#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/10/2010 19:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Merkel νικήτρια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών

Οι αμφιλεγόμενες προτάσεις της Angela Merkel, για ένα νέο μηχανισμό διάσωσης στην ευρωζώνη, έγιναν τελικά δεκτές από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Μπορεί να έχασε κάποιους φίλους, όμως το όραμά της για  ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης δημοσιονομικών κρίσεων θα επικυρωθεί στις Βρυξέλλες, έστω και αν χρειαστούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Έτσι, η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής έληξε με μια πολιτική νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία δήλωσε πως «μιλώντας εκ μέρους της Γερμανίας, προβάλλαμε τα απαραίτητα ζητήματα…». Οι 27 ηγέτες αποδέχτηκαν κάποιες περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία κρατών μελών της ΟΝΕ, χωρίς όμως να κινδυνεύει το ίδιο το νόμισμα. Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το ταμείο έκτακτης ανάγκης αξίας €440 δισ.   που στήθηκε πρόσφατα με σκοπό να σώζει τυχόν κράτη που θα κινδύνευαν εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.

Ο νέος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να εξετάζει λεπτομερώς τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, και να επιβάλλει πρόστιμα σε παραβάτες, δηλαδή σε κυβερνήσεις που συστηματικά αδιαφορούν για τις οδηγίες που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως τα πρόστιμα δεν θα είναι αυτόματα. Ούτε θα στερείται το δικαίωμα ψήφου κρατών στο Συμβούλιο των Υπουργών, κάτι που ήθελαν οι Merkel και  Sarkozy, αλλά για το οποίο αντέδρασαν έντονα οι υπόλοιποι.

Εν τω μεταξύ, η Merkel εξόργισε τους πολιτικούς της αντιπάλους, και όχι μόνο, με την ιδιωτική συνάντηση που πραγματοποίησε στο Deauville με τον Γάλλο πρόεδρο την 18/10.

Ένα χαρακτηριστικό του νέου μηχανισμού, σύμφωνα με την Merkel, θα είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί κάποιο κόστος για τα παρακινδυνευμένα δάνεια που χορηγούν σε χώρες όπως η Ελλάδα, και πως δεν θα πρέπει να «τη πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι». Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα ολοκληρωθούν στη προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Ο  πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy θα αναλάβει να εξετάσει αν οι απαραίτητες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι αρκετά ασήμαντες, ώστε να μη χρειαστούν δημοψηφίσματα σε κάποιες χώρες μέλη, επί του θέματος.

Πάντως η Merkel πέτυχε ότι πέτυχε δίνοντας την εντύπωση πως είναι αδιάφορη στη κριτική, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Η χώρα της αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των ταμείων διάσωσης, για αυτό και ξεκαθάρισε πως όποιος νέος μηχανισμός, ή θα γίνει με βάση τις γερμανικές οδηγίες ή δεν θα γίνει καθόλου. Και όπως αντιλήφτηκαν πολλοί, η φασαρία για το αν θα στερηθεί η ψήφος από κάποιους δεν ήταν τελικά τίποτα άλλο παρά μια μπλόφα της Merkel. Ήταν ένα κόλπο της Γερμανίας για να πετύχει αυτό που ήθελε, γράφει ο EU Observer.

S.A.-Spiegel

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o παγωτατζής avatar
  o παγωτατζής 29/10/2010 19:41:11

  Ετσι είναι... "πρώτα μαλαγρώνουμε την περιοχή πού θά ψαρέψουμε(για να μαζευτούν), μετά ρίχνουμε τά παραγάδια μας με τά ΄γυαλιστερά ακονισμένα αγκίστρια και τίς fluorocarbon πετονιές(=αόρατες) και περιμένουμε τά ψάρια να μαζευτούν και να τσιμπήσουν.. μετά, και αφού πιαστούν, τά μαζεύουμε όλα και πάμε για ένα καλό τσιμπούσι..."
  Απόσπασμα από "Το ημερολόγιο ενός ψαρά" εκδόσεις ΕΕ , Λισσαβώνα 1997

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 19:45:21

  Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
  Οσο γρηγορώτερα τόσο καλύτερα.
  Οσο μένουμε, μας εξοντώνουν.

  Μηχανισμοί "στήριξης", προϋπολογισμοί με ευρωπαϊκή έγκριση, ευρωπαϊκές οδηγίες για χίλια δυο, "επιδοτήσεις" στην διαφθορά, κάρτες πολίτη και συναλλαγών, άδειες και πιστοποιήσεις για όλα.

  Πρέπει να φύγουμε και να ξαναδούμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να τραβήξουμε.

