Η ώρα της πληρωμής Αλέξη πλησιάζει
17/10/2015 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ώρα της πληρωμής Αλέξη πλησιάζει

Ο Τσίπρας και η παρέα του είπαν ασύστολα ψεύδη, αντέχουν ακόμη αλλά σύντομα θα υπάρξει έκρηξη άνευ προηγουμένου

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα για λίγα ή για πολλά ευρώ. Πουλάνε οικογένειες, μάνες και πατεράδες, φίλους και ιδεολογίες. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν βάζει το χέρι στο μέλι, δεν έχει σχέση με διαπλοκές, σκάνδαλα και μίζες, ας πούμε ότι έχει ακόμη υψηλά το ηθικό πλεονέκτημα.

Τότε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του περνούν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες της χώρας; Γιατί ούτε το ίνδαλμά τους ο Ανδρέας, ούτε καν ο Μητσοτάκης ή ο Γιωργάκης με τα «λεφτά υπάρχουν» αλλά και ο Καραμανλής με την «επανίδρυση του κράτους» δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους; Μαθητούδια είναι όλοι οι παραπάνω μπροστά στον δάσκαλο του ψεύδους και της μαζικής αποχαύνωσης.

Έχει αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες; Έχει πάρει να διαβάσει τα μέτρα που πέρασαν αλλά και οι λαμογιές που δεν πέρασαν την τελευταία στιγμή με τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή;

Και το κυριότερο: Έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτά που ψηφίστηκαν χθες με μια απώλεια βουλευτή δεν είναι ούτε τα μισά από τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε ο Τσίπρας προκειμένου να πάρει τη δόση των 2 + 1 δις η Ελλάδα αλλά και των 15 δις για τις τράπεζες;

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάποιοι λένε ότι θα αλλάξει η ζωή μας, αλλά ακόμη δεν έχουν δει τι έρχεται στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο. Κι αν χθες ψηφίστηκαν μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή σε λίγες ημέρες θα πρέπει να εκδοθούν εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που θα διαλύσουν την κοινωνία. Μέσα στο Νοέμβριο, και πριν την αξιολόγηση της 15ης Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν περάσει μέτρα – σοκ. Έρχεται κατ’ αρχάς το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα στηριχθεί στο πόρισμα της επιτροπής Σοφών του Κατρούγκαλου. Όσο σοφός είναι ο κύριος 12% που ως δικηγόρος έκανε τα πάντα για να διαλύσει το σύστημα, τόσο σοφοί είναι κι αυτοί που επέλεξε. Τότε ο κόσμος θα καταλάβει π.χ. τι είναι να σου κόβεται η σύνταξη ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι μπορεί να χαθούν έως και… 3 συντάξεις το χρόνο για ορισμένους ενώ σιγά – σιγά καταργείται και το επικουρικό, επομένως θα πληγούν οι μη έχοντες.

Για να μην πούμε για όσους μετρούσαν…εβδομάδες για να βγουν στη σύνταξη. Από τις 19 Αυγούστου όσοι δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα θα πρέπει να εργαστούν από 2 μήνες έως… 17 χρόνια περισσότερο για να βγουν στη σύνταξη. Και θα πάρουν βεβαίως σύνταξη εντελώς πετσοκομμένη, στα όρια τη φτώχειας.

Πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, οι μειώσεις θα κυμανθούν από 20% έως 30% στις υψηλές συντάξεις καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Έτσι , για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 1.300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3.900 ευρώ (μείωση 25%) . Δηλαδή θα χάσει 3 συντάξεις ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη.

Ωστόσο οι απώλειες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 752 ευρώ ετησίως (δηλαδή χάνεται μία μέση σύνταξη το χρόνο) αν θεωρήσουμε μονόδρομο, ελλείψει ισοδύναμων, τα εναπομείναντα 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνται για καλυφθεί ο στόχος του μνημονίου για το 2016 να συγκεντρωθούν από τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ (το σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχεται σήμερα σε 930.000.

Κι αν νομίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι τη γλίτωσαν τους πληροφορούμε ότι έρχεται και γι’ αυτούς ψαλίδι μέσα στο 2016 λόγω του ενιαίου μισθολογίου.

