#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O "Πατσίτσιος" τα λάθη της Εκκλησίας και οι μαινάδες της θεοκρατίαςΤώρα που «έκατσε ο κουρνιαχτός» από την υπόθεση του «Γέροντος Παστιτσίου», θα ήταν σκόπιμο να κατατεθούν τα παρακάτω επτά σημεία. Ξεκαθαρίζουμε πως διαφωνο σαφώς με την σύλληψη του νεαρού και υπενθυμίζουμε πως εκείνος απελευθερώθηκε εντός 24ώρου και σήμερα είναι ελεύθερος.

α) Το σημαντικώτερο στοιχείο μοιάζει να μην είναι οι κατηγορίες, η επίμαχη πράξη ή η σύλληψη, αλλά κυρίως η άρση του διαδικτυακού απορρήτου. Δεν είμαι νομικός, μα οι κατηγορίες δεν φαίνεται να δικαιολογούν την νομική απελευθέρωση ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο διαφυλάσσεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν όντως υφίσταται τέτοια εκκρεμότητα ή έχει λάβει χώρα «διασταλτική ερμηνεία», είναι αδιανόητο να αποκτά τέτοια «ελαστικότητα» ο νόμος με το παράγγελμα της Χρυσής Αυγής.

β) Για άλλη μια φορά αποτυπώθηκε η εκπληκτική τάση του Έλληνα να τα «δίνει όλα» στην αρένα για πολέμους αξιών. Την ίδια ώρα που επίκειται η ψήφιση του πακέτου μέτρων, την ίδια ώρα που επικρατεί ένα διεθνές πινγκ-πονγκ για το αν ή πώς θα λάβει χώρα δεύτερο «κούρεμα», την ίδια ώρα των 32 ονομάτων του ΣΔΟΕ και της μη-παραίτησης του Ευ. Μεϊμαράκη (αλλά της «αποχής από τα καθήκοντα»: δηλαδή, θα θεωρείται ΠτΒ και θα μισθοδοτείται χωρίς να εργάζεται, ήτοι «θεσμικά μούτρα»), όλη η Ελλάδα επιδίδεται σε διαδικτυακές μάχες χαρακωμάτων πιστών-αθέων, αριστερών-δεξιών κλπ. Να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται καμία «ενορχήστρωση από τα ΜΜΕ» για ένα τέτοιο εκπληκτικό φαινόμενο: ο Έλληνας το διαπράττει μόνος του! Αν αύριο είχαμε τελική λύση για την κρίση στην Ευρώπη ή «πιστωτικό γεγονός» ή στρατιωτική δικτατορία και την ίδια μέρα κάποιος έριχνε κλούβια αυγά σε πολιό Μητροπολίτη φωνάζοντας «βοσκοί έρχεται η ώρα σας», ...ο Έλληνας θα λογομαχούσε για τον Μητροπολίτη!

γ) Λόγω του προαναφερθέντος «πολέμου αξιών», όλοι επικεντρώνονται στην θρησκευτική πλευρά του πράγματος και στην σχέση της με την ελευθερία του λόγου. Ξεκολλήστε! Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε θρησκευτική προσωπικότητα, ο υποφαινόμενος χαίρεται που η πολιτεία και το νομικό σύστημα προστατεύει από ενδεχόμενο «περιύβρισης νεκρού». Το Facebook είναι δημόσιος χώρος, και ειδικά τα groups και τα pages, ήτοι όχι τα προσωπικά προφίλ χρηστών. Αν ο Παύλος Μπακογιάννης, ο Νίκος Μπελογιάννης ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος εικονίζονταν σε δημόσιο χώρο με ένα παστίτσιο αντί για πρόσωπο (η εικόνα παραπέμπει ευθέως στην νεκρική αποσύνθεση της σάρκας) και εμπαίζονταν σκαιά, θα ήταν αβάσιμο το αίτημα συμπολιτών μας (αλλά και του νεκρού, που αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του) προς την Πολιτεία για νομική προστασία;

Αυτό το αυτονόητο γεγονός μεταλλάσσεται αυτομάτως αν πρόκειται για θρησκευτικό πρόσωπο: ξαφνικά δεν είναι ζήτημα κοινής λογικής μα και τήρησης του νόμου, αλλά ζήτημα «θρησκοληψίας», «θεοκρατίας», «έλλειψης ελευθερίας του λόγου». Αυτή η διαστρέβλωση των δεδομένων μόλις αυτά εισέρχονται σε αμφισβητούμενες περιοχές μαρτυρά οργιώδη ακρισία.

Όμως και πέρα από το αν ο νόμος περί περιύβρισης νεκρού είναι εύλογος ή λανθασμένος, αυτήν την στιγμή είναι νόμος του κράτους – την εφαρμογή του οποίου θα επιζητούσα επιμόνως αν υβρίζετο δημοσίως π.χ. κάποιος πρόγονός μου.

δ) Επειδή πολλά ακούστηκαν: άλλο ο φιλευρωπαϊσμός και άλλο η ευρωλαγνεία. Οι κλαίουσες ευρωμαινάδες του «θεοκρατία είμαστε, Ιράν, δε θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη» αντικαθιστούν την πραγματική Ευρώπη (τον... «υπαρκτό ευρωπαϊσμό») με μια φαντασιώδη: μια φαντασιώδη Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί της αντίληψης της ελευθερίας του λόγου ως ασυδοσίας. Στον «υπαρκτό ευρωπαϊσμό» όμως μπορείς να καταλήξεις φυλακισμένος αν έχεις διαφορετική γνώμη από την «επίσημη» για το Ολοκαύτωμα ή τις αμβλώσεις ή το Ισλάμ, σε ένα ρεσιτάλ θεσμικής επιβολής της πολιτικής ορθότητας. Παρεμπιπτόντως, πραγματική θεοκρατία έχουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρεττανία ή η Νορβηγία, όπου οι φέροντες την ύπατη πολιτική και θρησκευτική εξουσία είναι τα ίδια πρόσωπα (λεξικογραφικός ορισμός της θεοκρατίας), ναι, στην «Ευρώπη» των υλακιζόντων. Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γαλλία, ούτε μόνο ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αυτοπαρουσιάζεται. Αμάν πια με το συμπλεγματικό «δε θα γίνουμε Ευρώπη»!

Ως προς την καθ’ ημάς περιύβριση θρησκεύματος τώρα, να σημειώσουμε ότι η σελίδα δεν εικόνιζε μόνο τον Παΐσιο, αλλά και την Παναγία ως μακαρονάδα μπολονέζ και τον Χριστό ως άλογο. Η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να «μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» στον δημόσιο χώρο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι μακρά και επικαλείται μια ριζοσπαστικά ατομοκεντρική αντίληψη περί κοινωνίας, πάντως το θέμα δεν είναι τόσο μονοδιάστατο όσο το θέλουν κάποιοι.

 

ε) Επ’ ευκαιρία του περιστατικού, οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα: η διοικούσα Εκκλησία προτίθεται να εκφράσει λόγο δημόσιο σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ένα παγανιστικό κόμμα που προτάσσει τη βία και τον εθνοφυλετισμό (τον καταδικασθέντα ως αίρεση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1872); Ή τουλάχιστον να αντιδράσει σε φαινόμενα καταφανώς αντιεκκλησιαστικά, όπως τις με θετικό πρόσημο για την Χρυσή Αυγή δημόσιες νύξεις του Καλαβρύτων Αμβροσίου ή την δεξίωση του Νίκου Μιχαλολιάκου από τον Πειραιώς Σεραφείμ πριν μπει στο Κοινοβούλιο; (Το «πριν μπει στο Κοινοβούλιο» είναι σημαντικό – σε κάθε περίπτωση, πλέον είναι κοινοβουλευτικό κόμμα)

ς) Παρεμπιπτόντως: μια τέτοια ευκταία δημόσια έκφραση της διοικούσας Εκκλησίας εναντίον της Χρυσής Αυγής θα την χαιρέτιζαν ενθουσιωδώς –ω της υποκρισίας!- ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που νυχθημερόν διαλαλούν την ανάγκη να μην εκφράζεται η Εκκλησία για δημόσια/πολιτικά πράγματα. Δηλαδή, όταν εκφράζεται με τρόπο που συμφωνούμε... είναι καλά;  Όπως σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που καταδίκαζαν το ενδεχόμενο ελευθερίας λόγου για την Βούλα Παπαχρήστου το επικαλούνται για τον «Γέροντα Παστίτσιο». Ο Έλληνας δυσκολεύεται να συζητήσει δημόσια με βάση συγκεκριμένες αρχές (π.χ. ελευθερία του λόγου ή –για την υπεράσπιση του αντιθέτου- σεβασμός του συμπολίτη) αλλά με θέσεις-θέσφατα, η δικαιολόγηση των οποίων αλλάζει με την περίσταση, χωρίς έγνοια για τις ακόμα και πιο εξόφθαλμες ασυνέπειες.

ζ) Τέλος, να σημειώσουμε ότι όλην την ευθύνη για το γεγονός ότι ο όντως αγιασμένος γέροντας Παίσιος έχει γίνει εμπορικό προϊόν και «βαποράκι» των πολιτικών θέσεων του ενός και του άλλου (χάρις σε αποδιδόμενα λόγια που ποτέ δεν είπε) την φέρει η ποιμαίνουσα Εκκλησία. Καίτοι ακριβώς αυτό το φαινόμενο «γεροντισμού» απειλεί την ίδια την συνοχή της εκκλησιαστικής κοινότητας. Όταν υπερτονίζεται η σοφία ή η αλήθεια του «γέροντα», γέροντας δεν γίνεται μόνον ο Παΐσιος ή ο Πορφύριος, μορφές κορυφαίες που ενέπνευσαν δεκάδες χιλιάδες, αλλά όποιος αποφασίσει να αποκληθεί έτσι. Ως αποτέλεσμα, ο επικεφαλής των πάλαι ποτέ... «παπαροκάδων» Νεκτάριος Μουλατσιώτης κυκλοφορεί ως «Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης» (όπως γράφει και στην προσωπική του ιστοσελίδα «Γέροντας Νεκτάριος», διότι ως γνωστόν είναι φυσιολογικό εν ζωή ιερομόναχοι αποτραβηγμένοι από τα εγκόσμια να έχουν προσωπική ιστοσελίδα), αιτούμενος έτσι τα πρεσβεία αυθεντίας. Και λοιπά και λοιπά. Σε κλίμα «γεροντισμού», οι «γέροντες» (είσαι ό,τι δηλώσεις) υπέρκεινται επισκόπων, συνόδων, πατριαρχών. Καλούν σε επανάσταση ενάντια σε «αιρετικές» συνοδικές αποφάσεις όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (βλ. την φιέστα περί «αντι-οικουμενισμού»), επιζητώντας έτσι ένα πραγματικά διαβολικό χαρακίρι της εκκλησιαστικής κοινότητας και ενότητας. Αλλά η διοικούσα Εκκλησία δεν φαίνεται να ενοχλείται...

