H Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο
05/11/2014 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο

Ο κίνδυνος να ανάψει η σπίθα μιας πολεμικής σύρραξης είναι πολύ μεγάλος. Κι όσο και αν δεν το θέλει κανείς Έλληνας, η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Δύο μόλις 24ωρα από το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο και την Αίγυπτο με αφορμή την τριμερή συνεργασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο. Οι προκλήσεις τις τελευταίες ώρες κλιμακώθηκαν τόσο με τη βόλτα που έκανε η κορβέτα στην Σαντορίνη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι το Κάβο Ντόρο, όσο και με τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα αναζητά πλατφόρμα για να την στήσει στην περιοχή, γεγονός που θα σημάνει μια πολύ επικίνδυνη κίνηση που θα βάλει φωτιά στην περιοχή.

Ασφαλώς οι προκλήσεις αυτές σχετίζονται τόσο με το ταξίδι του κ. Σαμαρά όσο και με το «καλωσόρισμα» του νέου υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Αλλά δεν έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, Οσμάν Μπακ, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, μιλώντας εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι στη «Βόρεια Κύπρο», όπως την ονόμασε, «υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη» και ότι ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή «μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει».

Ασφαλώς μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση. Για σκεφτείτε να μιλούσε Έλληνας βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο και να έλεγε για την Πόλη, την Μικρά Ασία και τις «αλύτρωτες» πατρίδες. Θα τον πετούσαν έξω με τις κλωτσιές. Κι αν εδώ στην Ελλάδα επικράτησε η λογική και η φιλοξενία η ερώτηση είναι μία: Είχε ή όχι δικαίωμα η ελληνική ναυτική δύναμη να ανοίξει πυρ σε βάρος της τουρκικής κορβέτας;

Βεβαίως και κανείς δε θέλει το επεισόδιο στο Αιγαίο. Άλλωστε ίσως αυτό να επιδιώκει και ο Σουλτάνος Ερντογάν. Η εξαγωγή των προβλημάτων της Τουρκίας προς δυσμάς είναι πάγια τακτικής της εξωτερικής τους πολιτικής. Άλλωστε αισθάνονται παντοδύναμοι και γι’ αυτό προκαλούν με τέτοιο τρόπο. Όμως, ο κίνδυνος για να ανάψει η σπίθα μιας ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης είναι πολύ μεγάλος. Κι όσο και αν δεν το θέλει κανείς Έλληνας, πρέπει η χώρα να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Η συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι όχι και τόσο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Κι αυτό δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Δυστυχώς για την Ελλάδα αυτή η επικίνδυνη πρόκληση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πολλά μέτωπα είναι ανοικτά. Και η Αθήνα σίγουρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 05/11/2014 12:29:43

  Εχει υπάρξει προηγούμενο,δύο χώρες που ανήκουν στο Νατο,να εμπλακούν σε πόλεμο μεταξύ τους;θα ήταν ένας ενδονατοϊκός..εμφύλιος,κάτι που φαντάζει απίθανο,γιατί θα ανοίξει τους ασκούς του αιόλου και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.Τώρα,δε,στη νέα ψυχροπολεμική εποχή,αυτό θα ήταν αδύνατο.Αρα,πρόκειται για λεονταρισμούς της τουρκιάς,που αποκλείεται να τολμήσει να εγκαινιάσει την αρχή τους τέλους της βορειοατλαντικής ''συμμαχίας''.

  • sender avatar
   sender @ sender 05/11/2014 12:46:53

   Ο κίνδυνος υπάρχει από άλλα,όμορά μας κράτη,που παρασκηνιακά η Τουρκία θα βρίσκεται πίσω από κάθε ιταμή τους διεκδίκηση.Οπως θα βρίσκεται και πίσω από κάθε διεκδίκηση του αγνώστου σε αριθμό μουσουλμάνων,που πλημμύρισαν την χώρα μας,τα σχέδια των οποίων δεν είναι δύσκολο να φαντασθούμε.Υπάρχουν επομένως εναλλακτικοί τρόποι εχθρικής επιβουλής,από άλλα μέτωπα που παραμονεύουν και υποσκάφτουν ύπουλα (με την ομπρέλα πλέον του αντιρατσιστικού),την εθνική μας ασφάλεια.Κ.πολιτικοί μας,καλό είναι να μην ανακοινώνετε κυνικά,ότι αναμένονται δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες έως το τέλος του χρόνου,αλλά προτείνετε αποτελεσματικές λύσεις.Και ας γίνει και μια ουσιαστική δημοσκόπηση.Να ερωτηθούν οι Ελληνες αν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην ίδια τους την χώρα!

   • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
    ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ sender 05/11/2014 13:56:14

    Aν η Τουρκία όντως ενδιαφέρεται για το 1.000.000 μουσουλμάνους εντός και άλλους τόσους εκτός Ελλάδος, τότε έχουμε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στο χέρι μας καθώς τους έχουμε ή μπορούμε πολύ εύκολα να τους έχουμε μαντρωμένους... Αλλά δεν νομίζω να καίγεται καρφάκι στην πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας για τον "λαουτζίκο". Αυτοί είναι Αυτοκράτορες πλέον. Tης σχολής "ό,τι φάμε , ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώμος μας". Μάλιστο ο Ερντογάνης έχει αδυναμία στις Ελληνίδες ή έστω τις Ελληνικής καταγωγής Τουρκάλες. Τόσο πιστός Μουσουλμάνος πιά...Απ' ότι ξέρω, παρά τις συνεχείς και αδειάλειπτες ιταμές διεκδικήσεις μουσουλμάνων εντός και πέριξ της χώρας μας, ΚΑΝΕΙΣ εξ αυτών δεν κατάφερε να πάρει έστω ένα οικόπεδο 100 τ.μ. μη άρτιο και οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου...Ούτε καν να το αγοράσει σε καλή τιμή...Οσον αφορά τον "πόλεμο" Ελλάδος-Τουρκίας ακόμα κι αν απο λάθος ή μανιοκατάθλιψη κάποιου ξεσπάσει, σε 3 λεπτά όλα τα Αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρονικά ελεγχόμενα όπλα αμφοτέρων των νατοικών "συμμάχων" θα τεθούν εκτός λειτουγίας , όπως το ελικόπτερο με τους 3 δυστυχείς Ελληνε στρατιώτεσ στα Ιμια. Εκτός αν φύγουν οι Αμερικάνικες βάσεις απο την Ελλάδα. Οπότε μπορούμε άνετα να αλληλοαπειλούμεθα άλλα 40 χρόνια με τους Τούρκους καρντάσηδες χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα...

 2. Seagull avatar
  Seagull 05/11/2014 12:37:39

  Η Τουρκία συμπεριφέρεαι ως κράτος τρομοκράτης, δεν καταλαβαίνει, ούτε σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά και δεν επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τις γείτονες χώρες, το αντίθετο μάλιστα, δρα σαν ένας περιφερειακός ιμπεριαλιστής όσο του αφήνουν τα λουριά χαλαρά. Αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να το έχουμε εμπεδώσει και να είμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πολύ φειδωλοί στις σχέσεις μας. Δυστυχώς όμως έχουμε κάνει άπειρες γκάφες και σε αυτό.

 3. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 05/11/2014 13:08:03

  Και όμως η Τουρκία είναι νομότυπη σε ό, τι κάνει. Η ίδια η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει επίσημα και εγγράφως "ζωτικά συμφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα? Επι πλέον η Ελλάδα δεν έχει ανακυρήξει ΑΟΖ άρα καλά κάνει η Τουρκία και αλωνίζει. Το να λέμε ότι έχουμε ΑΟΖ χωρίς συντεταγμένες είναι σαν να λέει κάποιος ότι κάπου έχει ένα οικόπεδο αλλά δεν ξέρει που ακριβώς και πόση έκταση έχει. Φαιδρότητες το λιγότερο. Όταν η Ελλάδα δαπανούσε δισεκατομμύρια για το πανηγυράκι της ΔΟΕ αντί να τα ρίξει στην άμυνα δεν είδα κανέναν πολιτικό να διαμαρτύρεται. Το ίδιο και όταν για άμυνα δαπανούμε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να διατηρούμε π.χ. διπλωματικές αντιπροσωπείες στην ΟΥΝΕΣΚΟ (τυχαίο το παράδειγμα) και σε απίθανες χώρες ανά τον κόσμο λες και είμαστε υπερδύναμη με πλανητικά συμφέροντα, σε ΔΕΚΟ και στην συντήρηση του τερατώδους Σοβιετικού Κράτους. Άρα φυσικό επακόλουθο η Τουρκική Κορβέτα στο Σούνιο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ "Μανώλης Πετράκης" 05/11/2014 23:39:53

   Την τριμερή συμφωνία με Αίγυπτο και Κύπρο την έμαθες; Είναι ουσιαστικά προπομπός για την ΑΟΖ. Αυτά πάνε βήμα-βήμα. Και η Τουρκία το καταλαβαίνει και προκαλεί επειδή επιπλέον είναι και διπλωματικά στριμωγμένη στη γωνία από τότε που πλακώθηκε ο Ερντογάν με τον Νετανιάχου στον ΟΗΕ

   • "Μανώλης Πετράκης" avatar
    "Μανώλης Πετράκης" @ Γεώργιος Τ. 05/11/2014 23:52:50

