13/10/2008 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«O Μπράουν δείχνει το δρόμο …..»

Δεν θα περίμενε κανείς από τη Βρετανία να παίξει ηγετικό ρόλο, γράφει στους New York Times ο Αμερικανός οικονομολόγος -και τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2008- Πολ Κρούγκμαν και συνεχίζει:

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπράουν διαμόρφωσε ξεκάθαρη άποψη για την κρίση και επέδειξε αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των πορισμάτων της. Αυτή η ξεκάθαρη άποψη και η αποφασιστικότητα δεν απαντήθηκε σε καμία άλλη δυτική κυβέρνηση.

Ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας της κρίσης; Τα επιμέρους στοιχεία μπορεί να είναι ασύλληπτα σύνθετα, ωστόσο, τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι αρκετά απλά. Το σπάσιμο της «φούσκας» στην αγορά κατοικίας οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για όλους όσοι αγόρασαν στοιχεία ενεργητικού με ενυπόθηκα δάνεια. Οι απώλειες αυτές άφησαν υπερβολικά μεγάλα χρέη και υπερβολικά μικρά κεφάλαια σε πολλά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις πιστώσεις που είχε ανάγκη η οικονομία. Τα ιδρύματα, με τη σειρά τους, προσπάθησαν να καλύψουν τα χρέη τους με αύξηση του κεφαλαίου τους μέσω της πώλησης στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των τιμών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κεφαλαίων.

Τι μπορεί να γίνει για αποτροπή της κρίσης; Η παροχή βοήθειας στους κατόχους κατοικιών παρότι ευκταία, δεν παρέχει προστασία από τις μεγάλες απώλειες των επισφαλών δανείων και σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να λειτουργήσει υπό τις σημερινές συνθήκες πανικού. Η φυσιολογική αντίδραση -και η λύση που υιοθετήθηκε σε πολλές κρίσεις στο παρελθόν- είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπάρκειας κεφαλαίων με παροχή πρόσθετων κεφαλαίων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το κράτος έναντι μεριδίων συμμετοχής.

Αυτού του είδους η προσωρινή μερική κρατικοποίηση, η οποία αναφέρεται ως «ένεση μετοχικών κεφαλαίων» είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης που υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι, αλλά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, απέρριψε την προφανή αυτή οδό .....

Διαβάστε τη συνέχεια στα σχόλια.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/13/1576449.htm

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 13/10/2008 20:01:15

  Η πλανητική καπιταλιστική συσσώρευση αποτελεί πια μια εξοντωτική προς τα έξω και αυτοκτόνα προς τα μέσα μορφή ιδιοποίησης της φύσης και της κοινωνίας από το κεφάλαιο, αποτελεί μια διαρκή κατάσταση απόλυτης και γενικής ανομίας. Γι αυτό ο απελευθερωτικός αγώνας αναγκαστικά λαμβάνει εκτός της εθνική ή ταξική και μια πρόσθετη, τη «βιολογική» διάσταση μιας και υποχρεωτικά αφορά την διασφάλιση και την ορθή κατανομή των ζωτικών φυσικών και κοινωνικών αγαθών της ύπαρξης και της συνύπαρξης από την ληστρική καταστροφικότητα του κεφαλαίου. Η ανθρώπινη αυτοσυντήρηση θα βρίσκεται σε μέγα κίνδυνο για όσο ο παγκόσμιος καπιταλισμός θα αποτελεί την οργανωτική μορφή της ανθρωπότητας.

 2. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 13/10/2008 20:15:29

  Ενταξει
  τις σωσαμε τις Τραπεζες και κανουν ραλλυ ( με χορηγο!) αχχα Φακτωρα σε ριξανε παλι !!! ΑΝΤΙΒΑΝΚ ?

  1 Τρις 400 Δισ στον κουβα. Που ειναι ο κουβας οεο ?

  Οι Ελληνικες Τραπεζες - απο αυριο, θα εχουν χαλαρωτερες λογιστικες διαδικασιες να βοηθηθουν οι Αβοηθητες ! και σ ανωτερα ! Ειμαστε φεουδαρχες και δεν το ξεραμε.

