H τελική αναμέτρηση Αθήνας – Βερολίνου
23/03/2015 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H τελική αναμέτρηση Αθήνας – Βερολίνου

Τραυματισμένος από την υπόθεση Κατρούγκαλου αλλά κυρίως από την αποκάλυψη των FT για την πιθανή στάση πληρωμών, πάει ο Τσίπρας στο Βερολίνο για να συναντήσει την Αγκ. Μέρκελ.

Τραυματισμένος από την υπόθεση Κατρούγκαλου αλλά κυρίως από την αποκάλυψη των FT για την πιθανή στάση πληρωμών, πάει ο Τσίπρας στο Βερολίνο για να συναντήσει την Αγκ. Μέρκελ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για άλλη μια φορά στα νύχια της γερμανικής πολιτικής νομενκλατούρας επιχειρώντας να πείσει για τα ελληνικά δίκαια αλλά βρίσκοντας τοίχο απέναντί του.

Όμως, νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί η αποκάλυψη της επιστολής που έστειλε στις 15 Μαρτίου ο κ. Τσίπρας στην Αγκ. Μέρκελ με την οποία ουσιαστικά παραδεχόταν ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα. Αν η ρευστότητα συνεχίσει να βρίσκεται στο ναδίρ τότε τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η καταβολή μισθών και συντάξεων ενώ επανέρχονται σενάρια περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, ήρθε λίγο πριν συμφωνήσει η κα Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη και τον προσκαλέσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για το απόγεμα της Δευτέρας.

Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών. Επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».

«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε.

Η 5σέλιδη επιστολή του κ. Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως επικριτική για την ΕΚΤ, η οποία απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος από ότι είχαν όταν ζητήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης τον προηγούμενο μήνα – αυτό το πλαφόν στερεί τη δυνατότητα από την Αθήνα να στηριχθεί στα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές αυτών των τίτλων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.

Η επιστολή αυτή από τον ίδιο τον Τσίπρα επιβεβαιώνει την κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας και δημιουργεί νέα δεδομένα. Με την πλάτη στον τοίχο ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την Μέρκελ να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας.

Τα δεδομένα πλέον είναι δύο:

1.Είτε θα πειστεί η κ. Μέρκελ να ξεσφίξει τη θηλιά στην Ελλάδα αλλά θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα φύγει από το Βερολίνο έχοντας εξασφαλίσει ενίσχυση της ρευστότητας αλλά με την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και φυσικά σε νέο μνημόνιο τον Ιούνιο. Και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό του κόμματός του ή της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση είτε θα συγκρουστεί με όλους λέγοντας ότι η χώρα πτωχεύει αν δεν πάρει μέτρα είτε θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με πιθανά σενάρια πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα ή ακόμη και οικουμενική κυβέρνηση σωτηρίας.

2.Είτε η κ. Μέρκελ δεν θα πειστεί από τις δεσμεύσεις και θα συνεχιστεί η ασφυξία στην Ελλάδα. Με τα δεδομένα αυτά η χώρα θα κηρύξει κάποια στιγμή στάση πληρωμών, είτε εξωτερική μη πληρώνοντας τα δάνειά της είτε εσωτερική μη καταβάλλοντας μισθούς και συντάξεις ή με το να αναγκαστεί να πάει σε περιορισμό κίνησης κεφαλαίων και κούρεμα καταθέσεων.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές και το ραντεβού λαμβάνει πλέον διαστάσεις… τελικής αναμέτρησης ή τελευταίας ευκαιρίας.

Όπως λένε οι πληροφορίες ο κ. Τσίπρας, εκτός από θέματα γενικού περιεχομένου, όπως π.χ. οι γερμανικές αποζημιώσεις, πάει στο Βερολίνο με τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει ο κατάλογος, θα σταλούν και στους θεσμούς την Τρίτη.

Εάν ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις εγκριθεί από τους θεσμούς, τότε θα πρέπει να την επεξεργαστεί το EuroWorking Group και στη συνέχεια να συνεδριάσει το Eurogroup ώστε να δώσει τελικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στην οικονομία της χώρας.

