#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2014 12:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα και η ΝΔ περί άλλα τυρβάζειΠροηγείται, λένε οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας με 3-4 μονάδες διαφορά. Καταρρέει, λένε οι αναλυτές, η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο να αντέξει λίγο ακόμη. Κι ενώ ακόμη και στο Μαξίμου έχουν αποδεχθεί αυτό το κλίμα ηττοπάθειας δεν κάνουν το αυτονόητο. Αυτό που γράφαμε πριν μερικές ημέρες, αλλά που φαίνεται ότι δεν παίρνουν χαμπάρι και πρέπει να τους το θυμίσουμε εμείς. Δηλαδή ότι πρέπει να «χτυπήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει. Στην αδυναμία συγκρότησης ενός σοβαρού οικονομικού προγράμματος.

Η περίπτωση του Γ. Σταθάκη και των δηλώσεών του για το χρέος είναι η τρανή απόδειξη ότι στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν τι τους γίνεται για το κρισιμότερο όλων θέμα. Δηλαδή το πώς θα σωθεί η χώρα, ποιους τρόπους θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Άλλωστε, καιρό τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν την κυβέρνηση μόνο στο οικονομικό πεδίο, στη φτωχοποίηση του λαού, τα μνημόνια, την τρόικα, το χρέος, την ανάπτυξη. Ενώ η ΝΔ πότε του επιτίθεται για την αθεΐα του Τσίπρα, πότε για την τρομοκρατία και πότε για το αν ο Διαμαντόπουλος είναι ένα βήμα πριν το τρελάδικο. Σκασίλα μας για όλα αυτά, η ουσία είναι αν υπάρχει σχέδιο για την Ελλάδα και για το μέλλον των παιδιών μας. Και για να δείτε που μπορεί να χτυπήσει η ΝΔ και να ξεγυμνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάστε τον… οδικό χάρτη για την οικονομία όπως τον παρουσίασε ο Δ. Στρατούλης ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά.

1.Διαγραφή χρέους. «Χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, είτε δημόσιες και κοινωνικές που εμείς θέλουμε κατά προτεραιότητα είτε ιδιωτικές. Ένα ποσοστό χρημάτων λοιπόν θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό».

Μπράβο στον κ. Στρατούλη, αλλά ας μας πει, όπως ο κ. Σταθάκης πιο θεωρούν χρέος που πρέπει να διαγραφεί; Διότι το 95% πρέπει να αποπληρωθεί, επομένως τι μας τσαμπουνάνε τόσο καιρό ότι θα διαγράψουν το χρέος; 

2. Εθνικοποίηση των τραπεζών. «Ο δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων θα είναι, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και όχι τους διάφορους «κολλητούς» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή διάφορους επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια».

Δηλαδή ο κ. Στρατούλης μας λέει ότι μετά τη διαγραφή χρέους θα κάνει δημόσιες τις τράπεζες. Μα αν υπάρξει μονομερής διαγραφή δεν θα υπάρχουν και τράπεζες. Αν καταγγείλουν το μνημόνιο και κλείσουν τα οικονομικά σύνορα της χώρας την άλλη μέρα οι καταθέσεις θα γίνουν φτερά. Από πού θα βρεθούν λεφτά λοιπόν, από τα κουφάρια των τραπεζών;

3. Κατοχικό Δάνειο. «Ο τρίτος τρόπος θα είναι να διεκδικήσουμε ως αριστερή κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ήδη, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία κατέθεσε εχθές επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί σε δεκαπέντε μέρες, και συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Εδώ μιλάμε για το άκρον άωτον την ανοησίας. Διότι ναι μεν είναι δίκαιη η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου αλλά για σκεφτείτε να απαιτούμε από τους Γερμανούς να μας δώσουν λεφτά όταν θα τους έχουμε προκαλέσει τεράστια ζημιά με τη διαγραφή χρέους. Σιγά μη μας δώσουν κατοχικά δάνεια όταν θα τους έχουμε βάλει ένα φέσι που δε θα έχει προηγούμενο. Αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε κ. Στρατούλη.

4. Πάταξη φοροδιαφυγής. Τέλος, έχουμε κάνει λόγο και για τη φορολογική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, να επιβαρύνουμε τους πραγματικά πλούσιους και, κυρίως, θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου. Δεν υπαινισσόμαστε ότι όλοι όσοι κατονομάζονται στις λίστες αυτές είναι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει όμως διασταύρωση στοιχείων και, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυτές θα φορολογηθούν».

Εδώ συμφωνούμε με τον κ. Στρατούλη αλλά καλό είναι να μας πει και τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά. Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι όλοι όσοι προσπαθούν να βρουν λεφτά από τις λίστες και δε βρίσκουν. Μήπως λοιπόν είναι νόμιμα τα περισσότερα χρήματα και άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο; Εκτός κι αν η… αριστερή κυβέρνηση αποφασίσει να δημεύσει την περιουσία των καταθετών, αλλά τότε πάμε σε άλλες εποχές.

Η περίπτωση Στρατούλη είναι ενδεικτική της γύμνιας του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα για την οικονομία. Από τη μια λέει ότι υπάρχουν λεφτά (όπως ο ΓΑΠ) κι από την άλλη δεν μπορεί να συντάξει ούτε μια ορθή πρόταση. Από τη μια μιλά για μονομερή διαγραφή χρέους κι από την άλλη δεν ξέρει πιο είναι αυτό το χρέος.

Από τη μια ο κ. Σταθάκης λέει ότι μια ασύντακτη ή ακόμη και μια συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι καταστροφικές συνέπειες και θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια πενταετής αναζήτηση πηγών δανειοδότησης κι από την άλλη, κι από την άλλη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επιστροφή στη δραχμή.

Το απόλυτο χάος σε ένα κόμμα που έχει το θράσος να βάζει το μέλλον τη χώρας σε κίνδυνο προκειμένου να σχηματίσει μια… αριστερή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 22/01/2014 12:43:57

  O μέσος ψεκασμένος ψηφοφόρος δεν καταλαβαίνει τίποτα από τα παραπάνω κι ένα μέρος από τους υπόλοιπους κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

 2. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 22/01/2014 12:44:02

  Κύριοι ότι και να λέτε τώρα φαίνεται πως είναι αργά, το όραμα και το άστρο του Αντώνη του Σαμαρά του το έκλεψε η Μέρκελ. Ο εναγγαλισμός του αλλά και της κυβέρνησης με τα μνημόνια που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι βοήθησαν στο ελάχιστο στην ανάκαμψη της χώρας, έχουν δώσει ώθηση στον σύριζα και στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Ο χρεοκοπημένος πολίτης που σήμερα δεν έχει τι άλλο να χάσει γιατί να μην ψηφίσει σύριζα? Δυστυχώς για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση δεν κατάλαβαν έγκαιρα ότι καταστράφηκε η μεσαία τάξη που ήταν και ο κύριος τροφοδότης της ΝΔ, δεν κατάλαβαν έγκαιρα ότι τα μνημόνια πρέπει να έχουν συμβατότητα με τις δομές και την νοοτροπία της χώρας, άδειασαν με μιάς τον κουβά με το γάλα, πως να γεμίσει? Και τελευταίο που βέβαια το πιστεύω ακράδαντα και το γράφω συνέχεια είναι ο εναγγαλισμός με το πασοκ, λες και επρόκειτο για την οσία παρθένα που όμοιά της δεν υπήρχε πουθενά. Ε όχι κύριε Σαμαρά δεν είναι παρθένα το πασοκ και ευθύνεται κατά 90% για το κατάντημα της χώρας και αυτό έπρεπε να το λάβετε υπόψιν σας γιατί δεν τα φάγαμε όλοι μαζί τους. Και φυσικά τώρα θα έρθουν οι μέλισσες.

