11/06/2008 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O κ. Κανένας θύμωσε

«Ο μεγάλος θυμός» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΕΤ. «Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα λόγω ακρίβειας», γράφει και πολύ σωστά. «Η κυβέρνηση χάνει έδαφος, η ψαλίδα κλείνει, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει. Ανησυχία στα επιτελεία και των δύο πολιτικών σχηματισμών». Έτσι, συνεχίζει η εφημερίδα, ενισχύονται τα ποσοστά του «κανένας» καταλληλότερος για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η λέξη όμως «κανένας» έχει και μια άλλη σημειολογική σημασία για την κ. Γιάννα και τα επικοινωνιακά επιτελεία της. Θυμάστε τις εκπομπές του Λάκη για τον «κανένα», τον «μέσο» δηλαδή Έλληνα, τον κακομοίρη κεντρώο μικρομεσαίο που σφίγγει τώρα το ζωνάρι, για να ανταπεξέλθει στην κρίση; Θυμάστε και την κ. Γιάννα που πήγαινε να βιντεοσκοπηθεί στις εκπομπές του. Τα DVD του «Αλ Τσαντίρ» που πουλούσε ο ΕΤ δεν φαντάζομαι να τα ξεχάσατε; Όλα αρχίζουν τώρα και μπαίνουν στη θέση τους. Όπως, για παράδειγμα, το γιατί η κ. Γιάννα επιμένει να χάνει δεκάδες εκατομμύρια σε μια εφημερίδα η οποία δεν μπορεί να ανακάμψει.

Στο φύλλο του Σαββάτου, στο κύριο άρθρο με τίτλο «οι ζημιές μας», το οποίο λέγεται ότι έγραψε ο διευθυντής κ. Παπαγιαννίδης, παραδέχονται ότι το 2007 η εφημερίδα έκλεισε με ζημιές περίπου 35 εκ. ευρώ. Και αφού παρατίθενται διάφορες αστείες δικαιολογίες για το τεράστιο αυτό κόστος, το άρθρο φτάνει στην ουσία και γράφει: «….το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή (σ.σ. εφημερίδα) χρηματοδοτείται από υγιείς οικονομικούς πόρους, από επιχειρηματική δραστηριότητα συνειδητά αναπτυσσόμενη μόνον εκτός των συνόρων, είναι -φρονούμε- μια σημαντική εγγύηση ανεξαρτησίας γνώμης. Που αποτελεί καλό θεμέλιο για την ουσιαστική δημόσια παρέμβαση». Με άλλα λόγια η ιδιοκτήτρια του Ε.Τ. δεν φείδεται χρημάτων, προκειμένου να προωθήσει κάποιες πολιτικές φιλοδοξίες. Λέμε εμείς!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sratis avatar
  Sratis 11/06/2008 11:38:19

  Η Commercial Value φαβορί για την ΑΓΡΑΣ http://www.fmvoice.gr/  Γράφει ο Λάμπρος Πολύζος
  Επιβεβαιώνει την FmVoice.Gr ο Δημήτριος Βιδάλης

  Ανατρέπει τα δεδομένα ο Παύλος Ψωμιάδης

  Όλο και πιο κοντά στην Αγροτική Ασφαλιστική βρίσκεται ο Παύλος Ψωμιάδης και η Commercial Value, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων που φέρονταν ως υποψήφιοι παραμένει χαλαρό, ενώ όλο και περισσότερο φαίνεται ότι αυτό που θα βαρύνει στο deal είναι η πολιτική απόφαση.
  Από την πλευρά της η διοίκηση της ΑΤΕ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μεγαλώσει την «προίκα» της θυγατρικής της. Έτσι, στο προς πώληση πακέτο εκτός από ποσοστό (που μπορεί να ανέλθει μέχρι και 51%) και το management, περιλαμβάνεται και η προνομιακή δυνατότητα του αγοραστή να χρησιμοποιεί το δίκτυο της ΑΤΕ (για αρκετά χρόνια) προκειμένου να διαθέτει τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΑΤΕ προσπαθεί να δημιουργήσει κίνητρα για τους ξένους ενδιαφερόμενους-που δεν έχουν τις διευκολύνσεις τραπεζικού «βραχίονα»-ώστε να υπάρξει και άλλη επιλογή στην τελική ευθεία πλην της Commercial Value.

