O Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο του Ανδρέα και της Β.Κορέας
14/09/2014 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο του Ανδρέα και της Β.Κορέας

Η Ελλάδα του Τσίπρα θα τρέχει με ταχύτητα προς τη Βόρεια Κορέα και θα εμπνέεται από το όραμα τoυ Αντρέα Παπανδρέου...

Ωραία τα είπε ο Αλέξης. Κοστολογημένα. Το λογαριασμό στις επόμενες γενεές. Όπως τώρα πληρώνουμε τα κουβαρνταλίκια των ΄80ς, μαζί με τη διαπλεκόμενη διαχείριση τριάντα ετών, βεβαίως- βεβαίως.

Το πραγματικά εμπνευσμένο και θεόσταλτο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει μέτρα σε τέσσερις άξονες:

Α. Αντιμετώπιση ανθρωπιστική, ύψους δύο δισ. ευρώ:1. Παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο φτώχειας. Αποτέλεσμα: ελλειμματική ΔΕΗ αν και μονοπωλιακή, κίνητρο για περαιτέρω φοροαποφυγή προκειμένου να πιάσουν τα όρια της φτώχειας

2. Επιδότηση διατροφής με κουπόνια σε 400.000 οικογένειες σε συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία και άλλους φορείς. Το συμπέρασμα είναι ότι 100.000 οικογένειες δεν χρειάζονται ρεύμα και επίσης ότι τα παιδιά της Κουμουνδούρου είναι του Κατηχητικού.

3. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Οι μακάκες πληρώνουν κρατήσεις για όλους

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με τον οργανισμό εργατικής εστίας, με εξασφάλιση 25-30 χιλιάδες διαμερισμάτων, με επιδότηση ενοικίου 3-5 ευρώ ανά τ.μ. Και τζάμπα στέγη. Στις λαϊκές γειτονιές τα καλά διαμερίσματα ενοικιάζονται πλέον με 4 ευρώ ανά τ.μ.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 δικαιούχους.Δώρο Πάσχα δεν χρειάζεται ένεκα νηστείας

6. Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε αδύναμες ομάδες με συμβολική συμμετοχή από αυτούς. Θυμάστε τα λεωφορεία που είχαν ένα κουτί που πέταγαν όλοι μέσα ότι κέρματα τους περίσσευαν. Κάτι σαν παγκάρι εν κινήσει.


7. Κατάργηση της εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο επανέρχεται στα 0,90 ευρώ. Το μέτρο δεν θα έχει κόστος, αλλά δημοσιονομικό όφελος.Θα είναι τέτοια η ελάφρυνση που θα ανάβουμε και τον Ιούλιο καλοριφέρ, ως ένδειξη ευμάρειας

Β. Επανεκκίνηση οικονομίας


1. Σύσταση σε κάθε περιφέρεια επιτροπών για εξώδικο συμβιβασμό βεβαιωμένων φορολογικών υποθέσεων. Ώστε εντός εξαμήνου άρση των άδικων επιβαρύνσεων. 
Τα ποσά που θα προκύψουν, ρυθμίζονται σε 84 δόσεις και πάντως η κάθε δόση έως το 20% του εισοδήματος των οφειλετών.. Κάθε Περιφέρεια και Επιτροπή, κάθε χωριό και ινστρούχτορας, κάθε στάνη με κόκκινο αρνί.

2. Άμεση κατάργηση του εκτρώματος του ΕΝΦΙΑ. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και σε όφελος των εχόντων. Δεν μπορεί να βελτιωθεί, παρά μόνο να καταργηθεί. 
Θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με πραγματικές αντικειμενικές αξίες, μετά από αναπροσαρμογή περίπου 30%-35% των σημερινών αξι8ών προς τα κάτω. Δεν θα αφορά τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Δεν θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ, τιμής ένεκεν, μιας και είναι ο φόρος που θα τον φέρει στην εξουσία

3. Αφορολόγητο εισοδήματος στα 12.000, όπως ήταν πριν την κρίση, και επαναφορά περισσότερων κλιμάκων.Περισσότερα προσεχώς, το αφορολόγητο «πουλάει», για τις κλίμακες βλέπουμε.

