#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2013 13:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία της και σχεδιάζει τετελεσμένα στην Κύπρο

[caption id="attachment_234098" align="alignnone" width="600" caption="Από το Economist"][/caption]

Πολύ σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα με την Τουρκία να κλιμακώνει την αδιαλλαξία της και να σχεδιάζει τετελεσμένα για το θέμα της Κύπρου.

Στην Πολωνία, όπου βρέθηκε ο Τούρκος σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν φανερές οι προθέσεις της Άγκυρας και οι πληροφορίες που έρχονται δεν είναι καθόλου καλές για την Ελλάδα και φυσικά για την Κύπρο.

Ο Ερντογάν ξεκάθαρα πλέον δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος, είπε ότι υπάρχει διοίκηση της νότιας Κύπρου και διοίκησης της Βόρειας Κύπρου και ότι η είσοδος της χώρας στην ΕΕ ήταν αποτέλεσμα πολιτικών συμβιβασμών.

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ένα ευρύτερο σχέδιο της Άγκυρας να προχωρήσει σε νέο… Αττίλα, αυτή τη φορά όχι με τη χρήση όπλων αλλά με μια οριστική λύση στο Κυπριακό που θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει λύση στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τότε η Τουρκία θα προχωρήσει στην οριστική διάσπαση της Μεγαλονήσου με τη δημιουργία κανονικού κράτος στη Βόρεια Κύπρο. Δηλαδή θα υπάρξει η λογική των δύο κρατών στο νησί χωρίς καμιά άλλη συζήτηση για παραχώρηση κατεχόμενων εκτάσεων, περιουσιών ή οποιαδήποτε άλλη κουβέντα για άρση του ντροπιαστικού καθεστώτος που επικρατεί εδώ και 40 χρόνια.

Στα Κατεχόμενα και το ψευδοκράτος οι πληροφορίες λένε ότι η Άγκυρα έχει στείλει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και ενισχύει διαρκώς το στρατό της ενώ ο εποικισμός καλά κρατεί. Με τη μη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου, με το να μη δέχεται αεροπλάνα και πλοία της Κύπρου στο έδαφός της, η Τουρκία θέλει να δείξει ότι προετοιμάζεται για τη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών εντός του κυπριακού εδάφους.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Λ. Μπάντεχαϊμ.

Είναι φανερό ότι η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή σχετίζεται με τα ενεργειακά και με το φυσικό αέριο στο κυπριακό οικόπεδο. Η Άγκυρα δε θέλει να βγει έξω από το ενεργειακό παιχνίδια και θα θελήσει να βάλει στο παιχνίδι ένα νέο κράτος, αυτό της Βόρειας Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση, κι ασφαλώς η ελληνική θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και ήδη παρακολουθούν τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. Κι όλα αυτά γίνονται σε μια στιγμή που κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο και ήδη υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις και για άλλα θέματα.

Όμως, κάποιοι σκέφτονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Άλλοι θέλουν να την ανατρέψουν στο πεζοδρόμιο κι άλλοι στις κομματικές κάμαρες όπου λέγονται πολλά και στήνονται περισσότερα περίεργα κόλπα. Λογικά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί όσοι απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης την ώρα που ο Σουλτάνος ετοιμάζει βρόμικα παιχνίδια. Όμως, τι να περιμένει κανείς από κοντόφθαλμους πολιτικούς που ενδιαφέρονται για την πάρτη τους ή για το κομματικό τους μετερίζι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 12/11/2013 13:46:47

  Αν η Τουρκική πλευρά προετοίμαζε τετελεσμένα δεν θα υπήρχε η παραμικρή διαρροή.Η τουρική διπλωματία γνωρίζοντας άριστα το επικοινωνιακό παιχνιδι έχοντας ακτινογραφήσει στο απόλυτο την Ελληνική και Κυπριακή Κοινωνία, διαβλέποντας το κενό λόγω της κατάρρευσης της Ελλάδας και πιεζομένη απο πολλές πλευρές τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις.Η Τουρκική πολιτική σκέψη απογυμνώνεται μέσα απο την κατανόηση της δομής της, μέσα απο την σωστή ενημέρωση,τον προσδιορισμό και την σωστή κατανομή των παραμέτρων της, μέσα απο την ανάλυση των δεδομένων και μέσω της ιστορικής γνώσης

  Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας τα όσα δήλωσε αναφορικά με την Κύπρο, λέγει το αυτονόητο πως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Τουρκία. Η Κύπρος φέρει την ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.Στην λογική βάση αυτή είναι αδύνατον να εξισωθεί το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία.Κατά συνέπεια ανέφικτη η εφαρμογή της όποιας λύσης του Κυπριακού ζητήματος στην βάση της Δικοινοτικής και Διζωνικής Ομοσπονδίας Η Ενταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και δη και η ένταξη της στην Ευρωζώνη αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Τουρκική Διπλωματία