  Αλλιώς θα χαθούμε μέσα στον πολτό των λαών που ανακατεύουν με το χρυσό κουτάλι των ΜΜΕ, των τραπεζών και των διεφθαρμένων κυβερνήσεων.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 19:51:28

   +1.000.000

   Και με ψέμματα ακόμα αν γίνεται...

   Και να κοπεί ο γερμανικός βήχας εν τη γενέσει του γιατί ο οικονομικός φασισμός ξεπηδάει με πολύ ταχείς διαδικασίες.

  • Μisha avatar
   Μisha @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 19:55:11

   +++++ Θράκα

   Είναι απορίας άξιο πώς δεν τα βλέπουν αυτά τα χάλια οι δικοί μας λεγόμενοι οπαδοί της πατριωτικής δεξιάς.
   Μάς πάνε για κανονική κολιγοποίηση , και οι εκλεγμένοι (έστω με αυτό τον νόθο και , προβληματικής δημοκρατικότητας, τρόπο) έλληνες πολτικοί δεν θα είναι παρά franchisers της Μερκελ.

   Την πατριδα μας πίσω ρε, κι ας τρωγωμεν πέτρες!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 20:58:19

   Μπορεί να μη σχολιάζω, αλλά διαβάζω αρκετά κείμενα στο παρόν μπλογκ, καθώς και κάποια σχόλια, όπως τα δικά σου.

   Δεν ξέρω αν είναι "ορθό" να φύγουμε από την ΕΕ και να αφήσουμε άλλοι να αποφασίζουν για μας. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να αποκτήσουμε τη κυριαρχία μας και τη ανεξαρτησία μας. Επιβάλλεται να αποκτήσουμε και πάλι τη δική μας φωνή. Ως εκ τούτου ο δρόμος για την έξοδο από το ευρώ, είναι μονόδρομος. Μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε την οικονομία μας και την ελευθερία μας. Έτσι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά οι πολίτες και να φάνε ψωμί. Διαφορετικά θα είμαστε βούτυρο στο ψωμί της κάθε Μέρκελ.

   Αυτό για να γίνει όμως, απαιτεί ηγεσία με δέκα οκάδες …… . Δυστυχώς όμως, τέτοιος ηγέτης δεν υπάρχει στον ορίζοντα και το ακόμη χειρότερο, αυτός που μας δήθεν μας κυβερνάει, είναι όχι απλά ολιγοστός, όχι για καρπαζιές, αλλά ….. πώς να το πω …… δεν νογάει …….

   Και έτσι για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία, έγραφα σε κάποια άλλη ιστοσελίδα:

   «Επίσης κανένας δεν θα κάνει τους αναγκαίους συνειρμούς και συγκρίσεις ανάμεσα στη στάση των προγόνων μας στο κάλεσμα της ιστορίας στις 28 Οκτωβρίου 1940 και στη συμπεριφορά τη δική μας σήμερα, που αφ’ ενός διαπραγματευόμαστε με τη Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αφ’ ετέρου για να σώσουμε δήθεν τους μισθούς τις συντάξεις τις καταθέσεις και τα ομόλογά μας, δεχθήκαμε ασυζητητί τη παραίτηση μας από την ασυλία που απολαμβάνουμε σαν κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και την εκχώρηση μέρους της διακυβέρνησης της χώρας στους γκαουλάιτερ του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ή ακόμη χειρότερα, να ακούμε το πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι είμαστε χώρα μειωμένης κυριαρχίας και να μη διαμαρτύρεται κανείς».

   Αγαπητέ φίλε εκ Θράκης συνέχισε να γράφεις. Σιγά – σιγά, όλο και αυξάνονται οι Ευρωσκεπτικιστές και αυτό αποτελεί τη μόνη ελπίδα.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 23:06:31

   Είναι αλήθεια ότι ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξάνεται όσο πηγαίνουν έτσι τα πράγματα. Και δικαιολογημένα...
   Εδώ ούτε τα σύνορά μας δεν τολμούμε να φυλάξουμε από την εισβολή των μουσουλμάνων ("προσφύγων") , μήπως και μας εγκαλέσουν για μη ανθρωπιστικές πρακτικές οι ¨προοδευτικοί¨ μανδαρίνοι της ΕΕ και φωνάζουμε τη FRONTEX να το κάνει...
   Δεν νομίζω ότι το κατάντημα αυτό ήταν το όραμα των παλιών πατριωτών δεξιών πολιτικών, που αγαπούσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως τον αγαπώ και εγώ άλλωστε.
   Θεωρώ τον εαυτό μου, πλέον, αρκετά ευρωσκεπτικιστή...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 30/10/2010 00:51:09

