#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2012 21:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H χλιδάτη ζωή των Ελλήνων κροίσων σε αφήγημα του «Der Spiegel»

[caption id="attachment_190146" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: Spiegel"][/caption]

Γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας αποτελεί το άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο κάνει μια αναλυτική περιγραφή για το πώς περνάνε οι Έλληνες κροίσοι. Αναφέρεται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλους λεφτάδες που η κρίση δεν τους έχει αγγίξει ιδιαίτερα. Που περνάνε χλιδάτη ζωή στις βιλάρες τους, με τα υπέροχα αυτοκίνητα και τα σκάφη τους την ίδια ώρα που τα Μνημόνια κόβουν μισθούς και συντάξεις. Και το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι κροίσοι δεν φορολογούνται καθόλου παρά το γεγονός ότι δεν κάνουν ούτε τον κόπο να κρύψουν τα πλούτη τους.

Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους εφοπλιστές Πατίτσα και Οικονόμου, μιλά ο υπουργός Οικονομικών αλλά και… ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, προφανώς ως γόνος πλούσιας οικογένειας που δεν πειράχτηκε καθόλου από την κρίση. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ φτωχή χώρα με πλούσιους ανθρώπους», λέει συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Και η φιλανθρωπία αν και ελληνική λέξη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην πράξη.

«Ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές θα ήταν χαρούμενος να μιλήσει για την τέχνη, ή θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει για την πλούσια συλλογή του ή να εκφράσει τον θαυμασμό του για τους Γερμανούς ζωγράφους Neo Rauch και Otto Dix των οποίων έχει έργα τους. Ή να πει ακόμα για το τελευταίο απόκτημα του έργο του Botero, το οποίο αγόρασε 330.000 ευρώ. Ο Γιώργος Οικονόμου όμως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συζητήσει για την οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα του. Είναι χαρούμενος και ευτυχής όταν μιλάει για τέχνη», λέει στο περιοδικό η οικιακή βοηθός της βίλας Οικονόμου η οποία φοράει χρυσά σανδάλια και στέκεται στην είσοδο της πολυτελούς οικίας. Το ζάμπλουτο αφεντικό της είναι πίσω της φοράει ροζ πουκάμισο, khakis παντελόνι και σπορ παπούτσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λίγοι και εκλεκτοί είναι αυτοί που έχουν λάβει τη φούξια πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την έκθεση έργων τέχνης «Talking Heads». Ο κ. Οικονόμου θα δείξει για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του. Οι προσκεκλημένοι του θα γευτούν εδέσματα υψηλής γαστρονομίας και κοκτέιλ. Ο συλλέκτης εξηγεί πόσο σημαντική είναι η τέχνη για εκείνον και γιατί την βλέπει σαν επένδυση. Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τη συλλογή του πλουτίζοντάς την με περισσότερα έργα τέχνης.

Το Spiegel αναφέρει επίσης ότι η βίλα του κ. Οικονόμου είναι απόρθητο φρούριο καθώς σωματοφύλακες και εταιρεία security έχουν αναλάβει τη φύλαξή του. Μάλιστα το περιοδικό αναφέρει και τη δήλωση της κόρης του εφοπλιστή, Αλεξάνδρας, η οποία είπε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής όσο ήταν στο παρελθόν, ότι παίρνει ταξί γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει για να μην πέσει θύμα απαγωγής και ότι ακόμα και οι πλούσιοι θα πρέπει να ανησυχούν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί και στους λογαριασμούς στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα που ο λαός υποφέρει από τα δυσβάσταχτα μέτρα λίστες ονομάτων που συνδέονται με ανεξιχνίαστα χρηματικά ποσά κυκλοφορούν στην Αθήνα. Ανήκουν σε πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν λογαριασμούς στην Γενεύη και την βρετανική τράπεζα HSBC. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι Έλληνες πολίτες έχουν βγάλει σε λογαριασμούς στην Ελβετία περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τα μέλη του ανώτερου φλοιού της χώρας συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται όλα τα κενά και  η κυβέρνηση τους διευκολύνει. Πράγματι, η κατάσταση τους το επιτρέπει. Για έναν ολόκληρο χρόνο τώρα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η συμφωνία με την Ελβετία για να τεθεί τέρμα στην φοροδιαφυγή είναι στο τελική ευθεία, μόνο που ακόμα δεν έχει ακόμη υπογραφεί», αναφέρει το spiegel.