4. Νέα «σεισάχθεια», με διαγραφή μέρους χρεών για οφειλέτες κάτω του ορίου φτώχειας. Σύσταση ενδιάμεσου φορέα για τη διευθέτηση αυτών των ρυθμίσεων. Ο φορέας θα ελέγχει την τήρηση των συμφωνηθέντων και τις κινήσεις των τραπεζών. Επ’ αόριστο αναστολή πλειστηριασμών για κατοικίες έως 300.000 ευρώ. Το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και άρα θα έχει την ευθύνη και τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση των τραπεζών. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας τραπεζών ειδικού σκοπού για τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων. Θα προκύψουν ανάγκες για κάποιες δεκάδες χιλιάδες προσλήψεων, προκειμένου να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερή εκλογική πελατεία

5. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μέτρο θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Μπορούσε να βάλει κάτι παραπάνω, αλλά για να μη χαρακτηριστεί ανεδαφικό το πρόγραμμα, το κλείσαμε στο 751.

Γ. Εθνικό σχέδιο ανάκτησης εργασίας1. Αποκατάσταση του πλέγματος προστασίας των εργασιών σχέσεων, όπως επαναφορά της μετενέργειας κλπ. Κατάργηση ρυθμίσεων για ομαδικές απολύσεις, ενοικίαση εργαζομένων κλπ. Στο κλπ κρύβεται το μέλλον.

2. Έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση εργασίας ύψους 5 δισ. ευρώ, τα 3 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις, στην ουσία θα είναι 500 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας.

3.Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Θα το παίρνουν και εργαζόμενοι, με χαρτί από την κλαδική

Δ. Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος1.Αποκατάσταση όσων απολύθηκαν από το δημόσιο παρανόμως, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υποκατάσταση των δικαστηρίων από την εκτελεστική εξουσία

2.Θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού βάσης. Συνολική αντικατάσταση του Καλλικράτη με ένα νέο πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δημιουργία έντεκα χιλιάδων βλαχοδήμων.

3.Εισαγωγή θεσμών όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τα δημοψηφίσματα. Δραστική περιστολή της βουλευτικής ασυλίας, αλλά και του καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας των πολιτικών. Κάθε καφενείο θα έχει δικαίωμα για δέκα τροπολογίες το μήνα

4.Επανασχεδιασμός του χάρτη των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα. Δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ πολυφωνικής, πλουραλιστικής και δημοκρατικής. Που δεν θα παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός στη λειτουργία της. Μόνο οι σύμβουλοι του.

 Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Το πρόγραμμα είναι πλήρως κοστολογημένο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, και θα καλυφθεί από τις εξής δράσεις:


Πρώτον, από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεύτερον, από τα 68 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμών οφειλών, μπορούν να μπουν τον πρώτο χρόνο περίπου 3 δισ. και σε βάθος επταετίας πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Τρίτον, από την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής, που θέλει πρωτίστως αποφασιστική πολιτική βούληση. Επικαλέστηκε, δε, δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της από Έλληνες πλούσιους. Θα εφαρμοστεί προς τούτο εξάμηνο σχέδιο με ελέγχους στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ και άλλες, στα εμβάσματα του εξωτερικού, στις offshore εταιρείες κλπ. Μην του πει κανείς ότι η μη πάταξη της φοροδιαφυγής κρατά ζωντανή την οικονομία, γιατί δεν το έχει πει ο Μαρξ.
 Επίσης, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών και άλλων συστημάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πίσω από χαριστικές ρυθμίσεις βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα, είπε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, πάταξη λαθρεμπορίου τσιγάρων. Υπολογίζεται ότι το κέρδος θα είναι 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Έχει εγκατασταθεί το σύστημα σε 1375 πρατήρια, αλλά οι εξαγγελίες ήταν έτοιμες από πέρυσι.


Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα του κ. Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα θα είναι του λαού, κάθε λαού, θα τρέχει με ταχύτητα προς τη Βόρεια Κορέα και θα εμπνέεται πάντα από το τριτοκοσμικό όραμα του Αντρέα Παπανδρέου... Βοήθεια μας.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 14/09/2014 12:40:24

  Το τραγικό είναι ότι υπάρχει στην χώρα μας ένα ικανό ποσοστό πολιτών που εξακολουθεί να πιστεύει αυτούς τους δημαγωγούς...