   Καλμάρισε φίλε Θράκα,
   ο Μεγάλος Μακεδόνας δεν μας έβαλε στην ΕΕ για το τίποτα. Ο κόσμος μικραίνει, λόγω τεχνολογίας, η γνώση διαχέεται και οι οικονομικές σχέσεις διαπλέκονται όλο και περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προσφέρει σχετικά ασφαλή στέγη, τεχνογνωσία και οικονομική στήριξη. Βέβαια, πρέπει να είσαι άσσος για να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι με τους άσσους. Και εμείς δεν είμαστε. Έπρεπε να έχουμε φροντίσει για έναν άσσο στο μανίκι, λοιπόν, όπως οι Άγγλοι και οι λοιποί, για να ξεφεύγουμε, όταν ο ανταγωνισμός μας πνίγει. Κάναμε όμως το λάθος και μπήκαμε στο Ευρώ. Τέρμα οι άσσοι στα μανίκια! Τώρα βάλαμε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και ΕΕ και Ευρώ! Πάει πολύ ακόμα και για τους Γάλλους, απ'ότι δείχνει.
   Θα υπήρχε, λες, περίπτωση να μην έχουμε υποτιμήσει τώρα την δραχμή, αν την είχαμε; Γιατί οι Άγγλοι έχουν υποτιμήσει την λίρα κατά 30% τα τελευταία δυό χρόνια; Για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους! Εμείς τι κάνουμε; Ερμηνεύουμε ως θέσφατα τις πολιτικές δηλώσεις του κου Σαμαρά για τις κατευθύνσεις, που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα σαν ρεαλιστικά μέτρα, ενώ δεν είναι -κακά τα ψέματα- παρά χιλιοειπωμένες γενικότητες. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες και θύματα της στείρας αμηχανίας του ΓΑΠ, που βουβός εφαρμόζει ότι του λένε και φέρνει την χώρα όλο και πιό βαθειά στην μιζέρια και την εξάρτηση. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ τα τελευταία χρόνια, από κανέναν. Μόνο μα......ίες, σαν την απόσυρση των κλιματιστικών πέρυσι και την επιδότηση των μεσαίων κυβικών (αυτοκινήτων) που ακούγεται ως αμέσως προσεχής. Καλά, ποιός πιστεύει ότι, αν το κράτος πάρει 5000 ευρώ σε ΦΠΑ και κρατήσεις, για κάθε εξαγωγή 20000 ευρώ εκτός Ελλάδος, θα προκόψουμε τελικά; Αυτό είναι ανάπτυξη, ή αποδοχή μίζας από το Ελληνικό Κράτος, έναντι μαδήματος των πολιτών του; Πόσο μακρυά θα πάμε έτσι;
   Έξω λοιπόν από το Ευρώ και περισυλλογή για την Δραχμή, που θα προκύψει. Έτσι πρέπει να ξεκινήσουν τα μέτρα για την όποια ανάκαμψη. Όχι όμως "κάηκε η γριά στό κουρκούτι..." να φύγουμε κι απ'την ΕΕ, όπως λες...

   • o παγωτατζής avatar
    o παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 30/10/2010 00:55:20

    ΑΑκριβωωωωωωώς................!

    • o παγωτατζής avatar
     o παγωτατζής @ o παγωτατζής 30/10/2010 01:08:08

     Καί να προσθέσω ότι ακόμη και σε περίπτωση τυπώματος Ευρω(..λέω αν ήθελε ή Μέρκελ!) ,ο πληθωρισμός εμάς σαν Ελλάδα δεν θά μας ευνοούσε καθόλου..Ισως βοηθούσε τίς ποιό παραγωγικές- και άρα πιό ανταγωνιστικές-οικονομίες τού Βορρά αλλά εμάς θά μας έκανε ακόμη πιό ακριβούς στα "μάτια' τών υπολοίπων,γιατί ήδη ήμασταν μή ανταγωνιστικοί(ακριβοί)..Τζάμπα (εμεις σάν Ελλάδα τουλάχιστον) διαμαρτυρόμαστε γιαυτό στήν ..Γερμανία.
     Για εμάς κατά Μέρκελ δεν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας....

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/10/2010 20:10:53

  Εαν "Ο νέος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να εξετάζει λεπτομερώς τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών" αυτο σημαινει οτι η καθε Μιζενς, Ταλες, Κρουπ, Σελλ, κλπ κλπ δε θα κανουν παρτυ στις χωρες της ΕΕ ??
  ή θα τσεκαρουν μονο τους πελατες εκτος ΕΕ ?? εεεεεεεεεεεεεε????

  ΠΠ

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/10/2010 20:15:59

  μπαι δε γουει, η Μιζενς ειχε ασφαλησει τις επενδυσεις στην Ελλαδα στην HERMES ?? οπως ολοι οι Γερμανοι Επενδυτες, για επενδυσεις εκτος Γερμανιας??

