#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Σαμαράς παίρνει πάνω του το παιχνίδιTo βάρος της σωτηρίας της χώρας, της υποβολής του αιτήματος της επιμήκυνσης του προγράμματος σταθερότητας αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναλαμβάνει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος φυσικά από τον Γ. Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την περιπέτεια με την όρασή του επανέρχεται στους γνωστούς γι αυτόν ...φρενήρεις ρυθμούς, καλείται μέσα σε ένα μήνα, τον καυτό Αύγουστο της Ελλάδας, να πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις, πολλές μάλιστα επώδυνες, να πάει στην Ευρώπη και να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι η χώρα αξίζει μιας ευκαιρίας ακόμη και ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες και έχουν ανάγκη μιας μεγάλης ανάσας.

Παράλληλα, μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών καλείται να καταθέσει το σχέδιό του και τις εναλλακτικές προτάσεις του για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Η αρχή θα γίνει από τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, όπου θα συζητηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για μισθούς και συντάξεις, οι προτάσεις θα κατατεθούν στη συνέχεια στους εκπροσώπους των κομμάτων και το τελικό σχέδιο θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι κοντά σε συμφωνία για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να αναλάβει πιο δυναμικές πρωτοβουλίες καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και ο χρόνος έχει λιγοστέψει. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας είναι το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού, διότι τότε μόνο θα μπορεί η Ελλάδα να καταθέσει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Η δυναμική που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ειδικά ορισμένοι υπουργοί, είναι και η βασική αιτία που η τρόικα δεν την «κοπάνησε» όπως έκανε με την Ευ. Βενιζέλο πριν από ένα χρόνο. Οι τροικανοί βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρούς συνομιλητές και με αποφασισμένους πολιτικούς που θέλουν να βάλουν την Ελλάδα πάση θυσία σε ένα πρόγραμμα και να διασώσουν την παραμονή της  στο ευρώ.

Η στάση του Π. Τόμσεν, ο οποίος στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα δήλωσε ότι θα μείνει όσο χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, δείχνει αλλαγή στάσης της τρόικας και από τους ωμούς εκβιασμούς περνά σε μια πιο διαλλακτική στάση, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να βρει τα μέτρα και να πάρει τις αποφάσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολες, κι αυτό το αντιλαμβάνονται.

Από την άλλη, η συνάντηση των τροικανών με τον Αντ. Σαμαρά τους έδειξε ότι έχουν να κάνουν με αποφασισμένους ανθρώπους, κι όχι με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός τους παρουσίασε το σχέδιό του για αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας και για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη με την Αγροτική τράπεζα και θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις υψηλού συμβολισμού.

Για παράδειγμα υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των Λαχείων αλλά και της αξιοποίησης του Ελληνικού. Κίνηση μείζονος σημασία αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων, ένα θέμα που μας εκθέτει στα μάτια των ξένων.

Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το 2012, και να αναδειχθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ακόμη θα προχωρήσει η κατάργηση του νόμου Αλογοσκούφη για το ποσοστό της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και θα προωθηθούν άλλες 200 συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου έτσι ώστε να δει η τρόικα ότι κάτι κινείται.

Εκεί προς το τέλος Αυγούστου θα κριθούν πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα, αφού οι συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ στις 25 και 26 Αυγούστου και οι επαφές με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντάγκι της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, θα δώσουν το στίγμα για το πώς βλέπουν οι δανειστές μας το μέλλον της Ελλάδας.

Μέχρι τότε οι ξένοι θα έχουν στα χέρια τους και την τελική έκθεση της τρόικας η οποία αν περιλαμβάνει και τις κινήσεις ειδικού βάρους που σχεδιάζει ο Σαμαράς, τότε σίγουρα θα είναι ευνοϊκή.

Μην ξεχνάμε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, αλλιώς η χώρα θα βάλει λουκέτο.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα δείξουν και την  προθυμία των δανειστών να δεχθούν μια επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, ουσιαστικά μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Και θα ισχύσει το «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Δηλαδή αν η Ελλάδα πείσει ότι είναι αξιόπιστη θα έχει την ανάσα που χρειάζεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Heaven avatar
  Heaven 30/07/2012 12:20:37

  Ευτυχως για ολους μας που ο Σαμαρας ειναι "καταδικασμενος" να πετυχει!!!!

