NYT: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του και τα λεφτά τελειώνουν
23/03/2015 14:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NYT: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του και τα λεφτά τελειώνουν

Η αντιπολίτευση εδώ και καιρό κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε και από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα χρήματα λιγοστεύουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται και ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο μήνες μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία παλεύει να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Η επανάσταση ενάντια στη λιτότητα δεν φαίνεται να είναι εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι New York Times.

Διαφωνίες όμως, όπως τονίζει το άρθρο, υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματος: «Τη στιγμή που τα χρήματα ελαττώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, το κόμμα προσπαθεί να κατευνάσει τους αντάρτες. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας κάποιων αριστερών που νιώθουν απογοητευμένοι από μερικούς συμβιβασμούς που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και αμφισβητούν κατά πόσο υπάρχει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, είναι άλυτο το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την Ευρώπη, κάτι που έτσι και αλλιώς θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση της Μέρκελ με τον Τσίπρα στο Βερολίνο».

Ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά ζητήματα στο εσωτερικό: η οικονομική αβεβαιότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, οι καταθέτες λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης αποσύρουν τα χρήματά τους, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται στο ελάχιστο, οι φόβοι ότι δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις αυξάνονται και τα χρήματα από την Ευρώπη, παρά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν έρχονται.

«Έχοντας την κυβερνητική ευθύνη μόλις δύο μήνες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να αντιμετωπίζει τις κατάφωρα μη ρεαλιστικές προσδοκίες που καλλιέργησε κατά την προεκλογική περίοδο. Μέχρι στιγμής, τίποτα από ότι έχει υποσχεθεί δεν έχει γίνει πράξη. Οι, δε, συνομιλίες με τους δανειστές έχουν δημιουργήσει δύο παράλληλες πραγματικότητες. Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά πως υποχώρησε σε θέματα που και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επικρίνουν τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη για την προσέγγισή τους στις διαπραγματεύσεις, αν και ο λαός φαίνεται να τους υποστηρίζει, γράφει το άρθρο. Όμως, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενωμένος. Οι Έλληνες εμφανίζονται συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι αναλυτές αναφέρουν πως οι αντάρτες του κόμματος είναι περισσότερο διαιρεμένοι, κάτι που δημιουργεί και άλλες εντάσεις. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πιέζει να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τους εταίρους και κάποιοι αριστεροί θέτουν το ερώτημα γιατί το κόμμα δεν έχει φορολογήσει ακόμα τους ολιγάρχες και δεν έχει κυνηγήσει τους ύποπτους για διαφθορά, αλλά και γιατί δεν έχει καταργήσει τους νόμους που συνδέονται με το μνημόνιο.

Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, έχουν ξεκάθαρα προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση έχει κάνει λίγα πράγματα για να προετοιμαστεί στο ενδεχόμενο μιας κρίσης ή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τη στιγμή που η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα την κυβέρνηση λέγοντας πως ουσιαστικά έχει αποδεχθεί το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις όπως η υπόθεση Κατρούγκαλου, καταλήγει το άρθρο.

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.