#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2011 23:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Καντάφι στήριζε οικονομικά το ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονταν κάποτε οι Αμερικανοί

 Στενές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Καντάφι, καθώς και οικονομική στήριξη της Λιβύης στις προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, καταγράφουν απόρρητες εκθέσεις που συνέταξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι το 1989. Έφταναν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι “στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι”. Tα σχετικά  έγγραφα αυτά, που φέρουν την σήμανση “Mόνον για να δείς (eyes only)” και “top secret”, τα έφερε στη δημοσιότητα η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Λιάννα Κανέλλη, τον Ιούνιο του 2001. Ήταν τότε που  η Βουλή συζητούσε το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, βάσει του οποίου κατόπιν εξαρθρώθηκαν τμήματα  ελληνικών οργανώσεων (17Ν και ΕΛΑ) και καταδικάστηκαν μέλη τους.

Tα έγγραφα, κατά την βουλευτή, διέρρευσαν από την αμερικανική πρεσβεία στην Aθήνα. O συντάκτης τους, που κατά πληροφορίες ήταν ανώτατος διπλωμάτης, επρόκειτο τότε να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα στην Eλλάδα. Η κ. Kανέλλη έστειλε τα έγγραφα τόσο προς τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής, Θ.Τσιόκα, όσο και στον κ.Σήφη Βαλυράκη. Επισημαίνοντας ότι τα έγγραφα αυτά «ενισχύουν τους ισχυρισμούς όσων πιστεύουν, όπως εγώ, ότι το φαινόμενο είναι ξενοκίνητο και το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο ικανό δυστυχώς να φέρει σε θέση αδυναμίας υπεράσπισης οποιουδήποτε εξ ημών και εντέλει τη χώρα».

Εκτός των αναφορών στην τρομοκρατία πάντως, ο συντάκτης των εκθέσεων είναι κατηγορηματικός για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ με Καντάφι και ιδιαίτερα για την οικονομική στήριξη που παρείχε ο Λίβυος “ηγέτης” στο συγκεκριμένο κόμμα. Ειδικότερα αναφέρει: “Στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι ο οποίος κρυφά μετέφερε κατ' έκτίμηση τέσσερα εκ. δολάρια μέσω μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας (σ.σ. εννοεί του ΠAΣOK). Σήμερα (σ.σ. Η έκθεση συντάχθηκε το 1989) η υποστήριξη του Kαντάφι προς το ΠAΣOK έχει φτάσει τα 20 εκ. δολλάρια”.

Όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί στις εκθέσεις τους για τις σχέσεις Καντάφι-ΠΑΣΟΚ ωχριούν μπροστά σε όσα λέγουν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη. Στελέχη τους μιλούν για σταθερές χρηματοδοτήσεις του κόμματος όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους, αλλά και γενικότερα. Επίσης, ισχυρίζονται ότι μέσω της Ελλάδος γινόταν συστηματικό ξέπλυμα λιβυκού χρήματος, ενώ σημαντική βάση δραστηριοτήτων ήταν η χώρα μας κατά την περίοδο του εμπάργκο που εφάρμοσε η Δύση στη Λιβύη για την τρομοκρατική ενέργεια-αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπυ της Σκωτίας (21 Δεκεμβρίου 1988, 270 νεκροί από έκρηξη βόμβας που αποδόθηκε στον Καντάφι). Όλα αυτά γίνονταν, επιμένουν, μέσω νόμιμων εταιρειών που είχε στήσει η Λιβύη στην Ελλάδα και Τραπεζών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στις δραστηριότητες αυτές σημαντικό ρόλο έχουν παίξει μέλη της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα. Σημειώνουν δε, ότι ακόμα και αυτή την περίοδο του πολέμου στη Λιβύη, κάποια μέλη της εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επαφές του καθεστώτος Καντάφι με την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, τονίζουν με έμφαση ότι πλέον η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από προνομιακός εταίρος του Καντάφι και ότι τη θέση αυτή έχει καταλάβει η Τουρκία, στην οποία γίνεται μεγάλης έκτασης ξέπλυμα χρήματος και γενικότερα υπάρχουν τεράστιες οικονομικές δοσοληψίες μαζί της.