Οι πλούσιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τα πλούτη τους στους κοινούς θνητούς. Στις πλούσιες περιοχές όπως βόρεια και νότια προάστια οι κατέχοντες δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν με Porsche και οι γυναίκες να κρατούν απροκάλυπτα τσάντες Hermès. Ακόμα και οι μπουτίκ διάσημων οίκων όπως Gucci, Balenciaga και Dior διατηρούν τα πολυτελή καταστήματά τους στην ελληνική πρωτεύουσα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και οφείλει σε εταιρείες ιδιωτικού τομέα περίπου 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και τώρα που διανύει τον τρίτο χρόνο της κρίσης συνεχίζει να απαλλάσσει εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτή η ανακούφιση για τους πλούσιους βαραίνει όλο και περισσότερο τους φτωχούς. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσφατα εντόπισε 57 διαφορετικές φορολογικές αμνηστίες μόνο για Έλληνες εφοπλιστές και απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση της Αθήνας.

Για παράδειγμα ο 36χρονος εφοπλιστής Λέων Πατίστας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επωφεληθεί. Στο πολυτελές γραφείο του έχει κρεμασμένα πορτρέτα των προγόνων του δίπλα σε πίνακες με τα δεξαμενόπλοιά του. Ο χρυσός κληρονόμος είναι ο επικεφαλής της Atlas Maritime η οποία διαθέτει σήμερα έξι πετρελαιοφόρα και άλλο ένα είναι υπό κατασκευή στη Σαγκάη. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος λέει ο Πατίστας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και ο ίδιος πιστεύει ότι η απαλλαγή από τον φόρο είναι μια αναγκαιότητα και όχι προνόμιο. «Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά ναυπηγεία που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή», λέει χαρακτηριστικά,

Στο ερώτημα αν η ναυτιλιακή βιομηχανία θα έπρεπε να δείχνει αλληλεγγύη στο κράτος, αντί να απειλεί να φύγουν με την πρώτη ένδειξη της φορολογίας ο 36χρονος εφοπλιστή απαντά: «Το κράτος δεν προσφέρει καμία ασφάλεια για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για τα πάντα και όχι τα ισχυρά συνδικάτα που καταστρέφουν πραγματικά θέσεις εργασίας με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις». Ο Πατίστας και η σύζυγός του -πολύ γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών- απέκτησαν πρόσφατα  ένα γιο. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχαν ανοίξει το σπίτι τους σε περιοδικά για φωτογράφηση. Αλλά δεν το κάνουν πια. Ο ίδιος ο εφοπλιστής εξηγεί: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι ζηλιάρηδες». Στην ερώτηση τι τον κρατά στην Ελλάδα απάντησε: «Αγαπώ τη χώρα μου».

Το Spiegel κάνει αναφορά και σε άλλες πλούσιες ελληνικές οικογένειες σημειώνοντας: «Ενώ η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 301 δισ. ευρώ, οι πολίτες της έχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία διπλάσιας αξίας. Η οικογένεια Πατίστα» προέρχεται από τις Οινούσσες, ένα μικρό νησί στον Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στο νησί της Χίου και των τουρκικών ακτών. Μια σειρά από μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες έχουν τις ρίζες στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της  Έλλης Πατέρα. Πριν από μια δεκαετία, η Πατέρα ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση ως κτηματομεσίτης, επειδή είχε κουραστεί να είναι απλώς ένας κληρονόμος. Φτιάχνει βίλες σε υψηλής ποιότητας περιοχές της βόρειας Αθήνας κρυμμένες πίσω από τεράστιους φράκτες και bungalows με αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες.

Αυτή τη στιγμή, η 47χρονη Έλλη Πατέρα περνάει τον περισσότερο χρόνο της στη Μύκονο. Η κρίση της χώρας δεν έχει φτάσει σε αυτό το νησί, που είναι το αγαπημένο θέρετρο του τζετ σετ. Εκεί μπορεί κάποιος σε τοπικό κοσμηματοπώλη να αγοράσει προσευχητάρια που σχεδιάστηκαν από τη Chanel, μπορεί να απολαύσει ένα magnum μπουκάλι σαμπάνιας Armand de Brignac στην πριβέ παραλία την Nammos.

