#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2013 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H επιθετική γραμμή Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις

της Kerin Hope

Με τα δεδομένα στην οικονομία να αλλάζουν, ο Α. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να υποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών. Οι βουλευτικές ισορροπίες, το παρελθόν του Έλληνα πρωθυπουργού και οι μεταρρυθμίσεις.Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το πρόγραμμα στήριξης της χώρας γενικά σε τροχιά, παρά τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού του συνασπισμού και τις αντιδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου στην εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων.Για τον ίδιο, οι αυστηρές επιπλήξεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς ηγέτες έχουν μετατραπεί σε αναγνώριση των «θυσιών του ελληνικού λαού», καθώς επιτέλους ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να διεκδικήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012.

Δεδομένου ότι καταγράφεται πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η οικονομία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος ναυποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών.

Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν τον προϋπολογισμό του 2014 την Κυριακή, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Ε.Ε. που επιβάλλουν ότι ο προϋπολογισμός πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από την Κομισιόν και -στην περίπτωση της Αθήνας- και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει μια τολμηρή πρόβλεψη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012.

«Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από αυτό. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη νέα επιθετική στάση προς τους ελεγκτές της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δήλωσαν αργά την Κυριακή ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. «Περιμένουμε η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην έκθεση προόδου» ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΝΤ. Εκ των υστέρων διευκρινίστηκε ότι θα επιστρέψουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων αυτήν την εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν λαϊκή στήριξη - εκ των οποίων ηαπόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει αρκετά, καθώς περισσότερο από 1,2 εκατ. άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Όμως, η προτεινόμενη νομοθεσία για την άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς κατοικιών, που αναμένεται να φτάσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δεν θα ικανοποιεί πλήρως την επιμονή της τρόικας σε πλήρη απελευθέρωση, ώστε να υπάρξει ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αναβιώσει η μελλοθάνατη αγορά κατοικιών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ρύθμιση που προβλέπει ότι θα πληρώνουν και οι αγρότες, προσαρμόστηκε ώστε να μειωθεί το ποσό που καταβάλλεται για όλους εκτός από τους πλουσιότερους Έλληνες, δημιουργώντας ένα κενό 200 εκατ. ευρώ στα προβλεπόμενα έσοδα.

Για τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, το αδιέξοδο με την τρόικα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση που είχε τηρήσει ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Εργάστηκε σκληρότερα ως πρωθυπουργός από ό,τι έδειχνε η μέχρι τότε πορεία του για να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις... Δεδομένης, όμως, της ικανότητάς του για αναστάτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ανατροπή πολιτικής», δηλώνει ο κ. Θάνος Βερεμής.

Ως υπουργός Εξωτερικών το 1991, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίως έπεισε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στην Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση της νεοσύστατης πΓΔΜ, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Υποστήριξε ότι η επιλογή του ονόματος αντιστοιχούσε σε εδαφική διεκδίκηση για τη Μακεδονία της Ελλάδας.

Αυτή η απόφαση, που επέτρεψε στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το όνομα που χρησιμοποιεί η ίδια η χώρα στο Σύνταγμά της, μπλόκαρε και την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και πάγωσε την αίτησή της για ένταξη στην Ε.Ε.

Τον Ιούνιο, ο κ. Σαμαράς έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων κλείνοντας απότομα την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κυβερνητικό συνασπισμό για λόγους υπονόμευσης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Με πλειοψηφία μόλις 4 εδρών στο κοινοβούλιο, η κυβερνητική συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δείχνει όλο και πιο ευάλωτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στη διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ, του συνδικάτου που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το τελευταίο κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό «για να αποτραπεί το κοινωνικό ολοκαύτωμα που θα προκληθεί από τα νέα μέτρα λιτότητας».

Ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε στις πιέσεις από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, από καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, μέχρι την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα, του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του νέου φόρου για τα ακίνητα.

Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, όμως, δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει 300 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα για να ενισχύσει τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, υποσχόμενος περισσότερα κοινωνικά επιδόματα καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία.

«Είναι ένας δελεαστικός, αλλά επικίνδυνος δρόμος, να μοιράζεις δώρα ενώ ακόμη προσπαθείς να σταθεροποιήσεις την οικονομία. Μπορεί να προμηνύει και άλλους συμβιβασμούς σε ομάδες συμφερόντων που στο τέλος θα ισοδυναμεί με υπονόμευση όσων έχουν επιτευχθεί με κόστος», δήλωσε πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

ΠΗΓΗ:Financial Times
http://www.euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 09/12/2013 11:36:43

  Λέτε να είναι αλήθεια? Σαμαράς και Τσίπρας μαζί να σκίζουν τα μνημόνια και να διαγράφουν μονομερώς το παράνομο χρέος?
  Και να λένε στους δανειστές, Αν θέλετε τα υπόλοιπα θα τα πάρετε με ρήτρα ανάπτυξης και μάλιστα επαρκούς κατα την κρίση της Ελληνικής κυβέρνησης όταν και αν υφίσταται?
  Αυτό θα ήταν η Νέα Εθνική Παλιγγενεσία...Μακάρι να ξέρουν κάτι περισσότερο απο εμάς οι F.T.

