#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2010 23:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H στρατηγική της ανατροπήςΜπορεί ο Σαμαράς να κάνει την ανατροπή;

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, κλείνει το πρώτο κεφάλαιο της ηγεσίας  Σαμαρά. Ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα, ο απολογισμός είναι θετικός;

Η  Ν.Δ. αλλάζει

Δεν  θα έσπευδα να απαντήσω  μ’ ένα γρήγορο «ναι» , ούτε μ’ ένα εύκολο «όχι».  Αναμφίβολα,  η Ν.Δ. έκανε βήματα προς τα εμπρός. Αλλού τολμηρά και αλλού διστακτικά. Αλλού γρήγορα, αλλού  καθυστερημένα.  Οι καλοπροαίρετοι, όμως, θα συμφωνούσαν ότι   η Ν.Δ. αλλάζει. Δεν άλλαξε ριζικά, αλλά αλλάζει.  Και αλλάζει προς το καλύτερο.  Υπάρχουν βέβαια ακόμα απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά αυτά είναι  και στη θέληση  του λαού να το αποφασίσει.

Ο αρχηγός δεν  είναι  κυνηγός κεφαλών.  Το στίγμα των προθέσεών του το δίνει με την ηγετική του ομάδα.  Από την άποψη αυτή θεωρώ έξυπνη κίνηση την τοποθέτηση  του  κ. Δήμα στη θέση του αντιπροέδρου. Ο πρώην επίτροπος έχει οικοδομήσει ένα  μετριοπαθές προφίλ,  είναι έμπειρος και γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς και τη λειτουργία  της Ε.Ε.

Θεωρώ, επίσης,  σημαντικό και το αμφίπλευρο άνοιγμα τόσο προς την πλευρά του  Κώστα Καραμανλή, όσο και  προς τους υποστηρικτές της κας. Μπακογιάννη.  Οι  «μουτζαχεντίν» μπορεί να ήθελαν εκκαθαρίσεις, αλλά ο Σαμαράς για να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να εκπροσωπήσει  όλο το κόμμα.  Να αναδειχθεί σε ηγέτη της παράταξης και όχι μέρους αυτής.

Με σταθερά βήματα αναλαμβάνουν ρόλους νέα στελέχη.  Το έχω γράψει και άλλοτε ότι η ανανέωση δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία, που γίνεται αυτομάτως.  Επιτυγχάνει όταν εξελίσσεται σταδιακά.

Τέλος, η Ν.Δ. μετά από πολύ καιρό, επενδύει εκ νέου στην ιδεολογία.

Όλα αυτά αποτελούν μια σταθερή αφετηρία για τα επερχόμενα.

Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστάΌμως, τα  δυσκολότερα για τον Σαμαρά βρίσκονται μπροστά.  Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση που  με την  πολιτική της, μαθηματικά,  οδηγεί τη χώρα στο περιθώριο. Ακόμα και οι φανατικότεροι των υποστηρικτών του παραδέχονται,  ότι η  πολιτική του κ. Παπανδρέου είναι αδιέξοδη.  Από την άλλη,  η  κοινωνία βιώνει μια  πρωτόγνωρη κρίση. Πόσο θα αντέξει ακόμα; Και κυρίως πότε και πώς θα αντιδράσει;

Διάβασα ότι ο κ. Ρεν,  είναι εναντίον των εκλογών! Ε, και; Τον ρώτησε κανένας; Είπαμε να …ακολουθούμε το μνημόνιο, αλλά όχι και να αποφασίζουν πότε θα κάνουμε εκλογές! Με την ίδια λογική μπορεί να μας υποδείξουν και ποιους θα εκλέξουμε!

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών διακινείται επειδή  η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται  σε προφανή αναντιστοιχία με τη θέληση του εκλογικού σώματος.  Αυτό, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί λόγω προκήρυξης εκλογών! Δευτερευόντως,  η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως απειλή για να νομοθετεί. Οι πρόωρες εκλογές, όμως,  μπορεί να μας προκύψουν από το πουθενά χωρίς ουσιαστικά να τις επιδιώκει η κυβέρνηση!

Η  ουσία είναι ό,τι,   ασχέτως με το τι λέγεται, όποιος έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον απλό κόσμο, διαπιστώνει την οργή του.  Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Σαμαράς. Γιατί μπορεί ο κόσμος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μετακινείται προς  τη Ν.Δ. γιατί απλούστατα δεν έχει ακόμα πειστεί  ότι αυτή διαθέτει  εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση.

«Υπευθυνότητα και λαϊκισμός»

Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής: Το φωνάζει ο κ. Παπανδρέου και δειλά-δειλά  αρχίζει να το ψελλίζει και  η  κα. Μπακογιάννη,  ότι  δηλαδή η επόμενη αναμέτρηση θα είναι μεταξύ των «δυνάμεων της υπευθυνότητας» και εκείνων του «λαϊκισμού»! Έχοντας πείσει την κοινή γνώμη  για την αναγκαιότητα  της λήψης μέτρων,  ο κ. Παπανδρέου (με  τα «εξαπτέρυγά» του), θα ισχυρίζεται  ότι   ο άλλος δρόμος ήταν η χρεοκοπία της χώρας. Αυτό θα είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών.  Στην  ουσία πρόκειται για  ψευτο-δίλημμα, αλλά  είναι λάθος να υποτιμηθεί.  Ο Σημίτης κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις, χάρις στις ψήφους τμήματος της κεντροδεξιάς, που είχε πειστεί,  ότι  ήταν «σοβαρός και υπεύθυνος». Σε  αντιδιαστολή,  οι   ηγέτες της Ν.Δ. (Έβερτ και Καραμανλής), παρουσιάζονταν ως «λαϊκιστές» από τη μια και ως  μη  έχοντες αξιόπιστο πρόγραμμα από την άλλη.

Από την άποψη αυτή, θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμες τις εξαγγελίες για την οικονομία.  Επειδή η Ν.Δ. δεν φημίζεται για τις επικοινωνιακές  της δεξιότητες, θέλω να ελπίζω ότι οι ανακοινώσεις αυτές θα έχουν ήδη υποστεί  τη βάσανο της κριτικής. Με άλλα λόγια οι επιτελείς που τις επεξεργάζονται θα μπήκαν στον κόπο …να  τις «τεστάρουν επικοινωνιακά». Το λέω αυτό γιατί,  όταν πορεύεσαι  σ΄ ένα  εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον, πρέπει να προεξοφλείς την κριτική και να είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις προτού ακόμα αυτή διατυπωθεί!  Αν η Ν.Δ. αποτύχει να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, τότε  η  αντιπολιτευτική της  στρατηγική θα βρεθεί σε κενό και θα καταστεί αναξιόπιστη.   Από την άλλη θα δικαιωθεί  και η θέση της Κυβέρνησης  ότι ο ακολουθούμενος δρόμος είναι μονόδρομος.

Είναι δυνατή η ανατροπήΜαζί με όλα  αυτά (που με μαεστρία ενισχύονται από τις δημοσκοπήσεις) επιχειρείται να δημιουργηθεί  ένα κλίμα ότι δήθεν η Ν.Δ. υπό τον Σαμαρά «δεν τραβάει».  Το ίδιο σενάριο διακινούν και τα γνωστά «εξαπτέρυγα». Θα τους έλεγα να μην βιάζονται.  Θα το εξηγήσω γιατί:

Όταν, την επαύριον της 4ης Οκτωβρίου του 2009, ξεκινούσε η μάχη για τη διαδοχή του Καραμανλή,  ο Αντώνης Σαμαράς εθεωρείτο, από τους γνωστούς υπηρέτες του συστήματος, ως μια πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα. Η κα Μπακογιάννη, έτοιμη από καιρό και εκλεκτή  των διαπλεκομένων ΜΜΕ,  φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί. Η διαδικασία έμοιαζε με ένα υγιεινό περίπατο.

Τι έγινε και κέρδισε ο Σαμαράς, ανατρέποντας τις προβλέψεις;

-Αγνόησε το  διαλυμένο κομματικό μηχανισμό  και στηρίχθηκε  σ’ ένα μικρό επιτελείο αφοσιωμένων συνεργατών.

-Δεν  διαπραγματεύτηκε με τα γνωστά κέντρα επιρροής και ξεκίνησε έναν μοναχικό αγώνα.

-Όταν συνειδητοποίησε ότι είναι αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ, επικοινώνησε με τον απλό κόσμο και συνομίλησε μαζί του.

-Όταν διαπίστωσε ότι απευθυνόταν σ΄ ένα απογοητευμένο ακροατήριο, μίλησε για ελπίδα.

-Όταν είδε ότι έπρεπε να διευρύνει την πολιτική του απήχηση, επεδίωξε συμφωνίες που μεγάλωσαν το ακροατήριο του.

-Όταν τον προκαλούσαν να κατέβει στο επίπεδο της παραπολιτικής, έμεινε σταθερός στον πολιτικό του λόγο.

