H προαναγγελθείσα αποτυχία του εορτασμού των 40 χρόνων της ΝΔ
25/09/2014 07:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H προαναγγελθείσα αποτυχία του εορτασμού των 40 χρόνων της ΝΔ

Αυτές τις ημέρες η ΝΔ γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά φαίνεται ότι ακόμα η κεντροδεξιά όχι μόνο δεν κατανόησε το μήνυμα των ευρωεκλογών ακόμα, αλλά δεν έχει ανοίξει καν τον φάκελο.

Στις ευρωεκλογές ο λαός έστειλε ένα μήνυμα. Αυτές τις ημέρες η ΝΔ γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά φαίνεται ότι ακόμα η κεντροδεξιά όχι μόνο δεν κατανόησε το μήνυμα των ευρωεκλογών ακόμα, αλλά δεν έχει ανοίξει καν τον φάκελο. Τους τελευταίους μήνες, με όσα έγιναν και με τον ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες έστειλαν άλλο ένα μήνυμα. Θα καταφέρει άραγε αυτή τη φορά η ΝΔ να το αποκωδικοποιήσει; Στη θεωρία της πολιτικής επικοινωνίας υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: αυτή που επιλέγει μια ήπια μακροχρόνια στρατηγική εκκινώντας από τη θέση του αδύναμου και αυτή της πόλωσης και των βίαιων διλημμάτων από τη θέση του ισχυρού.

Πολλοί ήδη φοβούνται πως η ΝΔ που υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά 4-5 μονάδων, που αρχίζει να παγιώνεται, δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Και ο φόβος είναι μην υπάρξει ήττα πριν από την ήττα.

Τους τελευταίους μήνες διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας των πολιτών, αλλά η ΝΔ δείχνει να προχωρά σαν υπνωτισμένη στο μονοπάτι των ισχυρών, χωρίς να αντιλαμβάνεται (ή να παραδέχεται) ότι έχει απολέσει την ισχύ της. Οι καλές κουβέντες της Καγκελαρίου Μέρκελ και η μάχη από τα διάφορα «παπαγαλάκια» δεν αλλάζουν το κλίμα.

Ήδη, η ΝΔ αρχίζει και κουράζει με τον τρόπο που κινείται, αφού ούτε αλλαγή σημαντική υπήρξε μετά το 2009 ούτε και ανανέωση έγινε σε μεγάλο βαθμό. Πρόσωπα της κεντροδεξιάς με κύρος λένε ότι μπορεί η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά να έχει επιτυχίες στην οικονομία και να πηγαίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα, όμως φαίνεται πως έχει αφεθεί τελικά ο πολίτης αδύναμος, στο περιθώριο, να παλεύει «αβοήθητος» στην ατομική του πορεία προσαρμογής και σύγκλισης στα νέα δεδομένα.

Επίσης, πολλοί έχουν διαγνώσει ότι παρατηρούνται αρκετά φαινόμενα αλαζονείας και αυταρέσκειας που κλονίζουν ακόμη περισσότερο τη σχέση της ΝΔ με τα λαϊκά στρώματα που τη στήριζαν.

Οι πολίτες όμως, ειδικά όσοι παραδοσιακά ψήφιζαν ΝΔ, βιώνουν με έντονα συναισθήματα την αποξένωση του κόμματός τους από την κοινωνία. Λίγο καιρό πριν από τις εκλογές κορυφαίο στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης δανείστηκε, σε μια πολιτική συνάντηση, τη φράση ενός γηραιού ψηφοφόρου για να σχολιάσει την κατάσταση. «Εμείς τον Σαμαρά τον αγαπάμε και τον ψηφίσαμε…Φαίνεται όμως ότι η ΝΔ δεν μας αγαπά!». Υπερβολή; Ίσως. Όμως κρύβει και μια μεγάλη αλήθεια.

Ο κομματικός μηχανισμός παρουσιάζει σημάδια κούρασης και παράλυσης. Οι νομαρχιακές οργανώσεις υπολειτουργούν. Τα περισσότερα κομματικά γραφεία είναι κλειστά και αραχνιάζουν, ενώ άλλα προσελκύουν απλώς ελάχιστα άτομα. Τα πολιτικά γραφεία των υπουργών περιορίζονται σε (εξυπηρετήσεις) λίγων και εκλεκτών, ενώ στα βουλευτικά γραφεία οι βουλευτές αδυνατούν να ικανοποιήσουν αιτήματα ψηφοφόρων και εισπράττουν παράπονα, γκρίνια, αλλά και απειλές για «μαύρο» στις εκλογές. Τα μηνύματα τα οποία φθάνουν στη Συγγρού αναδεικνύουν ότι η συσπείρωση της κομματικής βάσης κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και από παντού, είτε από περιφερειακά είτε από κεντρικά στελέχη, μεταφέρεται μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Το αίτημα για αλλαγή διακυβέρνησης αρχίζει και ισχυροποιείται και είναι ερώτημα εάν φθάνει μόνο η προσωπικότητα του Αντ. Σαμαρά να το ανακόψει. Εξάλλου, η αμφισημία των αντιφατικών μηνυμάτων που δίνει η ΝΔ στους πολίτες είναι χαρακτηριστική.

