#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Σαμαράς θα πει το μεγάλο «όχι» στην «τελική λύση» των Γερμανών;Μόλις χθες γράφαμε ότι σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η τρόικα έρχεται στην Αθήνα για να μας (ξανα) ζητήσει τις 10 πληγές του Φαραώ. Οι δανειστές σκέφτονται ότι πρέπει να δώσουν την «τελική λύση» στην Ελλάδα, κάτι δηλαδή σαν το… final solution των Γερμανών που ξεπάστρεψαν μερικά εκατομμύρια Εβραίους.

Οι δανειστές βάζουν κάτω τα νούμερα, σαν νούμερα που είναι, βλέπουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει τρύπα πάνω από 10 δις κι έρχονται για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Οι Γερμανοί αποκλείουν το κούρεμα και προσανατολίζονται σε νέο πακέτο βοήθειας το οποίο είναι φυσικό ότι θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.

Είναι άραγε η τελική λύση αυτή; Δηλαδή να ζητηθούν από την κατεστραμμένη Ελλάδα κι άλλα μέτρα που θα την αποτελειώσουν;

Όλα τα στοιχεία και οι αναλύσεις από το εξωτερικό δείχνουν πως η τρόικα αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ, θα μας βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Δηλαδή απώλεια του ελληνικού ΑΕΠ πάνω από 25%-30%, ανεργία τουλάχιστον 28%, ανείσπρακτα χρέη περί τα 60 δις ευρώ που δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, φοροδοτική αδυναμία των Ελλήνων, δυστυχία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, χιλιάδες λουκέτα και καταστροφή των μικρομεσαίων. Οπως γνωρίζει επίσης ότι η χώρα για πρώτη φορά έχει βάλει τάξη στα οικονομικά της, είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις απίστευτες θυσίες των πολιτών, έχει προχωρήσει μέσα σε 2-3 χρόνια σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν δεκαετίες για να υλοποιηθούν.

Και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η τρόικα ξέρει πως ο κόσμος είναι στα κάγκελα, μια σπίθα μπορεί να ανάψει τεράστια φωτιά κι ένα ατύχημα να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, πρόωρες εκλογές, αβέβαιο μέλλον. Μόνο τη χθεσινή δημοσκόπηση να δουν θα καταλάβουν ότι οι εκλογές δεν συμφέρουν ούτε τα αφεντικά τους, τους δανειστές. Και ιδανικοί κυβερνήτες να ήταν οι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δε θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Πολιτική κρίση σημαίνει και οικονομική κατάρρευση, έξοδο από το ευρώ, άτακτη χρεοκοπία, όλα αυτά τα ξέρουν καλά.

Γιατί έρχονται με προτάσεις για νέα μέτρα αυτό χρήζει ψυχιατρικής μελέτης. Τι κάνει όμως η κυβέρνηση; Τι σκέφτεται ο Σαμαράς;

Ολες οι πληροφορίες λένε ότι στο Μαξίμου έχουν φτάσει στα όριά τους. Μια ακόμη απαίτηση για νέα μέτρα θα τελειώσει τη διαπραγμάτευση πριν καν αρχίσει. Ο Αντ. Σαμαράς έχει κάνει υπομονή, περιμένει μια αλλαγή μετά τις γερμανικές εκλογές, εντείνει τις επαφές του με τον αμερικανικό παράγοντα, ελπίζει να δρέψει καρπούς από τις θυσίες. Όμως, αν ο Τόμσεν έρθει και πει ότι θέλουν κι άλλα μέτρα με νέο πακέτο, τότε η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο και την ομάδα διαπραγμάτευσης ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κυβερνητική κατάρρευση ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που θα τα «σπάσουν» με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει περιθώριο έξι μηνών, μέχρι το τέλος του χρηματοδοτικού προγράμματος δηλαδή. Και ήδη κάποιες σκέψεις και προτάσεις αρχίζουν με τη φράση «τριπλές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο».

Η κυβέρνηση εξετάζει το εξής σενάριο: Να πετύχει η οικονομία πλεόνασμα μέσα στο 2013, να βγει στις αγορές αρχές του 2014 και να πάρει 3-4 δις ευρώ, να αξιοποιήσει περί τα 5 δις ευρώ που μένουν αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι έτσι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό ο Σαμαράς, που θα έχει πει όχι στην τρόικα για νέο μνημόνιο, θα το έχει πετύχει και στην πραγματικότητα.

Αν δηλαδή στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου πει… basta σε νέα μέτρα και καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το κενό χωρίς μέτρα ενώ παράλληλα, πετύχει έμμεσο «κούρεμα» με επιμήκυνση πληρωμών και χαμηλά επιτόκια, τότε θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε ενδεχόμενες εκλογές.

Το σενάριο των τριπλών εκλογών έχει και θετικά και αρνητικά. Το βασικό αρνητικό είναι ότι σε μια τέτοια ψηφοφορία ο κόσμος πάει χαλαρά και δεν ψηφίζει με βάση τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα. Είναι κατά κύριο λόγο ψήφοι διαμαρτυρίας.

Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση είναι πλέον «θετικά» εγκλωβισμένη σε ένα «όχι» σε νέα μέτρα και νέα μνημόνια. Δεν μπορεί να κάνει πίσω αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός. Ούτε οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντέχουν, ούτε και ο κόσμος μπορεί να έχει άλλη ανοχή. Η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν πάρτι αν υπάρξει έστω κι ένα επιβαρυντικό μέτρο για τους πολίτες.

Τέλος, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τρία γεγονότα:

Το πρώτο είναι τα «όχι» που ειπώθηκε πρόσφατα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το επανέλαβε ο Σαμαράς στη συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία όπως επανέλαβε και το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία δε θα περάσει σε ξένα χέρια.

Το δεύτερο είναι ότι ετοιμάζεται η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόθεση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μην πάμε σε νέα μέτρα και μνημόνια.