Τα επτά παραπάνω σημεία προσπαθούν να καταδείξουν το πόσες παθογένειες αποκαλύπτονται με «μικρά» γεγονότα όπως αυτό του «Γέροντος Παστιτσίου». Το ζήτημα είναι πότε θα γεννηθεί η ευαισθητοποίηση ώστε πολλές από αυτές να θεραπευθούν.

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/09/2012 11:00:38

  "Ο Έλληνας δυσκολεύεται να συζητήσει δημόσια με βάση συγκεκριμένες αρχές (π.χ. ελευθερία του λόγου ή –για την υπεράσπιση του αντιθέτου- σεβασμός του συμπολίτη) αλλά με θέσεις-θέσφατα, η δικαιολόγηση των οποίων αλλάζει με την περίσταση, χωρίς έγνοια για τις ακόμα και πιο εξόφθαλμες ασυνέπειες".
  Είναι πολύ ουσιαστικό ζήτημα, αγαπητέ κ. Μητραλέξη, κάνετε καλά και το αναδεικνύετε με αφορμή το "μικρό" αυτό επεισόδιο. Πολλές νεοελληνικές κακοδαιμονίες συνδέονται με αυτό: Η "διπλή γλώσσα" στον δημόσιο λόγο, η στρεψοδικία, η εργαλειακή χρήση των πάντων για "τα καλά και συμφέροντα".
  Και ο μόνιμος μηδενισμός και ομφαλοσκόπηση, που επίσης επισημαίνετε: Τα «δίνουμε όλα» στην αρένα για λεκτικούς πολέμους αξιών. Την στιγμή που ολόγυρα οι αξίες απαξιώνονται με πράξεις, ουδείς ασχολείται ουσιαστικά με τις πράξεις αυτές. Ουτε καν οι θεσμικά αρμόδιοι.

 2. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 27/09/2012 11:26:23

  -όλα τα γραφόμενα δεκτά, κύριε Μητραλέξη, ιδιαίτερα τα παπαροκάδικα.
  - όμως ποιο διαδικτυακό απόρρητο παραβιάστηκε?

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κ.Σ.Μαυρόπουλος 27/09/2012 15:49:28

   Ποῦ καὶ πῶς βρήκανε ὅτι ὁ διαχειριστὴς τῆς σελίδας εἶναι ὁ 27χρονος;

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/09/2012 12:00:40

  Θα ήθελα πολύ να μου πει κάποιος, που και αν μίλησε ποτέ ο Ιησούς για μοναχισμό, γέροντες, ερημητισμό, κλπ.
  Η αποχή από τα εγκόσμια είναι αφύσικη, κόντρα στην ανθρώπινη φύση, και η εύκολη λύση απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της ζωής.
  Κι αν δεν κάνω λάθος, ο Ιησούς ήταν υπέρ της ζωής, με τα προβλήματά της, και όχι της απόσυρσης.

  • regeneration avatar
   regeneration @ Strange Attractor 27/09/2012 12:33:37

   Για ολ' αυτά που απορείς, διάβασε (και) τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και θα σου λυθούν όλα.
   Ο Κύριος όταν προσεύχονταν πήγαινε πάντα σε ερημικά μέρη και μόνος.
   Η φυγή στην έρημο για 40 μέρες και η πάλη με τον σατανά, δείχνει (και) τον δρόμο του μοναχισμού.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Strange Attractor 27/09/2012 12:36:39

   Ξεκίνησε μάλλον από προχριστιανικές ομαδοποιήσεις Ιουδαικών ερημητικών κοινοτήτων (βλ. Εσσαίοι, Ιωάννης ο Βαπτιστής κτλ).
   Ο Ιησούς ως άνθρωπος ήταν σαφώς "του κόσμου". Εξάσκησε με επιμέλεια το οικογενειακό επάγγελμα, σύχναζε σε γιορτές και γάμους, γλεντούσε με τους μαθητές και φίλους του, ως προς τις φιλίες και παρέες δεν έκανε διακρίσεις φύλου, κοινωνικού status και επαγγέλματος (το αντίθετο), αγαπούσε πολύ τα παιδιά, είχε κοινωνική και πολιτική παρεμβατικότητα στα κοσμικά (μερικές φορές έντονα συγκρουσιακή - στο Ναό με τους εμπόρους)...
   Ο λόγος του στα Ευαγγέλια επιβεβαιώνει την κοινωνικότητά του: Είναι ο κατεξοχήν Μάστορας του ειρωνικού - ποτέ προσβλητικού ή απάνθρωπου - ευφυούς λόγου : "Σύ είπας", "διυίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον", "άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει" (μου ακούγεται σαν "είσαι έτοιμος, μάζεψέ τα και στρίβε"), "μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις", ο πλούσιος, η καμήλα, η τρύπα της βελόνας και η Βασιλεία των ουρανών...

   • regeneration avatar
    regeneration @ Ο Θείος 27/09/2012 12:44:13

    Μη νομίζετε οτι τα γνωρίζετε όλα, όλοι σεις οι σεβαστοί και στιβαροί σχολιαστές του antinews.
    Μπορείτε να κοινωνιολογείτε και είστε άξιοι στην παράθεση ιδεών, δεν μπορείτε και να θεολογείτε όμως. Αυτό είναι δουλειά άλλων. Και πάνω απ' όλα ας φροντίσουμε να είμαστε δογματικά καταρτισμένοι και μετά να ερμηνεύουμε τα του Ιησού και τα της διδασκαλίας του.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Ο Θείος 27/09/2012 13:50:44

    Ναι, αλλά αποσύρθηκε και στην έρημο για τουλάχιστον 40 μέρες, όπου και πειράστηκε από τον Σατανά.

    Ο Χριστός πρότεινε ΔΥΟ τρόπους ενάρετης ζωής, έναν κοσμικό κι έναν ασκητικό. Ο ένας δεν είναι καλύτερος ούτε χειρότερος από τον άλλο.

    Σε τελική ανάλυση, αν ένας άνθρωπος δεν κάνει κάτι, π.χ. δεν πηγαίνει θέατρο γιατί δεν του αρέσει, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δεν του αρέσει, το θέατρο είναι κακό για όλους, ή ότι όποιος πηγαίνει στο θέατρο είναι κατακριτέος. Δεν είναι όλα άσπρα-μαύρα στη ζωή.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιάννης 27/09/2012 14:46:56

     H ελευθερία της βούλησης είναι δεδομένη. Πράξεις αξιολογούνται και κρίνονται, όχι επιλογές ζωής.
     Υπάρχει πάντα ο "Χρυσός κανόνας" του πράττειν:
     «Καθώς θέλετε να πράττωσιν εις εσάς οι άνθρωποι και σεις πράττετε ομοίως εις αυτούς», Λουκάς 6/ς΄31.
     Σ' αυτόν στηρίχθηκε ο Κάντ και διατυπωσε την "κατηγορική προσταγή".

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 27/09/2012 17:01:28

    Δὲν ὑπάρχει ρὲ παιδιὰ Καμήλα στὰ Εὐαγγέλια. "Κάμηλος" εἶναι τὸ παλαμάρι, τὸ πολὺ χοντρὸ σκοινί. ΑΥΤΟ δὲν μπορεῖ νὰ περάσει ἀπὸ τὴ μύτη τῆς βελόνας. Ὄχι ἡ... καμήλα!!!!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:13:44

     Γνώμη μου είναι ότι η ερμηνεία είναι διττή.
     Το χοντρό σχοινί είναι στις Μεσανατολικές χώρες κάμηλος, επειδή φτιάχνεται από τρίχα καμήλας.
     Πρόκειται για κλασικό ρητορικό - λογοτεχνικό σχήμα συνεκδοχής: Συνεκδοχή είναι στον λόγο η χρήση του όλου (καμήλα) αντί για το μέρος (η τρίχα της) ή και το αντίστροφο.
     Ο Ιησούς (και οι Ευαγγελιστές) ήταν άριστοι χρήστες τέτοιων γλωσσικών σχημάτων, άλλωστε ο κομψός ειρωνικός τρόπος έκφρασης σ' αυτά στηρίζεται.
     Ο ακροατής που άκουγε το 30 μ.Χ. για την κάμηλο, καταλάβαινε πολύ καλά το λογοπαίγνιο και την διττή σημασία, έβλεπε και την εικόνα της "καμήλας" να περνά από την βελόνα. Είμαι σίγουρος ότι γελούσε με την καρδιά του - και πειθόταν.
     Τώρα βέβαια αυτό δεν συμβαίνει, τα παλαμάρια είναι φτιαγμένα από συνθετικές ίνες.

     • Πανος avatar
      Πανος @ Ο Θείος 27/09/2012 19:14:13

      Θες να μας πεις οτι οι γιδοβοσκοι και ψαραδες ,τοτε,κατειχαν τοσο καλα την γλωσσα και χρεισιμοποιουσαν τοσο πετυχημενες μεταφορες για να εντυπωσιασουν;
      Αυτο, μαλλον, αποδεικνυει οτι ευαγγελια γραφτηκαν πολυ αργοτερα απο ανθρωπους που δεν ειχαν καμια σχεση με του ευαγγελιστες. Ο ιδιος ο Ευσεβιος ο Καισαρειας γραφει οτι εβαλε χερι στισ γραφες και κρατησε οτι ηταν θεωρουσε καλο για τους Χριστιανους και πεταξε οτι ηταν κακο.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:16:34

     Για τον "κώνωπα" και την "κάμηλον" είναι προφανές, συγκρίνει το μικρό έντομο με το ογκώδες θηλαστικό.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 21:17:00

     Κύριε Μητραλέξη,σέ ἄλλο χωρίο ἀναφέρεται ὅτι οἱ γραμματεῖς καί οἱ Φαρισαῖοι ξεκαθαρίζουν τό κουνούπι καί καταπίνουν τήν καμήλα,θέλοντας ὁ Χριστός νά καταδείξει τήν ὑποκρισία τους(Ματθ.23,24) καί σέ ἄλλο χωρίο ἀναφέρεται ὅτι εἶναι εὐκολώτερο νά περάσει μιά καμήλα ἀπό τήν τρύπα μιᾶς βελόνας,παρά νά μπεῖ ἕνας πλούσιος στή βασιλεία τῶν οὐρανῶν(Λουκ.18,25).Καί στά δύο χωρία πάντως,σέ καμήλα ἀναφέρεται.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/09/2012 22:37:13

      Μα αυτο λεω, δεν αναφερεται σε... καμηλες αλλα στο σκοινι-καμηλος.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 23:14:56

      Κι ὅμως!Στήν Καινή Διαθήκη καί στήν ἐρμηνεία τοῦ Π.Ν.Τρεμπέλα καί στήν ἐρμηνεία τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας,σέ καμήλα ἀναφέρεται,καθαρά,ὄχι στό σκοινί.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 27/09/2012 21:18:08

    ...γλεντοῦσε μέ τούς μαθητές καί φίλους του...