Η κ. Πατέρα αναφέρει ότι η χώρα της έχει προσβληθεί από τις ίδιες ασθένειες όπως και το επάγγελμά της: « Πριν από το 2009, ένα πράγμα είχε σημασία: ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Κάθε σπίτι με κήπο κόστιζε 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο καθένας ήθελε να αγοράσει - το πιο ακριβό. Αλλά τώρα η αγορά ακινήτων έχει στερέψει. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να απαιτούν τώρα να πουλήσουν το σπίτι τους όσο το αγόρασαν. Τώρα όμως δεν πουλιέται ούτε στο μισό. Κανείς δεν μπορεί ή θέλει να πληρώσει τόσο πολύ πια. Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις αιτίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κρίση είναι μόνο ένα κακό, ηλίθια ιδέα των Ευρωπαίων. Οι άνθρωποι με αρκετά χρήματα δεν έχουν καμία ανάγκη για θεωρίες συνωμοσίας».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος το Spiegel αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε κάποτε: «Ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με τον πατριωτισμό του». Ο Πέτρος Νομικός λέει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι φρικτοί, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες. Ο 33χρονος επενδυτής – προέρχεται από οικογένεια εφοπλιστών- προσπαθεί πραγματικά  να κάνει κάτι για τη χώρα του. Έχει ιδρύσει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Ελλάδα Χωρίς Χρέος», η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες να αγοράζουν τα χρέη τους. Η πρωτοβουλία αυτή όμως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση όχι μόνο επειδή αφορά το αστρονομικό ποσό των 300 δισ. ευρώ, αλλά και επειδή τα τρία τέταρτα αυτού του χρέους κατέχονται από τους δημόσιους πιστωτές αντί να διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά.

Μέχρι τον Αύγουστο οι δωρεές προς  την πρωτοβουλία Νομικός είχαν  ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός ενημερώνεται συνεχώς για το «Ελλάδα Χωρίς Χρέος». Από το πρωί της Δευτέρας, το ποσό ήταν 2.510.072 δηλαδή σχεδόν όσο ήταν τον περασμένο Αύγουστο.

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει επίσης 100 εκατ.  ευρώ για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων που υποφέρουν από την κρίση. Επενδύει επίσης χρήματα σε πράγματα που οι πλούσιοι δίνουν αξία: σε ένα πάρκο στην Αθήνα, μια όπερα και μια βιβλιοθήκη. Το Ίδρυμα  Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικής με στόχο την ωραιοποίηση του κέντρου της Αθήνας. Χρηματοδοτεί επίσης πολλά πολιτιστικά έργα αλλά δεν δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή να επισκεφτούν ένα γιατρό επειδή δεν έχουν ασφάλιση.

Το Spiegel ολοκληρώνει το ρεπορτάζ του κάνοντας αναφορά και στην οικογένεια Κόκκαλη.

«Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κήπο σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Αθήνας. Ο πατέρας του Σωκράτης ήταν πριν από λίγα χρόνια αντιπρόεδρος  και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. Συνήθιζε να οδηγεί φανταχτερά σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα ο ίδιος προτιμά ένα Volkswagen Golf. Ο ίδιος ο Πέτρος λέει ότι η κρίση του έχει ανοίξει τα μάτια και τον έχει κάνει περισσότερο πολιτικό. Λέει, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του. Για παράδειγμα, λέει ότι έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για την άδεια μόνο για να εγκαταστήσει ένα μπαμπού bar με ψυγείο στον κήπο του. Σημειώνει ότι η κατάσταση δεν είναι δίκαιη».

Στην ερώτηση αν έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ο κ. Πέτρος Κόκκαλης απάντησε: «Σίγουρα όχι όμως όλα. Το παίρνω σαν αστείο, αλλά δεν φταίω εγώ που γεννήθηκα πλούσιος».

Στη συνέχεια μίλησε για το πάρκο λαχανικών: «Αυτό είναι το έργο μου. Μπορούν να έρχονται μαθητές και να καλλιεργούν φυτά και να κάνουν ιππασία. Η είσοδος είναι στα 4 ευρώ αλλά σκέφτομαι να κατεβάσω το ποσό στα 2 ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά όσοι ενδιαφέρονται».

Η οικογένειά του είναι μία από τις πλουσιότερες της χώρας. Ο πατέρας του, Σωκράτης είναι ο ιδρυτής της Intracom, μια πολυεθνική ομάδα τεχνολογίας. Έλεγχε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο ίδιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη στο Kennedy School της κυβέρνησης. Ο γιος του Πέτρος λέει ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική και τα 10.500 άτομα που εργάζονται για την αυτοκρατορία Κόκκαλη στην Ελλάδα δεν θα χάσουν τις δουλειές τους.

