#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2013 11:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Iστορία της βίας στην Τσετσενία: Επηρέασε τους αδερφούς Τσαρνάγεφ;Καθώς όλο και περισσότερα γίνονται γνωστά για το παρελθόν του Τζοχάρ Τσαρνάγεφ, η εθνική κληρονομιά του έφηβου Τσετσένου έχει οδηγήσει σε έναν παροξυσμό εικασιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές ακόμη πόσο χρόνο ο Τσαρνάγεφ - ο οποίος σύμφωνα με τον θείο του μετανάστευσε σε νεαρή  ηλικία στις ΗΠΑ από τη χώρα της Κεντρικής Ασίας του Κιργιστάν - πέρασε στην ανήσυχη ρωσική χώρα στο Βόρειο Καύκασο και πόσο επηρέασαν τα προβλήματα της περιοχής το εφηβικό μυαλό του. Δεν υπάρχει ακόμα καμία συγκεκριμένη απόδειξη που να συνδέει αυτόν και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ταμερλάν στην οργανωμένη δράση της τζιχάντ.

Αλλά ο ρόλος τους στην τρέχουσα κρίση υπενθύμισε στον κόσμο την πρόσφατη ιστορία της βίας που μαστίζει την πατρίδα των προγόνων τους, η οποία είναι μια δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ραζμάν Καντίροφ, ο εύσωμος ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας από το 2007, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας της εξής δήλωση στο λογαριασμό του στο Instagram: «Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει σύνδεση μεταξύ της Τσετσενίας και των Τσαρνάγεφ, αν είναι ένοχοι, είναι μάταιη. Μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι απόψεις και οι πεποιθήσεις τους διαμορφώθηκαν εκεί.

Αλλά η περιπατητική ζωή του Τζοχάρ Τσαρνάγεφ και των συγγενών του κρύβονται σε μια μεγαλύτερη ιστορία. Η τσετσενική διασπορά που ζει στο Κιργιστάν είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ένα κατάλοιπο των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμού που διέταξε ο σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος δεν εμπιστευόταν τους ως επί το πλείστον μουσουλμάνους Τσετσένους που είχαν αγανακτήσει με τις πολιτικές κολεκτιβοποίησής του και υποπτευόταν συμπαιγνία της Τσετσενίας με τους Ναζί. Από το 1943, περίπου 350.000 έως 400.000 Τσετσένοι απελάθηκαν βίαια στην ανατολική ενδοχώρα της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με έναν υπολογισμό, το ένα πέμπτο από αυτούς έχασε τη ζωή του στις ζοφερές συνθήκες στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία. Μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, δεκάδες χιλιάδες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αλλά η μνήμη της εξορίας εξακολουθεί να διαμορφώνει την εθνική φαντασία της Τσετσενίας.

Στην μετά-σοβιετική εποχή, ο πρώτος ηγέτης των ανταρτών της Τσετσενίας προερχόταν από τη διασπορά του Κιργιστάν. Ο Τζοχάρ Ντουντάγιεφ ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1991, αν και λίγα έθνη αναγνώρισαν το νεοσύστατο κράτος της Τσετσενίας. Μεταξύ του 1994 και του 1996, τα ρωσικά στρατεύματα έδωσαν έναν πικρό, αιματηρό πόλεμο με τις δυνάμεις του Ντουντάγιεφ. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης (συμπεριλαμβανομένου και του Ντουντάγιεφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια ρωσική επίθεση με πυραύλους), αλλά οι επίμονοι αντάρτες της Τσετσενίας αναδείχτηκαν νικητές, διατηρώντας de facto την ανεξαρτησία τους μέχρι που νέες  εχθροπραξίες ξέσπασαν πάλι το 1999, μετά την υποτιθέμενη συνενοχή της Τσετσενίας σε μια σειρά θανατηφόρων βομβιστικών επιθέσεων στη Ρωσία και την εισβολή των Τσετσένων στη γειτονική Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Αυτή τη φορά, η ρωσική επίθεση έγινε  με επικεφαλής τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, πρώην επικεφαλής της KGB, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ρωσικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν πόλεις και κωμοπόλεις της Τσετσενίας. Το Γκρόζνι, η πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έπεσε τον Φεβρουάριο του 2000 στις ρωσικές δυνάμεις. Από τότε, μεγάλο μέρος της πόλης είναι ένας σωρός ερειπίων. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμα περισσότεροι εκτοπίστηκαν.

