#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2011 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι αγορές τιμωρούν τους άτολμους και φυγόμαχους "ηγέτες" της Ε.Ε.Ακόμη θυμόμαστε τους πανηγυρισμούς, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των άλλων ευρωπαίων ηγετών για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Υποτίθεται ότι η αγορά θα έκρινε το αποτέλεσμα της Συνόδου για την Ελλάδα, καθώς τότε η ΕΕ με την πίεση της Γερμανίας είχε πει ότι η συμφωνία για βοήθεια της Ελλάδας είναι μοναδική, δεν θα υλοποιηθεί σε άλλες περιπτώσεις. Έτσι, οι.. νάνοι της Ευρώπης έκαναν το καθήκον τους πιστεύοντας ότι λύνοντας το ελληνικό πρόβλημα θα ησύχαζαν. Όμως, οι αγορές τιμωρούν τους άτολμους και τους φυγόμαχους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Η εικόνα από τα χρηματιστήρια, τα spreads, τα cds των περιφερειακών χωρών επιβεβαίωσαν ότι η κρίση χρέους είναι συστημική, δεν αφορά μόνο την κακή και σπάταλη Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Πλέον στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει πέσει πανικός καθώς οι πιέσεις εντείνονται για το ευρωπαϊκό νότο, δηλαδή Ιταλία και Ισπανία όπου τα spreads έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, μια από τις 8 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, την Τρίτη το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας ανήλθε στο 6,26% με το spread να διαμορφώνεται στις 381 μονάδες βάσης–δηλαδή, ανήλθε σε επίπεδα που θεωρούνται σχεδόν απαγορευτικά για το δανεισμό. Σημαντική πτώση, που ξεπέρασε το 2%, κατέγραψε και ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ενημερώσει τη Βουλή και τη Γερουσία πιθανότατα για έκτακτα μέτρα – φωτιά.

Στην Ισπανία το επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε στα ύψη με το 10ετές ομόλογο να είναι στο 6,46% και το spread πάνω από τις 400 μονάδες. Μάλιστα την Πέμπτη οι Ισπανοί θα επιχειρήσουν να δανειστούν 3,5 δις ευρώ, μάλλον με τσουχτερό επιτόκιο. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ανάγκασαν τον Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο να αναβάλλει τις διακοπές του ώστε να διαχειριστεί την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την παροχή βοήθειας στις δύο χώρες αλλά και στην Κύπρο που επίσης πιέζεται από τις αγορές και έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι σε άρθρο του στον Le Monde προχώρησε και σε αυστηρή κριτική για την εκτίμηση που κάνουν οι αγορές για την θέση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι «γελοία και προκαλεί κατάπληξη».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stefanos avatar
  stefanos 03/08/2011 10:31:20

  "Οι αγορές τιμωρούν τους άτολμους.....".Εγώ γιατι νομίζω ότι είναι προαποφασισμένη και επιδιωκόμενη η κατάρρευση του ευρώ και της ευρωζώνης με όλα τα επακόλουθα που σίγουρα περιλαμβάνουν και πόλεμο;Και τελικά τι είναι αυτές οι περίφημες αγορές που ότι και να κάνουν τα κράτη οι θυσίες τους μοιάζουν με το μύθο του Σίσυφου;

  • anonymous avatar
   anonymous @ stefanos 03/08/2011 11:26:44

   Δε θα υπάρξει πόλεμος. Απλά θα διαγραφεί ένα μέρος του εξωτερικού χρέους και συγκεκριμένα το ποσοστό διαγραφής θα είναι τόσο όσο η υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος ενώ το εσωτερικό εθνικό χρέος θα πυροδοτήσει πληθωρισμό. Θα αναγκαστεί να κόψει πληθωρικό χρήμα, δηλ. χρήμα χωρίς αντίκρυσμα για να το καλύψει. Αυτά για εμάς.
   Οι Γερμανοί τώρα δε θα έχουν τέτοια προβλήματα αλλά θα αποκτήσουν αν καταρρεύσει το Ευρώ γιατί δε θα μπορούν να εξάγουν εκτός αν βρουν νέες αγορές σε χώρες εκτός ΕΕ.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2011 14:26:11