Και το τρίτο είναι μια φήμη πως υπάρχουν σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λέγεται μάλιστα ότι ο Βενιζέλος έχει ήδη αναθέσει τη δουλειά στον Σκανδαλίδη και θα καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό σύντομα. Θα είναι προτάσεις για ένα σύστημα πιο αναλογικό.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει προετοιμασία για το «μεγάλο όχι» στην «τελική λύση» που απεργάζονται οι δανειστές μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 02/09/2013 08:39:06

  O Σαμαράς αν υποκύψει σε τέτοιες ορολογίες όπως «τελική λύση» κλπ τότε είναι κατώτερος των περιστάσεων και θα αμοιφθεί ανάλογα.
  Οι Γερμμανοί δεν αλλάζουν DNA είναι το ίδιο με τους πατεράδες και παπούδες τους ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΟ ΒΑΡΒΑΡΟ δεν έχει σχέση με φυσιολογικό άνθρωπο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΕΛΙΑΣ 02/09/2013 17:45:53

   Γιατί τα ρίχνουμε μόνιμα στους Γερμανούς; Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι μονίμως ο πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις. Να ρίξουμε και κανένα μπινελίκι προς Ουάσιγκτον μεριά. Να καλύπτουμε και τα 2 αίσχη, γιατί ο Τόμσεν πολύ βαρύς μας το παίζει 3 χρόνια τώρα.

   ΥΓ: Άντε να τους διώχνουμε...

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/09/2013 08:56:58

  Απο τα πλέον βασικά στοιχεία ενός σχεδίου εξόδου απο την Κρίση είναι η σύζευξη της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.Δεν αρκεί κατά συνέπεια η επίτευξη των στόχων σε αριθμητικό επίπεδο αλλά απαιτείται τα αποτελέσματα να λάβουν και ποιοτική διάσταση, να περάσουν δηλαδή στην καθημερινότητα των πολιτών και να την μεταβάλλουν προς το καλύτερο Επιμένω σε αυτό και όχι άδικα γιατί έχει αποδειχθεί ιστορικά στην Ελληνική κοινωνία πως η ηγεμονία ασκείται .απο τον πολιτικό χώρο ο οποίος είναι σε θέση να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα πως μπορεί να μεταβάλλει τις συνθήκες ζωής προς το καλύτερο

  Η ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας σε νέα πρότυπα, ο παραγωγικός προσανατολισμός της και η σοβαρή επενδυτική προσπάθεια ιδιωτών και δημοσίου μπορούν να θέσουν σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία.Αυτό πρέπει να αποτελέσει το Ελληνικό σχέδιο για έξοδο απο την πολύμορφη και πολυεπίπεδη κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας

  Η Γερμανία κερδίζει απο την κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου.Η πολιτική του σκληρού συναλλάγματος, παράγει πλεόνασμα για την Γερμανική Οικονομία λόγω της πτώσης των επιτοκίων δανεισμού την ώρα που πληρώνει ελάχιστα για τη διαχείριση της κρίσης.Το γεγονός αυτό εμπόδισε την Γερμανική Ελίτ να ιδεί το γεγονός πως η κρίση χτυπούσε για τα καλά την πόρτα της Γερμανίας καθώς οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών εισέρχονται σε κλίμα ύφεσης και καθώς οι αγορές αυτές πασχίζουν αν μειώσουν την εξάρτηση τους απο γερμανικά προϊόντα. την ίδια ώρα που η ύφεση στην Ευρώπη πλήττει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της γερμανικής οικονομίας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για αυτή. Η γερμανική οικονομία «φλέρταρε» με την ύφεση στις αρχές του 2013, στο δεύτερο τρίμηνο, όμως, σημείωσε τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο παρόλα αυτά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2007.

  Σε ότι αφορά την σχέση της Γερμανίας πρός την Ελλάδα η εμμονή της για αναδιάρθρωση του καχεκτικού κρατικού μηχανισμού, του εκσυγχρονισμού του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα επιτρέψει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές αλλαγές απο πλευράς Ελλάδας αποτελούν κομβικής σημασίας παράμετρο.Οσο υπάρχει αυτό το έλλειμμα είναι απίθανο να μεταβάλλει στάση η Γερμανική διπλωματία και αυτο το έλλειμμα κατά την γερμανική πολιτική σκέψη απεικονίζεται στον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ

  Για το πολιτικό σκηνικό εντός Ελλάδος η κατάσταση επιγραμματικά έχει ως εξής: Η αυξανομένη κοινωνική περιθωριοποίηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας ενισχύει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο αποτέλεσμα παράγουν και τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και αποκάλυψης των στενών σχέσεων της επιχειρηματικής ελίτ με τον πολιτικό κόσμο.Η Ν.Δ. πολιτικά ασφυκτιά καθώς ακυρώθηκε εν τη γενέσει το άνοιγμα της προς την Κεντροαριστερά και καθώς πλέον τα χαρακτηριστικά συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

  Αδυνατεί να αντριστρέψει το ρεύμα που τροφοδοτεί την Χ.Α. και που προσδιορίζεται ως το 47% της εκλογικής δύναμης της Χ.Α. Παράλληλα η ηγετική της ομάδα ουκ ολίγες φορές αποδομείται συστηματικά απο την σκληροπυρηνική συνιστώσα της επονομαζόμενης "λαικής "Δεξιάς. Την ίδια ώρα ούτε ο Κος Αβραμόπουλος ούτε η Κα Μπακογιάννη βλέπουν με καλό μάτι τον Κο. Βενιζέλο ο οποίος και αρχίζει να συμπεριφέρεται ως αντ' αυτού.Το ΠΑΣΟΚ μέσα απο μια ανακύκλωση προσώπων πασχίζει να βρεί τον ηγεμονικό του ρόλο όμως είναι απίθανο να λάβει την τρίτη θέση εντός Κοινοβουλίου κάτι που αφαιρεί απο την Ν.Δ. την πιθανότητα συγκυβέρνησης μαζί του σε μέλλοντα χρόνο ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

  Σε ότι αφορά την επίκληση εκλογών σε τέτοιο ρευστό κοινωνικό περιβάλλον ας έχουν υπόψιν τους όσοι ασχολούνται με το θέμα πως η καλλιέργεια φόβου και ενοχής ως μέσο απόσπασης κοινωνικής συναίνεσης έχει εξαντλήσει τα όρια του και πως το επόμενο στάδιο νομοτελειακά είναι το ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής αν συνεχιστεί η ατελέσφορη αυτή πρακτική

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 02/09/2013 09:10:42

  O κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, όσο λιγότερο ομιλεί. Όσο λιγότερο εμφανίζεται,
  τόσο μεγαλύτερο το όφελος, για την Ελλάδα, διεθνώς. Και αν ο ίδιος δεν
  εννοεί να το καταλάβει, σύντομα το Εκλογικό Σώμα θα τον υποχρεώσει
  να το εμπεδώσει.

 4. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 02/09/2013 09:40:03

  Περιμένουμε ένα όχι,αυτόματα θα ενεργοποιηθεί το φιλότιμο και μετά όλα είναι δυνατά.............

