιρλανδία που επίσης ανησυχούν, καθώς και μία ζοφερή προειδοποίηση για τη Βρετανία – αν και, όπως ξεκαθάρισαν οι Moody’s στη ζοφερή τους αξιολόγηση, η Βρετανία απέχει προς το παρόν πολύ από το να γίνει Ελλάδα», όπως αναφέρει η οικονομική αρχισυντάκτρια του BBC στο μπλογκ της.

«Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Στην Ελλάδα είναι» τιτλοφορείται σχετικό άρθρο των βρετανικών Times που αναφέρεται στην ίδια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. «Τα προβλήματα με το χρέος μας (της Βρετανίας) φαίνονται ελάχιστα όταν τα συγκρίνει κανείς με της Ελλάδας, που υποβαθμίστηκε χθες από την Fitch σε ΒΒΒ+, μία βαθμολογία που φλερτάρει λίγο πάνω από το επίπεδο “junk”… Η Αθήνα – που έχει παραλύσει από απεργία στο δημόσιο τομέα η οποία έχει οδηγήσει σε σωρούς σκουπιδιών να μαζευτούν στους δρόμους – δεν αναμένεται να αθετήσει επισήμως τις δανειακές της υποχρεώσεις: οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα επέτρεπαν τέτοια ταπείνωση σε μία χώρα μέλος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να μειώσει τις δαπάνες και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της».Με την ταραχώδη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα συνδέει την υποβάθμιση η ανταπόκριση της Guardian από την Αθήνα. «Οι επιπτώσεις της υποβάθμισης έγιναν αμέσως αισθητές στην Ελλάδα, την εβδομάδα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πυροβολισμό εφήβου από αστυνομικό, μια επέτειος που συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις και επεισόδια. Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της υποβάθμισης, το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε κατά 6%. Οι αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να ακολουθήσουν στα χνάρια της Fitch και άλλοι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s και οι Standard & Poor’s».

Η επίσης βρετανική Daily Telegraph επισημαίνει πάντως ότι «οι φόβοι σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας καθησυχάστηκαν κάπως με τα σχόλια του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, που είπε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν μία χώρα να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».

Κριτική στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ασκεί στο σημερινό της φύλλο η γαλλική Le Monde «Η έλλειψη αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων εξηγεί την κρίση εμπιστοσύνης σχετικά με ένα χρέος που δεν μπορεί να “σηκώσει το κράτος”. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι καθόλου πειστική όταν ανακοινώνει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς δεν προτείνει δραστικά μέτρα».

Για την Le Figaro, η λυπηρή διάγνωση είναι ότι η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει τις απαιτούμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις. «Όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε αρχίσει να προκαλεί ανησυχία, ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Γερμανία να αφήσει μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να καταρρεύσει. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε. Τον Πέερ Στάινμπρουκ αντικατέστησε ένας φιλελεύθερος υπουργός και η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει δραματικά. Από εκεί πηγάζει και η αναβίωση των ανησυχιών των επενδυτών. Παράλληλα, η κοινωνική κατάσταση στην χώρα, που είναι εκρηκτική, δεν ευνοεί τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

http://www.naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 09/12/2009 13:31:46

  Που ειναι ο Παπανδρεου προσωπικα να παρει θεση σε ολα αυτα;
  Ουτε μια κουβεντα απο την εποχη που 'υπαρχουν λεφτα'.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ donaE 09/12/2009 13:39:47

   βρε ΝτοναΕ,
   πλακα μας κανεις μεσημεριατικο? σαρδαμοδηλωσεις κακομεταφραζμενες προοδευτικες χωρις τις τριπλες του μπαμπα.. και με τον Παγκαλο διπλα του.. !! ΑΜΑΝ... τι να βγει να πει? Ψαχνει συνεννοχους απο λιστα που τ εχουν δωσει οι κουμπαροι του.

   Ο Παγκαλος παντως ειναι ο Επιτιμος του ΠΑΣΟΚ.

   ΠΠ

   • donaE avatar
    donaE @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/12/2009 13:51:06

    Μα τοσο χαλι!

  • Anonimi avatar
   Anonimi @ donaE 09/12/2009 13:53:51

   Σωστά, ωραίος τύπος, αφήνει τους άλλους να γράφουν επιστολές και να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Εκτόπισμα μηδέν. Έχει βγει βόλτα με το κανό και δεν έχει κουπί να γυρίσει;

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/12/2009 13:37:38

  H Ελλαδα μας ειναι η χωρα με λευκους ( προς το παρον ) κατοικους με μαυρα λεφτα και ημεδαπους κ αλλοδαπους νταβατζηδες ( πολιτικους και μη ).

  Εχει κιτρινο τυπο και μιντια, γαλαζια θαλλασα και ουρανο, κοκκινα φωτακια στις πορτες μας.

  Πολυχρωμη Χωρα.

  ΠΠ

 3. ad avatar
  ad 09/12/2009 13:41:16

  ...ο ΚΚ που ειναι?, που όσο να'ναι (αντικειμενικά) φέρει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης...

 4. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 09/12/2009 13:46:29

  Ενα ατελειωτο αλαλουμ..

 5. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 09/12/2009 14:07:49

  Ο ΚΚ περιμενει να επιστρεψει ως εθνοσωτήρ μετά το χρεωστάσιο της Ελλαδος. Τρωει τώρα τα μπριζολάκια του για να πάρει δύναμη.

 6. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 09/12/2009 16:17:21

  Bγάλαμε ή δεν βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας;
  Είναι δυνατόν να βγαινει ό ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας της περασμένη εβδομάδα και να λέει ότι η οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης;
  Θα είχε ξεχάσει φαίνεται ότι η Ελλάδα ζεί με δανεικά εδώ και τριάντα χρόνια και νόμιζε ότι ήταν ακόμη αντιπολίτευση.
  Θα είχε ξεχάσει, ο εθνικός μας ΑΪνστάϊν, ότι οι διεθνείς κερδοσκόποι ψάχνουν να βρούν άλλοθι για να ανεβάσουν τα επιτόκια με τα οποία σε δανείζουν.
  Τώρα κλάμα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.