Η βαρβαρότητα των ρωσικών επιθέσεων μετέτρεψε αυτό που ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας  κοσμικός αγώνας, σε έναν παν-ισλαμικό. Οι Άραβες μαχητές της Τσετσενίας συνέρρεαν στον αγώνα. Ορισμένοι πολέμαρχοι της Τσετσενίας καλλιεργούσαν δεσμούς με ομάδες τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα. Κάποια ρεπορτάζ δείχνουν ότι τσετσένοι μαχητές προσχώρησαν αργότερα στις τάξεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες αγωνίζονταν ενάντια στην Ινδική κατοχή του Κασμίρ. Υπάρχουν στοιχεία ότι τσετσένοι μαχητές βρίσκονται και στη Συρία. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των Τσετσένων σε πολλές μάχες έχει υπερεκτιμηθεί. Στρατιωτικοί αναλυτές συχνά χαρακτηρίζουν ξένους μαχητές ως «Τσετσένους» ακόμα και αν είναι από άλλες γωνιές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Παρά τις αδίστακτες προσπάθειες της Ρωσίας να καταστείλει την επανάσταση, μια χαμηλών τόνων  εξέγερση σιγοβράζει στην Τσετσενία και τις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες του Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία. Τσετσένοι μαχητές έχουν επηρεαστεί άσχημα όλα αυτά τα χρόνια. Το 2002, Τσετσένοι ένοπλοι κατέλαβαν το θέατρο Dubrovka στη Μόσχα, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους. Η ρωσική επιδρομή κομάντο που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 120 θανάτους. Το 2004, μαχητές που εικάζεται ότι ήταν από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία κατέλαβαν ένα σχολείο στην πόλη Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία. Η τριήμερη ομηρία έληξε με το θάνατο περίπου 400 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά. Το 2010, δύο γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν σε ένα σταθμό του μετρό της Μόσχας, σκοτώνοντας 39.
Εν τω μεταξύ, οι εκθέσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Καύκασο που διαπράττονται από πράκτορες του ρωσικού κράτους - όπως οι  εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια και οι εξωδικαστικές δολοφονίες - είναι πολλές και αποτελούν μια πραγματική λίστα ελέγχου για το πώς διεξάγεται ένας βρώμικος πόλεμος. Υπό την σκληροπυρηνική ηγεσία του Καντίροφ, δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν.

Ο Καντίροφ - του οποίου ο πατέρας, ηγέτης των ανταρτών κάποτε, συμμάχησε με τη Μόσχα το 2000 και αργότερα δολοφονήθηκε – συντηρεί την διεφθαρμένη εξουσία του υπό τις ευλογίες του Πούτιν. Ένας πιστός σατράπης, ο Καντίροφ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να εγγυηθεί τον όρκο υποτέλειας του λαού του προς τους ηγέτες στη Μόσχα. Στις προεδρικές εκλογές του Μάρτη το 2012, το συγκλονιστικό 99,76% των τσετσενικών ψηφοδελτίων ήταν υπέρ του Πούτιν - ένα αποτέλεσμα που απηχεί μια ψηφοφορία σοβιετικής εποχής.