Οι εταίροι φαίνεται πως πιέζουν για μέτρα άμεσης απόδοσης που θα φέρουν χρήμα στα άδεια ελληνικά ταμεία αλλά και θα ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο για το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 23/03/2015 08:04:48

  Καλή επιτυχία στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είθε η μετάβαση να είναι απρόσκοπτη, η παραμονή παραγωγική και η επιστροφή ευχάριστη. Για το καλό της χώρας και των Ελλήνων.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ airman 23/03/2015 12:14:54

   Ευχόμαστε "επιτυχία" στην τζάμπα μαγκιά και σε "διαπραγματευτική" στάση με ψέματα, κοροϊδίες και παλινωδίες οι οποίες μας προσβάλουν ως έθνος; Εγώ δεν εύχομαι επιτυχία, λυπάμαι. Δεν μπορώ να ευχηθώ επιτυχία σε κάτι τόσο αχρείο. Να ήταν υποστηρικτής της έντιμη ςκήρυξης χρεωκοπίας εκεί ναι, να του ευχηθώ. Να ήταν υποστηρικτής αυτού που είπε σήμερα ο Γλέζος, ότι "να κοιτάξουμε για ένα χρόνο να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας", εκεί να το καταλάβω. Να πάει έντιμα και όχι με την ψευτομαγκιά του. Εύχομαι αντιθέτως "καλά μυαλά" στον Τσίπρα και κυρίως στην κοινοβουλευτική του ομάδα, να καταλάβουν ότι όλον αυτόν τον καιρό υπόσχονταν ένα ψέμα στον ελληνικό λαό και ότι είναι πια καιρός αυτό το ψέμα να τελειώσει με καλό τρόπο, διότι αλλιώς θα τελειώσει με άσχημο.

   • airman avatar
    airman @ Διογένης 23/03/2015 13:04:14

    Δε διαφωνούμε επί της ουσίας. Επιτυχία είναι με την ευρεία έννοια και τα "καλά μυαλα" κατά τις συνομιλίες.

 2. Geros avatar
  Geros 23/03/2015 08:50:05

  Μάλλον η χώρα είναι σε κατάσταση γενικευμένης παράκρουσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει μια επιστολή που τι λέει? Λέει ότι ανέβηκε στην εξουσία και ζήτησε να αλλάξουν όλα και να μην δεσμευτεί για τίποτα από αυτά που δέσμευαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την άλλη εγκαλεί τους εταίρους ότι δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει .... με την προηγούμενη κυβέρνηση! Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το σχέδιο του ήταν να μην εκπληρώσει από την μεριά του τίποτα νομίζοντας ότι οι εταίροι θα ένιωθαν δεσμευμένοι να εκπληρώσουν αυτοί στο ακέραιο το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας. Αυτό τον εκτός τόπου και χρόνου τρόπο διαπραγμάτευσης τον πούλησε πριν της εκλογές κατά κόρον και ο Σύριζα και ο Καμμένος. Αν ρωτούσες κάποιον Συριζαίο ή κάποιον ψεκασμένο που θα βρούμε τα λεφτά αν πούμε στους εταίρους να πάνε να κουρευτούνε, αυτοί απαντούσαν ότι οι εταίροι δεν μπορούν να μας διακόψουν την χρηματοδότηση γιατί τους δεσμεύουν οι υπογραφές που έχουν βάλει στις συνθήκες. Δηλαδή εμείς θα τις σκίζαμε τις συνθήκες αλλά οι εταίροι μας θα ένιωθαν υποχρεωμένοι να τις σεβαστούν. Η επιστολή Τσίπρα τι αποδεικνύει? Ότι το χαζό επιχείρημα του τελευταίου ψεκασμένου το πιστεύει και ο ίδιος. Και μάλιστα παραπονιέται στην Merkel που δεν του κάνει το χατίρι. Ο άνθρωπος νομίζει (ή μήπως μαζί του το νομίζει και το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων?) ότι αύριο θα κηρύξει μονομερή στάση πληρωμών αλλά θα μπορεί διαμαρτύρεται γιατί δεν του δίνουν το ΕΣΠΑ! Νομίζει ότι μετά θα μπορεί να διεκδικεί κονδύλια για την φύλαξη των συνόρων , τρομάζοντας τους εταίρους με ορδές τζιχαντιστών. Λες και όλος ο κόσμος εκτος από τα σαΐνια τους Έλληνες είναι κουτόφραγκοι και θα τους πάρει πάνω από τρεις μέρες να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να ζητούν βίζα σε κάθε Έλληνα που ταξιδεύει. Μα όχι! Έρχεται ο Συριζαίος και σου λέει. Δεν μπορούν να ζητάνε βίζα, τους το απαγορευτούν οι συνθήκες! Ποίες συνθήκες? Αυτές που εμείς θα σκίσουμε αλλά αυτοί θα συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά? Υπάρχει γενικευμένη παράκρουση σας λέω .....

