#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2010 19:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Άνθρωπος που πήδηξε το ΤείχοςΓενική Διεύθυνση MfS (Σταζι) V/3 Βερολίνο, 25.1.1963

Έναρξη επαφής

με τον [   ],Γεν. στις: 27.5.1939

Κάτ.: Βερολίνου, []

Στις 21.1.1963 επιστράφηκε από την Γενική Διεύθυνση ΙΧ στον X. το αυτοκίνητο μάρκας ΟΡΕL, που του είχε κατασχεθεί. Η επιστροφή χρησιμοποιήθηκε για να γνωρίσουμε τον X. Μετά το πέρας της παράδοσης ειπώθηκε στον X. ότι ευχαρίστως θα συζητούσαμε ξανά μαζί του. Ο X. ήταν σύμφωνος και ορίστηκε μια συνάντηση για τις 25.1.1963 στις 14.00 στο καφενείο Βαρσοβία.

Όταν ο συνεργάτης μας εισήλθε στις 14.00 στο κέντρο, ο X. ήταν ήδη εκεί.

Μιλήσαμε κατ αρχάς για προσωπικές του υποθέσεις. Μας είπε ότι προς το παρόν ασχολείται με την διπλωματική του εργασία. Μετά το τέλος της θα επιθυμούσε περισσότερο να εργασθεί στο Ινστιτούτο, αλλά είναι διατεθειμένος να εργαστεί και σε μια VΕΒ (σ.σ.: Δημόσια Επιχείρηση). Σκοπεύει εκτός από το δίπλωμα της Φυσικής να γίνει επίσης Μηχανικός με τη μέθοδο σπουδών δια αλληλογραφίας. Περνά τον περισσότερο χρόνο στης μητέρας του. Εκεί μένει και η φίλη του, που εργάζεται ως μανεκέν στο []. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει πιθανόν να την παντρευτεί.

Στο διαμέρισμα του [] μένει πολύ λίγο χρόνο. Σύμφωνα με όσα είπε, χρησιμοποιεί το διαμέρισμα αυτό μόνο σαν στέκι για [].

Στη συνέχεια της συζήτησης ειπώθηκε στον X. ότι οφείλει στο ΜfS την επιστροφή του αυτοκινήτου του. Έτσι το είδε κι αυτός και είπε ότι δεν ήλπιζε να πάρει πίσω το αυτοκίνητο.

Του ειπώθηκε πως γνωρίζουμε ότι έχει κάποιες διασυνδέσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες για το ΜfS. Σε ερώτηση του X. ποιες είναι αυτές οι διασυνδέσεις, του εξηγήσαμε για ποιους κύκλους ανθρώπων πρόκειται (ξένους, Δυτικογερμανούς, πρόσωπα που ασχολούνται με εισαγωγές προϊόντων και άλλα εγκλήματα). Παραδέχθηκε ότι έχει πολλές τέτοιες διασυνδέσεις. Ο X. ερωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει το ΜfS για την διαλεύκανση αυτού του κύκλου ανθρώπων. Ο X. δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να έχει αυτό επιπτώσεις στην επαγγελματική του ζωή και ότι εκτός από τον παρόντα συνεργάτη δεν θα πρέπει να γνωρίσει άλλο πρόσωπο και δεν ήθελε να γνωρίσει κανέναν άλλο συνεργάτη του ΜfS. Στον X. ειπώθηκε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση αυτό, αντιθέτως μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε πιθανές δυσκολίες. Στις ερωτήσεις σχετικά με την συνωμοτικότητα, του απαντήθηκε ότι αυτό είναι αμοιβαίο και ότι και εμείς απαιτούμε από αυτόν το ίδιο.

Ο X. συμφώνησε και είπε ότι και για προσωπικό του όφελος είναι υποχρεωμένος να μην μιλήσει σε κανέναν, ούτε και στους στενότερούς του συγγενείς.

Ο X. είπε επίσης ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου. Πήγε μόνο μία φορά για τρεις ημέρες στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά αυτό έγινε δυνατόν από ένα λάθος του συνοριακού ελέγχου. Ο λόγος ήταν προσωπικής φύσεως η φίλη του, που τώρα μένει μαζί του, εξαιτίας μιας σκηνής ζηλοτυπίας διέφυγε από τη Δημοκρατία και αφού η μητέρα του εγγυήθηκε στην ZΚ (σ.σ.: Κεντρική Επιτροπή) ότι τίποτα δεν θα συμβεί, πήγε και την έφερε πίσω. Γι αυτό το περιστατικό μίλησε αρκετές φορές ένας συνεργάτης μας με τη φίλη του και κατά τη γνώμη του η υπόθεση έχει λήξει.