-Όπου χρειάστηκε,  ήταν επικριτικός, όπου έπρεπε τολμηρός, όπου η ανάγκη το επέβαλλε διαλλαχτικός.

Τι δεν άλλαξε;   την απόφαση του να μιλάει καθαρά και  την πίστη  του ότι είχε μια διαφορετική πολιτική πρόταση. Για αυτό κέρδισε!

Αυτή είναι η στρατηγική επιτυχίας και για τις επερχόμενες εκλογές.

Kώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 05/07/2010 23:58:28

  Πλησιαζει ο καιρος να φτασουμε το ΠΑΣΟΚ. Ουτως η αλλως,φετος ο λαος δεν θα κανει πολλα μπανια. Η επικαιροτητα τρεχει με ασυνηθιστο ρυθμο για καλοκαιρι...

  • maestros avatar
   maestros @ man8os 06/07/2010 13:49:14

   ΟΤΑΝ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ...'Οταν όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε το ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ !

   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/07/blog-post_8316.html

 2. Aris. A avatar
  Aris. A 06/07/2010 00:07:13

  Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Σαμαρά είναι ότι παιρνώντας από το καμίνι της Πολιτικής Ανοιξης και πληρώνοντας πανάκριβα τα λάθη του έμαθε.
  Δυστυχώς σε αυτή την ζωή μαθαίνεις από την αυτοκριτική και τις αποτυχίες και ποτέ από την επιτυχία.
  Αρα γνωρίζοντας τι σημαίνει ελληνική πολιτική σκηνή και ΝΔ έχει σχηματοποιημένο σχέδιο για το πως θα κινηθεί και δεν χάνει το χρόνο του σε πειραματισμούς.
  Το σημαντικό είναι να έχεις σχέδιο ακόμα και λάθος γιατί με τις κατάλληλες κινήσεις μπαίνεις στην σωστή τροχιά. Το θέμα είναι να μην βολοδέρνεις δεξιά και αριστερά.
  Επίσης πρέπει να διατηρήσει την εικόνα του αουτσάιντερ. Πάντα ο έχων το λιγότερο άγχος πετυχαίνει.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν σημαίνει ότι επειδή παρακολουθεί τηλεόραση την πιστεύει κιόλας.
  Αν η τηλεόραση είχε την δύναμη ο Βενιζέλος και η Μπακογιάννη θα ήταν αρχηγοί.
  Σαφώς το κρίσιμο είναι οι προτάσεις και τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.
  Η νίκη δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός.
  Οπως έδειξαν και τα καζίκια του Καραμανλή ο στόχος δεν είναι να κερδίσεις μόνο το παιχνίδι αλλά και να επιβάλεις τους όρους σου.
  Ο Σαμαράς δεν έχει να χάσει πραγματικά τίποτα.
  Ο κόσμος τον έβγαλε από την αφάνεια διαισθανόμενος ότι κάτι έχει να πει και να δώσει.
  Στο γήπεδο αναμένουμε να δούμε την αξία του.
  Μέχρι τώρα στο πρώτο δεκάλεπτο τα έχει πάει καλά παρά το γεγονός ότι λόγω τραυματισμού έλειπε για πολύ καιρό από τους αγωνιστικούς χώρους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Aris. A 06/07/2010 00:44:44

   Σπάνιες οι περιπτώσεις ανθρώπων που βιώσαν την προσωπική καταστροφή, οφειλόμενη εν μέρει στα λάθη τους, αλλά τους δόθηκε δεύτερη ευκαιρία και μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την πείρα των λαθών τους.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Aris. A 06/07/2010 00:52:51

   Την περίπτωση να κατάλαβε ότι μόνος σου δεν πας πουθενά αλλά έχεις ανάγκη το μαντρί των ανέντιμων συμβιβασμών σου περνάει από το μυαλό?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ tiramola 06/07/2010 01:05:46

    Tiramola,

    "οι ανέντιμοι συμβιβασμοί" σου εξασφαλίζουν πρόσκαιρα οφέλη με προδιαγεγραμμένο τέλος.
    Αυτή είναι η γνώμη μου και αυτό νομίζω ότι μας διδάσκει η ιστορία.

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 06/07/2010 08:48:14

    Καλημέρα Κώστα.
    Συμφωνώ, όποιος έχει κρυμένους σκελετούς έρχεται η ώρα που γίνονται φαντάσματα που τον κυνηγούν.

   • νεόπτωχος avatar
    νεόπτωχος @ tiramola 06/07/2010 09:17:51

    Κώστα σε αυτό έχει δίκιο ο tiramola και καλά θα κάνει να προσέχει ο Σαμαράς.
    Βέβαια, tiramola μου, ακριβώς οι κρυμμένοι σκελετοί είναι και το πρόβλημα του Παπανδρέου και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Οι Μαντέληδες, οι Τσουκάτοι και οι Τσοχατζόπουλοι δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που έχουμε μπροστά μας.

  • Alex avatar
   Alex @ Aris. A 06/07/2010 01:03:10

   Εσενα αραγε σου περναει?? οτι αυτοι που κυβερνανε τωρα εχουν κανει ολους αυτους τους συμβιβασμους χρονια τωρα και σημερα βρισκομαστε στο τελικο σταδιο ξεπουληματος της χωρας???

 3. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 06/07/2010 00:10:18

  Κύριε Ροδινέ

  Επιτρέψτε μου, να συμπληρώσω, ότι ο Αντώνης Σαμαράς...είναι από τους ελάχιστους σημερινους πολιτικούς με...

  ..βιωμένη Ελληνική παιδεία.

  ..πατριωτικό στίγμα στις προτάσεις κι αναφορές του.

  ..απλότητα κι αμεσότητα σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα αλλαζονία και το προσποιητό life style των σημερινών πολιτικών, που εξαρτώνται από τα ΜΜΕ για το πολιτικό τους μέλλον!

  Ο Αντώνης Σαμαράς ένα μόνο δεν έχει τελικά.....την πολυτέλεια να αποτύχει!

 4. neotera avatar
  neotera 06/07/2010 00:10:36

  Το ερώτημα είναι ένα : Θα τολμήσουν να τα βάλουν με τους "νταβάδες" οι οποίοι ομοφώνως επέλεξαν και στηρίζουν την οδό ΔΝΤ ? Αλλως συνεχίζουν τη στάση αναμονής ως εφεδρεία του συστήματος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ neotera 06/07/2010 10:35:15

   Αν δεν τολμήσει,πολύ φοβούμαι ότι θα έχει την τύχη του Καραμανλή.
   Και χωρίς τις ευκαιρίες του μάλιστα!

   • zackii avatar
    zackii @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 16:43:55

    Αυτή τη φορά η πρακτική του ώριμου φρούτου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει ο χρόνος.Θέλει ανατροπές και πρωτοβουλίες-πρωτόγνωρες ίσως γιά Έλληνες πολιτικούς-
    Μπορεί? Ίδωμεν.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ neotera 06/07/2010 11:32:03

   Η μάχη είναι συνολική, έχουν βρεθεί όλοι απέναντί μας και, κατά παράξενο τρόπο, αρκετά ευκρινώς, ενώ συνήθως κατάφερναν και κρύβονταν. Αυτό είναι που με κάνει αισιόδοξο.

   Έχουν βρεθεί απέναντί μας:

   - το σύνολο του σύγχρονου κοτζαμπασισμού, πασοκικού, νεοδημοκρατικού, αριστερού

   - το σύνολο του κρατικοδίαιτου "επιχειρηματικού" (δηλαδή: πλιατσικολογικού) κατεστημένου

   - ο ξένος παράγοντας

   - το διεθνές παρακράτος ("Νέα Τάξη")

   - τα νταβατζίδικα ΜΜΕ της ξεφτίλας και της διαφθοράς.

   Ο συνασπισμός είναι εντυπωσιακός, ίσως και πρωτοφανής στη συνοχή του. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας, λόγω της δύναμης που έχουν, αλλά και πηγή αισιοδοξίας, διότι μπορούν να τα χάσουν με τη μία όλα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα παίζει τα ρέστα του για τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας και δεν έχει άλλες εφεδρείες. Αν χάσει τώρα θα χάσει για τα καλά και θα χάσει για πάντα. Δεν θα μείνει τίποτα.

   Γι' αυτό χτυπούν με τόση λύσσα τον Καραμανλή και γι' αυτό φοβούνται τόσο το Σαμαρά. Επειδή αυτοί οι δύο τους στρίμωξαν.

   Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, η επιτομή της νεοταξικότητας στην Ελλάδα, απογυμνώνεται ταχύτατα από τις υγιείς δυνάμεις του. Οι δεσμοί των υγιών λαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ αντέχουν ακόμη, αλλά, λογικά, δεν θα αντέχουν για πολύ. Θα δείξει. Αν αντέξουν, καήκαμε.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 06/07/2010 12:43:05

    Eπώνυμε,

    Συμφωνούμε. Ειδικά στη διαπίστωση ότι όλοι βρίσκονται απέναντί μας!

