11/11/2013 21:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Mπρα ντε φερ κυβέρνησης-Τρόικα

Παιχνίδια εκβιασμού της τρόικας ή απλά ένα μπρα ντε φερ για το ποιος έχει μεγαλύτερη υπομονή στο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων; Πολλά μπορεί να εικάσει κανείς σχετικά με τη στάση των τροικανών και την ξαφνική αναβολή της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνάντηση της Τρίτης ενώ θα γίνει ακόμη μια προτού η παρέα του Τόμσεν αποχωρήσει με άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής της.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τα ανοικτά μέτωπα είναι ακόμη πολλά και η συμφωνία δύσκολα θα κλείσει πριν το Δεκέμβριο, παρά την αισιοδοξία του Γ. Στουρνάρα ότι όλα θα πάνε καλά.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που δημιουργείται, πάντως, είναι τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Θα καταθέσει ο υπουργός προϋπολογισμό και το τελικό σχέδιο για τον φόρο χωρίς να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας για τα νούμερα που έχουν υπολογιστεί;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πάμε σε ανοικτή σύγκρουση με τους δανειστές. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τον επόμενο μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυριότερα ανοικτά μέτωπα είναι το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, ο φόρος στα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί, το «άνοιγμα» στα ταμεία και φυσικά το δημοσιονομικό κενό με τις διαφορετικές εκτιμήσεις από τις δύο πλευρές. «Έχουμε και εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε αλλά, όχι αύριο», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Φαίνεται ότι τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία, το Γιούρογκρουπ και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή/και νέες αυξήσεις φόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να υπάρχει διάθεση «κόντρας» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από το υπουργείο του διαρρέουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις απολύσεις, ότι έχουν τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις φέτος και οι 12.500 διαθεσιμότητες του χρόνου κι ότι το πρόβλημα με την τρόικα δεν είναι δικό τους αλλά της οδού Νίκης. Θέλουν δηλαδή να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αυτός έχει κάνει αυτά που πρέπει αλλά ότι η συμφωνία κολλάει στον κ. Στουρνάρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η εξεύρεση ονομάτων που θα φύγουν από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει δημιουργηθεί κόντρα Μητσοτάκη – Γεωργιάδη καθώς ο πρώτος διαρρέει ότι αν χρειαστεί θα απολυθούν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ και ο δεύτερος να το αρνείται στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά να μην το αποκλείει κιόλας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β. Μαγγανάς avatar
  Β. Μαγγανάς 12/11/2013 03:06:00

  Είναι εκβιασμός να μας λένε ότι πρέπει να απελευθερωθεί π.χ. το επάγγελμα του φαρμακοποιού γιατί δεν ισχύει σε καμία πολιτισμένη χώρα ότι για να ανοίξεις φαρμακείο θα πρέπει είτε να κληρονομήσεις άδεια (!!!) είτε να αγοράσεις μία με περίπου 400 χιλιάρικα;;;

  Είναι εκβιασμός να μας λένε ότι βάσει του πληθυσμού μας πρέπει να έχουμε 300.000 δημοσίους υπαλλήλους το πολύ και ότι δεν φταίνε σε τίποτε τα παιδιά μας να κληρονομήσουν ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους επειδή από το 1981 και μετά ο κάθε εκλεγμένος βουλευτής έβαζε όλο το χωριό του στο δημόσιο προκειμένου να επανεκλεγεί;;;
  Εξελέγη δις κάποιος βουλευτής και δεν φτάνει που κατοχύρωσε δικαίωμα ισόβιας σύνταξης με δύο τετραετίες, μας άφησε αμανάτι και καμιά 200αριά αχρείαστους (για να μην πω άχρηστους) στο δημόσιο να τους πληρώνουμε για καμιά 30αριά χρόνια...