Τέλος το Spiegel ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Γιώργο Οικονόμου για την οικονομική κρίση στη Ελλάδα αλλά ο εκπρόσωπός του απάντησε «Ουδέν σχόλιον».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alpha avatar
  alpha 16/11/2012 21:48:41

  Οπα! Το Spiegel γράφει σαν παράρτημα του Ριζοσπάστη...
  Εφοπλιστές και Βιομήχανοι που πίνουν το αίμα του εργαζόμενου λαού με το μπουρί μέσα απ' τις βιλλάρες τους, την ώρα που ο λαός ψάχνει για τροφή στα σκουπίδια και κοιμάται στα παγκάκια. Καιρός να καλέσει το Λαό σε επανάσταση για να σφάξουμε τους εφοπλιστές με τα κονσερβοκούτια και να μοιράσουμε την περιουσία τους στο λαό...Λέτε να μας στείλουν κι αυτοί καμμιά λίστα με Μεγαλοφοροφυγάδες απ' τα Κέυμαν?

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ alpha 16/11/2012 23:31:37

   Έχουν μεγάλο καημό μέ τόν εφοπλιστικό μας κόσμο πού έχει σακατέψει τόν δικό τους.
   Κατά τά άλλα τουμπεκί ψιλοκομμένο γιά τό γεγονός ότι τό 69% τού πλούτου τής Γερμανίας τόν κατέχει τό 0,3% τού πληθυσμού (στατιστική μελέτη FU Berlin).

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Ιαπετός 17/11/2012 01:05:07

    ΟΚ μιας και το εθιξες .. δες και το παρακατω για να σου επιβεβαιωσει τις υποψιες...

    ' Η παγκοσμια κριση της ναυτιλιας απειλει την Γερμανικη κυριαρχια καθως οι Ελληνες κερδιζουν το παιχνιδι μακροχρονια' σε ελευθερη μεταφραση απο τον συντηρητικο Τέλεγκραφ...

    World shipping crisis threatens German dominance as Greeks win long game
    h**p://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/transport/9473476/World-shipping-crisis-threatens-German-dominance-as-Greeks-win-long-game.html

    (αξιζει και για μεταφραση.. )

    παντως για να ειμαστε δικαιοι, ενω ιδρυματα οπως Νιαρχου, Ωναση κλπ ειναι αλλη ταξη μεγεθους, και μπορεις να τους αναγνωρισεις διακριτη προσφορα στον τοπο ... κατι 'μικρο-μεγαλοι' τυπου Παστίτσιας κλπ και δεν αφηνουν μία και με το στυλ τους ειναι ζωντανη δυσφημιση για την χώρα ... σε ποιον ειναι αυτοι οι τυποι πραγματικα απαραιτητοι?

   • alpha avatar
    alpha @ Ιαπετός 17/11/2012 09:58:58

    Πέστα Ιαπετέ γιατί όταν τα λέω εγώ εδώ μέσα με χαρακτηρίζουν επιτημητικά σαν αριστερό.

    • tak avatar
     tak @ alpha 17/11/2012 11:02:19

     Αυτά τα χρήματα πάντως (και να τα χαίρονται οι άνθρωποι) δεν τα έκαναν στην Ελλάδα... Ούτε από μίζες είναι... Συνεπώς ας πιάσουν πρώτα τους "λιγδιάρηδες" -πρώην ξελιγωμένους- και μετά ας ασχοληθούν με τη Ναυτιλία...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ tak 17/11/2012 16:42:23

      Γερμανοί κουμμούνια, τι περιμένεις...

 2. aris. A avatar
  aris. A 16/11/2012 21:55:28

  Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ aris. A 17/11/2012 09:12:50

   Ναι αλλά πρέπει να είναι ψόφιο (το ψάρι δηλ. η κοινωνία)

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/11/2012 22:53:33

  Δυό πράγματα μέ πείραξαν πιό πολύ ἀπ' ὅλα:
  Ἡ γενίκευση ὅτι ἡ Ἑλλάδα εἶναι μέν μιά πολύ φτωχή χῶρα μέ πλούσιους ἀνθρώπους...,λές καί εἴμαστε ὅλοι πλούσιοι.
  Καί ὅτι ἡ φιλανθρωπία δέν εἶναι διαδεδομένη στήν πράξη.Καί ἀρκετοί πλούσιοι εἶναι φιλάνθρωποι,ἀλλά καί πολλοί ἀπλοί ἄνθρωποι,μεσαίων στρωμάτων ἔχουν πολύ ἀνεπτυγμένα τά φιλάνθρωπα αἰσθητήριά τους.