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 09:40:56

  Το ότι ο Σαμαράς και ο Μπέννυ δεν θέλουν να φορολογήσουν τους πλούσιους Έλληνες, δεν είναι ευθύνη των Γερμανών αλλά του Σαμαρά και του Μπέννυ.
  Καθαρά πράγματα.
  Χρησιμοποιούν την Μέρκελ για να περνούν την δική τους σκληρή ταξική πολιτική.
  Εκείνη φυσικά το ξέρει και τους κάνει πλάτες. Το ίδιο κάνει και αυτή στη χώρα της ("υπάρχουν οι τεμπέληδες Έλληνες Ιταλοί κτλ, γι αυτό υποφέρουν οι φτωχοί Γερμανοί").
  Κατα τα άλλα αύξηση φόρων για τους πλούσιους προτείνει ο Σταινμπρουκ, απο 41 στο 49 %. Φορολογικές μειώσεις για τους πλούσιους οι "Χριστιανο"δημοκράτες.
  Δεξιοί εδώ, δεξιοί εκεί.

  • Rainbow avatar
   Rainbow @ Uncle Stgm 02/09/2013 10:17:31

   1000000

  • The Camel avatar
   The Camel @ Uncle Stgm 02/09/2013 10:43:39

   Ποιός είναι ο ορισμός του πλούσιου έλληνα που πρέπει να φορολογηθεί;

   Είναι πλούσιος όποιος έχει εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ τον χρόνο αλλά ακίνητη περιουσία λόγω κληρονομιας κ.τ.λ. 400.000 ευρώ απο την οποία δεν εισπράττει ενοίκια αλλά πληρώνει χαράτσια;

   Είναι πλούσιος, όποιος δηλώνει οικογενειακό εισόδημα 40.000 ή 50.000 ευρώ, έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και καταθέσεις 100.000 ευρώ;

   Νομίζω οτι μερικοί είναι αιθεροβάμονες. Οι πραγματικά πλούσιοι έλληνες έχουν φροντίσει μέσω δικηγορικών γραφείων, διεθνών λογιστικών εταιρειών κ.τ.λ. να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μην μπορεί ο κάθε κυβερνών στην Ελλάδα να τους βάζει χέρι. Τα πουλάκια έχουν πετάξει προ πολλού.

   Κοντολογής, τα περι φορολογησης των πλουσίων φαντάζει η εύκολη λύση αλλά δεν είναι. Μονο αν το κρατος έβαζε χερι στις καταθέσεις θα είχε ζεστό χρήμα να λάβει. Αν το κάνει όμως θα πετάξουν αρκετές απ' αυτές και το συστημα θα έχει προβλημα.

   Η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα είναι απλή αλλά πολιτικά αδύνατη. Δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών με απολυσεις στο δημοσιο κατα τα προτυπα του ιδιωτικού τομέα, επαναξιολόγηση και μείωση του συνολικού ποσού που διατίθεται για συντάξεις, μαχαίρι στις δαπάνες του τομέα υγείας.

   Ολα τα άλλα δεν είναι λύσεις. Αντε, ας προσθέσουμε, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αν αλλάξουν νοοτροπία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι καταναλωτές απαιτούν αποδείξεις. Ομως, το κράτος ανταμείβει τους πρωτους με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που οι περισσότεροι καταστηματάρχες βάζουν στη τσεπη. Τι να λέμε τώρα.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ The Camel 02/09/2013 11:10:30

    Η φοροδιαφυγή δεν είναι θέμα "αλλαγής νοοτροπίας". Για να επέλθει αλλαγή νοοτροπίας ένας τροπος υπάρχει, αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν risk aversion (απόκρουση κινδύνου). Δηλαδή, όταν ο φοροφυγάς απειλείται με ΑΜΕΣΟ κόστος πολλαπλάσιο αυτού που κερδίζει φοροδιαφεύγοντας, τότε και μόνον θα "αλλάξει νοοτροπία".
    Αυτό φυσικά προυποθέτει αλλαγές στον τρόπο διοίκηση του φορολογικού μηχανισμού και ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής φορολογικής δικαιοσύνης.
    Ποιός είναι πλούσιος;
    Στη φάση που περνάμε, το βάρος πρέπει να πέσει στην φορολόγηση του μεγάλου πλούτου που συσσωρευθηκε ή καταναλώθηκε στις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά δεν φορολογήθηκε κανονικά. Μιλάμε δηλαδή για ανάκτηση μέρους της παρελθούσας φοροδιαφυγής. Μέσα; Περιουσιολόγιο, τεκμήρια τρόπου διαβίωσης και βραχυπρόθεσμα οι "λίστες" (τύπου Λαγκάρντ) που έμειναν ανέλεγκτες.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ The Camel 02/09/2013 11:12:57

    Η φορολογική πολιτική στα εκλογικά προγράμματα CDU και SPD διαφέρει πολύ, για ότι αφορά την φορολόγηση των πλουσίων.

   • Κουτσούμπας Α. avatar
    Κουτσούμπας Α. @ The Camel 02/09/2013 11:35:18

    Η λύση που προτείνεις, είναι να εξαφανιστούν από προσώπου γης οι μισοί ΄Ελληνες, για να ζήσουν καλά οι άλλοι μισοί. Ξανασκέψου το λοιπόν και πές μας κάτι για την ανεργία, για τη μιζέρια μέσα στην οποία είναι ήδη βυθισμένο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και για την υγεία που λίγο λίγο παύει να είναι δημόσια και περνά στα χέρια των ιδιωτών. Έτσι, τα λύνουμε όλοι τα προβλήματα, καταργώντας έκαστος την τάξη που μας ''ενοχλεί''.

   • αντιρεαλιστής avatar
    αντιρεαλιστής @ The Camel 02/09/2013 14:56:11

    Τι θα λέγατε για πλήρη κατάργηση των δαπανών υγείας;γιατί να μην πεθαίνουν όσοι δεν έχουν;και σε συνδυασμό με τη μετατροπή της σύνταξης σε επίδομα 350 ευρώ νομίζω ότι όλα θα είναι μια χαρά για τα νούμερα,αλλά προς θεού να μην ζημιωθεί ούτε στο ελάχιστο ο πλούσιος γιατί....γιατί...γιατί...γιατί έτσι λέει ο Χάγιεκ,διάλογο θα ανοίξουμε τώρα;

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Uncle Stgm 02/09/2013 14:41:36

   συμφωνώ...