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Geros 23/03/2015 12:16:08

   Δυστυχώς, είναι ακριβώς όπως τα λες. Το επιχείρημα "του τελευταίου ψεκασμένου" το πιστεύει και ο ίδιος. Δυστυχώς.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Διογένης 23/03/2015 12:51:51

    Με τα επιχειρήματα αυτά πήρε τις ψήφους των ανίδεων αριστεροψεκασμένων και τώρα του γύρισε μπούμερανκ .

 3. George N avatar
  George N 23/03/2015 12:25:01

  Το δίλημμα που βάζει είναι άτοπο. Και είναι ανησυχητικό ότι μοιάζει να μην το αντιλαμβάνεται. Δεν έχει να διαλέξει μεταξύ αποπληρωμής και κοινωνικών δαπανών αλλά μεταξύ ενός default προς όλους και κατάρρευσης των τραπεζών ή συνέχισης πληρωμών προς όλους. Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει είναι την σειρά. Αν δλδ πρώτα θα κάνει default στο IMF και μετά θα κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις ή πρώτα θα κόψει εσωτερικά και μετά στο εξωτερικό. Μπορεί να έχει σημειολογική σημασία αλλά πρακτικά είναι το ίδιο. Η χρονική διαφορά είναι λίγες ημέρες. Η συνέχιση πληρωμών απαιτεί μνημόνια για όσο θα είναι εκτός αγορών, επομένως για το σύνολο της θητείας του. Θεωρητικά αυτό υπέγραψε ένα μήνα μετά τις εκλογές. Μετά από άλλο ένα μήνα, επιστολές και συνάντηση κορυφής το........ξανασυμφώνησε.

 4. greg avatar
  greg 23/03/2015 19:55:35

  Λοιπόν, ο Τσίπρας θά τήν κάνει τή γυροβολιά καί όλες τίς προβλεπόμενες φιγούρες. Μάλιστα θά εμφανισθεί τόσο σίγουρος γιά τήν αναγκαιότητά της πού θά πεισθούν καί οί ...άπιστοι. Ξέρετε ... αντισταθήκαμε, διαπραγματευτήκαμε, μπλά μπλά, αλλά πάνω από όλα η σωτηρία τής πατρίδας. Κι επειδή κατά βάθος είναι καί ευγενικό παιδί, θά ζητήσει καί δημόσια συγνώμη γιά τά κατά συνθήκη αθώα ψεμματάκια πού προεκλογικά είπε καί θά δώσει καί πολιτικό όρκο ότι μιά νέα σελίδα ανοίγει γιά τή χώρα μέ τήν αριστερά. Ποιός θά τού αρνηθεί; Ο παλαβωμένος κόσμος πού τόν ψήφισε, πιστεύοντας στό παραμύθι ευρώ χωρίς μέτρα, καί τελευταία τά 'χε παίξει απ' τό άγχος, θά δεί στό πρόσωπό του, τόν από μηχανής Θεό πού περίμενε νά κάνει τό θαύμα, αλλά είχε αρχίσει νά φοβάται ότι μάς ξέχασε κι αυτός. Ετσι από τήν επομένη, ανακουφισμένοι οί πάντες (πλήν ελάχιστων, πλέον, ανίατων περιπτώσεων) καί μέ ηγέτη έναν Αλέξη μέ ευρεία υπερκομματική αποδοχή, ξεκινάμε αγκαλιά μέ τούς εταίρους τήν μεγάλη πορεία πρός τήν κανονικότητα. Στό χέρι του είναι νά μήν καεί κι αυτός στά 2-2,5 χρόνια πού κάηκαν οί προκάτοχοί του. Ε, άν πάλι καεί, θά εφεύρουμε έναν νέο (μετά τήν προσθήκη καί τού Αλέξη) Τσιπροσαμαροβενιζέλο. Στά σοβαρά τώρα, τό πρόβλημα δέν είναι πιά οί πολιτικοί. Αυτοί καί νά έκαναν πώς δέν ήξεραν, έμαθαν. Καί ο Αλέξης επίσης. Καί ξέρει καί ήξερε. Αλλιώς δέν θά γινόταν κάν πρωθυπουργός. Τό σκηνικό τών 2 μηνών στήθηκε γιά νά "συνετιστεί" κι ο κόσμος, πού δέν εννοεί νά καταλάβει ότι τά μεταξωτά βρακιά τού ευρώ θέλουν καί επιδέξιους κώλους. Αλλωστε άν ήταν νά μάς ξεράσουν τί χρειάζονταν οί τόσες διαβουλεύσεις, συναντήσεις, συστάσεις, απειλές κλπ. Υγ 1. Δέν ξέρω τί μ' έπιασε καί έγραψα ότι έγραψα. Ελπίζω μόνο νά μή διαψευστώ παταγωδώς. Υγ 2. Αλήθεια εκείνο τό βαρουφάκι σάν νά μήν πολυακούγεται; Μπάαα ιδέα μου θά 'ναι.