Αρκετοί λένε ότι έπρεπε…χθες η ΝΔ να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση περί πολιτικής διαφορετικού τύπου, να αντιμετωπισθεί ο νεο-παλαιοκομματισμός και να συζητηθεί το κοινωνικό νόημα της πολιτικής παρουσίας της κεντροδεξιάς.

«Οφείλουμε μια ριζική αλλαγή. Ούτε απολίτικη φυγή προς τα εμπρός ούτε μουσειακή επιστροφή «στις ρίζες»» είναι μια από τις πολλές φράσεις που κυκλοφορεί στα ενδότερα της κεντροδεξιάς.

Μπορεί ο λαός να λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, στην προκειμένη περίπτωση όμως η ΝΔ βρωμάει από την... ουρά. «Οι κομματικές οργανώσεις είναι νεκρές» είναι μια κλασική απάντηση που συνοδεύεται από παρατηρήσεις του στυλ «μας ξεπερνάει η κοινωνία», αλλά και παροτρύνσεις, όπως: «Πρέπει να σαλπίσουμε άμεση ανασύνταξη δυνάμεων και να παλέψουμε για τις εκλογές». Θα έχει αποτέλεσμα; Θα φανεί…γιατί αλλιώς το τέλος φθάνει!

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 40name38years avatar
  40name38years 25/09/2014 08:29:59

  Σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα γερασμένων στελεχών και γερασμένων ψηφοφόρων, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο αν είναι ένα μαζικό πολυσυλλεκτικό κόμμα της κουτάλας αλα πασόκα, ή ένα κλειστό κλαμπ φιλελεύθερων gentlemen (συχνά δεν είναι ούτε φιλελεύθεροι, ούτε gentlemen, απλά είχαν τα κονέ) που δυστυχώς προασπίζονται το ίδιο κατεστημένο με τους πασόκους, που έχει τους δεξιούς στην απόξω. Το πασόκ χρησιμοποιούσε ανοικτές διαδικασίες - φέρε κόσμο να κερδίσεις - για να αναδεικνύει τα κομματικά του στελέχη με ένα υποτυπώδες αντικειμενικό κριτήριο. Στη ΝΔ τα περισσότερα κομματικά στελέχη εμπίπτουν σε "ποσοστώσεις" και δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που έχουν επαφή με την κοινωνία (και την πραγματικότητα). Τα πολιτικά στελέχη α΄ γραμμής είναι σταθερά τα ίδια, διανθισμένα με κάποια νέα πρόσωπα που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συγκινήσουν την κοινωνία (ή την έχουν «συγκινήσει» για τους λάθος λόγους) και είναι αμφίβολο αν φέρνουν περισσότερο κόσμο στην ΝΔ από όσο κόσμο παίρνουν με «γραμμές» για να βγαίνουν (αλήθεια ο Ψυχάρης βγήκε μετη ΝΔ στην Α’ Αθήνας? ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ!). Πρέπει να ανοίξει το κομματικό σύστημα στην κοινωνία και να στρατολογηθούν νέα στελέχη με καλά βιογραφικά για το κόμμα και τον κρατικό μηχανισμό. Όχι άκαπνοι μάνατζερ και «εκσυγχρονιστές τεχνοκράτες» της Eurobank. Χρειάζονται επιστήμονες με πολιτική αντίληψη σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής, που να μπορούν να λειτουργήσουν ανά ομάδες και θα "κουμπώσουν" στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, ώστε να επιτύχουν άμεσα μετρήσιμους στόχους για να ωφεληθεί η κοινωνία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το θέλει ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του. Αν κάθε συνεργάτης του προτείνει και κάνα-δυο πρόσωπα ΕΚΤΟΣ κομματικού σωλήνα, μπορεί να δημιουργηθεί μία δεξαμενή στελεχών. Οι κουμπάροι και οι κολλητοί των Υπουργών δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν τα Υπουργεία. Αν κάθε Υπουργός και Υφυπουργός της ΝΔ πλαισιωθεί από μία ομάδα ειδικών στελεχών που θα τους δώσει ο Σαμαράς, μαζί με τους συνεργάτες και τους συμβούλους τους και μαζί με δημόσιους υπάλληλους αυξημένων ικανοτήτων, σε κάθε Υπουργείο μπορεί να δημιουργηθεί μία κυβερνητική taskforceπου θα είναι σε επαφή και σε συντονισμό με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Να μην πούμε και πόσες «πατάτες» θα είχε γλυτώσει η κυβέρνηση από μία τέτοια πρακτική. Αργότερα αυτό το δίκτυο θα μπορούσε να ενταχθεί στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και να θεσμοποιηθεί. Αν δεν παραχθεί πολιτική με αποτελέσματα και δεν δει ο κόσμος μέτρα με κοινωνικό χαρακτήρα, αντίο bonus 50 εδρών. Αν δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα επειδή δεν θα ξεβολευτούνε με τον Σύριζα να μας το πούνε, να μην γράφουμε και τσάμπα κείμενα υψηλής πολιτικής στο antinews.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/09/2014 09:01:30

