06/11/2009 06:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ομπάμα τονώνει την αγορά ακινήτων στη Δυτική ΌχθηΟ Yitzchak Newman ψάχνει για καινούργιο σπίτι. Προς το παρόν, ζει με τη γυναίκα του και το μωρό τους σε ένα νοικιασμένο υπόγειο διαμέρισμα. Οι χώροι δεν επαρκούν, και η οικογένεια αναζητεί διακαώς  τη πραγματοποίηση του  μικροαστικού ονείρου της δικής της στέγης. Σε αντίθεση όμως με τους περισσότερους, η οικογένεια Newman είναι αποφασισμένη να ψάξει για κατοικία σε μια περιοχή που αυτό τον καιρό αποτελεί την πιο ευαίσθητη πολιτικά περιοχή του πλανήτη. Είτε για λόγους θρησκευτικού ζήλου, είτε για λόγους αναζήτησης μιας ήσυχης ζωής στα προάστια, χιλιάδες είναι αυτοί που επιζητούν να κατοικήσουν σε ένα από τους νέους εβραϊκούς θύλακες της Δυτικής Όχθης. Και ενώ οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν στην αρχή, να επιδοτήσουν αυτούς που ήθελαν να ζήσουν στην επικίνδυνη αυτή περιοχή, η  σημερινή ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Και οι μεσίτες τρίβουν τα χέρια τους, ευγνωμονώντας  τον Ομπάμα!

Τον Σεπτέμβριο, 5 μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον  Netanyahu, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ενέκρινε 455 άδειες για τη κατασκευή οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη. Αυτές οι άδειες που ήταν και οι πρώτες, μπορεί να είναι και οι τελευταίες, αν οι πιέσεις που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος πετύχουν στο να παγώσουν οι περαιτέρω κατασκευές. Αυτός είναι ο όρος για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαδικασιών στη περιοχή. Αν όμως η πρόθεση του Ομπάμα είναι να επιβραδύνει την ανάπτυξη των οικισμών, τότε η τακτική που ακολουθεί, μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνει.

Μια από τις 455 άδειες είναι για μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων στο Alon Shvut που απέχει 16 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Εκεί αναζητεί τη στέγη του και ο Newman. Το ενδιαφέρον του είναι τόσο κοινωνικό όσο και θρησκευτικό.  Όπως λέει: «Θέλουμε ένα στυλ κοινοτικής ζωής που δεν υπάρχει στο Τελ Αβίβ ή στην Ιερουσαλήμ. Έχουμε βιβλικά δικαιώματα σε αυτή τη γη». Η γειτονιά που τον ενδιαφέρει βρίσκεται σε ένα λόφο μεταξύ δυο αραβικών χωριών.  Δεν έχει όμως τύχη. «Δεν υπάρχουν καινούργια κτίρια» παραπονιέται. «Και όταν δεν υπάρχουν νέες κατασκευές, οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Απλά οικονομικά», λέει. Όπως υπολογίζει, υπάρχουν τουλάχιστον 100 ακόμη οικογένειες που επιζητούν να αγοράσουν ένα από τα 12 διαμερίσματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και τους πάμπολλους επενδυτές που καταφθάνουν στη περιοχή, ελπίζοντας πως θα επωφεληθούν ενόψει του παγώματος των οικιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Τα ακριβή νούμερα δεν είναι γνωστά, καθώς  η ισραηλινή κυβέρνηση διστάζει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Όμως ο μεσίτης Carmit Kaufman που ασχολείται με τη συγκεκριμένη αγορά ακινήτων, υπολογίζει πως έχει επέλθει μια αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30-40%, από την εποχή της εκλογής του Ομπάμα. Και ενώ οι άλλες πόλεις του Ισραήλ, υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η εν λόγω περιοχή είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Όσοι Ισραηλινοί επιθυμούν να χτίσουν, έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές. Αυτό εξηγεί και τη «μανία» με τους οικισμούς αυτούς. Όπως λέει ένας αναλυτής: «η αλήθεια είναι πως αν δεν χτίσεις στους οικισμούς, τότε δεν έχεις που αλλού να χτίσεις. Ο πληθυσμός δεν φεύγει, οπότε το πρόβλημα χειροτερεύει». Ο Gil Marks μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Alon Shvut. Παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος εδώ και χρόνια, και όπως λέει, υπήρχε έντονη διαμάχη για το τι θα πρέπει να κτιστεί και πως. «Μόλις όμως ανέλαβε ο Ομπάμα, οι διαμάχες πήραν τέλος και άρχισε το χτίσιμο». Για τους ελάχιστους τυχερούς που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν άδειες κατασκευής, οι ρυθμοί δόμησης είναι φρενήρεις λόγω της ζήτησης. Όπως αναφέρει ο εργολάβος Shlomo Shmuel, που κατασκευάζει αυτή  τη στιγμή κάποιο κτίριο,  «δεν διαθέτω καν  τα σχέδια κατασκευής… μόνο αυτά  των πωλήσεων».

Στον θρησκευτικό οικισμό Modi’in Illit, ο Yitzchak Nordman κατάφερε να αγοράσει ένα από τα 84 διαμερίσματα σε ένα από τα κτίρια που έλαβαν άδεια δόμησης πριν από μερικές εβδομάδες. Αν και ορθόδοξος Εβραίος, ο 24χρονος δεν επικαλείται θρησκευτικούς λόγους για την αγορά του. «Τα διαμερίσματα είναι φθηνά και οι τιμές τους συνεχώς ανεβαίνουν. Είναι καλές επενδύσεις» λέει.

Ένας άλλος  οικισμός, αυτός του  Ma'ale Adumim, κυριαρχείται από πολυτελείς ιδιωτικές μονοκατοικίες με μεγάλες αυλές και καταπράσινους κήπους, υπερσύγχρονα διαμερίσματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Οι τιμές για κάποια από τα διαμερίσματα στον οικισμό, έχουν αυξηθεί έως και 20% από την εποχή που ο Ομπάμα ανέλαβε τη προεδρία. Το μέλλον της αγοράς ακινήτων στη Δυτική Όχθη εξαρτάται κυρίως από την αντίδραση του Netanyahu στη προτροπή της Αμερικής να παγώσει η περαιτέρω ανάπτυξη. Αν επιτραπεί η κατασκευή νέων οικισμών, οι τιμές θα πέσουν λόγω του ανταγωνισμού. Αν όχι…

Η κυβέρνηση Ομπάμα πάντως, παραμένει σταθερή στην αντίθεσή της για την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των αμφιλεγόμενων περιοχών. Και η ισραηλινή κυβέρνηση, από τη πλευρά της, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής τάσεις για την έγκριση νέων κατασκευαστικών σχεδίων. Και ο Newman στενοχωριέται. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, και αν η ζήτηση για κατοικία συνεχίσει να αυξάνεται, θα είναι τυχερός αν μπορέσει να κρατήσει ακόμη και το υπόγειο νοικιασμένο διαμέρισμά του. 

Sarah A. Topol (The New Republic)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στέργιος avatar
    Στέργιος 06/11/2009 10:57:42

    "Ο Gil Marks μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Alon Shvut".

    Ρωτήστε τους Ισραηλινούς πόσο τσαντισμένοι είναι με όλους αυτούς τους Μπρούκληδες Εβραίους που πάνε και χτίζουν σπίτια στη Δυτική Όχθη, βραχυκυκλώνουν τις Ισραηλινο-Παλαιστινιακές σχέσεις, και άμα ξεσπάσει πόλεμος, παίρνουν το Μπόινγκ τής Ελ Αλ και βρίσκονται στην ασφάλεια της Νέας Υόρκης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.