 6. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 02/09/2013 09:57:29

  Πριν 3 χρόνια μέσα απο εδω ειχα προβλέψει οτι αν ακολουθησουμε την τροικανή οικονομική "λογικη" στό τέλος του 2013 θα έχουμε απωλέσει το 30% του ΑΕΠ που θα συρρικνωθεί στα 180 δισεκ., το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 180% και και ισως προσεγγίσει το 200% και η ανεργία το 30%! Δυστυχώς οι προβλέψεις μου επιβεβαιώθηκαν!
  Και για να μην μένω όπως οι περισσότεροι σε διαπιστώσεις, ειχα πει οτι η εξοδος απο το ευρω και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα ηταν λιγότερο επώδυνη απο την παραμονή μας σε αυτό.
  Μετά απο 3,5 περίπου χρόνια, μάλλον θα συμφωνούν οι περισσότεροι οτι το συνολικό κόστος απο τις απώλειες στους μισθούς, συντάξεις, φορολογία, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις υπηρεσίες ανάγκης, τα τρόφιμα, την ανεργία, κλπ. είναι πολύ μεγαλύτερο απο μία έξοδο απο το ευρω και τις όποιες επιπτώσεις θα είχε αυτή η απόφαση.
  Επίσης τότε ειχα πει οτι απο τα τέλη του 2012 θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλοβερ που λεγεται ευρωζωνη... Μπορει να επεσα ενα χρόνο εξω, αμφιβάλλει ομως κανεις οτι αυτό θα συμβεί με τον ενα ή αλλο τρόπο?
  Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αυτό που μας ενδιαφέρει ειναι να λεγόμαστε Ευρωπαίοι, να ψωνίζουμε οτι μας πλασάρουν οι Ευρωπαίοι, καλά ή κακά αρκεί να έχουν το EE origin και να έχουμε το ευρω μας, ανεξάρτητα αν σε λίγο δεν θα έχουμε σεντς στην τσέπη!
  Θα έχουμε ομως ικανοποιήσει τα κομπλεξ μας να είμαστε με τους Ευρωπαίους άλλως θα είμαστε τριτοκοσμικοί! Άξιοι της τύχης μας!

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Delta Lamda 02/09/2013 12:23:29

   Άργησες στην "πρόβλεψή" σου...σε είχαν προλάβει άλλοι πιο πριν...πριν ακόμη από το 2006....

 7. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 02/09/2013 10:09:09

  Το παν είναι η παραμονή μας στο ευρώ όπως έχουν δηλώσει κατ'επανάληψη και οι δύο συγκυβερνούντες τώρα ,και οι τρείς παλαιότερα μαζί με την ΔΗΜΑΡ.
  Για αυτό τον λόγο εξάλλου επί ένα χρόνο έκαναν ότι ζητούσε η τρόικα παρά την αντίθετη συμφωνία που είχαν κάνει περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
  Εάν έκαναν λάθος σε αυτό οφείλουν να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους όλοι...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Maou-Maou 02/09/2013 17:49:14

   Έκαναν ότι ζητούσε η τρόικα επειδή είχες μεγάλο έλλειμμα και δεν είχες ρευστό να πληρώνεις μισθούς και συντάξεις, ξέχωρα από τόκους δανείων. Τώρα χρωστάς σχεδόν μόνο στα κράτη της ΕΕ και πας για πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλη τακτική μπορείς να ακολουθήσεις τώρα. Θα το δούμε σύντομα άλλωστε.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 02/09/2013 10:40:54

  Μακάρι-μακάρι-μακάρι. Αυτή είναι η λύση, η σωστή λύση στο ελληνικό πρόβλημα, και αυτός ήταν εξαρχής και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης. Τα περί "νέων πακέτων" είναι εκ του πονηρού, είτε από Γερμανία προέρχονται, είτε από ΔΝΤ ("κούρεμα", επιμηκύνσεις και όλα τα σχετικά).

  Λένε πολλοί: Μα γιατί να μην δεχθούμε να μας μειώσουν το χρέος μας; "Τζάμπα" είναι. Δεν είναι έτσι. Σου κοστίζει το κυριότερο κεφάλαιο της χώρας: την αξιοπιστία. Αυτή που άρχισε να μαζεύει πάλι ο Σαμαράς κομματάκι-κομματάκι από την πρώτη μέρα της εκλογής του, από εκεί που την σκόρπισε ο ΓΑΠ και το εγκληματικό PSI του Παπαδήμου - που δυστυχώς υπερψήφισε και ο ίδιος ο Σαμαράς, αλλά τέλος πάντων, ό,τι έγινε έγινε.

  Το ίδιο ακριβώς και με το νέο "πακέτο". Δεν το χρειάζεται η Ελλάδα. Μπορεί να βγει στις αγορές, μπορούσε να βγει από τον περασμένο Μάιο (2013). Γιατί να πάρει χρήματα από τους τωρινούς δανειστές, όταν μπορούν να την δανείσουν οι αγορές χρήματος; Διότι ακριβώς θα πάρει πίσω την αξιοπιστία της, την ανεξαρτησία της, την ελευθερία της, τον (αυτο)σεβασμό της, όλα εκείνα τα άυλα αγαθά που είναι προϋπόθεση για να αυξηθεί το ΑΕΠ, να γίνουν επενδύσεις, να μείνει ο κόσμος στην Ελλάδα και να μην ονειρεύεται μετανάστευση. Και σύντομα θα πέσουν πολύ και τα επιτόκια της Ελλάδας.

  Βέβαια, θα υπάρχουν πολλά εμπόδια. Υπάρχουν πολλοί στο εξωτερικό που εξακολουθούν να επιθυμούν την πτώχευση της Ελλάδας. Υπάρχει όλο το (πρώην, τολμώ να πω) αντιμνημονιακό κίνημα στην Ελλάδα που εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται πόσο κοντά είναι η έξοδος από το Μνημόνιο, εάν κάνουμε υπομονή μερικους μήνες ακόμη. Υπάρχουν όλοι εκείνοι που προτιμούν να δουν την Ελλάδα στα τάρταρα ακόμη μία φορά, παρά να δουν τον Σαμαρά να γίνεται ισόβιος πρωθυπουργός, ως ο άνθρωπος που θα έχει βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο.

  Δεν ειναι δηλαδή μόνον ότι "κάνουμε μια έκδοση" ελληνικών τίτλων και τελείωσε. Θα περάσει δια πυρός και σιδήρου ο Σαμαράς για να το πετύχει αυτό. Αλλά αυτή είναι η λύση, αυτή είναι η οδός, αυτή είναι η αποστολή που έχει να επιτελέσει.

