Iskra.gr: Δημοσίευμα-μήνυμα την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
30/07/2015 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Iskra.gr: Δημοσίευμα-μήνυμα την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας και ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιστότοπος iskra.gr ανέβασε κείμενο που συγκρίνει τις ενέργειες του κουαρτέτου των Θεσμών με το κρεβάτι του Προκρούστη, κάνοντας λόγο για «φοροεπιδρομή στους αγρότες», όπως και για «νέο πετσόκομμα στις συντάξεις».

Μεταξύ άλλων, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος, συμπληρώνοντας πως «προκαλεί ερωτηματικά ο μη ακριβής προσδιορισμός των λεγόμενων "εύρωστων δικαιούχων", ενώ κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέφραζαν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο εύρωστος μπορεί να είναι, τελικά, ένας δικαιούχος του ΕΚΑΣ και γιατί η κυβέρνηση παραδίδει αμαχητί μια από τις βασικές τις προεκλογικές δεσμεύσεις, που δεν ήταν άλλη από την μη κατάργηση του επιδόματος, χωρίς αστερίσκους!».

Αναλυτικά το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο Iskra.gr:

«Στην κλίνη του Προκρούστη της... "quadriga" ΕΚΑΣ και ασφαλιστικό

Στην κλίνη του Προκρούστη της "Quadriga" (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ.

Tην Τετάρτη (29/7), σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επεξεργάσθηκαν στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσω των οποίων εξήγαγαν το συμπέρασμα πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα οδηγήσει σε "τσεκούρι" στο ΕΚΑΣ για πολλούς από τους δικαιούχους. Οι πρώτες μειώσεις αναμένονται τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη, λόγω των επιπτώσεων της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, που δείχνει να μην έχει τέλος λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών!

Η απόκλιση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας, είναι «επαναλαμβανόμενη», καθώς και το 2014 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για ΕΚΑΣ ήταν στα 720 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου του περυσινού έτους.

Τα κλιμάκια των λεγόμενων "θεσμών", πάντως έβαλαν στο "μάτι" και τις ασφαλιστικές δαπάνες. Φυσικά, κατά την πάγια τακτική τους, εξέφρασαν προβληματισμό για τον ρυθμό αυξήσεως των δικαιούχων του επιδόματος!

Σημειώνεται πως η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019. Το πρώτο κύμα περικοπών προβλέπεται τον Μάρτιο του 2016,οπότε θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με ειδικά κριτήρια που θα πρέπει να προσδιορισθούν έως τότε.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος. Φυσικά, προκαλεί ερωτηματικά ο μη ακριβής προσδιορισμός των λεγόμενων "εύρωστων δικαιούχων", ενώ κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέφραζαν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο εύρωστος μπορεί να είναι, τελικά, ένας δικαιούχος του ΕΚΑΣ και γιατί η κυβέρνηση παραδίδει αμαχητί μια από τις βασικές τις προεκλογικές δεσμύσεις, που δεν ήταν άλλη από την μη κατάργηση του επιδόματος, χωρίς αστερίσκους!

Πάντως, τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM , φαίνεται πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα ταχύτερο «τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ, ήτοι να μην ισχύσει από τον Μάρτιο, αλλά από τον Ιανουάριο του 2016 ή και νωρίτερα.

Οι προθέσεις των δανειστών θα καταδειχθούν σε σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα , που πλέον έγινε "Quadriga", αλλά τακτική δεν αλλάζει...

ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Για τους δανειστές τα μέτρα - "φωτιά" που έχουν ήδη ληφθεί (ψαλίδι στην κατώτατη σύνταξη για όσους βγουν πριν τα 67, θέσπιση εισφοράς υπέρ κλάδου υγείας, περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων επικουρικής ασφάλισης κλπ) δεν επαρκούν!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ημερήσιο τύπο, οι "θεσμοί" θα επιδώξουν και νέες δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και έχει στα χέρια του το κουαρτέτο, πλέον, των τροϊκανών το ετήσιο έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης την περίοδο 2015-2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 δις ευρώ.

Οι ίδιες μελέτες για την ίδια περίοδο εκτιμούν ότι το ετήσιο έλλειμμα κύριας ασφάλισης θα φθάσει τα 2,4 δις ευρώ! Ενώ οι μακροπρόθεσμες για την περίοδο μετά το 2020 είναι ακόμα χειρότερες, λόγω και της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης των νέων.

Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη καν να αναρωτιόμαστε ποιοί , για μια ακόμη φορά, θα πληρώσουν τη νύφη...

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών θα προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον Τρ. Αλεξιάδη, το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών".