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Strange Attractor 27/09/2012 13:46:40

   Οχι. Κι εδώ βρίσκεται το μεγαλείο της διδασκαλίας Του:Η ελευθερία της επιλογής, όπου κανένας δεν υποχρεώνεται να απολογηθεί για την επιλογή του.Μπορεί να άκουσες κάτι περί προσώπου και έρωτος. Αν όχι σηκώνει πολύ κουβέντα.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Δαναός 27/09/2012 13:47:31

    Στο Strange το σχόλιο.

   • Μαθηματικός avatar
    Μαθηματικός @ Δαναός 27/09/2012 14:20:58

    "Μπορεί να άκουσες κάτι περί προσώπου και έρωτος. Αν όχι σηκώνει πολύ κουβέντα."

    Πολύ σωστός ο Δαναός !!!
    Για περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμπουμε στα βιβλία του Χ. Γιανναρά φίλε Strange Attractor.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ Μαθηματικός 27/09/2012 19:34:23

     και στα βιβλία του Ράμφου.
     πχ Φιλόσοφος και Θείος Έρως.

   • Πανος avatar
    Πανος @ Δαναός 27/09/2012 19:47:30

    Που ακριβως ειναι η ελευθερια της επιλογης μπορει να μου το εξηγησεις;
    Ποιος θεος στις μονοθεϊστικες θρησκειες αφηνει ελευθερια επιλογης;

  • Lampros avatar
   Lampros @ Strange Attractor 27/09/2012 15:57:51

   Η εκκλησία δεν είναι ο Ιησούς και το τι έγραψε η Καινή Διαθήκη, είναι και 2000 χρόνια εκκλησιαστικής εμπειρίας κατόπιν. Εκκλησία είναι το σώμα των πιστών ―και των αγίων, βεβαίως―, και στην ιστορική του πορεία ανέπτυξε και το δρόμο του μοναχισμού.

   Όποιος θέλει να επικεντρωθεί στο τι είπε ο Χριστός αυστηρά και οι άλλοι στα τέτοια μας, λέγεται προτεστάντης.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Lampros 27/09/2012 16:16:03

    Λάθος! Οι Προτεστάντες δεν εστιάζουν στα όσα είπε ο Ιησούς, αλλά με το δόγμα τους sola scriptura αντιλαμβάνονται την Αγία Γραφή, Παλαιά και Νέα Διαθήκη, σαν ένα συμβόλαιο τού Θεού με τον Άνθρωπο, το οποίο πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.

    Αυτό που είπε ο Αβραάμ στην Παλαιά Διαθήκη, ο Πατήρ στο Σινά, ο Παύλος στις Επιστολές και ο Ιησούς στην επί του Όρους ομιλία έχουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα στο στεγνό, γκρίζο, σκοτεινό και φανατικό μυαλό των Προτεσταντών.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Strange Attractor 27/09/2012 16:55:30

   Strange,

   Ἡ φιλολογικὴ ἀνάγνωση τῆς καινῆς διαθήκης δὲν ἀποτελεῖ τὸ ὅλον τοῦ Χριστιανισμοῦ, οὔτε εἶναι δημοσιογραφικὸ κείμενο. Παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνει τὴν ἵδρυση τῆς Ἐκκλησίας μὲ τὴν Πεντηκοστή, ἡ ὁποία δὲν εἶναι «ψιλὰ γράμματα».

   Ὁπότε, καὶ μὲ τὸ συμπάθιο, ὅταν ἔρχεται κάποιος «ἀπ' ἔξω» καὶ λέει στοὺς δισχιλιετεῖς τῆς ἐκκλησιακῆς συνάντησης μὲ τὸν Χριστὸ ὅτι «ναὶ ἀλλὰ ἐδῶ λέει ὅτι ὁ Ἰησοῦς εἶπε ἄλλα» μᾶλλον τ' ἀκοῦμε βερεσέ.

   Ὡς πρὸς τὸν μοναχισμό, ὡς γνωστὸν προέκυψε ὡς πολιτικὴ ἀνυπακοὴ στὴν αὐτοκρατορικὴ προσπάθεια καθεστικοποίησης τοῦ χριστιανισμοῦ. Εἶπαν «ὄχι ρέ, αὐτὴν τὴν νόθευση δὲν τὴ δεχόμαστε» καὶ ἀποτραβήχτηκαν ἀπ' τὸν κόσμο γιὰ νὰ κάνουν τὴ δουλειά σωστά. Ἐπίσης, ὁ μοναχισμὸς ἀπευθύνεται ΜΟΝΟ σὲ ὅσους ἔχουν κλίση καὶ κλήση γι' αὐτόν, θεωρεῖται δρόμος ΜΟΝΟΝ γιὰ ὅσους θέλουν νὰ κάνουν Πρωταθλητισμό, δὲν προτείνεται στὸ σύνολο τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος.

   Ἀφύσικη καὶ κόντρα στὴν ἀνθρώπινη φύση εἶναι κατ' ἐξοχὴν ἡ αὐθυπερβατικὴ ἀγάπη ποὺ ζητᾶ ἡ Ἐκκλησία καὶ ὁ Χριστός, εἴτε μέσα εἴτε ἔξω ἀπὸ τὸν κόσμο. Ἂν δὲν εἶναι «ἀφύσικη καὶ κόντρα στὴν ἀνθρώπινη φύση», τότε δὲν ἀναφερόμαστε στὴν ἴδια Ἀγάπη ἀλλὰ σὲ αἰσθήματα ἀλτρουισμοῦ, γλυκάδας κλπ.

   Γιὰ τὸ ἂν εἶναι ἡ «εὔκολη λύση» ἡ ζωὴ σὲ μοναστήρι... δοκιμάστε γιὰ κάνα-δυὸ μῆνες.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:19:47

    ..Γιὰ τὸ ἂν εἶναι ἡ «εὔκολη λύση» ἡ ζωὴ σὲ μοναστήρι… δοκιμάστε γιὰ κάνα-δυὸ μῆνες...
    Ναι ξέρω ταλαιπωρούνται (βλ. Ευφραίμ και σία).
    Ας έρθει κανένας απ αυτούς να πάει φαντάρος, να κάνει οικογένεια, να έχει αφεντικό πάνω απ το κεφάλι του, να βγάζει τρεις και εξήντα, και να τρέχει σε δέκα δουλειές για να πληρώσει νοίκια, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, γιατρούς, φάρμακα, εφορίες, τέλη, ΔΕΗ, χαράτσια κλπ. και μετά τα ξαναλέμε.
    Ο Ιησούς δεν είπε ποτέ σε κανέναν να αποσυρθεί απ τα εγκόσμια. Έτσι απλά. Τώρα αν αυτό είναι προτεστάντικο, ή κοπτικό, ή δεν ξέρω γω τι, ποσώς με ενδιαφέρει. Εξ άλλου, υπήρχαν κι άλλοι Χριστοί; Για τον ίδιο δεν μιλάμε όλοι ανεξαιρέτως οι Χριστιανοί;

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ Strange Attractor 27/09/2012 19:59:54

     Strange, έχεις δοκιμάσει ποτέ να μείνεις χωρίς τηλεόραση, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς τηλέφωνο, ακούγοντας μόνον τα πετεινά του ουρανού;
     Μπορείς να αντιληφθείς τί ψυχικά αποθέματα χρειάζονται για να μην λαλήσεις;
     Η διαφορά ημών των κοσμικών έναντι των μοναχών (και δεν είναι το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του μοναχού ο Εφραίμ, λυπάμαι) είναι πως εμείς όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε, ενώ αυτοί ούτε σφάζουν, ούτε μαχαιρώνουν τίποτα...

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Strange Attractor 27/09/2012 21:44:43

     Αγαπητέ Srange, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν πράγματι σέβεσαι και αποδέχεσαι τον Ιησού, δεν θεωρείται ανδρός σώφρονος η εκλεκτική αποδοχή.
     Σταχυολογώ πρόχειρα :
     " ..όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι.."
     "....στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός, η άγουσα εις την Ζωήν...."
     ".....ού περί του κόσμου ερωτώ, αλλά περί υμών ερωτώ .."
     "....αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον.."
     "...ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ, ουκ έστι μου άξιος .."
     Αν συμφωνείς με αυτά, πράγματι, δεν χρειάζεται να γίνει κανείς μοναχός !

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 27/09/2012 12:22:21

  σβστος..ο μοναχισμος ειναι παρανοια και αιρεση βασικα του βυζαντιου..ο καλος χριστιανος ζει μεσα στην κοινωνια και βοηθα ανθρωπους,,δεν απομωνονεται ..

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Aggelos 27/09/2012 15:51:07

   Μὲ τὸ συμπάθιο, ἀλλὰ αὐτὴ ἡ περιγραφὴ εἶναι τελείως "γειά σου", δεδομένων τῶν δεδομένων τῆς τελευταίας δισχιλιετίας. Ἄσε ποὺ ὁ μοναχισμὸς ἐμφανίζεται ΠΡΟ «Βυζαντίου» καὶ ΕΚΤΟΣ «Βυζαντίου».

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 27/09/2012 12:24:37

  Ως συνήθως ο Σωτήρης Μητραλέξης γράφει έξοχα.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 27/09/2012 12:26:37

  Επικίνδυνους ατραπούς ανοίγεται κύριε Μητραλέξη με την προσπάθεια εξορθολογισμού ενός ζητήματος πίστης ατομικής και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δύσκολα αυτά να ακουστούν απο ώτα μη ακουόντων.

