#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2010 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«It’s the economy, stupid»Αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε από τους συμβούλους του Κλίντον, στην προεκλογική εκστρατεία κατά του μπαμπά Bush. Και φαίνεται να έπιασε, αφού ο Κλίντον κέρδισε, με την μικρή ύφεση που είχε τότε η Αμερική.

 Το έχω ξαναπεί ότι όλο το 2009 ζούσαμε σε ψευδαίσθηση. Η τρομακτική ρευστότητα που μπήκε στο τραπεζικό σύστημα, και στην Ευρώπη, και στην Αμερική, απέτρεψε την …πτώση του ουρανού στα κεφάλια μας. Οι τραπεζικές τρύπες υποκαταστάθηκαν από κρατικό δανεισμό.  Με την ρευστότητα, μερικές αγορές ανέκαμψαν, οι δείκτες γύρισαν, υπήρξε λίγη κίνηση διεθνώς, άρχισαν μάλιστα να λένε ότι η κρίση τελειώνει και ότι το 2010 θα είναι η αρχή της ανάκαμψης στην Αμερική και στην Ευρώπη. Η φιλολογία στην Αθήνα είναι ότι «εμείς θα περάσουμε δύσκολα λόγω δημοσιονομικών, αλλά θα μας συμπαρασύρει η διεθνής ανάκαμψη».

 Δεν το πίστεψα, και δεν το πιστεύω. Η κρίση του 2008 ήταν εντονότερη του 1929, και, όχι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν το 1929, αλλά μεταξύ 1930 και 1932. Πιο ουσιαστικό, η ανεργία, τότε, άρχισε να ανεβαίνει το 1930, κορυφώθηκε το 1934-35, και μόνο το 1950 είχε επανέλθει στα προ 1929 επίπεδα… Σήμερα, μετά ένα χρόνο «τόνωσης», η ανεργία στις ΗΠΑ δείχνει ανησυχητικά σημάδια. Το επίσημο 10%, γίνεται 17% για υποαπασχολούμενους, και 27% στους νέους. Και αυτό με επιτόκια στο 0% ή 1% για ένα χρόνο και κάτι τρις στην αγορά.

 Δεν είμαι μόνο εγώ απαισιόδοξος. Έρχεται και ο Economist να βλέπει τα ίδια.  (http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=15213157&source=hptextfeature ).  Το Economist βλέπει φούσκα στην παγκόσμια οικονομία, με το απλό επιχείρημα ότι οι αγορές και οι καταναλωτές δεν μπορούνε να εξαρτώνται από τσάμπα χρήμα. Ούτε τα ακίνητα, παρά την όποια διόρθωση να μείνουν εκεί που είναι.  Και προσθέτω εγώ, ούτε να παραμείνουν εν ζωή οριακές επιχειρήσεις, που συντηρούνται από επιδοτούμενους καταναλωτές. Και το χειρότερο; Τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών (τα δάνεια που έχουν δώσει) εξακολουθούν και είναι επισφαλή, και οι όποιες εμπράγματες ασφάλειες είναι σε αξία χαμηλότερη από αυτήν που τα έχει η τράπεζα. Και αν οι τράπεζες αρχίσουν να καταρρέουν μιλάμε για καταστάσεις που εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε.  Αυτός είναι ο λόγος που «νυν υπέρ πάντων ο αγών, να κρατηθούν οι τράπεζες». Και δεν έχω πει κουβέντα για ανεργία… Ποιος τολμάει να το θίξει αυτό;…

 Αυτά, στον Δυτικό κόσμο. Η Κίνα έχει ρευστότητα και επενδύει σε υποδομές, αλλά είναι θέμα χρόνου οι ανάγκες της να μην καλύπτονται από αποθέματα και αποταμιεύσεις. Και η Κίνα θα έχει σύνδρομα φούσκας. Μην έχουμε αυταπάτες, η Αμερική είναι η ατμομηχανή. Εύκολα λέμε ότι είναι η πηγή του προβλήματος, αλλά αυτό είναι υπεραπλοποίηση.

 Και η Ελλαδίτσα; Αν η διεθνής αγορά συνέρχεται, λέμε έχουμε τρία χρόνια να συνεφέρουμε τα δικά μας δημοσιονομικά, και δεν πιστεύω ότι η διεθνής αγορά θα συνέρθει σύντομα. Που σημαίνει;…ΣΧΟΛΙΑ

 1. Soustom avatar
  Soustom 11/01/2010 09:32:04

  ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ..ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΦΑΚΤΟΡΑ!!!!(χε,χε,χε,θά γελάσει ό κάθε δανεισμένος..ολέ!)
  Αλλά και από τό μηδέν να ξεκινούσαμε στήν Ελλάδα,πάλι εδώ θα φτάναμε σε 10 χρόνια με αυτούς πού μάς κυβερνάνε....Ο λύκος δύσκολα αλλάζει τομάρι..

 2. yangoolas avatar
  yangoolas 11/01/2010 10:16:16

  Ο ΓΑΠ διαφωνεί! "Μιλώντας, στη συνέχεια, για τη «βαθιά και πολύπλευρη κρίση», την οποία διέρχεται η χώρα, είπε ότι η ρίζα του προβλήματος δεν είναι η οικονομία, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης".