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ Νέστωρ 14/09/2014 14:15:30

   Πάντως είναι ανακουφιστικό το γεγονός πως το πραγματικά ποιοτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ο σκληρός πυρήνας των νοικοκυραίων δηλαδή, ξέρει να οσμίζεται το δούλεμα εγκαίρως και δεν πιάνεται κορόιδο από κάτω του μετρίου πολιτικούς της δικής του, συντηρητικής παράταξης. Αν λοιπόν ο κεντρικός πυλώνας της κοινωνίας είναι γρανιτένιος και στιβαρός, μακροπρόθεσμα πάντοτε θα υπάρχει ελπίδα. Ας μην ανησυχούμε, μπόρα θα είναι και θα φύγει. Πόσο να κρατήσει; Μετά θα επιστρέψει ξανά η απενοχοποιημένη κεντροδεξιά στα πράγματα, εθνοκεντρική, ρωμαλέα αλλά και κοινωνικά ευαίσθητη στα όρια του εφικτού, να σώσει τον τόπο για τα καλά αυτή τη φορά. Με περαιτέρω μείωση των αυτοκτονιών, λιγότερους άστεγους και πιο διαχειρίσιμο πόνο. Αρκεί βέβαια οι αριστεροί να μην έχουν αφήσει πίσω τους καμμένη γη, να είμαστε αυτοδύναμοι και βέβαια οι δανειστές να μην χαρακτηρίζονται από προκλητικά παράλογη αδιαλλαξία που θα μας σοκάρει και δεν θα το περιμένουμε, βάζοντάς μας συνεχώς τρικλοποδιές.

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 14/09/2014 16:59:04

    Λοιπόν; Πες μας και το δια ταύτα.

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ Φίλτατος Αγαπητός 14/09/2014 17:08:46

    Ευτυχώς που δεν πιάνονται κορόιδα οι νοικοκυραίοι... Και ρωτάω, εγώ ο ιδιώτης, αν, λέω αν, οι δανειστές δείξουν κάποια στιγμή αδιαλλαξία και αρχίσουν να μας βάζουν τρικλοποδιές, πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσουν οι νοικοκυραίοι που δεν πιάνονται κορόιδα?

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2014 14:16:39

  Το παγκάρι εν κινήσει μ' άρεσε Μ.Ο.! Γι'αυτό στις εκκλησίες έχουν πέσει τόσο τα έσοδα,τα παγκάρια έχουν παγώσει στο χωροχρόνο..

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 14/09/2014 15:55:42

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΟΧΗ .
  ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΘΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ .
  Υ.Γ. ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΑΚΕΛ ΕΠΟΧΗ.