 3. kritwn avatar
  kritwn 22/01/2014 12:54:08

  Δεν έχει μόνο ο Σύριζα γύμνια στο πρόγραμμα του. Δυστυχώς έχουμε κι εμείς που άλλα υποσχόμασταν κι άλλα εφαρμόσαμε. Ας αφήσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει ο Τσίπρας κι ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να διορθώσουμε εμείς. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η μάχη.

  Εμείς μιλούσαμε προεκλογικά για ένα δίκαιο κι απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και μόνο αυτό δεν εφαρμόσαμε. Αντ' αυτού έχουμε ένα πατσαβούρι που συνεχώς ράβεται και ξυλώνεται με εγκυκλίους και κόντρα εγκυκλίους με αποκορύφωμα τις τελευταίες αποφάσεις για τα πρόστιμα του ΦΠΑ που θα εξοντώσουν τους επιχειρηματίες.

  Γι αυτά θα χάσουμε, αν χάσουμε, τις εκλογές. Όχι γιατί ο Σύριζα υποσχέθηκε διαγραφή του χρέους. Αυτά είναι για τα παιδάκια, κανείς δεν τα πιστεύει. Τη ΝΔ την κατέστρεψε η οικονομική πολιτική του Στουρνάρα και του Θεοχάρη.

  • Δαρβινος avatar
   Δαρβινος @ kritwn 22/01/2014 14:28:45

   Η "μαχη" -εαν υποθεσουμε επιεικως οτι, εστω και κατα διανοια, επιχειρηθηκε ποτε να δοθει !- εχει ηδη χαθει. Το ζητημα ωστοσο δεν ειναι εαν θα χασει η Ν.Δ στις εκλογες -ειναι ηδη χαμενη απο χερι- γιατι αυτο ουδολως ενδιαφερει τον ελληνικο λαο, παρα μονο ορισμενους φανατικους "οπαδους" που μπλεκουν μεσα στο μυαλο τους την πολιτικη με το ποδοσφαιρο. Το ζητημα ειναι εαν θα μπορεσει να ξαναστηθει στα ποδια της η χωρα μας. Και σιγουρα η οποια αλλαγη πολιτικης επιχειρηθει απο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εστιαζεται στο εαν το "επαχθες χρεος" ειναι 5% ή 55%, ουτε στις πολεμικες αποζημιωσεις και στα κατοχικα δανεια. Ουτως ή αλλως, ενα χρεος που αγγιζει τα 700 δισεκατομμυρια (γιατι αυτο ειναι περιπου το πραγματικο νουμερο !!!) δεν ξεπληρωνεται εις τον αιωνα τον απαντα. Στον πολεμο που διεξαγεται διεθνως εναντια στον νεοφιλελευθερισμο και στην τραπεζοκρατια δεν θα ειναι τοσο τα "νομικα επιχειρηματα" εκεινα που θα κρινουν την εκβαση του, οσο η σθεναρη πολιτικη σταση που θα κρατησει -ή δεν θα κρατησει- μια μελλοντικη κυβερνηση. Κι επειδη το προβλημα ειναι πανευρωπαϊκο κι οχι απλως ελληνικο -ευτυχως υπο μια εννοια- ας ελπισουμε οτι μια ανοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσια, που την φοβουνται οπως ο διαολογος το λιβανι, θα ενεργοποιησει ενα domino effect και στις υπολοιπες υποδουλες ευρωπαϊκες χωρες του Νοτου. Τουτο, εαν συμβει -και μαλλον θα συμβει γιατι η κατασταση εχει φτασει στο απροχωρητο- θα εχει την εξης συνεπεια : Οι οποιες αμηχανιες και τα οποια στραβοπατηματα των εγχωριων "αριστερων" θα ισοσταθμιστουν απο αντιστοιχες υποχωρησεις του αντιπαλου, ο οποιος -παρα τα φαινομενα- δεν ειναι παντοδυναμος. Αθλια γραφειοκρατικα ανθρωπακια που προσπαθουν να εξυπηρετησουν τις "αρπαχτες" αθλιων τοκογλυφων. Επαναλαμβανω βεβαιως το "ας ελπισουμε", γιατι σε τετοια συστημικα ζητηματα τετοιας κλιμακας ποτε δεν μπορει να ειναι κανεις σιγουρος. Το σιγουρο παντως ειναι πως τωρινη δουλοπρεπης πολιτικη, που προσπαθει απλως να κερδιζει χρονο, ελπιζοντας οτι ο αντιπαλος θα μας "λυπηθει" και θα μας καταστρεψει λιγωτερο, ειναι αδιεξοδη και τελειωμενη. Το σιγουρο επισης ειναι πως οι τωρινοι συνενοχοι δεν ειναι εκεινοι που θα μας "σωσουν" απο τις διαχρονικες αθλιοτητες που εχουν διαπραξει οι ιδιοι.

   • George Ν avatar
    George Ν @ Δαρβινος 22/01/2014 15:53:26

    Τα χρέη δεν αποπληρώνωνται ποτέ και πουθενά. Εξηπηρετούνται. Η μόνη εξαίρεση ήταν ένα απόγονος του Δράκουλα στη Ρουμανία που σκέφτηκε ο άτιμος να τα αποπληρώσει με αποτέλεσμα το 1989 να έχει χάλια Xmas break. Ούτε υπάρχουν υπόδουλες χώρες στην ΕΖ που αναμένουν τον Σπάρτακο. Χώρες με τρελλά μοχλευμένες τράπεζες υπάρχουν και μία με τρελλό κράτος.

   • kritwn avatar
    kritwn @ Δαρβινος 22/01/2014 17:25:12

    Πολύ αμφιβάλλω αν οι ευρωπαίοι φοβούνται όντως τον Σύριζα. Η απειλή της χρεοκοπίας, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως κάποιος είναι αρκετά παλαβός για τη βάλει στο τραπέζι, θα μπορούσε να τους ενοχλήσει στην αρχή της κρίσης που δεν είχαν πάρει τα μέτρα τους. Πλέον δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο.

    Θα πάει ο Τσίπρας στη Γερμανία, θα του πει ο Σόιμπλε τα ίδια που λέει εδώ και τρία χρόνια και μετά τι; Θα γυρίσει πίσω και τι ακριβώς θα κάνει; Θα κουρέψει μονομερώς το χρέος; Ας γελάσω. Θα βάλει ρήτρα ανάπτυξης που λέει; Κι αυτό μια κούφια εξαγγελία είναι. Ήδη πληρώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια. Το όποιο κούρεμα γίνει θα γίνει κατόπιν συνεννόησης, δεν μπορεί να γίνει με το έτσι θέλω. Εν ολίγοις τα περιθώρια ελιγμών που έχει ο Τσίπρας είναι ελάχιστα και μέσα στο πρώτο δίμηνο θα έχει φανεί πως δεν πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες όσων των ψήφισαν και περίμεναν να βρέξει πεντακοσάρικα.

