#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2013 23:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H νύχτα των μεγάλων μαχαιριών για την ΚύπροΤις πρώτες πρωϊνές ώρες, κι αν, θα δούμε αν θα βγει μαύρος ή λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για την Κύπρο.  Πηγές της Προεδρίας της ΕΕ διευκρίνιζαν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ ενημερώνει τους 16 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυπριακής πλευράς με την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απείλησε ξεκάθαρα με παραίτηση και προσφυγής στις κάλπες καθώς δεν μπορεί να δεχθεί τους χείριστους εκβιασμούς των τροικανών και κυρίως του ΔΝΤ που απαιτεί να έχει και η τράπεζα Κύπρου την τύχη της Λαϊκής, να σπάσει δηλαδή σε καλή και κακή με την πρώτη να συγχωνεύεται με το καλό κομμάτι της πρώτης και να αναλαμβάνει ρευστότητα 9 δισ. που πήρε τον τελευταίο καιρό από τον ELA.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έρχονται με μεγάλη φειδώ αν και είναι φανερό ότι μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση τα πάντα ήταν στον αέρα. Η αρχική φήμη ότι ο Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση αντικαταστάθηκε με τη φημολογία ότι είπε στην Κ. Λαγκάρντ πως οι απαιτήσεις της τον εξωθούν σε παραίτηση.

Η ουσία είναι ότι οι 17 υπουργοί, παρουσία της κυπριακής αντιπροσωπείας και της επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει μέχρι το πρωί να έχουν καταλήξει σε συμφωνία καθώς υπάρχει η απειλή από την ΕΚΤ ότι από Δευτέρα σταματά η χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA οπότε την Τρίτη δε θα μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες διότι δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν τις μαζικές αναλήψεις. Ηδη πάντως, το όριο ανάληψης έχει πέσει στα 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστότητα στο νησί χειροτερεύει κι αν ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πράξη την απειλή τους, χωρίς συμφωνία, από την επόμενη ημέρα θα παρατηρηθούν φαινόμενα τύπου… Αργεντινής στην Κύπρο.

Κι ενώ η συνεδρίαση ξεκινά με το πιστόλι στον κρόταφο για τον κυπριακό ελληνισμό, στη Λευκωσία σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις από πολίτες που φοβούνται για την επόμενη ημέρα και βλέπουν ότι θα πληρώσουν αυτοί την γερμανική οικονομική κυριαρχία. Ζητούν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, ακόμη κι αν δε γνωρίζουν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

Τα διλλήματα που μπαίνουν δεν είναι πολλά, για την ακρίβεια είναι ένα: Θα αποδεχθεί η Κύπρος μια συμφωνία με την τρόικα ή θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Το χαρτί των εκβιαστών είναι ότι η κυπριακή οικονομία είναι αμελητέα ποσότητα και δε θα υπάρξει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης. Το κυπριακό χαρτί είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται «αχαρτογράφητα νερά» και μπορεί ο Σόιμπλε να λέει ότι δεν έγινε και τίποτε αν χρεοκοπήσει η Κύπρος, ωστόσο, κι ο ίδιος δε γνωρίζει την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Πώς θα αντιδράσει, για παράδειγμα στο ντόμινο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, θα υποστεί ζημιά πάνω από 4 δις ευρώ από την πρώτη στιγμή ενώ θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα καθώς θα βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες καταθέτες που θα χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ; Αν καταρρεύσει η Κύπρος είναι πολύ πιθανή η διάχυση της κρίσης, κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι δανειστές, αλλιώς θα είχαν αφήσει την κυπριακή οικονομία να «σκάσει» και δε θα έτρεχαν Κυριακάτικα να κάνουν συνεδριάσεις.

Στη συνεδρίαση αυτό που κρίνεται, εκτός της χρεοκοπίας φυσικά, είναι μια καλύτερη λύση για την Κύπρο. Για παράδειγμα, να γίνει δεκτή η πρόταση για κούρεμα στα χρήματα πάνω από 100.000 ευρώ μέχρι 20% και για τις υπόλοιπες τράπεζες 4%, να μην υπάρξουν αντιρρήσεις για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και να μη διαλυθεί η τράπεζα Κύπρου η οποία για τους Κύπριους είναι ότι για εμάς η Εθνική και παράλληλα, θα χαθεί μεγάλο μέρος της περιουσίας των Ρώσων.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία πώλησης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Πειραιώς. Το κλιμάκιο της ελληνικής τράπεζας βρίσκεται στη Λευκωσία και παρά τις φήμες ότι «πάγωσε» η συμφωνία, οι πληροφορίες του antinews λένε ότι συνεχίζεται κανονικά.

