#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2011 13:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι τέσσερις δύσκολες ερωτήσεις
 

 

Ε: Πόσο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ;

 

Α: έμποροι Ομολόγων στοιχηματίζουν μια Χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιη. Το Κόστος ασφάλισης του Ελληνικού χρέους είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ. Σε τιμές που αναγράφονται την Παρασκευή, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δείχνουν μια πιθανότητα 80% ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στα επόμενα πέντε χρόνια (στοιχεία της Markit, παρόχου χρηματοπιστωτικών πληροφοριών).

 

Ε: Γιατί είναι μια πιθανή Ελληνική Χρεοκοπία τόσο μεγάλη υπόθεση;

 

Α: Σκεφτείτε το σαν τον ιστό της αράχνης - κόβω μία κλωστή και όλος ο ιστός ταρακουνιέται - λέει ο Guy LeBas, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος σε Janney Capital Markets

 

Οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα προς τις κυβερνήσεις και μεταξύ τους έτσι ώστε ο καθένας να έχει αρκετά μετρητά για να λειτουργεί κάθε μέρα. Επιπλέον οι τράπεζες ασφαλίζουν το χρέος ο ένας του άλλου!!!!!. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα χρεώνουν περισσότερα χρήματα για να εκδίδουν τα δάνεια ή θα σταματήσει τελείως ο δανεισμός!!!!. Παράλληλα, θα πρέπει να βρουν τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια (!!!) για να καλύψουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις του ελληνικού χρέους.

 

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές κάνουν τον παραλληλισμό με το τι συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την ιστορική επενδυτική τράπεζα, το 2008. Τα Δάνεια πάγωσαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, σε όλη τη διαδρομή προς τις μικρές επιχειρήσεις και μεμονωμένους οφειλέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιστωτική κρίση βάθυνε την παγκόσμια ύφεση.

 

Διότι και κατ' ελάχιστον, τουλάχιστον μετά από μια Ελληνική Χρεοκοπία, οι επενδυτές ομολόγων θα απαιτούσαν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού!!!! από άλλες βαθιά χρεωμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Το κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχουν ήδη αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με 10-ετή επιτόκια στο τόπ 10%. Το ποσοστό στις ΗΠΑ είναι περίπου 3 %.

 

Ε: Τι κάνει η Ελλάδα για όλα αυτά;

 

Α: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, όπως αύξηση των φόρων, μείωση των μισθών στο δημόσιο και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Και μάλλον θα πρέπει να προτού να πάρει ένα φρέσκο πακέτο διάσωσης. Όμως, το κοινό αντέδρασε οργισμένα, ξεκινώντας βίαιες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ε: Πώς η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση βλάπτει τις ΗΠΑ;

 

Α: Είναι δύσκολο να πω. Αμερικανικές τράπεζες λένε ότι θα μπορούσαν να χειριστούν μια κρίση. Συνολικά, είχαν εκτεθεί σε περίπου $ 43 δισ. Ελληνικό Χρέος στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με 113 δισ. δολάρια συνδεδεμένα με την Ιρλανδία και 187 δισ. $ προς την Ισπανία. Αλλά οι επενδύσεις είναι αδιαφανείς. Είναι αδύνατο να πει κάποιος ποιες τράπεζες κατέχουν περισσότερα  Ελληνικά ομόλογα από τις άλλες.

 

"Θα ήταν αφελές να σκεφτεί κανείς ότι η τραπεζική κρίση τους δεν θα μας επηρεάσει μετά από αυτό που είδαμε τα τελευταία οικονομική κρίση», προειδοποιεί ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.

 

Όταν οι πιστώσεις αρχίζουν να παγώνουν ή να στοιχίζει πιο ακριβά ο δανεισμός, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια παρόμοια κατάσταση όπως η Ελλάδα - να επιβαρύνεται με ανεξέλεγκτο χρέος και να μην μπορεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα για να ξεπληρώσει.

 

Οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταλήξουν με την κακά ομόλογα στα βιβλία τους, όπως ακριβώς συνέβη με τα επισφαλή δάνεια από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων πριν από λίγα χρόνια. Τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια της έχουν επίσης επενδύσει πάρα πολύ σε ευρωπαϊκό τραπεζικό χρέος.

ΠΠ - Associated Press.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 13:28:00

  Οι «σωτήρες» μας, δανείζονται με 2,3% ( ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ) και μας δανείζουν με 5% ( ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ )!!!
  Οι Financial Times Deutschland, υπολόγισε ότι τα κέρδη της Γερμανίας από το δανεισμό προς την Ελλάδα είναι περίπου 10 δις Ευρώ!!!
  Κατά τα άλλα την Ελλάδα την πληρώνει ακριβά ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ο Γερμανός φορολογούμενος.

