#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Siemens κοροϊδεύει ανοικτά την κυβέρνησηΞεπερνάει τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για να μπεί ταφόπλακα στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, είναι διάτρητοι και αποικιοκρατικού τύπου, η γερμανική εταιρεία λέγει και κατάφωρα ψεύδη όσον αφορά στο θέμα των -δήθεν- επενδύσεων για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Το Antinews βέβαια, επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens είναι το λιγότερο προβληματική (βλέπε: http://www.antinews.gr/2012/08/25/176147/). Τώρα όμως, έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την αθέτηση των συμφωνηθέντων προτού καλά-καλά μπούν οι υπογραφές από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, στη βιομηχανία ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ στο Βασιλικό Ευβοίας, όπου το πλειοψηφικό πακέτο (48%) κατέχει η Siemens, έχουν ήδη αρχίσει από τον Ιούνιο απολύσεις καθώς και μαζικές -και  μεγάλες- περικοπές των επιδομάτων των πάνω από 350 εργαζομένων. Ειδικότερα, 27 «οικειοθελείς απομακρύνσεις» τον Ιούνιο, 10 απολύσεις τον Ιούλιο, άλλες 10 που ήταν να γίνουν τον Αύγουστο, σχεδιάζονται για το Σεπτέμβριο, και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια, σύμφωνα με το συνδικάτο των εργαζομένων. Επίσης, από το καλοκαίρι, η διοίκηση της εταιρείας έκοψε μονομερώς όλα τα επιδόματα που έδιδε προς τους εργαζόμενους, ενώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές, κόβει ακόμα και το δωρεάν γάλα που τους έδιδε. Κι’όλα αυτά στην Εύβοια, σε ένα Νομό που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.

Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Siemens υπόσχεται επενδύσεις για στήριξη και αύξηση της απασχόλησης, αφενός μεν να προβαίνει σε απολύσεις, αφετέρου τα στοιχεία που έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση να είναι ψευδή; Να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ είναι μια από τις εταιρείες που σχεδόν όλη η παραγωγική δραστηριότητά της προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία, σημαντικό ποσοστό (21%) κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο η γερμανική εταιρεία Phoenix. Αραγε, η Εθνική έχει πράξει το παραμικρό για να προστατεύσει τους Ελληνες εργαζόμενους εκεί;

Ανύπαρκτη επένδυση

Προ ημερών πάντως, το συνδικάτο εργαζομένων του εργοστασίου, με στόχο να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας, έστειλε σε όλους τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας σχετική επιστολή. Σε αυτήν αποκαλύπτεται και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της συμφωνίας Δημοσίου-Siemens. Ότι η περίφημη επένδυση που -και καλά- η Siemens την κάνει ως αντάλλαγμα σε αντιστάθμισμα της ζημίας που προκλήθηκε στην Ελλάδα από το σκάνδαλο, δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη “επένδυση” της εταιρείας, την οποία μάλιστα σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Πως λοιπόν, την περιέλαβε μέσα στη συμφωνία ως “αντισταθμιστικό όφελος”;

Ειδικότερα, πρόκειται για την περίφημη επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Ε, στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το συνδικάτο της ΕΒΙΟΠ, είναι ότι τόσο το εργοστάσιο, όσο και αυτές οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ήδη. “Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή”. Αντίθετα με όλα αυτά, ως γνωστόν, στη συμφωνία γίνεται λόγος για “πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων”. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για τη μεταφορά υπάρχοντος εργοστασίου, στο οποίο παράγονται κουζίνες και ψυγεία και η Siemens συμμέτοχος, και όχι για δημιουργία νέου. Πολύ περισσότερο, δεν θα προσλάβουν εργαζόμενους, αλλά θα διατηρήσουν αυτούς που υπάρχουν. Δεν κάνουν λοιπόν, χάρη σε κανέναν, αφού ήταν υπήρξε εδώ και χρόνια επιχειρηματική απόφαση για διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του εργοστασίου.

Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη των εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ, θα διευκρινίσει κάποιος αρμόδιος αν όλα όσα λέγει το συνδικάτο για αυτή την περίφημη “επένδυση” της Siemens ισχύουν ή όχι; Διότι από τη στιγμή που ισχύουν, τότε πρόκειται περί ωμής κοροϊδίας εκ μέρους των Γερμανών.ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Camel avatar
  The Camel 01/09/2012 10:01:18

  Συγγνώμη αλλά γνωρίζετε την κατάσταση των επιχειρήσεων. Αν η επιχείρηση στην Ευβοια μπαίνει μέσα απο που κι ως που προκύπτει οτι δεν θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να μειώσει τα κοστη της και να σταματήσει την αιμορραγία. Δημόσια επιχείρηση είναι όπου πληρώνουν οι υπόλοιποι, δηλαδή τα κορόιδα, για να μην γίνεται μείωση προσωπικού; Αν μάλιστα κρίνω απο το δωρεάν γάλα που δινόταν στους υπαλλήλους της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, κατα 48% θυγατρικής της Siemens, αναρωτιέμαι τι άλλα επιδόματα παίρνουν. Επίσης, οι κάτοχοι του 52% τι έχουν να πουν επι αυτού;

 2. δουρικός avatar
  δουρικός 01/09/2012 10:14:29

  κάτσε να δεις, προσπαθώ να θυμηθώ ποιοι ψήφισαν τον συμβιβασμό και ποιανού κυβέρνησης υπουργός τον υπέγραψε.