«Αυτό που συμφωνήθηκε και αυτό που αποτυπώθηκε (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτά θα προχωρήσουν. Θα προχωρήσουν όλα αυτά με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε χθες ο Τρ. Αλεξιάδης για τις δραματικές αλλαγές που αναμένοται στη φορολόγηση των αγροτών και θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας στην ανέχεια.

Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει το πότε θα προχωρήσουν τα εν λόγω μέτρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θέλουν να υιοθετηθεί τον Αύγουστο. Επί της ουσίας, οι αλλαγές αυτές αφορούν:

1. Την ανάκληση των διατάξεων για τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
2. Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης των αγροτών.
3. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτά. Δεν θα ακολουθήσουμε μια λογική να συμφωνούμε κάποια πράγματα σε κάποιους νόμους, ή σε κάποια χαρτιά και μετά στην εφαρμογή να τα ανατρέπουμε. Ολα αυτά θα εφαρμοστούν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, διαλύοντας τις αυταπάτες σχετικά με τα περί, δήθεν, ηπιότερης εφαρμογής του 3ου Μνημονίου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2006-2013 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την EUROSTAT μειώθηκε κατά 27,3%!

Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (18/9/14), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013 και δυστυχώς η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τη φορολογική επιδρομή των μέτρων του τρίτου μνημονίου.»

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 30/07/2015 18:44:37

  Αρα, ο Λαφαζάνης αποκαλύπτει το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος,δηλ.''ευρώ ή δραχμή'',''Ευρώπη ή..BRICKS'';και ο Τσίπρας δεν απάντησε.Ενα δημοψήφισμα,τον κίνδυνο του οποίου αντιλήφθηκε μόνο το 38% των πολιτών.

 2. deltaplus avatar
  deltaplus 30/07/2015 21:56:35

  Ρε σεις!!!αυτοι ειναι πολυ φευγατοι!!!αυτοι ειναι και φευγα και πλακωτο......και εχουν και πορτες...εισοδου εξοδου...τι να πω...εγω εχω να κανω μια παρακληση υπαρχει κανεις που να μας εξηγησει εμας τους απλους δημοκρατες τι πραμα ειναι αυτη η αριστερα;;;αυτο το πραμα εγω το καταλαβαινω...ως τη απολυτη απλυτη διανοηση.....πονεσαν τα μυαλα μας και ακρη δεν βγαινει....τι θελουν τι επιδιωκουν;;;ουτε να κυβερνησουν θελουν επειδη δεν ξερουν,ουτε να συννενοηθουν μπορουν με κανενα ουτε και μεταξυ τους...τι ζουμε;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ deltaplus 31/07/2015 07:47:42

   Ο Λαφαζάνης θέλει άλλη δικτατορία,του προλεταριάτου. Μη φας,έχουμε γλαρόσουπα.

   • Eva avatar
    Eva @ ψυχραιμια 31/07/2015 09:54:20

    Οταν ο κυριος Λαφαζανης θα μοιραζε τα φραγκα στο λαο θα εδινε και σε μενα την ανεργη?

    • deltaplus avatar
     deltaplus @ Eva 31/07/2015 14:45:38

     Οχι, θα εκανε κι'εμενα ανεργο.

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ deltaplus 31/07/2015 13:53:20

   θέλουν να κυβερνούν ώστε να έχουν εξουσία και να αντιπολιτεύονται τις απόψεις τους ώστε να μην χάνουν σε λαόφιλία ώστε να παραμείνουν όσο δυνατό περισσότερο στην εξουσία!! Επίσης θέλουν να δημιουργήσουν κομματικό κρατικοδίαιτο στρατό και να ελέγξουν κάθε μέσο διότι γνωρίζουν ότι η ανεπάρκειά τους είναι προφανής για κάθε αντικειμενικό παρατηρητή. Τέλος θέλουν να επιβάλουν σκληρή καταστολή και φτωχοποίηση σε όλους τους υπόλοιπους ώστε να είναι ελκυστικές οι ξένες επενδύσεις που θα διατηρήσουν τον στρατό τους κι έτσι αυτοί θα μπορούν να συναλλάσσονται και να αποκομίζουν επιπλέον κέρδη, ακριβώς όπως γίνεται στη λαϊκιά δημοκρατία της Κίνας!!! Γι αυτό μας φαίνονται λίγο ...ασαφείς οι ασαφαλαζανισμοί!!! Γιατί μέχρι να μην μπορούμε να αντιδράσουμε θα πρέπει να νομίζουμε ότι σκέφτονται το ...καλό μας!!! κατανοητό????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.