#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2010 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι γκρίζες ζώνες του πακέτου βοηθείας

- Το βέτο στην ενεργοποίηση του μηχανισμού παραμένει. Δηλαδή, σε περίπτωση επίσημου αιτήματος από την Ελλάδα, οι 15 εταίροι μας θα πρέπει να πειστούν ότι οι συνθήκες δικαιολογούν την ενεργοποίησή του. Υπάρχει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή να πέσουν στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις από κάποια χώρα.

- Δεν διευκρινίζεται εάν η φράση ultima ratio (ύστατη λύση), που περιέχεται στο αρχικό σχέδιο απόφασης της 25ης Μαρτίου ως όρος ενεργοποίησης του μηχανισμού, εξακολουθεί να σημαίνει 'αδυναμία της χώρας να δανειστεί'. Σε αυτήν την περίπτωση ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων της αγοράς που η ευρωζώνη θα θεωρήσει απαγορευτικό.

- Αρκετές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

- Δεν διευκρινίζεται η συνεισφορά του ΔΝΤ. Διαρροές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τοποθετούν το ποσό για τον πρώτο χρόνο στα 10 - 15 δισεκατομμύρια ευρώ (επιπλέον των 30 δισ. της ευρωζώνης).

- Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, θα ακολουθήσει τη δική του φόρμουλα τιμολόγησης για τα δάνεια που θα χρηματοδοτήσει. Εικάζεται ότι το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 3%.

- Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος εκταμίευσης εάν και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης. Δηλαδή, εάν το ποσό που θα ζητήσει θα δοθεί εφάπαξ ή σταδιακά και σε δόσεις -ώστε να επιτηρείται η πρόοδος-, όπως συνηθίζει το ΔΝΤ.

- Δεν αναφέρεται τι θα γίνει με χώρες που οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία και το κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στον μηχανισμό.

- Σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει μέχρι 30 δισ. ευρω, δεν αποσαφηνίζεται αν θα τα λάβει εξολοκλήρου από την ευρωζώνη ή αν θα λάβει τα 2/3 από την ευρωζώνη και το 1/3 από το ΔΝΤ.

- Δεν διευκρινίζεται εάν το ΔΝΤ ζητήσει δικούς του επιπλέον όρους για τη δανειοδότηση.

- Τι σημαίνει η φράση στην ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος για κοινή προσπάθεια 'συμπεριλαμβανομένου και ενός πολυετούς stand-by διακανονισμού' εάν το επιθυμεί η χώρα μας."

H πολύ χαρά βλάπτει, χρειάζεται συντηρητικότητα. Μερικοί πιά προεξοφλούν και τον πρωθυπουργό γιά τα επόμενα 10 χρόνια...Είναι επιτυχία το IMF;Γιατί τότε δεν πήγαμε απο την αρχή και με μικρότερο τόκο; Είναι επιτυχία να φορτώνεσαι ένα σκασμό χρέος για 3 χρόνια αφού απαξιωθείς σε όλες τις αγορές για τα καλά;
Mία από τις εισηγήσεις του IMF είναι και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρός το Δημόσιο. Για αυτό ψάχνανε εδώ. Έτσι εισηγούνται άρση τού απόρρητου καταθέσεων και κατάσχεση. Ανοίγουν οι δρόμοι...

http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/04/2010 21:05:41

  Αν μη τι άλλο το ΔΝΤ έχει χιούμορ, black and sick.
  Στο IMF συμμετέχει με 2.5 δις και η Ελλάδα ως νεοφώτιστος "δανειστής" του +μετά από τις νέες συμφωνίες διεύρυνσης των πόρων του κατά 500 δις που συνήφθησαν τον Απρίλιο του 2009}
  Ολο το πακέτο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ των πόρων του IMF βλέπε www.imf.org

  • donaE avatar
   donaE @ αλλενάκι 13/04/2010 21:17:19

   ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλενάκι 13/04/2010 21:40:17

   http://www.zerohedge.com/article/imf-prepares-global-cataclysm-expands-backup-rescue-facility-half-trillion-contribution-glob

 2. donaE avatar
  donaE 13/04/2010 21:18:45

  Ωραια τα λεει...

 3. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 13/04/2010 22:18:58

  http://www.nakedcapitalism.com/2010/04/auerback-the-piigs-problem-maginot-line-economics.html

  Auerback: The PIIGS Problem: Maginot Line Economics

  By Marshall Auerback, a fund manager and investment strategist who writes for New Deal 2.0.

 4. Orestios avatar
  Orestios 14/04/2010 00:34:12

  Πάλι θα αρχίσουν να κυνηγούν βαθιά λαρύγγια.
  Από γκάφα σε γκάφα.
  Είναι εντελώς ανίκανοι.
  Και να φανταστείτε ότι έχουν πτυχία. Απορώ πως τα αποκτήσαν.

  http://www.zerohedge.com/article/greece-pushes-its-luck-again-says-hard-block-aid-if-euimf-recommend-notes-will-never-annonce

 5. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 14/04/2010 17:36:42

  Ατσα της,φωτογραφία το ...cyclamen !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.