Η ανακοίνωση της τελικής υπογραφής θα γίνει αύριο ώστε να ανοίξουν τα υποκαταστήματα την Τρίτη. Βεβαίως άγνωστο είναι τι θα γίνει αν πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, κάτι που απεύχονται όλοι.

Ο διεθνής τύπος, τις τελευταίες ώρες παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα διαδραματιζόμενα σε Λευκωσία και Βρυξέλλες.

Η βρετανική «Daily Mail» γράφει ότι οι απελπισμένοι Κύπριοι  έσπευσαν σήμερα στις εκκλησίες για να προσευχηθούν και συνοδεύει το ρεπορτάζ  της με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, υπάρχουν φωτογραφίες όπου Κύπριοι πολίτες  ανάβουν κεριά και προσεύχονται για τη διάσωση της χώρας αλλά και για τις ίδιες τους τις ζωές. Και στο δίκτυο Al Jazeera υπήρχε σχετικό βίντεο από τις εκκλησίες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ φιλοξενεί δημοσκόπηση, μέσα από την οποία καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν, εάν θα επισκέπτονταν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για το Πάσχα, με την πλειοψηφία των απαντήσεων να είναι αρνητική.

«Η Κύπρος αρνείται να μάθει από τα λάθη της» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η χώρα «θα πληρώσει ακριβά τις αμαρτίες της». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι  Κύπριοι πάντα υπερεκτιμούσαν τη διαπραγματευτική τους θέση.

Μάλιστα η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν λέγοντας: «Τα τελευταία χρόνια, το πρώτο μεγάλο λάθος τους ήταν ότι το 2004 απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενοποίηση νησί τους. Αυτό εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους και έβαλε την Κύπρο σε μια αδύναμη στρατηγική θέση, αφήνοντας μια ουλή σε όλο το νησί».

Η γαλλική «Le Monde» γράφει ότι η Κύπρος δίνει μάχη με το χρόνο καθώς και ότι φουντώνουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα στη Νότια Ευρώπη. Όπως αναφέρει, το Eurogroup ετοιμάζεται για μια μεγάλη βραδιά διαπραγματεύσεων για να σώσει την Κύπρο.

Η βρετανική «Guardian»  αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη για το φόρο στις καταθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 24/03/2013 23:50:56

  .. ο Σοιμπλε όντως δεν μπορει να γνωριζει πια θα ειναι η επομενη μέρα για την Ευρώπη αλλά ειναι αποφασισμενος να τζογάρει.. αν δεν ήταν δεν θα φταναμε ποτέ σ'αυτο το σημείο.. και πολύ πιθανον να μαθει (και να μάθουμε φυσικά..)

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 24/03/2013 23:58:57

  Το συμπέρασμα, λοιπόν, που εξάγεται από την σταχυολόγηση των δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου είναι:

  «Ανάψτε κανα κερί και άλλη φορά να μάθετε να μην εκνευρίζετε τους εταίρους σας απορρίπτοντας τα σχέδια που εκπονούν για τη λύτρωσή σας από τις αμαρτίες».

  Τι Τρόικα, τι Ύψιστος... Τριαδική υπόσταση, συγχώρεση αμαρτιών/μετάνοια (κερί) και υποταγή στο θέλημά της/του για να μην σου στείλει κι άλλα χειρότερα.

  (Αστειεύομαι, μην μου την πέσετε σύσσωμοι οι ευσεβείς πιστοί).