  Ωστόσο, εύλογα, έχουν δημιουργηθεί απορίες και αμφισβητήσεις για αυτούς τους χειρισμούς. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση φίλου του fmvoice.gr, ο οποίος αναρωτιέται αν η χρηματιστηριακή τιμή της ΑΓΡΑΣ, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, αντανακλά ή όχι, και στο αποκλειστικό δικαίωμα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της Τράπεζας;

  Επιβεβαίωση του deal

  Πριν από λίγο πάντως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commercial Value το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εξαγορά του 51% της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Βιδάλης, καταρχήν υπάρχει ενδιαφέρον της επιχείρησης για την εξαγορά του 51% της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

  Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value κατά 30 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν η Aspis Holdings με 10 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Aspis με 20 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αναμένεται να έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας μέσα στον Ιούνιο.

  Αποτελέσματα τριμήνου

  Κάμψη εμφάνισε η κερδοφορία της ΑΤΕ Ασφαλιστική, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 2,5 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους.

  Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή ασφαλίστρων ενισχύθηκε το εν λόγω διάστημα κατά 3,3%, στα 53,6 εκατ. ευρώ.

  Ως προς τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας, αυτά υποχώρησαν σε 2,7 εκατ. ευρώ από 4,0 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 2. exon avatar
  exon 11/06/2008 12:32:42

  αν κάτι έχει αποδειχτεί οτι μπορεί να ταρακουνήσει αυτή τη γενικά ακίνητη τα τελευταία ποοοολλά χρόνια χωρα είναι μάλλον η διορατικότητα/φιλοδοξία/ματαιοδοξία/ανοησία/μεγαλομανία...κλπ ελαχίστων και ο εγκέλαδος - όχι οι αγώνες των πολλών. Οι πολλοί είναι για να ψηφίζουν - όχι για να αποφασίζουν.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/06/2008 14:05:30

  Η Γιάννα θέλει να γίνει πρωθυπουργός ;

  "Καλώς τα παιδιά"...

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/06/2008 14:08:54

  Κι ο Λάκης δεν θα αισθάνεται καλά τελευταία ...

  Νωπή η υπόθεση Σεργιανόπουλου ...

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/06/2008 14:13:58

  Όσο για τον "ψηφοφόρο της Γιάννας"

  δείτε την ταινία

  "Τ' όνομά μου είναι Κανένας"

  Τέρενς Χιλ, Μπαντ Σπένσερ

 6. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/06/2008 18:01:58

  Θύμωσε ο ΟΥΤΙΣ;

  ΠΕΛΙΑΣ

 7. Le canard avatar
  Le canard 11/06/2008 18:54:53

  Το να είσαι εργατικός δεν φτάνει Ανώνυμε. Ιδιαίτερα όταν θέλεις να κάνεις το μεγάλο παιχνίδι. Μπορεί να δουλεύεις δαν σκυλί, αλλά αν σκέφτεσαι έτσι, δεν πας μακριά. Οταν μάλιστα διαλέγεις μετρίους για συνεργάτες σου, μην την ψάχνεις.

 8. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/06/2008 19:20:36

  Αγαπητοί μου συν-‘Ελληνες και συμφορουμίτες,

  Σήμερα σε κεντρικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, που στεγάζει περισσότερα γραφεία δικηγόρων και συμβολαιογράφων και στο ισόγειο ένα φωτοτυπείο, επικρατούσε όλο το πρωϊ ένας μικρός χαμός. Κοσμοσυρροή που οφείλεται και θα οφείλεται στην ετοιμασία της υποβολής των στοιχείων ιδιοκτησιών για το εθνικό κτηματολόγιο, που ακόμα δέν άρχισε να λειτουργεί επίσημα.

