#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι "τεχνοκράτες" ανήκουν στην αλαζονική ελίτ που προκάλεσε την κρίση
Τελευταία, και λόγω της κρίσης χρέους, οι τεχνοκράτες έγιναν μόδα.

Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, τεχνοκράτες ανέλαβαν την πρωθυπουργία. Αυτές οι κινήσεις έχουν σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, που, μεταξύ άλλων,  έχουν ανεβάσει τα ιταλικά σπρεντς στα ουράνια.

Στο παρελθόν, πολλές κυβερνήσεις πειραματίστηκαν με τους ειδικούς. Στην ΕΣΣΔ, το 89% του  politburo αποτελούνταν από μηχανικούς.

Στην εποχή μας, αυτή η στροφή προς τους τεχνοκράτες έχει ήδη γίνει πολλές φορές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε κοινωνίες όπως αυτές του Benin και του  Malawi, όπου οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μάλλον δεν σκαμπάζουν από μακροοικονομία, διορίζονται τεχνοκράτες σε κυβερνητικά πόστα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της διεθνούς  οικονομικής βοήθειας. Οι εν λόγω τεχνοκράτες μπορούν να μιλήσουν για λιτότητα, απελευθέρωση, ιδιωτικοποίηση κλπ αντί να ρωτάνε απλά «πότε θα πάρουμε τα χρήματα»;

Στην Ευρώπη, αυτό που βλέπουμε είναι ο παραμερισμός των εκλεγμένων πολιτικών, στη θέση των οποίων τοποθετούνται ειδικοί στη γλώσσα της ΕΕ, οι οποίοι με τον δικό τους τεχνοκρατικό τρόπο κάνουν την ίδια ερώτηση: «πότε θα πάρουμε τα χρήματα»;

Και αφού αυτή η εξέλιξη δείχνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, μάλλον έχει χαθεί οριστικά η εμπιστοσύνη στην πολιτική τάξη της χώρας, την οποία κάποιος Ιταλός πολιτικός χαρακτήρισε ως αποτελούμενη από «νάνους και μπαλαρίνες».

Σε πολλές χώρες, η δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς ενυπάρχει εδώ και καιρό. Είτε πρόκειται για τους απόφοιτους των grandes écoles της Γαλλίας, είτε για τους μαφιόζους της Ιταλίας, είτε για τους δικηγορίσκους και τους συνδικαλιστές της Αγγλίας.

Οι τραπεζίτες τεχνοκράτες βαρύνονται από το γεγονός ότι αυτοί προκάλεσαν την οικονομική κρίση, και πως δεν πρόκειται να κάνουν κάτι που θα πάει κόντρα στα συμφέροντα των συναδέλφων τους τραπεζιτών.

Ήδη έχουν ανακύψει ερωτηματικά για τις σχέσεις τους με την Goldman Sachs.

Άνθρωποι, όπως είναι ο Ιταλός Monti, ποτέ δεν πρόκειται να ξεφύγουν από το ουτοπικό όνειρο στο οποίο αφιέρωσαν τις ζωές τους. Ανήκουν στην ίδια αλαζονική και απόμακρη ελίτ, που προκάλεσε όλα τα προβλήματα της Ευρώπης ευθύς εξαρχής.

Το τρένο αυτό των τεχνοκρατών αναμένεται πολύ σύντομα να πέσει επάνω σε εμπόδια. Οι λαοί συνεχίζουν να εκπροσωπούνται από εκλεγμένους πολιτικούς, ακόμη και την ώρα που οι θεσμοί και τα όργανα της ΕΕ υπονομεύουν την κυριαρχία τους.

Οι εκλεγμένοι πολιτικοί, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, εκπροσωπούν τοπικές κοινότητες, ή δίκτυα πολιτικών πελατών. Αν οι διορισμένοι τεχνοκράτες αποφασίσουν να απολύσουν δεκάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, θα πέσουν επάνω σε τοίχο πολιτικών, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα και πολιτικά από αυτούς τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν.

Το λογικό ερώτημα που αναφύεται από όλα τα παραπάνω είναι: Αφού οι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους λαούς (όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τους Έλληνες), τότε γιατί θα πρέπει οι λαοί να εμπιστεύονται τους πολιτικούς;

Εκεί μας πάει η διακυβέρνηση των τεχνοκρατών, και όπως φαίνεται δεν μοιάζει με καλό προορισμό.

