#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Mείωση της δόσης των “κόκκινων δανείων” στο 30% για όσο διαρκεί το ΜνημόνιοΜια πρόταση - σταθμό για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων, και ιδιαίτερα στεγαστικών, έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ομάδα τραπεζών έχει υποβάλει προς το υπουργείο Ανάπτυξης μια σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Η βασική πρόταση προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος, όπως είχε προεκλογικά προτείνει η Ν.Δ., αλλά στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και, μάλιστα, με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σήμερα πληρώνει για ένα στεγαστικό δάνειο πχ. 1.000 ευρώ, με τη ρύθμιση θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Έκρηξη

Όπως σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές, εάν από ένα συνολικό ποσό καταβάλλεται το 30% της δόσης, οι πιθανότητες να εξυπηρετούνται οι πληρωμές κανονικά είναι μεγαλύτερες. Η τραπεζική πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ», έχει ως στόχο τη λήψη από πλευράς κυβέρνησης νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αυξάνονται με μορφή χιονοστιβάδας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, καθώς βαθαίνει η ύφεση οδηγώντας χιλιάδες δανειολήπτες στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους, πριν από την πλήρη αδυναμία πληρωμής.

Υπολογίζεται ότι 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο κ.λπ.), στη συντριπτική πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά. Τα μισά δάνεια που ρυθμίζονται, μέσα σε λίγους μήνες ξαναγίνονται προβληματικά. «Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται όταν κάποιος είναι άνεργος ή όταν έχει υποστεί 30% ή 40% μείωση μισθού» ήταν το σχόλιο αρμόδιου τραπεζικού στελέχους στον «Ε.Τ.».

Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν ότι με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες σίγουρα εγγράφουν ζημίες, ωστόσο δεν χάνουν το κεφάλαιό τους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών. «Με αυτό τον τρόπο δεν εγγράφονται επισφάλειες, οι οποίες οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψη των προβληματικών δανείων και άρα σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες», εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες.

Σε καθυστέρηση

Σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

Η κατηγορία των στεγαστικών δανείων είναι αυτή που απασχολεί ιδιαιτέρα τις τράπεζες, καθώς το 2010 τα «κόκκινα δάνεια» μόλις που ξεπερνούσαν το 10%. Πλέον, σχεδόν το 20% των χορηγήσεων δεν αποπληρώνεται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 14 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανέρχονταν τον Μάιο σε 76,76 δισ. ευρώ.

«Πρωταθλητής» στις επισφάλειες είναι τα καταναλωτικά δάνεια, όπου πλέον 4 στα 10 δεν εξυπηρετούνται. Οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων σε τέτοια δάνεια τον Μάιο ήταν 31,8 δισ. ευρώ και «κόκκινες» σχεδόν 13 δισ. ευρώ.

Τέλος, στο 20% βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις. Τον Μάιο τα συνολικά υπόλοιπα ανέρχονταν σε 116,2 δισ. ευρώ και σε προβληματική κατάσταση είχαν περιέλθει δάνεια ύψους 23,2 δισ. ευρώ.

Οι επισφάλειες στο πρώτο 5μηνο του έτους: 

50,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τον Μάιο

4 στα 10 καταναλωτικά δεν αποπληρώνονται

14 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά

50% των ρυθμισμένων δανείων ξαναδιαμαρτύρονται

20% είναι οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια

Ροή Χαϊκού, στον Ελεύθερο Τύπο 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργης avatar
  Γιώργης 23/07/2012 18:46:49

  Μάϊστα....Αυτοί που ψηφίζουν και οι άλλοι που εκπονούν τους Νόμους ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και ουδέποτε θα αποκτήσουν.Επειδή εγώ έχω μάθει τα λεφτά μου να τα μετράω με τον μπακάλικο τρόπο μου αρέσει να κρίνω οτιδήποτε με απλά παραδείγματα που απαιτούν απλά Μαθηματικά.Παίρνω κάθε πρώτη του μηνού μολύβι και χαρτί και γράφω τα παρακάτω:
  (Δουλεύει μόνο η συζυγός μου κι εγώ είμαι 16 μήνες άνεργος.Έχουμε και 2 παιδάκια).
  Έσοδα 900 ευρώ.

  Έξοδα:
  330 ενοίκιο
  120 Δόση Αυτοκινήτου με τελευταία αναχρηματοδότηση πριν 3 μήνες λόγω αδυναμίας πληρωμής της πρώτης σύναψης Δανείου.
  60 Τηλέφωνα...

  Μόνο αυτά 510 ευρώ.
  Άσε τις βενζίνες,Γιατρούς κι εμβόλια για τα παιδιά,ότι χρειάζονται στο Σχολείο, δεν βάζω μέσα Αγγλικά και κυρίως Φαγητό..

  Δηλαδή μένουν 390 Ευρώ για να περάσει η οικογένειά μου και να πληρώσει και τις υποχρεώσεις που προανέφερα...Καλά κρασά....
  Κι έχουμε και τους Κηφήνες παντός είδους να μας λένε για 30,40,50% της δόσης και άλλα τέτοια ευφάνταστα....
  Βρε ας έρθουν να το πάρουν το ρημάδι.....
  Εγώ ξέρω ότι έχω μείωση του εισοδήματός μου κατά 60%...
  Τόσο λοιπόν να μου κουρέψουν το Δάνειο ή να μου βρουν μία εργασία για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου...Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε να μας χαρίσουν λεφτά...
  Να γίνουμε παραγωγικοί πάλι ζητάμε...
  Αντ' αυτού θα μας έρθει και η Εφορία κι εκεί θα γελάσουμε μέχρι δακρύων..
  Ο Βο(υ)λευτές μας να ανάψουν κανένα κεράκι στους Πελάτες, τους βολεμένους και στα γεροντάκια που ως επί των πλείστων τρέχουν να πληρώσουν το οτιδήποτε "γιατί έτσι πρέπει"....
  Ασχέτως βέβαια αν τα γεροντάκια είναι τα πρώτα και τα περισσότερα θύματα των κατά τα άλλα "διαρθρωτικών αλλαγών" της Χώρας...

 2. ε ρε μία διοικητική μεταρρύθμιση... avatar
  ε ρε μία διοικητική μεταρρύθμιση... 23/07/2012 22:38:41

  σωστόοοοοοοος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.