  • Geros avatar
   Geros @ greg 23/03/2015 21:41:31

   Νομίζω ότι ο Τσίπρας ακόμα και αν καταφέρει να κάνει την κωλοτούμπα μέσα στο κόμμα του (εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί) θα καεί όταν τα τσιγάρα σου θα κάνουν 4,5 ευρώ , η βενζίνη σου 1,70 με ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 1,50 και σου έρθει ένας φόρος στο ακίνητο σου όσο ο ΕΝΦΙΑ και κάτι παραπάνω. Τότε θα δεις ακόμα και τα γνωστά εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ της πρωινής ζώνης των καναλιών να το γυρίζουν και να κράζουν τους φορομπήχτες της αριστεράς. Το μνημόνιο όσο υπάρχει θα τρώει κόμματα σε χρόνο ρεκόρ. ΠΑΣΟΚ τέλος, ΛΑΟΣ τέλος, ΔΗΜΑΡ τέλος ..... μόνο ο Σαμαράς κράτησε την Ν.Δ. ζωντανή μέσα στο μνημόνιο και αυτό γιατί απευθύνεται στο 20% των πολιτών που θεωρεί το μνημόνιο αναγκαίο κακό ή ακόμα μερικές φορές και αναγκαίο καλό. Όλα τα άλλα κόμματα που η εκλογική τους βάση είναι αντιμνημονιακοί πολίτες, το να εφαρμόσουν μνημόνιο θα φέρει ταχύτατα και τον πολιτικό τους θάνατο.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Geros 23/03/2015 22:28:08

    Ο Σαμαράς κράτησε τη ΝΔ ζωντανή, διότι έπεισε ότι υπάρχει και εφαρμογή του Μνημονίου με τρόπο που να μην θανατώνει τη χώρα. Αυτό ήταν πραγματικό κατόρθωμα. Και το ότι ήταν κατόρθωμα, αποδεικνύεται κάθε μέρα. Από το τι έκαναν και κάνουν οι προηγούμενοι (ΓΑΠ - Παπαδήμος) και οι επόμενοι (Τσίπρας) εντός Μνημονίου. Το 27,8% του Ιανουαρίου 2015 πρέπει να συγκρίνεται με το 18,8% του Μαΐου 2012 και όχι με το 29,6% του Ιουνίου 2012. Σε συνθήκες ήττας και μεγάλης κόπωσης του εκλογικού σώματος, ο Σαμαράς έπεισε 9% περισσότερους από όσους είχε πείσει τον Μάιο του 2012 να τον ψηφίσουν. Δεν ήταν ψήφος τύπου Ιουνίου 2012. Τότε ήταν ψήφος για να μην φύγουμε από το ευρώ. Τώρα δεν έπεισε ότι θα υπήρχε όντως το πρόβλημα που διατυμπάνιζε η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, αλλά έπεισε για την κυβερνητική του αξιοσύνη. Νομίζω ότι τέτοια μεταστροφή του εκλογικού σώματος υπέρ ενός ηγέτη δεν ξαναϋπήρξε σε συνθήκες κυβέρνησης και όχι αντιπολίτευσης. Και αν είχε κυβερνήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα είχε θριαμβεύσει στις εκλογές. Τώρα υπάρχει σαφής φθορά στην εικόνα του, καθώς δυσκολεύεται να πείσει ακόμη και όσους τον ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά θα δούμε πολλά ακόμη και η εικόνα του ίδιου του Τσίπρα δεν έχει ακόμη αρχίσει να φθείρεται. Μετά την ανάλωση του Βαρουφάκη και ασχέτως που δεν τον πέταξε ακόμη έξω από το ΥπΟικ με τις κλωτσιές, το γεγονός ότι έχει αναλάβει πια τη διαπραγμάτευση ο ίδιος θα τον βάλει αναγκαστικά αυτόν τον ίδιο πια, και όχι τον Βαρουφάκη, στο κάδρο της φθοράς. Τουλάχιστον θα μπορούσε να είχε κρατήσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, ούτε αυτό δεν καταφέρνει προς το παρόν...

