#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H ιστορία επαναλαμβάνεταιH ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα αλλά ως απόδειξη ότι τα λάθη πληρώνονται και μάλιστα ακριβά. Ο λαός δεν ξεχνά και αποδίδει τα του Kαίσαρος τω Kαίσαρι.

Σεπτέμβρης του 2008 και στην 73η ΔΕΘ δίνει συνέντευξη ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Τότε οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ αντέχει και είναι κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού, όπως και ο Καραμανλής, παρά τα σκάνδαλα και το κλίμα σήψης που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία. Τότε όλοι ασχολούμαστε με το Βατοπέδι κι όχι με τα δημοσιονομικά (και το πληρώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο σήμερα).

Η συνέντευξη του κ. Καραμανλή τότε θεωρήθηκε η αρχή του τέλους του. Οι επικοινωνιολόγοι του τού είχαν πει να στηρίξει τον Γ. Βουλγαράκη, τον Θ. Ρουσόπουλο και τους άλλους που είχαν πληγώσει τη ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής το έκανε. Η δυσαρμονία μεταξύ της κοινωνίας και του πρωθυπουργού ήταν εμφανής και μια εβδομάδα μετά απέπεμψε τον Βουλγαράκη.

Έκτοτε όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ πήρε την κάτω βόλτα και ο Παπανδρέου άρχισε να ανεβαίνει.

Ένα χρόνο μετά στην 74η ΔΕΘ το 2009 όλα ήταν προεκλογικά. Δύο μέρες πριν από τα εγκαίνια της στις 4 Σεπτεμβρίου, με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Τα πάντα είχαν κριθεί και η κοινωνία είχε αποφασίσει να τιμωρήσει όσους την πλήγωσαν.

Το οξύμωρο είναι ότι από τότε άρχισε και ο πολιτικός θάνατος του Γ. Παπανδρέου διότι από τη Θεσσαλονίκη είχε ξεστομίσει την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» που έμεινε στην ιστορία και στοιχειώνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί λίγες εβδομάδες μετά να κερδίζει με 11 μονάδες διαφορά αλλά τα πάντα θα ήταν διαφορετικά.

Και δύο χρόνια μετά ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έσκαψε το λάκκο του στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε το πολιτικό του τέλος.

Κάποιοι λένε ότι η ΔΕΘ είναι ξεπερασμένη όπως είναι στημένη. Όμως, ενίοτε «τρώει» πρωθυπουργούς και αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κάπως έτσι έγινε και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ avatar
  ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ 11/09/2011 10:05:51

  Αναδημοσίευση από το seisaxthia.blogpost.com

  "Αρνηση χρέους το στοιχειώδες μέτρο αμυνας

  Του Δημήτρη Καζάκη

  Η επίσημη προπαγάνδα αγωνίζεται να πείσει ότι καλύτερα νεκρός με ευρώ, παρά ζωντανός και με εθνικό νόμισμα. Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιλέξει, θα τον αναγκάσει η ίδια η κατάσταση. Ό,τι κι αν λένε οι παπαγάλοι των διαπλεκομένων.

  Η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση είναι η άρνηση της πληρωμής του χρέους, η οποία δεν είναι ένα επαναστατικό μέτρο, αλλά ένα βαθιά λαϊκό δημοκρατικό μέτρο που απαντά όχι μόνο στην αδυναμία της αποπληρωμής του σημερινού δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και στον χαρακτήρα αυτού του χρέους. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμυνας μπροστά στη δρομολογημένη καταστροφή. Η πράξη απέδειξε ότι κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος της χώρας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
  Η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με το «θα πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ» και οδήγησε τη χώρα στην «επιλεκτική πτώχευση». Είναι αποφασισμένη να τη φτάσει έως και στην επίσημη πτώχευση, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι. Αρκεί να τα βγάλει όλα στο σφυρί.

  Οι θιασώτες της αναδιάρθρωσης μπορεί να συνεχίζουν τον χαβά τους, αλλά η πράξη έχει αποδείξει ότι κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι παρά ένα βήμα πριν από την επίσημη πτώχευση της χώρας. Ιδίως αν αυτό επιχειρηθεί εντός του ευρώ. Μόνο η μη αναγνώριση - με βάση τις αρχές και τις προτροπές του διεθνούς δικαίου - του δημόσιου χρέους έχει μείνει για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία. Τέλος, η άρνηση πληρωμής του χρέους είναι μόνο η αρχή, η αναγκαία αφετηρία για μια άλλη, ριζικά διαφορετική πορεία, που απαιτεί εδώ και τώρα:

  1 Απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς της νέας κατοχής από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με την κατάργηση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει, αποδεχθεί και νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν παρθεί από την εποχή που ψηφίστηκε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010, πρέπει να καταργηθεί.