  Το βασικό νοητικό σχήμα της πολιτικής σκέψης του Ταγίπ Ερντογάν δεν επιδέχεται απ[οτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα οι συνέπειες των πράξεων της Τουρκίας οι αντιδράσεις που θα προκληθούν δεν συνιστούν παράγοντα ανάσχεσης . Η πολιτική σκέψη του Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται στο ότι άπαντες θα πρέπει να αναλύσουν το βάρος των συνεπειών των πράξεων τους σε περίπτωση που δράσουν εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων. Συμπεριφέρεται κοντολογίς ως περιφερειακός ηγετικός παράγοντας χωρίς να είναι. Δυστυχώς Ελλάδα και Κύπρος έτσι την αντιμετωπίζουν σε πολλά επίπεδα

  Παρά το ότι προβάλλεται η Τουρκία απέτυχε να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας.Πιέζεται πανταχόθεν και παράλληλα έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της.Η επιρροή της καταρρέει . Η Κύπρος σταθερά ανακάμπτει και η Κυπριακή διπλωματία δεν είναι παράγοντας που μπορεί ο οιοσδήποτε να παραγνωρίσει.Οι πολύ σοβαρές δεσμεύσεις της Κύπρου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για λογικές παραχώρησης κυριαρχίας.Οι ίδιες δεσμεύσεις καθιστούν απαγορευτική την δράση της Τουρκίας κατά της Κύπρου πέραν του λεκτικού πεδίου

  Ξαναδιαβάζοντας λοιπόν με άλλη ματιά την παρέμβαση της αθρογράφου Τουμάι Τουγιάν της εφημερίδας Γενί Ντουζέν θα ιδούμε πώς δεν είναι μόνο ο τουρκικός κατοχικός το πρόβλημα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πώς η Τουρκία με συστηματική δράση τείνει να δώσει στα κατεχόμενα χαρακτήρα τουρκικής επαρχίας.Τόσο τα δυτικότροπα τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινωνίας όσο και το βαθύ κράτος της Τουρκίας- το οποίο έχει άντρο τα κατεχόμενα- συνιστούν πολιτικό κίνδυνο για τον Ταγίπ Ερντογάν και εν δυνάμει απειλή για τους σχεδιασμούς του.

  Δια τούτο έχει επιστρατευτεί η Κοινότητα Γκιουλέν προκειμένου να αλώσει -και εκεί -μέσω του Ηπιου Ισλάμ την τ/κ κοινότητα. Σημαντικά τμήματα της τ/κ κοινωνίας- για ίδιους σκοπούς- έχουν αντιληφθεί το τι θα προκαλέσει μια κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν διαπραγματεύονται με το τουρκικό κράτος, επιζητούν τον απεγκλωβισμό απο τον σφιχτό εναγκαλισμό της Αγκυρας Αυτό ας το έχουν κατά νού οι παράγοντες της πολιτικής ζωής σε Ελλάδα και Κύπρο

  Σε ότι αφορά λοιπόν την Ελληνοκυπριακή πλευρά με δεδομένο την παγίωση της τουρκική κατοχής στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου το ερώτημα είναι τι θα προσφέρει η λύση του Κυπριακού ζητήματος στην βάση της Δ.Δ.Ο η οποία προυποθέτει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η Μή λύση κατά συνέπεια την δεδομένη χρονική στιγμή μήπως συνιστά την Καλύτερη λύση;

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ Δρόλαπας 12/11/2013 16:10:53

   Σωστά, ας προστεθεί η έξυπνη αλλαγή στρατηγικής και η επιμονή της Κύπρου να απλωθει ο Διαλογος επιλυσης με Ελλαδα/ Τουρκια/ Ε.Ε και να διαμεσολαβιση ΚΑΙ η Ευρωπαικη Ενωση στην ΛΥΣΗ του κυπριακου.. Ο Ο.Η.Ε και ειδικοτερα ο ΤουρκοΜεταφορεας Νταουνερ ειναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εχθρικοι σε αυτο, αυτο αντιμαχεται ο Ερντογαν ουσιαστικα.

 2. Σίμος avatar
  Σίμος 12/11/2013 14:35:41

  Τι χολοσκάτε....

  Αφού πάλι μόνη της θα παρατήσουμε την Κύπρο εάν γίνει κάτι, όπως έχει γίνει πολλές φόρες στο παρελθόν.