 3. Φελίζα avatar
  Φελίζα 01/09/2012 11:05:16

  Στο εργοστάσιο της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ , αν δεν κάνω λάθος, η μερική απασχόληση όπως και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εφαρμόζονται αρκετά χρόνια πριν το 2010. Δεν άκουσα καμία διαμαρτυρία από το σωματείο εργαζομένων τόσα χρόνια όταν μπαινόβγαιναν με δίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις νέοι-ψηφοφόροι , ούτε όταν τα γραφεία στο Βασιλικό λειτουργούσαν μερικές μέρες της εβδομάδας και η παραγωγή με λιγότερες βάρδιες.
  Βέβαια αυτά, δεν έχουν να κάνουν με το δεδομένο σκάνδαλο Ζήμενς.

 4. Ίωνας avatar
  Ίωνας 01/09/2012 15:41:59

  Κανένας δεν κοροϊδεύει, αυτά είναι για τους αφελείς.Από την στιγμή που αποφασίστηκε να χαρίσουν στην siemens αυτά που όφειλε από τα σκάνδαλα στο Ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει καμία κοροϊδία.Τα μεγαλύτερα κορόιδα είαστε εμείς οι Έλληνες πολίτες.

 5. alvita avatar
  alvita 01/09/2012 21:27:46

  Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
  1.Η Ζημενες έκλεισε προ ετών -με το ξέσπασμα του σκανδάλου σχεδόν- το μεγάλο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Ηθελε να το ξεφορτωθεί από πιο πρίν και γι'αυτό είχαν κάνει επαφές στο Μόναχο Κόκκαλης-Γιούνγκερ (αλλοτε πρόεδρος της Ζημενς Ελλας και κατόπιν μέλος του ΔΣ της Ιντρακόμ)-Χριστοφοράκος. Εκ του λουκέτου, πάνω από 1000 εργαζόμενοι άνεργοι.
  2.Το μείζον στο κείμενο είναι ότι αναδεικνύει την επένδυση-απάτη στο εργοστάσιο στου Ρέντη. Είναι απλά μα παρμένη εδώ και πάνω από δύο χρόνια επιχειρηματική απόφαση. Πως είναι δυνατόν να την πλασάρει ως αντισταθμιστικό όφελος στο σκάνδαλο;
  3.Τουναντίον, αντισταθμιστικό όφελος στο σκάνδαλο, θα ήταν να γίνει κάποια επένδυση στην ΕΒΙΟΠ. Εάν έχει πρόβλημα παραγωγικότητας και πωλήσεων το εργοστάσιο, ένας λόγος παραπάνω. Να προβεί η Ζημενς σε εκσυγχρονισμό και να στηρίξει τις θέσεις εργασίας. Οπως ακριβώς και στην περίπτωση του εργοστασίου στου Ρέντη, που από όσο γνωρίζω, θέλει μαζί με έναν τύπο κουζίνας και ένα ψυγείο (όλα για εξαγωγή) να προσθέσει στη γραμμή παραγωγής και έναν ακόμη τύπο, ας κάνει το ίδιο και στην ΕΒΙΟΠ.

  Το να λέγουν κάποιοι ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΙΟΠ καλοπερνούσαν στο παρελθόν -ισχύει, δεν ισχύει, ούτε και με ενδιαφέρει- είναι τρίχες.

  Εάν η Ζημενς θέλει να αντισταθμίσει το κόστος του σκανδάλου της, πρέπει να κάνει ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα που να στηρίζουν τις θέσεις εργασίας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

 6. mezapos avatar
  mezapos 02/09/2012 20:24:29

  Και για να δείτε πόσο εξώφθαλμα κοροϊδεύει η Siemens την Ελλάδα και την κυβέρνηση (άραγε, αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους στη συμφωνία, την έχουν διαβάσει;), ιδού τι γράφει η συμφωνία για την περιβόητη -δήθεν- επένδυση των 60 εκ.ευρώ: "Η Siemens θα ΕΞΕΤΑΣΕΙ την πραγματοποίηση διαφόρων τύπων και μορφών. Μια τέτοια επένδυση, η οποία ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου (σ.σ. σιγά μην είναι νέο) εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκ. που θα οδηγήσει στην απασχόληση 700 ατόμων".

  Η "επένδυση" θα εξεταστεί εάν θα γίνει. Ούτε αυτό δεν είναι σίγουρο. Κι'όμως, πηγαίνουν και υπογράφουν αυτή τη διάτρητη συμφωνία.

 7. STEFANOS avatar
  STEFANOS 04/09/2012 00:51:17

  ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ.ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ΤΕΜΠΟ. ΡΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ,ΑΠΟΛΥΕΙ ΜΕΙΩΝΗ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΥΠΕΡΙΩΡΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. Η ΜΙΖΕΝΣ ΑΛΩΣΤΕ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.