  Τι μιλαει η Μερκελ για ευθυνες των επενδυτων? Τωρα τις θυμηθηκε? Μπλοφαρει κ εμεις τσιμπαμε. Αλλα με τον ΓΑΠ τι περιμεναμε.. ισα ισα που το παιζει και ηρωας της ΕΕ σημερα. αχχαχαααααααααα

  ΠΠ

 5. mitsosms avatar
  mitsosms 29/10/2010 21:36:41

  Η Μέρκελ εφάρμοσε το αξίωμα του ζητάω το παράλογο για να πάρω το εφικτό! Πρόκειται για ικανότατη πολιτικό. Αυτό που ζητάει χρειαζόταν στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά μιλάμε για μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Οι ΗΠΑ τον έχουν. Καιρός να τον αποκτήσει και η Ευρώπη.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/10/2010 23:12:17

  Κούκου!
  h**p://www.spiegel.de/flash/flash-24389.html
  ...and press the "max" button!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 29/10/2010 23:14:02

   Ικανότατη πολιτικός: Μόνο ο σύμμαχος Βέστερβέλε του FDP την ξεπερνά σε ικανότητα!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 29/10/2010 23:18:49

   Ενδιαφέρον δια τους ρέκτες της κας Μέρκελ είναι και το κουμπί "Koalitionsrechner", που βγάζει τους (μαθηματικά) δυνατούς κυβερνητικούς συνασπισμούς. Ως γνωστόν, στη Γερμανία μονοκομματική κυβέρνηση είναι αδύνατη, και ποτέ δεν υπήρξε μεταπολεμικά, λόγω απλής αναλογικής.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/10/2010 23:23:12

  Οι ευρωσκεπτικιστές αυγάνονται όντως. Σιγάαααα - σιγάαα. Με τέτοιο τέμπο, μέχρι να σπρώξουμε ολόκληρη Ελλάδα (χα χα με την ογκώδη Πίνδο) στην Καραιβική, θέλει πολύ χτύπημα το βατραχοπέδιλο. But keep trying, Antigua waits for us.

 8. man8os avatar
  man8os 29/10/2010 23:26:58

  Φυσικα δεν πρεπει να βγουμε απο την ΟΝΕ. Ηταν η μεγαλη επιτυχια του Σημιτη. Μονοι μας ημαστε πολυ πιο ευαλωτοι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ man8os 29/10/2010 23:32:30

   Άν είχες τώρα δραχμή - με τρύπιο πάτο, θα χρειαζόσουν 2 - 3 "τούβλα" με πακεταρισμένα χαρτονομίσματα και καρροτσάκι με λαστιχένια ρόδα για να τα κουβαλήσεις μέχρι το προποτζήδικο και να παίξεις. Θα σου είχε πέσει η μέση από το σπρώξιμο, και δεν θα είχες κέφι για χιούμορ.

   • man8os avatar
    man8os @ Ο Θείος 29/10/2010 23:34:55

    Αυτο δεν λεω κι εγω? Τι διαφορετικο λεμε?

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ man8os 29/10/2010 23:40:57

     Εμείς οι 2 μπορεί να είμαστε σύμφωνοι, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι με μονοπύθμενη δραχμή ή με "Οκαβάνγκο-Ντόλαρ" της Μποτσουάνα, θα ήταν καλύτερα. Είπα λοιπόν να το διευκρινίσω καλύτερα.

     • man8os avatar
      man8os @ Ο Θείος 29/10/2010 23:43:55

      @Θειε,
      Αυτο που λεμε τωρα θα ειναι (ισως και ελπιζω πως οχι) πολυ σημαντικο την ωρα που θα ερθει η αποπληρωμη του μνημονιου.
      Ελπιζω μεχρι τοτε να εεχουμε ποιο ικανη κυβερνηση που να διαφυλαξει την παραμονη μας στα πλαισια της ΕΕ.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 29/10/2010 23:56:31

      Yπερβολες ειναι αυτα.Ολες οι υπολοιπες βαλκανικες χωρες που εχουν δικα τους νομισματα δεν εχουν πληθωρισμο.
      Υπολογιζω οτι μετα απο μια υποτιμηση 20-30% τα πραγματα θα σταθεροποιηθουν.
      Το ζητημα της συμμετοχης στο ευρω δεν ειναι μονο πολιτικο αλλα και τεχνικο.
      Αλλα αυτη τη στιγμη δεν ειναι ευκολη η αλλαγη.