  2 Άνοιγμα όλων των δημόσιων λογαριασμών του κράτους, ώστε να δούμε τι έγιναν τα λεφτά, τι κρύβουν οι συμβάσεις δανεισμού και ποιος επωφελήθηκε από αυτές.

  3 Κατάργηση κάθε έννοιας παραγραφής και ασυλίας για όλους όσοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Όποιος, πολιτικός ή επιχειρηματίας, κόμμα ή επιχείρηση, έβαλε χέρι ή συνέργησε στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου θα πρέπει να τιμωρηθεί και η περιουσία του να δημευθεί.

  4 Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά εθνικού νομίσματος. Όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι σαν τον μελλοθάνατο που περιμένει τη θανατηφόρα ένεση. Είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς και επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ενώ λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της ευρωζώνης και τους αποικιοκράτες «εταίρους» της.

  5 Εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας, να ξεριζώσουμε τον σαράφικο και τοκογλυφικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος και να επιβάλουμε αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

  6 Ανάδειξη του κράτους σε βασικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, με πρώτη την εθνικοποίηση των παλιών ΔΕΚΟ, όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Ένα κράτος που πρέπει να πάψει να αποτελεί φέουδο μιας παρασιτικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας η οποία σήμερα κυβερνά τη χώρα.

  7 Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, των ατομικών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει γρήγορα η εσωτερική αγορά και να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή.

  8 Απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί. Χρειάζεται επιτέλους η χώρα και ο λαός της να γλιτώσουν από την απομόνωση που βιώνουν εντός της ευρωζώνης και υπό καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους. Πρέπει να ανοιχτούν στη διεθνή ζωή, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από την αναζήτηση νέων διεθνών ερεισμάτων, επαφών και σχέσεων με όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, δίχως ανισοτιμίες, καταναγκασμούς, επιβολές και υποτέλειες."

 2. Λιγότερος Άμλετ avatar
  Λιγότερος Άμλετ 11/09/2011 14:42:12

  Προσέξτε την τελευταία παράγραφο, Βουλή, Δεκέμβριος 2003:
  Αθήνα — Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2004.

  Για ανικανότητα, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση και ασυδοσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος.

  Απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, που προηγήθηκε στο βήμα, σημείωσε: «Τα όσα είπε γι' ανάπτυξη ο κ. Τσοχατζόπουλος, ας έρθει να τα πει στην αγορά του Βόλου, στην ερημωμένη βιομηχανική περιοχή».

  Σημείωσε ότι το μέσο εισόδημα του Ελληνα μειώνεται σε σχέση με εισόδημα των κατοίκων των 15 χωρών της ΕΕ, ενώ οι ξένες επενδύσει κατρακυλούν.

  Περαιτέρω, σημείωσε ότι το κόστος του φυσικού αερίου είναι υπερβολικό και τα τα κρατικά ΕΛΠΕ αποτελούν «πρωταθλητές της αδιαφάνειας».

  Στα σενάρια διαδοχολογίας αναφέρθηκε ο βουλευτής Β' Αθήνας της ΝΔ, Απόστολος Ανδρεουλάκος. «Εχει θρυμματισθεί ο μύθος του καλού διαχειριστή κ. Σημίτη, και καλά κάνετε συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ που θέλετε να τον αντικαταστήσετε», υπογράμμισε.

  Επιπλέον, σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί ενώ υπάρχουν και τεράστια κρυφά χρέη, όπως οι οφειλές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα αναδρομικά οικογενειακού επιδόματος και δάνεια ολυμπιακής προετοιμασίας.

  Εκανε λόγο για σκάνδαλο σε ότι αφορά την ανέγερση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο έχει προϋπολογισμό 4,2 δισ. δρχ, ωστόσο το κόστος του, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεουλάκο, εκτινάχθηκε στα 52,5 δισ. δρχ.

  «Δεσμευόμαστε να εξαλείψουμε το θερμοκήπιο διαφθοράς και διαπλοκής, να πατάξουμε τη σπατάλη. Περιοριστική πολιτική δεν απαιτείται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά για τις δημόσιες δαπάνες», σημείωσε

  «Το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε γιατί επιδίωξε τη συναίνεση των οργανωμένων μειοψηφιών και των κατεστημένων συμφερόντων», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.