 3. Karenin avatar
  Karenin 25/03/2013 00:03:38

  Κάνει μεγάλη εντύπωση που το αρχικό όχι, δεν συνδυαζόνταν και με εναλλακτική εγκατάλειψης του ευρώ. Οταν ο άλλος κρατάει το οξυγόνο και μπορεί από αυριο να σε στεγνώσει τι διαπραγματευση γαμώτο να κάνεις;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Karenin 25/03/2013 01:08:51

   Mας δουλευουν μου φαινεται.Ο Σωυμπλε προσερχομενος ειπε οτι οι αριθμοι δεν εχουν αλλαξει απο την προηγουμενη εβδομαδα.Αρα γιατι δεν επανερχεται το αρχικο σχεδιο που ηταν πολυ καλυτερο;

   • kosvag avatar
    kosvag @ ψυχραιμια 25/03/2013 02:18:36

    συγνώμη αλλά καθόλου καλύτερο δεν ήταν ένα κούρεμα 10% γιατί το υπόλοιπο εως το 40% -50% θα έπρεπε να το πληρώσουν οι Κύπριοι και είναι 2ΑΕΠ η διαφορά, άρα ασήκωτη. Γιαυτό αρνήθηκαν το 10%. Προφανώς και συμφέρει μεγάλο κούρεμα (όπως και στα ομόλογα), ειδικά στην Κύπρο που και οι λεγόμενες Κυπριακές καταθέσεις είναι από εταιρίες ξένων.

 4. *partyman avatar
  *partyman 25/03/2013 00:58:57

  ακούστε τις δηλώσεις σόιμπλε κλπ πριν το eurogroup.. ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο ότι θέλουν να κταστράψουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα επειδή δίνει ....μεγάλα επιτόκια και προσελκύει ρώσους μαυραγορίτες κλπ κλπ

  για αυτό και μόνο γίνονται όλα.. δεν γουστάρουν να υπάρχουν λεφτά στην Κύπρο.. ΜΟΝΟ σε Ελβετία Λουξεμβούργο Λιχνεστάιν ...

 5. *Mara* avatar
  *Mara* 25/03/2013 01:11:26

  Φόρα παρτίδα όλα...
  Απροκάλυπτα πλέον παρουσιάζεται το χοντρό παιχνίδι που παίζεται.
  Ξαφνικά έσπασαν την σιωπή τους και οι Αμερικανοί κάνοντας παρέμβαση.
  Γιατί? Τί φόβήθηκαν? Μη τυχόν και δεν υπάρξει λύση και οδηγηθεί η Κύπρος σε χρεωκοπία και μοιραίως εκτός ευρωζώνης? Αυτό δηλ. που θέλουν οι Ρώσοι για να την βοηθήσουν?
  Μόλις πρίν λίγο αποκαλύφθηκε ότι ο Σαρρής όταν επισκέφθηκε την Ρωσία, δήλωσε ότι "...απορώ πως μας δέχονται μετά από αυτό που τους κάναμε και δεν μας πέτανε έξω με τις κλωτσιές...".
  Η οργή των Ρώσων θα μείνει έτσι??? Θα περιοριστεί σε δηλώσεις τύπου Μεντβεντεφ, "...βρείτε λύση εντός ευρωζώνης..."???
  Όχι βέβαια... Είναι σίγουρο ότι κάτι... ετοιμάζουν. Και τα κάτι... των Ρώσων είναι αιφνιδιαστικά και ακαριαία.
  Τί να πώ πιά...?
  Ο θεός να βάλει το χέρι του.

 6. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 25/03/2013 01:23:14

  Είδηση: Μάλλον 30% το κούρεμα

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ Διαφωνών 25/03/2013 01:29:07

   ...ε...και θα γυρίσει ο Αναστασιάδης πίσω στη Κύπρο???

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/03/2013 01:26:58

  Ή δέχεστε τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων ή φεύγετε από το ευρώ. Αυτό φέρεται να «προτάθηκε» στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

 8. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 25/03/2013 01:48:03

  Στα βασικά της, η συμφωνία έκλεισε.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Διαφωνών 25/03/2013 01:53:38

   Αλίμονο που δεν θα έκλεινε.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Διαφωνών 25/03/2013 01:57:37

   τον τάφο της Κύπρου...

 9. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 25/03/2013 02:03:32

  Επιβεβαιώνεται: 30% κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω από 100.000

 10. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 25/03/2013 02:04:47

  Ασαφές ακόμα για τα 9 δισ. του ELA που έχουν πάει στην Laiki Bank

 11. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 25/03/2013 02:09:20

  Άνοδος του ευρώ στο 1,305 και άνοδος του Νικέι κατά 1,4%.

  • Ο Πειρατής avatar
   Ο Πειρατής @ Διαφωνών 25/03/2013 09:55:36

   Ωραία. ....Κονομήσαμε πάλι !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.