#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2010 18:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Τρόικα απορεί με τον πληθωρισμόΣτην εξέλιξη του πληθωρισμού και στην πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της "τρόικας" που βρίσκονται στην Αθήνα. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα καθώς υπάρχουν αβέβαια μεν, αλλά αρκετά σημάδια που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα του πληθωρισμού οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο, καθώς και ότι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία - εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις. Η εξήγηση που δίνεται για το φαινόμενο αυτό είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία - χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαρίθμησαν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση / μείωση των τιμών, όπως:

-Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα που ήταν 20 - 21 % σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα μείωση το Σεπτέμβριο, της τάξης του 25 % με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.

-Οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών.

-Το πάγωμα των διδάκτρων.

-Η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες - προσφορές.

-Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

-Ο έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

-Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4 % και παρελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 3,5 %). Ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δις. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. το Δεκέμβριο. Από την πλευρά των ελεγκτών επισημάνθηκαν υστερήσεις σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση , μεταφορές - υποδομές). Όπως αναφέρθηκε, αιτία των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός και από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά. Θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευση να υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΕ αιτήσεις έγκρισης για 10 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στο "θεσμικό" τομέα των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη η έγκριση του νέου αναπτυξιακού νόμου από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ψηφιστεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή από 1- 1- 2011. Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται η ίδρυση της πρώτης επιχείρησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που απλοποιεί τη διαδικασία.

Αναφορικά τέλος με τις ενδείξεις περιορισμού της ύφεσης σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξαγωγές, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, κυρίως από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. brancaleone avatar
  brancaleone 27/07/2010 19:03:21

  Ερασιτεχνες και οι ΔΝΤληδες. Εχουν και αποριες. Αν περιμενουμε να μας σωσουν αυτοι, χαθηκαμε. Εγω παντως ψαχνω για δουλεια στο εξωτερικο. Οσο μακρυτερα, τοσο καλλιτερα. Μπορει εκει να συναντησω και γνωστους με κανο που κατεφυγαν εκει για να γλυτωσουν απο τα γιαουρτια. Οξω οι αδιαβαστοι που περιμενουν να βγουμε απο την υφεση με κατασταλτικα μετρα και που απορουν πως αυξανει ο πληθωρισμος με τοση προσθετη φορολογια. ΕΞΩ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, τα πραγματα γινονται πλεον επικινδυνα για μεγαλα στρωματα του πληθυσμου.

 2. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 27/07/2010 19:30:09

  Οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι και επικίνδυνοι.

  Από το «Έθνος», για το ίδιο θέμα:

  Σύμφωνα με την ενημέρωση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα του πληθωρισμού οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν καταγράφεται μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση.

  Κοιτάξτε απορία!

 3. dimitris avatar
  dimitris 27/07/2010 19:38:17

  αυτοι απορουν γιατι δεν μειωθηκε ο πληθωρισμος και εγω απορω με το ποσο μ.....ς ειναι.

  λετε να παιρνουν τιποτε.....

  • Green St avatar
   Green St @ dimitris 27/07/2010 21:38:17

   Ούτε χαζοί είναι Δημήτρη ούτε τίποτα συνωμοσιολογικό συμβαίνει. Η τρόικα ήξερε ότι αυτό θα συμβεί. Το φαινόμενο ονομάζεται στασιμοπληθωρισμός. Θέλει όμως να ρίξει τα βάρη στην κυβέρνηση των τσολάκογλου για ανικανότητα για να καρπωθεί οτιδήποτε έχει την παραμικρή αξία στην χωρα. Κάνουν το παιχνιδί τους πολύ καλά. Οι τσολάκογλου αποδεικνύεται ότι δεν ήξεραν τι υπέγραφαν...εκτός του ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ.

 4. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 27/07/2010 19:42:16

  Οι στρεβλωσεις της ελληνικης οικονομιας και ο ανεξελεγκτος ετσιθελισμος των επιχειρησεων κρατουν γερα, γι' αυτο και ο πληθωρισμος στεκεται με τη σειρα του στο υψος του! Πως να υποχωρησει ο πληθωρισμος οταν ελληνικα προιόντα πωλουνται φτηνοτερα στις αλλες χωρες της ΕΕ, οπου εξαγονται, ενω εδω συνεχιζουν χωρις σταματημό την ανηφορικη πορεια τους? Θα αργησουν πολυ να καταλαβουν οι "ελεγκτες" μας αυτα που συμβαινουν μονον στην Ελλαδα με την αγαστη συνεργασια της αρχουσας οικονομικης ελιτ και του ολοκληρωτικα διεφθαρμενου ελληνικου κραστους, φυσικα παντοτε με τις ευλογιας της εκαστοτε κυβερνωσας φατριας.