  Ξεχάσατε να επισημάνετε όμως ότι ως νομική και δικαστική, αν προχωρήσει, παράμετρος είναι πολύ επικίνδυνη πρακτική αν αποτελέσει δεδικασμένο.
  Το κράτος μας πρεσβεύει την ανεξιθρησκεία ,άσχετα αν αποδέχεται την ορθοδοξία ως κρατούσα πίστη και θρησεκυτική λατρεία.
  Επίσημες θρησκείες είναι πολλές, αν αρχίσουν οι κάθε πιστοί απο αυτές αλλά και οι οποιεσδήποτε σέχτες ή ακόμη και οι παγανιστές της χρυσαυγής να ζητούν την δίωξη για αναφορές και προσβολή του Δία ή της Αφροδίτης το κράτος μας ,με ποιό σκεπτικό θα αρνηθεί να συλλάβει τους τότε παστίτσιους?
  Στο συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη και ίδιοι οι εισαγγελείς αμφιβάλλω αν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποιό νομικο σκαλοπάτι πάτησαν για να συλλάβουν κιόλας τον παστίτσιο.
  Η περιύβριση νεκρού είναι παράπτωμα που μπορεί να επεμβαίνει το κράτος χωρίς κάμια έγκληση απο συγγενείς του νεκρού που θίγονται?
  Αν θεωρήθηκε όμως προσβολή της θρησκευτικής πίστης οφείλει να συλλαβει ομοίως και όσους δημοσιεύουν τα σκίτσα κατά του Μωάμεθ ή όσους παρουσιάζουν σέξυ καλογριές καθολικές .
  Το παραμύθι ότι διαμαρτυρήθηκαν πολλοί είναι ακόμη χειρότερο...
  Οι μηχανισμοί του κράτους είναι για να προστατεύουν και να επιβάλουν το σύνταγμα και τους νόμους και όχι να υποκαθιστούν την χρυσή αυγή.
  Ούτε να συμπεριφέρονται εν βρασμώ ψυχής, ούτε με την λογική συνέλαβε τον πρώτα και θα βρούμε μια κατηγορία μετά να τον τυλίξουμε...Δυστυχώς το κράτος και παρακράτος που στήσαμε δεν έχει ξεφύγει ούτε κεραία απο τον χρόνο ίδρυσης του.
  Η δε ολοφυρούσα παρθένος της πίστης ,η χρυσαυγένια, κατά τα άλλα ουδεμία αναφορά κάνει στα επίσημα κείμενα της περί ορθοδοξίας και χριστιανισμού, μια ματιά στην ιστοσελίδα της αρκεί.Της θίξανε όμως τα ιερά και όσια της ορθοδοξίας...Να γελάσουμε ή να κλαίμε για το κατάντημα όλων μας...Θίχτηκε ο καιάδας λοιπόν και σταναχωρέθηκε για τον παίσιο..
  Αυτοί είμαστε, πολίτες και πολιτικοί.

  Η ευθύνη όμως της εκκλησίας στο θέμα αυτό είναι μεγάλη.Οταν αφήνει τον κάθε αγύρτη να πουλά θαύματα και βίους του παιίσιου για να κονομήσει το παντεσπάνι, όταν δεν βγαίνει με μια ανακοίνωση να αποκηρύξει τους αυτόκλητους προστάτες της , αν ζούσε ο παίσιος θα τους είχε ξαποστείλει ο ίδιος ,είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε και σε ακόμη χειρότερα.
  Η πίστη δεν είναι υπόθεση των δικαστηρίων.

  Κατά τα άλλα,είμαστε ωραίοι ως έλληνες...Οταν έπεφτε η πόλη, μαλώναμε περί του φύλου των αγγέλων...τουλάχιστον τώρα περάσαμε σε επιούσια.
  Αντί πινακίου παστίτσιου επωλήθη η πίστις στους άπιστους προστάτες της..
  ΥΓ.
  Τα ανέκδοτα με τον Αγιο Πέτρο και την Κόλαση ,που όλοι μας σε πρώτη ευκαιρία λέμε, εμπίπτουν στη περιύβριση νεκρού, στη περιύβριση θρησκευτιής πίστης, ή είναι καλόπιστη σάτυρα ,επειδή εμείς είμαστε Εμείς?
  Με βλέπω σε ισόβια δεσμά, έχω πεί ένα σωρό.

  Το ότι θέλουμε νόμους αλά κάρτ είναι δεδομένο...Μέχρι και η ξανθιά επιστρατεύτηκε ,ή καλύπιγος άλτρια

  • franc avatar
   franc @ ορεσείβιος 27/09/2012 19:00:11

   Αγαπητέ Ορεσείβιε και πάλι ξεκαθαρίζεις απόλυτα τα πράγματα.
   Τελικα μου φαίνεται οτι επαληθεύεις την επιστήμη που λέει οτι εκεί πανου στα ψηλά βουνα ο εγκέφαλος οξυγονώνεται πλήρως με συνέπεια την διαύγεια της σκέψης. Ετσι μούρχεται συχνά η παρόρμηση να ξεκολλήσω από τον χαμηλό Βάλτο και να πιάσω πετρόχτιστη "γωνιά" στους Καλαρρύτες με μάσια, πυροστιά, σούβλες και σαήσματα...

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ ορεσείβιος 27/09/2012 23:14:07

   Καλλίπυγος.

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Δαναός 28/09/2012 10:14:20

    Ευχαριστώ για την διόρθωση.
    Να προσθέσω ,και Ωκύπους..

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/09/2012 13:04:47

  Σε πολλά έχεις δίκιο. Και ο γεροντισμός έχει υπερβολές, όμως έχει τις αιτίες του το φαινόμενο. Και οι αιτίες είναι η αδιαφορία της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και ειδικα των επισκόπων για την πνευματική κατάρτιση και τα πραγματικά προβλήματα των πιστών. Πλην εξαιρέσεων, γνωστών και επαινετέων εξαιρέσεων.
  Άλλωστε, και στο Βυζάντιο, στους γεροντάδες και στους ασκητές έτρεχε ο κόσμος όταν οι επίσκοποι είχαν εκκοσμικευθεί.
  Από εκεί και πέρα, στην εποχή του Διαδικτύου, υπάρχει πάντα η υπερβολή και η προσδοκία της κονόμας. Τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται. Αλλά τί να πει η Εκκλησία; Απαγορεύω σε ιστοσελίδες και φόρουμ να γράφουν για τον γέροντα Παϊσιο ή Αμφιλόχιο ή Ιάκωβο ή Πορφύριο ή Αμβρόσιο, ή τη γερόντισσα Μακαρία ή...
  Δεν γίνεται αυτό. Η εποχή που υπήρχαν ένα-δύο επίσημα εκκλησιαστικά περιοδικά και άλλα δύο των Οργανώσεων, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Καλώς ή κακώς, έτσι έχει. Άρα, ας μην κακίζουμε (σε αυτό τουλάχιστον) την Ιεραρχία. Ετσι και αλλιώς, η Ιεραρχία νοιάζεται ποτέ για ουσιώδη και βασικά ποιμαντικά θέματα και θα σκοτιστεί για αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει; Και με τι μούτρα θα το κάνει;
  Να παρατηρήσω, όμως, ότι στα περί "φιέστας του αντι-οικουμενισμού" έχεις άδικο. Προσωπικά, είμαι υπέρ της χριστιανικής ενότητας υπό προϋοθέσεις, είμαι όμως κατά του "οικουμενισμού", γιατί τον θεωρώ, αυτόν, μία ακριβοπληρωμένη δημοσιοσχεσίτικη φιέστα. Και το λέω έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και έχοντας φίλους που έγιναν Ορθόδοξοι όντας σε άλλα δόγματα, κατόπιν νηφάλιας σκέψης, όχι κατόπιν συμμετοχής σε οικουμενιστικό συνέδριο.
  Δεν θα μακρυγορήσω, για πολλούς και διάφορους λόγους. Θα πω όμως δύο πράγματα:
  1. Αναρωτιέμαι ποιους ποιμαίνει ο Περγάμου Ιωάννης, ο επικεφαλής της επιτροπής Διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον Ρ/καθολικισμό. Επίσκοπος άνευ ποιμνίου και χωρίς να έχει καν στο παρελθόν ποιμάνει κανένα πλην του εαυτού του, έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την σύμπασα Ορθοδοξία;
  2. Οταν ο Ναυπάκτου Ιερόθεος λέει γραπτώς, πολύ ξεκάθαρα, ότι υπάχει συνοδικό έλειμμα στις οικουμενιστικές προσπάθειες και υπαινίσσεται σαφέστατα ότι αυτές αφορούν σε ένα μικρό λόμπυ προνομιούχων " διαλεγομένων" (με το αζημίωτο, φυσικά, και γω γουστάρω τρελά συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία του εξωτερικού με τα έξοδα πληρωμένα...), το παραμύθι περί " αντι-οικουμενιστικής φιέστας"¨καταρρέει.
  Εδώ το όλο θέμα:
  h++p://www.romfea.gr/epikairotita/13861-naupatkou-se-pergamou
  (ειδικά, δείτε τη δεύτερη επιστολή).
  Ας μην θίξουμε φαιδρότατες σκηνές, όπως αυτή με τη χρίση με αγιασμό ή κάποιο υγρό, τέλος πάντων, του μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου από έναν Καρδινάλιο (τα στερνά τιμούν τα πρώτα...).
  Είτε το θέλουν οι οικουμενιστές, είτε όχι, υπάρχει σοβαρότατη αντι- οικουμενιστική κίνηση ΜΕΣΑ στην Ορθόδοξη Εκκλησία και πόρρω απέχουν οι αντι-οικουμενιστές από του να είναι όλοι συλλήβδην ακραίοι (φυσικά και υπάρχουν ακραίοι αντι-οικουμενιστές, ζηλωτές της υπερβολής, αλλά αυτό θα ήταν αναπόφευκτο, ανέκαθεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα). Το τι θα πει το Αμήν του αθεολόγητου Παπαχρήστου ή ο ξιπασμένος μετριώτατος μουσικοθεολόγος της Πάτρας, μου είναι παντελώς αδιάφορο. Αλλωστε, σε εμένα κανείς δεν μου έκοψε μισθό, ούτε μου πλήρωσε ταξιδάκια.
  Καλό είναι να καταλάβουν οι φίλοι του οικουμενισμού ότι μπάλλα στο ορθόδοξο γήπεδο δεν παίζουν μόνοι τους, ούτε θα παίξουν ποτέ μόνοι τους. Αν, όμως, κανείς πρωτεύων οικουμενιστής ιεράρχης τολμήσει να παίξει το χαρτάκι του αφορισμού ή των αναθεμάτων κατά των αντι-οικουμενιστών, δίκην κόκκινης κάρτας, αυτός θα χάσει. Γιατί η "αντίπαλη" ομάδα δεν θα τον ακούσει. Too bad for him....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 27/09/2012 16:57:05

   Ἀγαπητὲ ΒΙΣ,

   Ἡ Ἐκκλησία συμμετέχει στὸν διάλογο τῶν χριστιανικῶν δογμάτων κατόπιν συνοδικῶν ἀποφάσεων τῆς σύμπασας Ὀρθοδοξίας. Κάποιοι κάνουν ὅτι δὲν τὸ καταλαβαίνουν, ὅτι ἡ συμμετοχὴ στὸν διάλογο εἶναι ἐπιλογὴ τοῦ «Πατριάρχη» ἢ τοῦ «Περγάμου», ἐκλαμβάνοντας ἔτσι τὴν Ἐκκλησία ὡς ἕνα ἀτομοκεντρικὸ γεγονός, ὅπου ὁ καθένας ἀποφασίζει ἀτομικά, ἀποκομμένος ἀπὸ τὸ ἐκκλησιαστικὸ σῶμα, ποιός εἶναι... «αἱρετικὸς» καὶ ποιός ὄχι. Εἰδικὰ αὐτὲς οἱ κατηγορίες περὶ «αἱρέσεως» κοντράρουν ἄνετα τὶς μεγαλύτερες αὐτοχειριακὲς κινήσεις μελῶν τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος στὸ διάβα τῆς Ἱστορίας, ὅπως π.χ. τὸν μονοθελητισμὸ/μονοενεργητισμὸ τῆς αὐτοκρατορίας ἐπὶ Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητοῦ.