Πρόθυμος να δείξει ότι η διαλυμένη από τον πόλεμο Δημοκρατία του έχει αλλάξει πορεία, ο Καντίροφ έχει επενδύσει κρατικά κεφάλαια σε τεράστια οικοδομικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν τους Πύργους Πούτιν, ως μέρος ενός νέου τοπίου στο Γκρόζνι. Ο Καντίροφ έχει συγκεντρώσει επίσης μια τεράστια περιουσία. Σε διπλωματικό έγγραφο που δημοσιοποίησε το WikiLeaks εξιστορείται η εμφάνισή του σε ένα γάμο στο Νταγκεστάν, όπου μοίραζε εκατοδόλαρα και ράβδους χρυσού. Σταρ του Χόλιγουντ όπως η Χίλαρι Σουάνκ και ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ είχαν πάει στην χώρα, λαμβάνοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια, για να παραστούν στο 35ο πάρτι γενεθλίων του το 2011.
Αλλά η δυσαρέσκεια πολλών απλών Τσετσένων είναι προφανής. Ολοένα και περισσότερο, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες, νέοι άνδρες στον Βόρειο Καύκασο έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τη μακρά παράδοση της περιοχής των Σούφι και να στρέφονται στο πιο πουριτανικό δόγμα των Σαλαφιστών που εισήχθη από τη Μέση Ανατολή.

Κρίνοντας από το YouTube feed του Ταμερλάν, οι αδελφοί Τσαρνάγεφ μπορεί να προσχώρησαν στο δόγμα των σαλαφιστών, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την βίαιη επίθεσή τους αυτή την εβδομάδα στην Βοστόνη. Αλλά, όπως είπε ο οργισμένος θείος τους στον Τύπο την Παρασκευή, οι πράξεις για τις οποίες τους κατηγορούν δεν αντιπροσωπεύουν την «εθνικότητα των  Τσετσένων» σε καμία περίπτωση. Έχουν ήδη αντιμετωπίσει αρκετή αιματοχυσία.

world.time.com

Πυθία 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/04/2013 11:31:09

  Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να υποβάλουμε σε ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση όλα τα εκατομμύρια των κουβαλητών μουσουλμάνων, ώστε να ξεπεράσουν τα παιδικά ή γενεαλογικά τους τραύματα, τα οποία έχουν πολλές φορές ιστορία αρκετών γενεών (η διαμάχη Ρώσων-Τσετσένων χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν η Ρωσική αυτοκρατορία επεκτάθηκε προς τον Καύκασο). Κοστίζει πάρα πολύ και τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα....Σκεφθείτε να αναλάμβαναν ψυχίατροι το 1,5 λάθρο που υπάρχουν εδώ για να θεραπεύσουν τα παιδικά και οικογενειακά και γενεαλογικά τους τραύματα, ώστε να τους βοηθήσουν να αλλάξουν πεποιθήσεις και να μην έχουν δολοφονικά αισθήματα έναντι της Δύσης (στην οποία οικειοθελώς μετανάστευσαν!!!). Θα έπρεπε να προσλάβουμε κάπου 500 χιλιάδες ψυχιάτρους, κάτι που ασφαλώς θα απαγόρευε το ΔΝΤ, ενώ ούτε και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πληρωμή τους, παρά τις υποσχέσεις για τα Συριζόδεντρα που θα παράγουν άφθονο και άκοπο χρήμα....
  Προτιμώ, λοιπόν, να μην τους αφήνουμε καθόλου να έρχονται εδώ....Μακριά και αγαπημένα....

 2. Karenin avatar
  Karenin 20/04/2013 11:40:25

  Yπάρχει κάτι το απίστευτα σουρεαλιστικό στις εικόνες της χτεσινής νύχτας, με όλες αυτές τις στρατιες στους δρόμους με υπερσύχρονο εξοπλισμό να κυνηγάνε εναν νεαρό δεκαενιά χρονών που τελικά πιαστηκε φοβισμένος και τραυματισμένος σε μια βάρκα. Και αυτές οι σκηνές με τα πλήθη μια πόλης που είχε κλειστεί στα σπίτια να πανηγυρίζουν στους δρόμους, κάνει τους σεναριογράφους του χολυγουντ να ξανασπάνε τα μολύβια τους.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Karenin 20/04/2013 13:47:40

   Είναι οι εκδηλώσεις του τρόμου , όταν η ήσυχη , προβλέψιμη αν θέλεις , αλλά δική σου καθημερινότητα , τινάζεται στον αέρα εξ'αιτίας ενός ψυχοπαθούς .