   • greg avatar
    greg @ Geros 23/03/2015 23:44:34

    Η κωλοτούμπα δέν είναι ανάγκη νά είναι μία καί θεαματική. Θά είναι πολλές, μικρές, διακριτικές, μέ εύπεπτο όνομα πού θά γίνονται δεκτές μέ χαρά καί περηφάνεια. Κάποιες ήδη έχουν γίνει καί δέν τρέχει καί τίποτα. Ας πούμε από τό δέν πληρώνουμε, πήγαμε ήδη στό πατριωτικό καθήκον καί στίς απρόσκλητες επισκέψεις τής εφορίας σέ όσους συνεχίσουν νά κάνουν τήν πάπια. Τά κέντρα μεταναστών, αφού πρώτα τά άδειασαν μέ σκοπό νά τά κλείσουν, ήδη άρχισαν νά τά ξαναγεμίζουν. Μέχρι καί τίς παρελάσεις (άσχετο αλλά ενδεικτικό) πού είχαν μιά ιδεολογική απέχθεια, όχι μόνο τίς διατηρούν αλλά καί τίς εμπλουτίζουν μέ κλαρίνα καί ζουρνάδες. Καί σέ επίπεδο προθέσεων, ήδη καλοβλέπουν τίς αποκρατικοποιήσεις (βλ. αεροδρόμια, λιμάνια, ΟΣΕ) ενώ έχουν ξεχάσει τίς ακυρώσεις τους (χρυσός, Κινέζοι) καί τίς κρατικοποιήσεις (Τράπεζες). Οπου νά 'ναι μάλιστα κάποια δικά τους παιδιά, πού τελευταία πάνε γυρεύοντας, θά νιώσουν στό πετσί τους τήν στροφή τής κυβερνώσας αριστεράς στό ρεαλισμό, όταν τά υπό κατάργηση ΜΑΤ, θά αναλάβουν νά τούς θυμίσουν τά όρια.

 5. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 23/03/2015 20:44:51

  Εντάξει, σύντροφοι.. Αν έχετε σκοπό να καλέσετε τον λαό για εκλογές ή δημοψηφίσματα μέχρι το τέλος του μήνα, κάντε το. Αλλά να ξέρετε ότι η Ελλάδα μας θα περάσει σε "άλλη διάσταση" αν γίνει κάτι τέτοιο. Αν δεν έχετε σκοπό το παραπάνω (που δεν το έχετε δλδ.), βάλτε κάτω 5 νούμερα, αναφέρετε ότι αυτά πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και κάντε τα! Οι προηγούμενοι δεν τόλμησαν, τολμήστε εσείς! Τι φοβάστε? Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλατε κάτι γραπτό εκ μέρους μας ως τώρα να δοθεί στους δανειστές. Αλλά ο χρόνος φτάνει στο τέλος. Κάντε την κίνηση, πάρτε κάτι "έναντι" να κινηθούμε και τον Ιούνιο θα 'χουμε το Β΄Ημίχρονο. Τον λόγο σας και το νόημα του τα περάσατε. Και θα συνεχίσετε και στο μέλλον, δεν τελειώνουμε εδώ, θα τ' ακούν συνέχεια. Υ.Γ. Μέχρι κι ο μπαρμπά-Μανώλης είπε να μην το τραβήξουμε στ' άκρα με τους Γερμανούς. Πριν 1 μήνα άλλα έλεγε. Ο Μίκης είπε ότι είναι απ' την "γενιά των ορθιών"!... Εμείς δλδ. τι είμαστε? Απ' τη γενιά των "σερνάμενων"? Άντε, γέρασαν και ξεκούτιαναν.. Αφήστε τις εμμονές. Βγάλτε μας από την δίνη να ζήσουμε ήρεμα και ειρηνικά. Έτσι είναι ο σύγχρονος κόσμος: Κάτι θα δώσεις, κάτι θα πάρεις. Θα πάρεις για τον κόσμο, για μας. Ε, πάρτε το!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.