#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2013 17:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Kαθυστερήσεις στις πληρωμές εξαιτίας της γραφειοκρατίαςΠριν λίγες ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του είπε ότι από το Δεκέμβριο έχουν πέσει στην αγορά 1 δισ. ευρώ σε πληρωμές οφειλών του κράτους ενώ τους επόμενους μήνες θα δοθούν άλλα 3,6 δισ. ευρώ ώστε να πάρουν ανάσα χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε να δοθούν κονδύλια στα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου 2,27 δισ. ευρώ (έως τέλος Φεβρουαρίου) για να πληρώσουν τους ιδιώτες στους οποίους τα χρωστούν, ενώ έως τέλος Μαρτίου θα έχει εγκρίνει συνολικά 3,68 δισ. (όλα χρέη από το 2011 και μόνο προς το παρόν).

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του υπουργείου:

-  τον Δεκέμβριο 2012 εγκρίθηκε χρηματοδότηση (από το υπουργείο προς τα υπουργεία) 211 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα χρέη.

-  τον Ιανουάριο 2013 εγκρίθηκαν  431 εκατ.

- τον Φεβρουάριο άλλα 880 εκατ. ευρώ

- έως τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εγκριθούν 1,2 δισ.

Τι πήραν οι δικαιούχοι;

- το Δεκέμβριο του 2012 πληρώθηκαν μόλις 47 εκατ. ευρώ (όλα για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων)

- τον Ιανουάριο του 2013 πληρώθηκαν 217 εκατ. ευρώ

- τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε περίπου 400-600 εκατ.

- τον Μάρτιο υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ.

Όλα αυτά είναι αυτονόητα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πληρώσει τα χρέη της, όπως υποσχέθηκε ότι θα κάνει μόλις πήραμε τη δόση – μαμούθ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ρευστότητα. Ωστόσο, το μεγάλο σκάνδαλο στην υπόθεση είναι οι δραματικές καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές από κάποια υπουργεία εξαιτίας της... γραφειοκρατίας. Κάποιοι λένε ότι φταίει το υπουργείο Οικονομικών γιατί βάζει διάφορα εμπόδια στις πληρωμές. Άλλοι ότι φταίνε συγκεκριμένοι υπουργοί που δε μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια.

Όπως και να έχει πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Διότι δε μπορεί να έχει γονατίσει η αγορά, να περιμένουμε από τα Χριστούγεννα να πληρωθούν όλοι οι πιστωτές του Δημοσίου και ενώ υπάρχει «έτοιμο» χρήμα κάποιοι να καθυστερούν για κάποιους άγνωστους γραφειοκρατικούς ή υπηρεσιακούς λόγους. Δε μπορεί να παίζουν ούτε με το ψωμί χιλιάδων αλλά ούτε και με την οικονομία γενικότερα. Άλλωστε, η ανοχή που δείχνει η κοινωνία συνδέεται με την προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά. Οποίος, λοιπόν, δε μπορεί να κάνει ούτε το αυτονόητο, δηλαδή να παίξει το ρόλο του ταμία, ας πάει σπίτι του. Ανοχή τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 28/02/2013 18:52:02

  Εμπρόθεσμη πληρωμή από το ελληνικό δημόσιο. Σύντομο ανέκδοτο.

 2. Kostas G avatar
  Kostas G 28/02/2013 18:57:21

  Σωστή η επισήμανση. Απλά προσθέτω οτι για να να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους, την αδιαφορία τους, την ιδιοτέλειά τους στη διατήρηση των θέσεών τους και την έλλειψη πολιτικής βούλησης επικαλούνται την γραφειοκρατία και τις δομές του κράτους από την κατοχή. Κάθε μέρα επιβεβαιώνουν, ορισμένοι εξ αυτών, οτι ζούν σε γυάλινους πύργους και δεν βλέπουν έξω τί γίνεται. Και ο Ηγέτης τί κάνει? Δεν υπάρχουν άλλοι? Γιατί διστάζει να αλλάξει κάποιους? Συνεχώς στο απυρόβλητο θα είναι? Εκτός άν συμβαίνει κάτι άλλο και μας παραμυθιάζουν με υποσχέσεις.

 3. KOSTAS avatar
  KOSTAS 28/02/2013 20:25:23

  Οι καθυστερησεις υπαρχουν γιατι εχουν αστοχήσει τα εσοδα.
  Οποτε πρεπει να βγει ο προυπολογισμός.
  Φραγκο ακομα δεν εχει πεσει. Εχουν κλεισει 3 μηνες....

 4. Φελίζα avatar
  Φελίζα 28/02/2013 22:46:30

  Αν στην κυβέρνηση πέραν των ερευνητών-μηχανογράφων-επίκουρων και επισκεπτών καθηγητάδων υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί στη "βιοπάλη" , θα έφτανε το μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει και η καθυστέρηση μιας μέρας ισοδυναμεί με επί πλέον χαμένες επιχειρήσεις , επί πλέον χαμένες θέσεις εργασίας , επί πλέον χαμένες ζωές εν τέλει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.