 4. vasa avatar
  vasa 16/11/2012 23:30:43

  τωρα συγγνωμη απο το spiegel περιμενατε τα νεα, ωραια αυτο μπορει να ειναι ειδηση για τον γερμανο που πιστευει οτι ο κοσμος στην ελλαδα ψαχνει στα σκουπιδια για φαγητο αλλα για αυτους που ζουν στην ελλαδα που ειναι ακριβως η ειδηση δεν καταλαβαινω

 5. αλέξανδρος πιστοφίδης avatar
  αλέξανδρος πιστοφίδης 17/11/2012 00:36:29

  Alpha,

  ενοχληθήκατε από ένα απλό ρεπορτάζ που στο κάτω-κάτω την αλήθεια παρουσιάζει και δεν σας ενοχλεί που οι Γερμανοί, Σουηδοί και Φινλανδοί εφοπλιστές, στην πλειονότητά τους, έχουν τα πλοία τους με τη σημαία της πατρίδος τους και τα επισκευάζουν σε ναυπηγεία της πατρίδος τους και όχι στην Κίνα και στην Κορέα όπως οι δικοί μας! Πολύ υγιής τοποθέτηση. Μήπως είστε ο ίδιος εφοπλιστής; Αν οι δημοσιογράφοι του Spiegel είναι κομμουνιστές, τότε ο δεύτερος σε πλούτη άνθρωπος στον κόσμο, ο Μπάφετ, που είπε πως η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους από τον ίδιο και το 80% της περιουσίας του το δωρίζει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για εσάς θα είναι σίγουρα σταλινικός.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 17/11/2012 01:01:49

  Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικο του γερμανικού άρθρου. Η Ελλάδα δεν είναι Ζαμούντα, ή ζουλουλάνδη. Υπάρχουν και μαρίνες και σκάφη εμπορικά και αναψυχής και αυτοκίνητα στους δρόμους κι όχι κάρα. Που είναι το περίεργο;

  Ναι υπαρχουν πλούσιοι έλληνες. Ας ελπίσουμε η τρελή φορολογία, η γραφειοκρατία, και η υστερία να μην τους διώξουν ώστε να συνεχίσουν να δίνουν δουλειά σε συμπατριώτες τους.

  Και στην Γερμανία υπάρχουν πλούσιοι γερμανοί που θα έφευγαν ή θα συνείσφεραν λιγότερο αν πιέζονταν.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 17/11/2012 17:53:24

   Εκεί πάντως αγαπητέ, δεν "παίζουν βόλλευ" με τα CD τα στικάκια και τις λίστες. Μόλις προχθες, η κυβερνηση της Β. Ρηνανίας εξαπέλυσε εισαγγελείς και φορο-"ράμπο" εναντίον πολιτών της σε ολη την Γερμανία, χρησιμποιώντας στοιχεία από "παράνομο' CD για την UBS που μόλις προμηθεύτηκε.
   Εδώ (ξανα)κυνηγάνε τον ...Βαξεβάνη. Τσάτσοι, δούλοι...
   h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/steuerfahnder-starten-bundesweit-razzien-gegen-ubs-kunden-a-866711.html

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/11/2012 07:02:22

  Το άρθρο περιλαμβάνει "αντιφάσκουσες "αλήθειες.
  Πράγματι τα πλούτη των Ελλήνων εφοπλιστών προέρχονται κυρίως από εισοδήματα εκτός Ελλάδας, γεγονός που τους επιτρέπει νόμιμη αλλά και "φυσιολογική" φορολογική ασυλία!
  Από την άλλη πλευρά όμως οι σύγχρονοι Ελληνες πλούσιοι δείχνουν μια ασυνήθιστη ανάλγητη συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της ηθικής προδοσίας, απέναντι στα προβλήματα της χώρας τους!!
  Σχεδόν σε όλο τον κόσμο, οι ευημερούντες πολίτες συνδράμουν την Πατρίδα τους όταν αυτή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πολύ περισσότερο οι Έλληνες, όπως ο Ζάππας, ο Αρσάκης, ο Σίνας, ο Αβέρωφ. ο Τοσίτσας, και τόσοι άλλοι επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι.
  Τι σχέση έχουν αυτοί με τους σημερινούς Κροίσους, οι οποίοι εκτός από την προκλητική συμπεριφορά τους, επιδίδονται πολλές φορές και σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες τους.
  Τους αξίζει τουλάχιστον οι κοινή περιφρόνηση!!!