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 14/09/2014 18:31:27

  1.Νά επανέλθει ο κατώτατος μισθός στά επίπεδα πρίν τήν μείωσή του. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα. Οικονομική λογική: -Τό χαμηλό ύψος τού κατώτατου μισθού δέν βαηθάει μέ κανένα τρόπο τήν ανταγωνιστικότητα. - Ο κατώτατος μισθός αφορά κατά κύριο λόγο τόν τομέα προσφοράς υπηρεσιών καί ελάχιστα τόν τομέα παραγωγής. - Ο τομέας προσφοράς υπηρεσιών έχει νά κάνει μέ τήν εγχώρια αγορά καί δέν μπορεί νά τόν αντικαταστήσει (σέ περίπτωση πού είναι όντως ακριβός) καμία εισαγωγική δραστηριότητα προσφοράς υπηρεσιών. - Ο παραγωγικός τομέας πού έχει ανάγκη τόσο χαμηλούς μισθούς είναι στήν ουσία του απόλυτα αντιπαραγωγικός καί άν δέν έχει μεταφερθεί ήδη σέ Αλβανία, Σκόπια καί Βουλγαρία δέν πρόκειται νά αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης τής παραγωγικότητας. Τό αντίθετο. Συμπαρασύρει τά πάντα καί τήν κατανάλωση σέ όλο καί χαμηλώτερα επίπεδα. - Πολυεθνικές εντόπιες καί ξένες έχουν μόνο νά κερδίσουν από τήν μείωση τού κατώτατου μισθού καί αυτό χωρίς η αυξημένη κερδοφορία τους νά επαναεπενδύεται στήν χώρα. Τέτοιο ενδιαφέρον δέν υπάρχει γιατί τά κέρδη τους μεταφέρονται σέ τρίτες χώρες μέ χαμηλό φορολογικό συντελεστή καί τοποθετούνται αλλού. Όχι στήν ελληνική οικονομία. - Ο τουρισμός θά πληγεί καίρια καί τά οφέλη γιά τήν ελληνική οικονομία θά είναι πολύ χαμηλά. Μέ πολύ χαμηλούς κατώτατους μισθούς πού δέν εξασφαλίζουν στοιχειώδη διαβίωση στούς εγαζόμενους χάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό γιά τήν ελληνική οικονομία λόγω τής κατανάλωσης καί τά αυξημένα κέρδη θά καταλήξουν στά ταμεία τών ξένων Tour Opereteurs. - Θεωρώ ότι η μνημονιακή μας υποχρέωση στόν τομέα αυτό ήταν απόλυτα λάθος. Δέν αποτελεί διαρθρωτική αλλαγή καί πνίγει τήν οικονομία περισσότερο χωρίς λόγο. - Θεωρώ ότι η μείωση τού κατώτατου μισθού μπορεί νά λειτουργούσε θετικά σέ άλλου τύπου οικονομίες, αλλά όχι στήν ελληνική. Δέν πρόκειται νά βοηθήσει στήν αύξηση τής ανταγωνιστικότητας καί αυτό γιατί τά όμορά μας κράτη είναι (σέ αυτόν τόν τομέα) απείρως ανταγωνιστικότερα. Εμείς χρειαζόμεστα ακριβές υπηρεσίες προσφοράς υπηρεσιών λόγω τουρισμού, ώστε νά μένει στήν χώρα περισσότερο χρήμα. - Νομίζω ότι μέ τήν κατάλληλη οικονομοτεχνική επεξεργασία μπορούμε εύκολα νά πείσουμε τούς εταίρους μας στήν παραλογία τού συγκεκριμένου μέτρου. - Τέλος θεωρώ ότι στό κατάλληλο χρόνο μιά αντίστοιχη δέσμευση –εξαγγελία από τόν Σαμαρά προσωπικά- μέ τήν κατάλληλη επεξήγηση γιατί πρέπει νά παρθεί πίσω η μνημονιακή δέσμευση θά βοηθήσει πολύ στήν πραγματική οικονομία.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ιαπετός 14/09/2014 20:44:28

   Σε σχέση με τον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών που αναφέρεις φίλε Ιαπετέ,έχω την εντύπωση πως ήδη τον έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο μέρος η εισαγωγική προσφορά υπηρεσιών. Αναφέρομαι στους εργάτες της γής από Πακιστάν,Ρουμανία,Αλβανία...,αλλά και στις οικοδομικές δραστηριότητες,ιδίως πρίν την κρίση. Σε σημείο μάλιστα,που ειδικά στην συγκομιδή αγροτικών προϊόντων για παράδειγμα,αν δεν υπάρχουν οι ξένοι εργάτες να μένει πίσω η παραγωγική διαδικασία.

   • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
    ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/09/2014 08:23:49

    Φίλε μου όταν λέει προσφορά υπηρεσιών δεν εννοεί τους εργάτες και οικοδόμους αλλά την παροχή υπηρεσιών ως προς τον τελικό χρήστη που δεν αφήνει παραγωγή όπως υπηρεσίες σε τουρίστες ή καφετέριες κλπ

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 15/09/2014 10:59:49

     Ίσως να μην κατάλαβα καλά,ζητώ συγνώμη.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Ιαπετός 15/09/2014 08:43:26

   Aγαπητέ Ιαπετέ, σου βγάζω το καπέλλο, διότι δεν πάσχεις απο αγκυλώσεις προφανώς. Και μια παρατήρηση: H θέσπιση κατώτατου μισθού δεν σημαίνει οτι θα τον δίνουν όλοι σε όλους , όπως σωστά λέει και ο φίλος Κυθήριος. Οπότε δεν έχει νόημα να ρωτάμε πού θα βρεί τα λεφτά...

 5. Tassos avatar
  Tassos 15/09/2014 17:18:33

  Δηλ. έχει την εντύπωση ο αφελής ότι θα πλερώσουν οι μαγαζάτορες επτάμισυ κατοστάρικα σε υπάλληλο? Εδώ δεν βγάζουν οι ίδιοι τόσα. Λοιπόν το πρόγραμμά του είναι το εξής: ξεσκίζω σε φόρους τους μικρομεσαίους και την αστική τάξη για να την βγάζουν μπέικα όσοι δεν έχουν πλερώνουν την ....ΔΕΗ. Το όραμά του είναι η κοινωνία των συσσιτίων και των κουπονιών. Κιχ δεν έβγαλε για την φορολογία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.