  Ο αρθρογράφος των Financial Times Deutschland υπολογίζει ότι η Γερμανία βγάζει μόνο από την πώληση ομολόγων στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.!!!!!!!!!!!!!!!!
  Προσθέτει ωστόσο ότι τα τεράστια κέρδη για το Βερολίνο έρχονται από την προτίμηση των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, γεγονός , που έχει ως αποτέλεσμα και την παράλληλη μείωση του γερμανικού χρέους.

  Λεφτά όμως βγάζουν οι Γερμανοί και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ η μερίδα του λέοντος είναι από την διολίσθηση του ευρώ που έχει εκτινάξει στα ύψη τις γερμανικές εξαγωγές.

  Ο αρθρογράφος υπολογίζει τα γερμανικά οφέλη από την Ελλάδα στα 10 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα τα 22 δις. ευρώ με τα οποία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων………
  ( ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ !!! )

  ΠΠ

  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΜΑΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ?

  • Pyrros avatar
   Pyrros @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 16:07:41

   Όλα αυτά τα κερδη βέβαι ισχύουν μόνο εάν πληρώσει η Ελλάδα όλα τα χρέη της. Έτσι;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Pyrros 26/06/2011 18:39:45

    Φυσικα !
    και εφοσον δεν εξαναγκαζεται ν αγοραζει κουρεμενα τα ομολογα της!

    ΠΠ

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/06/2011 13:38:09

  ΠΠ, ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΄΄ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ 300 ΔΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ΄΄; ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΕΥΑ 26/06/2011 14:16:02

   300 αυτοι 300 εμεις = μηδεν εις το πηλικον !....
   αν βαλεις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ... το πηλικον ειναι υπερ ημων !

   αλλα να χανουν 300 κ εμεις να χρεωθουμε 500 απο πανω ειναι μεγαλο νταβατζιλικι ! Συν την απωλεια της Κρατικης Γης ! ( χλωμο )

   ΠΠ

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 14:53:44

    ...εις το πηλίκιον να λες για να μας καταλαβαίνει και το Τζέφρυ...

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/06/2011 13:52:59

  Aπό που βγαίνει το νούμερο των 300 δις δολλαρίων για εκκαθάριση των CDS?

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 26/06/2011 14:02:56

   μαλλον γνωριζουν καλυτερα απο εμας !!
   και το νουμερο ειναι "καλο" ! και με 100 ή 200 θα μπορουσαν να τρομορατησουν το συστημα... το 300, ειναι περιεργα αληθοφανες !

   ΠΠ

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 14:19:54

    Νομίζω ότι 300 δις που γράφει αυτός είναι η συνολική ονομαστική -πλασματική- αξία.

    Ο πίνακας που βρήκα της DTCC Depository Trust & Clearing Corporation δίνει συνολική πλασματική αξία 78 δις για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και εκκαθαριστέα (πληρωτέα αξία) 7 δις, άρα ένα νούμερο 100 δις που λες είναι λογικό, διότι αλλάζουν από μέρα σε μέρα, αφού έχουν και διακύμανση, τα ξεφορτώνονται και αυτά όπως μπορούν, όπου μπορούν και σε όποια τιμή μπορούν.

    Από που έχει αυτός της Jeannie στοιχεία για 300 δις (υποθέτω συνολική ονομαστική αξία) .

    Διότι αν είναι πληρωτέα 300 δις το συνολικό πλασματικό θα είναι 3 τρις.

    Δε μου φαίνεται σωστό το 300 δις, είτε ως πληρωτέα, είτε ως συνολική πλασματική αξία (gross notional)

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 26/06/2011 14:24:17

     Δηλαδή μην τρομοκρατούν οι Αμερικάνοι την υφήλιο ότι εμείς με το 0,2% ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ φταίμε για την κατάρρευση του πλανήτη και παίρνουν τη σκυτάλη οι Ευρωπαίοι ότι εμείς με το 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα γκρεμίσουμε το Βερολίνο.

     Πάρε και τον πίνακα που βρήκα, μπες στο σάιτ DTCC.org ή .com και διάβασε πόσα είναι τα συμβόλαια και οι αξίες των CDS όλων των κρατών, εταιρειών, funds σε όλο τον κόσμο (1000 entities που "επενδύουν")

     h**p://allenaki.files.wordpress.com/2011/06/cds_dtcc_update_1_circulation_by_time1.jpg

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 26/06/2011 14:28:41

      μπες σε αυτό, σε βγάζει στη σελίδα, πήγαινε κάτω κάτω, κάνε κλικ σε Ι Agree και θα σε βγάλει στους πίνακες Excel με τα παγκόσμια CDS κατά εμπορεύματα, κατά αγοραστές, κατά πωλητές, με τα tranches, με τους αριθμούς συμβολαίων που έχει συνάψει κάθε χώρα, κάνε αναζήτηση για Greece και θα σου βγουν 1265 αποτελέσματα με τα pdf των συμβολαίων.

      h**p://www.dtcc.com/products/consent.php?id=tiwd/products/derivserv/data_table_i.php

