#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2013 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NYT: Λάθος συνταγή για την ΕλλάδαΗ ανάπτυξη και όχι η λιτότητα θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο για τις σωστές μεταρρυθμίσεις, γράφει το editorial των New York Times.
Η Ελλάδα και οι οικονομική επόπτες της συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη συνέχιση των πληρωμών διάσωσης τη Δευτέρα. Η συμφωνία είναι αιτία ανακούφισης - χωρίς αυτήν η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Αλλά, την ίδια στιγμή, δεν είναι αιτία πανηγυρισμών - το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα πρέπει τελικά να πραγματοποιήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Αλλά η προϋπόθεση για αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τη συμφωνία, αλλά η οικονομική ανάκαμψη.
Η Ελλάδα είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και η συμφωνία της Δευτέρας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα χρόνια λιτότητας και η κατάθλιψη έχουν δηλητηριάσει την ελληνική πολιτική, έχουν θέσει εκτός εργασίας περισσότερους από έναν στους τέσσερις εργαζόμενους (και σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων της) και έχουν διαλύσει το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.
Αυτές οι θυσίες έχουν καταστρέψει τις επενδύσεις και κατασπατάλησαν τους ανθρώπινους πόρους. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι περαιτέρω θυσίες να αναζωογονήσουν την οικονομία στην Ελλάδα ή να κάνουν το χρέος της πιο βιώσιμο. Ωστόσο, σε αυτό ακριβώς επέμεναν και πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, από το να δεχθεί. Είχε συμφωνήσει να κόψει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και να εξαλείψει 15.000 θέσεις στη δημόσια διοίκηση - όχι σταδιακά, αλλά απολύοντας όσους κατείχαν τις θέσεις.
Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι παραφουσκωμένη, πατρονάρεται και είναι αναποτελεσματική και σαφώς χρειάζεται μεταρρύθμιση, ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικονομικής ανανέωσης και αναζωογόνησης. Όμως, δημιουργώντας χιλιάδες περισσότερους άνεργους, όταν το ποσοστό ανεργίας είναι 27 τοις εκατό, δεν είναι μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς την πραγματική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα όταν γίνεται με τις εντολές των ξένων τραπεζιτών. Ο τελευταίος τέτοιος γύρος περικοπών στο δημόσιο τομέα, τον Ιούνιο, ο οποίος έκλεισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, απέτυχε παταγωδώς και σχεδόν έριξε τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Σαμαρά.

Η συμφωνία της Δευτέρας απαιτεί επίσης ένα κλιμακωτό πρόγραμμα πληρωμής που θα επιτρέψει στους δανειστές να αναστείλουν τις πληρωμές διάσωσης, αν η Ελλάδα δεν κάνει περικοπές των θέσεων εργασίας έως τον Ιούλιο του 19. Εν συντομία, όσο πιο απίθανη είναι η λιτότητα ως οικονομική λύση, τόσο πιο αδιαμφισβήτητα φαίνεται να γίνεται ένα πολιτικό μάντρα. Ο πιο συνεπής εκφραστής της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, ετοιμάζεται για την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο. Είναι απίθανο να αλλάξει τροπάριο – καθώς είναι δημοφιλές στους γερμανούς φορολογούμενους-  πριν από τις εκλογές. Και δεν είναι πιθανόν να το αλλάξει ούτε αν κερδίσει.

Άλλοι δανειστές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνονται πιο προβληματισμένοι από τις αποδείξεις ότι η λιτότητα έχει κάνει πραγματική ζημιά στην ελληνική οικονομία. Αλλά αυτή η συνειδητοποίηση, μέχρι στιγμής, δεν έφερε καμία αλλαγή πολιτικής και καμία ανακούφιση στον πόνο των Ελλήνων.

http://www.nytimes.com/2013/07/10/opinion/wrong-prescription-for-greece.html?_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/07/2013 12:27:38

  Δεν μας χρειάζονται οι ΝΥΤ για να πούμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη και ότι (όχι, δεν είναι απαισιοδοξία).
  Όταν οι Ελλαδικοί ξεκινήσουμε -κάποτε!-να είμαστε ειλικρινείς στον δημόσιο βήμα προς αλλήλους, τότε ίσως θα έχουμε διαβεί τον ρουβίκωνα της εθνικής ανάταξης.