 

The Daily Telegraph

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/8896719/Who-voted-for-you-Mario-Monti.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 19/11/2011 11:30:35

  Στην παρέα θα έβαζα και τους κάθε είδους καθηγητές. Άς μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα το πρόβλημα άρχισε με τον καθηγητή του Μπέρκλευ και ολοκληρώθηκε σχεδόν με τον καθηγητή της Παντείου.
  Βέβαια, και ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργεύων κοινωνιολόγος έβαλε για τα καλά το χεράκι του.

 2. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 19/11/2011 13:43:07

  ''Η μεγαλύτερη σύγχρονη ασθένεια της Πολιτικής, είναι οι τεχνοκράτες.''
  Θεόδωρος Πάγκαλος(Σε κάποια αναλαμπή του στο πρόσφατο παρελθόν).

 3. Nick63 avatar
  Nick63 19/11/2011 15:46:49

  Θέλω να θέσω το εξής ερώτημα:
  Στα τέλη του 2009 κατηγορήθηκε, πολύ ορθά κατ' εμέ, ο Γ. Παπανδρέου ότι
  αντί να μοιράζει "κουτσά" επιδόματα αληλεγγύης, έπρεπε να είχε πάρει άμεσα
  διορθωτικά μέτρα για τη σταθεροποιήση της οικονομίας μας. Και έτσι, ίσως, να είχαμε αποφύγει τη παγίδευση μας στο μνημόνιο με τα γνωστά αποτελέσματα.
  Ρωτώ: Άν τα μέτρα αυτά είχε τη βούληση ο Κ. Καραμανλής να τα επιβάλλει ένα χρόνο νωρίτερα, τώρα σε ποιά θέση θα είμαστε;

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ Nick63 19/11/2011 18:50:03

   -Θα προσπαθούσαμε να βγούμε από τον εμφύλιο, στον οποίο θα μας είχαν ρίξει κάποιοι συνέλληνες.

 4. anetos avatar
  anetos 20/11/2011 11:28:59

  “Oι “τεχνοκράτες” ανήκουν στην αλαζονική ελίτ που προκάλεσε την κρίση”

  Σε αντίθεση με του «πολιτικούς » που έκαναν το παν για να την αποφύγουν….

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 20/11/2011 13:22:57

  Παραμορφωτικό της αλήθειας το άρθρο! Ειδικά για την Ελλάδα, οι "τεχνοκράτες" είτε ήσαν κρατικοδίαιτοι (και έλεγαν ότι αρλούμπες ζητούσε το κυβερνών κόμμα), είτε ήσαν οι ίδιοι πολιτικοί και έκαναν το ίδιο. Κυρίαρχη μεθοδολογία η "Πολιτική Βούληση". Αυτή διόγκωσε το κράτος μετά το '81, αυτή έδωσε τους μισθούς μεγιστάνων στις ΔΕΚΟ, τις παροχές τα προνόμια, τις αναθέσεις άχρηστων έργων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων για έρημα μοναστήρια, τα γήπεδα τέννις σε έρημα χωριά (ρωτήστε την Ντόρα) και τις εξωφρενικές αμοιβές για αναθέσεις έργων σε τοπικό επίπεδο, παντού στην χώρα.
  Οπλισμένοι με την μαγική εξήγηση-επιταγή "Πολιτική Βούληση", πολιτικοί, χιλιάδες παρατρεχάμενοι πολιτικών γραφείων και συνδικαλισταράδες μας ρήμαξαν και, όσο μπορούν, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΡΗΜΑΖΟΥΝ. Μην τα ρίχνουμε στους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Ακούσατε το Βενιζέλο να αδειάζει ολόκληρη επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής σαν "άπειρη και ατεκμηρίωτη" την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να διαβάσει ισολογισμό (αλλά κάνει τον ΥΠΟΙΚ).

  Αντιθέτως, λοιπόν, η εποχή μας αναδεικνύει την "εκδίκηση των τεχνοκρατών" απέναντι στους χειριστές της "πολιτικής βούλησης". Σ' αυτούς τρέξαμε περιδεείς, πλέον, ζητώντας μαγικές (δυστυχώς και ανέφικτες) λύσεις για να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και δεν εννοώ, βέβαια, μόνον τον Παπαδήμο. Και η προτίμηση πολλών και του ΑΣ για κυβέρνηση ΜΗ πολιτικών σ'αυτές τις διαπιστώσεις στηρίζεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.