  Σαν προσπάθεια το έργο αυτό είναι σωστή όχι μόνο επειδή το ίδιο διαθέτουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε., αλλά και για εμάς που κάποτε θα πρέπει να ξέρουμε, τι έχουμε και σε ποιόν ανήκει το κάθε τι που έχουμε.

  Η σύλληψη όμως για την υλοποίηση αυτού του έργου έρχεται αφ’ενός καθυστερημένα και αφ’ετέρου με μία οικονομική επιβάρυνση που αφήνει την εντύπωση ότι, θα προκαλέσει ακόμα ένα οικονομικό σκάνδαλο στην περίοδο που ακόμα και ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει περίοδο φτώχειας.

  Για την υλοποίηση του έργου αυτού δεν είναι γνωστό, αν θα ανατεθεί στο δημόσιο, αντικείμενο του οποίου και είναι, ή σε ιδιώτες. Είτε στον ένα φορέα είτε στον άλλο, η υλοποίηση θα είναι ανέφικτη, αν δεν συμπληρωθεί ένα πολυάριθμο επιτελείο ειδικών με επίσης πολυάριθμες ειδικότητες, καθώς την στιγμή αυτή τα υφιστάμενα συμβόλαια, των οποίων τα πρώτα, αναφερόμενα σε εποχές μετά την τουρκοκρατία, το μόνο που παρέχουν είναι, η κάποια έκταση ορισμένων στρεμμάτων ή ΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ. Είναι κάτι σαν αίνιγμα για το μάντεμα των οποίων θα πρέπει να συνεργασθούν συμβολαιογράφοι-ερμηνευτές παλαιών και νεωτέρων συμβολαίων σε ίδια αντικείμενα από διαφορετικούς συμβολαιογράφους για διαφορετικούς ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες από τον παππού μέχρι το δισέγγονο. Να συνεργασθούν μαζί με αυτούς νομικοί, τοπογράφοι μηχανικοί και φυσικά μία στρατιά από χειριστές ηλεκτρονικών και του σχετικού προγράμματος της καταγραφής.

  Θεωρητικά το επιτελείο αυτό είναι αρκετό. Αλλά στην ελληνική πραγματικότητα συνυπάρχει και η γνωστή μιζέρια αλλά και η κάθε παρανομία, αρχής γενομένης από την επικάλυψη ορίων ιδιοκτησιών που βρίσκεται στα δικαστήρια ή σε φάση ξυλοδαρμών, την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, τις οποίες σπάνια γνωρίζει εκ των προτέρων το δημόσιο, την καταπάτηση ζωνών αιγιαλού και την δημιουργία παρανόμων κτισμάτων όπου λάχει, χάρη σε διάφορα τερτίπια γνωστά και άγνωστα. ‘Ετσι πρακτικά το επιτελείο αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται με υπαλλήλους Πολεοδομιών και Δασολόγους, προκειμένου και αυτοί να βοηθούν στις εξιχνιάσεις της νομιμότητος ή παρανομίας των ιδιοκτησιών, από τις οποίες το ερώτημα που θα ακολουθήσει θα είναι, αν στο εθνικό κτηματολόγιο θα συμπεριληφθούν και τα παράνομα, αν θα νομιμοποιηθούν ή αν θα κατεδαφισθούν.

  Δουλειές με φούντες και εξ ίσου δύσκολες με τις συνενώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες, καθώς περνάει ο χρόνος, αποκαλύπτεται ότι, η εφαρμογή τους σκοντάφτει όλο και περισσότερο στις μεταξύ των 252 άρθρων του σχετικού Νόμου αντιφάσεις.