  Σε όλα τα άλλα, είναι χαμένος για χαμένος. Αν ενδώσει στις επιθυμίες των δανειστών για τις "δέκα πληγές του Φαραώ", ιδίως για εκποίηση του ελληνικού δημόσιου πλούτου για ένα κομμάτι ψωμί κλπ., τότε θα επέλθει η δημοσκοπική και εκλογική κατάρρευση και θα παύσει οποιαδήποτε εθνική αξιοπιστία της πολιτικής του - που υπάρχει σήμερα σε έναν περιορισμένο μεν κύκλο ανθρώπων, αλλά υπάρχει. Αν αντιθέτως πάμε σε πολιτική απεξάρτησης από τις εξαρτήσεις, τότε θα αυξηθεί η αξιοπιστία του κατακόρυφα και θα ενισχυθεί εκλογικά, τόσο, που να μην υπάρχει και ανάγκη για εκλογές τον Ιούνιο, θα έλεγα, εκτός εάν πηγαίνει τότε τόσο καλά (θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, όμως, μέχρι να περάσουν οι θετικές εξελίξεις στον κόσμο, στην τσέπη του κόσμου).

  Ο πρώτος στόχος ήταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η αποφυγή της χρεωκοπίας. Τον πέτυχε. Τώρα πρέπει να πετύχει τον στόχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αν ήταν να μην βγει στις αγορές, δεν είχε νόημα που έμεινε στο ευρώ, καλύτερα να είχε φύγει.

  Κάτι προτελευταίο: Λέτε και ξαναλέτε στα ανυπόγραφα άρθρα σας (που εκφράζουν προφανώς την ίδια την ιστοσελίδα) ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει". Μα αν δεν βγαίνει, πώς θα βγει στις αγορές; Πώς θα πετύχει το "μεγάλο όχι" αυτού του είδους που περιγράφετε, εάν πιο πριν δεν θα έχει πετύχει το πρόγραμμα; Είναι αντιφατικά αυτά τα δύο. Δεν μπορεί να λέμε ότι "δεν βγαίνει" το πρόγραμμα και από την άλλη να ζητούμε έξοδο στις αγορές.

  Το τελευταίο: Καλά είναι να λέμε και να υλοποιηθεί αυτό που είπε χθες για "70% του (υπερ)πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους", αλλά η γνώμη μου είναι ότι στις συμπληγάδες που κινείται τώρα η οικονομία και η χώρα, καλύτερα να το κρατήσει προς το παρόν, μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος για να πάμε αργότερα σε εκλογές.

 9. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 02/09/2013 10:50:04

  το πρόβλημα για τον Σαμαρά είναι ότι όποιος προσπαθήσεινα "πει το όχι" ενώ μέχρι πρότινος "ελεγε το ναι" ακόμα και αν ορθώς έπραξε θα καταστραφεί πολιτικά αφού στη συνείδηση του κόσμου θα φανεί σαν να έχει κάνει λάθος ... όπως έλεγε και ο Ναπολέων στην πολιτική όλα επιτρέπονται ΕΚΤΟΣ από το να παραδεχτείς τό λάθος σου ...

  δυστυχώς ή ευτυχώς , κατά τη γνώμη μου το "όχι" , αν ειπωθεί , θα οδηγήσει σε άμεση πολιτική ήττα και εκεί είναι τελικά και ο εγκλωβισμός των "μνημονιακών" κυβερνήσεων ... από τη στιγμή που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική και αναγκάζονται να την υποστηρίξουν (ασχέτως του αν έχουν δικιο ή όχι) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΥΡΗΞΟΥΝ χωρίς να υποστουν σημαντικότατη πολιτική φθορά.

  το έχει διαπιστώσει ήδη το άλλωτε κραταιό πασόκ , ο ειδικός στις κυβιστήσεις Καρατζαφέρης και ο μπαρμπα Φώτης ... άπαξ και ενταχθείς σε μνημονιακή διακυβέρνηση είναι πρακτικώς ΑΔΥΝΑΤΟ να εμφανιστείς εκ των υστέρων "αντιστασιακός" χωρίς να απωλέσεις τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ... και για αυτό πιστεύω ότι είναι "μονόδρομος" πλέον η τάυτιση με το μνημόνιο για τον Σαμαρά (μακάρι να κάνς λάθος)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ EVANGELOS 02/09/2013 17:56:48

   Διαφώνω. Και εξηγώ γιατί: ο Σαμαράς δεν συμφώνησε ποτέ με τα μνημόνια. Ποτέ! Τα αποδέχθηκε και τα εφάρμοσε αφού είχαμε εγκλωβιστεί ως πολύ επώδυνα αλλά λιγότερο βλαβερά από την άτακτη χρεοκοπία. Από τη στιγμή λοιπόν που καταφέρνει να ισορροπήσει η οικονομία, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με ίσους όρους λόγω της επιτυχίας στους στόχους και μάλιστα με υπέρβαση. Και το να τους διώξει τους τροϊκανούς επειδή θα έχει πλεόνασμα και στην άκρη 5 δις από την επανακεφαλαιοποίηση είναι πραγματική άσκηση εξουσίας. Πρέπει να αποδείξει στο λαό ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο όπως λένε οι Καμμένοι και οι της ΧΑ. Έτσι θα κερδίσει απόλυτα στο πολιτικό επίπεδο αλλά και θα ανέβει η συνοχή της κοινωνίας. Και θα έχει τελειώσει ουσιαστικά με τα μνημόνια αφού δε θα διαπραγματεύεται πλέον.

   Απορώ πως τόσος κόσμος έχει καταλάβει τόσο λάθος τη λογική του Σαμαρά. Εκτός αν έτσι σας συμφέρει.

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Γεώργιος Τ. 03/09/2013 08:55:55

    φίλε μ ανεξάρτητα της όποιας "δικαιολογίας" και ανεξάρτητα με το το έκανε για τον ένα ή τον άλλο σωστό ή λάθος λόγο η πραγματικότητα είναι ότι από τον Παπαδήμο και μετά ο Σαμαράς "ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ" ...

