#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H «ώρα μηδέν» πλησιάζει για την ΙσπανίαΟ πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, απηύθυνε χθες από το βήμα της Γερουσίας δραματική έκκληση για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των τραπεζών με επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης, ζητώντας παράλληλα -για πρώτη φορά δημοσίως- να εκδοθούν ευρωομόλογα ως λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της πατρίδας του και των άλλων χωρών του Νότου.

Καμπανάκι

Το θερμόμετρο ανέβασε και η παραδοχή του υπουργού Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο, πως η Ισπανία είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις αγορές, καθώς δανείζεται με επιτόκια κοντά στο 7%. Δηλαδή πολύ κοντά στα αντίστοιχα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας λίγο προτού υπαχθούν στα Μνημόνια.

Ευρωπαϊκή λύση για την ισπανική τραπεζική κρίση ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι η κρίση δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά από την κατάρρευση της Lehman Brothers, στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, δεν έχει νόημα οι Ευρωπαίοι να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Τόσο η ισπανική κυβέρνηση όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ (σε δηλώσεις από τη Λετονία) αρνήθηκαν πως η Ισπανία συζητά για βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ ο Ραχόι ζήτησε τη συναίνεση των Σοσιαλιστών για το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη.

Υπό παρακολούθηση

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους για την Ισπανία και την Ελλάδα (με αυτή πλέον τη σειρά προτεραιότητας…) οι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες του G7 συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ως τη σύνοδο του G20 στο Μεξικό, στις 18 Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην προσπάθειά του να διαλύσει τις φήμες σχετικά με την Ελλάδα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τζουν Αζούμι, ξεκαθάρισε πως δεν τέθηκε ζήτημα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Πηγές από το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης ανάφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις στη Γερμανία να επιτρέψει τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό 500 δισ. ευρώ του ESM (ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου) αντί να πιέζει την Ισπανία να δεχθεί το τέταρτο Μνημόνιο.
Η ανατομία του προβλήματος
Η Ισπανία πιέζεται μεν ασφυκτικά από την Κομισιόν να κατεβάσει το έλλειμμά της από 8,3% στο 3% με άγρια μέτρα λιτότητας και περικοπές στους προϋπολογισμούς των περιφερειών (έλαβε μάλιστα σχετική παράταση ως το 2014) αλλά η βασική της ασθένεια αφορά τον τραπεζικό τομέα. Οι άλλοτε πανίσχυρες ισπανικές τράπεζες, που γιγαντώθηκαν την περίοδο της φούσκας των ακινήτων, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με δυσθεώρητες επισφάλειες λόγω της πτώσης των αντικειμενικών αξιών και της αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Bankia, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την κρατικοποιήσει για να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία που της εμπιστεύθηκαν τις καταθέσεις τους, ωστόσο αναζητά ευρωπαϊκή βοήθεια για τα 19 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησής της, για να μην επιβαρύνει κι άλλο τον προϋπολογισμό.

Το αφεντικό της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Santander, Φερνάντο Μποτίν, εκτίμησε πως το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ύψος του, καθώς το Bloomberg το έχει ανεβάσει σε 120 δισ.! Μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης αναμένεται να δώσει η έκθεση του ΔΝΤ στις 11 Ιουνίου. Πάντως, όσο απαγορευτική για την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η κατάρρευση της Ισπανίας, εξίσου προβληματική φαντάζει και η διάσωσή της. Αν υπαγόταν σε Μνημόνιο υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 400 δισ. ευρώ, έναντι 240 της Ελλάδας (σε δύο δόσεις) και περίπου 80 δισ. της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αντιμέτωπη με ανεργία-μαμούθ

Είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, με ΑΕΠ κοντά στα 2 τρισ. ευρώ και δημόσιο χρέος 640 δισ. ευρώ. Αυτό αναλύεται σε 490 δισ. χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και 150 δισ. των αυτόνομων περιφερειών και των δήμων. Το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό (περίπου 80% έναντι 160% της Ελλάδας) αλλά μαστίζεται από πρωτοφανή ανεργία 24,3%, που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Εξάλλου, χθες στη Γερουσία ο πρωθυπουργός Ραχόι ομολόγησε πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η οικονομία θα κινηθεί σε ύφεση 1,7%, λόγω της εσωτερικής υποτίμησης.

