#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2010 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είναι θέμα χρόνουΕπαναλαμβανόμενη σύμπτωση δεν μπορεί να είναι σύμπτωση αφού λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών, τα μαντάτα από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου καλά. Και μάλιστα έρχονται απανωτά για να καταδείξουν αυτό που γράφουμε συνεχώς. Οτι δηλαδή είναι προαποφασισμένα κάποια θέματα κι απλά η κυβέρνηση τα έκανε στην άκρη ώστε να περάσουν οι εκλογές και να μην φθαρεί περισσότερο.

Μετά τον Γιούνκερ ο οποίος βγήκε σήμερα και είπε ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα -ανατρέποντας όσα είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Εθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός- και η  Morgan Stanley βγήκε για να πει το δικό της χρησμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η Ελλάδα πιθανότατα να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι έχει υπολογιστεί.

Προσθέτει επίσης ότι μια χώρα θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν μπορέσει να καταπολεμήσει το χρέος της κάτι που εξαρτάται από την χρηματοδότηση με επιτόκια σε λογικά επίπεδα. Το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία, είναι ο έλεγχος του κόστους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

«Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους», ενώ η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 14% επί του ΑΕΠ, "κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο».

Σοκ δηλαδή άνευ προηγουμένου με την Morgan Stanley,  να λέει ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις που θα επωφεληθούν από τη στήριξη ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και ότι η στήριξη αυτή θα απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως εκτιμά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρειαστεί να παραμείνει σε εξάρτηση από το ΔΝΤ και από τις ευρωπαϊκές χώρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπεται στο ισχύον πρόγραμμα.
Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το πιο κοινό επιχείρημα για το αναπόφευκτο μιας χρεοκοπίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους και το κατά πόσο αυτή η προσαρμογή μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικά «αφόρητη».

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, πρέπει η Ελλάδα να μπορέσει να παρουσιάσει ένα καλό πλεόνασμα ώστε να μπορέσει να σταθεροποιήσει το χρέος της. «Απαιτείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι εφικτό να φτάσει το 4,25% επί του ΑΕΠ, ώστε το χρέος να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 155% επί του ΑΕΠ. Ασφαλώς ο στόχος είναι ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε το χρέος να αρχίσει να υποχωρεί», σχολιάζει η Morgan Stanley, και αναφέρει ότι αν ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας υποχωρούσε στο μισό απ΄ όσο προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα, τότε θα χρειάζονταν πλεονάσματα 5% για σταθεροποίηση του χρέους στο 170% επί του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους μη γνωρίζοντες; Οτι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είναι θέμα χρόνου, αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Και για να ξεφύγει από τον κίνδυνο θα πρέπει να πετύχει καλά επιτόκια αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζει τα επόμενα χρόνια μεγάλη ανάπτυξη ώστε να σταθεροποιήσει το χρέος της γύρω στο 150% του ΑΕΠ.

Πολύ δύσκολα στοίχημα δηλαδή το οποίο απαιτεί σίγουρα και νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και συνέχιση για πολλά χρόνια της κυριαρχίας της Τρόϊκας πάνω στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. deldio avatar
  deldio 08/11/2010 21:32:14

  Δεν είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση του χρέους με πρωτοβουλία και προς όφελος των πιστωτών, θηλιά στο λαιμό του λαού μας είναι. Μονόδρομος είναι η άρνηση αναγνώρισης του χρέους, η παύση πληρωμών και η διαγραφή μέρους αυτού ΑΜΕΣΑ ώστε να μην χρεωκοπήσει ο λαός μας, και εάν χρειαστεί έξοδος από το ευρώ ώστε να επαναποκτήσουμε τον έλεγχο ροής των κεφαλαίων. Μονόδρομος επίσης είναι να γλυτώσουμε από τα πουλημένες μαριονέτες που παριστάνουν την ελληνική κυβέρνηση ενώ στην ουσία είναι εκπρόσωποι των Τραπεζών, του Ρότσιλλντ, του Ροκφέλερ, του Σόρος, του Μπάφετ, του Άκερμαν κλπ

  • gram avatar
   gram @ deldio 08/11/2010 22:25:55

   Wow!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/11/2010 22:32:52

  και επαναλαμβάνω, και συγγνώμη εάν γίνομαι βαρετός... Δεν έχουν σημασία τα "μέτρα" και τα "εργαλεία", σημασία έχει ποιός έχει την πρωτοβουλία. Το μέγα λάθος του ΓΑΠ είναι ότι παρέδωσε την πρωτοβουλία.

  Τα κοτόπουλα που πάνε για σφαγή, Πρόεδρε, δεν έχουν διαπραγματευτική ικανότητα.

  • zackii avatar
   zackii @ archaeopteryx 08/11/2010 22:40:53

   Προφανώς και δεν έχουν. Και μάλιστα έχουν τόσο συνηθίσει την ιδέα της σφαγής που την μία μέρα που τους άνοιξαν την πόρτα-και εννοώ την ημέρα των εκλογών-ήταν τόσο ηλίθια που κάθησαν μέσα περμένοντας το χασάπη..

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 08/11/2010 23:31:04

   Έχεις υπ' όψη σου την έκθεση του ΔΝΤ όπου διάβασα κάπουότι περιέχεται το συμπέρασμα ότι κούρεμα των ομολόγων κατά 50% δεν θα μείωνε τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, παρά μόνο κατά 2,7%; Την έχω κατεβάσει αλλά δεν βρήκα καιρό να τηνη διαβάσω.

 3. lypon avatar
  lypon 08/11/2010 23:16:43

  Αγαπητοί, το παράδειγμα της Αργεντινής είναι εκεί για να δείχνει το δρόμο. Για όσους φυσικά έχουν το στοιχειώδη ρεαλισμό να το κοιτάξουν και να το ΔΟΥΝ.

  Γιατί εκεί επί 10 χρόνια είχαν το ΔΝΤ να τους απομυζα και ορθοπόδησαν όταν χρεωκόπησαν. Γιατί αυτό που κάνουμε τώρα ως χώρα είναι να στηρίζουμε τις τραπεζες και το σύστημα που μας έχει γονατίσει, μαζί με τους υπηρέτες του, τους ντόπιους πολιτικούς...

  Δεν υπάρχει εύκολη λύση. Δεν υπάρχει ανώδυνη λύση. Αλλά πρέπει να υπάρξει μια Λύση, όχι παράταση του προβλήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.