12/06/2008 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

In memoriam του μπακάλη και της δραχμούλας

Γράφει αναγνώστης μας από την Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα μπακάλικα και κάνουν ό,τι θέλουν τα σούπερ μάρκετ. Πριν από μια εβδομάδα, αγόρασα μια 6αδα νερό Κ… από το μπακάλικο που υπάρχει απέναντι από την Ροτόντα και την πλήρωσα 1.70. Λέω εντάξει. Στη μεγάλη αλυσίδα που λέγεται C… πλήρωνα 1,50 την 6αδα. Μια διαφορά 0,20, δεν είναι και πολλά για ένα μπακαλικάκι που άξια στέκεται στα πόδια του με όλα αυτά τα μεγαθήρια που έχουν κατακλείσει την αγορά και έχουν εξαφανίσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα λοιπόν ξύπνησα και είπα να πάω να κάνω τα ψώνια μου στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μ….
που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου. Βρέθηκα προ εκπλήξεως όταν πλήρωσα για μια εξάδα από το ίδιο νερό το ποσό των 2,21 (!!!). Και ερωτώ: Ποιος ευθύνεται κύριοι γι αυτήν την διαφορά των 0,51 ανάμεσα στο μπακάλικο και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ; Ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για την ακρίβεια; Μήπως τελικά πέσαμε θύματα στο δόλωμα που μας έβαλαν πριν από λίγα χρόνια; Ναι πέσαμε θύματα ….τσιμπήσαμε !!! Αναγκάστηκαν να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις και τώρα κόβουν και ράβουν μόνοι τους, όπως αυτοί θέλουν. Μας αδειάζουν τις τσέπες. Ας αντιδράσουμε ….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mavros avatar
  mavros 12/06/2008 14:19:37

  γειά,

  Μα θα κατέβουμε, δεν είναι εκεί το θέμα.
  Το θέμα είναι να μην σταμάτησουμε με τα πρώτα ψίχουλα που θα πετάξουν.
  Θέλει καθαρές θέσεις με επιχειρηματολογία και προοπτική η μάχη κόντρα σε ετούτο εδώ το κατεστημένο που περιέγραψες
  Το οτι θα πούμε το νερό, νεράκι, δεν αμφισβητείται για παράδειγμα.
  Το αν θα το πούμε λόγω κόστους ή λόγω ελλείψη του είναι ένα θέμα που σηκώνει κουβέντα...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/06/2008 15:20:01

  αγοράζουμε μερίδο αγοράς με καλές τιμές και υποσχέσεις ευτυχίας, και όταν είμαστε ολιγοπώλιο ανακτούμε τα χαμένα κέρδη και κάτι παραπάνω.

  Το κακό με τέτοια οιλγοπώλια είναι ότι είναι και ολιγοψώνια. Πληρώνεις μετρητά στο ταμείο, πληρώνει το supermarket τον προμηθευτή του μετά 120 μέρες, και σιγά σιγά μηδενίζει τις ντόπιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ...βελγικές ή τις γαλλικές. Είμαι υπέρ της απόλυτα ελεύθερης αγοράς, όπου όμως κοστολογούνται όλες οι παράμετροι. Μία από τις παραμέτρους που έχει περάσει στο τσάμπα, είναι η ανάγκη τοπικών ιθαγενών να υπάρχουν.

  Είδες φίλε Προφήτη, (που σε έχω χάσει και μου λείπεις); Έρχομαι στα δικά σου λόγια, και με το δικό μου μοντέλο.

 3. ant avatar
  ant 12/06/2008 15:20:20

  Το Ευρώ ήταν η μεγαλύτερη (και μάλιστα νόμιμη) απάτη του αιώνα. Επίσης ιδιοφυής ιδέα ήταν τα κέρματα των 1 και 2 € (στις Η.Π.Α. πολλές φορές προσπάθησαν να τους περάσουν κέρματα του 1$ αλλά εκεί είναι πιο έξυπνοι και δεν μάσησαν). Αν φανταστείς πως έχεις "ψιλά" ένα (σχεδόν) πεντακοσάρικο/χιλιάρικο..

 4. gnikos avatar
  gnikos 12/06/2008 15:28:57

  Από την άλλη οι προμηθευτές δεν κρατάνε ισορροπία στις τιμές.
  Στις αλυσίδες ξεβρακώνονται και στα μπακάλικα πουλάνε με τιμές λιανικής.
  Πώς αντέχουν ακόμα και αυτά τα λίγα που μείνανε η ψυχή τους το ξέρει.
  Απλώς δεν θέλει καμία αλυσίδα να τα αγοράσει και δεν ξέρουν και τίποτα άλλο να κάνουνε.
  Και τους κυνηγάει και η εφορία από πάνω.

 5. LEON avatar
  LEON 12/06/2008 16:14:42

  Φίλος μου μπακάλης, ό κυρ-Παναγιώτης, μού έδειξε τά τεφτέρια του καί έπαθα πλάκα...
  Μιλάμε γιά χρέη 200,400,700 έως 900 ευρώ από συνταξιούχους τής γειτονιάς, οί οποίοι μόλις πάρουν τήν συνταξούλα τρέχουν νά ξοφλήσουν καί από τήν επομένη τά ίδια...
  Καί χωρίς τόκους καί επιτόκια...