    Παρόλα αυτά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στη λογική πως αυτά που λέει ο Τσίπρας είναι αρλούμπες γιατί κάποιοι τον πιστεύουν και φαίνεται πως είναι αρκετοί για να τον βγάλουν πρώτο κόμμα. Οπότε χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση. Δεν είπαμε να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να αρχίσουν να μοιράζουν χρήματα αλλά τουλάχιστον να εξορθολογήσουν λίγο το φορολογικό όπου το τελευταίο εξάμηνο έχουμε διαρκείς ανακοινώσεις που φλερτάρουν με τον παραλογισμό.

 4. Panos avatar
  Panos 22/01/2014 12:59:43

  Eκείνο το περίφημο ΟSI που υποτίθεται πως συμφωνήθηκε μαζί με το PSI τί έγινε χάθηκε στο δρόμο;;;;
  Οι Γερμανοί τώρα τα γυρνάνε και δεν θέλουν να ακούσουν για κούρεμα, αλλά το είχαν συμφωνήσει.
  Η κυβέρνηση τί ακριβώς κάνει για αυτό;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Panos 22/01/2014 17:42:53

   Αυτό θα απαντηθεί τον Απρίλη.

 5. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 22/01/2014 13:17:45

  1. "Ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας."
  Δεν υπάρχει Ελληνας ή και ξένος που να διαφωνεί σ' αυτό.
  2. Εθνικοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά έχει συμβεί με την κατοχή της πλειψηφίας των μετοχών του ΤΧΣ απο το κράτος, λόγω ανακεφαλαιοποίησης, αν δεν "χαριστούν" αυτές στους μέχρι σήμερα ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.
  3. Κατοχικό Δάνειο. "Δεν το απεμπολήσαμε και το διεκδικούμε μέχρι τέλους":
  Α. Σαμαράς.
  4. Πάταξη φοροδιαφυγής. " θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου.": A. Σαμαράς.
  Ατυχής ο τίτλος του άρθρου. Τα 4 επιλεχθέντα σημεία του προγράμματος είναι αυτά στα οποία συμφωνούν τουλάχιστο δημόσια, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
  Το αν θα τα καταφέρει καλύτερα σ' αυτά τα 4 ο Τσίπρας απο τον Σαμαρά, θα το δούμε μετά τη δοκιμή. Προς το παρόν ο Σαμαράς δεν τα κατάφερε γιατί είχε διάφορες ατυχίες και εμπόδια. Αν αποδειχτεί και αυτός ιδιος με τον Σαμαρά, τι είχαμε, τι χάσαμε...Τουλάχιστο δεν θα έχει τη δικαιολογία οτι δεν τον αφήσαμε να προσπαθήσει.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 22/01/2014 23:54:45

   Τι ειχαμε τι χασαμε? Χασαμε τα παντα αγαπητε φιλε. Δεν ειναι τοσο ευκολα. Οταν καποιος ακροβατει στο σχοινι ενα απλο αερακι μπορει να τον καταστρεψει. Αν καποιοι που εχουν εξαιρετικες σπουδες , που δουλευουν απιστευτα πολλες ωρες δεν τα καταφερουν αποκλειεται να τα καταφερουν οι γνωστοι συνδικαλιστες κατοχοι παρακτιων εταιριων, καποιοι που εισεπραξαν εφ απαξ ενος εκατ. ευρω , καποιοι που ηταν και ειναι για δεκαετιες φοιτητες και καποιοι που αφου επιβιωσαν και πλουτισαν με το ΠΑΣΟΚ την εκαναν την τουμπα και ειναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε τα παραδειγματα του Αλεξη περι Αργεντινης, Βραζιλιας κλπ δειχνουν τι μας ερχεται. Ενας νεος ΓΑΠ με υποσχεσεις , με μια ομαδα χωρις ενσημα αλλα με αρκετες κατηγοριες για φοροδιαφυγη, περιεργες ενασχολησεις που αποδιδουν εφαπαξ 1 εκατ, επενδυτες σε ξενα φαντς που επενδυουν στα ορ. χρυσου της Χαλκιδικης, περιεργους υποστηρικτες των Σκοπιων, περιεργους νοσταλγους των γουναραδικων , υποστηρικτες των τρομοκρατων κλπ. Μακαρι να μη βγω αληθινος αλλα με 1-2 ετη κυβερνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ η Βουλγαρια και οι συνταξεις των 100 ευρω θα ειναι παραδεισος . Η σταση πληρωμων και η δραχμη ειναι προ των πυλων.

   • ΑΡΗΣ avatar
    ΑΡΗΣ @ Ρεαλιστης 23/01/2014 09:47:30

    Αυτοαναιρείσαι φίλε Ρεαλιστή. Μας λες απλά οτι αφου δεν τα κατάφεραν οι νεοδημοκράτες και απέτυχαν παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα, δεν θα τα καταφέρει κανένας. Αρα η σταση πληρωμων και η δραχμη ειναι προ των πυλων, ούτως ή άλλως.
    Δεν έχει δηλαδή νόημα να δοκιμάσουμε τους άλλους διότι και αυτοί την ίδια αποτυχία θα έχουν και στο ίδιο αποτέλεσμα θα μας οδηγήσουν. Είμαστε καταδικασμένοι στον αργό θάνατο. Οπως είπε κι ο Σαμαράς το μνημόνιο είναι το λάθος φάρμακο που σκοτώνει την Ελλάδα.
    Επομένως έχω δίκιο να λεώ οτι δεν χάνουμε τίποτε εμείς να δοκιμάσουμε κατι άλλο. Εσείς μπορεί να χάσετε κάτι που δεν μας το λέτε, αλλά δεν είστε η πλειοψηφία.

 6. George Ν avatar
  George Ν 22/01/2014 13:26:36

  Πριν διαγράψει το χρέος για να βρει λεφτά πρέπει κάποιος να του πει ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει έστω και ένα ευρώ από τα δικά της λεφτά για χρέος ή τόκους πολλά χρόνια. Αυτά τα έδιναν οι αγορές και μετά το ΔΝΤ και η ΕΕ. Άρα από εκεί λεφτά δεν έχει εκτός κι αν πιστεύει ότι εμείς θα διαγράψουμε τα χρέη και οι άλλοι θα μας δίνουν λεφτά, οπότε πάσο. Αφού λυθεί αυτή η παρεξήγηση πρέπει να του πούνε ότι 5-6 δις από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι έσοδα από ΕΕ. Να του υπενθυμίσουν τα δις που έγραψε ως έσοδα φέτος η Ελλάδα από τις κεντρικές τράπεζες μέσω επιστροφής διαφοράς κτήσης/ονομαστικής τιμής Ελληνικών ομολόγων. Άρα από εκεί μάλλον θα είναι μείον κάτι δις. Καλή είναι και η υπενθύμιση ότι 70 δις είναι το άνοιγμα των Ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 220 τα δις που έχουν δώσει σε δάνεια με κάπου 160 καταθέσεις. δλδ πιο εύκολο είναι να βρεις ρευστό σε μακροχρόνια άνεργο παρά σε τράπεζα. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μια μονομερής διαγραφή δεν κάνει καμία διαφορά στα χρήματα που δίνουμε για το χρέος, μας αναγκάζει να βρούμε μερικά δις για τον προϋπολογισμό, ενώ οι καταθέτες χάνουν τα λεφτά τους. Επομένως τρώμε κάνα καρότο…..