Σχετικά με τις διασυνδέσεις του, είπε ότι είναι πολλές και ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι πιο σημαντικές για μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συζητηθούν αυτές οι διασυνδέσεις λεπτομερειακά. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει ένα πρόσωπο που ασχολείται με φυγαδεύσεις. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο με το όνομα [] που κατοικεί στο Δυτικό Βερολίνο. Ο X. δεν γνώριζε πλέον το επίθετο και τη διεύθυνση, αλλά θα τα βρει. Έχει κάπου γραμμένη τη διεύθυνση. Ο [] μπορεί να βρεθεί στο τηλέφωνο []. Μένει εκεί μαζί με δυο άλλους Άραβες, οι οποίοι επίσης σπουδάζουν στο Δυτικό Βερολίνο. Αυτός ο [] διηγήθηκε στον X. ότι μεσολαβεί γι αυτές τις φυγαδεύσεις. Έχει επαφές με ανθρώπους που θα έκαναν αυτό το πράγμα. Αυτά τα πρόσωπα ζητούν 3.000 δυτικά μάρκα ή το αντίστοιχο με το ποσό αυτό ανατολικογερμανικά χρήματα. Αν ο X. είχε κάποιο πρόσωπο θα έπρεπε αναλόγως να ζητήσει περισσότερα χρήματα, τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσε να τα μοιραστεί με τον [] (σ.σ.: στο σημείο αυτό δεν διαγράφηκε το όνομα).

Η φυγάδευση θα γινόταν ως εξής:

Το πρόσωπο θα έπρεπε να περιμένει συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου και θα τον παρελάμβαναν. Κατά πόσον ο [] έχει ήδη φυγαδεύσει τέτοιους ανθρώπους, δεν το γνωρίζει ο X.

Στο τέλος της συνομιλίας ειπώθηκε στον X. ακόμη μια φορά ότι πρέπει να τηρήσει σιωπή και για το ποια θα πρέπει να είναι γενικότερα η συμπεριφορά του.

Για την διατήρηση της επαφής, ο X. έδωσε το τηλέφωνό του []. Στον X. δόθηKε το τηλέφωνο 550019 Αpp. 2740 και 2725.

Ο X. θα παρουσιάζεται ως Roko.

Ο συνεργάτης μας είναι γνωστός στον X. ως Κarl-Ηeinz.

Η επόμενη συνάντηση κανονίσθηκε για τις 1.2.1963 στις 3 μ.μ. στο καφέ Βαρσοβία.

Εκτίμηση

Ο X. άφησε την εντύπωση ανοικτού και έντιμου ανθρώπου. Ήταν πολύ ομιλητικός. Τα στοιχεία που έδωσε συμφωνούν με το υλικό που μας είναι γνωστό. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι ο Χ. και πνευματικά έχει όλες τις προυποθέσεις για να εκπληρώσει τις εντολές ως μη επίσημος συνεργάτης. (σ.σ.: στα γερμανικά Ιnoffizieller Μitarbeiter, ή συντομογραφικά όπως αναφέρονται οι πληροφοριοδότες με το χαρακτηρισμό ΙΜ).

Η πληθώρα των διασυνδέσεών του με πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν εγγυάται τη σκοπιμότητα της συνεργασίας με το ΜfS. Κατά τα λόγια του X. θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε ότι για δικό του όφελος θα τηρήσει τους κανόνες της συνωμοτικότητας και την υποχρέωση σιωπής.

Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να πει ότι ο X. πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια συνεργασία με το ΜfS.

(Detzer)

ΑνθυπολοχαγόςΣΧΟΛΙΑ

 1. τάρας μπούλμπα avatar
  τάρας μπούλμπα 04/06/2010 19:57:51

  χο χο χο

 2. Kennan avatar
  Kennan 04/06/2010 20:22:39

  Η πλάκα είναι ότι τελευταία κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Άνθρωπος του Τείχους». Ο δημοσιογράφος που το έγραψε υποστηρίζει ότι μεταξύ των πηγών του ήταν και πρώην πράκτορες της Στάζι, που του αποκάλυψαν φοβερά μυστικά. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι με μία πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο θα μάθετε περισσότερα πράγματα, για την εν λόγω πρώην μυστική υπηρεσία.

 3. danger avatar
  danger 04/06/2010 20:36:44

  kennan προσανατολισε μας για το ψαξιμο

  • Kennan avatar
   Kennan @ danger 04/06/2010 21:02:10

   http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/13/109/1310900.pdf

 4. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 04/06/2010 20:36:46

  ....και μετα πηδηξε,απ ολες τις παντες,την δυστυχη αυτη πατριδα.

 5. παλιός αναγνώστης avatar
  παλιός αναγνώστης 04/06/2010 21:04:20

  Καλά, «Ο Άνθρωπος του Τείχους» είναι έκθεση δημοτικού μρπστά σε αυτά που δηοσίευσε το Αντι.

 6. etsi_kai_alliws avatar
  etsi_kai_alliws 05/06/2010 00:28:16

  Ο Σωκράτης είναι.. Φωνάζει από το χιλιόμετρο.. Αν το συνδέσεις με προηγούμενα άρθρα στο antinews. Και έχει και το μαγικό όνομα.. Roko. ROCOS ένα πράμα?

 7. Παναγιωτης avatar
  Παναγιωτης 05/06/2010 01:55:14

  γηρασκω αει διδασκωμενος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.