Και να ήταν μόνον αυτά. Οι φόροι που θα επιβληθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις θα τσακίσουν την κοινωνία. Ακόμη και ο ΕΝΦΙΑ που δεν αλλάζει φέτος είναι η κανονική κλοπή αφού, κατά παράβαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση δεν άλλαξε τις αντικειμενικές αξίες.

Μέσα στο Νοέμβριο θα έρθει και νέο φορολογικό που θα αλλάζει τους συντελεστές φορολόγησης. Έχεις 25-30 χιλιάδες εισόδημα και πάνω; Είσαι πλούσιος και θα σε τσακίσει η αριστερή κυβέρνηση η οποία έχει ως βασικό στόχο τη συμπίεση όλων προς τα κάτω. Αντί να κάνει αναπτυξιακή πολιτική και να αυξήσει το εισόδημα των χαμηλών στρωμάτων, φέρνει ύφεση και κόβει από τη μεσαία τάξη για να κάνει τους πάντες φτωχούς.

Εκτός από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα θα γίνουν ακριβότερα ως προς τη χρήση τους, ειδικά τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όσα απαλλάσσονταν από τέλη. Τώρα θα πληρώνουν κι αυτά ενώ σκέπτονται να φτιάξουν και δακτύλιο έναντι… αμοιβής. Το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να μειώσουν τα τέλη στα παλαιά και μεγάλα αυτοκίνητα ώστε να μειωθεί ο ρυθμός κατάθεσης πινακίδων.

Και με τα νέα προπαιτούμενα θα έρθει και η φορολόγηση των αγροτών ή το άνοιγμα των επαγγελμάτων με δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς να είναι ήδη στα κάγκελα.

Βάσει του σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Όμως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αλλά ακόμη κι αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο τώρα θα τον ξαναβρούμε μπροστά μας σύντομα. Ήδη οι δανειστές ρίχνουν σπόντες ζητώντας νέα μέτρα για μετά το 2016. Η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζεται ισχυρή αλλά ουσιαστικά είναι σα να μην κέρδισε πριν μηνός τις εκλογές. Υπουργοί και βουλευτές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όμως είναι αργά, ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και κάποια στιγμή θα τους πετάξει με τις κλωτσιές.

Διότι αν αρχίσουν και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα του μνημονίου, ακόμη κι αν σωθούν οι τράπεζες, ακόμη και αν περάσουμε την αξιολόγηση, θα έχει καταρρεύσει όλη η ελληνική κοινωνία.

Ο Τσίπρας και η παρέα του είπαν ασύστολα ψεύδη, αντέχουν ακόμη αλλά σύντομα θα υπάρξει έκρηξη άνευ προηγουμένου. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, βλέπει που πάει η κατάσταση, ακούει ότι θα έχουμε ύφεση πάνω από 2% και του χρόνου, ενώ η ανεργία θα αυξάνεται. Το σκηνικό κατάρρευσης παντού είναι πλέον περισσότερο εμφανές από οτιδήποτε άλλο.

Η ώρα της πληρωμής Αλέξη πλησιάζει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 18/10/2015 17:54:34

  Αν κάποιος συνταξιούχος προσδοκούσε 13 σύνταξη αντί να ελπίζει ότι θα συνεχίσει να παίρνει κάτι από αυτά που παίρνει σήμερα, σίγουρα έχει μεγάλο πρόβλημα με την πραγματικότητα. Υπάρχουν μια σειρά από ασθένειες που μπορούν να παίξουν όμως τον ρόλο του ελαφρυντικού.
  Μεγαλύτερο φυσικά πρόβλημα έχει η κυβέρνηση. Και εδώ δεν υπάρχουν ελαφρυντικά πλην της μωρίας.
  Θα ήταν αφάνταστα διασκεδαστική η ανακάλυψη της πυρίτιδας από την μεριά της αν δεν θα είχε αμέτρητα θύματα η πορεία της προς το ίδιο αδιέξοδο που συνάντησε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πριν από 50 χρόνια. Κι όμως γίνεται να αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές και ταυτόχρονα να μειώνονται τα έσοδα. Μυστήρια πράγματα :-)

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 18/10/2015 20:44:33

  Οι υποσχέσεις και οι φόβοι του Τσίπρα

  Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι η χώρα σας δεν σώζεται με τίποτα; Ήταν το ερώτημα του Αμερικανού συναδέλφου, ύστερα από μισής ώρας συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας, όπου ήταν έκδηλη η χαρά του για τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τον παρακολούθησε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με νέες ιδέες και με όρεξη για δουλειά.