     • man8os avatar
      man8os @ Ο Θείος 30/10/2010 00:00:25

      Ψυχραιμια,
      θα συνεχισεις να εχεις ελλειμα, το χρεος θα τρεχει σε ευρω? ,θα εχεις να πληρωσεις τοκους και θα εχεις κλειστες τις αγορερς.
      Αν βλεπετε στην εξοδο καποια ελπιδα λυσης πειτε μου.
      Ακομα και αν πεις οτι δεν πληρωνεις το εξωτερικο χρεος και παλι θα εχεις εσωτερικη πτωχευση γιατι ακομη και αν αφαιρεσεις τους τοκους δεν εχεις προτογενες πλεονασμα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 30/10/2010 00:10:41

      Η διαφορά ψυχραιμία, είναι ότι οι λοιπές Βαλκανικές χώρες δεν πρόλαβαν να κάνουν φούσκα. Εμείς φυσιολογικά ξεφουσκώνουμε, αυτοί περνούν την διεθνή κρίση με "οριζοντιωμένη καμπύλη".
      Έχω μια απορία για την Τουρκία: Είχε φούσκα και την άδειασε πρίν 4 - 5 χρόνια, ή μήπως "τρομπάρει" τώρα, όψιμη και καθυστερημένη; Ή έτσι μου φαίνεται, κι όλα είναι ομαλά στην Κόκκινη Μηλιά;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 30/10/2010 00:16:29

      H Toυρκια εκανε υποτιμηση 30% της λιρας και τωρα εχει ρεκορ εξαγωγων.
      Αν ψαξεις το ισοζυγιο ειναι ευκολο να δεις την πραγματικη τιμη του ευρω.Καποιος που ξερει οικονομικα μου ειπε οτι ειναι γυρω στις 420 δρχ αντι για 340 για να ειμαστε ενταξει.
      Φυσικα,εναλλακτικα μπορουν να πεσουν (και πεφτουν οι μισθοι).

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 30/10/2010 00:30:22

      Ένα καλό (μέσα στο χάλι) είναι ότι και οι δικές μας εξαγωγές αυξάνουν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Αφενός η αναστροφή της ύφεσης στις πιό "πολύστροφες" χώρες που προηγήθηκαν στη βουτιά του ΑΕΠ το 2008 - 2009, αφετέρου το "ξεφούσκωμα" της εσωτερικής αγοράς, σπρώχνει τις ικανές Ελληνικές επιχειρήσεις προς το εξαγωγικό σκέλος. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι τόσες πολλές όσες θα έπρεπε.
      h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231065385
      Νομίζω πάντως ότι εδώ είναι το μέλλον για την Ελληνική οικονομία, επιτέλους πέρα απο τον κρατισμό και την κρατικοδίαιτη λογική, και μακριά από την υπερ-απομύζηση της εσωτερικής αγοράς με τους μονοπωλιακούς μηχανισμούς.
      Οι πολιτικοί - όλων των αποχρώσεων - τα προσέχουν αυτά;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Ο Θείος 29/10/2010 23:48:18

    Θείο

    Ενώ ο μαϊντανός με το ευρώ πήγε στα 0,50λ από 30δρχ το ματσάκι.
    Το ψωμί έχει "ακουμπήσει" το 1ευρώ και το πιτόγυρο τα 3 ευρώ...!!!

    Σούπερ περνάμε Θείο με το ευρώ.
    Ένα σκληρό, ακριβό νόμισμα που ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ τι να σε πω...!!!!


    Μαζί στο τραπέζι ο πλούσιος με τις επιταγές κι ο φτωχούλης με τα κέρματα...
    Του πήραν τα κέρματα και τον βάλαν να δουλεύει παραπάνω για να μπορεί κι αυτός να "καλύπτει" τις επιταγές.
    Και ξαφνικά...ΟΥΠΣ ΣΟΡΥ ΜΕΓΑΛΕ...σου πήραμε τις δουλειές...ε δεν πειράζει μωρέ...ξέρεις εσύ τώρα...ΔΑΝΕΙΚΑ και βλέπουμε...ΑΛΛΑΑΑΑΑΑ...αααα όλα κι όλα το ευρώ ΕΥΡΩ έτσι;;;;;...μην ξεχνιόμαστε...!!!


    Θα ξεχάσουμε κι αυτά τα λίγα που μάθαμε ρε γμτ.
    Από ανασφάλεια κι από εμμονές.

    • man8os avatar
     man8os @ tsilivithras 29/10/2010 23:50:15

     Αλλοιως πας απο ενα μαλακο νομισμα σε σκληρο και αλλοιως απο σκληρο σε μαλακο. Δεν ειναι ιδια η διαδικασια.

     • o παγωτατζής avatar
      o παγωτατζής @ man8os 29/10/2010 23:57:25

      Ω! μα ναι! από σκληρό σε μαλακό..άσε καλυτερα να ρωτήσουμε την Τζούλια..σαν ποιο ειδήμων στήν εναλλαγή..