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ George Ν 22/01/2014 14:20:21

   Δεν μπορεί να είναι έτσι όπως τα λες, θα μας το είχε πει ο Στουρνάρας ή ο Σταικούρας...

 7. blue nile avatar
  blue nile 22/01/2014 13:28:20

  Κάθε φορά που ήταν να αλλάξει μια κυβέρνηση απειλούσε τους πολίτες ότι η άλλη που θα βγει από τις κάλπες θα καταστρέψει τη χώρα.
  Γελούσαμε με τις χαζομάρες αυτού του τύπου.
  Τώρα όμως κάτι δεν μου κάθεται...δεν μπορώ να γελάσω...
  Όποιος διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.
  Το να λες ΟΧΙ στο μνημόνιο δεν συνιστά μόνο του πολιτική που μπορεί να σε βγάλει από την Κρίση.
  Εκτός αν τα συντρόφια είναι σίγουρα πως άμα βγούνε θα καταφέρουν να μεταπείσουν τους ευρωκράτες να εγκαταλείψουν τον στείρο μονεταρισμό τους και θα βρούνε πόρους να ξαναβάλουν μπροστά την οικονομία.
  Κομματάκι δύσκολο το βλέπω.
  Εδώ μέσα στη Γερμανία έχουν κατατεθεί αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις που στο μέλλον θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη και όμως απορίφθηκαν επειδή θα ξεφύγει το έλλειμμα !

  • ΑΡΗΣ avatar
   ΑΡΗΣ @ blue nile 22/01/2014 16:50:02

   "Όποιος διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί."
   Oμως , όπως εύστοχα έχεις πολλές φορές αποδείξει φίλε blue nile με το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ όχι απλώς έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε αλλά είναι βέβαιο οτι οδεύουμε σε πλήρη Εθνική καταστροφή, ιδίως αν το εφαρμόσουμε πλήρως, όπως θέλει και επαναλαμβάνει ο Σόιμπλε.
   Κάθε λογικός Ελληνας συμφωνεί μαζί σου οτι χρειαζόμαστε επειγόντως διαγραφή χρέους, αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεων, ρήτρα ύφεσης, εγγυήσεις, ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.
   Αυτά που εσύ θεωρείς ως μοναδική ελπίδα σωτηρίας μας, περιλαμβάνονται αυτούσια στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν αναφέρονται καν σε εκείνο της ΝΔ. Και μόνο το γεγονός οτι ο Τσίπρας τα αναφέρει παντού και δημόσια, παρά τις αμφιβολίες αν θα τα πετύχει, μας υποχρεώνει κατά τη γνώμη μου να τον δοκιμάσουμε, αφού οι άλλοι δεν τολμούν καν να τα αναφέρουν.

   • blue nile avatar
    blue nile @ ΑΡΗΣ 22/01/2014 18:44:58

    Άρη δε διαφωνώ γι'αυτά που γράφεις για την κυβέρνηση.
    Όμως το βασικό των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα.
    Πρέπει να καταλάβουν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα που είναι απόροια της επιβαλόμενης μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να βγάλεις κανένα πρόγραμμα.
    Γιατί αναγκαστικά θα χαρακτηρίζεσαι από λογικές ακροβασίες.
    Και θα πρέπει διαρκώς να απαντάνε που θα βρούνε τα χρήματα.
    Και αρχίζουν μετά τα ακαταλαβίστικα.
    Πρέπει να πουν κάτι ξεκάθαρο.
    Διαπραγμάτευση μέχρι εσχάτων για αλλαγή του προγράμματος.
    Μετά ανάλογα τα οφέλη έχουμε τις τάδε προτεραιότητες.
    Μέχρι δε να καταφέρουμε την αλλαγή του προγράμματος προσπαθούμε να συντηρήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα.
    Στο βάθος του μυαλού τους πρέπει να έχουν και μιαπερεταίρω συμπίεση του μισθολογικού κόστους που θα αφορά μόνο τους υψηλούς μισθούς και συντάξεις και την αναδιανομή αυτών που θα γλυτώσουν σε αυτούς που πληωθήκαν περισσότερο.

    • ΑΡΗΣ avatar
     ΑΡΗΣ @ blue nile 23/01/2014 10:13:46

     Δεν έχεις καθόλου άδικο αγαπητέ blue nile . Τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι κορυφαίοι του οικονομολόγοι δείχνουν ακριβώς οτι έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα αυτά που περιγράφεις. Ο Τσίπρας τονίζει διαρκώς οτι αφού με την επιβαλλόμενη μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να βγάλεις κανένα πρόγραμμα, θα εξηγήσει στους εταίρους μας οτι είναι υποχρεωμένος να καταργήσει το μνημόνιο. Στη συνέχεια δηλώνει οτι θα μπεί σε Διαπραγμάτευση μέχρι εσχάτων για αλλαγή του προγράμματος, με δύο κατευθύνσεις: A. Κούρεμα του χρέους, που ένα μέρος του άλλωστε απεδείχθη στη δικαιοσύνη οτι είναι παράνομο.(εξοπλιστικά, προμήθειες και έπεται συνέχεια).
     Β. Ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.Στο βάθος του μυαλού τους ΕΧΟΥΝ και μια περεταίρω συμπίεση του μισθολογικού κόστους που θα αφορά μόνο τους υψηλούς μισθούς και συντάξεις και την αναδιανομή αυτών που θα γλυτώσουν σε αυτούς που πληγωθήκαν περισσότερο. (Βαρουφάκης-Μηλιός το έχουν δηλώσει δημόσια).
     Γι αυτό εγώ έχω πεισθεί οτι πρέπει τουλάχιστο να τους δοκιμάσουμε. Αν δεν τα καταφέρουν ούτε αυτοί, εδώ θα είναι οι άλλοι. Δεν θα φύγουν (πλην βεβαίως όσων θα κυνηγήσει η δικαιοσύνη)...