 2. abc avatar
  abc 30/07/2012 12:26:36

  Η επιμήκυνση θα ζητηθεί ανεξαρτήτως αν τελικά ο Ντράγκι πραγματοποιήσει ή όχι την εξαγγελία του για να κάνει η ΕΚΤ αυτό που είναι απαραίτητο ωστε να σταματήσει η κρίση και το οποίο θα είναι σίγουρα επαρκές? (οι ειδικοί το ονόμασαν πυρηνικό όπλο ή Μπαζούκας...).
  Διότι αν πχ. η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει κρατικό χρέος, αν η απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απο τιο ΕΣμ( και των Ελληνικών χωρίς να γραφούν τα 50 δίς στο χρέος) αρχίσει ΑΜΕΣΑ όπως απαίτησε χθές η Γαλλία, αν το Ευρώ αρχίσει να διολισθαίνει μέχρι να φτάσει 1 Ευρώ=1 δολ. και εν γένει για ό,σα χρήματα επι πλέον χρειαστούν να τα βάζει (τυπώνοντας ) η ΕΚΤ, τότε τι νόημα θα έχει η επιμήκυνση? Εκτός αν ο Σαμαράς πιτεύει οτι όλα αυτά που λέει ο Ντράγκι και συνιστούν όλοι οι νομπελίστες οικονομολόγοι, είναι ψέμματα ή εστω θα καθυστερήσουν για κανα εξάμηνο ακόμα το πολύ. Οπότε πάλι η διετής επιμήνυνση δεν έχει νόημα. Προτιμώτερο θα ήταν να διαπραγματευτεί ένα "πάγωμα" όλων των μέτρων μέχρι τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ. Αν του το αρνηθούν μπορεί να το επιβάλλει ντ φάκτο παραιτούμενος και ορίζοντας εκλογές πχ. για τον Δεκέμβριο και βλέπουμε...

  • Heaven avatar
   Heaven @ abc 30/07/2012 12:43:06

   εχει καυσωνα στην Ελλαδα;

 3. dm avatar
  dm 30/07/2012 12:35:58

  Ο Σαμαρας θα μπορουσε να κανει τις διαρθρωτικες αλλαγες χωρις να προχωρησει σε μειωσεις μισθων και συνταξεων.Γιατι αυτα πρεπει να γινονται παραλληλα?
  Το αρθρο σας θα μπορουσε καλλιστα να ειχε την λεξη Παπανδρεου αντι για Σαμαρα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ dm 30/07/2012 13:13:39

   Γιατί η πολιτική και η οικονομία δεν είναι διακόπτης on-off. Όταν ο άλλος σε έχει βάλει στην τροχιά της καταστροφής με ταχύτητα φωτός δε φρενάρεις έτσι απλά.

 4. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 30/07/2012 12:42:20

  Nαι στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, απέναντι στους δανειστές.
  Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι ο υπ΄αρ. 1 κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης, αλλά πως; Με τα λάθος - αυτοκτονικά προγράμματα;
  Ο Σαμαράς ναι μεν πρέπει να κάνει πράγματα που διορθώνουν τα του κράτους , της διοίκησης, να κάνει αποκρατικοποιήσεις, να κόψει μισθούς και εφάπαξ των ρετιρέ, αλλά συγχρόνως πρέπει ν΄αναδείξει και να επιτύχει την αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης στο πρόγραμμα της Ελλάδας, βάζοντας επιτέλους μέσα και την ¨αναπτυξιακή¨ διάσταση.
  Μόνο με λιτότητα δεν πάμε πουθενά. Ούτε οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα δανεικά, αλλά το σοβαρότερο είναι ότι η λιτότητα προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση, κοινωνική αδικία, κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και στο τέλος αποσταθεροποίηση του Ευρώ.
  Αντίθετα με ¨ανάπτυξη¨ και η μηχανή της οικονομίας θα δουλέψει, οπότε και στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους ξένους θα μπορέσουμε ν΄ανταποκριθούμε και κοινωνική ειρήνη θα εξασφαλίσουμε στο εσωτερικό.

  Γι΄αυτό πιστεύω ακράδαντα το σύνθημα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι :
  Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας.

 5. TopGunZ avatar
  TopGunZ 30/07/2012 13:18:42

  Μα δε νομίζω ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, άλλωστε για αυτό ψηφίσαμε και στηρίξαμε Σαμαρά. Για να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του. Θυμάστε ένα από τα κλασικά καρτούν του δημοφιλούς παιδικού ήρωα Bugs Bunny που κέρδισε τον αγώνα baseball παίζοντας, ως λαγοπόδαρος, ταυτόχρονα σε όλες τις θέσεις? Ε, κάτι τέτοιο καλείται να κάνει ο Σαμαράς. Και όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν την αλλαγή στάσης των ξένων, από τη διαλλακτικότητα της Τρόικα και την στήριξη σημαινόντων προσώπων, μέχρι την ανησυχία του Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού (καθώς βλέπει να καταρρέει η προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών του), ας αποταθεί στην αξιέπαινε ελληνική βιομηχανία παραγωγής ξυδιού.

