#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2013 14:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Morgan Stanley: Αγοράστε ελληνικά ομόλογαΕίναι από τις ειδήσεις που πρέπει να τις προσέξει κανείς και να αναλογιστεί που ήταν η Ελλάδα ακριβώς ένα χρόνο  πριν. Αν και καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στους διεθνείς (λ)οίκους έχει ιδιαίτερη σημασία η έκθεση της Morgan Stanley η οποία προτείνει στους πελάτες της να… αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Έχει τρελαθεί τελείως ο χρηματοπιστωτικός όμιλος; Θέλει να χάσουν τα λεφτά τους οι επενδυτές ή δεν διαβάζει τα δελτία τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που εύχεται εμμέσως να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία;

Γιατί άραγε δεν παίρνει η Morgan Stanley συμβούλους τον… Βαρουφάκη, τον Λαπαβίτσα ή τον Τσακαλώτο ώστε να μην πέφτει έξω στις προβλέψεις της.

Κι όμως, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι «ανάμεσα στις δύο κορυφαίες αγορές σταθερού εισοδήματος της χρονιάς». Σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Πάολο Μπατόρι, επικεφαλής του τμήματος ομολογιακής πολιτικής προέτρεψε τους επενδυτές να στραφούν προς τα ελληνικά ομόλογα: «Αγοράστε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, τα ελληνικά ομόλογα, αν και ακόμη αντιμετωπίζονται σαν επένδυση που πιθανότατα θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, τον τελευταίο καιρό σημειώνουν ράλι, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κάτω από το 10%, για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. «Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα ομόλογα το Μάρτιο του 2012 βρίσκονταν στο 30%, οφείλει να παραδεχτεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος». Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του, το ποσοστό θα πέσει στο 9,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για ποιο λόγο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα; Διότι, σύμφωνα με τον Πάολο Μπατόρι της Morgan Stanley, η ανάπτυξη δεν είναι μακριά. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί φέτος και του χρόνου. Η Ελλάδα θα ανακάμψει φέτος και θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς την επόμενη χρονιά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ πλέον εμφανίζεται εξαιρετικά μικρή. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται πλέον ορατές και οι ακραίες μορφές λιτότητας είναι «πιθανόν να απομακρύνονται», σημειώνει.

Αν και το ξαναείπαμε: Με τους λύκους των αγορών δεν είναι δυνατόν να έχεις εμπιστοσύνη. Κερδοσκόποι είναι, λεφτά θέλουν να βγάλουν, δεν τους νοιάζει απολύτως τίποτε. Αλλά αν κοιτάξει κανείς ένα χρόνο πίσω θα διαπιστώσει ότι πράγματι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Με θυσίες, κόπους, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα αυτό είναι αλήθεια. Αλλά από την εποχή της απόλυτης αφασίας όπου η κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε πως… έκανε μεταρρυθμίσεις σίγουρα υπάρχει πρόοδος.

Αν συνεχιστεί η προσπάθεια, χωρίς άλλα μέτρα αλλά με σκληρή δουλειά και χωρίς πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις τότε η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει του χρόνου. Το είπε και το ΔΝΤ (που επίσης δεν έχουμε εμπιστοσύνη) το λένε όλοι. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές με πολύ καλύτερη εικόνα. Ειδικά αν υπάρξει νέο κούρεμα, χωρίς όμως τις επώδυνες αλλαγές των προηγούμενων.

Γι’ αυτό έχει σημασία η πρόβλεψη της Morgan Stanley. Σημασία έχει η ελπίδα για καλύτερες προοπτικές της οικονομίας, όχι τι θα κάνουν οι κερδοσκόποι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 08/05/2013 16:38:15

  Δε μας λέει και ποιοι πουλάνε για να αγοράσουμε. ..
  Ψιλιαζομαι τα distressed funds διατηρούν μεγάλες θέσεις και πρέπει να αρχισουν να βγαίνουν σιγά σιγά ...