  • theag avatar
   theag @ neotera 06/07/2010 15:11:08

   Ασφαλως και δε θα τα βαλει στη πραγματικοτητα με τους "νταβαδες".
   Ενας πηγε να το κανει και τον εφαγε το μαυρο χωμα: ο εθναρχης Καποδίστριας.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ theag 06/07/2010 15:12:35

    Και ένας ακόμη πήγε να τα βάλει πιο πρόσφατα με τους νταβατζήδες, αλλά του σχίστηκε το καλσόν...

 5. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 00:54:21

  Διαφωνώ με το "επικοινωνιακο τεστάρισμα" αν με αυτό υπονοείς ότι τα μέτρα θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτά που περιμένει ο κόσμος. Τα μέτρα που θα ακουσθούν αύρο πρέπει να είναι αυτά που είναι απαραίτητο να ληφθούν προκειμένου να μπεί η χώρα στη σωστή πορεία. Αν τα μέτρα δεν έχουν ανταπόκριση στον κόσμο δεν είναι αυτός λόγος για να ... διαφοροποιηθούνε. Θα είναι λόγος για περισσότερη δουλειά και προσπάθεια από κάθε εμπλεκόμενο ώστε ο κόσμος να πεισθεί. Την κριτική σαφώς και πρέπει να είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις αρκεί αυτό να μην σημαίνει υπαναχώρηση ή άρνηση να συγκρουσθείς με κατεστημένες "λογικές". Επειδή θεωρώ ότι οι προτάσεις της ΝΔ θα πρέπει να περιλαμβάνουν απαραιτήτως σύγκρουση με κατεστημένες λογικές δεν ευελπιστώ ότι η κοινωνία θα είναι πράγματι έτοιμη να ακολουθήσει αμέσως.Θα χρειασθεί χρόνος αντιστρόφως ανάλογος των προσπαθειών της ΝΔ και των αδιεξόδων που θα συσσωρεύει ο πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 01:02:36

   Firiki,

   Προφανώς και δεν εννοώ να μην ανακοινωθούν δυσάρεστα μέτρα. Στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, δύσκολα βρίσκει κανένας ευχάριστα. Αυτό που προτείνω είναι να προετοιμαστούν για τις αντιδράσεις, γιατί το θεωρώ σκεδόν βέβαιο, πώς όταν πολιτεύεσαι σ΄ένα εχθρικό περιβάλλον, "θα καταπιούν την καμήλα και θα διϋλίσουν το κουνούπι."

   • Alex avatar
    Alex @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 01:11:01

    H χωρα περα απο νουμερα και λογιστικες πραξεις χρειαζεται οραμα και το οραμα της ΄΄Νεας Μεταπολιτευσης΄΄ ακουγεται λιγο.Δεν θελει ο κοσμος επικοινωνιακο πυρτοτεχνημα οπως Ισχυρη Ελλαδα ή Επανιδρυση του Κρατους. Χρειαζεται κατι που να του τονωσει τη πληγωμενη του Εθνικη υπερηφανεια και να του θυμισει της αρετες του να εχει οραμα να προχωρησει και ταυτοχρονα φαρμακο που θα γιατρεψει ολες τις πληγες του σημερα.Χρειαζεται οπως και οραμα το οποιο θα το κανει να ξεχαεει τις πρακτικες του παρελθόντος του βολεματος τη κλαδικης του ευκολου κερδους και της μιας θεσης στο δημοσιο.Που θα κνει τον Ελληνα ξανα παραγωγικο οπως ηταν την 10ετια του 70 οταν ο Κ.Κ ο πρεσβυτερος παρεδωσε τη χωρα με ρυθμο αναπτυκης 6,5% και με ελαχιστο ελλειμα...θελει ιδανικα πατριωτικα και εθινικα χοι ρατσιστικα και ξενοφοβικα...αυτα περιμενω εγω περα απο τα οικονομικα και δυστυχως ακομα δεν τα βλεπω...ελπιζω παντως

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 01:17:33

    Αlex,

    Η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία!
    Και το όραμα ανεβάζει την ψυχολογία!
    Για το "νέα μεταπολίτευση" δεν είμαι βέβαιος, γιατί η λέξη μεταπολίτευση ...παραφορέθηκε!
    "Η επανίδρυση του κράτους", ίσως ήταν το καλύτερο σύνθημα μετά την "Αλλαγή", αλλά στην πράξη απεδείχθη κενό περιεχομένου

   • Alex avatar
    Alex @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 01:23:00

    Το θεμα δεν ειναι η φραση αλλα η πραξη...και παλιοτερα πολλες φορες παροτρυνα ολους μας να ξανδουμε την ιδρυτικη Διακυρηξη της Ν.Δ οσα ειχε πει ο Κων/νος Καραμανλης ειναι το καλυτερο εφοδιο για το μελλον.Πολλες φορες ψαχνουμε στο καινουριο ελπιδα για να πιαστουμε ομως η ιστορια μας μπορει να ειναι το εφαλτηριο για να κατακητσουμε το μελλον. Μεγαλυτερη παρακαταθηκη δεν εχουμε εκτος απο τις ιδεες μας τις οποιες ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρεπει να επικοινωνησουμε ΣΩΣΤΑ και να μην πεφτουμε ως παραταξη στη παγιδα του εντυπωσιασμου..αυτα ειναι για αλλους.. με ποδηλατα , κανω και στρατηγικη President Obama....mi xesooo

 6. Dimi avatar
  Dimi 06/07/2010 01:08:54

  "Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει" ~Pablo Neruda (1904-1973), Χιλιανός Ποιητής, Νόμπελ 1971

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Dimi 06/07/2010 01:13:07

   Πού τα βρίσκεις αυτα τα ωραία αγαπητή μου Dimi;
   Pablo Neruda! Εχω ακόμα εκείνο το φοβερό βιβλίο με τα ποιήματά του από τις εκδόσεις ΤΟΛΙΔΗ.
   Ισως η καλύτερη μτάφραση.

   • Dimi avatar
    Dimi @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 11:31:43

    Αγαπητέ μου Κώστα, σου στέλνω μιά πολύ ζεστή Καλημέρα! με Αισιοδοξία!

    Θαυμάζω τους πολυβασανισμένους, υπερήφανους λαούς της Νοτίου Αμερικής, την ποίηση, την τέχνη, τον πολιτισμό τους. Τους λατρεύω, επειδή βρίσκω σ’αυτούς, πολλές ομοιότητες με εμάς, τους Ελληνες.

    Προσωπικά, θεωρώ τον Pablo Neruda ως τον Χιλιανό, Οδυσσέα Ελύτη.

    «March days return with their covert light»

    March days return with their covert light,
    and huge fish swim through the sky,
    vague earthly vapours progress in secret,
    things slip to silence one by one.

    Through fortuity, at this crisis of errant skies,
    you reunite the lives of the sea to that of fire,
    grey lurching of the ship of winter
    to the form that love carved in the guitar.

    O love, O rose soaked by mermaids and spume,
    dancing flame that climbs the invisible stairway,
    to waken the blood in insomnia’s labyrinth,
    so that the waves can complete themselves in the sky,
    the sea forget its cargoes and rages,
    and the world fall into darkness’s nets.

    ***

    Cheers!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:20:05

    Καλημέρα Dimi,

    O Neρούντα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.
    Κουβαλάει στο έργο του όλη την τραγωδία της Λατινικής Αμερικής, αλλά εξακολουθεί να βλέπει την ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής και να ελπίζει ότι με τον αγώνα του μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.

    Ενα από τα πολλά και αγαπημένα ποιήματά του.

    "Αργοπεθαινει...
    Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

    Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια , που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

    Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

    Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

    Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

    Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

    Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

    Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας."

   • Dimi avatar
    Dimi @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 14:11:32

    Aγαπητέ μου Κώστα, Ευχαριστώ από καρδιάς γιά τον Χρόνο σου και το διαχρονικό Ποίημα του Pablo.

  • neotera avatar
   neotera @ Dimi 06/07/2010 01:14:08

   Ευχαριστώ Dimi για την απάντηση !

   • Dimi avatar
    Dimi @ neotera 06/07/2010 11:35:44

    @ neotera

    Yπάρχουν φορές, που ο ανθρώπινος οργανισμός φωνάζει «Eξάντληση!» και αξιώνει λίγες ώρες ανάπαυσης. Καλημέρα!

 7. SAM avatar
  SAM 06/07/2010 02:06:15

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ....ΤΟ ΔΝΤ ΗΤΑΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ.......ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ.

  ΠΗΓΕ Ο GAP ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΜΠΛΟΦΑΡΟΝΤΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;;;;;;;;;;;;

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΠΑΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΠΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 150.ΟΟΟ;;;;;
  ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ SAM 06/07/2010 10:36:26

   Δεν νομίζω να αμφιβάλλει πλέον κανείς, ότι το ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένη επιλογή.

 8. undercover gpr avatar
  undercover gpr 06/07/2010 02:40:47

  Η βασική (όχι ιδεολογική αλλά διαχειριστική) διαφορά είναι τα είδη των μέτρων.Το γεγονός ότι η χώρα (εάν δεν ήταν ήδη) βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι αδιαμφισβήτητο.