Le canard
ΣΧΟΛΙΑ

 1. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 16/04/2011 23:41:02

  Κάτι είχαμε πάρει πρέφα και εμείς οι ταπεινοί. Πως λέμε ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι..

 2. neotera avatar
  neotera 16/04/2011 23:47:13

  Και με τους Παλαιστίνιους και με τον Γκαντάφι πάντα δουλεύουν για τους αμερικανοεβραίους οι Παπάντριου. Απλώς πουλάγαν φιλικές σχέσεις σ΄αυτούς και προοδευτιλίκοι εδώ στους χάνους.

 3. A.M. avatar
  A.M. 16/04/2011 23:55:30

  «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.»

  Μας λέτε τώρα οι αμερικάνοι ότι ο Καντάφι χρηματοδοτούσε τον Αντρέα.
  Μάλιστα.
  Ποιός; οι αμερικάνοι!

  Μα.. τον Αντρέα και το ΠΑΣΟΚ αυτοί το δημιούργησαν!!!!
  Δικό τους κατασκεύασμα είναι!
  Δουλευόμαστε τώρα;;;
  Με συμβόλαια και δεσμευτικές υπογραφές δόθηκαν τα φράγκα για να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ!
  Αμερικάνικα συμβόλαια όχι λιβυκά!

  Ρε δε πα να .. λέω γώ!!!

  Ότι θυμούνται χαίρονται!

  Και χωρίς να έχω καμμία απόδειξη γι αυτό είμαι σίγουρος πως οι αμερικάνοι ήξεραν ότι ο Αντρέας τάχε κάνει πλακάκια με τον Καντάφι και τότε δεν μίλαγαν επειδή τους βόλευε.
  Τώρα που ο Αντρέας μας άφησε χρόνους αυτοί θυμήθηκαν τον .. Αντρέα!

  Ει ψιτ boys ..
  GAP is now to paidi sas sto Greece!
  Antreas mas teleiwse...

  • sawas avatar
   sawas @ A.M. 17/04/2011 00:17:30

   Οι Αμερικάνοι είναι οι έξυπνοι που βρήκαν Όπλα Μαζικής Καταστροφής στο Ιράκ.....

   Άσε ρε Ο-Μπαμια πήραμε τέτοιες "αποδείξεις".....

   Κανελη έλεγξε τις πηγές σου.....

 4. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 17/04/2011 00:01:20

  Οι ελληνολιβυκές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία, χρονολογούμενες από τον 7ο π.Χ αιώνα, οπότε πραγματοποιείται ο ελληνικός εποικισμός της Κυρηναϊκής από κατοίκους της Θήρας. Χαρακτηριστικά, η πρώτη ιστορική αναφορά αλλά και περιγραφή της Λιβύης- υπό την έννοια της ευρύτερης Αφρικής- οφείλεται στον ιστορικό Ηρόδοτο. Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης χρονολογούνται από το έτος 1951, ευθύς αμέσως μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιβύης από τον ΟΗΕ την 24η Δεκεμβρίου 1951.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/04/2011 07:47:01

  Πασιγνωστα πραγματα.Και επειτα βγηκαν ανθρωποι που δεν τους αρεσε η συγκεντρωση της ΟΝΝΕΔ εξω απο τη λιβυκη πρεσβεια τη στιγμη που ο Κανταφι και το ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτουσε και την τρομοκρατια.

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 18/04/2011 20:56:46

  Ο Σύριζα πότε θα μάθουμε από ποιούς χρηματοδοτείται;

 7. Γιαννης avatar
  Γιαννης 19/04/2011 21:48:51

  ολοι μας γνωριζουμε αλλος λιγο αλλος περισοτερο για την βρωμια του πολιτικου συστηματος,που κατατρωει σαν καρκινος τα σπλαχνα του Ελληνικου λαου και οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στον εξευτελισμο και στην υποταγη του μελλοντος αυτης της χωρας ,των παιδιων μας. Θεωρω οτι οι Ελληνες ειμαστε σε θεση ως αλλος Ηρακλης να καθαρισουμε την Πατριδα μας απο την κοπρο του Αυγειου,και η Δαμοκλειος σπαθη να στεκεται πανω απο αλλων τα κεφαλια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.