  Νόμοι και αποφάσεις φτιαγμένες στο πόδι και σε τέτοιο βαθμό ανεφάρμοστες, που το μόνο που σε κάνουν να πιστεύεις είναι ότι, τόσο οι μέν για τα ταμεία όσο και οι δε για το κτηματολόγιο, έχουν δημιουργηθεί για έναν και μόνο σκοπό. Την είσπραξη αμύθητων ποσών από το βαλάντιο του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως πολλοί – και μαζί τους και τα σχετικά γκάλοπ - προειδοποιούν, είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί και «ότι ήθελεν προκύψει».

  Ειδικά δε για την αυθαίρετη κοστολόγηση της εισφοράς ή του παράβολου, που θα καταβάλει κάθε συν- ή σκέτη – ιδιοκτησία από 35 Ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, ιδιοκτησίες παλιές - οι περισσότερες στην χώρα και στις πόλεις μας -, όπου ολόκληρα εν ζωή γενεαλογικά δένδρα συμμετέχουν ιδιοκτησιακά σε μία στέγη ή σε ένα χωράφι, θα υποστούν μία ληστεία πολλαπλάσια του σημερινού πληθωρισμού για ένα έργο, το πέρας του οποίου δεν είναι ορατό, καθώς αρχικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ένα έτος, σήμερα στις ειδήσεις ο ΥΠΕΧΩΔΕ μιλάει για δέκα χρόνια και οι γιγνώσκοντες υπεύθυνα προβλέπουν τον αιώνα, οπότε τα συλλεγόμενα ποσά, το ύψος των οποίων θα ξεπεράσει μερικούς εθνικούς προϋπολογισμούς, θα εξανεμισθεί και, αν η συνεχής χρηματοδότηση στο βάθος του χρόνου δεν γίνει νομοθετικό βίωμα και υποχρέωση, η χώρα μας και οι Έλληνες δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να δούν κτηματολόγιο.

  Θα προσθέσουν απλά στην μνήμη τους ακόμα δύο σκάνδαλα. Των ασφαλιστικών ταμείων και του εθνικού κτηματολογίου.

  ΠΕΛΙΑΣ

 9. Helmut avatar
  Helmut 12/06/2008 09:39:56

  Όπως και η φύση, τα συστήματα εξουσίας είναι ευάλωτα στο "horror vacui", απεχθάνονται δηλαδή το κενό.

  Μπροστά λοιπόν στην διαφαινόμενη ως μη αναστρέψιμη διάλυση της πολιτικής εξουσίας, το κενό έρχονται να καλύψει η οικονομικό/επιχειρηματική εξουσία, με την βοήθεια βεβαίως βεβαίως των ΜΜΕ.

  Υπό αυτό το πρίσμα, η Γιάννα και ο Βγενόπουλος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

  Η εμπλοκή Λαζόπουλου νομίζω είναι άσχετη ή καλύτερα απλά συγκυριακή και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στην διαμόρφωση του "big picture".

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/06/2008 11:45:47

  "ΦΤΟΥ! ΞΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ"

  (Με αφορμή το "Θα προσθέσουν απλά στην μνήμη τους ακόμα δύο σκάνδαλα. Των ασφαλιστικών ταμείων και του εθνικού κτηματολογίου").

  Φίλε ΠΕΛΙΑ,

  ε, και; Σιγά τα ωά!
  "Τους έκανες τη μούρη κρέας". Δε μπα να αναλύεις ορθολογικά και εύστοχα εσύ το πρόβλημα αυτό και το όποιο άλλο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, άλλο ένα σκάνδαλο είναι προ των πυλών. Η κοινωνία εθίστηκε στην Α-ΠΑΘΕΙΑ και οι αυτοί που το παίζουν "πολιτικοί" το ξέρουν. Για καλό και για κακό, αν κάτι ξεπεράσει το όριο ανοχής αυτής της απάθειας, έχουν και σαν μαξιλαράκι προστασίας, ή "buffering", τους ...ελεγκτές τους: την 4η Εξουσία! Οπότε, "βράσε όρυζα", -τώρα που ακόμα μπορείς να την αγοράσεις!