  Η αποδοχή από πλευράς Πασόκ , δίχως (έστω και για τα μάτια του κόσμου) διαπραγμάτευση , ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων είναι που κάνει αυτήν την κυβέρνηση μη νομιμοποιημένη και όντως οι εκλογές κρέμονται από αστάθμητους παράγοντες.

  Όμως πλέον δεν είναι ο ΓΑΠ ο οποίος πείθει τη κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα μέτρων αλλά η πραγματικότητα , σίγουρα όχι μέτρων τύπου σκληρού ΔΝΤ και της πορείας που έχει επιλέξει το Πασόκ αλλά 100% αλλαγή πορείας.

  Ο Σαμαράς είναι σοβαρός , θέλω να πιστεύω , και δεν θα παρασυρθεί σε διαλεκτική με το λαικιστικό δίλημα ΔΝΤ ή χρεοκοπία και τούμπαλιν γνωρίζοντας ότι αυτά κρίθηκαν και στην ανεπάρκεια του ΓΑΠ αλλά και στις "βουλές" της παγκόσμιας κοινότητας η οποία ακόμα ψάχνεται μετά το 2008 γενικώς.

  Η τύχη της χώρας κρίνεται , εν μέρη , και από τις οικονομικές εξαγγελίες Σαμαρά από άποψη αντικραδασμικού της οργής αλλά και της ψήφου των αιωνίων εραστών του δικομματισμού.Υπ αυτήν την έννοια το επικοινωνιακό τεστάρισμα είναι άνευ σημασίας.

  Η διαχειριστική του διαφορετικότητα είναι που θα κριθεί από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των σοβαρών αναποφάσιστων κι όχι η ικανότητά του να κοκορομαχεί με τον ΓΑΠ για τα ιστορικά του πλέον λάθη το τελέυταίο τρίμηνο 2009.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ undercover gpr 06/07/2010 11:26:59

   Υπάρχει και ιδεολογική διαφορά και αυτή είναι η ανεξαρτησία μας ως χώρα ή η υποτέλεια. Νομίζω ότι αυτή είναι η βαθύτερη διαφορά. Ο Παπανδρέου πιστεύει στην υποτέλεια της χώρας, ενώ ο Σαμαράς πιστεύει στην ανεξαρτησία της χώρας. Δύο μεγάλες κοσμοθεωρίες για την Ελλάδα συγκρούονται. Η Ελλάδα των κοτζαμπάσηδων με την Ελλάδα του λαού, του ελληνικού λαού. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της απαξίωσης της "λαϊκής δεξιάς". Το πρόβλημά τους δεν είναι με το "δεξιά", αλλά με το "λαϊκή".

   Είχαμε και χθες τη διαφωνία για το αν η χώρα βρισκόταν πράγματι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κατά τη γνώμη μου, επιμένω στο όχι. Δεν ήταν και πολύ σόι η οικονομία μας, αλλά δεν ήταν και για να καταρρεύσει. Απόδειξη, ότι άντεξε πολύ καλύτερα από παγκόσμιες υπερδυνάμεις την παγκόσμια κρίση και έβγαινε από την κρίση με ένα τραπεζικό σύστημα (την καρδιά δηλαδή της οικονομίας της) υγιέστατο. Αυτό (το δεν ήμασταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης), υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει να δανείζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

   Ε, αυτή ακριβώς την προϋπόθεση την εξαφάνισε μεθοδευμένα μέσα σε μερικούς μήνες ο Παπανδρέου, συμμετέχοντας σε ακόμη ένα colpo grosso του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Μετά βρέθηκε γυμνή η οικονομία και λογικό ήταν να αισθανθεί ο κόσμος ότι "είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αν δεν καταρρεύσαμε κιόλας". Σε αυτό συνέργησε και η συνήθης προδιάθεσή μας ως λαού για εθνικό αυτομαστίγωμα. "Τι χάλια χώρα που είμαστε" και λοιπά. Οπότε, ήρθε και έδεσε το πράγμα σχετικά εύκολα.

   Ενσικτωδώς πιστεύω ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν ήταν στο "μεγάλο" κόλπο της δημιουργίας συνθηκών κατάρρευσης, αλλά μόνον ο ΓΑΠ και ο άλλος ακολουθεί πειθήνια, ασχέτως αν υποψιάζεται ή κατά βάθος γνωρίζει τι παίζεται.

   Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσει συνθήκες κατάρρευσης σε μια οικονομία που είναι εξαρτημένη από το δανεισμό.

   Από την άλλη, σκέφτομαι ότι η μία προϋπόθεση (ύπαρξη μεγάλων δανειακών αναγκών) δημιουργήθηκε από τον πατέρα και η άλλη ("πείραγμα" της δανειοληπτικής ικανότητας) δημιοηργήθηκε από το γιο. Τυχαίο; Δεν θα πω πρώτος εγώ "δε νομίζω", αλλά πάντως εδώ κάτι γίνεται.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 06/07/2010 11:48:15

    Τα έχουμε ξαναπει και κουράζουμε φίλε μου , διαφωνούμε και δεν είναι κακό. Άποψή μου είναι ότι επιμένεις να κοιτάς το δέντρο κι όχι το δάσος.

    Τα όρια του Ελληνικού συστήματος δεν είναι ανεξάρτητα από τις αλληλεξαρτήσεις με τα υπόλοιπα συστήματα της Γης.

    Τα μέτρα , τα spreads , η ΕΚΤ , το ΔΝΤ και γενικά όλο το φάσμα του οικονομικού συστήματος είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όχι μόνο της Ελλάδας.

 9. blue nile avatar
  blue nile 06/07/2010 02:55:22

  Η ανάλυση του κου Ροδινού είναι για ακόμα μια φορά εξαιρετική. Το : ...μπορεί ο κόσμος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μετακινείται προς τη Ν.Δ. γιατί απλούστατα δεν έχει ακόμα πειστεί ότι αυτή διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση... είναι κάτι που βιώνω καθημερινά όλο και περισσότερο.
  Δυστυχώς η κυβερνητική προπαγάνδα που βρίσκει γόνιμο έδαφος να επιβληθεί και να πείσει στα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
  Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι πολιτικές συζητήσεις ανά την επικράτεια κάτι πολύ φυσιολογικό αφού οι συγκλονιστικές εξελίξεις είναι πρωτόγνωρες και απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους . Οι περισσότεροι είτε πασόκοι είτε νεοδημοκράτες είναι εναρμονισμένοι με την προπαγάνδα των ειδήσεων των οκτώ, των γνωστών σφουγγοκωλάριων δημοσιογράφων.

 10. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 06/07/2010 03:06:28

  προσωπικά θεωρώ τον Καραμανλή σπουδαιότερο πολιτικό ηγέτη από τον Σαμαρά. καλά όλα αυτά που λέτε, γενικά τα πάντα όλα, το να τ' άλλο, ό,τι να 'ναι κλπ, αλλά μη ξεχνάτε τις εκλογές του 1999, που ενώ κέρδισε η ΝΔ, ως δια μαγείας βγήκε ο Σημίτης πρωθυπουργός. Ο Γαπ θα μείνει πάνω από 5ετία στην κυβέρνηση, ίσως να εξελιχθεί και στον μακροβιότερο πρωθυπουργό της ελλάδας.
  Υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός με πολλά πλοκάμια και φυσικά δυομιση με τρία εκατομμύρια πιστοί πασόκοι. Ο Σαμαράς με βάρκα την ελπίδα...
  Κάποιοι ποδοσφαιροποιούν την πολιτική εγώ την μυθολογιοποιώ. Χωρίς Περσέα, το κεφάλι της μέδουσας δεν πρόκειται να κοπεί.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αναρχοδεξιός 06/07/2010 03:10:30

   Αυτό που λες είναι λογικό, από τη στιγμή που ο Σαμαράς δεν έχει δοκιμαστεί σε θέση ηγέτη, παρά μόνον στην ατυχή εμπειρία της Πολιτικής Άνοιξης. Ωστόσο, ο Αντώνης είναι πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς πολιτικός από τον Καραμανλή και αυτό θα φανεί μόλις γίνει πρωθυπουργός.

   Ο Καραμανλής καλός ήταν, αλλά λίγος. Αυτό ήταν το βασικό του πρόβλημα. Το καλύτερο από τα όχι ευκαταφρόνητα καλά που έκανε, ήταν που ξανάφερε το Σαμαρά στη ΝΔ.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ Επώνυμος 06/07/2010 03:41:43

    μεγαλύτερου βεληνεκούς? δεν μπορείς να το πεις αυτό με τα ποσοστά που του δίνουν. αν δεν είχε την μητσοτάκαινα αντίπαλο, ίσως να μην εκλεγόταν αρχηγός του κόμματος.
    ο μοναδικός έλληνας ηγέτης που πολεμήθηκε τόσο σκληρά είναι ο Καραμανλής. από τις φωτιές, μέχρι τις εξεγέρσεις των " αγωνιούντων νεολαίων" (που όλως περιέργως δεν εξεγείρονται τώρα που είναι η γενιά των 500. το 700 τους πείραζει μόνο. τυχαίο? δε νομίζω). ο Καραμανλής είναι πολύ μεγάλος ηγέτης. Από τους μεγαλύτερους που είχαμε ποτέ* και φυσικά δεν μας αξίζει τέτοιος.