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/11/2012 07:05:39

  Διόρθωση, "Τους αξίζει τουλάχιστον η κοινή περιφρόνηση"

 9. Mak avatar
  Mak 17/11/2012 07:07:51

  Εχουν δικιο για την αναισθησια και τις προκλησεις ορισμενων εφοπλιστων, αλλα αυτο που τους ενοχλει περισσοτερο ειναι οτι οι Ελληνες εφοπλιστες ειναι μεγαλυτερη δυναμη στην εμπορικη ναυτιλια απο τους Γερμανους.

  Για μια καθαρα βιομηχανικη-εξαγωγικη οικονομια σαν της Γερμανιας, οι μεταφορες ειναι ζωτικης σημασιας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Mak 17/11/2012 16:44:37

   Η αλήθεια είναι πάντως, οτι κι εμείς δέρνουμε τους νέγρους...
   (ωπ, δεν είναι πια ανέκδοτο - με την XA έγινε ρεπορτάζ...)

 10. chriskris avatar
  chriskris 17/11/2012 07:20:47

  Aυτοι δεν θα γινουν ποτε Ελληνες και εμεις δεν θα γινουμε ποτε
  γερμανοι. Αυτο ειναι το προβλημα τους.

  Και μη ξεχαναμαι οτι η Μασωνια ξεκινησε απο τη γερμανια.

  • VassilisV avatar
   VassilisV @ chriskris 17/11/2012 16:00:17

   Και τα φαλάφελ από τον Λίβανο..

 11. kokoras avatar
  kokoras 17/11/2012 07:29:18

  Σταμάτησε το «οι τεμπέληδες έλληνες » γιατί δεν έπιασε και πήγε στους «διεφθαρμένους κακούς πλούσιους» …πες πες όλο και κάτι μένει (γκεμπελς).

  Σημ Ο οικονόμου έχει κάνει έκθεση στην δημοτική πινακοθήκη με έργα από την συλλογή του έναν ολόκληρο χρόνο

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kokoras 17/11/2012 17:27:41

   Δεν είναι ο μόνος ούτε ο πιό γνωστός. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών μας έχει Πρόεδρο που πούλησε όλες τις συμμετοχές του σε βιομηχανιες. Τώρα ασκεί το "λειτούργημα" του ραντιέρη ("τοκιστής και σουλατσαδόρος" κατά τον κ. Μίχαλο), "ευεργετώντας" ταυτόχρονα το έθνος ως μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης.
   Η "αργόσχολη τάξη" (Leisure Class).
   h**p://www.contiades.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=806

 12. Ορέστης avatar
  Ορέστης 17/11/2012 09:02:45

  Για όλα φταίει η Γερμανία μάγκες! Πολύ σοβαρή πολιτική ωριμότητα και αντίληψη των πραγμάτων έχετε μπράβο! Αντί να κατακρίνουμε τους Ελληνες μεγλοκαπιταλες που στο μεγαλύτερο βαθμό ευθύνονται και αυτοι για την κατάσταση που έφεραν το λαό κάθεστε και τους υπερασπιζεστε και κατακρίνετε τους ξένους αντιστοίχους.ΕΛΕΟΣ

  • tak avatar
   tak @ Ορέστης 17/11/2012 11:05:10

   Εσείς κύριε, τι παράπονο έχετε από τον Κόκκαλη;

 13. alpha avatar
  alpha 17/11/2012 10:18:19

  Εν κατακλειδι το Spiegel παραδέχεται τώρα αυτο που λέγαμε εξ αρχής. Οτι η ευθύνη του Ελληνικού λαού για την κρίση, ακόμη και του μικροφοροφυγά του ψευδοεπιδοματούχου και του διορισμένου με μέσον, που ό,τι κλέβει απο το κράτος είναι πολύ λιγώτερο απ' ό,τι το κράτος του στερεί απο τις οφειλόμενες παροχές, είναι αμελητέα μπροστά στην ευθύνη των " νταβατζήδων",των Τραπεζιτών και των πολιτικών. Αριστερό το Spiegel...