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ tsilivithras 30/10/2010 00:05:00

     Δέν ξέρω φίλε μου, πόσο φταίει το σκληρό και το μακακό νόμισμα, σίγουρα φταίει πάντως που μας πιάνανε και μας πιάνουνε μακάκες κάποιοι εγχώριοι συμπολίτες μας, αφού συνεχίζαμε ν' αγοράζουμε σαν βόïδα από τα υπερτιμημένα. Μια βδομάδα μόνον καταναλωτική απεργία θα είχε συνετίσει και τον κο Ακριβοπουλιάδη και τον κο Μεσαζόπουλο και τον κο Φουσκοτιμίδη. Οι Γερμανοί που τους βρίζουμε (για άλλα πράγματα, δικαίως ), σ' αυτό είναι μανούλες: Το συστηματικό ψάξιμο των φτηνών εμπορευμάτων και το ομαδικό μπουκοτάρισμα των ακριβών εμπόρων το αποκαλούν μεταξύ τους αυτοειρωνευόμενοι "Klassenkampf" ("ταξικό αγώνα").
     Λέω δηλαδή, μήπως εκτός από το σκληρό και μαλακό νόμισμα, πρέπει να σκεφτούμε άν είναι καλό και συμφέρον που στα τιμολογιακά, ως πολίτες παίζουμε μαλακό κλαρίνο.

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ Ο Θείος 30/10/2010 00:45:11

      Θείο όσο και να τρέχω για να στηρίξω το μινι-μαρκετ της γειτονιάς μου, το σούπερ μάρκετ πουλάει φέτα ελληνική ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ που την αγοράζει σε τιμή ξεφτίλα απέξω και πάλι έχει καλύτερο περιθώριο κέρδους.

      Και θα βρίσω και τον λαϊκατζή όταν θα ρθει η σειρά του αλλά τι να το κάνεις όταν το καινούριο μανάβικο της γειτονιάς ξεκινάει με 0,90 τη σγουρή σαλάτα και σε λιγότερο από μήνα την πάει 2,30;;;;

      Κι από που ξεκινάν αυτά;;;
      Από τη λαχαναγορά.
      Και ποιος θα τους ελέγξει αυτούς;;;
      Εγώ κι εσύ;;;
      Θείε έχω κάνει πολλές μλκς μέχρι τώρα αλλά με λαχαναγορίτη δεν πιάστηκα ποτέ στα χέρια...

      Θέλω να πω ότι σωστά υπογραμμίζεις την ευθύνη όλων που τεμπέλικα δεν ψάχνουν τις τιμές και δίνουν περιθώριο στους ευκαιριακούς.
      Αλλά το σύστημα όλο είναι στημένο πάνω στην μπίζνα των "μεγάλων"...τι να λέμε τώρα!

      Το ένα καρτέλ μετά το άλλο ανακαλύπτονται στην Ελλάδα και όλους τους χαϊδεύουν.

      Γμ την τρέλα μου μέσα...ολόκληρα Τέμπη έκλεισαν για 6 μήνες από κακοτεχνία και δεν κουνήθηκε φύλλο!!!

  • o παγωτατζής avatar
   o παγωτατζής @ man8os 29/10/2010 23:33:45

   ..........;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • JOHN avatar
   JOHN @ man8os 30/10/2010 17:50:08

   Χα χα,το σκεφτοσουνα πολυ αυτο?Ανεικεις καπου που εξ ορισμου,λογω πραγματικων οικονομικων μεγεθων δεν επρεπε να εισαι,και τωρα χαροπαλευεις!!To game is over,αλλοι αποφασιζουν εαν θα φυγουμε η θα μεινουμε στο ευρω και κυριως με τι ορους και τι ανταλλαγματα.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ man8os 01/11/2010 00:02:23

   Δηλαδή, αν είχες τώρα την δραχμή, δεν θα την υποτιμούσες, για να μπαλώσεις τα πράγματα -κι έχει ο Θεός;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΠΗΛΕΑΣ 01/11/2010 00:15:36

    Το χρεος παντως ειναι σε ευρω.Μια υποτιμηση σημαινει αντιστοιχη ανοδο του χρεους/ΑΕΠ που θα φθασει 180%.
    Αρα τωρα εξοδος απο το ευρω σημαινει μαζι σταση πληρωμων και καραντινα για χρονια.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/10/2010 23:54:55

  Μακάρι, αλλά όπως δεν βλέπω ιδιαίτερη ικανότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων (πρώην και νύν), έτσι και δεν ελπίζω - αλλοίμονο - υπερβολικά και ανεδαφικά πράγματα και για τις επόμενες. Τις οποιεσδήποτε. Εκτός κι άν γκρεμιστεί κανένας φούρνος.
  Για πολιτικούς λόγους μας κρατάνε στην Ευρωζώνη και τη θέλουν ενιαία, όχι για οικονομικούς. Θα συνεχίσουν να κάνουν ελαφρώς "στραβά μάτια", αλλά μόνον ελαφρώς πλέον. Ελαφρότατα, διακριτικά. Τέρμα οι αλαξοκωκιές τύπου Μπαρόζο με το Γιάννο το Μασέλα και τον Αλογό τον Ομολογό.
  Τι θέλει να πεί ο ποιητής; Να σφίξουν οι κώκοι. Όχι πιά υπερβολές και αναρχοχλίδα. Προσπάθεια και εργασία.