    *ο Μεταξάς, ο Καποδίστριας και οι μερικοί άλλοι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο σατανικούς αντιπάλους στο εσωτερικό. Ο Καραμανλής έσωσε τη χώρα από την ολοκληρωτική καταστροφή κατορθώνοντας να πραγματοποιήσει την ολυμπιάδα. μιλάμε για μια πολύ ύπουλη παγίδα που όμως την ξεπέρασε. έσωσε την υπόσταση της κυπριακή δημοκρατίας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να τον διαδεχτεί ο Σαμαράς και προσπάθησε να μας απαγκιστρώσει από το άρμα της αγγλίας και μάλιστα τα έβαλε και μαζί της στα ίσια.
    Κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και με όλους εναντίον του. Και φυσικά υπήρξε εντιμότατος. Ίσως ο τελευταιος μεγάλος έλληνας ηγέτης.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 03:51:42

    Σύμφωνοι. Θα δεις όμως ότι ο Σαμαράς θα κάνει όσα δεν έκανε. Τώρα, αυτά που εμένα με κάνουν να σκέφτομαι ότι ο Σαμαράς θα είναι καλύερος δεν είναι και τόσο χειροπιαστά. Οπότε, το μόνο που λέω, είναι "καλομελέτα κι έρχεται".

    Σωστό κι αυτό που λες για την Ολυμπιάδα, που παραλίγο να μην γινόταν, και αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση το Μάρτιο ίσως να μην τα είχαμε καταφέρει. Κατά τα άλλα, "ισχυρή Ελλάδα" του Σημίτη.

    Και, τέλος, θα είμαι πιο αισιόδοξος. Θα πω, "ο πρώτος" Έλληνας ηγέτης της μεταπολεμικής περιόδου, πραγματικά Έλληνας ηγέτης και όχι τοποτηρητής των ξένων. Θα έχουμε κι άλλους. Θα οικονομήσει ο Θεός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 11. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 06/07/2010 03:43:20

  Λίγος? Πάρα πολλύς. Τεράστιος..

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αναρχοδεξιός 06/07/2010 03:55:34

   Λίγος. Αν δεν ήταν λίγος θα τους είχε νικήσει. Τελικά δεν τον νίκησαν. Κέρδισε αρκετές μάχες, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Αν δεν ήταν λίγος, θα είχε κάνει πορεία προς το λαό και θα κοίταζε να πορευτεί με το λαό. Θα είχε διαλύσει τη ΝΔ και θα είχε κάνει νέο κόμμα. Θα είχε διώξει τη Μητσοτάκαινα και θα την είχε στείλει σπίτι της νωρίς. Δεν θα άφηνε όλη του την εσωτερική πολιτική να βασίζεται σε ένα άτομο, στο Ρουσόπουλο. Θα είχε καταργήσει το άσυλο και θα είχε περάσει το βασικό μέτοχο. Θα είχε κλείσει το διαπλεκόμενο τύπο και θα είχε περιορίσει τη διαφθορά σε χαμηλά επίπεδα. Και λοιπά. Κυρίως, θα είχε επανιδρύσει το κράτος, όπως υποσχέθηκε.

   Κακά τα ψέματα. Ο Καραμανλής απέτυχε. Έκανε αρκετά, αλλά δεν κέρδισε, απέτυχε. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Ίσως το έργο που είχε να κάνει ήταν τεράστιο, πιο μεγάλο και πιο δύσκολο από όσο νομίζαμε, αλλά εκεί ακριβώς πηγαίνει το "λίγος": ότι το έργο που είχε να κάνει τον ξεπερνούσε και τον ξεπέρασε τελικά πολύ.

 12. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 06/07/2010 07:29:57

  Συμμερίζομαι εν μέρει την αισιοδοξία σου, γι αυτό άλλωστε ψήφισα Σαμαρά. Βεβαίως, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να νικήσει η ακατανόμαστη δεν θα ψήφιζα.
  Με την λογική αυτή, κι ο Λεωνίδας ήταν λίγος αφού τελικά οι Μήδοι διέβηκαν. Ο πραγματικός ηγέτης δεν ακολουθεί τον λαό. Χαράσσει το δρόμο για να πορευθεί ο λαός. Κι αν όλα πάνε όπως τα θέλουμε (το αισιόδοξο σενάριο) και βγει ο Σαμαράς και καταφέρει όσα δεν κατάφερε ο Καραμανλής, τότε φίλε μου, ο ΚΚ θα έχει νικήσει, γιατί αυτό το δρόμο χάραξε για το κόμμα και την ελλάδα.
  Ο Καραμανλής μας ζήτησε να τον ψηφίσουμε για να ολοκληρώσει το έργο του. Βγήκε ντόμπρα στους πολίτες και είπε την αλήθεια. Ο λαός προτίμησε τα παραμύθια του γαπ. Αν επανεκλεγόταν με ισχυρή αυτοδυναμία σίγουρα θα πέταγε την μητσοτάκαινα από το κόμμα, θα στρεφόταν προς τη ρωσσία και την κίνα και σήμερα η ελλάδα θα ήταν στον ακριβώς αντίθετο δρόμο. Και οι συγκυρίες είναι πολύ ευνοϊκές τώρα, με τον Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ και την τουρκία ισλαμοκρατούμενη και στα μαχαίρια με το Ισραήλ. Αλλά οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Κι αυτό με κάνει απαισιόδοξο. Από έναν λαό που έχει ηγέτη τον γαπ δεν περιμένω πολλά πράγματα.
  Ο Θ_ός σίγουρα αγαπάει την ελλάδα, έστειλε τον Καραμανλή και τον Τάσσο στην πιο κρίσιμη φάση του κυπριακού. Αν το δούμε και μεταφυσικά, ίσως αυτή να ήταν η αποστολή του. Έβαλε τον Μολυβιάτη (για όσους δεν ξέρουν ιστορία, ήταν ο σύνδεσμος ελλάδας-εοκα το '55) διαπραγματευτή, στήριξε τον Τάσσο και βγήκε με εκείνο το γεμάτο δυσαρέσκεια ύφος λέγοντας "δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την έκβαση των διαπραγματεύσεων". κι εκείνο το ύφος δείχνει το μενταλιτέ του. η νοοτροπία του πραγματικού ηγέτη που απευθύνεται σε σώφρονες και νοήμονες ανθρώπους "εγώ σας δείχνω το δρόμο, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε.." Ίσως τελικά αυτό να ήταν το μεγαλύτερο λάθος του: νόμιζε πάντα ότι απευθύνεται σε νοήμονες ανθρώπους. αλλά τελικά απευθυνόταν σε όχλο. Κι αυτό συμβαίνει συχνά στους σωστούς ανθρώπους. Επειδή οι ίδιοι είναι έξυπνοι και σώφρονες, νομίζουν ότι και οι άλλοι είναι το ίδιο. αυτό που συμβαίνει με την πτάνα που νομίζει ότι και όλες οι άλλες είναι πτάνες (για να ευθυμήσουμε και λίγο). Πίστεψε στους έλληνες και ουσιαστικά εκεί έχασε, αν έχασε κάτι. Κι αυτό που θα συμβούλευα τον Σαμαρά (δεν ξέρω βέβαια αν τα διαβάζει αυτά ή αν θα τα λάβει υπ' όψιν του) αν εκλεγεί ποτέ πρωθυπουργός να έχει υπ' όψιν πως απευθύνεται σε βόδια και γουρούνια και όχι σε έλληνες βγαλμένους από ρομαντικά ποιήματα και μυθολογίες. οι πασόκοι το ξέρουν καλά αυτό, γιατί οι ίδιοι προέρχονται από τα ζώα αυτά που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

  • task avatar
   task @ αναρχοδεξιός 06/07/2010 11:23:19

   100% και παραπάνω αλλά τώρα Σαμαράς με όλες τις δυνάμεις , άλωστε ουτε για τον Καραμανλή πριν γίνει αρχηγός είμασταν 100% βέβαιοι για το πως θα πορευτεί.

 13. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 06/07/2010 07:45:42

  ένα παράδειγμα γι αυτό το τελευταίο που έγραψα είναι η ιστορία με τις πατάτες επί Καποδίστρια. Κανείς δεν αγόραζε το νεόφερτο αυτό φρούτο και ο Καποδίστριας γνώστης προφανώς της ζωολογίας, μάζεψε όλες τις πατάτες (δεν ξέρω τώρα ποσότητες και λεπτομέρειες) και έβγαλε διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε την κατανάλωση πατάτας. την άλλη μέρα εξαφανίστηκαν όλες οι πατάτες και οι έλληνες έμαθαν να τις τρώνε.

