#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2012 09:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H EE ετοιμάζει επειγόντως ...σχέδιο ανάπτυξης!Με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να φτάνει σε απαγορευτικά ύψη (χθές το ισπανικό ομόλογο ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 6%), στην ΕΕ αρχίζουν, υπό την πίεση των γεγονότων, να αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές λιτότητας όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν.

Έτσι, σύμφωνα με τους Financial Times:

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε λεπτομερές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα.  Η κίνηση πραγματοποιείται ενώ οι επενδυτές, τρομοκρατημένοι με την προοπτική επιδείνωσης της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα υψηλότερα επίπεδα 4 μηνών

 Στο προσχέδιο 28 σελίδων της Ε. Ε. ζητείται από τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σειρά μέτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως μείωση των φόρων στην απασχόληση και μετατόπιση του βάρους στα ακίνητα, την ενέργεια και τους δασμούς ρύπων

Θα ζητηθεί,  επίσης,  από τις χώρες να άρουν τους απομένοντες περιορισμούς στην κίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ, οι οποίοι εμφανίζονται να αποτρέπουν την μετακίνηση καταρτισμένων άνεργων σε χώρες με ελλείψεις δυναμικού. 

 Η πρόταση του σχεδίου να αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους εργαζόμενους θα προκαλέσει αντιπαλότητες στην Γαλλία, όπου υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και το ζήτημα των μεταναστών είναι κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Nicolas Sarkozy.

 Η μετατόπιση του επίκεντρου στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από αξιωματούχους εκτός της Ευρώπης, να υποχωρήσει η ευρωζώνη στις απαιτήσεις για λιτότητα στις προβληματικές χώρες του Νότου που διολισθαίνουν σε ύφεση. 

 Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και μπορεί να μετατραπεί. Πάντως συνολικά, τα μέτρα αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση της προσπάθειας των Βρυξελλών να παρακολουθήσουν και να σχηματοποιήσουν τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης, απηχώντας τις προσπάθειες του περασμένου έτους να επιβληθεί μεγαλύτερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

 Σήμερα η δυνατότητα της ΕΕ να επηρεάσει τις πολιτικές απασχόλησης είναι περιορισμένη, όμως το σχέδιο προϋποθέτει να εκπορεύονται αυτά τα ζητήματα από το κέντρο, στο πλαίσιο της πορείας της ευρωζώνης προς την οικονομική ενοποίηση. 

 Στο προσχέδιο αναφέρεται: «Η κρίση έχει αποκαλύψει περαιτέρω την αλληλοεξάρτηση των οικονομιών και αγορών εργασίας της ΕΕ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνοδευτεί η νέα οικονομική διακυβέρνηση με ενισχυμένη συνεργασία στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές». 

 Προτείνεται να υπάρχει «πίνακας βαθμολογίας» που θα μετράει τις επιδόσεις κάθε χώρας στις στρατηγικές απασχόλησης.»

Τώρα, είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε ποιός φωνάζει για αναπτυξιακά μέτρα, από το τέλος του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 11/04/2012 10:14:40

  Ώστε ανάπτυξη! Με τί λεφτουδάκια βρε πολιτικάντηδες θα κάνετε την ανάπτυξη; Εδώ οι αγορές σας έκοψαν τον δανεισμό και σας έπιασε ίλιγγος. Δεν σας εμπιστεύεται κανένας γιατί αποδειχτήκατε λίγοι. Βάζατε και τον Σαμαρά να υπογράψει ότι θα εφαρμόσει τη συνταγή σας για να μην χάσετε τον πρώτο λόγο και ας ήταν λάθος. Με ξένα κόλυβα κηδεία η Μέρκελ!Γρήγορα η Γαλλία, η Γερμανία και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν στο σοσιαλισμό μπας και σωθούμε εμείς.

 2. pikras57 avatar
  pikras57 11/04/2012 10:40:47

  Συναφές

  http://www.antinews.gr/2011/07/16/112892/

  • factorx avatar
   factorx @ pikras57 11/04/2012 10:44:11

   Σωστός, τα βάζω για να ξαναθυμηθούμε:

   1. Νέο Μνημόνιο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση με δεσμευμένους πόρους

   Κατάρτιση κοινού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ελληνικές αρχές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

   Θα ενσωματώνει δεσμευτικά μέτρα για την Αγορά και την Απασχόληση άμεσης απόδοσης, με σαφείς-δεσμευτικούς-ποιοτικούς και ποσοτικούς-μετρήσιμους στόχους, με χρονοδιάγραμμα που θα πυροδοτήσουν τον μηχανισμό της ανάπτυξης.

   Παραδείγματος χάρη: Μέτρα για τον ετεροχρονισμό της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, υλοποίηση άμεσων μέτρων ρευστότητας, επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ* με την ενσωμάτωση και πρόταξη νέων δράσεων/μέτρων άμεσης υλοποίησης και γρήγορων αποτελεσμάτων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση των «παθητικών» δράσεων για την απασχόληση (σεμινάρια …για άσχετους), ενίσχυση δράσεων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητος, του τουρισμού, των ΑΠΕ, θεσμικά και άλλα μέτρα για την διοχέτευση της ρευστότητας από τις τράπεζες στην Αγορά σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, άμεσες αποκρατικοποιήσεις κλπ).

   Ο Μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μηχανισμό πιλότο και για τις άλλες χώρες της ΕΕ που χρειάζονται στήριξη.

