#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2013 10:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

IIF: Τρεις φορές σκληρότερο το ελληνικό από το ιρλανδικό πρόγραμμα

[caption id="attachment_208270" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: "Ημερησία""][/caption]

Την ίδια στιγμή που κάποιοι «παπαγάλοι» διατείνονται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται προ αδιεξόδου αφού ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις, μια έκθεση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καν νόημα να διαπραγματεύεσαι διότι δεν καταλήγει πουθενά. Ότι κι αν κάνεις ο ρόλος της τρόικας θα είναι τιμωρητικός. Η έκθεση του IIF αναφέρει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι τρεις φορές σκληρότερο από εκείνο της Ιρλανδίας.

Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία. Ακόμη, αναφέρεται πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Αυτό -αναφέρει το IIF- αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος  και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας στα πλαίσια του PSI.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%. «Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά», σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικής πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία δεν ξεπερνούσε το 0,5.

Τέλος, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.

Σοκ, αν και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το Μνημόνιο δε στέκει στα καλά του και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με το φάσμα της χρεοκοπίας είτε με τον εκβιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όμως, το γεγονός ότι ακόμη και σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις που θεωρητικά ήταν «εύκολες» αφού δεν υπήρχαν μειώσεις μισθών και συντάξεων, η τρόικα ήταν τόσο σκληρή, δείχνει ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Το σκληρότερο πρόγραμμα που επιβλήθηκε ποτέ επιβεβαιώνει όσους λένε ότι προσπαθούν να γονατίσουν την Ελλάδα, είτε ως παράδειγμα για τους άλλους είτε για τιμωρητικούς λόγους.

Κι επιβεβαιώνουν τον Σαμαρά που έλεγε ότι αν τη βγάλουμε καθαρή μέχρι το καλοκαίρι, από Σεπτέμβρη και μετά θα πάμε καλύτερα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, πρέπει η Σύνοδος Κορυφής αλλά και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να μπει σε άλλη βάση. Και να μας πουν ξεκάθαρα οι δανειστές: Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να κάνουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα; Θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία;

Τότε γιατί της έδωσαν τόσα δανεικά;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 14/03/2013 10:29:50

  είπαμε λάθος συνταγή, καιρός να αλλάξει το μενού

 2. blue nile avatar
  blue nile 14/03/2013 11:04:49

  Το σκληρότερο πρόγραμμα που επιβλήθηκε ποτέ παραμένει ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα με θέμα το πως σε μια δημοκρατική ευρωπαική χώρα θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο μισανθρωπικός νεοφιλελευθερισμός του Φρίντμαν και των αγοριών του Σικάγο, που εφαρμόστηκε στην Χιλή επί Πινοσέτ, στην Αργεντινή επί Βιντέλα και στο κατεχόμενο Ιράκ. Με Γερμανικό άρωμα επεκτατικής επιβολής αυτή τη φορά.
  Τα μετριοπαθή στοιχεία του IIF δεν αφήνουν περιθώρια για το τι μας περιμένει αν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το μνημόνιο.
  Γιατί είναι αδύνατο με τέτοια συρρίκνωση του ΑΕΠ να προσπαθούμε να δημιουργούμε τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα που ζητάει η τρόικα ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε τα παλιά και τα νέα χρέη.
  Ο Σαμαράς το πήγε καλά μέχρι εδώ.
  Παρά όλες τις απώλειες κατάφερε και αγόρασε πανάκριβα χρόνο.
  Παράλληλα δημιούργησε ένα έστω και πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Όμως τώρα δεν έχει άλλα περιθώρια.
  Με την κοινωνία στα άκρα και με ολοφάνερη την πλήρη αποτυχία του προγράμματος είναι μάταιο το να προσπαθεί να βαδίσει φορώντας τα παπούτσια της τρόικας και των πολιτικών της εντολοδόχων.
  Η λύση είναι μία.
  Σύγκρουση με την τρόικα.
  Καταρχήν δεν κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας η μη καταβολή της δόσης που θα άφηνε ξεκρέμαστους μισθούς και συντάξεις.
  Υπάρχει το πλεόνασμα γι'αυτά.
  Η δόση πάει σχεδόν όλη στις τράπεζες που έτσι και αλλιώς είναι χρεωκοπημένες και τελικά η συνέχιση της λειτουργίας τους, είτε ανακεφαλαιοποιηθούν από αυτή την δόση είτε όχι επαφίεται στην ΕΚΤ που ήδη καλύπτει τις καθημερινές ταμειακές τους ανάγκες.
  Οπότε η διάσωση των τραπεζών έχει απευθείας να κάνει με την πολιτική βούληση της Ευρώπης να παραμείνουμε στην ευρωζώνη.
  Επειδή είναι αδύνατο να εκδιωχθούμε τώρα χωρίς να γκρεμιστεί όλο το ευρωπαικό οικοδόμημα και επειδή η Μέρκελ έχει εκλογές που θέλει να πάει σ'αυτές με ηρεμία τίποτα δεν θα πειράξει τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.
  Άρα η στιγμή είναι κατάλληλη για να στυλώσουμε τα ποδάρια.
  Επαναδιαπραγμάτευση τώρα και εφόλης της ύλης.
  Θα το δείτε ότι θα την δεχτούν αρκεί να καταλάβουν ότι δεν κάνουμε πίσω.