 14. ΣΩΤΗΡΗΣ avatar
  ΣΩΤΗΡΗΣ 06/07/2010 08:12:39

  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΣΧΕΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΟΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 11 ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 5 (ΑΛΗΘΙΝΟ) ΓΙΑΤΙ????? ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ!!!!!

 15. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 06/07/2010 08:47:22

  Ο Καραμανλής ίσως ήταν εν τέλει ο πιο μοναχικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Γι'αυτό βέβαιο φταίει κατά βάση ο ίδιος. Η πασοκοποιημένη ΝΔ δεν είχε κανένα όραμα για την "επανίδρυση του κράτους". Δεν την ενδιέφερε κάτι τέτοιο.
  Όπως έχουμε αναφέρει και αλλού η κυβέρνησή του αποτέλεσε το ρέκβιεμ του σημιτικού εκσυγχρονισμού, το τελευταίο μέρος της "Φαυλοκρατικής Ελληνικής Συμφωνίας" σε ελάσσονα κλίμακα. Και αυτό το μέρος παίχθηκε από μια πολύ κακή ορχήστρα.
  Όσο μπορεί να του πιστωθεί μη υποδούλωση της χώρας στα εθνικά θέματα, άλλο τόσο του χρεώνεται η ανικανότητα επιλογής ικανού "επιτελείου" και η φαιδρή πολλές φορές λειτουργία της κυβέρνησής του στο εσωτερικό. Οι ηγέτες δεν κρίνονται ως τέτοιοι βάσει προθέσεων αλλά εκ του αποτελέσματος. Ως εκ τούτου ο Καραμανλής ο νεώτερος δεν μπορεί να λάβει αυτόν τον τίτλο. Μπορεί να κέρδισε κάποιες μάχες αλλά τον πόλεμο τον έχασε.
  Ο Σαμαράς έχει σίγουρα μεγαλύτερο πνευματικό βάθος, περισσότερα προσόντα, μεγαλύτερη επάρκεια περί τα οικονομικά και πολύ μεγαλύτερη πολτική εμπειρία αφού έχει περάσει μεταξύ σφύρας και άκμονος. Έχει όμως δύο τακτικά μειονεκτήματα αυτή τη στιγμή. Το πρώτο είναι το κοινωνικό υπόβαθρο στο οποίο λειτουργεί και το οποίο είναι διαβρωμένο σε μεγάλο βαθμό και το δεύτερο είναι ότι μάλλον δε θα είναι αρεστός (φυσικά!) στους ηγέτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ας διδαχθεί από τα λάθη του προκατόχου του, αλλά και από τα δικά του. Δεν περιμένω πολλά από αυτόν παρά μόνο ένα πράγμα. Να θέσει ένα νέο στρατηγικό στόχο, ένα νέο όραμα για τη χώρα. Ας γίνει σκαπανέας ενός καινούργιου δρόμου. Θα τον ακολουθήσουν και άλλοι...

  • Ψυλλιασμένος avatar
   Ψυλλιασμένος @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/07/2010 12:06:15

   Συμφωνώ στην ανάλυσή σου για τον Καραμανλή και τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς είναι άλλης ποιότητας πολιτικός, έχει άλλο "βάθος, ο ΚΚ ο νεώτερος είναι ένας συμπαθής άνθρωπος, αλλά μέτριος πολιτικός που βρέθηκε στην ηγεσία εκών-άκων λόγω των συγκυριών.
   Αλλά ο Σαμαράς χωρίς να φτιάξει γύρω του ένα καλό, συγκροτημένο επιτελείο, δεν θα καταφέρει τίποτα. Ο ΚΚ ο νεώτερος είχε ένα επιτελείο πολύ μικρού βεληνεκούς και στο τέλος κατάντησε να έχει κηδεμόνα τον...πάνσοφο Σουφλιά. Επομένως, είναι ανάγκη να γίνει μία ισχυρή ομάδα στη ΝΔ για να μπορέσει να τα βάλει πρώτα-πρώτα με το βαλτωμένο κομματικό κατεστημένο και μετά να αναλάβει τη διακυβέρνηση, όταν το επιτρέψουν οι καταστάσεις.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/07/2010 13:36:45

   Γιάννη,

   Το μέγιστο λάθος του Καραμανλή ήταν οτι αντί να αλλάξει την "πασοκοποιημένη" Ν.Δ.,τον άλλαξε εκείνη επι τα χείρω.

   Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και ο Σαμαράς.
   Να εγκλωβιστεί δηλαδή από ένα γραφειοκρατικό κομματικό μηχανισμό που είναι ικανοποιημένος περιμένοντας τη σειρά του.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:52:27

    Εδώ θα φανεί το πολιτικό ανάστημα του ανδρός. Έχω την υποψία ότι λόγω χαρακτήρα θα διαλύσει αυτή τη λερναία ύδρα σιγά σιγά.
    Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα ποιοτικού επιτελείου τα ιστορικά πραδείγματα είναι ατράνταχτα.
    Τι θα είχε πετύχει ο Αλέξανδρος χωρίς τον Παρμενιώνα ή ο Ναπολέων χωρίς τον Μπερτιέ? Αυτοί είχαν και όραμα και κατάλληλους ανθρώπους να το υλοποιήσουν και ενέπνεαν το λαό. Ένας δε φτάνει, (ακόμα κι αν το σύμπαν συνωμωτεί υπέρ του)

    ΥΓ. Τα παραδείγματα είναι καθ'υπερβολή φυσικά!

   • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 23:32:37

    Ο Καραμανλής ο θείος είχε επιτελείο με: Παναγή Παπαληγούρα, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κ. Στεφανόπουλο, Κ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Τσάτσο, κλπ. Όλοι τους εν δυνάμει πρωθυπουργοί με τεράστια εμπειρία, ικανότητες, ήθος. Θα καταφέρει στις μέρες μας ο Αντώνης να πλαισιωθεί από ένα τόσο γερό επιτελείο?? Μακάρι..

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 23:36:28

    ΓΙΑΝΝΗ,
    Ξέχασες τον Τάκη Λαμπρία και τον Διευθυντή του Γραφείου του, τον Πέτρο Μολυβιάτη

 16. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 06/07/2010 09:39:13

  Κατά την άποψή μου :
  - Η Δεξιά, από καταβολής της, θεωρούσε τον εαυτό της και λειτουργούσε, πάντα, ως ιδιοκτήτρια του κράτους.
  - Το ΠΑΣΟΚ, ως εκ της ιδιοσυστασίας του, θεωρεί τον εαυτό του ως κατακτητή και το κράτος ως λάφυρο.

  Το ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατον να αλλάξη. Ως εκ της μεταλλαγμένης φύσεώς του, θα συγκεντρώνει πάντα στις τάξεις του, μαζί με τους ορθοφρονούντες, τα πιό λωποδύτικα στοιχεία. Ακόμα και το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, διαποτίζεται από αυτή την λογική του κατακτητή έναντι της μακρόχρονης Δεξιάς.

  Το ερώτημα είναι : Η Δεξιά μπορεί να αλλάξη; Μπορεί να αποβάλη την ιδιορρυθμία της ιδιοκτήτριας του κράτους και να λειτουργήση ως πολιτικός φορέας της βούλησης της κοινωνίας και όχι ως καθοδηγητής και πατερούλης της;
  Το ζητούμενο εν τέλει είναι, αν ο Σαμαράς μπορεί να ξεκολήση απο το μυαλό των δεξιών, την ως άνω αναφερθείσα νοοτροπία.
  Όλα τα άλλα έπονται..

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Άπιστος Θωμάς 06/07/2010 12:49:12

   Πολύ σωστή τοποθέτηση Απιστε Θωμά.
   Και ....πειστική

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 09:53:47

  Πάρα πολύ εύστοχη τοποθέτηση! Νομίζω ότι είναι η ουσία των κακοδαιμονιών μας.

  Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο νοοτροπιών είναι ότι και οι δύο θεωρούν το κράτος σαν κάτι "ξένο" σε σχέση με εμάς. Η ανατροπή τους, και των δύο νοοτροπιών, θα επέλθει όταν συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι το κράτος είμαστε εμείς.

  Όταν φτάσουμε δηλαδή στην πραγματική δημοκρατία, ασχέτως από μορφή πολιτεύματος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 09:54:50

   Στην τοποθέτηση του άπιστου Θωμά αναφερόμουν, αλλά δεν πάτησα το reply.

 18. armageddon avatar
  armageddon 06/07/2010 09:55:04

  Εκλογές είναι δύσκολο να γήνουν δεν θα μας επιτρέψουν Δ,Ν,Τ,διότι που θα βρούν τέτοια κορόιδα σαν και μας ,να μας δήνουν δανικά με 6%,

 19. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 06/07/2010 10:07:42

  Μπράβο Κώστα. Ψύχραιμη ματιά, σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας, πολιτικά επιχειρήματα.
  Ο Σαμαράς μόλις ξεκίνησε...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ μικρός οδυσσέας 06/07/2010 10:41:50

   Ευχαριστώ Μικρέ Οδυσσέα,

 20. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 06/07/2010 10:33:27

  Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ : Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ. Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ : ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ, ΠΡΟΔΗΛΩΣ, ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
  Κύριε ΡΟΔΙΝΕ, διαβλέπω, στην άποψη σας, μια τάση...οπισθοχώρησης και.... ελιγμου από το ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌ δίλημμα ΘΑ ΕΙΝΑΙ : ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ (ΈΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΜΕ). Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΘΑ τον πεισει ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΓΚΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ Υ.Γ.ΤΑ Μ.Μ.Ε ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΡΔΗΝ ..ΓΡΑΜΜΗ ΌΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΓΙΩΡΓΟΣ 06/07/2010 10:41:02

   Γιώργο.