   (*H οικονομική κρίση επιβάλλει τον ανασχεδιασμό των στόχων και των δράσεων του ΕΣΠΑ με γρήγορες διαδικασίες. Ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενσωματώσει τις μέχρι τώρα επιπτώσεις και παρενέργειες του Μνημονίου.),

   2. Ελληνική πρόταση για Νέα Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή

   Μεγάλη κουβέντα για τον διαχρονικό ρόλο της EUROSTAT, τα αποτελέσματά της και την αξιοπιστία της.

   Η επαναθεμελίωση ενός αξιόπιστου, ευέλικτου, αντι-γραφειοκρατικού ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος με συγκεκριμένο ρόλο, με ουσιαστική συμμετοχή, ευθύνη στον έλεγχο αλλά και στις διαδικασίες παραγωγής των στατιστικών στοιχείων θα συνεισφέρει:

   *Στην διαφάνεια

   * Στην αξιοπιστία και την συγκρισιμότητα των στατιστικών στοιχείων των κρατών –μελών της ΕΕ

   Με την πρόταση αυτή η χώρα μας:

   Βγαίνει στην αντεπίθεση όσον αφορά την αξιοπιστία της διεθνώς

   Θα διαπιστωθεί ότι με την πρόταση αυτή άλλες χώρες διακυβεύουν πολλά περισσότερα.

   Θα αποδειχθεί ο «πολιτικός» και πελατειακός ρόλος της EUROSTAT

   Θα υπάρχει πιο ορθολογιστική κατανομή των πόρων της ΕΕ

   Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων μπαίνει σε σωστότερη βάση

   3. Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

   Με νέες προδιαγραφές στη λειτουργία του που θα στοχεύουν και στον περιορισμό των συγκρούσεων συμφερόντων στους οίκους αξιολόγησης και στο να καταστήσουν περισσότερο διαφανείς τις μεθόδους αξιολόγησής τους.

   Ντ.Π.

 3. Nik avatar
  Nik 11/04/2012 12:39:38

  ΑΠΕ και ανάπτυξη είναι όροι αντικρουόμενοι. Δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν το μέσον (ΑΓ και ΦΒ φτιάχνονται στην Κίνα) και το προϊόν, ρεύμα, πωλείται μόνο με επιδότηση. Το ρεύμα των ΑΠΕ δεν μπορεί να σταθεί στην ανοικτή αγορά λόγω κόστους. Συνεπώς οι ΑΠΕ είναι μια μαύρη τρύπα που απορροφά χρήμα. Επιπλέον δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας, βλέπε μελέτη πανεπιστημίου Χουάν Κάρλος για το πως οι ΑΠΕ μειώνουν τις θέσεις εργασίας λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους και απορρόφησης κεφαλαίων από την αγορά.

  Θέλετε θέσεις εργασίας οικολογικές; Βγάλτε σήμερα μια διάταξη που θα επιβάλλει την επισκευή όλων των αντιδιαβρωτικών αναβαθμίδων, (πεζούλων) σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς μελέτες (άλλο φρούτο και αυτό), με μηδαμινά κεφάλαια, δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και το αποτέλεσμα είναι και μετρήσιμο και περιβαλλοντικά ωφέλιμο. Αυτά βέβαια είναι ρητορικά σχήματα, διότι προηγούνται οι "μελέτες" και τα λεφτά πάνε σε προκαθορισμένες τσέπες, έτσι δεν είναι παιδιά των ΜΚΟ και παράγοντες του ΥΠΕΚΑ; Εσείς ξέρετε.

 4. Nik avatar
  Nik 11/04/2012 12:45:54

  Ακόμη και για φούρνο, ή συνεργείο επισκευής τρακτέρ σε χωριά που έχουν την ατυχία να βρίσκονται σε περιοχές Νατούρα 2000, (21% της χώρας) χρειάζονται ΔΥΟ ορνιθολογικές μελέτες, με σημαντικό κόστος για τον επαγγελματία.

  Που είναι λοιπόν η ανάπτυξη, στις μελέτες ή στους φούρνους και τα συνεργεία; Εντελώς συμπτωματικά τις περισσότερες "μελέτες" τις φτιάχνουν (φτιάχνουν είναι ακριβολογία) συγκεκριμένα γραφεία μελετών με σύστημα Copy Paste. Ανάπτυξη! Α λα γκρέκα.

  Ακόμη και ο ΓΑΠ στιγμάτισε την φάμπρικα μελετών σε ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας ότι παράγουμε πολύ αέρα, είμαστε οι πρώτοι σε "μελέτες" στην ΕΕ. Κόφτε λοιπόν τον αέρα των ΜΚΟ για να πάμε μπροστά.

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/04/2012 12:49:37

  "Τώρα, είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε ποιός φωνάζει για αναπτυξιακά μέτρα, από το τέλος του 2009".

  Ποιός είναι αυτός άραγε; Μην είναι ο Παπανδρέου; Μην είναι ο Παπακωνσταντίνου; Μην είναι ο Βενιζέλος; Μην είναι η τρόϊκα/ΔΝΤ; Μην είναι ο Μπαρόζο; Μην είναι η Μέρκελ; Μην είναι ο Σαρκοζί; Ο Γιούνγκερ; Μην είναι ο Φούφουτος;

  Ο Σαμαράς επαληθεύτηκε. Δεν λέμε δικαιώθηκε γιατί οι μισθωτοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπέστησαν στο πετσί τους αυτή την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.