  Αμαν με τη φοβερη και τρομερη κοινωνια που ξεπερναει. Ετσι ξεπερναγε διαφορες κυβερνησεις τα τελευταια 40 χρονια και στο τελος την ξεπερασε η τροικα για τα καλα.

  • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
   ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ ψυχραιμια 25/09/2014 09:49:28

   Μπορούμε να την καταργήσουμε άμα δεν σου αρέσει

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/09/2014 09:07:08

  Ο κομματικος μηχανισμος της ΝΔ μιας και το αναφερατε, ειναι παραλυτος γιατι τον εχει σπρωξει στα αζητητα ο κομματικος μηχανισμος του ΠΑΣΟΚ ο οποιος λυνει και δενει μεσα στις κρατικες υπηρεσιες. Πλησιαζει ακομα και Νεοδημοκρατες και τους λεει: εδω ειναι η βοηθεια σας απο αλλου μην περιμενετε.....Και μεσα στον κατακλυσμο του Δημοσιου Τομεα και ευρυτερα, θα κατσει ο αλλος να σκεφτει τη κομματικη του ταυτοτητα;Μαζευει το ΠΑΣΟΚ τους ψηφους εναν εναν γιατι αυτο το ρολο ξερει να παιζει αριστα. Και υποψιαζομαι οτι το θεμα αυτο θα ειναι η κοινη συνισταμενη της συμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ οταν θα κληθουν να υλοποιηθουν οι συμμαχιες. Και ο κοσμος τελικα τι εισπραττει; Οτι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τον στηριζουν και ας κρατησει η ΝΔ τη φιλοσοφια του εξορθολογισμενου Δημοσιου Τομεα για τα μπλογκς και τις εφημεριδες και το Μητσοτακεϊκο.....Ψηφο ομως δεν θα κερδισει απ αυτους ουτε εναν. Θα φτιαξει υποτιθεται το Κρατος για ναρθουν αλλοι να το κυβερνησουν..... Τι ειχες Γιαννη, τι ειχα παντα....

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 25/09/2014 09:15:07

  Γράφετε... "Ήδη, η ΝΔ αρχίζει και κουράζει με τον τρόπο που κινείται, αφού ούτε αλλαγή σημαντική υπήρξε μετά το 2009 ούτε και ανανέωση έγινε σε μεγάλο βαθμό...." Έχετε δίκαιο άρχισε να κουράζεταυ ο Έλληνας. Δικαιολογημένη και η αντίδραση των πολιτών Για σκεφθείτε όμως από το 2012 έως σήμερα όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστικαν αφορούσαν φόρους και σοβαρές μειώσεις μισθών. Χωρίς δυνατότητα εφαρμογής άλλης πολιτικής, επειδή έτσι το δεχθήκαμε ως χώρα. Παρόλα αυτά στη κορύφωση των πολύ δύσκολων μέτρων η διαφορά από το δεύτερο κόμα είναι ΜΟΝΟ 3-5%. Με ολόκληρο το ποικιλόνυμο κατεστημένο εναντίον της. Ακόμα και με μερικούς απο τους βουλευτές της εναντίον της. Οι οποίοι αφού πρώτα ψήφισαν τα μέτρα τώρα "ανένηψαν". Στη μέση όμως του δρόμου που χαράκτηκε δεν αλλάζεις προορισμό. Ειδικά τώρα που άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης και να φαίνεται "φως στο βάθος του τούνελ". Είναι αυτή η κατάληλη στιγμή για σχόλια όπως αυτά που αναφέρεται ότι δεν έγινε "αλλαγή σημαντική μετά το 2009 ούτε και ανανέωση έγινε σε μεγάλο βαθμό";. Προαναγγέλεται την αποτυχία του εορτασμού των 40 χρόνων της ΝΔ. Τίνος εορτασμού... Δεν αναρωτηθήκατε ποιά είναι ή ποιά θα πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα και ο στόχος του εορτασμού, ώστε να κρίνεται αυτός αποτυχημένος εκ των προτέρων