   Ουδεμία τάση οπισθοχώρησης!
   Αν θυμάσαι, που είμαι βέβαιος ότι θυμάσαι, πριν ακόμα προκύψει η λύση του ΔΝΤ,έγραψα μια σειρά από άρθρα ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις και καλύτερες μάλιστα!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 11:00:42

    Καλημέρα κε Ροδινέ.
    Σήμερα μας λοιδωρεί ως και ο Εκόνομιστ ότι είμαστε ΚΟΤΕΣ!
    Η υποτονικότητα των αντιδράσεων του ελληνικού λαού έχει αρχίσει και γίνεται όπλο χλευασμού στα χέρια εχθρών μας.

    Κάθε μέρα που περνάει καταλύεται και από μία διάταξη του συντάγματος και αντικαθίσταται από μια άλλη, "μνημονιακή".

    Αν και η ΝΔ έχει πάρει θέση κατά του μνημονίου δια στόματος του αρχηγού της ΜΟΝΟ, η αντίδρασή της και η κινητοποίησή της σα ΣΥΝΟΛΟ είναι πρακτικά μηδενική. Null, Zero!!

    Θεωρώ δε ότι τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών όπου δεν εξελέγησαν/μετα βίας εξελέγησαν οι "μουτζαχεντίν" του αρχηγού εξηγούν το γιατί ήταν χλιαρή η κινητοποίηση της ΝΔ για το μεταναστευτικό, για το μνημόνιο και για ένα δύο θέματα ακόμα, παρά τα φόρα που εκλιπαρούσαν για κινηματικές διαδικασίες.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 12:55:18

    Καλημέρα Αλλενάκι,

    Η πικρή αλήθεια είναι ότι άπαντες έχουν εκπλαγεί από την ήπια αντίδραση των "ατίθασων, απρόβλεπτων και ανυπάκουων Ελλήνων".

    Ουδείς πίστευε, ότι θα περνούσαν τέτοια μέτρα,χωρίς να ανοίξει μύτη.
    Βλέπεις είχαν προηγηθεί οι μάρτυρες της Marfin.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:01:03

    @Κώστας Ροδινός

    Εγώ δεν είμαι και τόσο βέβαιος για το αν οι αντιδράσεις εκτονώθηκαν λόγω των νεκρών της Μαρφίν ή λόγω της πλύσης εγκεφάλου από τα σαπροκάναλα τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να πιστεύουν οι μαζάνθρωποι...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:05:15

    Έτσι λοιπόν, μετά την τραγωδία αυτή, υποχώρησε ο κόσμος, υποχώρησε και η ΝΔ... πάπαλααααα...

    αντί να βγει δυναμικότερα προς τα έξω και να καλύψει ένα κόσμο που ψάχνεται και που δεν καλύπτεται οπωσδήποτε από την αριστερά

    Συγχαρητήρια για τακτική!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:12:41

    Αυριανιστή,

    Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ αναμφίβολα έπεξαν τον ρόλο τους.
    Το έχω γράψει όμως, πολλές ότι η στήριξη τους έχει ημερομηνία λήξεως.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:15:23

    Αλλενάκι,

    Η Ν.Δ. ποτέ δεν έμαθε να κάνει σοβαρή και δυναμική αντιπολίτευση.
    Συνήθως κέρδιζε όταν ο αντίπαλος κατέρρεε.
    Επίσης δεν μπήκε στον κόπο να μάθει ούτε πως να αντιμετωπίζει την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ.

    Βλέπεις τον Πάγκαλο;
    Είναι κυβέρνηση και κάνει αντιπολίτευση στη Ν.Δ.!
    Από τη Ν.Δ.ποιός ασχολείται;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:21:42

    Τι ψάχνετε τότε ρε παιδιά?...

    Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των σχολίων που διαβάζω εδώ από φίλους της ΝΔ και αυτών που γίνονται στη ΝΔ και που φυσικά αντικατοπτρίστηκε στα εσωκομματικά αποτελέσματα...

 21. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 11:45:20

  Εντωμξεταξύ ο "δεν υπάρχει σάλιο" Λοβέρδος είπε ότι δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα καταβληθούν συντάξεις τον Αύγουστο!

  Η επιχείρηση καταβαράθρωσης του ηθικού του κόσμου συνεχίζεται.

  Όμως, την οργή του απελπισμένου να φοβάστε ρε αλήτες!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 06/07/2010 12:52:49

   Ο Λοβέρδος προετοιμάζει την κοινή γνώμη για αυτά που έρχονται.
   Θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους καταστροφής και μετά έρχεται να πεί ότι μας έσωσε!

   Μόνο που το παιχνίδι έχει γίνει πια γνωστό και το καταλάβανε όλοι!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Επώνυμος 06/07/2010 13:06:03

   Ας το τολμήσουν μια φορά, έτσι για μπλόφα. Πολύ θα γουστάρω. Θυμάστε τα Αυγουστιάτικα ξεβρακώματα των ΣΕΠιτών από τους "Σταμουλοκολλάδες" (όπως τους έλεγε ο Τέρενς Κουίκ); Ε, στη θέση των ΣΕΠιτών βάλτε το Λοβέρδο και τους άλλους ομόσταβλους γκαουλάιτερ...

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Επώνυμος 06/07/2010 23:18:07

   Μα γιατί να φοβούνται; Αφού είναι φανερό ότι πασχίζουν να σώσουν τη χώρα από την καραμανλική λαίλαπα και μάλιστα χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ήρωες. Κάτι σαν τον Καποδίστρια, ή έστω λίγο πιο κάτω.

 22. Aggelos avatar
  Aggelos 06/07/2010 11:45:47

  ο Καραμανλης απλα ηταν πολυ ηπιος για να καθαρισει τα βρωμικα της χωρας ,,προθεσεις ειχε καλες στην αρχη τουλαχιστον..αλλα ηταν σοφτ..

  αλλα ηταν εξυπνος και υπουλος αρκετα να φερει τον killer Σαμαρα απο εξω σιγα σιγα στο κομμα..ετσι μονο καθαριζεις βρυκολακες ,ποντικια ,ζωυφια κλπ..

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Aggelos 06/07/2010 23:19:33

   Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι γύρω από τον Σαμαρά είναι κίλερ όσο και οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟ.

 23. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 12:27:31

  Ρε παιδιά, την είδατε αυτή τη γελιογραφία;;;

  http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=11419&subid=2&pubid=19076960

  Μιλάμε, ο Ιωάννου έγραψε. Τα είπε όλα. Καμιά φορά γράφουν ιστορία αυτοί οι γελοιογράφοι ρε παιδί μου, τι ευφυϊα!

 24. socrates avatar
  socrates 06/07/2010 12:35:50

  Σε περίπτωση που μερικοί καλοί φίλοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.
  Θα είναι μία παράξενη προεκλογική περίοδος.
  Ο Παπανδρέου είνα βαρειά τραυματισμένος, ο Σαμαράς είναι απροετοίμαστος, ο Τσίπρας χαμένος στη μετάφραση, ο Καρατζαφέρης περνάει δύσκολα, η Μπακογιάννη έχει χάσει το τρένο.
  To KKE είναι το μόνο κόμμα που ξεκινάει με τους καλύτερες οιωνούς.
  Θα επιβιώσει όποιος παίξει την καλύτερη άμυνα.
  Από την άλλη οι Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί τραπεζίτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθότι αγωνιούν για τα χαρτοφυλάκιά τους.
  Μόνο οι Κινέζοι τρίβουν τα χέρια τους.
  Δεν θα βαρεθούμε φέτος.

 25. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 13:01:01

  "...Γιατί μπορεί ο κόσμος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μετακινείται προς τη Ν.Δ. γιατί απλούστατα δεν έχει ακόμα πειστεί ότι αυτή διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση."

  Είπε η αξιωματική αντιπολίτευση να περιμένουμε μέχρι τις 7 Ιουλίου (αύριο). Θα μας εκθέσει την πρότασή της για το πως θα βγούμε από την κρίση. Αύριο λοιπόν θα ξέρουμε.

  Θεωρώ όμως ότι η ΝΔ έχει σχέδιο εξόδου. Και θεωρώ, επίσης, ότι και ο "κόσμος" το ξέρει ότι έχει.