  Γιατί πλέον η εμμονή στο τροικανό πρόγραμμα εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ότι η απαλλαγή απ'αυτό.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ blue nile 14/03/2013 15:08:00

   Τό διάβασα πού τό ἔγραψες κι ἐχθές σέ ἄλλη ἀνάρτηση καί συμφωνῶ μαζί σου,ὅμως ὁ Σαμαρᾶς γιά ἕνα τέτοιο ἀποφασιστικό βῆμα θά μπορεῖ λές νά ἔχει τήν πλήρη στήριξη τῶν συνεργατῶν του,τοῦ Στουρνάρα ἐν προκειμένω καί τῶν συναιτέρων στή συνέχεια;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ blue nile 14/03/2013 17:37:33

   blue nile πολυ σωστα οσα λες για καθε σκεπτομενο Ελληνα που στιβει το μυαλο του να βρει λυση. Δεν σε προβληματιζει ομως το γεγονος οτι οι ηγετες ενω θα επρεπε να παιζουν στα δαχτυλα το timing των σωστων αποφασεων και κουμπιων, τυρβαζουν περι αλλοτριων; Συνεχεια ειμαστε απο πισω απο μια σωστη στιγμη για να πιεσουμε, που φευγει τελικα και δεν γινεται τιποτα και η χωρα νωθρα οδευει προς τη καταστροφη....

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ blue nile 15/03/2013 00:14:11

   blue nile -
   η λιτοτητα πρεπει να χαλαρώσει και να δημιουργηθουν θεσεις εργασιας
   το συντομοτερο - αλλιως δεν εχουμε ελπιδα
   δεν υπαρχουν όμως και περιθωρια συγκρουσης με τους έξω
   οχι σ'αυτη τη φάση
   ο Σαμαράς καταφερε να αποκαταστησει σε σημαντικο βαθμο την αξιοπιστια της χώρας
   το κεφαλαιο αυτο πρεπει να το χρησιμοποιησει την καταλληλη στιγμή
   η στιγμη δεν ειναι τώρα (ακυβερνησια στην Ιταλια, προεκλογικη περιοδος Γερμανια, Κυπρος στο τραπεζι)
   αυτα που μπορει υποθετικα να κερδισει πηγαινωντας 'all in΄ τωρα ειναι λίγα (πιστευω οτι δεν υπαρχει κατι να κερδιθει τωρα ουτε ειναι ξεκαθαρο με ποιον παιζεις)
   ενδεχεται βεβαια να τον προλαβουν αρνητικες εξελιξεις και να μην πει το all in ποτε..
   το στοιχημα του Σαμαρά ειναι να σταθεροποιησει την κατασταση στο εσωτερικό
   εχω την αισθηση πως η Τροικα ήδη επιτρεπει πολλα να γλυστρανε κατω απο το τραπεζι χωρις να γινεται θεμα..
   αν καταφερει να αλλαξει τις συνθηκες στη χωρα και να κρατηθει για ακομα ενα εξαμηνο..οι προοπτικες για κατι θετικο θα ειναι σαφεστατα βελτιωμενες
   σ'αυτη τη χρονικη διασταση παιζονται αυτα τα παιχνιδια - δυστυχώς
   εξι μηνες ειναι αιωνιοτητα για τις 400,000 οικογενειες χωρις εργαζομενο μελος
   γι'αυτο πρεπει να δρασει στο εσωτερικό - άμεσα

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/03/2013 12:01:13

  "Τότε γιατί της έδωσαν τόσα δανεικά;"

  Το λέω εδώ και καιρό, έχει "μαλλιάσει" η γλώσσα μου, που λένε στο χωριό μου.

  Χρέος=δουλεία (των γνωστών υποζυγίων)
  Υψηλό χρέος=γεωπολιτική υποταγή

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ Νίκος Αργεάδης 14/03/2013 13:16:01

   Ναι.

 4. Nik63 avatar
  Nik63 14/03/2013 13:48:58

  @Νίκο Αργεάδη: Ξαναγράψτε το, για να το διαβάσουν όλοι....

 5. ΝΠ avatar
  ΝΠ 14/03/2013 17:03:08

  Ο ευρωσκεπτικισμός μεγαλώνει.
  Δε μας άξιζε τέτοια μοίρα...
  σύγκουση...με ποιές συμμαχίες;

 6. blue nile avatar
  blue nile 14/03/2013 18:11:15

  Δεν είναι τόσο το πρόβλημα ο Στουρνάρας Κυθήριε.
  Θεωρώ, και μπορεί να'χω λάθος, ότι ο Σαμαράς θέλει να το πάει το πράμα μέχρι το καλοκαίρι που τότε όλα λίγο πολύ υποτονούν και να περιμένει μετά την εκλογική επικράτηση της Μέρκελ με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η μονόπλευρη λιτότητα με την Γερμανική συναίνεση.
  Τώρα που έχει πέσει στο τραπέζι του ευρωπαικού διαλόγου το καυτό κι επικίνδυνο θέμα της ΑΟΖ είναι λογικό να θέλουμε να δείχνουμε καλή συμπεριφορά και συμμόρφωση στις επιταγές της τρόικας.
  Όμως μήπως σε αυτή την προσπάθεια ο Σαμαράς κάψει το πολιτικό του απόθεμα;
  Ρήνα εγώ μπορώ να γράφω ότι θέλω...
  Όμως η ευθύνη που θα έχει η κυβέρνηση για την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για την κόντρα με την τρόικα είναι πολύ σοβαρή.
  Για να δούμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.