   Αὐτὸς ὁ διάλογος μπορεῖ νὰ ἔχει καταλήξει κάπως γραφειοκρατικός, ὅμως στὴν δυτικὴ Εὐρώπη καὶ στὴν Ἀμερικὴ θεράπευσε ἀδιανόητα μίση, τὰ κατέστησε τελεσιδίκως παρελθόν. Ἡ δὲ ὑπεράσπιση τῆς ἀλήθειας τῆς Ὀρθοδοξίας στὰ πλαίσια αὐτῶν τῶν διαλόγων εἶναι ἕνα ἐκπληκτικὸ ἐπίτευγμα, διότι χάρις στὸν μεγαλύτερο ἐν ζωῇ ὀρθόδοξο θεολόγο, τὸν Περγάμου Ἰωάννη (λέμε ὅσοι τὸν ἔχουμε διαβάσει), ἕναν ἄνθρωπο ποὺ γεννᾶ πατερικὴ θεολογία -σήμερα-, ὁ διάλογος πραγματώνεται μὲ τὴν γέννηση ζωντανῆς (καὶ ἀπολύτως πιστῆς) θεολογίας ἀπὸ πλευρᾶς Ὀρθοδόξων, ὄχι μὲ τὴν ἀνάγνωση τῶν σωστῶν θέσεων ἀπὸ "σκονάκια". Νὰ σημειωθεῖ ὅτι ἡ σύμπασα συνοδικὴ Ὀρθοδοξία θὰ μποροῦσε νὰ εἶχε διαλέξει ὁποιονδήποτε γιὰ νὰ τὴν ἐκπροσωπήσει στοὺς διαλόγους: ἕναν λαϊκό, ἕναν ἀναγνώστη, ἕναν διάκονο, ἕναν πρεσβύτερο, ἕναν ἐπίσκοπο. Διάλεξε τὸν Μητροπολίτη Περγάμου, χωρὶς νὰ ἀπαιτοῦνται ἀπὸ τὸν ἐπικεφαλῆς ἐκπρόσωπο προϋποθέσεις ἀρχιερατείας ὥστε νὰ τοῦ καταλογογραφηθεῖ τὸ ποίμνιο. (Ἀλήθεια, ἐσεῖς πόσο ποίμνιο ἔχετε ὑπὸ τὸ ὠμοφόριόν σας;)

   Ὡς πρὸς τὴν κριτικὴ τοῦ Ναυπάκτου, δυστυχῶς ἀνάγκασε τὸν Περγάμου νὰ καταδείξει δημοσίως πὼς ὁ Ναυπάκτου μετέρχετο χοντρῶν ψεμμάτων καὶ συνειδητῶν διαστρεβλώσεων γιὰ νὰ τὴν ἐπιτύχει (ἡ ὑποδειγματική του ἀπάντηση ἐδῶ:http://goo.gl/Oa0lQ). Εἶναι πολύ, πολὺ κρίμα ἕνας Ἐπίσκοπος νὰ χρησιμοποιεῖ ψεύδη γιὰ νὰ διατρανώσει τὴ θέση του.

   Ἡ δὲ εἰκόνα μὲ τὸν Γερμανίας (ὑπὸ τὸ ὠμοφόριον τοῦ ὁποίου διατελῶ) δὲν περιλαμβάνει Καρδινάλιο, ἐκτὸς ἂν κάποιος ἔχει ἀχρωματοψία. Ἡ χρίση μὲ νερὸ εἶναι ἐντελῶς μὴ λειτουργική, ἐκτὸς ὁποιασδήποτε ἀκολουθίας, καὶ φανερώνει ἀλληλοσεβασμό, ἀλληλοκατανόηση, δυνατότητα διαλόγου καὶ ἀγάπης. Ἕνα λεπτὸ πρὶν τὸν εἶχε χρίσει ὁ Γερμανίας - βέβαια, αὐτὸ δὲν ἀποτυπώνεται στὸ προπαγανδιστικὸ ὑλικὸ ποὺ κυκλοφόρησε. Δυσκολεύομαι ἰδιαιτέρως νὰ σκανδαλιστῶ μὲ τὴν σκηνή. Ἐν τέλει, μισανθρωπικὴ ἐκδοχὴ τῆς Ὀρθοδοξίας ἐγὼ μιὰ φορὰ δὲν (ἀνα)γνωρίζω.

   Ὁ «ἀντι-οἰκουμενισμὸς ἐν εἴδει ἐργολαβίας» ἔχει ἀναδείξει ἄπειρα μηδενικὰ σὲ νούμερα, τοὺς ἔχει δώσει πριγκηπικὸ κύρος ποὺ δὲν θὰ τολμοῦσαν νὰ ὀνειρευτοῦν ποτέ στην ζωή τους, ἰδιότητες εἰσαγγελέα μέσα στὸ ἐκκλησιαστικὸ σῶμα ποὺ ὑπερβαίνουν κάθε ἀξίωσή τους γιὰ ἐξουσία ψυχῶν καὶ σωμάτων. Κουτσοί, στραβοί, στὴν ἐκδούλευση τοῦ πριονίσματος τῆς Ἐκκλησίας, «γιὰ τὸ καλό της». Γιὰ νὰ δικαιολογήσουν τὸ γεγονὸς ὅτι ἀποφασίζουν μόνοι τους, ἐρήμην πανορθοδόξων συνόδων, ποιά εἶναι ἡ "ἀλήθεια" καὶ ποιά εἶναι ἡ "αἵρεση", δὲν αἰσχύνονται νὰ παραλληλίσουν τὸν... ἑαυτό τους μὲ κορυφαῖα ἀναστήματα τῆς Ἐκκλησίας ποὺ κατέδειξαν τὴν ἀλήθεια της: τὸν Μάξιμο Ὁμολογητὴ ἢ τὸν Μάρκο Ἐφέσου. Παθολογικὲς καταστάσεις, καὶ ἔνδειξη τῆς διαστρέβλωσης τῆς Ἐκκλησίας σὲ ἀτομοκεντρικὸ εὐσεβισμό. Ἂν κάτι συνιστᾶ ὄντως αἵρεση, νομίζω ὅτι μόλις τὸ βρήκαμε - ἂν καὶ δὲν θὰ προβῶ στὸ ψωμοτύρι τῶν «ἀντιοικουμενιστῶν», διότι ἀκούω καλὰ τὸν ἅγιο Μάξιμο ὅταν θυμίζει: «Ὅστις τόν ἀδελφόν αὐτοῦ τόν ὁμόπιστον ἄθεον καί εἰδωλολάτρην, ἢ αἱρετικόν καί ἄπιστον καλεῖ, οὖτος λέγει ‘’μωρόν’’, καί τῆς γεένης δικαίως ὑπεύθυνος γίνεται».

   Αὐτὰ τὰ ὀλίγα, ἐλπίζω νὰ μὴν κούρασα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:38:04

    Θα σου πω μονο τρία πράγματα αγαπητέ:
    1. Δεν έχω ωμοφόριο, διότι δεν είμαι επίσκοπος (ενώ ο Περγάμου Ιωάννης είναι). Άρα δεν ποιμαίνω κανέναν. Η ειρωνία σου είναι προφανώς άστοχη. Οταν χειροτονηθώ δεσπότης, θα σε καλέσω....
    2. Η θεολογία του Περγάμου έχει πολλά αρνητικά σημεία, τα οποία έχει καταδείξει ο Μέγας Φαράντος, αλλά και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, αλλά και έχει παραδεχθεί σε εμένα, σε κατ' ιδίαν συζήτηση, νέος κληρικός, γνωστός θεολόγος, φιλικά διακείμενος προς αυτόν. Το ζήτημα, όμως, το έθεσα αλλού στο σχόλιό μου. Δεν μίλησα για την αξία της θεολογίας του Περγάμου (ή για το επηρμένο ύφος της απάντησής του προς τον Ναυπάκτου...), μίλησα για το ζήτημα της μη συνοδικής κρίσης των αποφάσεων των Διαλόγων, της συσκότισης του ποιμνίου πάνω στο θέμα αυτό. Αυτό το έθεσε ο Ναυπάκτου, και απάντηση δεν έλαβε. Άρα, τα περί "συνοδικότητας" έχουν όση αξία έχουν οι ομόφωνες (υποχρεωτικά και πάντα!) αποφάσεις της Ενδημούσας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου....Δηλαδή, ενός ανδρός αρχή.
    3. Το γεγονός ότι επιδοκιμάζεις την αθλιότητα της χρίσης ("μη λειτουργικής"! ωραίο σόφισμα) του Γερμανίας Αυγουστίνου από ένα Ρ/καθολικό επίσκοπο (το Καρδινάλιος σε έκανε να νιώσεις άβολα; δηλαδή άλλο επίσκοπος, άλλο μητροπολίτης;) μου αρκεί. Μου αρκεί για να καταδείξει τις θεολογικές σου προϋποθέσεις και τη διάβρωση που έχει επιφέρει στις συνειδήσεις ο θεατρινίστικος ακριβοπληρωμένος " οικουμενισμός". Πάντως, κανέναν ετερόδοξο δεν βοήθησε αυτό το πράγμα ή κίνηση ή ιδεολόγημα, να βρει την Ορθοδοξία. Απέχουμε παρασάγγας στις θεωρήσεις μας. Χαίρε.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 28/09/2012 00:12:10

     «1. Δεν έχω ωμοφόριο, διότι δεν είμαι επίσκοπος (ενώ ο Περγάμου Ιωάννης είναι). Άρα δεν ποιμαίνω κανέναν. Η ειρωνία σου είναι προφανώς άστοχη. Οταν χειροτονηθώ δεσπότης, θα σε καλέσω….»