  Αλλά από τα όσα είδαμε ως τώρα δεν φαίνεται το σχέδιο αυτό (είναι νωρίς, οκ) να συμπλέει με αυτά που έχει ο μέσος έλληνας στο κεφάλι του. Αυτά που ο καρα-φορολογούμενος έλληνας πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, άμεσα, αύριο, τώρα. Και να πονάνε. Να πονάνε πολύ.

  Μέχρι τώρα ο μόνος που πονάει είναι ο λαός. Αυτό το "διαφορετικό μείγμα" της ΝΔ, θα πονέσει και κάποιον άλλον; Αυτό αναρωτιέται ο κόσμος. Θα πονέσει κανένας άλλος εκτός από τον λαό;

  Η αυτό το "διαφορετικό μείγμα" θα είναι μια παραλλαγή της διαχείρισης που ειδαμε ως τώρα; Και που πάλι θα αφήσει κλέφτες, λαμόγια και διεφθαρμένους ατιμώρητους από τη μια και τους διαφθορείς χορηγούς στο απυρόβλητο από την άλλη.

  Θα φορολογήσει το "διαφορετικό μείγμα" αυτούς που πρέπει; Θα σταματήσει να τους χορηγεί; (Πληρώνουν εισφορές στο ΝΑΤ οι εφοπλιστές, πχ;). Από ποιον "θα τα πάρει" το διαφορετικό μείγμα;

  Θα ελαφρύνει το "διαφορετικό μείγμα" τα βάρη που έπεσαν στις πλάτες του λαού; Του μισθωτού και του μικρο-επιχειρηματία και του αυτο-απασχολούμενου;

  Θα καλέσει το "διαφορετικό μείγμα" τον λαό να πάρει μέρος στην εξουσία; Με δημοψηφίσματα; Με κάτι πιο άμεσο από έναν βουλευτή 4-ετίας που μπορεί να τρώει τον αγλέορα αυτός κι οι κολλητοί του ανεξέλεγκτος;

  Θα μας δώσει το "διαφορετικό μείγμα" από μια πλαστική καρτούλα να πηγαίνουμε στο προπατζήδικο να ψηφίζουμε για να βγάζουμε τους βουλευτές, να μη μας κοστίζουν κιόλας οι εκλογές; (με τους "δικαστικούς αντιπροσώπους και τις αποζημιώσεις τους, οι δικηγόροι οι έξυπνοι...)

  Εν ολίγοις δεν θέλει ο κόσμος μόνο "διαφορετικό μείγμα". Θέλει ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ μείγμα.

  Τόχει η ΝΔ το εκρηκτικό μείγμα; Αν δεν τόχει, άστο.

  "..Μαζί με όλα αυτά (που με μαεστρία ενισχύονται από τις δημοσκοπήσεις) επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι δήθεν η Ν.Δ. υπό τον Σαμαρά «δεν τραβάει». Το ίδιο σενάριο διακινούν και τα γνωστά «εξαπτέρυγα». Θα τους έλεγα να μην βιάζονται."

  Εγώ θα παραμείνω βιαστικός. Κι όσους ξέρω και τους ρώτησα ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ κι αυτοί. Πολύ βιάζονται μάλιστα. Μερικοί δεν κρατιούνται κιόλας. Βιαστείτε κι εσείς πατριώτες. Και σταματήστε να μας λέτε να μη βιαζόμαστε εμείς. Εμείς πήρανε φωτιά τα μπατζάκια μας. Είμαστε για να μη βιαζόμαστε. Πως μας το λέτε κιόλας αυτό;

  Κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε και ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. Πριν έρθει η παλίρροια.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Α, ναι, κι εγώ πάντως εξαπτέρυγο δεν είμαι κανενός

  • νεόπτωχος avatar
   νεόπτωχος @ Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 13:24:44

   Καλά κάνεις και βιάζεσαι γιατί εάν ο Ππανδρέου κρατήσει έστω και ένα χρόνο ακόμη δεν θα υπάρχουν πιά Έλληνες (εκτός τρελλοκομείου ή γενικώς).
   Σε λίγο θα τσακωνόμαστε για το περιεχόμενο του σκουπιδοτενεκέ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 13:30:17

   Αναρμόδιε Θράκα,

   ...αρμοδίως δηλώνω ότι το "να μη βιάζονται" αναφέρεται στα εξαπτέρυγα που βιάζονται να μας πούν ότι ο Σαμαράς δεν τραβάει

   Δεύτερον, προφανώς και δεν σε θεωρώ...εξαπτέρυγο!

   Τέλος, υπάρχει και μια ουσιώδης διαφορά από το να βιαζομαι και να κάνω κάτι γρήγορα.

 26. ganasta avatar
  ganasta 06/07/2010 13:13:38

  Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο παρακολουθώντας την επιχειρούμενη απαξίωση της παράταξης και του Καραμανλή, συνειδητοποίησε ότι η στρατηγική νίκης περνάει μέσα από την στήριξη του Καραμανλή και του έργου των κυβερνήσεών του . Πολύ καλό το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού , όπως και το πρόσφατο έχουμε στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο. Να βγάλει μπροστά κυρίως γυναίκες και νέα παιδιά Η Ν.Δ έχει καλά στελέχη. Η εκλογή για την πολιτική επιτροπή του έστειλε μήνυμα. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά ΠΑΝΤΑ στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

 27. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 06/07/2010 13:31:13

  Η στρατηγική της ανατροπής πρέπει να βασιστεί σε γερά θεμέλια. 1)Σχέδιο διαφοροποίησης, αλλά και πραγματοποιήσιμο με μετρήσιμα αποτελέσματα, 2) Πανστρατιά των σωστών και άξιων στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων με κοινό όραμα, αυτό του Αντώνη Σαμαρά, 3)Πανεθνική προσπάθεια για επανάκαμψη της αγοράς, 4)Εμπιστοσύνη σε φρέσκα πρόσωπα ικανά να προσφέρουν και να μεταλαμπαδεύσουν τον λόγο του Σαμαρά 5) Δουλειά και πολλή δουλειά από όλους. Μόνο έτσι θα παραμεριστούν οι σφετεριστές της εξουσίας, τα αναξιόπιστα φερέφωνα των νυκτερινών δελτίων και οι πουλημένες γραφίδες που συμπεριφέρονται ως οι εξουσιαστές της πατρίδας μας.

 28. mitsosms avatar
  mitsosms 06/07/2010 14:06:45

  "Γιατί μπορεί ο κόσμος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μετακινείται προς τη Ν.Δ. γιατί απλούστατα δεν έχει ακόμα πειστεί ότι αυτή διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση."

  Μάλλον γιατί έχει πειστεί ότι όλο αυτό που ζούμε σήμερα το προκάλεσε η διακυβέρνηση των 5 χρόνων της ΝΔ!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ mitsosms 06/07/2010 14:12:12

   E, βέβαια!
   Τα ίδια ακριβώς προκάλεσε η Ν.Δ. στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αγγλία. Ακόμα και μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ έφτασε η χάρη της!

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 14:21:37

    Το ότι επί ημερών της κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και οι έλεγχοι δεν σου λέει τίποτε;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 14:28:34

    Ενώ τώρα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, δουλεύουν στο φούλ!

    Για δες τα έσοδα του Ιουνίου;

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 14:30:36

    Χρειάζεται χρόνος για να φτιάξει η κατάσταση έτσι που τα έκανε η ΝΔ.

   • socrates avatar
    socrates @ Κώστας Ροδινός 06/07/2010 15:19:33

    Βρε Μήτσο, νομικής παιδείας είσαι;
    Από τα λόγια σου φαίνεται ότι δεν σκαμπάζεις οικονομικά, άστο να πάει στον κόρακα!
    Εάν δεν καταλαβαίνεις ότι σε εποχή ύφεσης πεφτουν τα φορολογικά έσοδα διότι πέφτει η δραστηριότητα των επιχειρήσεων τί θες να συζητήσουμε;
    Έχει κανένα νόημα;
    Σε λίγο θα μας πείς ότι και για την τερηδόνα στα δόντια σου φταίει ο Καραμανλής!
    Έλεος πιά, όχι άλλο κάρβουνο.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ mitsosms 06/07/2010 23:15:05

   Mόνο αυτό που ζούμε σήμερα; Και ό,τι κακό θα μας βρει τα επόμενα 100 χρόνια! Για να μην αρχίσουμε να βγάζουμε βρώμα για τα ορλωφικά και το 1897.

 29. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 06/07/2010 22:13:33

  Σχετικά μέ μία αναφορά πού έγινε προηγουμένως.
  Κράτος είναι τό σύνολον τών ανθρώπων πού τό απαρτίζουν.

 30. armageddon avatar
  armageddon 09/07/2010 12:08:43

  Μια λαική παροιμία λέει άμα δεν πληρώσεις δεν μαθένεις.Ετσι τώρα και
  εμείς θα πληρώσουμαι την κακοδιαήρηση και τα τα κλεμένα που αρπάξανε οι Λοποδήτες και τα
  διάφορα λαμόγια τα οποία δεν τα ενοχλούμαι για να μην τα στενοχωτήσουμαι
  ,γιαυτό να μην δ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.