 2. Περικλής avatar
  Περικλής 08/05/2013 17:52:04

  Ο Παπαδήμος που έκανε την αναδιάρθρωση δεν έκανε μεταρρυθμίσεις; Οι καλές προοπτικές της οικονομίας οφείλονται κατά τη γνώμη μου στα παρακάτω:

  - Αναδιάρθρωση χρέους (πλέον κουρεύτηκαν τα ομόλογα οπότε οι ξένοι δε φοβούνται τόσο νέο κούρεμα όσο πριν)

  - Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ άρα θέληση για άνοιγμα της οικονομίας

  - Πολιτική σταθερότητα καθώς συνεργάζεται καλά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ προς το παρών και δεν υπάρχει στην ουσία αντιπολίτευση (ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροτείνει κάτι, για ΧΑ/ΑΝΕΛΛ/ΚΚΕ δε χρειάζεται να μιλήσω καν).

  - Μειώσεις μισθών δημοσίου (ΔΕΚΟ, συντάξεων, στρατιωτικών, αστυνομικών, καθηγητών) έστω και αν επιλέχθηκε η προστασία με κάθε κόστος των προνομιούχων. Μειώθηκε έτσι το έλλειμμα.

  Τα μέτρα που λάβαμε επί ΓΑΠ και Παπαδήμου όσο και αν δε σας αρέσει ήταν σε αρκετά σημεία σωστά (άνοιγμα επαγγελμάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, φόρος ακινήτων). Το ίδιο και ο φόρος θέρμανσης. Αυτά τα μέτρα τώρα αποδίδουν και ενισχύονται από τις καλές σε γενικές γραμμές αποφάσεις της τωρινής κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με τη βούληση για διατήρηση των φόρων ακινήτων/θέρμανσης και για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις δημιουργούν αισιόδοξο κλίμα στις αγορές.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 08/05/2013 18:55:26

  Από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Αυγούστου 2012, για να μην πω του Ιουλίου 2012, ήταν φανερό ότι η Ελλάδα θα βάδιζε στο δρόμο της σταθερής δημοσιονομικής βελτίωσης.

  Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε όσους είχαν οργανώσει την πτώχευση και την λεηλασία της Ελλάδας. Αλλά φρόντισαν να μην γίνει πολύ γνωστή, ώστε τουλάχιστον να επωφεληθούν από τις "τρελές" μπίζνες που άνοιγε ως προοπτική η ελληνική ανάκαμψη.

  Έβαλαν λοιπόν λυτούς και δεμένους να μιλούν ότι το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο", ότι χρειάζονται "νέα μέτρα" δύο, τριών και τριάντατριών δις, ότι τα έσοδα καταρρέουν, ότι η φοροδιαφυγή δεν συλλαμβάνεται, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, ότι οι λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις που δεν γίνονται είναι που κρατούν την Ελλάδα πίσω, και λοιπά και λοιπά, ώσπου έχτισαν αθόρυβα τις "θέσεις" τους σε ελληνικούς τίτλους.

  Και τώρα που το πράγμα δύσκολα πια κρύβεται για την ελληνική βελτίωση, έδωσε πρώτος αφέτης την προηγούμενη εβδομάδα, ποιος άλλος, η Goldman Sachs το σύνθημα ότι τάχατες "τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλά η τιμή τους και δεν αντανακλά την πρόοδο που έχει συντελεστεί". Αν δεν συνέβαινε να συμφέρει την χώρα μου αυτό που λένε, θα είχα εκραγεί από την οργή μου με την υποκρισία που κρύβουν αυτού του είδους οι "αναλύσεις". Ψευτιά, υποκρισία, καθυστερημένη κατά πολλούς μήνες "είδηση", που μόνο σκοπό έχει να ψαρέψουν αφελείς για να συμμετάσχουν στο μεγάλο πάρτυ ανόδου που θα αρχίσει, με μόνους βέβαιους κερδισμένους αυτούς τους ίδιους.

  Βλέπουμε τώρα από την ανάποδη το ίδιο σενάριο που είχαμε δει στην "κακή" του έκδοση το 2009-2010. Οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια "εγκυρότητα" στις αναλύσεις τους.

  Με τη διαφορά ότι τώρα πια υπάρχει μια κυβέρνηση στη χώρα που θέλει το καλό και όχι το κακό της χώρας.

  Λένε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Δεν ξέρω αν ισχύει πάντοτε αυτό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σίγουρα δεν τα έκανε όλα σωστά, αλλά πάντως είχε κατά βάση καλές προθέσεις για τη χώρα.

  Και αυτό από μόνο του, συν τη σκληρή δουλειά του ίδιου του Σαμαρά και μερικών ακόμη, κάνει την μεγάλη διαφορά που σήμερα ανεβάζει την χώρα, με τους ίδιους ακριβώς "κερδοσκόπους" που κάποτε κατήγγειλε ο ΓΑΠ ως "κακούς".