  Η πιό βλακώδης σκέψη αυτών των ηγετών ήταν μία στρουθοκαμηλική υπόθεση: Ότι η Ελληνική περίπτωση έχει τόσες ιδιομορφίες ώστε μπορεί να αντιμετωπισθεί κάπως διαφορετικά από τα λοιπά "PIIGS". Αυτό οδήγησε στις λάθος δηλώσεις ότι "ο τρόπος της βοήθειας προς την Ελλάδα - με τη λεγόμενη συμμετοχή των ιδιωτών - θα είναι μοναδική εξαίρεση".
  Επρόκειτο για προσχηματικό πολιτικό συμβιβασμό (όχι τον τελικό, μας είχε προειδοποιήσει η Μέρκελ), αλλά χωρίς καμμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, για απλό φερετζέ. Ο Τρισέ το είχε επισημάνει, αλλά δεν είχε θεσμικό τρόπο να αρνηθεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση.
  Και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Μετά από αυτό, οι εντός Μηχανισμού Ελλάδα - Πορτογαλία - Ιρλανδία αντιμετωπίζονται - ως αναμένετο - με ακριβώς ίδιο τρόπο από τις δευτερογενείς αγορές ομολόγων - έπεσαν τα επιτόκια. Οι αγορές θεωρούν ότι καμμιά από τις 3 δεν θα αφεθεί να "πέσει". Οι 3 αυτές χώρες είναι οι "κερδισμένες" του Ιουλίου.
  Ενώ οι οι εκτός Μηχανισμού Ισπανία και Ιταλία, αντιμετωπίζονται στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων με ακριβώς ίδιο μεταξύ τους τρόπο, αλλά αντίστροφα από τις εντός Μηχανισμού χώρες: Με ραγδαία άνοδο επιτοκίων, στο όριο του μη εξυπηρετήσιμου.
  Τα ομόλογα όλων των PIIGS συγκλίνουν εμφανέστατα. Οι 2 μεγάλες χώρες του Νότου είναι οι "χαμένες" του Ιουλίου.
  Οι αγορές υποθέτουν (σωστά) ότι υπάρχει προσωρινή και μερική απόφαση, αλλά όχι η τελική για την Ευρωζώνη. Υποθέτουν ότι η τελική ρύθμιση θα είναι ενιαία, θα συμπεριλαμβάνει Ιταλία και Ισπανία. Αλλά ο θεσπισμένος μηχανισμός δανειστικής βοήθειας είναι αδύνατο να "διασώσει" Ιταλία ή Ισπανία, πόσο μάλλον τις 2 μαζί!
  Λοιπόν; Τι κάνει μιάου μιάου στα κεραμίδια, για την ενιαία τελική ρύθμιση ;
  Σημειωτέον: Ιταλία και Ισπανία είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις στα μακροοικονομικά: Η Ιταλία έχει πολύ ψηλό ολικό χρέος (120 % του ΑΕΠ), μικρή ανεργία, όχι τραπεζικό πρόβλημα, όχι σκασμένη φούσκα ακινήτων.
  Η Ισπανία έχει ολικό χρέος πολύ χαμηλότερο από της Γερμανίας (63 % του ΑΕΠ), αλλά τεράστια ανεργία (πρώτη στην ΕΕ), σοβαρότατο τραπεζικό πρόβλημα, τερατώδη σκασμένη φούσκα ακινήτων.
  Ωστόσο οι αγορά των CDS και η δευτερογενής των ομολόγων αντιμετωπίζουν τις 2 χώρες με ακριβώς ίδιο τρόπο.
  Σημειωτέον ότι οι Ιταλικές και Ισπανικές τράπεζες δεν έχουν σχεδόν καθόλου Ελληνικά ομόλογα, οπότε η σκέψη ότι δήθεν "μολύνονται από το Ελληνικό χρέος", είναι έξω από κάθε ρεαλισμό
  Και κάτι χρήσιμο (που αποφεύγεται συνήθως ν' αναφερθεί): Από ποιούς πολιτικούς χώρους προέρχονται οι 9 στους 10 σημερινούς "άτολμους" και εκτός ρεαλισμού ηγέτες της ΕΕ ;
  Η κυβέρνηση Θαπατέρο αποχωρεί. Κατά την εκτίμησή μου, οι (αντίθετες πολιτικά) κυβερνήσεις Μέρκελ και Μπερλουσκόνη, όπως και η προεδρία Σαρκοζί του χρόνου, επίσης δεν έχουν άλλα καύσιμα. Έχουν τελειώσει.
  Το ενιαίο πρόβλημα συνοχής, δεν θα λυθεί με τα υπάρχοντα ιδεολογήματα, αλλά με το τέλος των ψηφοθηρικών-δημοσκοπικών αυταπατών του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, με κοινή οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και Ευρωομόλογο.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/08/2011 21:47:56

  Τωρα εμφανιζεται σε πληρη εκταση η λανθασμενη αντιμετωπιση του προβληματος της Ελλαδας. Θα μπορουσαν ευθυς εξ αρχης να μας δανεισουν με χαμηλο επιτοκιο,να υπαρξει ενα μικρο κουρεμα η οπως αλλιως θα το ονομαζαν, να μας υποχρεωναν σε εξαιρετικα πιο υπιες και δικαιες δημοσιονομικες αναπροσαρμογες, οπως και η επιβολη μετρων για αναθερμανση της οικονομιας. Αλλα ο νους ολλων και ιδιως της ΜΕΡΚΕΛ ηταν πως θα τιμωρησουμε τους ψευτες και κλεφτες Ελληνες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.