  Εκτίμησε ότι η σύγκρουση με τις με τις οργανωμένες μειοψηφίες και τα κατεστημένα συμφέροντα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθούν λύσεις.

  «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να μην διαπιστώνει τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τόπο αυτό - και ειδικά στα θέματα της άμυνας. Επίσης, η πορεία μεγάλων εθνικών ζητημάτων όπως το Κυπριακό, έχουνε βάλει τη χώρα μας σε καλύτερη θέση στο διεθνή χώρο», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λουκάς Αποστολίδης.

  «Αυτή η κυβέρνηση και το κίνημα, είναι ίσως το μόνο που προτείνει στον ελληνικό λαό ένα εθνικό σχέδιο για τον τόπο. Θα ήταν χρήσιμο να κάνουν το ίδιο και τα υπόλοιπα κόμματα», σημείωσε και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές διακυβεύονται οι κοινωνικές κατακτήσεις.

  http://news.pathfinder.gr/finance/news/7085.html

  Που είναι τώρα οι κοινωνικές κατακτήσεις κυρ-Λουκά μ'???

 3. Prometheus avatar
  Prometheus 11/09/2011 17:07:18

  δηλαδή φίλτατατε με την επικεφαλίδα θες να μας πεις ότι φταίνε οι δηλώσεις του ΓΑΠ στη ΔΕΘ που θα πάρει τον .ούλο και όχι η πολιτική και πατριωτική του στάση που μας οδήγησε σε αυτό το χάλι ?...για να καταλάβω.

  αν συμβολίζει κάτι η ΔΕΘ τότε μάλλον είναι η πολιτική μας παρακμή και τίποτε περισσότερο.

  την επικεφαλίδα να την βάλεις του χρόνου στη ΔΕΘ που θα ψάχνουμε ποιος θα κυβερνήσει το καράβι και τότε θα θυμίζει πραγματικά επανάληψη της ιστορίας της δεκαετίας του '60.

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 11/09/2011 18:55:51

  Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με επιδίωξη την κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας .Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαική χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων οι τηλεπικοινωνίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών.Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη.Την εφάρμοσαν μόνο στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της θάτσερ και του Μητσοτάκη.Σήμερα όλες οι κυβερνήσεις , ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων-ακόμη και ιδιωτικών-έναντι επιθετικών εξαγορών απο κερδοσκοπικά κεφάλαια.Για το λόγο αυτό , καλείται ο Πρωθυπουργός:-Nα αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ,το ΤΤ, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφελείας της χώρας.Να εξηγήσει ποιο όφελος θα έχει ο Έλληνας καταναλωτής αν οι αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνίες, για την ηλεκτροπαραγωγή και για τα λιμάνια λαμβάνονται απο ξένους επιχειρηματικούς ομίλους αντί του Ελληνικού δημοσίου, καθώς και ποια είναι η σκοπιμότητα της πλήρους ή μερικής παραχώρησης της διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών σε ιδιωτικά συμφέροντα αντί της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών ή έστω επιμέρους συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα όπου αυτό χρειάζεται κάτω απο το δημόσιο έλεγχο.
  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 08/04/2008

  Αντίστοιχες τέτοιες ερωτήσεις μπορούμε να βρούμε και της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.Φυσικά όταν γίνονται κυβέρνηση όλα τα ξεχνούν.
  ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ πρέπει να πάρουν στις επόμενες εκλογές 10%.Πρέπει να υπάρξει τιμωρία σ΄αυτούς που μας έφεραν σ΄αυτά τα χάλια.

 5. letta avatar
  letta 12/09/2011 09:11:22

  Άρνηση χρέους όντως είναι το φάρμακο. Να μην πληρώσει ΚΑΝΕΙΣ τα χαράτσια, για να μάθει ο προδότης να σέβεται τον λαό και μα μην τον γράφει στα αρχ....... του. ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.

 6. politco on avatar
  politco on 12/09/2011 15:28:18

  ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: ΕΞΗΓΩ. Όταν ζητάς από κάποιον να πληρώσει το ζητάς αιτιολοφώντας κιόλας το γιατί πρέπει να προβεί σε αυτή την κίνηση. Χθές ακούσαμε τον λόγο; Διότι εγώ δεν άκουσα τίποτε. Εμπάσει Περιπτώσει το παράνομο και το επικίνδυνο θα είναι να συναινούμε από δω και πέρα στο ό,τι ζητά αυτός ο άνθρωπος από εμάς . Άλλωστε είναι θέμα χρόνου πλέον η πτώση του .... Το θέμα είναι το από εκεί και έπειτα ...!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.