 6. Αούα Ουάου avatar
  Αούα Ουάου 12/06/2008 16:37:45

  Αφού τα βρήκες 2.11, γιατί τα πήρες; Να πας πίσω σε εκείνο που τα είχε 1,50... 1,70

  Η κλάψα για τους και τις μικρομεσαίες κλπ γραφική ακούγεται , δείχνει και είναι σήμερα

  τη δεκαετία του 50 προετοίμαζες το γιο σου, να συνεχλίσει την αγροτική/κτηνοτροφική ενασχόληση που είχες ετοιμη-στρωμένη..
  Τη δεκαετία του 80 προετοίμαζες το γιο σου να γίνει λογιστής, στέλεχος, ...

  ΔΕ ΓΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΈΧΕΙς ΌΛΑ

 7. Αούα Ουάου avatar
  Αούα Ουάου 12/06/2008 16:41:08

  μπαίνει ένα ερώτημα. γιατί όλες αυτές οι καταναλωτικές κινήσεις, δε στήνουν το δικό τους σ/μ , όπως ο στρατός, η αστυνομία κλπ.

 8. exon avatar
  exon 12/06/2008 19:48:02

  οι ενώσεις καταναλωτών που έχουμε είναι άνευρες, άτολμες και χωρίς φαντασία. η κίνηση που έκαναν οι κουκουλοφόροι στα εξάρχεια ήταν πολυ πιο αποτελεσματική (επικοινωνιακά) από όλα τα χαζο-μποικοτάζ που περνάνε συνήθως στα ψιλά γράμματα και κάνουν τις επιχειρήσεις να ξύνουν τα απαυτά τους από τον τρόμο....
  αν είναι να γίνει μποικοτάζ πρέπει πάνω απο όλα να είναι εντυπωσιακό και να "ακουστεί". πάμε να μποικοτάρουμε την συναυλία της madonna (προιόν δεν είναι και αυτή? και μαλιστα στην ελλάδα έχει τα ακριβότερα εισιτήρια από όλη την ευρώπη), να ακυρωθεί να πω μάλιστα... μόνο όταν το συνδιαζουμε με χαβαλέ οι έλληνες γινόμαστε αποτελεσματικοί.

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/06/2008 19:58:52

  είμαστε γονατισμένοι γιατί ακόμα «έχουμε», και το χειρότερο «χρωστάμε», και (ευτυχώς) είμαστε ακόμα μακρυά από την «απόλυτη απελπισία» την οποία απεύχομαι.

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/06/2008 20:03:54

  Φίλε Αρχαιοπτέρυγα, τώρα είδα το σχόλιο σου.
  Κοίτα, παλιά λέγαμε "Καλός ο Καπιταλισμός αλλά χωράει λίγους".

  Οι απόλυτα ελεύθερες αγορές θέλουν απόλυτα μορφωμένους και οικονομικά ισχυρούς πολίτες.

  Επειδή αυτό ποτέ δεν ισχύει, η απελευθέρωση των αγορών είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τα λιοντάρια και ταυτόχρονα να κουτσαίνεις τις αντιλόπες : δεν θα μείνει ούτε μία.

 11. gian.gko avatar
  gian.gko 12/06/2008 20:07:25

  Ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για την ακρίβεια;
  ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!!!ΕΣΥ!!ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑΚΙ...ΑΧ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑΚΙ...
  ΣΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΑΕΙ 70 ΔΡΑΧΜΟΥΛΕΣ ΠΑΝΩ ΚΙ ΕΣΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ???
  ΑΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑΚΙΑ...Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΤΕ Ο ΒΙΑΣΤΗΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΗ ΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΝ...ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ...
  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ!

 12. LEON avatar
  LEON 12/06/2008 22:18:42

  @ gian.gko

  Καλώς τόν..οικονομολόγο από τό "εξωτερικόν"..

  Δηλαδή..άν κλείσουν τά μικρομάγαζα θά πέσουν οί τιμές στά σούπερ μάρκετ..

  ..κι'άν κλείσουν καί τά μάτια μας..θά ανέβουν οί μισθοί..

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/06/2008 04:41:39

  και πάλι δίκιο έχεις Προφήτη. Το ίδιο με σένα λέω όταν παραδεχομαι ότι η αποτελεσματικότητα της αγοράς αποτυγχάνει επειδή η πληροφόρηση διαχέεται άνισα...Δεν πάω να αποδείξω ορθότητα συστημάτων, απεναντίας, ταύτιση απόψεων ψάχνω, και τις ατέλειες στις παραδοχές μου και τα λάθη στις ερμηνείες τους.

 14. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/06/2008 15:35:44

  ΧΑΙΡΕΤΕ, ω, ΣΥΝ-τροφοι!

  "Οι δηλώσεις του επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας της Κούβας Κάρλος Ματέου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: η Κούβα εγκαταλείπει το σύστημα της ίσης αμοιβής για κάθε εργαζόμενο, σύστημα που εγκαθίδρυσε ο Φιντέλ Κάστρο το 1959, και εφεξής οι εργαζόμενοι, με πρώτους τους δημοσίους υπαλλήλους, θα αμείβονται με βάση την προσφορά και το παραγόμενο από αυτούς έργο. «Το σύστημα της ίσης αμοιβής δεν είναι πλέον… βολικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «σύντροφος» Ματέου!",

  (από το "e- Πρώτο Θέμα").

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.