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/10/2010 00:33:34

  Απο την Olympia, τα λεμε αλλα δεν ειχα δει το βιντεο !!
  πρεπει να το δειτε και να το διαδωσετε.

  http://www.youtube.com/watch?v=2QpLhUHbBU4&feature=player_embedded
  ΠΠ

 11. nina avatar
  nina 30/10/2010 01:12:26

  Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να φύγουμε από το ευρω. η οικονομική ένωση μας γονάτισε. σε πολλά συμφωνώ με τον Πηλέα. Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό φίλε θράκα να φύγουμε απ την εοκ και δεν μπορώ να σκεφτώ αυτά που θα ακολουθήσουν . επιβάλλεται όμως να ξαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας σαν λαός. εμένα αυτή η εοκ που θέλουν να μου επιβάλλουν μου είναι απεχθής.αλλιώς μας τα λέγανε τότε.

  • A.M. avatar
   A.M. @ nina 30/10/2010 01:38:50

   Εμάς πράγματι μας γονάτισε η ΕΕ.
   Την Γερμανία όμως την γιγάντωσε!
   Και ποιός ήταν αυτός που «ταϊζε καλά» την Γερμανία για να γιγαντώσει;
   Οι Ελληνες! οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και ίσως και κάποιοι ακόμα.
   Γιατί μας έβαλαν στην νομισματική ένωση ενώ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι δεν πληρούσαμε τα κριτήρια και γνώριζαν τις αλχημείες του Σημίτη;
   Για να μας τα φάνε πιο εύκολαααα!!!

   Παρόλο που μας είχαν σχεδόν πείσει κατά τους χρόνους των παχιών αγελάδων δλδ των βαρβάτων επιδοτήσεων ότι εμείς εδώ οι βαλκάνιοι ελληναράδες είμαστε έξυπνοι και τους τα τρώμε. Αμ δέ!
   Ας μην γράψω καλύτερα τι είμασταν εμείς οι νότιοι «εξυπνάκηδες» που τρώγαμε τις επιδοτήσεις χωρις να επενδύσουμε σε τίποτε τόσα χρόνια.

   Αυτή είναι όλη η ιστορίααα.

   Τώρα δεν ξέρω αν μπορούμε και αν θα είναι καλύτερα αν βγούμε απ την νομισματική ένωση.
   Αν και ίσως η Γερμανία φύγει πρώτη μιάς και άρμεξε καλά ότι ήταν ν' αρμέξει και τώρα δεν έχει πια σοβαρό ενδιαφέρον γι αυτήν η ΕΕ. Ίσως να γίνει κι έτσι.

 12. ISession avatar
  ISession 30/10/2010 02:43:53

  Προφανώς πρέπει να σταματήσουμε να αυτό-παραμυθιαζόμαστε για τον πόλεμο και ψήφο κατά του μνημονίου. Ο Σαμαράς και να θέλει δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Η βγαίνουμε από την ΕΕ, η μένουμε και αποδεχόμαστε την δικτατορία τους. Αλλά να μην μιλάμε για ψήφο κατά του μνημονίου. Πλέον έχει καταντήσει ανοησία.

 13. ISession avatar
  ISession 30/10/2010 02:52:29

  Και μια ιδέα (αν και μάλλον ουτοπική). Να γίνει δημοψήφισμα για το να μείνουμε ή να φύγουμε από την ΕΕ! Να αποφασίσει ο λαός! Αλλά τι λέω τώρα. Αυτά είναι δημοκρατικές διαδικασίες και εμείς έχουμε δημοκρατία μόνο στα χαρτιά...

 14. tony avatar
  tony 30/10/2010 10:19:30

  ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία κρατών μελών της ΟΝΕ, χωρίς όμως να κινδυνεύει το ίδιο το νόμισma...................................
  Μήπως να επιχειρούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο?
  Θα ήταν ποιο εύκολο.
  Τι ανοησίες λένε?
  Και τους πληρώνουμε για να τα λένε αυτά.

 15. Greg avatar
  Greg 30/10/2010 12:03:51

  Πρέπει ν'αναπτυχθεί κίνημα στην Ευρώπη για την κατάργηση του ευρώ.
  Να σύρουμε τα κόμματα προς το δίλημμα "ναι ή όχι στο ευρώ", αντί του ψευτοδιλήμματος "ναι ή όχι στο μνημόνιο".
  Το μνημόνιο πηγαίνει πακέτο με το ευρώ και την ΕΚΤ.