  Επιμένει ότι τα λεφτά υπάρχουν.

 3. Nick avatar
  Nick 11/01/2010 10:55:29

  Η ανεργία στις ΗΠΑ σύμφωνα με το shadowstas.com είναι τουλάχιστον 21%.

  Και έπεται η κατάρρευση του εμπορικού real estate.

  • Nick avatar
   Nick @ Nick 11/01/2010 10:56:16

   Διόρθωση: www.shadowstats.com

 4. άστεγος avatar
  άστεγος 11/01/2010 10:57:40

  Σε ότι αφορά την Ελλάδα δύο είναι οι επιλογές (και δεν υπάρχουν άλλες):
  Πρώτα μείωση της τεράστιας σπατάλης που γίνεται στο δημόσιο και δεύτερο μεγάλες επενδύσεις σε ποιοτικό τουρισμό.
  Εάν δεν γίνουν αυτά το συντομότερο δυνατό, σε λίγα χρόνια ο μισός ενεργός πληθυσμός θα είναι άνεργος.
  Όλα τα άλλα είναι πρασινάλογα και κουβέντες καφενείου.

  • socrates avatar
   socrates @ άστεγος 11/01/2010 11:59:33

   Σοβαρός τουρισμός χωρίς πολύ πιό "επιθετικό" Χωροταξικό από το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του Σουφλιά δεν γίνεται. Αυτά τα άλλοθι που παρουσιάζονται από καιρού εις καιρόν για μοντέλο Ισπανίας είναι ανευθυνότητες ψευτο-οικολόγων που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι εάν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν πρόκειται να φάς.
   Τα επόμενα χρόνια η ανεργία θα γίνει δεσπόζον κοινωνικό φαινόμενο.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/01/2010 11:06:58

  Πίσω από την Οικονομία βρίσκεται η κοσμοθεώρηση.
  Η εγκληματικής ανευθυνότητας σύλληψη του ανιστόρητου Δυτικού ανθρώπου που θεώρησε ότι μπορεί να ζήσει σαν "αυτοκρατορικός πολίτης" :
  δεν θα παράγει τίποτα παρά μόνο "ιδέες", "οργάνωση", "προώθηση" (σχεδίων και προϊόντων), "δάνεια" και (αμφισβητούμενη) "τεχνογνωσία".

  Κάποιοι μαυριδεροί ή σχιστομάτηδες
  θα καλλιεργούν για να τρώει,
  θα παράγουν για να καταναλώνει
  και θα καθαρίζουν για να μην βρομίζει.
  Στις δε "προηγμένες" χώρες, όπως η Αγγλία, θα εκτελούν και τα συζυγικά καθήκοντα διότι ο σύζυγος βαριέται.
  (Γι' αυτό πρέπει και να ανοίξουμε τα σύνορα και να τους κάνουμε ιθαγενείς)

  Κανείς δεν λέει ότι μια μερίδα των σημερινών "πτυχιούχων" που διεκδικούν σαν "επιστήμονες" θέση στην ενεργή οικονομία, κάτι παιδιά που πέρασαν με το ζόρι, με μέσο όρο βαθμολογίας 3, σε επαρχιακά ΤΕΙ της συμφοράς, ανήκουν στο χωράφι, στην οικοδομή και στη στάνη.

  • pampam avatar
   pampam @ Προφήτης 11/01/2010 11:25:51

   Με αυτή την κοσμοθεώρηση του 19ου αιώνα ζουν ακόμα οι Δυτικοί…

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/01/2010 14:55:22

  Αν το δείς όλο το πράγμα από το ...φεγγάρι, ο πλούτος μαζέυτηκε εκεί που χύνεται ιδρώτας, στην Κίνα, τα δολάρια πληθωρίζονται λίγο λίγο για να μην πληθωριστούν απότομα, οι Κινέζοι χάνουν πελάτες λόγω ύφεσης και στρέφονται στην εσωτερική επένδυση, και αν ταυτίσουν την όποια ευημερία τους με απαιτήσεις "δημοκρατικές" πάει η Κϊνα, την χάσαμε. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ένα λαός αλλά τρείς: H α' κατηγορία είναι οι μητροπόλεις, η γ' κατηγορία είναι οι γκασταρμπάϊτερ και η β' οι ...Βέλγοι. Κρίνετε εσείς ποιός θεωρείται ότι δεν χύνει ιδρώτα... Λίγο αφοριστικά, θεωρώ το σύστημα ασταθές. Λίγο να το σπρώξεις προς τα εδώ ή προς τα εκεί...

  Στην Ελλάδα, απορώ με την νηφαλιότητα ή την αφασία μας...

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/01/2010 20:07:58

  ορίστε.... φοβούνται και στην Κίνα για "υπερτιμημένα ακίνητα"... http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/10/AR2010011002767.html?hpid=topnews

  εκεί βέβαια υπάρχει ακόμα αγοραστική δύναμη, αλλά για πόσο καιρό?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.