 8. Professeur Choron avatar
  Professeur Choron 22/01/2014 13:29:56

  Sauve qui peut! Ναυτικό παράγγελμα για πλοίο που βουλιάζει: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

  • Καλααααά avatar
   Καλααααά @ Professeur Choron 22/01/2014 17:06:59

   Κανείς (τους) όμως δε θα γλιτώσει, ούτε και με ...μακροβούτι. :-)

 9. Giatros avatar
  Giatros 22/01/2014 13:38:42

  Τι να πρωτοσώσουνε και οι φιλότιμοι ...Τζιμάκηδες , όταν ο όχλος δε νογάει;
  Ε; Τι;

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/01/2014 13:45:45

  Κατ αρχην μια δημοσκοπηση βγηκε με τετοια διαφορα απο συριζαιικη εφημεριδα.
  Ομως και σε αυτην ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 31% ειναι πολυ μακρια απο την αυτοδυναμια και αρα πρεπει να κανει κυβερνηση με πασοκοδημαραιους μνημονιακους.
  Αλλά και πιο πανω να παει δεν θα παει 50%.
  Εαν πραγματικα η ΝΔ πιστευει οτι η Ελλαδα κινδυνευει απο το ΣΥΡΙΖΑ εχει εναν πολυ απλουστερο τροπο αντιμετωπισης : αλλαγη εκλογικου νομου.Με 200 βουλευτες αλλαζει απο τις επομενες εκλογες σε απλη αναλογικη αφου ολα τα κομματα θελουν απλη αναλογικη.Αυτο εγκαθιδρυει δια παντος κυβερνησεις συνασπισμου και αρα ολοι ερχονται ενωπιον των ευθυνων τους στα προβληματα.Κανεις δεν μπορει να κανει του κεφαλιου του.
  Αλλά η ΝΔ φυσικα δεν το θελει αυτο.Προτιμα τη δικομματικη ρουλετα οπως καποτε με το ΠΑΣΟΚ για να ελπιζει στη δικη της αυτοδυναμια.

 11. el eternauta avatar
  el eternauta 22/01/2014 14:13:58

  Οχι απλα θα χάσει μόνο η ΝΔ αλλα θα χάσει και πανηγυρικά !!!! Ηρθε ο λογιστής της εταιρείας σήμερα απο τα γραφεία είχε παλαβωσει ο ανθρωπος . Πήγαινε να διαβάσει να δει τι γινεται με τις αλλαγές , σεμινάρια , κανένας να μην ξέρει ακόμα να απαντήσει απο τον κλάδο του , γενικά ενα μπάχαλο .ολα στον αέρα .

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ el eternauta 22/01/2014 16:58:17

   Αντικειμενικό επιχείρημα μεγάλε,με τον Σύριζα εξουσία δεν θα χρειάζονται λογιστές και ο Κώδικας Φορολογίας θα είναι 1-2 σελίδες.
   Απειρος ελεύθερος χρόνος για τους λογιστές να σκεφτούν τί εχαναν τόσα χρόνια!!

   • Μικρές στιγμές avatar
    Μικρές στιγμές @ Μεγάλες στιγμές 22/01/2014 18:01:40

    Ενώ τώρα, εκτός από λογιστή θέλεις και δικηγόρο (για τις ποινές), γιατρό (για τα εγκεφαλικά) και μάλλον και παπά (γιατί το απευκταίο πλησιάζει)

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ Μικρές στιγμές 22/01/2014 21:03:41

     Kαι τον Λάκη τον '' ανένταχτο'' για να σου βελτιώσει το χιούμορ

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ el eternauta 22/01/2014 17:44:48

   Καθένας με τον πόνο του. Και επειδή πάντα έτσι κάναμε οι παρτάκηδες στην Ελλάδα και ψηφίζαμε ΜΟΝΟ με το ατομικό συμφέρον ή συναίσθημα φτάσαμε εδώ που είμαστε. Και μυαλό ΔΕΝ βάλαμε ακόμα.

 12. αιρετικός avatar
  αιρετικός 22/01/2014 14:49:39

  Συγγνώμη, αλλά πολύ φοβούμαι ότι αν και καλοπροαίρετος κανένα από τα 4 αντεπιχειρήματα δεν με πείθει.
  1. Δηλαδή ακόμα και 5% του χρέους να διαγραφεί, λίγο είναι? Μιλάμε για πάνω από 15 δις ευρώ, την στιγμή που χαρατσώνεται η κοινωνία για εξοικονόμηση 40-50 εκατομυρίων. Γιατί δεν θέτει η παρούσα κυβέρνηση ανάλογο θέμα διαγραφής του 5% του χρέους. Γιατί να ψηφίσει κανείς κάποιον που δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως και όχι κάποιον που διεκδικεί διαγραφή έστω και του 5%?
  2. Οι καταθέσεις οι δικές μας έχουν ήδη κάνει φτερά και δεν περίμεναν τον Στρατούλη. Και στην τελική αφού εμείς τις ανακεφαλαιοποιήσαμε γιατί να μην τις υποχρεώνει το κράτος να παρέχουν επιτέλους ρευστότητα στην αγορά.
  3. Αν επιστρέψουν οι γερμανοί το κατοχικό δάνειο, δεν χρειάζεται να γίνει και διαγραφή χρέους. Ή το ένα ή το άλλο αρκεί. Γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδικεί τίποτα από τα δύο?
  4. Ποιος προσπαθεί να βρει τα λεφτά από τις λίστες? Εδώ τις γυρνάνε από συρτάρι σε συρτάρι, αθωώνουν τον βενιζέλο και δεν φορολογούν κανέναν ενώ τους έχουν στο πιάτο. Ο ίδιος ο Στουρνάρας ομολογεί ότι από 25.000 εμβάσματα άνω των 100.000ευρώ που δεν δικαιολογούνται βάση εισοδήματος, έχουν ελέγξει το... 2%!!

  Συμπέρασμα? Ας διεκδικήσει και ας πετύχει η κυβέρνηση κάτι ουσιαστικό επιτέλους και ας πάψουν να είναι οσφυοκάμπτες και ολοκληρωτικά παραδομένοι στους χαρτογιακάδες της τρόικα και προσωπικά θα ψήφιζα με χέρια και με πόδια. Μέχρι τότε όμως η αγανάκτηση περισσεύει και ψήφο δεν βλέπουν. Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο αρθρογράφος, η παραφιλολογία για άθεους και τρομοκρατία κανέναν δεν πείθει πλέον.

 13. δημης avatar
  δημης 22/01/2014 14:56:22

  1,2,3,4........1004 νατο πούμε πιό απλά ;
  ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  • Μαύρος Καβαλάρης avatar
   Μαύρος Καβαλάρης @ δημης 22/01/2014 15:38:29

   Κι ο Σαμαράς μια επαναδιαπραγμάτευση υποσχέθηκε και δεν...

   • Μαύρος Καβαλάρης avatar
    Μαύρος Καβαλάρης @ Μαύρος Καβαλάρης 22/01/2014 16:27:12

    Και μια εξεταστική (συγγνώμη το ξέχασα).

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Μαύρος Καβαλάρης 22/01/2014 17:46:40

     Με αναγκαστική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ; Δε νομίζω. Αυτά να τα λες αν τον ψήφιζες και έβγαινε αυτοδύναμος. Αλλά επειδή ΔΕΝ τον ψήφισες, μη του ζητάς τα ρέστα. Το είχε πει άλλωστε. Θέλω αυτοδυναμία, αλλιώς...

 14. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 22/01/2014 15:24:36

  Πέρα από το χρέος υπάρχει ο ετήσιος προϋπολογισμός που για να είναι ισοσκελισμένος απαιτούνται πολλοί φόροι και δάνεια. Εάν αρνηθούμε το χρέος δεν θα μας δανείσει κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση δύο λύσεις έχει. Ή θα μειώσει κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες ή θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου. Και οι δύο λύσεις θα είναι καταστροφικές για τον Τσίπρα. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση να γίνει κυβέρνηση εκτός εάν είναι πιο ανόητος και από τον ΓΑΠ. Για τους ψηφοφόρους του δεν χρειάζεται να επεκταθώ... Είναι οι ίδιοι που έφεραν στην εξουσία τον Αντρέα, παραλίγο να κάνουν πρωθυπουργό τον Τσοχατζό και αντί αυτο6 επέλεξαν ... Σημίτη και βεβαίως πανηγυρικά το 2009 τον ΓΑΠ. Ο κλασικός ο μ.......ς ο Έλληνας που λέει και ο Γεωργίου.