  ΠΠ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 20:17:25

  μην βιάζεστε για το ράλλυ, μη βιάζεστε.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/10/2008 20:30:44

  Διαφωνώ με την κεντρική ιδέα της πρότασης Μπράουν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πέταγμα των χρημάτων των φορολογούμενων σε ένα μαύρο κουβά χωρίς πάτο. Τι κάνει στην ουσία? Κρατικοποιεί ζημιές σώζοντας τράπεζες που είναι στο κόκκινο εξαιτίας των διοικήσεων τους.( με τα τοξικά τους ομόλογα και τα swap για να εμφανίσουν οικονομικά αποτελέσματα αγοράζοντας ο ένας από τον άλλο) Γιατί να επιβαρύνω το κοινωνικό σύνολο όχι μόνο με τις ζημιές τους αλλά και σπαταλώντας χρήματα φορολογούμενων που ήδη πλήττονται από την κρίση? Στην Ευρώπη ποιο ρεαλιστικό και ποιο κοινωνικά δίκαιο θα ήταν η υποστήριξη των νοικοκυριών. Γιατί να στηριχθεί η Α ή Β τράπεζα και να μην αγοραστούν τα στεγαστικά δάνεια των πελατών τους? Έτσι και στις Τράπεζες θα είχαμε εισροή χρημάτων (οι υπόλοιπες ας κλείσουν ή ας εξαγοραστούν) και το Δημόσιο θα είχε όφελος (και από την καταβολή δόσεων και από την μελλοντική τιτλοποίηση των δανείων).

 5. miaouth avatar
  miaouth 13/10/2008 21:56:17

  Έχει απόλυτο δίκιο ο archaeopteryx, μην βιάζεστε με το "ράλλυ", οι ημερήσιες ή ολιγοήμερες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις δεν σημαίνουν τίποτε.
  Μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ ίσως θα έχουμε σταθεροποίηση, αλλά μετά, μάλλον το χαμηλό που έγραψε προχθές ο DOW Τζώννης (περίπου στα 7800) θα ξαναδικιμασθεί. Άν πάλι λειτουργήσει σαν "στήριξη", τότε θ' αρχίσουν να υπάρχουν ελπίδες ότι δεν έχει χειρότερα.
  Άν όμως η κρίση κλονίσει ισχυρά τον τομέα της ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (χρεωκοπίες μεγάλων βιομηχανιών), τότε η αυτή στήριξη θα "τρυπήσει" και ο DOW ίσως βουτήξει για νούμερο με το 4 μπροστά.
  Τότε θα πάμε για το worst case scenario. Ίδωμεν. Μέχρι τότε, υπομονή και καχυποψία.

  ΥΓ1. Τα παραπάνω δεν είναι επενδυτικές συμβουλές, ούτε προτροπή προς πώληση ή αγορά μετοχών.
  ΥΓ2. Άν και τα Ευρωπαικά κράτη αγοράσουν τα στεγαστικά δάνεια (αυτό ακριβώς κάνει το κράτος στις ΗΠΑ, αλλά εκεί η φούσκα έχει σε αρκετό βαθμό αδειάσει από αέρα), η φούσκα (όπου υπάρχει, π.χ. Ελλάδα) θα σκάσει μετά και το κράτος θα μείνει με το ζαρωμένο λάστιχο. Τότε είναι που θα επιβαρυνθούν υπερδανεισμένοι και μή.
  Η φούσκα πρέπει να αδειάσει χωρίς να πληρώσουν οι εγκρατείς τις αμαρτίες των υπερδανεισμένων.

 6. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 13/10/2008 22:06:20

  1.1.1,7 εκ. δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εξαφανίστηκαν από τα αρχεία του Υπουργείου Άμυνας Μεγάλης Βρετανίας (σύμφ. Με την ανακοίνωση αρμόδιου υπουργού Bob Ainsworth και αφορά την εταιρία EDS)
  2.Πρωθυπουργός του Ιράκ Nuri al Maliki προς Άγγλους χθες „The Times”. –επιστρέψτε στην χώρα σας .