  Είναι εκβιασμός να μας λένε ότι πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο (πολύ περισσότερο η νοοτροπία) της φοροδιαφυγής που διακατέχει ΌΛΑ τα στρώματα του πληθυσμού (ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και συγκυρίας) και αγγίζει κατά τόπους το 100%;;;

  Είναι εκβιασμός να μας λένε ότι πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά η οποία είναι σε επίπεδα Γουινέας Μπισάου;;;

  Η τρόικα πρέπει να μας "εκβιάσει" δηλαδή για να κάνουμε τα αυτονόητα που έπρεπε να έχουνε γίνει εδώ και 15 χρόνια;;;

 2. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 12/11/2013 10:34:54

  Ρε παιδιά, να πω και το άλλο που σκέφτηκα:
  Μπας και τώρα που η δωροθέα δεν τα 'χει βρει ακόμα με τους άλλους για σχηματισμό κυβέρνησης, η τρόϊκα είναι στην ουσία "ακέφαλη", χωρίς εντολές και κατευθύνσεις από το "διευθυντήριο"? Γι' αυτό "παίζουν καθυστερήσεις" οι κουφ@#$ς?! Μήπως περιμένουν την κυβέρνηση στη Γερμανία?...
  Και όλο είναι "θέλουμε χρόνο", και "δεν είναι αυτά" και "πως το ξέρετε" και "να τα κοιτάξουμε και να σας πουμε"? Μήπως είναι χρυσή ευκαιρία να τους τραβήξουμε μια "δυνατή" και να τους φέρουμε προ τετελεσμένων? Με το "δυνατή" εννοώ διαμαρτυρία στους (υψηλούς όχι τους αμέσως επόμενους που θα τους καλύψουν) προϊσταμένους τους και καταγγελία ότι κωλυσιεργούν χωρίς λόγο (ή τι άλλο) και "εμείς τα θέλουμε τα λεφτά, τι θα γίνει?"! Άντε μπας και γυρίσει από την άλλη κι αλλάξουμε θέσεις, να δούνε την γλύκα. Πάντα με χαμόγελο βέβαια..

  Αν γίνει η αρχή, μετά τους πήρες τον αέρα, σα δαρμένα σκυλιά θα είναι.
  Και άσε την δωροθέα όταν κάνει κυβέρνηση- να τους ξαναστείλει. Με την ουρά στα σκέλια και με μας και με 2 φράγκα παραπάνω στην τσέπη βγαλμένα από τον πόνο μας.

  • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
   Θόδωρος 17.06.2014 @ Θόδωρος 17.06.2014 12/11/2013 11:11:22

   Τα παραπάνω άνευ γνώσης των συσχετισμών που ισχύουν. Δεν θα τα χαλάσουμε όλα "για ένα πείσμα", το λέω.

   Αν όμως υπάρχει ένα -μικρό έστω- περιθώριο για πίεση, να το εκμεταλλευτούμε, αυτό λέω. Να μην μας λείπει το θάρρος και η αυτοπεποίθηση απέναντι τους, όταν έχουμε δίκιο και είμαστε εντάξει εμείς.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Θόδωρος 17.06.2014 12/11/2013 16:16:48

    Μαζί σου. Και ειδικά όταν η Δωροθέα συναντά τον Νίμιτς για το σκοπιανό χωρίς να σε έχει ενημερώσει ενώ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Αξίζει να τους τρέξουμε.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2013 02:20:18

  Μια άλλη σκέψη: Ίσως να κωλυσιεργούν για να φανεί πόσο πλασματικό είναι το "πρωτογενές πλεόνασμά" μας -το μεγαλύτερο επιχείρημά μας από το 2009. Και, αλήθεια, αφού έχουμε 0,7 στο πουγκί, γιατί ζοριζόμαστε τόσο για μερικές μέρες πριν το 1 δις; Ας το παίξουμε cool.

 4. ΛΥΚΑΩΝ avatar
  ΛΥΚΑΩΝ 13/11/2013 23:26:15

  Να ρωτήσω κάτι?Πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει κατα βάση οτι ζούμε απο τα δικά μας λεφτά?Άρα όλα τα δανεικά τους πάνε για εξόφληση του χρέους μας προς αυτούς?Αν ναι,τότε προς τι η ανησυχία εκ μέρους μας αν τελικά θα έρθει η τρόικα για να εγκριθεί το δάνειο?Αυτοί λογικά θα έπρεπε να καίγονται να έρθουν για να μας δανείσουν ξανά,εαν θέλουν να εισπράξουν τα χρωστούμενα.Εμείς ζούμε με τα δικά μας ήδη.Αλλά λόγω πρωτ.πλεονάσματος θα πρέπει όταν έρθουν,να "τιμήσουν" την υπογραφή τους (δλδ κούρεμα).Και εκεί οι Γερμανοί ίσως είναι ανέτοιμοι ακόμα.
  Αν είναι έτσι,τότε έχουμε το πάνω χέρι στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.