  • Ήμερος Αγριόλυκος avatar
   Ήμερος Αγριόλυκος @ MantisKalhas 22/01/2014 16:05:24

   Όχι κύριε, δεν πέσαμε ξαφνικά από τον πλανήτη ΚουταμάραΑθωότητα, για να μας λέτε παραμύθια και να επιρρίπτετε επιλεκτικά τα βάρη κατά πως σας εξυπηρετεί κάθε φορά. Τα 40%, 35%, 30% της εκάστοτε κυβερνώσας πλειοψηφίας, δεν τα διαμόρφωναν-προσέφεραν τόσα χρόνια αποκλειστικώς οι λάτρεις του Ανδρέα. Είναι σε όλους πια διάφανο πως πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που στήριξαν και ...πίστεψαν ως ....εκσυγχρονιστή τον Σημίτη (δεξιοί, συντηρητικοί και Πασόκοι), οι ίδιοι που έδωσαν πλειοψηφίες σε ΟΛΕΣ τις δεξιές κυβερνήσεις από το 1974 κι εδώ. Αυτοί που μετακινούνται πότε στα δεξιά πότε στα λιγότερο (τάχα) δεξιά και διαμορφώνουν το παρανοοϊκό πολιτικό τοπίο που όλοι απολαμβάνουμε. Καταλαβαίνω βέβαια πως είστε ...παραπονεμένοι όλοι εσείς οι ...κομματικοί πιστοί, παρακολουθώντας το πλήθος να μετακινείται ξανά μακριά σας, όμως η βαρετή εναλλακτική Ιστορία του χρεωκοπημένου δικομματισμού πάντα θα επαναλαμβάνεται, όσο η ασυνέπεια λόγων και έργων θα επιμένει, ελεϊνά και μονότονα, να επιχυρεί να ...κοροϊδέψει τους πρώην πελάτες και νυν θυμωμένους-απελπισμένους ψηφοφόρους. Ας προσέχατε και ας σεβόσασταν κύριοι και επί τέλους, έστω και τώρα, σταματήστε πια τα τόσο κραυγαλέα ψέματα. Θυμώνουμε ΌΛΟΙ, πολύ περισσότερο. Ούτε αυτό δεν είσαστε σε θέση να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε με ψυχραιμία. Καλά λέει η γιαγιά μου οτι '' ο παλιός ο γάϊδαρος καινούργια περπατησιά δε θα πάει''......

   • MantisKalhas avatar
    MantisKalhas @ Ήμερος Αγριόλυκος 22/01/2014 18:59:03

    Αμφισβητείς την οικονομική κατάσταση; Θα ξαναπέσετε από τα σύννεφα.
    Υ.Γ: Πες αλήθεια. Τον ΓΑΠ δεν τον ψήφισες;

    • Ήμερος Αγριόλυκος avatar
     Ήμερος Αγριόλυκος @ MantisKalhas 22/01/2014 22:16:47

     Εγώ δεν κινδυνεύω. Έχω ΑλεξΙπτωτο ενεργό, από πρόσφατο σέρβις. Εσείς κοιτάξτε να έχετε τα βάλιου στο τσεπάκι σας πρόχειρα., καλού κακού. Ελάτε όμως τώρα.... μην πέφτετε άλλο χαμηλά ελλείψει επιχειρημάτων! Δεν είν σωστό για ερασιτέχνη Μάντη. Πείτε μας καλύτερα το τετριμμένο μότο σας να ευθυμήσουμε λίγο :
     '' Τυφλή εμπιστοσύνη......στην ... Ελένη Κουντουρά'' δεν ήταν; Ή κάπως έτσι τέλος πάντων.... :-)

     • Geros avatar
      Geros @ Ήμερος Αγριόλυκος 22/01/2014 22:28:08

      Καλά ρεπό δεν έχεις ποτέ?
      Έστω μια μέρα να τραμπουκίζεις σχολιαστές σε άλλα site ....

      Το "ήμερος αγριόλυκος" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τίτλος ποιήματος του Φανφάρα.
      Είσαι Φανφάρας τελικά ατιμούλικο, δίκιο είχα.

     • Fanfaras avatar
      Fanfaras @ Geros 23/01/2014 08:11:28

      Πάλι δραπέτευσες εσύ από την ...επιτήρηση;
      Γερόντιο εκεί στον καφενέ που χαζορητορεύεις,
      όλοι κρυφά χαμογελούν και μεταξύ τους λένε, πως μάλλον κάτι πάει στραβά, πως σου΄στριψε η βίδα.
      Μη δίνεις όμως προσοχή, συνέχισε με στόμφο, κι αν συνεχίσουν οι ασεβείς, ρίξε …χειροβομβίδα.
      Με απέραντη αγάπη, ο πάντα δικός σου, Φανφάρας

     • Geros avatar
      Geros @ Fanfaras 23/01/2014 08:47:54

      Άψογο!
      Τόσο δύσκολο ήταν? Τόσο καιρό παρακαλάω για ένα ποιηματάκι.
      Ταλεντάρα μου! Δεν παίζεσαι!

     • Fanfaras avatar
      Fanfaras @ Geros 23/01/2014 14:51:25

      Όχι μωρέ, δεν ήτανε καθόλου δύσκολο, αλλά χάρες κάνω μόνο στους ανήμπορους και στους σαλεμένους. Καταλαβαίνεις. Από μεγαλοψυχία. Τώρα που με έπεισες απόλυτα .... :-)

 15. Πλεοναζων εργαζομενος avatar
  Πλεοναζων εργαζομενος 22/01/2014 20:48:01

  Αυτοδυναμία? Τι πίνεις Γεώργιε?

 16. anergos avatar
  anergos 22/01/2014 22:22:36

  Σημερα η Ισπανια τα καταφερε..αλλα εχει σοβαρη πολικοεπιχειρηματικη ελιτ και μμε, δουλεψε σκληρα ,χωρις φανφαρες και μπουρδολογιες και εκβιασμους χωρις να καταληξη να ψηφισει ψεκασμενους της αριστερας και της ακροδεξιας και να κανει χαρακιρι.
  "Ρεκόρ ζήτησης σημειώθηκε σήμερα, στην δημοπρασία 10ετούς ομολόγου του ισπανικού δημοσίου, καθώς οι συνολικές προσφορές άγγιξαν τα 40 δισ. δολάρια!
  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για την υψηλότερη ζήτηση, μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
  Πιο αναλυτικά, η Ισπανία άντλησε σήμερα, 10 δισ. ευρώ, από τη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου.
  Περίπου 400 επενδυτές πρόσφεραν σχεδόν 40 δισ. ευρώ για την αγορά του ισπανικού χρέους, αντικατοπτρίζοντας την άρδην αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην ιβηρική χερσόνησο.
  «Τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο» σημειώνει ο Philip Brown, αξιωματούχος της Citigroup, η οποία διατέλεσε ρόλο συμβούλου της δημοπρασίας.
  Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας υποχώρησε σε χαμηλό τουλάχιστον 8 ετών, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε σήμερα το 3,65%.
  Πρόκειται για ποσοστό το οποίο δεν επιτυγχάνουν ούτε οι χώρες που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ»
  Μετά τη άκρως επιτυχημένη δημοπρασία, τα spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκαν στις 178 μονάδες βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,845%.