 3. Hawk avatar
  Hawk 12/11/2013 14:56:22

  Και η Κομισιόν τι λέει, εδώ πρόκειται περί δηλώσεων που ξεπερνούν τα όρια της λογικής, βρίσκεται σε χώρα μέλος της ΕΕ και ευθέως αμφισβητεί την ΕΕ που ενέταξε την Κύπρο στην κοινότητα ως ισότιμο μέλος! Τι να πει κανείς αν δεν πρόκεται περί παράκρουσης τότε για μιά ακόμη φορά η θρασυδειλία και ο ψευτοτσαμπουκάς των Τούρκων έχουν περισσέψει. Αλλά επειδή τους μάθαμε το πιό πιθανό είναι να πετάει ο Σουλτάνος την μπάλα στο Ελληνο - Κυπριακό γήπεδο για να κατευνάσει εσωτερικά του θέματα ή και να ζητήσει από αυτούς που μονίμως " γλύφουν" κανένα χατιράκι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Hawk 12/11/2013 16:39:53

   Ξέρει ότι δεν μπαίνει στην Ένωση ο νεοσουλτάνος και χάνει την ψυχραιμία του δημόσια πλέον. Αυτός θα τα χάσει όλα. Ψάξτε για κάποια γεωπολιτική ανάλυση που "δείχνει" πιθανή την διάλυση της Τουρκίας σε 18 μήνες λόγω Κούρδων και άλλων...

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/11/2013 16:37:50

  Αυτό το πρόβλημα οι υπερπατριώτες πέρυσι που ήθελαν να χρεωκοπήσουμε δε το είχαν σκεφτεί φαίνεται. Τώρα που βλέπουν τις διαθέσεις των Τούρκων, θα αλλάξουν μυαλά ή μόνο οι ψήφοι μετρούν; Ο Σαμαράς για να παλέψει να σταθούμε στα πόδια μας, πήρε πάνω του τις κατάρες επειδή δεν συμφώνησε με τη χρωκοπία μας και την άφεσή μας ανυπεράσπιστων και διαλυμένων στον κίνδυνο εξ ανατολών. Δεν είναι μόνο το φαΐ και το χρήμα που πρέπει να μετράμε οι Έλληνες. Είναι και η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας. Και πρέπει μπροστά σε αυτό να ξεχνάμε ή τουλάχιστον να παραμερίζουμε τα υπόλοιπα. Έτσι κάναμε το 1940 και έγινε το Θαύμα. Διαβάστε ιστορία και συνέλθετε αδέρφια...

 5. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 12/11/2013 17:00:29

  Οι ακραίες θέσεις τού Ερτογάν εκφράζονται οταν στο εσωτερικό μας επιχειρούν δυνάμεις αστάθειας.

 6. Asxetos avatar
  Asxetos 12/11/2013 20:45:36

  Δεν είναι πολιτική μόνο του Ερντογκάν, αποτελεί πάγια πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, γιατί εκπλησσόμαστε; Χρόνια τώρα μιλούν για Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου αμφισβητώντας την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, απο τα τσιφτετέλια και τις κουμπαριές φτάσαμε στο μουσείο του αρχισφαγέα δολοφόνου Κεμάλ.
  Η Τουρκία μας περικυκλώνει με βάσεις στην Αλβανία και εμείς κοιμόμαστε
  Που είναι η πολιτική μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τις μειονότητες, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την δημοκρατία, τον μιλιταρισμό της (1 εκ στρατό με την Στρατοχωροφυλακή και τους παραστρατιωτικούς), για την κατοχή της Β. Κύπρου και την επέμβαση στα εσωτερικά μας με το προξενείο τους στην Θράκη.

 7. Nik avatar
  Nik 12/11/2013 22:41:13

  Δύο κράτη αυτόματα σημαίνει και παραίτηση από τα ενεργειακά αποθέματα του νότου.

  Δϋο κράτη σημαίνει ότι αναγνωρίζει την δυνατότητα του νότου να ενωθεί με την Ελλάδα και έτσι να καταστήσει την Ελλάδα μεσανατολική δύναμη, κάτι που τρέμουν οι Τούρκοι.

  Δύο κράτη σημαίνει παραίτηση από κάθε δικαίωμα παρέμβασης στο νότο, και αυτό δεν το θέλουν οι Τούρκοι.

  Δεν τους μάθατε ακόμη, παρότι γείτονες σας. Αυτό που επαναλαμβάνει οι Ερντο είναι ότι θέλει να διαλυθεί επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία για να έχει λόγο σε ολόκληρο το νησί και στην ΑΟΖ του . Τόσο απλό και τόσο πρωτόγονο, όπως και ο ίδιος.

  Οσο για τον εποικισμό, όλοι μιλούν για αυτόν, όμως όσοι έχουν πάει στα κατεχόμενα διαπιστώνουν ότι είναι μια άδεια επαρχία στο μεγαλύτερο μέρος. Με 250 000 Ελληνοκύπριους πριν το 1974 στο βορρά δεν υπήρχε χωριό εγκατελειμμένο, σήμερα τα περισσότερα κατεχόμενα χωριά είναι μισοάδεια και πολλά εντελώς άδεια. Που στεγάζουν λοιπόν το ένα εκατομύριο εποίκους; Ολοι στην Λευκωσία και στην Κυρήνεια δεν χωράνε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.