 2. GO avatar
  GO 10/07/2013 12:58:02

  Υπήρξε μια εκδήλωση παράθεσης κομματικών θέσεων, η οποία ήταν η πιο έξυπνη, η πιο εντυπωσιακή, η πιο επικοινωνιακή και πάντως η πιο ουσιαστική πολιτική παρουσίαση θέσεων κόμματος που έχω, ποτέ, παρακολουθήσει.
  Το Ζάππειο 1.
  Σ' αυτήν, ο Αντώνης Σαμαράς είχε περιγράψει με εξαιρετική ακρίβεια:
  1.- Τι παρέδωσε η Ν.Δ, τον Σεπτέμβριο 2009.
  2.- Βάσει ποιων ενεργειών και αβελτηριών του Γιωργάκη, φέραμε την Τρόϊκα και μπήκαμε στο Μνημόνιο.
  3.- Τι θα συνέβαινε στην ελληνική οικονομία, με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής (το υφεσιακό σπιράλ, ο φόρος σκοτώνει τον φόρο και τόσα, τόσα άλλα).
  Άρα, ότι μας συμβαίνει τώρα είχε επακριβώς προβλεφθεί και περιγραφεί, λίαν εγκαίρως.
  Άρα, έχουμε ήδη πληροφορηθεί, από τον Αντώνη Σαμαρά, ότι αυτή η υπόθεση έτσι όπως εξελίσσεται δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ΑΔΙΕΞΟΔΟ!!!

  • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Π. @ GO 10/07/2013 13:51:30

   Γι αυτό τίθεται εδώ στο Αντινιούζ το ερώτημα: "Πότε o Σαμαράς θα πει “γειά” σας στην Τροϊκα"?

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΚΩΣΤΑΣ Π. 10/07/2013 22:24:18

    Για να το γράφουν οι Γερμανοί δημόσια σε εφημερίδες, το φοβούνται πολύ εδώ και καιρό. Απλά πρώτη φορά βγαίνει δημόσια ο φόβος τους. Και σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις που μας χρωστούν με αποδείξεις και νούμερα πλέον χωρίς να μπορούν να αμφισβητήσουν δικαστικά τίποτε, τρέμουν. Το βλέπω σε αποστροφές των λόγων των Γερμανών εδώ και μήνες. Δεν τολμούν να μας επιτεθούν ούτε λεκτικά, έστω και εμμέσως. Τυχαίο; Για σκεφτήτε λίγο παραπάνω.

 3. Hawk avatar
  Hawk 10/07/2013 13:02:33

  Με το μαλακό και το γλυκό την πάνε την Μέρκελ, σέβονται κι αυτοί όπως και οι Γερμανοί έκαναν τις πάπιες πριν τις αμερικάνικες εκλογές σε πολλά πράγματα. Μετά όμως τις γερμανικές εκλογές θα αρχίσουν τα όργανα για τα καλά και ας πάρουμε ωτασπίδες από τώρα ή ας μαζεύουμε και τίποτα κονσέρβες, ποτέ δεν ξέρεις....
  Τα μέτωπα είναι πολλά και η Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζει την ύφεση στην Ευρώπη με τεράστειο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

 4. Σάββας avatar
  Σάββας 10/07/2013 13:40:32

  Φαήλο ,θα ήθελα να τοποθετηθείς επί του πολυνομοσχεδίου..
  Σταράτα και ξάστερα..

 5. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 10/07/2013 14:13:39

  Τώρα εντυπωσιαστήκαμε! Τίποτε δεν είχαμε καταλάβει τόσον καιρό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.