 14. Φανη avatar
  Φανη 17/11/2012 11:36:14

  Οι πλουσιοι επενδυουν σε οτι οι ιδιοι δινουν σημασια, σε παρκο, σε οπερα, σε βιβλιοθηκη.....
  Καλος ο πολιτισμος αλλα ο Χριστιανισμος λεει οτι πρωτα ταιζεις τον πεινασμενο, επιδενεις τις πληγες του, τον στεγαζεις και μετα οταν θα μπορει πλεον να σε ακουσει χωρις να βολοδερνει, τοτε και μονο τοτε του μιλας για τον Χριστο, για τον πολιτισμο και για τα.....παρκα.
  Αντε πες τα αυτα σε κανα πλουσιο και θα σε παρει για UFO. Τα προσαρμοζουν ολα συμφωνα με τις πεποιθησεις τους. Εκεινο ομως που με κανει και απορω ειναι η ευκολια με την οποια συντασσονται οι περισσοτεροι εδω.Λες και ζουνε σ αλλη χωρα. Κατανοω οτι ουδεποτε ο χορτατος καταλαβε τον πεινασμενο αλλα λιγη περισκεψη και αλληλεγγυη δεν θα εβλαπτε. Η προκληση παντα εβλαψε το εθνος και αυτο το λεω για τους λεγομενους "πατριωτες" που περιφερονται στα blogs. Οι εφοπλιστες εχουν λυσει τα προβληματα τους εσεις να δω τι θα κανετε οταν κληθειτε να τους υπερασπιστειτε οπως τωρα, φορωντας το χακι.

 15. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 17/11/2012 14:08:29

  ''Ο ίδιος ο εφοπλιστής εξηγεί: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι ζηλιάρηδες»''

  ''Ο Πέτρος Νομικός λέει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι φρικτοί, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες''

  χαχαχαχαχαχαχα

  Ευχαριστούμε το εφοπλιστικό λόμπι (...της δραχμής;;;!!!!) για την εκτίμηση που έχει στο πόπολο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 17/11/2012 16:40:22

   "Φρικτοί ως πολίτες, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες"...
   Τι λέει περί τούτου το σύγγραμα περί Λογικής του προγόνου σας, αγαπητέ "Απόγονε";
   Παρακαλώ ετοιμάστε ζουρλομανδύα μεγέθους XXXXL με τετραπλά πολύ μακριά μανίκια και τσέπες jumbo.

   • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
    ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Ο Θείος 17/11/2012 17:11:01

    Αναλυτικά Πρότερα:

    Κοινά: το ελληνικό έθνος

    Ειδικά: ο σημερινός ελληνικός λαός

    Αρχές Ειδικών: οι σημερινοί Έλληνες είναι φρικτοί
    Επόμενα: άρα ενθουσιώδεις πατριώτες ή

    Αρχές Ειδικών: οι σημερινοί Έλληνες είναι ενθουσιώδεις πατριώτες
    Επόμενα: άρα φρικτοί

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 17/11/2012 18:04:30

     Έχω άδικο που βιάστηκα να βγάλω "διάγνωση";
     Η ερασιτεχνική ψυχανάλυση είναι πολύ τζαναμπέτικο χόμπυ..

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 17/11/2012 17:44:09

   Η ακριβής διάγνωση είναι κάπως περίπλοκη: Σχιζοειδής παρανοικός αυτισμός, με συνυπάρχουσα μανία καταδίωξης, σύνδρομο μεγαλομανίας και βουλιμική εγωπάθεια.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/11/2012 16:37:32

  Αστήριχτες διαδόσεις των "κακών Γερμανών"...
  Η Ελλάδα είναι χώρα κοινωνικής ισότητας, αδελφότητας και αλληλεγγύης...

 17. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 17/11/2012 18:24:43

  Εκτός από Σκρουτζ,αρκετοί απ'αυτούς, που αναφέρονται στο άρθρο,πληγώνουν την χώρα με τον ιταμό και χυδαίο λόγο τους και την κακόγουστη,kitsch παρουσία τους.Αν υπήρχε δικαστική αρχή για την καταστολή της κακοποίησης της αισθητικής,τι καλά που θα ήταν![γράφει μια ζηλιάρα Ελληνίδα].

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.