Γιάννης Παπαδάτος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 06/06/2012 09:55:22

  Οι αγορές δεν έχουν λεφτά και δε θα έχουν για πολύ καιρό. Έχουν παίξει πολύ αέρα και θα αργήσει να ξεφουσκώσει. Προσπαθούν να κάνουν το ξεφούσκωμα ελεγχόμενα αλλά μάλλον δε θα τους βγει.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/06/2012 12:05:27

  Πρώτη φορά ζητά ευρωομόλογα ο Ραχόι.
  Μέχρι τώρα ήταν αντίθετος, στο ζήτημα αυτό συμμαχούσε με την κ. Μέρκελ..
  Η απομόνωση του CDU γίνεται ακομη μεγαλύτερη, ακόμη και μέσα στο ΕΛΚ.
  Για την τραπεζική "μαύρη τρύπα":
  Και μόνο το γεγονός ότι το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών εκτιμάται από 40 δισ. έως 120 δισ. ευρώ, δείχνει ότι η "θάλασσα" αυτή είναι ανεξερεύνητη και αχαρτογράφητη, πιθανότατα κρύβει πολλά "τέρατα". Κυρίως σάπιες υποθήκες τερατωδώς υπερτιμημένες.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 06/06/2012 12:23:00

   Ο καλύτερος τρόπος για να μην προχωρείς είναι να ακολουθείς μια έμμονη ιδέα, έλεγε ένα Γάλλος συγγραφέας.
   Οι εμμονές της Μέρκελ δε βλέπω να οδηγούν πουθενά. Η ομοσπονδοποίηση είναι κάτι πολύ σύνθετο για να γίνει τώρα, αν και οι συνθήκες έντονης κρίσης ευνοούν πάντα τις μεγάλες αλλαγές. Όμως οι κρίσεις μπορεί να δημιουργήσουν και κεντρόφυγα αντανακλαστικά. Η μεταβίβαση της τραπεζικής εποπτείας σε κετρικό επίπεδο θα ήταν "μια κάποια λύσις" βραχυπρόθεσμα για να μην ενταθεί το bank run. Αλλά πέραν αυτού ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμπληρώνει τα κενά πολιτικής των ευρωπαίων ηγετών. Δεν ξέρω αν θα προλάβει το σύστημα να αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 12:36:37

    Ίσως το timing είναι το ίδιο σημαντικό με το περιεχόμενο των παρεμβάσεων και ανατροπών πολιτικής.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 12:43:10

    H έμμονη ιδέα των CDU/FDP είναι όντως τραγική.
    Πιέζουν τώρα την Ισπανία να ενταχθεί στον τοξικό Μηχανισμό Βοήθειας, που μετατρέπει το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο.
    Άν γίνει με τους τωρινούς όρους, η μόνη από τις μεγάλες χώρες τις Ευρωζώνης που είχε ανεκτό ποσοστό Δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ (γύρω στο 70 %, κοντα στο κριτήριο 60 % του Μάαστριχτ), θ' αποκτήσει ποσοστό Δημ. χρέους πάνω από 100 % του ΑΕΠ - για να καλύψει κυρίως ιδιωτικά τραπεζικα ελείμματα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/06/2012 12:35:08

  Φθινόπωρο 2013 είναι δυστυχώς πολύ μακριά.
  Η ευνοική περίπτωση για το ευρώ είναι CDU/FDP, μην αντέχοντας άλλο στην πίεση και απομόνωση, να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια πρόωρα, και να φορτώσουν την καυτή πατάτα στους SPD/Grünen.
  Οι οποίοι, με τη σειρά τους, βλέπουν βέβαια με δέος τι θα φορτωθούν. Όσο καθυστερεί, το βάρος γίνεται μεγαλύτερο. Ίσως, ελπίδα των τελευταίων είναι να επαν-ενεργοποιηθούν κάποιες δι-Ατλαντικές κοινές δράσεις.
  Μια πρόωρη πολιτική αλλαγή στη Γερμανία το φθινόπωρο, συγχρονισμένη με επανεκλογή Ομπάμα, θα ήταν ίσως η κατάλληλη ευκαιρία για συνδυασμένη παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, τόσο στο θεσμικό πεδίο, όσο και με αναπτυξιακή τόνωση τύπου "Μarshall plan".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.