Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους
17/10/2014 21:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους

Ποια είναι τα «αγκάθια» της γραμμής πίστωσης και τι προβλέπει για την επόμενη μέρα

Παρότι αναγνωρίζει ότι το ελληνικό σχέδιο για clean exit από το μνημόνιο προκάλεσε κάποια ανησυχία στους επενδυτές, η Nomura θεωρεί ότι η βασική αιτία για το sell off στις ελληνικές αγορές είναι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, την ώρα που οι οικονομικές προτάσεις του δεν συμβαδίζουν με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Το απότομο ξεπούλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, προειδοποιεί η Nomura. Όπως λέει ο επενδυτικός οίκος, η επιστροφή της χώρας στις αγορές καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, και κατ΄ επέκταση, η ρητορική περί “clean exit” θα πρέπει να εγκαταλειφθεί (σύμφωνα με την άποψή του, το “clean exit” δεν ήταν ποτέ εφικτό για την Αθήνα). Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εκτίμηση του οίκου ότι η ευελιξία την οποία ζητά η Ελλάδα είναι δύσκολο να υπάρξει, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM.


Αναζητώντας τις αιτίες του sell off, η Nomura καταλήγει ότι κυρίαρχος λόγος ήταν οι ανησυχίες για την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησαν οι αγορές. Όπως σημειώνει ο οίκος, η Αθήνα έχει μπροστά της μια σειρά προκλήσεων:
Α) Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας
Β) Τη συμφωνία για το πλαίσιο εποπτείας/στήριξης για τη μετά το μνημόνιο περίοδο
Γ) Το να επιτύχει το Α και το Β με τρόπο που να ανοίγει το δρόμο για την εκλογή Προέδρου και να αποτρέπει τις πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, το Α και το Β θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω μίας στρατηγικής χρονοτριβής, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να επιτύχει συμφωνία μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, όπως συνέβη με την προηγούμενη αξιολόγηση, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι μήνες.

Αυτή τη φορά, όμως, μία τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγου του περιορισμού της εκλογής Προέδρου.

http://www.protothema.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 18/10/2014 01:53:18

    Δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες κάνουν σενάρια με τον Τσίπρα πρωθυπουργό – ΝΕWS247 http://bit.ly/1sy3VSJ

  2. iconology2009 avatar
    iconology2009 18/10/2014 10:16:59

    Κοντά στο νου κι η γνώση. Επί της ουσίας ο Τσίπρας διεκπεραιώνει την ίδια ακριβώς δουλειά που είχε με τόσο επιτυχία στην αρχή-μέχρι το Νοέμβρη του 2011 στις Κάννες-ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Συκοφαντία και υπονόμευση. Παραλλαγμένη η τακτική φυσικά αλλά με ακριβώς τον ίδιο στόχο και σκοπό. Καθόλου συμπτωματικά και οι δύο αντίστοιχες ηγετικές ομάδες που έχουν αυτό το στόχο χαρακτηρίζονται από τον απελπιστικό ερασιτεχνισμό των στελεχών τους: ο ΓΑΠ είχε τους απερίγραπτους κηπουρούς του, ο Τσίπρας τους απρόσφορους να συλλάβουν και να εννοήσουν τα τεκταινόμενα σε όλο τους το βάθος. Ακόμη και αν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν όντως καλές προθέσεις, αυτές θα πρέπει να τις διεξέλθουν με την απειρία τους στου κασίδη το κεφάλι και με το χρόνο να τρέχει σε βάρος μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.