 7. s.manolakis avatar
  s.manolakis 14/10/2008 02:21:16

  Κάτι είναι που πήρε το νόμπελ. Από τη φούσκα της υπόθεσης της τέλειας πληροφόρησης στην γεωγραφία, είναι ένα βήμα προς την πραγματικότητα.
  Γενιές και γενιές οικονομολόγων-μουλάδων και οικονομολόγων-ταλιμπάν -ανάλογα με τη θέση τους- που γαλουχήθηκαν με κομψούς μαθηματικούς τύπους, βγάλανε το παντεσπάνι τους, όχι από τους τύπους αυτούς καθαυτούς, αλλά από την υπόθεση της τέλειας πληροφόρησης. Για την ακρίβεια, γνωρίζοντας τη σημασία της, και το πόσο ανέφικτη είναι, εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες που είχαν οι ίδιοι και οι πρώην συμφοιτητές τους για να κάνουν παιχνίδι με ξένα λεφτά.
  Ότι ο κόσμος γονάτισε μπροστά στην οικονομία του αέρα δεν έχει να κάνει τόσο με τον καπιταλισμό όσο με απλές, βαθιές και ιστορικά αποδεδειγμένες τεχνικές εξουσίας, οι οποίες μεγεθύνθηκαν ανάλογα με τη διαθέσιμη τεχνολογία.
  Για αυτό, Πάνο, το αν η συσσώρευση είναι πλανητική και καπιταλιστική δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί: η ηλιθιότητα στην κατανομή πόρων δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του καπιταλισμού. Σε ελαφρύτερη μορφή εκδηλώθηκε στα κομμουνιστικά καθεστώτα, και, τηρουμένων των αναλογιών, σε όλους τους «μεγάλους» πολιτισμούς των οποίων τα ερείπια και η κατεστραμμένη γη μας περιβάλλουν.
  Η συσσώρευση είναι προβληματική από τη φύση της (ή μάλλον, η μόνη ωφέλιμη συσσώρευση είναι αυτή που συντελείται με τη μορφή της συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας και τη δημιουργία οργανικής ύλης.)
  Εδώ, η κλίμακα είναι θεμελιώδες ζήτημα, αφού αυτή δημιουργεί την ανάγκη για την κάστα των μεσαζόντων/ μεσιτών πληροφοριών. (Γιατί κάθε πολιτισμός εμπιστεύεται την κάστα είναι ενδιαφέρον θέμα, αλλά απείρως πιο ενδιαφέρον είναι να βρεις ποιες κάστες στην ιστορία φέρθηκαν υπεύθυνα απέναντι στους συνανθρώπους και τη γη τους). Όπως λέει και ο ειδικός σε θέματα κλίμακας, καμία επιχειρησιακή οικονομική μονάδα δεν θα έπρεπε να έχει πάνω από 300 εργαζόμενους και ο ανώτατος μισθός σε αυτήν δεν θα πρέπει να είναι δεκαπλάσιος από τον χαμηλότερο.
  Τουλάχιστον ο Μπράουν, Ιθαγενή, ως βασικός πλέον μέτοχος φαίνεται να αρχίζει τις περικοπές από τα μπόνους και από τις απολύσεις όχι υπαλλήλων αλλά διοικήσεων και ΔΣ. Είναι περίεργο βέβαια: βασικός μέτοχος με πολιτική ευθύνη και πολίτης-πελάτης στο μάξιμουμ, αλλά είναι μια ιδέα.
  Μαύρη τρύπα είναι στα σίγουρα το σχέδιο πόλσον, το οποίο κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεις: αγοράζει με δημόσιο χρήμα μόνο τα επισφαλή δάνεια, ανταμείβοντας αυτούς που τα χορήγησαν (τους συμφοιτητές του Πόλσον). Επιπλέον, το σχέδιο Πόλσον αφήνοντας όπως λες τις υπόλοιπες να κλείσουν ή να εξαγοραστούν δημιουργεί μια απίθανη μονοπωλιακή κατάσταση για την Citigroup και τη Bank of America-Merrill Lynch. Συγχώρεσε τη μετάφραση και σημείωσε επίσης, τον συνδυασμό προβλέψεων:
  «οι αγορές (από τον υπουργό) στοιχείων ενεργητικού σχετικών με στεγαστικά δάνεια ανά πάσα στιγμή περιορίζονται στα 700 δις» (άρθρο 6) και
  «Αποφάσεις (του υπουργού) που προκύπτουν κατά την εφαρμογή αυτού του νόμου είναι μη αναθεωρήσιμες […] και δεν μπορούν να αναθεωρηθούν από κανένα δικαστήριο η δημόσια υπηρεσία» (άρθρο 6)
  Δλδ, αν η αξία της σαβούρας που αγόρασε αποτιμηθεί αύριο σε 0 (μηδέν) δολάρια, θα βάλει άλλα τόσα και δεν θα μπορεί κανείς να βγάλει κιχ. Εντωμεταξύ, οι πρώην επενδυτικές Goldman Sachs και Morgan Stanley, γίνανε σε μια μέρα εμπορικές για να έχουν πρόσβαση στο ταμείο. Με άλλα λόγια στις ΗΠΑ το φαγοπότι συνεχίζεται.
  Ίσως του χρόνου δώσουν ένα κανονικό νόμπελ στον herman daly...

 8. mesas avatar
  mesas 14/10/2008 09:30:37

  ο Krugman τα παιρνει καθώς σκέφτεται:
  εδώ δεν έχουμε κανένα ηγέτη-πολιτικό;
  έπρεπε να βρεθεί ο Brown;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.