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/04/2013 13:47:47

  Δείτε αυτό το βιντεάκι, από τους φοιτητές της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη να ψάλλουν ύμνο στην Παναγία του αγίου Νεκταρίου στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης, Παρασκευή του Ακαθίστου.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cOyQLB6V_38

  Η διαφορά στην αντιμετώπιση των πραγμάτων μεταξύ χριστιανισμού και ισλάμ...

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ ΒΙΣ 20/04/2013 17:42:40

   Ποιο γεγονός αντιμετωπίζουν διαφορετικά οι χριστιανοί από τους μουσουλμάνους εδώ; Έχεις μήπως κάποιο βίντεο και από την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων του γεγονότος για να καταλάβω τι θέλεις να πεις;

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Περικλής 20/04/2013 18:44:54

    Μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο άπειρα βιντεάκια με εκδηλώσεις μουσουλμάνων εις μνήμην θυμάτων δικών τους για να καταλάβεις...
    Ψάξε λίγο και μόνος σου, μην τα περιμένεις όλα έτοιμα...

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Περικλής 20/04/2013 23:09:39

    Οἱ μουσουλμάνοι σέ ἀντίστοιχες περιπτώσεις,θά εἶχαν ξεκινήσει νά καταριῶνται ἀλλαλάζοντας,καί ἀφοῦ θά τούς εἶχαν πεταχτεῖ τά μάτια ἔξω ἀπό τίς φωνές καί τό μοῦσι θά εἶχε ἀνέβει στό κεφάλι,θά προσπαθοῦσαν μετά νά πετύχουν τήν ψυχική ἐπαναφορά στήν προτέρα ἤρεμη καί νηφάλια κατάσταση μέ ἕνα ὑψηλῆς ἐντάσεως αὐτομαστίγωμα.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ ΒΙΣ 20/04/2013 23:14:03

   Εὐχαριστοῦμε ἀγαπητέ ΒΙΣ γιά τήν παραπομπή,ἕνα μεγάλο μπράβο καί στά παιδιά! Πρώτη φορά ἀκούω τό «Ἀγνή Παρθένε» στά Ἀγγλικά,πολύ μοῦ ἄρεσε.

 4. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/04/2013 14:16:16

  Οι Τσετσένοι δεν ήταν απλά "ύποπτοι συνεργασίας με του Ναζί, υπηρέτησαν κατά χιλιάδες στα Waffeln SS και συνεργάστηκαν μαζικά με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής στην Σοβιετική Ένωση.

  • Βασίλης Παπαχρήστος avatar
   Βασίλης Παπαχρήστος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/04/2013 17:30:08

   Σωστό.Για να μη μιλήσουμε για Βόσνιους,Aζέρους και εκείνον τον τρισάθλιο Μουφτή,τον Αμίν αλ-Χουσσεϊνι...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/04/2013 21:59:36

   Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο από την επιβεβαίωση του "ο εχθρός του εχθρού μου σύμμαχός μου".
   Η κατανόηση του Καυκάσου προϋποθέτει αξιοποίηση των εργαλίων της κοινωνικής ανθρωπολογίας.
   Καμία δε σχέση δεν έχει ο μουσουλμανισμός με τις δράσεις και αντιδράσεις των Τσετσένων.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Μανιάτης 20/04/2013 22:34:54

    Να θυμίσω αντίστοιχες βομβιστικές ενέργειες από μουσουλμάνους στη Μαδρίτη, το Λονδίνο, τη συμπεριφορά του αμερικανοπαλαιστίνιου μουσουλμάνου στρατιωτικού ψυχίατρου...
    Κανείς από τους παραπάνω δεν ήταν Τσετσένος....
    Φαντάζεσαι Κύπριο από τα Κατεχόμενα, μετά την εισβολή, να πηγαίνει στην Αμερική ή την Αγγλία ή άλλη δυτική χώρα και να βάζει βόμβα σε ειρηνική αθλητική εκδήλωση; Ή μήπως Αιγύπτιο Κόπτη, διωγμένο από την πατρίδα του; Ή Θιβετιανό; Νομίζεις ότι μόνο οι Τσετσένοι ή οι μουσουλμάνοι έχουν προβλήματα με άλλους λαούς και με μεγάλες δυνάμεις; Τα πράγματα είναι προφανή, όπως προφανείς και οι ιδεολογικές παρωπίδες της αριστερόστροφης πολιτικής ορθότητας...