  • SotR avatar
   SotR @ Σωκράτης 25/09/2014 12:04:02

   Μήπως να το ξανασκεφτούμε αυτό (Παρόλα αυτά στη κορύφωση των πολύ δύσκολων μέτρων η διαφορά από το δεύτερο κόμα είναι ΜΟΝΟ 3-5%) . Μην ξεχνάμε ότι εμείς είχαμε ποσοστά του 34% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε 3% . Όσο να είναι μιά διαφορά την έχει καλύψει.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ SotR 25/09/2014 15:28:20

    Αγαπητέ SotR Η βάση της ΝΔ είναι λίγο πολύ σταθερήστα ποσοστά που αναφέρεις. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δικά του, προέρχονται από θυμωμένους ψηφοφόρους όλων των κομάτων. Θυμίζουν τα θυμωμένα ποτάμια. Εύκολα ανεβαίνουν και ποιό εύκολα κατεβαίνουν. Μόλις σταματήσει να βρέχει φόρους και ανοίξουν οι ουρανοί (με περοσδοκίες, παροχές κ αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα).

    • Eva avatar
     Eva @ Σωκράτης 27/09/2014 05:58:32

     Γιατί ο συριζα έχει τους θυμωμένους? Γιατί θυμώσανε παρακαλώ? Όλοι οι βολεμένοι δημοσιο-ρουσφετοπασόκοι είναι.

 5. George N avatar
  George N 25/09/2014 09:29:43

  Πέρα από την πολιτική επικοινωνία υπάρχει και μια άλλη πολιτική σχολή που λέει: "It's the economy stupid" Εκεί γίνεται το ταμείο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ενας πολιτικός σχεδιασμός που βασίζεται μόνο σε συμβολισμούς δεν έχει και πολύ νόημα. Τώρα αν η ΝΔ μπορεί να προσφέρει και κάτι παραπάνω μένει να το δούμε. Έχει νόημα αλλά δεν γίνεται (μια και δεν υπάρχουν δανεικά) να μοιράσεις δώρα. Και να μπεις σε αυτή την λογική τα δώρα είναι μικρά και δεν φτάνουν, όπως απέδειξε το "κοινωνικό μέρισμα" των ευρωεκλογών. Μπορείς να κάνεις αρνητική εκστρατεία αλλά δύσκολα θα συγκινήσεις κάποιον εκτός από τον Αδωνη που όμως αυτός ήδη ψηφίζει ΝΔ. Το μόνο που μένει πριν την λευκή πετσέτα είναι λόγια σταράτα και οι πρώτες ενέργειες που θα πείσουν ότι υπάρχει όχι ένα δημοσιονομικό πλάνο αλλά ένα πειστικό σχέδιο για την οικονομία. Και επομένως ένα διακύβευμα. Για να πείσεις τους άλλους όμως πρέπει ο ίδιος πρώτα να σταματήσεις να λες παραμύθια στον εαυτό σου. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο. Το ότι οι υπόλοιποι ήδη ξέρουν, το κάνει ακόμα χειρότερο. Φυσικά χάνεις τα παιδιά που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να ακούσουν μια ιστορία. Αλλά αυτά έχουν ήδη βρει καλύτερο παραμυθά.

 6. Seagull avatar
  Seagull 25/09/2014 09:44:10

  Πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν μας ότι από το 2010 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν παράγεται πολιτική, ούτε πολιτικές σκέψεις ούτε πολιτικές αποφάσεις υπάρχουν πλέον. Στην αρχή το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονίων που μας επεβλήθησαν να λειτουργήσουν κυρίως ως διαχειριστές της κρίσης και κυρίως εκτελεστές των αποφάσεων των δανειστών. Πέρα όμως από τα οδυνηρά γεγονότα που βιώνουμε εμείς ως χώρα φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια οριστική λήξη των εθνικών πολιτικών αποφάσεων όσο η ΕΕ θα προχωρά σε μεγαλύτερη ενοποίηση και οι περισσότερες αποφάσεις αν όχι όλες θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι και η δημιουργία αλλά και η εκτίναξη των εθνικιστικών κινημάτων καθώς και των κινημάτων της αριστεράς που στην ουσία αντιτίθενται στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, ζητούν την επανασύνταξή τους καθώς και την δημιουργία πολιτικών.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2014 14:26:05

