#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2010 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Merkel μπορεί να καταλήξει ως ο νεκροθάφτης της ευρωπαϊκής ιδέας

Κάτι περίεργο συνέβη στην Ελλάδα, που ενώ μπορούσε μέχρι πρότινος να καλύπτει τους δημοσιονομικούς της τσαρλατανισμούς, ξαφνικά μετατράπηκε στον επαίτη της ΕΕ. Οι Αμερικανοί κοιτάνε την Ελλάδα και ανησυχούν μήπως και η χώρα τους ακολουθήσει την ίδια πορεία. Χαμηλή παραγωγικότητα, γερασμένος πληθυσμός, μικρή ανάπτυξη, διεφθαρμένοι πολιτικοί, χρηματιστηριακές φούσκες και πολιτική απραξία, όλα αυτά δηλαδή που οδηγούν μια χώρα σε πτώχευση.

Μια επιτροπή της προεδρίας των ΗΠΑ επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες τρόπους και μεθόδους που θα μπορούσαν να μειώσουν το γιγάντιο έλλειμμα της Αμερικής, το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό γραφείο του κογκρέσου θα φτάσει στο 90% της όλης οικονομίας έως το 2020. Ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής Alan K. Simpson δήλωσε πως: «Η Ελλάδα πνίγεται στα χρέη και στα ελλείμματα, ακολουθεί η Ισπανία και μετά η Πορτογαλία. Πως θα σας άρεσε αν έρθει η μέρα που η Κίνα μας πει, ότι δεν θέλει πια ομόλογα του δημοσίου μας (treasury bills, T-bills), αλλά αληθινά χρήματα;»

Το θέμα είναι σοβαρό. Η γερουσιαστής Judd Gregg είπε σε συνέντευξή της στην Washington Post, ότι μετά την  αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας με όπλα μαζικής καταστροφής, η μείωση του ελλείμματος είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Από όλα τα κράτη όμως που ανησυχούν, η ελληνική κρίση απειλεί περισσότερο τη Γερμανία. Για την χριστιανοδημοκράτη Angela Merkel που κυβερνά σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους, η ελληνική παράκληση για οικονομική βοήθεια έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Στις 9 Μαΐου διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στη Βεστφαλία. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιτίθενται σφόδρα στη βοήθεια προς τους Έλληνες, και θα μπορούσαν να καταψηφίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel. Οι φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και μέχρι στιγμής δεν έχουν δεσμευτεί για βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία θεωρείται πολιτικό δηλητήριο στη Γερμανία αυτό το διάστημα. Ο οικονομικός εκπρόσωπος του κόμματος Juergen Koppelin έχει δηλώσει πως η απάντηση της Γερμανίας θα πρέπει να είναι όχι στη βοήθεια αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει σοβαρές περικοπές. Έχει αφήσει μάλιστα και υπονοούμενα για την ανάγκη αποχώρησης  της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι παρόμοιο όμως λέει και η Merkel, όσον αφορά στις περικοπές των δαπανών εκ μέρους της Αθήνας.

Όπως βλέπουμε, η ελληνική κρίση είναι άκρως αποκαλυπτική. Μας δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής ενότητας. Όταν όλα πήγαιναν καλά, οι Γερμανοί δεν δίσταζαν να κομπορρημονούν για τη μεγάλη σημασία αυτής της ενότητας. Τώρα όμως; Η Γερμανία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, αντί να συντάσσεται με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, η Merkel μπορεί να καταλήξει ως ο νεκροθάφτης της ευρωπαϊκής ιδέας. Η ειρωνεία είναι, πως η ίδια είναι μαθήτρια του Helmut Kohl, του τελευταίου μεγάλου Γερμανού που πίστευε σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Κάτι άλλο που μας αποκαλύπτει η παρούσα ελληνική περιπέτεια είναι και η αδυναμία των οικονομιών της ΕΕ. Για πολλά χρόνια, η Γερμανία αποτελούσε και αποτελεί την ατμομηχανή της ηπείρου. Σήμερα όμως ανησυχεί μη τυχόν υποστεί και αυτή τη μοίρα της Ελλάδας. Σε μια αποκαλυπτική του εργασία στο Der Tagesspiegel του Απριλίου, ο ακαδημαϊκός Gunnar Heinsohn σημειώνει πως η χώρα του κινδυνεύει εξίσου με την Ελλάδα. Έχει καταστεί «Γερασμένη, μικρότερη, και καταχρεωμένη», γράφει.

Σίγουρα η Γερμανία συνεχίζει να πρωτοστατεί στην καινοτομία, και στις εξαγωγές. Όμως ο χρόνος δεν είναι πλέον με το μέρος της. Η γηραιά Ευρώπη συνεχίζει να γηράσκει και άλλο. Και οι συνέπειες για το σύμβολο της ενότητάς της, το ευρώ, είναι πασιφανείς.