  Το συμπέρασμα είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται, τελικά, από σένα τον ίδιο.

  Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα στο τιμόνι της Αντώνη Σαμαρά.

  Ένα ειλικρινές "συγγνώμη", Αντώνη, από εμένα, που αγωνίστηκα όσο μπορούσα για να μην εκλεγείς τον Μάιο και τον Ιούνιο 2012. Μας μπέρδεψες πολύ βρε αδερφέ με την κωλοτούμπα του Νοεμβρίου 2011...

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Διογένης 09/05/2013 00:31:29

   Διογένη δεν ήταν κωλοτούμπα... κι εμένα με τράνταξε, χρειάστηκα χρόνο για να το κατανοήσω μέχρι στις εκλογές -ευτυχώς το είχα ψυχανεμισθεί μέχρι τότε αρκετά στέρεα, πλέον μου είναι διαυγέστατο...
   http://www.antinews.gr/2013/05/07/215049/#comment-1163340
   και να προσθέσω πως εάν τελικά διασωθεί η ΕΕ -χλωμότατο, η Ευρωπαϊκή Ιστορία θα του επιφυλάξει τιμητική θέση...

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 08/05/2013 19:03:10

  Ακόμη κι αν γυρίσουμε σε ανάπτυξη τον επόμενο μήνα, η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα χρειαστεί ίσως δεκαετίες αν μιλάμε για ανάπτυξη της τάξεως του 1% τον χρόνο (για αρχή καλό θα είναι κι αυτό βέβαια). Για να μειωθεί αποφασιστικά εντός 2-3 ετών η ανεργία απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης γύρω στο 10%, κάτι αδύνατο δεδομένων των εξωφρενικών φόρων που θα βαρύνουν και στο μέλλον την ελληνική οικονομία. Να θυμίσω ότι μέχρι σχεδόν το 2008 αναπτυσσόμασταν με 4% το έτος περίπου, δίχως αυτό να μεταφράζεται σε αντίσοιχα μεγάλη μείωση της ανεργίας.

 5. fe avatar
  fe 08/05/2013 22:49:08

  Ειναι πολυ πισω η morgan εμενα ο χρηματιστης μου εχει δυο μηνες που αγοραζει συνεχεια ελλ.ομολογα.Πιστευω τον αλλο μηνα οτι θα βγουμε επιτελους στις αγορες.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/05/2013 02:50:07

  Και κάτι ενδιαφέροντα "ψιλά γράμματα", που κανείς δεν προσέχει στα Ελληνικά ΜουΜουουουΈ;
  http://www.welt.de/wirtschaft/article116020606/Deutschland-ueberweist-Athen-599-Millionen-Euro.html
  Τα "κέρδη" απο την επαναπώληση των Ελληνικών ομολόγων που είχε αγοράσει η ΕΚΤ, είχαν διανεμηθεί αναλογικά στα κράτη που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Ως γνωστόν η ΕΚΤ ως Κεντρική (και όχι Εμπορική Τράπεζα) δεν "βγάζει κέρδος" απο αγοραπωλησίες κρατικών τίτλων χωρών - μελών της.
  Τώρα, όπως είχε συμφωνηθεί, τα κράτη, με πρώτη την Γερμανία (το δικό της μερίδιο ήταν 599 εκατ. Ευρω), επιστρέφουν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα.
  Ή οι "τοκογλύφοι" τρελάθηκαν, ή είχε πέσει εδώ κάτω το ψεκαστήρι της αρκούδας...

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/05/2013 02:58:07

  Το διάγραμμα επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, άν το δεις σε κλίμακα 5Υ (2008 - 2013) είναι σαν γοτθικό καμπαναριό.
  http://www.bloomberg.com/quote/GGGB10YR:IND/chart
  Έπεσε άγριο "ψώνισμα" διαρκείας σε όσους πουλήσανε στα χαμηλά. Αυτοί και αυτοί που κουρεύτηκαν (ταμεία κτλ) χάσανε τα κέρατά τους.
  Αντίθετα, γλύτωσε η ΕΚΤ όσα ομόλογα είχε αγοράσει στα χαμηλά (δεν κουρεύτηκαν) και τώρα επιστρέφονται στο Ελληνικό δημόσιο οι διαφορές απο την επαναπώληση (είναι γύρω στο 1,5 δις).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.