  • dimitris avatar
   dimitris @ xenitemenos21 27/07/2010 21:37:53

   ξενιτεμενε ονομα και πραγμα.....
   οι τιμες εχουν πιασει κορυφη απο την εποχη εισοδου στο ευρω,
   τωρα οφειλεται στην ανικανοτητα της κυβερνησης να δαμασει το τερας που δημιουργησε και μας εχει αυξησει βενζινη, ποτα, τσιγαρα, τιμολογια ΔΕΚΟ, φορολογια κλπ

  • dimitris avatar
   dimitris @ xenitemenos21 27/07/2010 21:41:43

   ξεχασα και κατι αλλο..,ολα τα δις των μιζων που αν γυρνουσαν πισω στα ταμεια θα ημασταν ξανα ευτυχισμενοι και σαφως πλουσιοτεροι.

 5. anonymous avatar
  anonymous 27/07/2010 19:54:27

  Οι τύποι είναι μακριά νυχτωμένοι. Όσο πάει χάλια η κατάσταση θα κοιτάξουν να ρεφάρουν τη χασούρα από αύξηση τιμών. Όσοι δεν καταφέρουν να επιβιώσουν θα κλείσουν. Όσοι επιβιώσουν θα ξεκινήσουν από το σημείο που βρίσκονται μόλις ξεπεραστεί η κρίση. Κοινώς δε θα πάνε από το 100 στο 80 για να ανέβουν πάλι στο 100 αλλά θα μείνουν στο 100 για να πάνε αργότερα στο 120.

  Το πείραμα με τα discounters δεν έπιασε οπότε δε μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα.

 6. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 27/07/2010 19:55:13

  Θα αργησουν παρα πολυ οι "ελεγκτες" μας να αντιληφθουν οτι ο πληθωρισμος στην Ελλαδα εχει βαθυτατες ριζες και σχετιζεται αμεσα με τις στρεβλωσεις της ελληνικης οικονομιας που δημιουργηθηκαν και διατηρουνται αναλλοιωτες εδω και πολλα χρονια. Με την ανοχη ή και τις ευλογιες του διεφθαρμενου ελληνικου κρατους, που απο πολλους χαρακτηριζεται ενα σκετο μπουρδελο, και της εξ ισου διεφθαρμενης πολιτικης και οικονομικης ελιτ...

 7. ataktos avatar
  ataktos 27/07/2010 20:29:33

  και που να επιβεβαιώσουν την ύφεση ..εκεί θα τους βγουν τα ματάκια

 8. ataktos avatar
  ataktos 27/07/2010 20:34:40

  και η λύση είναι μια και απλή ..ας δημοσιεύσουν ..τα περιουσιακά στοιχειά της Χρυσής οικογενείας ΓΑΠ ...είναι εφτασφράγιστα απόρρητα για τον ελληνικό λαό ...όχι για αυτούς!!!

 9. Orestios avatar
  Orestios 27/07/2010 22:26:47

  Βρε τί περίεργα πράγματα συμβαίνουν!
  Τόσο μνημόνιο σωτηρίας και πάλι τζίφος.

  Λέτε να φταίει ο Καραμανλής?

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/07/2010 02:39:58

  Οι γιάπηδες απορούν, γιατί έχουν μόνο εμπειρία ώριμων και "βαθειών" αγορών, όπου υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός και οι τιμές πέφτουν όταν η ζήτηση μειώνεται. Στην Ελλάδα η αγορά είναι "ρηχή", δεν υπάρχει ανταγωνισμός, στα είδη σουπερμάρκετ οι 5 πρώτοι κρατάνε το 80% της αγοράς και επειδή τα είδη είναι ανελαστικά, ρεφάρουν την μείωση της ζητήσεως με συνεννοημένη αύξηση των τιμών. Συν ΦΠΑ, συν πετρελαιοειδή, συν φόροι, voila!
  Αν το κράτος δεν ήταν παραλυμένο, θα μπορούσε να δώσει λύση επιδοτώντας την δημιουργία και διευκολύνοντας την λειτουργία ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΩΝ επιχειρήσεων στα είδη αυτά, ώστε να βρίσκονται καλοί προμηθευτές για το λιανεμπόριο και να σπάσει το ολιγοπώλιο της Λιανικής.
  Δυστυχώς, το φαινόμενο "ρηχής" αγοράς είναι έντονο και σε άλλους κλάδους, μέχρι και στις υπηρεσίες. Και δεν αντιμετωπίζεται παντού, ή σύντομα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.