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ TopGunZ 31/07/2012 02:22:07

   Ε όχι και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό ρε TopGunZ!
   Εκτός από του να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του περιμέναμε να δούμε να σταματάει και η εξαφάνιση μισθών και συντάξεων,και η τελική διάλυση της μεσαίας τάξης.Γιατί αυτά που ακούγονται για το θέμα αυτό είναι τραγικά.Και μόνο στην ανάπτυξη δεν συνεισφέρουν.

 6. dm avatar
  dm 30/07/2012 14:21:03

  Συμφωνω.Το μεγαλο ερωτημα ομως ειναι μηπως παιρνοντας νεα μετρα περικοπων ακυρωνουμε το οφελος της επιμηκυνσης, καθως η φοροδοτικη ικανοτητα συγκεκριμενων ομαδων εχει εξαντληθει?

 7. avanti avatar
  avanti 30/07/2012 15:06:26

  Ο Μπαρόζο μες την καλή χαρά είναι στην φωτο, τι τον νοιάζει αυτόν, βεγγέρες, συνεντεύξεις , όλα πάνε πρίμα, και άσε την Ελλάδα να βράζει στο ζουμί της με ύφεση 7%, είμαστε μιά ευχάριστη παρέα στην Ευρώπη, πολύ ευχάριστη!

  • abc avatar
   abc @ avanti 30/07/2012 20:15:26

   Kαι καλά, πες πως την Ελλάδα την έχει γραμμένη ο κ. Μπαρόζο, φίλος του Λάτση. Αμ, την ταλαίπωρη πατρίδα του την Πορτογαλία? Αλλά θα μου πείς έχουν πατρίδα οι πολιτικοί που ταυτίζονται με το κεφάλαιο? Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού το κεφάλαιο ως γνωστόν δεν έχει πατρίδα...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ abc 30/07/2012 22:20:00

    abc “Γιά περισσότερες πωλήσεις, να εστιάζεις τη προσοχή σου στους υπάρχοντες πελάτες.” “For more sales, focus on existing customers.” ~Ηarvard Business Review (HBR).
    Γι' αυτό και ο κ. Μπαρόζο, ως πλασιέ των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη, κόπτεται γιά την υγεία των Ελλήνων "πελατών" του και δεν βλέπει την ώρα όταν τα ράφια των Ελληνικών αλυσίδων τροφίμων, θα έχουν γεμίσει με Μοnsanto μεταλλαγμένα σκουπίδια http://bit.ly/LD47Oi Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι Ελληνες ασχολούνται πλέον με τη κηπουρική σε γλάστρες, στις βεράντες και στα μπαλκόνια τους..

 8. rollin avatar
  rollin 30/07/2012 15:50:39

  Αναπτυξη, ανοιγμα κλειστων επαγγελματων, εκδοση αδειας νεας επιχειρησης απο 1 φορεα εχουμε πανω απο 400 εμπλεκοενους σημερα ιδιωτικοποιηση των.περισσοτερων Δεκο

 9. abc avatar
  abc 30/07/2012 21:30:11

  Δυστυχώς αγαπητέ rollin τώρα έχουμε πανω απο 400 εμπλεκομενους για μια άδεια ιδρυσης επιχείρησης αλλα δεν έχουμε πλέον ούτε μια αίτηση για να ασχοληθούν μαζί της και οι 400 "εμπλεκόμενοι"...

  • avanti avatar
   avanti @ abc 31/07/2012 09:58:05

   Τα σέβη μου, ακόμη και σήμερα που μιλάμε και γίνεται ο κακός χαμός, σε πληροφορώ ότι για την έκδοση άδειας μιας ατομικής επιχείρησης, με όλο τον φάκελλο εντάξει! από αρμόδιους μηχανολόγους κλπ., αν δεν στάξεις στον καθ' ύλη αρμόδιο που χειρίζεται το φάκελλο στην Νομαρχία ...................άδεια δεν παίρνεις, κρατάνε τους φακέλλους στα συρτάρια μέχρι να καταλάβεις ..... τι πρέπει να κάνεις. Εχω πολύ πρόσφατα στοιχεία σου λέω, είμαστε έθνος ανάδελφο μόνο αυτό έχω να πω.

 10. Enzo avatar
  Enzo 30/07/2012 22:24:21

  Εκείνος της λευκορωσιας είχε κάνει το καλύτερο σχόλιο για τον υπάλληλο των Βρυξελλών

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.