 17. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 22/01/2014 23:00:55

  Οι Ελληνες να έχουν υπ΄όψιν τους ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα μπορούν να συμβούν. Με έξυπνη τακτική , τα έχουν πεί ΟΛΑ ! Οτι και να κάνουν,ανετα θα μπορούν να ισχυριστούν ότι "εμείς τα είπαμε πριν από τις εκλογές και ο λαός μας έδωσε εντολή".
  Η ΝΔ έχει υποχρέωση να αναδείξει την τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μετά τις εκλογές να μην υπάρχουν δικαιολογίες και ψευδαισθήσεις στον λαό...

 18. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 22/01/2014 23:38:31

  Στην Αργεντινή γίνονται αιματηρές συγκρούσεις. Απολογισμός 12 νεκροί. 13 χρόνια μετά τη χρεοκοπία οι άνθρωποι λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ γιατί δεν έχουν να φάνε. Κι όμως κάποιοι μας έλεγαν μακάρι να κάναμε ό,τι η Αργεντινή. Στη Βενεζουέλα γίνονται διαδηλώσεις εναντίον της εγκληματικότητας. Οι δολοφονίες και οι ληστείες είναι οι περισσότερες στον κόσμο. Το νόμισμα υποτιμήθηκε 44%, μετά άλλο 32% κι αυτό που απέμεινε αλλάζεται στη μαύρη αγορά με δολάρια, 6 φορές κάτω από την επίσημη ισοτιμία. Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου ζει εξαθλιωμένα. Κι όμως κάποιοι μας έλεγαν να ακολουθήσουμε το δρόμο της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Στην Ουκρανία, πάλι, γίνονται κάθε μέρα διαδηλώσεις. Οι Ουκρανοί πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αψηφήσει τις αντιρρήσεις της Μόσχας. Αυτοί θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς τη θεωρούμε Δ΄ Ράιχ και κάποιοι μας προτρέπουν να την εγκαταλείψουμε.

  Για όλο τον πλανήτη Γη, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο δημοκρατική περιοχή του κόσμου, με τις περισσότερες κοινωνικές παροχές, τα πιο προστατευμένα εργασιακά δικαιώματα, τις μεγαλύτερες ελευθερίες, το κράτος δικαίου. Εμείς μιλάμε για Νταχάου και εργασιακό μεσαίωνα. Για Δ΄ Ράιχ και φούρνους της Μέρκελ. Για γενοκτονίες και ανθρωπιστικές καταστροφές. Ήταν τόσο καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να θεωρούμε την Ευρώπη, τον παράδεισο δηλαδή συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαλύεται η εργατική νομοθεσία; Φυσικά και είμαστε καλύτερα. Καλύτερα για ποιους όμως;
  Παρακολουθώ την αγαπημένη μου αντιμνημονιακή εφημερίδα. Αντιμνημονιακή, βέβαια, ονομάζουμε συνήθως την εφημερίδα που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, που δεν έχει πληρώσει τις αποζημιώσεις, που φέσωσε τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, το κράτος, και τα χρέη της τα πληρώνουμε εμείς. Και γι’ αυτό κατηγορεί καθημερινά την τρόικα, την Ευρώπη, τα μνημόνια και την κακούργα κοινωνία. Η εφημερίδα μέρα παρά μέρα γράφει για αυτοκτονίες, γενοκτονίες, κατοχές και θυσίες του ελληνικού λαού. Τις μονές μέρες. Τις ζυγές μέρες, με τα ίδια πρωτοσέλιδα και τους τεράστιους τίτλους, γράφει Σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο, Σύνταξη στα 52 για τις γυναίκες, σύνταξη στα 50 για τους γονείς ανήλικων τέκνων, πώς θα βγείτε στη σύνταξη στα 58.
  Είναι μια περίεργη γενοκτονία αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Βγάζει υγιέστατους 50ρηδες στη σύνταξη, συνεχίζει να κάνει 10δες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ θρηνεί 4 χρόνια για τις απολύσεις που δεν γίνονται και πληρώνει 100 εκατομμύρια πλασματικές υπερωρίες στην πολιτική αεροπορία. Η ίδια εφημερίδα, που θρηνεί επίσης για την ακρίβεια και την αδυναμία των φτωχών στρωμάτων να αγοράσουν τα στοιχειώδη, μόλις τίθεται το ζήτημα να καταργηθούν οι ίσαμε 300 φόροι υπέρ τρίτων ανακαλύπτει ότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο για τα ταμεία. Ποια ταμεία; Τα ευγενή, φυσικά.
  Έτσι σιγά-σιγά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη και γιατί μόνο εμείς απ’ όλο τον κόσμο παράλογα θεωρούμε ότι είναι εις βάρος μας η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεις προσεκτικά όλα αυτά που υπερασπιζόμαστε τόσα χρόνια, όλα τα «κεκτημένα» για τα οποία διαδηλώνουμε, θα αντιληφθείς ένα πράγμα: ότι δεν είναι για όλους. Δεν βγαίνουμε όλοι στη σύνταξη στα 50, δεν δουλεύουμε όλοι σε δουλειές που δεν αξιολογείται η απόδοσή μας, δεν παίρνουμε όλοι μισθό ακόμα κι αν είμαστε αργόμισθοι, δεν πληρώνει η κοινωνία με φόρους υπέρ τρίτων τη σύνταξή μας, δεν παίρνουμε όλοι σύνταξη μεγαλύτερη από το μισθό μας, δεν έχουμε όλοι φοροαπαλλαγή, δεν αναπληρώνουμε όλοι τις μειώσεις μισθών με πλασματικές υπερωρίες, δεν αποφασίζουμε όλοι με δική μας απόφαση το ύψος των μισθών μας, δεν μας ορίζει το κράτος εγγυημένο ποσοστό κέρδους, δεν δουλεύουμε 16 ώρες τη βδομάδα, δεν φοροδιαφεύγουμε ανενόχλητοι, δεν παίρνουμε «όλα τα λεφτά όλα τα κιλά». Τα κεκτημένα μας, δηλαδή, είναι προνόμια.
  Εμείς, όλοι αυτοί, εννοείται είμαστε αγανακτισμένοι. Γιατί πουθενά στον κόσμο, ούτε στο πιο δίκαιο και προστατευμένο τμήμα του, την Ευρώπη, δεν υπήρχαν τέτοιες πολυτελείς συνθήκες διαβίωσης. Και πιστεύουμε ότι αν κατηγορήσουμε την Ευρώπη, αν καταγγείλουμε τη Μέρκελ, αν επιστρέψουμε στη δραχμή, θα τα διατηρήσουμε. Χωρίς καμία παραγωγική αντιστοιχία να δικαιολογεί τα «κεκτημένα» μας. Απλώς επειδή τα είχαμε κατακτήσει. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι δεν γίνεται.
  Η κρίσιμη όμως φράση στην ιστορία είναι το «όχι όλοι». Δεν τα είχαμε όλοι. Όλα αυτά τα κεκτημένα κάποιοι άλλοι τα πλήρωναν. Και αν πριν με τα δανεικά δεν φαινόταν τόσο καθαρά, τώρα χωρίς τα δανεικά φαίνεται ξεκάθαρα. Γιατί για κάποιους είναι καλό να βγουν στη σύνταξη στα 50. Που και για αυτό αμφιβάλλω, αλλά ας πούμε. Όμως αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα βρουν χρεοκοπημένα ταμεία και δεν θα ’χουν ασφάλιση και σύνταξη. Κάποιοι παίρνουν συντάξεις απίθανες για το σημερινό επίπεδο μισθών. Όμως αυτό σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι των 586 ευρώ θα πληρώνουν με τις κρατήσεις τους τις συντάξεις 3.000 των πατεράδων τους.
  Κάποιοι μια χαρά μπορεί να διαδηλώνουν εναντίον της «αξιολόγησης», αυτής της «δυτικής συνωμοσίας του νεοφιλελευθερισμού». Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι νέοι με τα προσόντα δεν θα βρίσκουν δουλειά γιατί το σύστημα προστατεύει την επετηρίδα, τη μετριότητα, την αργομισθία. Κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν τις άκοπες μη παραγωγικές θέσεις τους σε φορείς της πλάκας, όπως η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας και ο Γέρος του Μοριά. Όμως αυτό σημαίνει ότι οι φόροι για να συντηρήσουν τους ανύπαρκτους οργανισμούς θα βάλουν λουκέτο σε χιλιάδες μαγαζιά. Κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ το στρέμμα φόρο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι θα πληρώσουν για τα δυαράκια τους στην πόλη τα διπλάσια.
  Γι’ αυτό, επειδή μεταξύ μας είμαστε και γνωριζόμαστε όλοι, ας σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι με τους αγανακτισμένους. Με τους αντιμνημονιακούς και τους μνημονιακούς, τους δεξιούς κι αριστερούς, τους φίλους του λαού και τους «αντισυστημικούς», τους επαναστάτες και τους πατριώτες, τους οργισμένους με τους πολιτικούς και τους ψεκασμένους. Το πολιτικό σύστημα γιατί δεν μας αρέσει; Πότε ήταν κακό; Όταν έδινε συντάξεις στα 50 ή τώρα που τις κόβει; Όταν έκανε δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις σε μη παραγωγικές θέσεις, όταν έδινε αυξήσεις, επιδόματα και πλαστές συντάξεις ήταν καλό και τώρα είναι κακό;
  Μια αντίθεση υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα: Αυτοί που πιστεύουν, μάταια, ότι θα διατηρήσουν το συστηματάκι που μας χρεοκόπησε ζωντανό, και αυτοί που θέλουν να το αλλάξουν. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους ακόμα κι όταν αυτό είναι άδικο, ακόμα κι αν είναι μάταιο, όπως είναι τώρα. Αλλά να πουλάνε επανάσταση οι πιο σκληροί υπερασπιστές των προνομίων εις βάρος όλων των άλλων, καταντάει γελοίο.
  Φώτης Γεωργελές

