NY Times: «Επαναστάτης χωρίς αιτία, η ταινία που εξηγεί την κατάσταση στην Ελλάδα»
28/04/2015 13:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NY Times: «Επαναστάτης χωρίς αιτία, η ταινία που εξηγεί την κατάσταση στην Ελλάδα»

«Εάν είστε υπουργός Οικονομικών μιας χώρας και γίνεται γνωστό ότι ο ρόλος σας μειώνεται, ενώ το κόστος δανεισμού τρέχει, γενικώς δεν είναι κάτι που θεωρείται ως επικύρωση των δεξιοτήτων σας. Είναι σαν ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας να παραιτείται και οι μετοχές της να ανεβαίνουν στα ύψη»: με αυτόν τον άκρως κατατοπιστικό πρόλογο για το τι θα ακολουθήσει, ο Neil Irwin αρχίζει το άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «Η ταινία του Τζέιμς Ντιν που εξηγεί τις διαπραγματεύσεις των Ελλήνων για το χρέος». «Για να κατανοήσουμε γιατί οι αγορές αντέδρασαν άκρως θετικά στην απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ρόλο του Βαρουφάκη και τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα και τους δανειστές της, αρκεί να δούμε τη συγκεκριμένη ταινία του Τζέιμς Ντιν» γράφει ο δημοσιογράφος.

Και συνεχίζει: «Η απλή εκδοχή των ελληνικών συνομιλιών είναι η εξής: μια νέα, αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο με τη δέσμευση ότι θα αμβλύνει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Οι πιστωτές ήταν πρόθυμοι να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, αρκεί η Ελλάδα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Στην πορεία, όμως, οι ηγέτες της ελληνικής κυβέρνησης κατάφεραν να εκνευρίσουν τους ''θεσμούς'' και ειδικά ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον καθηγητικό στυλ και τη φωτογράφηση στο Paris Match. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μια πιο σύνθετη εκδοχή του ''Επαναστάτης χωρίς αιτία'' του Τζέιμς Ντιν. Σε αυτή την ταινία, κάποια στιγμή, ο Τζιμ Σταρκ (ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ντιν) και ο φίλος του Μπαζ οδηγούν δύο κλεμμένα αμάξια και κατευθύνονται προς ένα γκρεμό (το κλασικό ''Chickie Run''). Χάνει αυτός που θα βγει πρώτος από το αμάξι για να σωθεί.

Αυτό που κάνει το εν λόγω παιχνίδι τρομακτικό είναι ότι ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να ρισκάρει τη ζωή του για να πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ενώ το ασφαλέστερο θα ήταν να πηδήξει νωρίς έξω από το αυτοκίνητο, δεν το κάνει για να μην δώσει τη νίκη στον αντίπαλο. Ομοίως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό να πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο πλησιάζει προς το Grexit, με επακόλουθο να εμφανίζεται μπροστά της ένα απρόβλεπτο νέφος. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι το εξής: οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλάβουν ποια θα είναι η ζημιά όσο πλησιάζουν στο γκρεμό. Θα σημαίνει θάνατος ή απλός τραυματισμός; Από την πλευρά των πιστωτών, είναι σαφές πως η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν και μπορεί να αντέξει μια ελληνική έξοδο, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να προστατεύσει χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα συμβεί, μόλις επτά χρόνια από την Lehman Brothers », αναφέρει το άρθρο. Τονίζει, δε, πως η ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια βαθύτερη συμμαχία με τον Πούτιν.

«Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η έξοδος θα είναι ακόμη πιο αρνητική. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί και θα κάνει τους πολίτες φτωχότερους και εκτεθειμένους σε πιθανό υψηλό πληθωρισμό και την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας. Μπορεί να θέσει τις βάσεις μια μελλοντική ανάπτυξη, αλλά μέχρι να φτάσει εκεί θα έχει περάσει από μια επώδυνη διαδικασία. Γι' αυτό τα γκάλοπ στην Ελλάδα δείχνουν πως ο κόσμος αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει να συμβεί» γράφει.

Και καταλήγει: «Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το γκρεμό, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τους οδηγούς. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως ο Βαρουφάκης θα παραμείνει επικεφαλής της ομάδας, αλλά ότι ένας αναπληρωτής υπουργός θα αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα είναι αν οι Έλληνες θα αποδειχθούν τώρα πιο ανοιχτοί σε παραχωρήσεις. Είναι πιθανό, η προσωπική δυσπιστία ανάμεσα στον Βαρουφάκη και στους Ευρωπαίους θα στεκόταν εμπόδιο στη συμφωνία. Από την άλλη, μπορεί και η σκληρή στάση του να έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό που δεν θέλει να δει άλλη περικοπή σε συντάξεις και μισθούς.

Και πάλι όμως είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι έγινε στην ταινία με τον Τζέιμς Ντιν. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Μπαζ, καθώς το μανίκι του πιάστηκε στο χερούλι της πόρτας και χάθηκε στο γκρεμό. Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε και για το νικητή, καθώς στο υπόλοιπο της ταινίας μπαίνει σε ένα νομικό και ηθικό λαβύρινθο εξαιτίας του αποτυχημένου παιχνιδιού που έπαιξε».

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. 28/04/2015 18:16:42

    Πολύ ωραίο άρθρο. Ιδίως το φινάλε: "Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε και για το νικητή, καθώς στο υπόλοιπο της ταινίας μπαίνει σε ένα νομικό και ηθικό λαβύρινθο εξαιτίας του αποτυχημένου παιχνιδιού που έπαιξε». Kαθότι μετά τον θάνατο της Ελλάδας που κατέληξε στην Ευρασιατική Ένωση του Πούτιν ήρθαν οι Podemos στην Ισπανία, το Σίν Φέιν στην Ιρλανδία και τέλος η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που την έβγαλε απ' το Ευρώ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.