    δεν κρίνω αυτό ... ΕΚΤΙΜΩ όμως ότι πολιτικά ασχέτως της αιτίας , κάθε προσπάθεια "καταγγελίας" ή όπως λέει η ανάρτηση προσπάθειας να “πει το όχι” μετά από 2 χρόνια εφαρμογής της πολιτικής αυτής θα ΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ από τον κόσμο ως υπαναχώρηση και/ή παραδοχή ΛΑΘΟΥΣ

    και αυτό εκλογικά θα έχει ΟΔΗΝΗΡΑ αποτελέσματα ... για αυτό και πιθανολογώ ότι είναι μάλλον ΑΠΙΘΑΝΟ να το πράξει ο Σαμαράς ... δυστυχώς πλεόν είναι υποχρεωμένος από την κατάσταση να "πάει" αυτή την πολιτική ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ...

    επαναλαμβάνω μακάρι να κάνω λάθος

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Γεώργιος Τ. 03/09/2013 12:18:03

    Ε καλά τωρα δεν αποδέχθηκε ποτέ και κολοκύθια με τη ρίγανη. Τα αποδέχθηκε και τα εφάρμοσε και τωρα πρέπει να κάμει ενδεχομένως και άλλη κολοτούμπα. Αυτή είναι η πικρή για κέθε Δεξιό, αλήθεια και αυτό θα τον κυνηγάει για πάντα πλέον. Αν δεν θες κάτι δεν σε υποχρεώνει κανείς. Αυτά για τη σωτηρία της χώρας ήταν απλά για να σωθεί το πολιτικό συστημα και να ξαπλώσει αναπαυτικά το πασόκ στα χέρια της νέας δημοκρατίας.

 10. kostis avatar
  kostis 02/09/2013 11:02:13

  Αυτο το μεγαλο ΟΧΙ εγω δεν το καταλαβαινω.. Εμεις δεν αποφασισαμε στις τελευταιες εκλογες μια φιλευλευθερη στροφη στην οικονομια? Δεν ψηφισαμε το μεσοπροθεσμο τον Δεκεμβρη αυτα τα μετρα με το μεσοπροθεσμο? Να ακυρωσουμε δηλαδη τον περιορισμο της σπαταλης στην υγεια, στην παιδεια, κλπ, να ακυρωσουμε την απελευθερωση επαγγελματων και υπηρεσιων, να σταματησουμε τον εξορθολογισμο στο δημοσιο? Να ξαναγυρισουμε εκει που ημασταν? Αυτο που πρεπει να κανει σταδιακα η κυβερνηση ειναι να μειωσει φορους φυσικων προσωπων και επιχειρησεων για να τονωθει η καταναλωση και η επιχειρηματικοτητα και να μειωθει το τελος ακινητων που πληττει την μεσαια ταξη. Ολα τα αλλα ειναι λαικιστικες κορωνες.

 11. tpe avatar
  tpe 02/09/2013 11:36:46

  Τι όχι κι αηδίες; Αφήστε τα αυτά για τους ΑΝΕΛ και την παρέα τους. Αν θέλει να κάνει καλό στον τόπο, ας κοιτάξει να δει τι θα κάνει με τα μεγάλα προβλήματα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τα 4 τέρατα που μας τρώνε:
  α. Γραφειοκρατεία
  β. Απαράδεκτοι φόροι λες κι είμαστε στην Τουρκοκρατία
  γ. Ψηφιοποίηση κράτους του 1970 κι όχι του 2013.
  δ. Υδροκέφαλο κράτος. Ας πουλήσει 10-15 "εταιρείες" του δημοσίου να μειωθεί αντίστοιχα κι ο αριθμός των ΔΥ να γλιτώσουμε και τη γκρίνια όλων.

 12. firiki2010 avatar
  firiki2010 02/09/2013 12:01:05

  Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το μεγάλο "όχι"; Οχι στις αποκρατικοποιήσεις; Οχι στο συμμάζεμα του δημόσιου τομές; Οχι στις ματακινήσεις ΔΥ; Οχι στις απολύσεις ΔΥ (1% του συνόλου) που θα αναπληρωθούν από προσλήψεις; Οχι σε απελευθερώσεις επαγγελμάτων; Ποιες είναι οι "πληγές του Φαραώ" που πρέπει να αντιπαλέψουμε; Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το χρηματοδοτικό κενό, ακόμα δεν ξέρουμε αν και πως θα καλυφθεί, έχουμε όμως ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως θα καλυφθεί με "αντίδωρο" νέα επαχθή μέτρα !

  Νέες φορολογίες ; Νέες μειώσεις μιθών και συντάξεων; Ακόμα κι αν τις αντέχει η κοινωνία δεν αντέχονται πολιτικά. Και θα ήταν και σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που προσπαθεί να περπατήσει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της τρόϊκα. Δοκιμαστική μείωση του ΦΠΑ εστίασηςς , 50.000προσλήψεις για 5 μήνες στους ΟΤΑ (και για τα δύο αυτά μέτρα προσωπικά έχω πολλές επιφυλάξεις- η κατεύθυνση " μείωση φόρων" "ενίσχυση της απασχόλησης" είναι σωστή, αλλά μήπως ξεκινήσαμε με λάθος πράγματα;) δεν "κολλάει" με "χαράτσια" και μειώσεις μισθών.

  Αν βέβαια το αντίδωρο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι η επίσπευση αναγκαίων ούτως ή άλλως μεταρρυθμίσεων καλό θα είναι να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και τα διάφορα ... λεβέντικα "όχι" κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το πως θα σταθεροποιήσουμε και θα διερύνουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήσαμε (;;;) και πως θα το αξιοποιήσουμε μήπως και πάρει μπρος κάποια στιγμή η οικονομία.

 13. ΑκαιΣ avatar
  ΑκαιΣ 02/09/2013 12:08:25

  Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει περιθώριο να πει άλλα ''ναι'', χωρίς να λάβει την έγκριση του Ελληνικού λαού. Ο κυβερνήτης είναι πάντα υποχρεωμένος να ασκεί την εξουσία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. Αυτό απαιτεί η πολιτική ηθική και η εντιμότητα. Το οτι καταστρατηγείται συστηματικά από όλους, δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση ... ''δίκαιο''. Επειδή λοιπόν από εδώ και πέρα το παιχνίδι εξελίσσεται σε παρτίδα ζωής ή θανάτου του Ελληνισμού, δε χωράνε ατολμίες και αναβολές, ούτε ολιγωρίες κι εφησυχασμοί.
  Ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του. Κανείς δεν έχει πια δικαίωμα να παριστάνει τον υπεράνω, εξ αποστάσεως αντικειμενικό και αμέτοχο παρατηρητή. Η φωτιά, καίει ήδη την πόρτα μας και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να τη σβήσει με τις εμπνεύσεις του, ο κ. ....Βενιζέλος!!