  Από μακριά (και από ψηλά ίσως) τα πάντα είναι πολύ όμορφα. Αλλά όταν ερευνά κάποιος από κοντά ή όταν βρίσκεται μέσα σε καταστάσεις και κοντά σε πρόσωπα, αντιλαμβάνεται την κατάσταση διαφορετικά. Βεβαίως και είναι νέος ηλικιακά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και αναμενόμενο είναι να έχει φρέσκιες ιδέες. Το δεύτερο, λοιπόν, ερώτημα που τίθεται είναι αυτό: Μπορεί να τις υλοποιήσει;

  Σε ό,τι αφορά την πρώτη απορία του Αμερικανού συναδέλφου, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ποιός μπορεί να γνωρίζει ποιά άλλη έκπληξη μάς ετοιμάζουν οι δανειστές. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση εξελίσσεται εκρηκτική και σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα, η χώρα θα ξαναβρεθεί στη γωνία και σε πολύ πιό δεινή θέση. Διότι η πολυπόθητη επανεκκίνηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει με ένα ακριβό νόμισμα όπως είναι το ευρώ..

  Από την άλλη, με τη δικαιολογία του Προσφυγικού, που όντως είναι πρόβλημα, αλλά το δημιουργεί η Τουρκία, όχι η Ελλάδα, η κερκόπορτα του Αιγαίου μπορεί να ανοίξει για την Άγκυρα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία με το νέο σχέδιο «διευθέτησης» θα μπορούσε να τεθεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

  Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αντιστάσεις στην Αθήνα δεν είναι ισχυρές πιά.. Και όποιοι δεν αναλύουν επιδερμικά την πολιτική και οικονομική κατάσταση, το διακρίνουν διά γυμνού οφθαλμού. Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε σε όλους τους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε για να εξέλθει η χώρα από την κρίση. Και αυτό επειδή φοβάται και αυτά που έρχονται στο διπλωματικό πεδίο.

  Οι Ευρωπαίοι δανειστές, για να κρύψουν τα λάθη τους στο Προσφυγικό, στα θέματα οικονομίας και άλλα ζητήματα, θα μπορούσαν να θυσιάσουν ξανά την Ελλάδα. Άλλωστε, είναι η πιό εύκολη «επιλογή» τους..

  Μιχάλης Ιγνατίου, ethnos.gr | 18-10-2015

 3. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
  ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 19/10/2015 08:08:41

  Οι Αμερικανοί, όπως φαίνεται και απο τις παρεμβάσεις τους στην Ε.Ζ. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ το Grexit πάσει θυσία, και θα πιέζουν (για να τους διευκολύνουν) τους Γερμανούς , ώστε να αποδεχτούν τελικά την αναδιάρθρωση (για να μην το πούμε κούρεμα) του Χρέους. Σε καμμία περίπτωση δεν θα αφήσουν και την Ελλάδα (που ανέκαθεν είναι δική τους) στα χέρια της Ρωσίας, όπως έκαναν με την Γεωργία-Οσετία και την Ουκρανία-Κριμαία, (που ποτέ δεν ήσαν δικές τους)...
  Οι Ευρωπαίοι δανειστές, για να κρύψουν τα λάθη τους στο Προσφυγικό, στα θέματα οικονομίας και άλλα ζητήματα, θα μπορούσαν να θυσιάσουν ξανά την Ελλάδα, μόνο στην απίθανη εκείνη περίπτωση που οι Αμερικάνοι, σε μιά νέα Γιάλτα, δώσουν την Ελλάδα στη Ρωσία για χάρη των (Fuck the Eurozone!)"αγαπητών τους συμμάχων" . Αυτό δεν σημαίνει οτι για μας θα είναι και πολύ καταστροφικότερο απο την συνέχιση των μνημονίων για άλλα 5 τουλάχιστο χρόνια ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.