 2. AkriAkri avatar
  AkriAkri 09/12/2013 14:59:37

  '' ....έχει αναζωπυρώσει φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση που είχε τηρήσει ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.''
  ''Φόβοι'' για εσάς, για εμάς ευχή! Αν τολμούσε κάτι τέτοιο, δε θα ...γύριζε πίσω, αλλά θα έφευγε με χίλια μπροστά, με όλον τον Ελληνικό λαό ενωμένο.
  Μακάρι οι ''φόβοι'' σας να επαληθεύονταν, μα δεν το πιστεύουμε πια......

 3. guest avatar
  guest 09/12/2013 16:29:32

  Πρωτογενές πλεόνασμα ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σημαίνει οτι τα έσοδα του κράτους αρκούν να καλύπτουν συντάξεις, μισθούς δημοσίου, λειτουργικές ανάγκες κτλ χωρίς επιπλέον δανεισμό. Άρα οι δόσεις του προγράμματος της τρόικας χρησιμεύουν αποκλειστικά για εξόφληση τους χρέους των παλιών δανείων. Αφού λοιπόν μπορούμε να ζήσουμε από μόνοι μας ας απειλήσει η κυβέρνηση τη τρόικα οτι δε θέλει την δόση και θα κηρύξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Οτιδήποτε άλλο λέγεται περί σκληρής δήθεν διαπραγμάτευσης δεν μας πείθει

  • aris avatar
   aris @ guest 09/12/2013 17:57:58

   Απ' το αν τελικά προλάβει πριν τις εκλογές ο Σαμαράς και πεί το μεγάλο ΟΧΙ, θα ξέρουμε οτι το πλεόνασμα ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και το "φως στο βάθος του τούνελ" δεν είναι το τραίνο που έρχεται ολοταχώς κατα πάνω μας.

 4. Power flower avatar
  Power flower 09/12/2013 17:29:17

  Μάλλον το έχουν καταλάβει αυτό και τα κοράκια της τρόικας και ξυνίζουν τα μουτρα τους. Ο Σαμαράς είναι γεννημένος ηγέτης. Φαίνεται ότι σιγά σιγά με δουλειά και υπομονή καταφέρνει και τους κάνει να χάνουν τον ύπνο τους!

 5. Vivi avatar
  Vivi 09/12/2013 17:34:13

  Μια προσπάθεια των πολλών τελευταίων μηνών αρχίζει σιγά και σταθερά να αποδίδει καρπούς. Η ιστορία του Σαμαρά έχει αποδείξει ποιός είναι. Μετά τον προυπολογισμό, ακολουθούν οι πλειστηριασμοί για τους οποίους οι τροικάνοι έχουν αντίθετη γνώμη και πιστεύω θα πάρουν κι εκεί ένα καλό μάθημα Σαμαρά. Ζούμε ιστορικές στιγμές και είμαστε τυχεροί που είναι στο τιμόνι της χώρας. Θα τον δικαιώσει η ιστορία αργά η γρήγορα.

  • aris avatar
   aris @ Vivi 10/12/2013 08:36:21

   Αν η Ιστορία σκοπεύει να τον δικαιώσει αργά, μάλλον δεν θα προλάβει...
   Το πόσο τυχεροί είμαστε για τις στιγμές που ζούμε, εξαρτάται απόλυτα απο τη θέση στην οποία βρίσκεται ο καθένας μας. Ο άνεργος, ακόμα και μετά τη δικαίωση του Σαμαρά απο την Ιστορία, θα συνεχίσει να νιώθει πολύ άτυχος για τις στιγμές που ζεί αγαπητή Vivi, ιδίως αυτός που είναι απο 45 ετών και άνω και αυτόν δεν πρόκειται ποτέ να τον δικαιώσει η Ιστορία...

 6. Anonymous avatar
  Anonymous 09/12/2013 19:23:59

  "....επισημαίνοντας τη νέα επιθετική στάση προς τους ελεγκτές της τρόικας"
  "Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν λαϊκή στήριξη"
  "....ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση
  της ικανότητάς του για αναστάτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ανατροπή πολιτικής"
  "....έπεισε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στην Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση της νεοσύστατης πΓΔΜ"
  "Ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε στις πιέσεις από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, από καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις"

  Αυτόν τον Σαμαρά θέλουμε
  ...αυτόν τον Σαμαρά ψηφίσαμε στις 29/11/09
  ...αυτόν τον Σαμαρά στηρίξαμε κατόπιν
  ...τον επαναστάτη Σαμαρά ζητάμε να επαναδιατυπώσει την επαναστατικότητά του

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.