     Μὰ δὲν ἐπρόκειτο γιὰ καμία εἰρωνεία, δὲν μὲ κατάλαβες: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ νὰ εἶναι κάποιος ἐπίσκοπος ἢ κληρικὸς ἐν γένει γιὰ νὰ ἐπιλεγεῖ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία ὡς ἐκπρόσωπός της. Κι ἐσὺ μπορεῖς μὰ ἐπιλεγεῖς. Ἄρα τὸ κριτήριο τοῦ «ποιμνίου» εἶναι ἐκτός.


     ὁ διαβρωμένος καὶ ἀπροϋπόθετος,
     ΣΜ

 8. katsamoras avatar
  katsamoras 27/09/2012 13:38:44

  ""Επ’ ευκαιρία του περιστατικού, οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα: η διοικούσα Εκκλησία προτίθεται να εκφράσει λόγο δημόσιο σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ένα παγανιστικό κόμμα που προτάσσει τη βία και τον εθνοφυλετισμό (τον καταδικασθέντα ως αίρεση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1872);""

  εδω νομιζω κεντραρει το θεμα. Εκκλησια δωσε τα ψηφαλακια σε μας τους καλους και οχι στους αλλους τους κακους.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ katsamoras 27/09/2012 15:58:08

   Κάνετε ΛΑΘΟΣ. Πρῶτον ποιοί εἴμαστε «ἐμεῖς οἱ καλοί», χωρὶς νοητικὲς ἀκροβασίες ἢ δυνατόν; Τὸ δὲ ζήτημα τῆς ἐν σιωπῇ ἀποδοχῆς τῆς ΧΑ ἀπὸ τὴν διοικούσα Ἐκκλησία εἶναι ζήτημα ἀφ' ἑνὸς σοβαρότατο, ἀφ' ἑτέρου ἐκκλησιαστικώτατο. Ὅταν οἱ κατοχικὲς ἀρχὲς κάλεσαν τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν νὰ ἀναγνωρίσει καὶ νὰ ὁρκίσει τὸ νέο καθεστώς, εἶχε τὴν παρρησία νὰ ἀρνηθεῖ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ, καὶ μετὰ τὸν ἔβγαλαν ἀπὸ τὴ μέση- τὸ μαρτυρεῖ καὶ ὁ Γλέζος.

   Δηλαδὴ ὅταν κάποια περιθωριακὴ φιγούρα τοῦ δημόσιου λόγου ἀρχίζει τὰ παγανιστικά της ἡ διοικούσα Ἐκκλησία βγάζει 100 ἀνακοινωθέντα, ἀλλὰ ὅταν διατρανώνεται στὴν κοινωνία ἕνα παγανιστικὸ κόμμα ποὺ προωθεῖ τὴ βία καὶ τὸν ἀποκεκλεισμένο ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία ἐθνοφυλετισμὸ εἶναι καλά; Μὴν κρίνετε ἐξ ἰδίων τὰ ἀλλότρια ὅταν σκέφτεστε μόνο "ψηφαλάκια".

   • katsamoras avatar
    katsamoras @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:42:55

    εε, αν το μαρτυρει ο γλεζος τοτε ετσι θα ναι.....

 9. jordan avatar
  jordan 27/09/2012 14:22:26

  Εντάξει πολλοί γίνατε θεολόγοι και μελετητές της πίστεως!!!
  Ας είναι, έτσι κι αλλιώς δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη όσο ο εγωισμός του καθενός τον ανεβάζει στη θέση του "διδασκάλου" . Και επειδή κάποιοι δεν θα καταλαβούν ποτέ το βιωματικό της ορθοδόξου πίστεως και του ορθόδοξου μοναχισμού, όχι ότι είναι ακατανόητα, αλλά γιατί δεν θέλουν και δεν θα θελήσουν ποτέ. Η ορθόδοξη πίστη και τα περι αυτής είναι μύηση, γιαυτό και έχει μυστήρια, και αν δεν μυηθείς όπως αυτή επιτάσει τότε πάντα θα λες ότι σου φτάνει ο νους σου.
  Τουλάχιστο μη λοιδορέιτε ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ jordan 27/09/2012 15:52:51

   Στὸ ἄρθρο ἀναφέρεστε ἢ στὰ σχόλια;

   • Lampros avatar
    Lampros @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 16:06:46

    Εγώ και στα δυο.

    Τι θα πεί «διοικούσα Εκκλησία» και γιατί να αναφερθεί ενάντια στην Χ.Α;

    Η εκκλησία γνωρίζει και πολύ χειρότερο κακό από την Χ.Α.

    Και ξέρει ότι η καταγγελία της Χ.Α δεν είναι απλά καταγγελία της Χ.Α, αλλά και αβαντάρισμα της ΝΔ και της καλής μας Τρόικας. Η οποία είναι αυτό που μας απασχολεί και μας καταστρέφει, και ας θέλει ο Δένδιας και τα ΜΜΕ να μας πείσουν αλλοιώς.

    Την Χ.Α δεν την ψήφισαν φασίστες, και αν κάποιοι είναι και βγαίνουν να «δείρουν μετανάστες», αυτοί είναι οι καμμιά 200ρια μποντιμπιλτεράδες βαρεμένοι αρχικά μέλη της.

    Το 8% είναι ψήφος διαμαρτυρίας από τελείως άσχετους ανθρώπους.

    Όπως και τον Σύριζα, αντίστοιχα, δεν τον ψήφισε 20%, δηλαδή τετραπλάσιο και ποσοστό, επειδή ξαφνικά οι Έλληνες γουστάρισαν εθνομηδενισμό, Τατσόπουλο και Λιάκο, αλλά ως επιλογή αντίδρασης στο Μνημόνιο.

    Να μάθουμε να κρίνουμε τα κόμματα με βάση το τι αντιπροσωπεύουν για το λαό ―από όπου και ο ρόλος που μπορεί να παίξουν―, και όχι με βάση το τι πιστεύουν τα χαϊβάνια που τα στελεχώνουν γι' αυτά ή τι μας λένε τα ΜΜΕ και οι ΜΚΟ.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Lampros 27/09/2012 16:11:30

     Μάλλον είναι τόσο "διαμαρτυρημένο" το μυαλό τους, ώστε δεν ξέρει η αριστερά τους τι ψηφίζει η δεξιά τους.

    • ήγγικεν avatar
     ήγγικεν @ Lampros 27/09/2012 16:27:27

     Πάντα λαμπρός κε Λάμπρο.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Lampros 27/09/2012 16:41:28

     Συγγνώμη, ἂν δὲν μπορεῖτε νὰ φανταστεῖτε γιὰ ποιό λόγο θὰ μποροῦσε ἡ Ἐκκλησία νὰ ὀρθώσει τὸ ἀνάστημά της ἀπέναντι σὲ μιὰ ἀνερχόμενη δύναμη παγανισμοῦ, ἐθνοφυλετισμοῦ, βίας καὶ ἀντίληψης τῆς Ἐκκλησίας ὡς δεκανίκ-ἀρωγὸ τῆς ἐθνικῆς ταυτότητας, τότε ζοῦμε σὲ ἄλλο κόσμο.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ jordan 27/09/2012 16:17:40

   Πίστευε και μη ερεύνα ;;;

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Σπορέας 27/09/2012 16:39:33

    Παρεμπιπτόντως, αὐτὸ τὸ «πίστευε καὶ μὴ ἐρεύνα» ὑπάρχει πουθενὰ γραμμένο στὴν ὀρθόδοξη χριστιανικὴ διδασκαλία τὰ τελευταῖα 2.000 χρόνια; Ὄχι γιὰ νὰ καταλάβω.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 16:51:25

     Εγώ το θέλω ως "πίστευε και μη. Ερεύνα".

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Strange Attractor 27/09/2012 17:10:45

      Σύμφωνοι, ἁπλῶς νὰ σημειωθεῖ ὅτι καμμία ἀπὸ τὶς δύο ρήσεις δὲν ἀπαντᾶ σὲ σχετικὰ κείμενα

     • Nostos avatar
      Nostos @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:35:37

      Πίστει δέξαι, άνθρωπε, και μη αμφέβαλλε τοις λογιζομένοις, μη αμφίβαλλε τοις παρὰ τών πατέρων δεδοκιμασμένοις, αλλὰ φοβού, και ανεξετάστως πίστευσον. Μάλλον μεν ουν πίστευε, και μη πολυπραγμόνει».
      (Ιωάννης Χρυσόστομος)

      ?????

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Nostos 27/09/2012 18:40:24

      Το συγκεκριμένο χωρίο του Χρυσοστόμου να το δεις μέσα σε όλο το κείμενό του, και όχι σαν τσιτάτο. Αν μη τι άλλο, ο Χρυσόστομος είχε αφιερώσει κάποιες δεκάδες ομιλιών και εκατοντάδες σελίδων στην έρευνα και την ερμηνεία των Γραφών. Το "πίστευε και μη ερεύνα" είναι κάτι σαν το "παντεσπάνι" της Μαρίας Αντουανέτας (δεν ειπώθηκε ποτέ!).

 10. Darki avatar
  Darki 27/09/2012 15:28:40

  "Αν δεις παπα στο δρομο σου,ειναι κακο μεγαλο.Η δεσε το μαντηλι σου,η πιασε κατι αλλο".Δημωδες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Darki 27/09/2012 16:33:39

   Κάποια αγοράκια, στη δεκαετία του '50, αυτό ακριβώς τα συμβούλευαν να κάνουν οι γονείς τους (κατά τα άλλα απολύτως θεοσεβούμενοι), μόλις συναντούσαν παπά στο δρόμο.
   Είχαν γίνει αρκετά περιστατικά αποπλανήσεων σε Κατηχητικά τότε (όπως τώρα αποκαλύπτεται και για Καθολικούς ιερείς), και οι γονείς το έβλεπαν σαν συμβολική πράξη του παιδιού για "απομάκρυνση του κινδύνου".

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ο Θείος 27/09/2012 22:19:38

    Καθαρή λασπολογία. Άν ήταν έτσι, θα είχε χαλάσει ο κόσμος (και θα υπήρχαν και σχετικές αναφορές). Πόσο μάλλον, θα συνέχιζαν να υπάρχουν τέτοια υποτιθέμενα κρούσματα και μετά τη δεκαετία του ΄50.

