NY Times: H επίθεση Τσίπρα στη Γερμανία γίνεται  για να ξεχαστεί ότι οι δανειστές έρχονται στην Αθήνα
12/03/2015 10:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NY Times: H επίθεση Τσίπρα στη Γερμανία γίνεται για να ξεχαστεί ότι οι δανειστές έρχονται στην Αθήνα

Σύμφωνα με τους New York Times, είναι ένας αντιπερισπασμός που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην χώρα.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έρχεται σε μια κακή στιγμή για την Αθήνα, τη στιγμή που επιδιώκει να πετύχει μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Γιατί λοιπόν ο Τσίπρας επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή για να επιτεθεί στη Γερμανία; Σύμφωνα με τους New York Times, είναι ένας αντιπερισπασμός που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην χώρα.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις πολεμικές αποζημιώσεις και την αξίωση της ελληνικής πλευράς να πληρωθεί το κατοχικό δάνειο από το Βερολίνο, έριξε τη σκιά της στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανειστής της Ελλάδας, μέσω του εκπροσώπου της Καγκελαρίας απάντησε πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ωστόσο άλλο θέμα είναι αυτό που προέκυψε.

Η έχθρα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, τους βασικότερους «παίκτες» στην ελληνική διαπραγμάτευση, φαίνεται να τονίζει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους. Χωρίς χρήματα, τις προσεχείς εβδομάδες η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει πίσω στις πληρωμές που έχει να κάνει για το χρέος της. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η πρώτη χώρα που φεύγει από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έχουν άμεση έκβαση, ενώ η ενδεχόμενη παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος που αισθάνεται την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση του σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις – ένα ζήτημα που αντηχεί βαθιά στη ψυχή των Ελλήνων.

Όπως σημειώνει το άρθρο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θέτει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ωστόσο, όσα ειπώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή έχουν να κάνουν με το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο με τη διαπόμπευση της Γερμανίας, έτσι ώστε να γίνουν ευκολότερες οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτού του είδους οι κραυγές μπορούν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές. Ο διευθυντής του Bruegel, Γκούντραμ Γουλφ σημειώνει: «Μπορεί ο Τσίπρας να έχει ως πρωταρχικό μέλημά του το εγχώριο ακροατήριο, μόνο που στον σημερινό κόσμο κάθε μήνυμα είναι διαθέσιμο από όλους και μπορεί να συζητηθεί από όλους. Ανησυχώ γι' αυτές τις δηλώσεις γιατί μειώνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή υποστήριξη στη Γερμανία για βοήθεια προς την Ελλάδα». Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων ως αποζημίωση για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών, χειροτέρεψε την κατάσταση.

Επειδή η προηγούμενη παρουσία των δανειστών στην Αθήνα θεωρείται από πολλούς Έλληνες ταπεινωτική, όλα δείχνουν πως η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αποικιακή συμπεριφορά» των τροικανών το προηγούμενο διάστημα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε επίσκεψη ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα θα συμβεί μόνο όταν οι ομάδες που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα απαιτούν διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία. Οι επισκέψεις αναμένεται να συντονίζονται από τους αξιωματούχους στην Αθήνα σε ουδέτερο έδαφος, όπως σε κάποιο ξενοδοχείο και σίγουρα όχι στα υπουργεία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι έλεγχοι και δεν θα είναι εκτεταμένοι.

Το άρθρο καταλήγει με την ένταση στη σχέσεις Βαρουφάκη – Σόιμπλε και τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού που αποκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του «ανόητα αφελή» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του ECOFIN.

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Petit Nicolas avatar
    Petit Nicolas 12/03/2015 17:49:20

    Ναι. Τώρα μας μπερδέψανε. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οι ΝΥ Times πολύ μας υποτιμούν. Μπορούμε να περπατάμε και να μασάμε ταυτόχρονα τσίχλα, ενώ στέλνουμε και SMS. Σιγά τώρα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.