 16. rider avatar
  rider 30/10/2010 13:46:10

  Δεν σφαλουμε επειδη εμπιστευομαστε την λογικη μας,
  αλλα επειδη η λογικη μας ειναι ατελης, λογω του γεγονοτος
  οτι ειμαστε αμαρτωλοι.

 17. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/10/2010 23:56:44

  Ξαναμπαίνω, καθυστερημένα, δυστυχώς, λόγω φόρτου, στην συζήτηση με μερικές διευκρινίσεις επί της προτιμήσεώς μου για έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ:
  1. Το να βγούμε από το Ευρώ, τυπικά δεν κωλύεται από τίποτα, πλην του μνημονίου, που συντάχτηκε βάσει της συμμετοχής μας και ελέγχεται από αυτούς που πλουτίζουν από την παραμονή μας εντός, σαν πολύ ανταγωνιστικότεροι.
  2. Το να βγούμε από το Ευρώ δεν σημαίνει εξευτελισμό του νομίσματός μας. Αν είναι δικό μας, μπορούμε να το "μαλακώσουμε" (π.χ. Λίρα Αγγλίας) να το διατηρήσουμε σε σχεδόν σταθερή ισοτιμία (π.χ. Κορώνα Δανίας, Ελβετικό φράγκο) ή και να το σκληρύνουμε (π.χ. Κορώνα Σουηδίας). Εφάπαξ, ή με διολίθηση. Εννοείται ότι, μια αρχική εφ' άπαξ υποτίμηση, 20% κατά την γνώμη μου ως βέλτιστη, είναι επιβεβλημένη. Από κει και πέρα, ΑΝ δρομολογήσουμε (και πετύχουν) τα μέτρα, που όλοι αναγνωρίζουμε ως σωστά στην οικονομία, την δημοσιονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση, μπορούμε να το "δέσουμε" με το Ευρώ και, ΑΝ πετύχουμε πραγματική σύγκλιση, να ξαναμπούμε στο Ευρώ προτάσσοντας το στήθος και όχι τα οπίσθια της οικονομίας μας, όπως κάναμε επί Σημίτη (που εξακολουθώ να βλέπω σαν τον, ακούσιο ή εκούσιο, φονιά της). Πάντως, ΑΜΕΣΩΣ με την έξοδο:
  α. Θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας κατά 15% μεσοπρόθεσμα (για όλα τα Ελληνικά προϊόντα).
  β. Θα ξαναφέρουμε τους τουρίστες από τους διπλανούς προορισμούς. Και θα πάψουν να πηγαίνουν για σκί στην Αυστρία και σπουδές των παιδιών τους στην Αγγλία οι απλοί υπάλληλοι. Ας μείνουν αυτά σαν πολυτέλεια των πλουσίων, μήπως και σώσουν το ψωμί τους οι άλλοι.
  γ. Θα ακριβήνουν τα εισαγόμενα κατά 25% και τα ντόπια κατά 5% και θα δημιουργηθούν προσδοκίες κέρδους, άρα και πλάνα επενδύσεων στους κεφαλαιούχους, ντόπιους και ξένους, που θα πληρώνουν 20% μικρότερους πραγματικούς μισθούς, αν και τους ίδιους ονομαστικούς.
  δ. Δεν θα φύγει, μεταξύ πολλών προσεχώς, και το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο από τον Νομό μου για την Βουλγαρία. Μπορεί, μάλιστα, και να δελεαστούν να επανακάμψουν μερικά.
  Είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν και δυσκολίες, κυρίως δόλιες, από τον θυμό των εταίρων, που "θα χαλάσουμε την πιάτσα". Αν κάποιος μπορεί, ας μας τα εξηγήσει, για να τα αξιολογήσουμε. Και σαν Ευρωπαϊστής, πολύ θα ήθελα να είχαμε εναλλακτικές, που να μας έδιναν τα σαφή και άμεσα αποτελέσματα της εξόδου. Απλά, δεν γνωρίζω καμμία άλλη. Και στην Οικονομία, η ακινησία είναι ΘΑΝΑΤΟΣ. Άλλωστε, από την όποια αναδιάρθρωση, πλην αυτής που θα μας χώσει βαθύτερα στο πρόβλημα, θα φανεί ευκολότερη η έξοδος.
  Με απογοητεύει ότι πολλοί, που εκτιμώ τις απόψεις τους, αναλίσκονται σε ακραία παραδείγματα για να βολέψουν τις αντιρρήσεις τους, αντί να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Ο σουρρεαλισμός και οι κοινωνιολογικές νουθεσίες κάνουν ωραία "ενσταντανέ", αλλά είναι ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.