 11. Κώστας avatar
  Κώστας 27/09/2012 16:29:09

  Όταν αποφασίζεις να πιστέψεις σε οτιδήποτε δεν αποδεικνύεται - είτε είναι κάποιος Θεός, είτε είναι το Spaghetti Monster, ή μια Θεϊκή Τσαγιέρα στον Ουρανό, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να χλευαστείς. Το ότι αποφάσισες να πιστέψεις σε κάτι δικό σου δεν σου δίνει καμία ασυλία απ' το χιούμορ.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κώστας 27/09/2012 17:11:28

   Χιοῦμορ ὁ Χριστὸς ὡς ἄλογο. Μάϊστα.

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Σωτ Μητραλ 27/09/2012 17:17:38

    Δεν είναι άλογο τέκνον μου, είναι ο Raptor baby Jesus.

  • Carl Sagan avatar
   Carl Sagan @ Κώστας 27/09/2012 17:22:21

   Σωστό, με εξαίρεση αν πιστέψεις στον Abū al-Qāsim Muḥammad ibn (محمد بن عبد الله بن عبد المطلب), οπότε αποκτάς όχι μόνο ασυλία αλλά και το σεβασμό και την αυτολογοκρισία της περήφανης δημοκρατικής Δύσης. Η οποία δεν σου δίνεται από την απόφασή σου να πιστέψεις στον Προφήτη, αλλά από την κοφτερή κόψη της χαντζάρας που κρατάς.

   • Καρεότης avatar
    Καρεότης @ Carl Sagan 27/09/2012 21:49:17

    Οι σκιτσογράφοι της Γαλλικης εφημερίδας κυκλοφορούν ελεύθεροι. Καμία δίωξη δεν τους ασκήθηκε. Το ίδιο και οι δημιουργοί της "Αθωότητας των Μουσουλμάνων". Καμια δυτική χώρα, μέχρι στιγμής, δεν προσάρμοσε την νομοθεσία της στις επιταγές των αφιονισμένων ισλαμιστών.

   • Carl Sagan avatar
    Carl Sagan @ Carl Sagan 28/09/2012 01:19:22

    Το να αλλάζεις ανά βδομάδα όνομα και τόπο διαμονής για να κρυφτείς από αυτούς που σε ψάχνουν με τα μαχαίρια το λες ελευθερία; Δεν το λες.

    Η νομοθεσία δεν άλλαξε, αλλά οι οδηγίες περί αυτοσυγκράτησης που δίνονται άτυπα δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Σου λέει δηλαδή η κυβέρνηση ότι αν κάνεις κανένα λάθος και ερεθίσεις τους αφιονισμένους, εγώ δεν πρόκειται ούτε να σε στηρίξω, ούτε να σε προστατέψω. Και τις τυχόν παράπλευρες απώλειες από την ασυγκράτητη μανία των διψασμένων για αίμα οπαδών του Προφήτη, δοξασμένο το όνομά του, θα τις φορτωθεί η δική σου συνείδηση. Διότι δεν υπήρξες αρκούντως αυτοσυγκρατημένος, και δεν αυτολογοκρίθηκες όσο έπρεπε.

 12. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 27/09/2012 17:15:23

  Συγνώμη, αλλα στραβά το έχετα πάρει το θέμα οι περισότεροι. Προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος ,και ομολογώ πως θεωρώ σαχλαμάρες τις "προφητείες" του Γεροντα Παίσιου πως θα πάρουμε την Πόλη και την Κόκκινη Μηλιά.

  Αλλα το θέμα δεν είναι ούτε θεολογικό , ούτε Συνταγματικό. Ο "κουρνιαχτός" που σηκώθηκε απο τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δίωξη του σατυρικού..Παστίτσιου (για το αν είναι βάσιμη υπάρχει η Δικαιοσύνη να αποφασίσει) είναι στα πλάισια της μεθοδευμένης επίθεσης που γίνεται χρόνια τώρα κατα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ,όχι για κανένα άλλο λόγο ,αλλα επείδη η Ορθοδοξία αποτελεί έναν απο τους συνεκτικούς ιστούς της κοινωνίας μας και του Εθνους μας.

  Δεν είναι σύμπτωση που οι ίδιοι κύκλοι επιτίθενται πάντα και κατά της γλώσσας μας ,κατα του πολιτισμού μας ,κατα τις παιδείας μας, κατα της ιστορίας μας...

  Αρκεί να δεί κανείς ΠΟΙΟΙ "αγανάκτησαν" πάλι για να καταλάβει: Παπαδημούλης, Τατσόπουλος, κλπ,κλπ... (τον Μπίστη δεν είδα ,μα δεν μπορεί ,θα βγήκε κι'αυτός!)

 13. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 27/09/2012 17:25:31

  Σε ποια Μ. Βρετανία αναφέρεστε, κ.Μητραλέξη; Σε εκείνη των Monty Python; Ή μήπως αναφέρεστε σε εκείνη που η Βασίλισσα (αρχηγός και της Αγγλικανικής Εκκλησίας) ασκεί βάσει Συντάγματος μηδενική ως ελάχιστη εκτελεστική εξουσία (και άρα ουδεμία σχέση έχει με τη θεοκρατία τύπου Χομεϊνί). Στην Αγγλία που είναι στην Ευρώπη αλλά κόβει δικό της νόμισμα; Ή στην Αγγλία που κοντεύει να κάνει την πρωτεύουσά της Λονδονιστάν από την τρομακτική εισροή πακιστανών και άλλων μουσουλμάνων μεταναστών;

  Δεν ζητάμε να γίνουμε ούτε Ευρώπη, ούτε Αγγλία, ούτε Γαλλία ούτε τίποτα άλλο. Ζητάμε να γίνουμε Ελλάδα. Απλώς αυτό που μένει αναπάντητο είναι σε τι διαφέρει πχ η αντίδραση των Αρχών που διέγνωσαν βλασφημία με την αντίδραση κάθε τρεις και λίγο των απανταχού μουσουλμάνων για τον κάθε σκιτσογράφο του Μωάμεθ εξαιτίας του οποίου ξεπηδάνε εκατονταπλάσιοι εν δυνάμει καμικάζι ανά σκίτσο. Και οι δύο πλευρές για το ίδιο πράγμα μάχονται, άρα γιατί οι δε να είναι χειρότεροι από του μεν; Η ίδια ακριβώς δομή επιχειρηματολογίας χρησιμοποιείται. Οκ, το volume στους μεν είναι στο 3 και στους δε στο 7 αλλά πώς θα πούμε και θα επιβάλλουμε στους δε ότι απαγορεύεται να σκοτώνουν όλους τους άλλους επειδή δεν πιστεύουν στα ίδια πράγματα, όταν και εμείς ακολουθούμε ίδιας φύσεως πολιτική;
  Αυτό δεν εξηγείτε(αι).

  υγ: http://www.youtube.com/watch?v=OsGyv1CqRuQ&feature=share

 14. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/09/2012 17:48:27

  Το Fb από μόνο του, κατόπιν καταγγελιών, μπορεί να αποφασίσει να κλείσει μία σελίδα. Αυτό θα γινόταν, έτσι και αλλιώς. Η ΧΑ, στην προσπάθειά της να τσιμπήσει ψήφους από τους πιστούς, έφερε το θέμα στη Βουλή, η αστυνομία τον συνέλαβε (αν και λένε ότι ήδη ήταν έτοιμοι να τον κάνουν), τον έκαναν τον Λοϊζο-Παστίτσιο ήρωα και οσονούπω ίσως και υποψήφιος βουλευτής, κάτι σαν τον Αμυρά (έτσι μου φαίνεται το στυλάκι του). Εκτός και αν φανεί πιο έξυπνος από τον Αμυρά και πάει με τον Σύριζα. Σε κάθε περίπτωση, ο Παστίτσιος του εξασφάλισε άκοπη δημοσιότητα και μάλλον σύντομα και χρήμα....
  Την ίδια στιγμή, ξεχάσαμε αμέσως, λόγω Παστίτσιου, τα συνθήματα μίσους των ισλαμιστών στην Ομόνοια και τις καταστροφές που προκάλεσαν.
  Όλα αυτά ήταν προβλεπόμενα. Αλλά, τελικά, στην Ελλάδα έχουμε και την Ακροδεξιά που αξίζουμε. Βέβαια, η ΧΑ κέρδισε, αφού έβγαλε έτσι από πάνω της τη ρετσινιά του νεο-παγανιστή. Να σημειώσω ότι αυτό είναι το τελευταίο σχεδόν συνειδησιακό ανάχωμα για πολλούς πιστούς χριστιανούς για να την υπερψηφίσουν. Έχασε, όμως, από την ιστορία με τον Παστίτσιο η Εκκλησία και ο πατριωτικός χώρος. Ας προσέχαμε...

 15. chris avatar
  chris 27/09/2012 18:14:35

  εγώ το μόνο που ξέρω μεχρι στιγμής είναι ότι η μόνη θρησκεία που είναι υπεράνω του νόμου και καταπατά τα δικαιώματα μου καθημερινά εδώ στην Ελλαδα είναι το ισλάμ.
  και όσοι το παίζουν μάγκες προοδευτικοί όπως η πολιτεία η αστυνομία και τα ΜΜΕ σιωπούν.ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.

 16. ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ avatar
  ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ 27/09/2012 19:01:48

  O κ. Ιωάννη Ζηζιούλας (ΠΕΡΓΑΜΟΥ) δεν μας έχει εξηγήσει με ποια σύνοδο επιτρέπεται να προωθούνται αιρέσεις ,όπως οι πεντηκοστιανοί,ο οικουμενισμός
  η πανθρησκεία.