Για τις ΗΠΑ, τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσουν ένα απότομο ξύπνημα. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να τακτοποιηθούν τα αμερικανικά δημοσιονομικά προβλήματα. Αλλά χρειάζεται σημαντική οικονομική ανάπτυξη για να αποφευχθεί η παγίδα του δημόσιου χρέους. Η μεταναστευτική πολιτική, η καινοτομία, και οι ελαστικές φορολογικές πολιτικές θα είναι το κλειδί για μην πάθει η Αμερική αυτά που έπαθε η Ευρώπη, η οποία έχει καταντήσει αρτηριοσκληρωτική.

Η Αμερική ανέκαθεν θαύμαζε την Ελλάδα ως κοιτίδα της δημοκρατίας. Σήμερα όμως το ελληνικό μοντέλο είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Και προσφέρει ένα πολύτιμο μάθημα για την αμερικανική οικονομία.

Άρα για μια ακόμη φορά, η Αμερική θα πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στη Ελλάδα.

Jacob Heilbrunn (www.nationalinterest.org)

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 01/05/2010 19:26:41

  Πολυ χρησιμο ειναι το βιντεο με τον Ed Griffin, Understanding the NWO economics
  http://www.youtube.com/watch?v=AIbbbpzpeOE
  ο οποιος προειδοποιει την Ελλαδα για το αντιστροφο, οτι δηλαδη της ετοιμαζουν την ιδια τυχη με την Αμερικη το 2008 και το 2009, φουσκα του real estate, εξωσεις και εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι αστεγοι.

 2. spartaner avatar
  spartaner 01/05/2010 19:33:16

  ανονυμους....Νομίζω ότι αυτό δεν είναι το πρόβλημα με το real state...στη χώρα μας ..Εμείς έχουμε πολύ υψηλό ιδιοκατοίκησης και πάρα πολλά σπίτια ειναι σχεδόν αποπληρωμένα.. Εκτός βέβαια απο τους γκλαμουράδες που αγόραζαν σπίτια σε ΜΥΚΟΝΟ και ΑΡΑΧΩΒΑ...με έσοδα ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΑΝ στο μέλλον.....

  • anonymous avatar
   anonymous @ spartaner 01/05/2010 19:35:48

   μαλλον εσυ εισαι εκτος πραγματικοτητας

  • anonymous avatar
   anonymous @ spartaner 01/05/2010 20:13:36

   Οι τιμές των ακινήτων διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της φτηνής δανειοδότησης που εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Σαφώς και πρόκειται περί φούσκας και σαφώς οι τιμές κάποια στιγμή θα μειωθούν ειδικά επειδή τα ακίνητα δεν είναι ούτε ποιοτικά ούτε λειτουργικά. Συνεπώς σαφώς και υπάρχει πρόβλημα. Έχεις έναν που:
   1) του μειώνουν το μισθό κατά 20%
   2) Το ακίνητό του δεν αξίζει πλέον τα χρήματα με τα οποία το αγόρασε.
   Αυτός είναι πιθανό να πάψει να πληρώνει.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ anonymous 01/05/2010 21:36:16

    anonymous
    Μέρος της παρανοϊκής αύξησης των τιμών/μ2 ήταν κερδοσκοπία τραπεζών -εργολάβων.
    Αλλά άλλο μέρος ήταν το επίσης παρανοϊκό ποσοστό αντιπαροχής που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες και έδιναν οι εργολάβοι αυξάνοντας παρανοϊκά τις τιμές για να βγουν.

    Όλα προέρχονταν από την αντίληψη ότι με ένα οικόπεδο (ιδίως στην Αττική) μια οικογένεια θα ζήσει επί 5 γενιές χωρίς να δουλεύει.

    Παράδειγμα (πραγματικό) : Οικόπεδο 750 τ.μ στη Γλυφάδα. Συντελεστής 0,6. Χτίζει 450 μ2. Δηλαδή 4 διαμερίσματα από περίπου 100+ μ2.
    Ο ιδιοκτήτης ζήτησε 60% αντιπαροχή. Πήρε 2 διαμερίσματα και 300 χιλ € μετρητά.
    Ο εργολάβος πούλησε 4-5.οοο €/μ2.
    Κόστος κατασκευής; Κάτι πάνω από 1000 €/μ2.

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymous 01/05/2010 22:20:02

    Προφήτη,
    έτσι είναι αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Η φούσκα είναι εδώ. Τα δάνεια τρέχουν κι αν οι τιμές πέσουν θα τα παρατήσουν απλήρωτα και θα κάνουν ιδιωτική πτώχευση με το νόμο της Κατσέλη.

 3. anonymous avatar
  anonymous 01/05/2010 20:16:29

  Η Γερμανία αυτή τη στιγμή δε μπορεί να παραγάγει τους μηχανικούς και τους δασκάλους που χρειάζεται. Στο μέλλον αυτό θα το πληρώσει.