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 26/06/2011 14:42:55

      πάρε και τον απευθείας πίνακα, συνολικά είναι 7 πίνακες

      h**p://www.dtcc.com/products/derivserv/data_table_i.php?tbid=5

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ αλλενάκι 26/06/2011 19:34:43

     Αυτο που δε λεει το DTCC ειναι ο'τι δεν γινονται ολα τα συμβολαια cleared -και περα απο τα $5δις 'καθαρη' εκθεση υπαρχει εκθεση σε Ελληνικο πιστωτικο κινδυνο μεσω συνθετικης μορφης και αλλου.
     Ειναι η φυση του τετοια που το κανει πολυ δυσκολο να εχει καποιος πληρη εικονα για το τι παιζει, απο τον απλο λογο οτι δεν ξερουμε προκαταβολικα το ποσό που θα κλειθει να πληρωσει αυτος που 'εγραψε προστασια΄ σε περιπτωση πιστωτικου γεγονοτος (γιατι κανενας δεν ξερει πιο θα ειναι το 'κουρεμα' και το recovery) .
     Αν ηταν μονο οσα δειχνει το DTCC οντως δεν ετρεχε τιποτα. Αλλα δεν ειναι ετσι. Πριν απο 2 βδομαδες περιπου η BIS (η κεντρικη τραπεζα των κεντρικων τραπεζων) εμφανισε τις αμερικανικες τραπεζες με εκθεση στην Ελλαδα περιπου $30 δις -απο πωληση προστασιας μεσω CDS (εικαζεται 'καθαρη' και οχι 'χοντρικη' οπως πολλοι ειπαν αρχικα) εξ'ου και το ξεπουλημα στις Αμερικανικες τραπεζικες μετοχες.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 13:56:57

  ΠΟΙΟΣ ειναι ο εγγυητης του Δανειου μας???
  Το ΔΝΤ.... !! Χωρις το ΔΝΤ ο καθε Δανειστης μπορει να τους συνδεσει με το Καστελοριζο και να μην πληρωθουν ποτε !! εφοσον το Χρεος ειναι παρανομο και εφοσον το Δανειο ειναι Παρανομο ! Ο Καθε Λαος μπορει να αρνηθει την απατη με 1000 τροπους. Να βαλει φυλακη τους Πολιτικους, να στησει Δικαστηρια κλπ...

  Πως λοιπον θα διασφαλιστει ο Ιδιωτης Δανειστης μιας Χωρας?? με το ΔΝΤ στη μεση ως "εγγυητη" οτι το ταδε Κρατος ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΕΛΕΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ !

  Ολα τα Δανεια και οι Συμβασεις εχουν ορους οι οποιοι διασφαλιζουν την ενδεχομενη "ζημια".... απο μια αρησή μας να πληρώσουμε.

  Νομιμοποιηση των κερδων των Δανειστων !

  Διαφωνει κανεις?

  ΠΠ

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/06/2011 14:31:58

  Αυτό που γράφει περί διαγραμμάτων ο αναλυτής και δεν το λεέι όπως είναι γιατί νομίζει ότι είναι πονηρός και εμείς μαλάκες, δηλαδή:

  "Οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα προς τις κυβερνήσεις και μεταξύ τους έτσι ώστε ο καθένας να έχει αρκετά μετρητά για να λειτουργεί κάθε μέρα. Επιπλέον οι τράπεζες ασφαλίζουν το χρέος ο ένας του άλλου!!!!!."

  ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΛΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑIG!

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 26/06/2011 19:54:03

  ..αρα αυτα τα $300δις καθαρα - δεν εχει καμμια σχεση με την πραγματικοτητα - θα μπορουσε να αναφερεται στην ονομαστικη αξια των συμβολαιων (που κολλαει και με τα $30δισ της BIS - το οποιο ειναι και παλι μεγαλο νουμερο για Ελλαδα..)

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ rally monkey 27/06/2011 01:10:20

   αυτό νομίζω και εγώ, ευχαριστώ rally monkey για την πληροφόρηση, πολύ κατατοπιστική

 7. δημης avatar
  δημης 27/06/2011 00:14:47

  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ....
  1.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ....
  2.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ Η...ΥΠΟΘΕΣΗ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ....
  3."ΠΠ – Associated Press." ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ Η..."ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΩΣΤΑ....ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;;;;;;;;;;;;
  4. Η...ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΑΣ..... ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟ...ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΑΜΕΡΙΚΗΣ;;;;;;;;;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ δημης 27/06/2011 00:38:41

   μια χαρα τα εγραψες!!
   μου λες τωρα ΓΙΑΤΙ να πουλησουμε το τοιδηποτε στον οποιονδηποτε οποτεδηποτε???
   Αφου ειμαστε χρεοκοπημενοι ( το εχω σημειωσει απο περσυ ! )....
   ποια η ουσια ? αστους να καουν.... να πληρωσουν ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΟ !

   ΠΠ

 8. hotdog avatar
  hotdog 27/06/2011 15:06:28

  Πολύ αργά! ...το έπαιξε κι αυτό ο Μπέος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.