 14. PA avatar
  PA 02/09/2013 13:33:51

  Το όχι σε νέο μνημόνιο / μέτρα είναι ένα θέμα. Το όχι στη συνέχιση της εφαρμογής των δρομολογημένων μέτρων του ισχύοντος μνημονίου είναι ένα άλλο...και οφείλει να τεθεί, αν δε θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας...Διότι τα επίπεδα της ισχύουσας φορολογίας είναι ήδη απαγορευτικά για οποιαδήποτε ανάπτυξη, ενώ - ας μην το ξεχνάμε - έχει εξαγγελθεί η επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, υπό το πρόσχημα της κατάργησης του χαρατσιού....Συνολικά το παρόν μείγμα πολιτικής δε βγάζει πουθενά και το ξέρουμε όλοι....το να λέμε λοιπόν απλά ότι θα αρνηθούμε νέα μέτρα (ενώ θα εφαρμόζουμε τα προηγούμενα στο ακέραιο), δεν είναι παρά πολιτική ντρίπλα ενόψει εκλογών....μην κοροϊδευόμαστε!

 15. AGGELOS avatar
  AGGELOS 02/09/2013 14:43:01

  Η μνημονιακή πολιτική είναι διττή: από την μια πλευρά απαιτεί διάφορες και σοβαρές θεσμικές αλλαγές και από την άλλη, στο καθαρά δημοσιονομικό σκέλος, απαιτεί λιτότητα και υψηλή φορολογία. Ασφαλώς δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας σοβαρός που να διαφωνεί με το πρώτο σκελος! Δλδ έπρεπε η Τρόικα να μας πει ότι οι δικηγοροι, για παράδειγμα, μπορουν να δικηγορουν παντού κι οχι μονον στην εδρα τους!! Ομοίως, δεν υπάρχει σοβαρός Έλλην που να συμφωνει με το έτερο σκέλος. Αποδεδειγμένα ηλίθια πολιτική των φορων, καποια στιγμη θα επιφέρει ενα τεραστιο στοπ στις πληρωμές, οποτε πάπαλα όλα. Σ αυτό μπορει άνετα να διαφωνησει ο Σαμαρας. Ανετότατα!! Στα άλλα, ουτε τελεια πισω!!

 16. Albert avatar
  Albert 02/09/2013 14:59:39

  Κατα τη γνώμη μου η "μεγάλη σύγκρουση" με την τρόικα αφορά το εξής: Εκείνοι θεωρούν ότι ο ισοσκελισμός είναι ένα καλό βήμα, και ότι πρέπει να ακολουθήσουν πολλά άλλα. Οι δικοί μας θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα άρχισαν να μοιράζουν (στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειμα ακόμα). Περιμένουν μάλιστα ένα σκόντο απ' έξω υπό τη μορφή κάποιας ενίσχυσης. Θα περιμένουν πολύ.

  Επειδή είχαμε μάθει κάθε φορά που μας έλειπαν χρήματα, να δανειζόμαστε από τις αγορές (πράγμα που δε φαίνεται να επαναλαμβάνεται σύντομα), ξεχάσαμε ότι ο πρώτος, ο βασικός τρόπος εύρεσης κονδυλίων είναι εκ των ένδον. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική, π.χ. να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα εξαναγκαστεί να κάνει ό,τι κάνει κάθε κυβέρνηση στον κόσμο, και ό,τι θα έκανε και η ίδια σε οποιαδήποτε φυσιολογική κατάσταση. Θα συνεχίσει την παρούσα οικονομική πολιτική μέχρις αληθινού πρωτογενούς πλεονάσματος 5%. Επειδή παρούσα οικονομική πολιτική είναι ανυπόφορη, θα κληθεί να ιεραρχίσει τις προτεραιότητες διαφορετικά.

  Οι ξένοι γνωρίζουν πια άριστα ότι το πολιτικό σύστημα κρατά τον έλληνα φορολογούμενο όμηρο, και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Το έκαναν ήδη αρκετά, με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, αλλά πλέον δεν έχουν κανένα λόγο. Άλλωστε πρέπει να πάρει το μήνυμα και ο Συριζα.

 17. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/09/2013 15:24:35

  "Οι δανειστές βάζουν κάτω τα νούμερα, σαν νούμερα που είναι, βλέπουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει τρύπα πάνω από 10 δις κι έρχονται για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση..."

  2 Σχόλια:
  1) Φυσικά η "λύση" είναι περαιτέρω "κόψιμο" μισθών και συντάξεων για τα συνήθη υποζύγια, ενώ αυτοί που ελέγχουν τους Βενιζέλους και τα λοιπά ανδρείκελα θα συνεχίσουν το πάρτυ εις βάρος των κορόϊδων. Αποτέλεσμα: Ύφεση βαθιά σε μια -ο Θεός να την κάνει- οικονομία από την οποία θα ζητήσουν -κρατηθείτε- περισσότερους!!! φόρους.
  2) ¨οσο για διαπραγμάτευση, πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε. Όταν έχεις το χέρι απλωμένο για δανεικά (βοήθεια την λένε οι ενταύθα μεταλλαγμένοι) δεν έχεις περιθώριο να διαπραγματευθείς. Το μόνο που μπορείς να διαπραγματευτείς είναι αν θα πεθάνεις αμέσως με σφαίρα (χρεωκοπία) ή με στραγγαλισμό (α'υξηση του χρέους σε ραγδαίως συρρικνούμενη οικονομία).

  Α ναι! είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα. Εδώ γελάμε...

  Αν ο Α.Σαμαράς λειτουργήσει με την ίδια λογική με την οποία πορευόμαστε ως τα τώρα, δεν νομίζω πως θα επιβιώσουμε.

 18. Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... avatar
  Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... 02/09/2013 16:41:32

  Ειλικρίνεια, συνέπεια, ρεαλισμός, σχέδιο, τόλμη, υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα. Κουραστήκαμε πια και τα όμορφα λόγια, δεν μας συγκινούν. Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, σύγκρουση με όσους θέλουνε να μείνουμε γονατισμένοι και υποτελείς. Δοκίμασες το δρόμο του ''καλού του μαθητή'' μα δεν είχε αποτέλεσμα, παρά μονάχα χιλιάδες θύματα.
  Καιρός λοιπόν ν΄αποφασίσεις ...σκασιαρχείο, πριν να΄ναι κι άλλο αργά.