  ΚΑΝΟΝΑΣ μέχρι σήμερα είναι να καθαιρούνται όσοι εισάγουν αιρέσεις (ΠΕΡΓΑΜΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ.α). Αν ο αρχιεπίσκοπος καθιερώσει τη βλασφημία ως κανόνα της εκκλησίας πρέπει να καθαιρεθεί

  “ει μεν κληρικός είη, καθαιρείσθω, ει δε λαϊκός, αφοριζέσθω”,

 17. sakis avatar
  sakis 27/09/2012 19:37:58

  ΅Ρατσιστικό χιούμορ και «αστειάκια» που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό.
  Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες''.
  Αυτή η δήλωση δεν ανήκει σε κάποιον μουλά του Ιράν που καταφέρεται σε κάποιον αντιφρονούντα αλλά στην ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ'';... ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την ''ναζίστρια'' Παπαχρήστου που όπως λέει στην ανακοίνωση της ΕΚΑΝΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ . και το οποίο είναι βέβαια ''φρικιαστικό'' και ''ανεπίτρεπτο'' πάντα με την ανακοίνωση της στο να προσβάλεις έτσι ανθρωπους που έχουν διαφορετική καταγωγή από εσένα.Αλλά φαντάζομαι το να ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΦΡΙΛΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να προσβάλει τον Χριστό κια την Παναγία δείχνοντας τους να μοιάζουν με εξωγήινους θίγοντας το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων και αυτός που το κάνει κατά δήλωση του είναι άθεος(και δικαίωμα)του δεν προσβάλει ανθρώπινες ζωές φαντάζομαι ούτε έχει κάποιου είδους ρατσιστικό υπόβαθρο για μια θρησκευτική κατηγορία ανθρώπων.Ενα ανέκδοτο με κουνούπια και νείλους είναι πιο φασιστικό και ρατσιστικό για την αριστερά από την γελοιοποίηση νεκρού ανθρώπου και προσβολή θρησκευτικού συναισθήματος.ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ''ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ'' ΚΑΙ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ'' ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΤΥΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

  • ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
   ΠαναγιώτηςΖΜεσ @ sakis 27/09/2012 20:42:57

   +10000000000000

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ sakis 27/09/2012 21:10:52

   Η Αριστερά να κοιτάξει να αποδοκιμάσει πρώτα συλλήβδην τα γκουλάγκ, τα ψυχιατρεία, τις ομαδικές εκτελέσεις αθώων, μεταξύ αυτών πολλών χριστιανών που η Ορθοδοξία τιμά ως Νεομάρτυρες (άλλο που η δική μας φοβική Εκκλησία φοβάται να αναρτήσει εικόνες τους). Οταν το κάνει αυτό, ας έρθει να μας δώσει και μαθήματα ανεκτικότητας. Θα την ακροασθώμεν ασμένως...

  • Carl Sagan avatar
   Carl Sagan @ sakis 28/09/2012 01:34:31

   Τώρα τελευταία όταν ακούω στην ίδια πρόταση τις λέξεις Αριστερά, Παπαχρήστου και Παστίτσιος, για κάποιο ανεξήγητο λόγο σχηματίζεται στο μυαλό μου η εικόνα ενός φιδιού με ροζ φολίδες και την πιο διχαλωτή γλώσσα του κόσμου.

 18. derwanderer avatar
  derwanderer 28/09/2012 10:03:18

  Δεν θα μπω τοσο στην ουσια του ζητηματος. Μονο μια νομικη πλευρα του ζητηματος θελω λιγο να θιξω. Περιμενα μηπως το κανει καποιος αλλος, ισως ο κ. Κρανιδιωτης, που ειναι δικηγορος. Εφοσον ομως κανεις δεν παρατηρησε ενα ασθενες σημειο της επιχειρηματολογιας σας, ας το κανω εγω: Γραφετε: "Όμως και πέρα από το αν ο νόμος περί περιύβρισης νεκρού είναι εύλογος ή λανθασμένος, αυτήν την στιγμή είναι νόμος του κράτους – την εφαρμογή του οποίου θα επιζητούσα επιμόνως αν υβρίζετο δημοσίως π.χ. κάποιος πρόγονός μου." Στην περιπτωση που μας απασχολει, το περιστατικο "Παστιτσιου", η διωξη ΔΕΝ εγινε για "περιυβριση νεκρου" γιατι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να γινει: Ποινικος Κωδικας: Άρθρο 365 κ.ε. : "Προσβολή της μνήμης νεκρού. Όποιος προσβάλλει τη μνήμη νεκρού με βάναυση ή κακόβουλη εξύβριση ή με συκοφαντική δυσφήμηση (άρθρ. 363) τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών". ΑΛΛΑ, παρακατω, αρθρο 368: "Έγκληση. 1. Στις περιπτώσεις των άρθρων 361, 362, 363, 364 και 365 η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση. 2. Στην περίπτωση του άρθ.365 δικαίωμα να υποβάλλουν έγκληση έχουν ο σύζυγος που έζησε και τα παιδιά του νεκρού, και αν αυτοί δεν υπάρχουν, οι γονείς και οι αδελφοί του." Το εν λογω αδικημα, οπως βλεπετε, ΔΕΝ διωκεται αυταπαγγελτα, οπως η "βάσφημια" 'η η "καθυβριση θρησκευματων" (ΠΚ 198 και 199). Αν υπηρχαν συγγενεις του Παισιου θα μπορουσαν να ζητησουν προστασια, οπως εσεις για προσβολη συγγενους σας-κι ευλογα! Εμεναν μονο τα αυταπαγγελτα δυο αλλα. Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι το μεν αδικημα της "βλασφημιας" (198) ειναι μεσαιωνικο και ακατανοητο και στερειται νομικης ratio, εκτος κι αν δεχτουμε οτι ο Θεος εχει αναγκη προστασιας εισαγγελεως ή "προσβαλλεται η τιμη του", πραγμα αδιανοητο. Για το 199 (μονο βασει αυτου διωκεται πλεον ο 27χρονος, ο ιδιος ο εισαγγελεας ηρε την κατηγορια περι "βλασφημιας" που ειχε αρχικα ασκησει): " Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.": Γνωμη μου ειναι οτι το εδω προστατευομενο αγαθο (η θρησκευτικη γαληνη και ειρηνη μεταξυ των πολιτων) ειναι απολυτως αξιο προστασιας. Μια δημοκρατικοτερη ομως και σαφως λυσιτελεστερη λυση θα ηταν η μετατροπη του απο αυτοφορο σε κατ'εγκλησιν "προσβεβλημενων" (ετσι ωστε ο εισαγγελεας νε ειναι σε θεση να κρινει αν πραγματι συντρεχει λογος διωξης ) ή, ακομα καλυτερα, η καταθεση εγκλησης να επιφυλασσεται σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και επισημα ΣΩΜΑΤΑ της Εκκλησιας, της Ορθοδοξου ή αλλης, ή αλλων δογματων (Ι. Συνοδος, Μουφτεια, Ραββινικο Συμβουλιο κλπ) ετσι ωστε η κριτικη, η ελευθερια της τεχνης ή της εκφρασης να μην ειναι ερμαια στα χερια οιουδηποτε φανατικου, υποκριτη ή ασχετου. Με τον τροπο αυτο και η θρησκευτικη ειρηνη θα προστατευοταν και οι επισημοι φορεις των Θρησκειων θα αναλαμβαναν, σε πρωτη φαση, να κρινουν αν συντρεχει, πραγματι, εξυβριση θρησκευματος, καταθετοντας εγκληση. Διοτι, στην περιπτωση του "Παστιτσιου" τον ντορο δεν εκανε η επισημη Εκκλησια της Ελλαδος (η οποια και κρατα ψυχραιμοτατη σταση και αποστασεις) αλλα εξαλλα θρησκοληπτα μπλογκ και σελιδες που "πωλουν" Παισιο μετα μανιας (που αναρτουν, μεταξυ αλλων, ιστοριες για τον Παισιο να συνομιλει με σαυρες, να αιωρειται παραλληλα με ενα Σαολιν, για να δουν ποιος ειναι ο προστατευομενος του Θεου, να προφητευει τον Γ'ΠΠ με 700.000.00 νεκρους σε δυο μερες κλπ κλπ κλπ τα γραφετε κι εσεις) ή "δημοσιογραφοι" τυπου Χαρδαβελλα, ο οποιος και κατηυθηνε τους "πιστους" να καταγγειλουν τον "Παστιτσιο" σε ΔΗΕ και facebook, ενω ο ιδιος ειχε σερβιρει στους αναγνωστες του ως αυθεντικο το "θαυμα"-φαρσα της εν λογω σελιδας. Κατα τα αλλα, το αρθρο σας ειναι πραγματικα νηφαλιο, δινει αφθονη τροφη για σκεψη και θιγει πραγματικα προβληματα, οχι τοσο δευτερευοντα οσο φαινεται εκ πρωτης οψεως.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ derwanderer 28/09/2012 15:48:19

   Δηλαδή ο εισαγγελέας πρώτα διατάζει την σύλληψη ενός πολίτη και μετά ψάχνει τα βρεί ποιό άρθρο ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση..
   Ωραία έθιμα ,ωραία έθιμα όπως θα αναφωνούσε και ο αγαπητός αυλωνίτης.
   Δεν τολμώ να αναφερθώ σε νόμους.
   Και αν ο κος εισαγγελεύς ήρε μια κατηγορία αυτό δεν σημαίνει τίποτε για έναν πολίτη που συνελήφθη ή για τον εισαγγελέα που δεν έκανε καλά την δουλειά του?
   Το δε άρθρο 199 που αναφέρεις πιά ως το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προβλέπει ότι θα συλλαμβάνεται ο πολίτης?
   Γιαυτό ,ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια όσοι θέλουν να πολιτικολογούν δια της δικαιοσύνης και να δικάζουν δια της θρησκοληψίας.
   Ωραία έθιμα...
   Κατά τα άλλα το ορθολογικόν πόνημα σας, μάλλον θα έχει την ίδια τύχη ,με το περί δικαίου αίσθημα.
   Θα αποριφθεί μετά κραυγών και λαμπάδων και μετά θα βρεθούν και επιχειρήματα γιαυτό.
   Επικίνδυνο πράγμα είναι ο ορθολογισμός στην χώρα των ωραίων εθίμων.

   Πνεύμα και ηθική...

 19. Εν ενεργεία avatar
  Εν ενεργεία 28/09/2012 11:14:45

  Αναδεικνύεται εμμέσως από το προηγούμενο σχόλιο, αλλά να το επισημάνω εμφατικά: Το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος δεν αφορά μόνον την κρατούσα, αλλά κάθε ανεκτή στη Χώρα θρησκεία. Και αναρωτιέμαι πώς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποφευχθεί η δίωξη (και δη αυτεπάγγελτη) των διαχειριστών έγκυρων ορθόδοξων ιστολογίων που ανεβάζουν αναρτήσεις του είδους "παιδεραστής ο Μωάμεθ". Συμπερασματικά, καλύτερα ορισμένα πράγματα να αφήνονται στην ησυχία τους, πράγμα με το οποίο, βεβαίως, δεν θα συμφωνήσουν ούτε η γνωστή για το χριστιανικό της ήθος ΧΑ, ούτε οι έμποροι του (μη ακόμη ανακηρυχθέντος Αγίου) Παίσιου

 20. chris avatar
  chris 28/09/2012 18:13:20

  Στο κράτος της υποκρισίας και της αναρχιας μιλάτε για νόμους περί περιύβρισης νεκρού ,εδώ το γελοίο κράτος δεν νοιαζεται για τους ζωντανούς θα νοιαστεί για τους νεκρούς?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.