  Οι "ΑΛΗΤΕΣ - ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" προετοίμασαν την νομοποιημένη εκλογικά από λοβοτομημένους πολίτες "Δικτατορία των Βλακών", οι "ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΠΡΟΔΟΤΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ" την νομοθέτησαν και την νομοθετούν, και οι πάνοπλοι raboποιημένοι, πλέον, "ΜΠΑΤΣΟΙ - ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ" την προστατεύουν (security) και την "προστατεύουν" ("νονοί").

  Όποιος έχει λίγο μυαλό, έχει βγάλει για όλους αυτούς απόφαση εδώ και χρόνια, νομοκατωχυρωμένη από το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος: ΚΡΕΜΑΣΜΑ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Μόνος του, ΟΜΩΣ, δεν μπορεί "να ...τεμαχίσει ένα ...μύδι". Αναμένει, λοιπόν, στο ακουστικό του, για το πότε, -επιτέλους!-, θα ωριμάσουν αυτές οι ...τιμημένες "υποκειμενικές συνθήκες" και αγωνίζεται γι' αυτό, με το μόνο μέσο που μπορεί να τις φέρει στο επιθυμητό επίπεδο Εξέγερσης, την ΠΑΙΔΕΙΑ.

  Η οποία είναι μόνο μία, η αρχαία Ελληνική = "ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ, ιδέες- Δόγματα και ανθρώπους - Δεσπότες". Αυτή που με την τσάπα και την σπάθα εξοβέλισαν από τον κόσμο οι Μονοθεϊστές ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ- ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, όταν επέβαλλαν τα

  "ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΤΗΝ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ν ΣΟΦΙΑΝ",
  (Βαβυλωνιακό Ταλμούδ, Σοτάχ 49β),
  ή
  "ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν",
  (ο Ά γ ι ο ς των Χριστιανών, γενικά, και των Ελληνοχριστιαναράδων, ειδικότατα, Εφραίμ ο ...Σύρος).

  Έτσι αντικατέστησαν αυτήν την πιο πάνω "ουχ ελληνικόν το προσκυνείν" ελλ. ΠΑΙΔΕΙΑ, με τα:

  "ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ",

  "ΓΥΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ",

  «ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΒΕΛΟΝΑΣ, ΠΑΡΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", (Μαρκ. ι΄, 17-31 - Ματθ. ιθ΄, 16-30 - Λουκ. ιη΄, 18-30).

  "Οι ΔΟΥΛΟΙ ΥΠΑΚΟΥΕΤΕ τοις κυρίοις μετά ΦΟΒΟΥ και ΤΡΟΜΟΥ» («Προς Εφεσίους», στ΄ 5)

  «Ό,σοι εισιν υπό ζυγόν ΔΟΥΛΟΙ, τους ιδίους ΔΕΣΠΟΤΑΣ πάσης τιμής αξίους ηγήσθοσαν» (= οι δούλοι να δείχνουν στ’ αφεντικά, ότι τους τιμάει η ηγεμονία αυτών πάνω τους!)