 5. nikos avatar
  nikos 20/04/2013 14:31:55

  Τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πεί ο μικρός "τρομοκράτης" αν η CIA τον αφήσει να ζήσει. Άλλωστε λευκοί χριστιανοί και νεαρής ηλικίας δεν είναι και οι "τρομοκράτες" που εισβάλουν στα αμερικάνικα σχολεία και σκοτώνουν τους συμμαθητές τους; Τι τους "ψεκάζουν";

  • Vee avatar
   Vee @ nikos 20/04/2013 17:22:37

   Σου μοιάζουν για W.A.S.P. αυτοί οι δύο;;

   • nikos avatar
    nikos @ Vee 20/04/2013 21:43:36

    Τα "άκρα" μοιάζουν και είναι τόσο κοντά γιατί ακόμα και στο "διανοητικό" μας σύμπαν δεν υπάρχουν ευθείες.

    • nikos avatar
     nikos @ nikos 20/04/2013 21:49:08

     "Διπλοί πράκτορες" ...σου λέει αυτό τίποτα;

     • Vee avatar
      Vee @ nikos 21/04/2013 00:59:28

      Όχι.

     • nikos avatar
      nikos @ Vee 21/04/2013 06:40:45

      Οι τύποι το παίζαν σε διπλό "ταμπλό" ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ ΚΑΙ CIA!

 6. pythagorean avatar
  pythagorean 20/04/2013 16:07:01

  Ολόκληρο το άρθρο του Time διαπνέεται από το πνεύμα "για όλα φταίνε οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους", ενώ κάποιοι Τσετσένοι (όπως και κάποιοι άλλοι Μουσουλμάνοι) απλώς αντιδρούν, ενίοτε ίσως λίγο υπερβολικά. Δυστυχώς αυτή η αηδιαστική αντι-ρωσική (όπως και αντι-σερβική) προκατάληψη έχει περάσει στο μυαλό του αφελούς και αδαούς μέσου Αμερικανού.

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 20/04/2013 18:10:48

  Από αντίστοιχα γεγονότα μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα.

 8. DIMITRIS avatar
  DIMITRIS 20/04/2013 21:49:39

  Η κάθε χώρα τελικά έχει τα δικά της προβλήματα. Διαφορετικά μεν αλλά όλα τα προβλήματα πηγάζουν από την απομάκρυνση των αξιακών προτύπων μας ως άνθρωποι. Ο ένας σκιτώνει τον άλλο που δεν τον ξέρει και δεν του έφταιξε γιατί είναι διαφορετικός και ανήκει σε άλλη πολιτισμική και κοινωνική κουλτούρα

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 24/04/2013 00:02:19

  βρε, ύποπτοι ήταν όχι ένοχοι ... συγγνώμη δηλαδή αλλά βγάλατε ήδη συμπεράσματα από τον πολτό που πλασάρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ.
  Δεν λέω να το αναλύσετε αλλά εσείς τους καταδικάσατε προτού καν δικαστούν! Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
  Και στην τελική η κοινή λογική μας λέει ότι δεν είχαν κανένα κίνητρο για μια τέτοια επίθεση και ο τρόπος ζωής τους το φωνάζει. Επίσης υπήρχαν κι άλλοι ύποπτοι με περισσότερα στοιχεία εις βάρος τους, αυτοί που είναι; ρίξτε μια ματιά και σε κάτι ακόμα (που τελικά θα το τοποθετήσετε στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας) http://imgur.com/a/Nx8EU#ZdLUN2i. Ένα πράγμα έμαθα στα λίγα χρόνια ζωής που έχω ως τώρα ... όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.