  Athens Voice

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Ιαπετός 23/01/2014 03:26:23

   Πρόσεξε γιατι ο συγγραφέας ειναι... Εκσυγχρονιστης,πιθανόν σιμητικος, ίσως και φίλος του στουρναρα...
   Δεν μας κανει !!!
   Εμεις θελουμε κομματοσκυλα, για καθαρές πολιτικές, χωρίς πολλές πολλές μεταρρυθμίσεις και αξιολογήσεις...
   Εμεις θελουμε ... τον κακό μας τον καιρο!!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ιαπετός 23/01/2014 09:03:41

   Σαφής περιγραφή της νοοτροπίας και των ιδεοληψιών της Κοινωνίας μας.
   Ατμόσφαιρα θατρικής παράστασης του παραλόγου.
   Το πασόκ "απελευθερώνει" αρχές του - 80 τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
   Αυτά τα κάνουν μπάχαλο. Πλάτσικο η κοινωνία, για να ικανοποίηση την απύθμενη δίψα και πείνα του στερημένου, νυμφομανιακού μικροαστού.
   Η χώρα παγιδεύεται στο ακόρεστο πάθος. Ξεκινάει η σφαγή. Πρώτα θύματα οι αμνοί.

  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
   ΓΡΗΓΟΡΗΣ @ Ιαπετός 23/01/2014 10:37:01

   "Αυτοί που πιστεύουν, μάταια, ότι θα διατηρήσουν το συστηματάκι που μας χρεοκόπησε ζωντανό,(Η πιό γλαφυρή περιγραφή των ανθρώπων της ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ...) και αυτοί που θέλουν να το αλλάξουν" (οι 1.500.000 άνεργοι και τα 2.000.000 φτωχοί.
   " Καταλαβαίνω τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους ακόμα κι όταν αυτό είναι άδικο, ακόμα κι αν είναι μάταιο, όπως είναι τώρα."
   Ακριβώς! ΑΔΙΚΟ και ΜΑΤΑΙΟ γι αυτό απέτυχαν...

 19. dim avatar
  dim 22/01/2014 23:41:22

  Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που εδίναν τις πλειοψηφίες. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπεσαν από 85% στο 42%, και ταυτόχρονα ανέβηκαν κατά 40% τα λαϊκίστικα και τα ακραία κόμματα. Όποιος τάζει και λαϊκίζει ανεβάζει τα ποσοστά του.

  • Ήμερος Αγριόλυκος avatar
   Ήμερος Αγριόλυκος @ dim 23/01/2014 08:38:24

   ''Όποιος τάζει και λαϊκίζει ανεβάζει τα ποσοστά του.'' Και όποιος άλλα λέει πριν πάρει την εξουσία και άλλα κάνει μόλις την λάβει, τα κατεβάζει. Απλά η πτώση από εδώ και πέρα θα είναι ταχύτατη. Θα ακολουθεί τη στάθμη της ποιότητας ζωής που μας επιβάλλουν. Κι αν αποφασίσουμε να σοβαρευτούμε, τότε.........

 20. dim avatar
  dim 22/01/2014 23:48:10

  Το οικονομικό πρόγραμμα του Σύριζα είναι άκρως επικίνδυνο. Εδώ αποκάλυψε ο υπεύθυνος των οικονομικών του Σύριζα ότι δεν υπάρχει γραμμή για το ποιός θεωρείται φτωχός και ποιος πλούσιος. Τουλάχιστον η ΝΔ είναι υπερ της χαμηλής φορολογίας, και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα το κάνει. Ο Σύριζα αντίθετα εχει στο πυρήνα της ιδεολογίας του την υπερφορολόγηση, και αφού δεν έχει και γραμμή για το ποιον θεωρεί πλούσιο ή φτωχό, θα μας ξετινάξει όλους.

 21. Fanfaras avatar
  Fanfaras 23/01/2014 07:35:16

  Δεν μας το ...μαρτυράει. Τον έχουμε ρωτήσει πάρα πολλοί , καιρό τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.