 19. sender avatar
  sender 02/09/2013 17:57:18

  Τα χρήματα της χώρας κρύβονται στις λίστες των ληστών.Οσο δεν αγγίζονται,μην περιμένουν οι κυβερνώντες συμπαράσταση από τον μικρομεσαίο πολίτη,που πνίγεται στα δικά του χρέη.Είναι μια εκκρεμότητα που επικρέμαται,πάνω από την αξιοπιστία και αντικειμενικότητα των πολιτικών και νομικών.Το χρέος της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος των υποκρυπτομένων λογαριασμών.Ολοι το μουρμουρίζουν εδώ,στην πραγματική κοινωνία.Θα σας υφαρπάξει την δόξα ο επόμενος ψυχοπονιάρης πρωθυπουργός.Προλάβετε και σας διαβεβαιώνω,θα εκτιμηθείΑν υπάρχει όραμα,η πολιτική δεν είναι τόσο δύσκολη και απαξιωμένη.Πολύ εύκολα μπορεί να κατακτήσει τις καρδιές των πολιτών.Γιατί θα υπερασπίζεται το δίκαιο.Θα γίνει ο αρχηγός της εξόδου και θα αφήσει τους φαραώ να χτυπιούνται!

 20. Kikos avatar
  Kikos 02/09/2013 18:44:33

  Dijsselbloem: Υπό όρους νέα βοήθεια στην Ελλάδα

 21. Απόδημος avatar
  Απόδημος 02/09/2013 19:02:24

  "Λέγεται μάλιστα ότι ο Βενιζέλος έχει ήδη αναθέσει τη δουλειά στον Σκανδαλίδη και θα καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό σύντομα. Θα είναι προτάσεις για ένα σύστημα πιο αναλογικό."
  Αν αυτό αληθεύει τότε δέσαμε...
  Αυτά που απεχθανόμαστε τόσα χρόνια, τα βλέπουμε ξανά ζωντανά. (σαν μια παλιά κακή ταινία).

 22. η Dimi avatar
  η Dimi 03/09/2013 09:50:32

  Oι δριμείς επικριτές του Έλληνα Πρωθυπουργού, από τον οποίο σήμερα ζητούν Θαύματα, επικαλούμενοι τον Μέγα Αλέξανδρο *ό,τι δεν λύνεται κόβεται*, και διάφορα άλλα ηχηρά. Ας θυμηθούν μία φορά έστω ότι στις Εκλογές 2012, δύο (2) φορές προτίμησαν την άνεση του καναπέ, τα σεντόνια του πληκτρολογίου και την αύρα της θάλασσας στις παραλίες, αντί τις κάλπες. Ότι οι ίδιοι δημιούργησαν- και οι ίδιοι ανήκουν, στο Πρώτο Κόμμα του 30% της Aποχής. Ότι οι ίδιοι, στους λαθραίους επέτρεψαν μετά χαράς να σπεύσουν να ψηφίσουν γι αυτούς, ερήμην τους. Ότι όσο κι αν η αλήθεια τούς ενοχλεί, οι ίδιοι, είναι συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός είναι σήμερα αλυσοδέσμιος και πολιτικά υποχρεωμένος να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με.. τους πολεμόχαρους, τους φίλαρχους, τους επίδικους. Η αναγνώριση των λαθών της Αποχής που τους αναλογούν και η Αυτογνωσία, έστω και εκ των υστέρων, είναι Δύναμη Ψυχής. Είναι Παλληκαριά! Κι εμπειρία-δηλητήριο για τους υπόλοιπους οι οποίοι αν και ασκήσαμε το υπέρτατο δικαίωμά μας ως Ελληνες Πολίτες, εν τούτοις, συρόμεθα στο σαράβαλο-κάρο του 30% Ανεύθυνης Συμπεριφοράς του Εκλογικού Σώματος.

  *Η ψήφος είναι πιό δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα, μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο, μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.* ~Αβραάμ Λίνκολν, ο δολοφονηθείς 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1861-1865).

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ η Dimi 03/09/2013 12:25:19

   Με όλο το σεβασμό Dimi... χωρίς να ανοίκω στο 30% της αποχής, και χωρίς να ανοίκω στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. πλέον, δεν αποδυκνύεται από τα πράγματα ότι καλά έκαμαν; Δηλαδή ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να συγκυβερνήσει με αυτούς που προκάλεσαν την καταστροφή; Και διαμαρτύρεται γιατί δεν του δόθηκε μεγαλύτερο ποσοστό; Μα αφού κατα τα φαινόμενα το κόμμα είναι ένα τώρα πια ποιός μπορεί να κατηγορήσει τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει; Και ποιός είναι σίγουρος ότι θα εφαρμοζε αυτά που και καλά δεν μπορεί να εφαρμόσει τώρα; Γιατί να το πιστέψουμε με δεδομένη την εμπειρία των 40 χρόνων που έχουμε, και το αποτέλεσμά της;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Γιώργης Α. 03/09/2013 15:49:21

    Αγαπητέ Γιώργη, ό,τι ήθελαν ας ψήφιζαν. Να ψήφιζαν όμως. Οχι λόγω της δικής τους οκνηρίας ,οι εσχατιές της Γης, να έχουν γίνει οι αυτόκλητηοι ρυθμιστές των Ελληνικών πραγμάτων και της ζωής μας. Αυτό εννοώ.

  • Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... avatar
   Ινδιάνοι, καθρεφτάκια και χάντρες... @ η Dimi 03/09/2013 12:39:49

   Αυτοδυναμίες ΤΕΛΟΣ. Κανείς τους δεν αξίζει τις ...λευκές επιταγές.
   Πάρτε το απόφαση και χαλαρώστε, άπαντες οι εραστές του παρελθόντος.

 23. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/09/2013 13:20:48

  Σχετικό μέ τό άρθρο καί ενδεικτικό τών προθέσεων τού κΣαμαρά:

  "Με αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε μόνο επιγραμματικά και ουσιαστικά παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρόλο που ο κ.Βενιζέλος επιθυμούσε να είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Β α σ ι κ ό σ η μ ε ί ο τ ρ ι β ή ς είναι ο εκλογικός νόμος, με το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί το μπόνους των 50 εδρών να μοιράζεται στα κόμματα που θα έχουν προεκλογικά δηλώσει πως θα συνεργαστούν και μόνο εάν δεν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες να δίδεται στο πρώτο κόμμα, κάτι όμως που δεν αποδέχεται ο κ. Σαμαράς. "

  Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/342082/oi-ekkremotites-poy-afisan-samaras-–-venizelos#ixzz2dp5YDfIB

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.