  “The moon stays bright, when it doesn’t avoid the night.” ~Rumi http://bit.ly/ZQ5JNd

 8. Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
  Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος 25/09/2014 15:14:52

  Η απολεσθείσα ιστορική ευκαιρία για την ίδρυση ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος με αστικό, πατριωτικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο και την απαραίτητη ριζοσπαστικότητα, ως εμπράκτως ρήξης με το παρελθόν, τοποθετείται χρονικά τον Νοέμβριο του 2009. Τον Νοέμβριο του 2009 η Δεξιά με Ηγέτη εκλεγμένο για πρώτη φορά από μια ευρεία κοινωνική βάση αποτελούμενη από όλες τις φυλές της παράταξης κλώτσησε την τύχη της. Ήταν ιστορικό λάθος ότι η κοινωνική δυναμική, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες της βάσης δεν διοχετεύτηκαν στην δημιουργία ενός νέου φορέα. Η αδήριτη ανάγκη ανασυγκρότησης της Δεξιάς έμεινε μετέωρη με το επιχείρημα "άστο για αργότερα, προέχουν άλλα, το κόμμα μπορεί να περιμένει"¨. Το αναγεννητικό εγχείρημα έμεινε στο συρτάρι. Και εκεί θα παραμείνει: Οι συσχετισμοί έχουν ανατραπεί άρδην-φευ! Η επικείμενη συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα επισφραγίσουν το ιστορικό της τέλος, θα επισημοποιήσουν με τρόπο οριστικό ότι εξέπνευσε τα λοίσθια. Οι αλχημείες κάποιων τυχάρπαστων πολιτικάντηδων, που λυμαίνονται αυτόν τον ιστορικό χώρο νομίζοντας ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ("logo" τα λένε) θα αναστρέψουν το κλίμα, θα προαναγγείλουν απλώς μια ώρα αρχύτερα την παταγώδη αποτυχία των επιλογών τους. Κι επειδή αυτά δεν τα γράφουμε σήμερα αλλά τα φωνάζουμε κάμποσο καιρό ορίστε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο μου στο antinews.gr το 2012: "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόλμησε να ιδρύσει την ΕΡΕ σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα αφήνοντας πίσω του τον παραπαίοντα και φθαρμένο Συναγερμό και έχοντας να αντιπαλέψει δύο εξαίρετους και ικανότατους πολιτικούς, τον Π. Κανελλόπουλο και τον Στ. Στεφανόπουλο. Επικράτησε όμως γιατί αφουγκράστηκε την αγωνία του κόσμου και αποκρυπτογράφησε ορθά τα κοινωνικά μηνύματα. Ο ίδιος είχε πει: «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να με ακολουθήση. Θα είμαι ευτυχής να προχωρήσω, έστω και μόνος. Αλλά τότε, αυτό είναι αυτονόητο, θα είμαι περισσότερο ευτυχής αν δω να με ακολουθούν ελεύθερα, εκείνοι που πιστεύουν όπως εγώ, στην ανάγκη εξυγιάνσεως της πολιτικής ζωής της Χώρας. Έχω καθήκον, έτσι το αισθάνομαι, προσφέρω αυτή την ευκαιρία στον λαό»." *στον όρο τυχάρπαστοι πολιτικάντηδες προφανώς και δεν περιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά κάτι τύποι απερινόητης πολιτικής βλακείας τύπου Παπαμιμίκου. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

 9. xb avatar
  xb 27/09/2014 08:03:54

  Αφήστε τις φιλοσοφίες, σχόλια και υψηλές αναλύσεις και γίνετε όλοι σας πιό πρακτικοί. Μπορείτε να κάνετε(όλοι σας) κάτι; Μπορείτε να λάβετε καινοτόμους πρωτοβουλίες, προκειμένου ν'αποφευχθεί η παράδοση της εξουσίας στην αριστερά(και ποιά αριστερά!) από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά; Μπορεί το σάπιο κόμμα ν'απευθυνθεί έστω και τώρα στους απογοητευμένους και χειμαζομένους πραγματικούς ψηφοφόρους του; Μποείτε να γίνετε πιό χρήσιμοι από το να αρθρογραφείτε και να επισημαίνετε τα αυτονόητα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.