 4. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 01/05/2010 20:18:53

  Αυτός, που προκάλεσε το κατάντημα της Ελλάδας σε επαίτη,είναι εκείνος,που κάνει τον Πρωθυπουργό, επειδή το πρόβλημα ελλείματος,που σημειωτέον είναι πανευρωπαικό-παγκόσμιο,με χώρες της Ευρωζώνης να έχουν μεγαλύτερο έλλειμα από μας,το μετέτρεψε σε Ελληνικό πρόβλημα δανεισμού,προβάλλοντας σε όλο τον κόσμο την χώρα του ως αναξιόπιστη και Τιτανικό. Κατέβαλε επίμονες και επίπονες προσπάθειες γι αυτό και τελικά το κατάφερε. Να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν τον νέο Τσολάκογλου.

  • ντιρλαντά avatar
   ντιρλαντά @ ΙΩΝΑΣ 01/05/2010 20:37:55

   Τον ΚΚ τον 2ο εννοείς;

   • xrhxa65 avatar
    xrhxa65 @ ντιρλαντά 01/05/2010 21:39:23

    εσύ τον χαβά σου; ή μήπως είσαι πράσινο παπαγαλάκι της καταστροφής , βαλτό να κάνει "αντίλογο";δεν είναι εκτός συστήματος ο Κ.Κ.. αλλά πρέπει να είσαι πληρωμένη διαφήμηση για να τα ρίχνεις στον Κ.Κ. και να μην βλέπεις την καθοθηγούμενη χρεοκοπία όπου μας οδήγησε ο mr GAP από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε.....
    το μέλον είναι σαφές...ή θα φύγουμε όλοι για Τζιμπουτί ή θα πληρώσουμε παπάδες στα δεύτερα χρηματηστήρια......

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΙΩΝΑΣ 02/05/2010 00:33:04

   Οι κακομοίρηδες που τον ψήφισαν το έκαναν διότι περίμεναν διορισμούς, προαγωγές και φαγοπότι. Τα γνωστα πασοκτσήδικα πράγματα δηλαδή. Δεν φαντάστηκαν τι θα επακολουθήσει.Τώρα το φυσαν και δεν κρυώνει, αλλά...

   • anetos avatar
    anetos @ Strange Attractor 02/05/2010 10:00:54

    ...η για να σταματησει τους διορισμούς, προαγωγές και φαγοπότι της ΝΔ του ΚΚ

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Strange Attractor 02/05/2010 10:06:56

    επειδή όλοι έχουν μασήσει την καραμέλα για διορισμούς από τη ΝΔ ας πούμε και καμία αλήθεια:

    στο Υπουργείο που εργάζομαι όσοι έχουν έρθει είναι:

    -από το ΑΣΕΠ και ΕΣΔΔ με διαγωνισμούς 2003 2004 2005
    -όσοι μπήκαν ως Αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164 του χαζού καθηγητή.

    Οι μεν πρώτοι είναι μερικές δεκάδες οι δεύτεροι μερικές χιλιάδες.
    Μπορεί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ για αποκατάσταση της δικαιοσύνης να τους απολύσει τους δεύτερους.
    Μόνο που είναι οι δικοί του συμβασιούχοι καθώς με το ΠΔ 164 μπήκαν όσοι μέχρι τον Ιούνιο του 2004 είχαν 24 ή 18 μήνες ...
    Ας τους διώξει λοιπόν ο κύριος Ραγκούσης ....

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 02/05/2010 10:30:15

    Επί ΠΑΣΟΚ, ξέρω παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν ως 8μηνίτες συμβασιούχοι σε ΕΟΤ, ΟΤΑ κλπ, και με μια σειρά μετατάξεων (μέσω αφισοκόλλησης και διαδρομισμών) έφτασαν να είναι μόνιμοι σε οργανικές θέσεις και να προαγονται σε θέσεις ευθύνης. Και όλα αυτά, μετά την εισαγωγή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες πρόσληψης. Άρα κάτσε εσύ και διάβαζε για να μπεις με το σπαθί σου μέσω ΑΣΕΠ, αλλά παράλληλα χιλιάδες κομματόσκυλα μπαίνουν δια της πλαγίας.
    Σε αυτό έλπιζαν πολλοί εξ όσων ψήφισαν ΓΑΠ.

 5. donaE avatar
  donaE 01/05/2010 20:25:34

  Ωσ εκτελεστης,οχι ως νεκροθαφτης.Αλλα θα ειναι ενας προαναγγελθεις θανατος.

 6. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 01/05/2010 22:02:15

  Για μένα το ανησυχητικό είναι ότι δεν απασχολεί την Μέρκελ το γεγονός ότι μαζί με την επερχόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα επέλθει ύφεση και στις εξαγωγές γερμανικών ειδών ακριβών κατά κανόνα.
  Φαίνεται σίγουρη ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.
  Σ αυτό συντελεί μάλλον το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε στο χέρι τα λαμόγια με το μαύρο χρήμα και απ ότι φαίνεται ούτε πρόκειται να το πράξει.
  Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δείχνουν ότι οι Γερμανοί μας ξέρουν καλά και ότι πρόκειται να συμβεί είναι πολύ καλά προμελετημένο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.