  «ΜΗ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΕΣ, δότε τόπον εις την οργήν.
  ΦΟΡΟΥΣ τελείτε, αποδότε πάσι τας ΟΦΕΙΛΑΣ,
  οι γαρ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ουκ εισι φόβος,
  μη φοβείσθε την ΕΞΟΥΣΙΑΝ», (Ρωμ., ιβ΄ 19),

  «Ποιήσθε δεήσεις, προσευχάς, ευχαριστίας ΥΠΕΡ ΒΑΣΙΛΑΙΩΝ και ΠΑΝΤΩΝ των ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΝΤΩΝ, ίνα ήρεμον και ησύχιον βίον διάγωμεν» = κάντε την πάπια και την ...προσευχή σας για τους Βασιλιάδες και λοιπούς εξουσιαστές τους εξουσιαστές, για να 'χουμε το κεφάλι μας ήσυχο, (Α΄Τιμοθ., β΄1-2)

  «Πάσα ψυχή ΕΞΟΥΣΙΑΙΣ υπερεχούσας ΥΠΟΤΑΣΣΕΣΘΩ,
  ο ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΕΝΟΣ τη ΕΞΟΥΣΙΑ, τη του ΘΕΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗΝ ΑΝΘΕΣΤΗΚΕΝ,
  και εαυτοίς ΚΡΙΜΑ (= CRIME) λήψονται» = ο καθένας να υποτάσσεται στην άνωθεν Εξουσία, γιατί όποιος αντιτάσσεται στην Εξουσία, στην διαταγή του Θεού αντιτάσσεται, και θα αρπάξουν κατακέφαλα την τιμωρία, (Ρωμ, ιγ΄1-2).

  «ΘΕΟΥ διάκονος εστι ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ .. ου γαρ εική (= διότι όχι για πλάκα) την μάχαιραν φορεί», (Ρωμ. ιγ΄4).
  ***
  Kι αν η Πόλη πέσει και γλιτώσει μόνο ένας
  θα κουβανεί μέσα του την Πόλη στις οδούς της εξορίας
  αυτός θα είναι η Πόλη.
  «Αναφορά από την πολιορκημένη πόλη», Ζμπίγκνιεβ Χέρμπερτ, (μετ. Νάσος Βαγενάς)


  ΥΓ. Όσοι θυμώνουν με αυτά ή προσβάλονται, πριν αρχίσουν τους αφορισμούς, τις κατάρες και τις φωνές, ας διαβάσουν κι αυτό:

  Μια από τις κρίσιμες ανακαλύψεις στην πνευματική μου ζωή, την οποία έκαμα ¬ ευτυχώς όχι πολύ αργά ¬ όταν ακόμα αισθανόμουν και ο ίδιος στρατευμένος, είναι ότι ο απέναντί σου, εκείνον που εσύ θεωρείς αντίπαλο ή εχθρό σου, εκείνος που ίσως είναι διώκτης σου, μπορεί να έχει εξ ίσου καθαρή συνείδηση και εξ ίσου αγνά κίνητρα όσο και εσύ, να διαπνέεται από την ίδια ακλόνητη πεποίθηση για το δίκαιό του. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται στα διδακτικά - προπαγανδιστικά έργα του Brecht, που άσκησαν τόση γοητεία ακριβώς επειδή ξεχωρίζουν με το μαχαίρι το άσπρο από το μαύρο.

  Εδώ ο εχθρός, δηλαδή ο «κακός», όχι μόνον είναι εξ αντικειμένου κακός αλλά και το ξέρει επί πλέον ο ίδιος, και μάλιστα το απολαμβάνει• εννοείται, απέναντι σ' ένα τέτοιο υποκείμενο είναι περιττό να έχουμε οιουσδήποτε διανοητικούς ή ψυχικούς ενδοιασμούς. Μπορώ να πω, όχι δίχως κάποιαν υπερηφάνεια, ότι αφ' ότου κατανόησα ίσαμε τις έσχατες συνέπειές της τη διάκριση ανάμεσα σε ηθικό ποιόν και σε πολιτικοϊδεολογικές προτιμήσεις, ποτέ δεν αντιπάθησα κάποιον επειδή διαφωνούσε μαζί μου σε πολιτικά ζητήματα ούτε και συμπάθησα κάποιον άλλον μόνο και μόνο επειδή έτυχε να συμφωνεί", (Παναγιώτης Κονδύλης, περιοδικό "Διαβάζω")

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.