    Ασχέτως του τι θα κάνεις με Αίγυπτο (όσο ακόμα παραμένει ζωντανός ο Σίσι) και υποτεθείσθω ότι ανακυρήσεις ΑΟΖ. Πως ξεπερνάς το ότι έχεις: (α) αναγνωρίσει εγγράφως με τον πλέον επίσημο τρόπο ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, (β) έχεις αποδεχτεί το casus beli? Η Τουρκία θα σου ρυμουλκήσει μια πλατφόρμα μέσα στην ΑΟΖ και θα αρχίσει να αντλεί και αυτή. Τι θα κάνεις? Θα βυθίσεις μια ακίνδυνη πλατφόρμα όταν ανέχεσαι πολεμικά πλοία στα χωρικά σου ύδατα και υπερπτήσεις πάνω από νησιά? Με την Άγκυρα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σου προκυρήξει δημοψήφισμα στην Θράκη a la Κριμαία / Σκωτία / Καταλωνία?

    • in medias res avatar
     in medias res @ "Μανώλης Πετράκης" 06/11/2014 11:39:13

     Σπέρνεις την ηττοπάθεια και τον φόβο, αναμασώντας, ελαφρά τη καρδία και άκριτα (για να μην πω, αναιδώς), την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα. 1. Η βάσιμη θέση της Ελλάδος είναι ότι η αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, του Ιουλίου του '97, σε "ζωτικά συμφέροντα", πρέπει να ερμηνεύεται συσταλτικά, έχουσα το νόημα ότι η Τουρκία έχει ζωτικά νόμιμα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα, συμφέροντα απορρέοντα από κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και, ως εκ τούτου, μη δυνάμενα να φθάνουν μέχρι του σημείου να αναιρούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. 2. Οι Τούρκοι ερμηνεύουν (βολικά γι' αυτούς), διασταλτικά και καταχρηστικά το κοινό ανακοινωθέν (όπως, δυστυχώς, κάνεις κι εσύ εδώ μέσα), ξεχειλώνοντας το γράμμα του και ισχυριζόμενοι ότι τα "ζωτικά συμφέροντα" μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση γενικών στρατιωτικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κριτηρίων. 3. Εν πάση περιπτώσει, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, δεν είναι διεθνής συνθήκη, δεν είναι δεσμευτικό κείμενο, είναι απλώς μια πολιτική διακήρυξη αρχών. Οι Τούρκοι, επομένως, δεν μπορούν να εγκαλέσουν την Ελλάδα για μη τήρηση συμφωνηθέντων -ιδίως, δε, όταν έχουν καταστήσει διάτρητη τη συνθήκη της Λωζάννης, την ιδρυτική δηλ. συνθήκη του κράτους τους. 4. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βεβαίως, ότι το ως άνω ανακοινωθέν, το οποίο υπέγραψε ο για πολλούς λόγους μοιραίος (και σε πολλούς "δεξιούς", που δεν τους "έκανε" ο Έβερτ, συμπαθέστατος τότε) Σημίτης, δεν αποτελεί ένα κατάπτυστο κείμενο, στο βαθμό ακριβώς που δίνει το πάτημα για την ανάπτυξη των προαναφερθεισών, δυσμενών για τα δικαιώματα και συμφέροντα της Ελλάδος, ερμηνειών και θεωριών. 5. Η Ελλάς ουδέποτε έχει αποδεxθεί το casus belli. Πώς θα μπορούσε άλλωστε? Έχει υπογράψει και κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, επιφυλασσόμενη ρητώς της ασκήσεως, σε οποιονδήποτε χρόνο, του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.. Επιπλέον, τα 12 ν.μ., ως εύρος χωρικών υδάτων, αποτελούν περιεχόμενο πολλών κανονισμών της Ε.Ε.. και, επομένως, εντάσσονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εν γένει στο κοινοτικό κεκτημένο. Το casus belli η Ελλάς το έχει, μέχρι σήμερα, ανεχθεί, δεν το έχει αποδεχθεί. Η διαφορά είναι τεράστια. 6. Πέραν αυτού, το casus belli αφορά το δικαίωμα της Ελλάδος προς επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., αφορά δηλ. ένα δικαίωμα το οποίο ασκείται μονομερώς. Η εκμετάλλευση της ΑΟΖ, από την άλλη πλευρά, απαιτεί την, μετά την κήρυξή της, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπου υπάρχουν επικαλύψεις. Casus belli τρίτου μέρους έναντι της ασκήσεως του δικαιώματος εκμεταλλεύσεως ΑΟΖ, που έχει οριοθετηθεί με διακρατική συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κρατών, θα αποτελούσε casus belli όχι μόνο έναντι της Ελλάδος, αλλά και έναντι των λοιπών κρατών που συμμετείχαν στην οριοθέτησή της. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμμία απολύτως αναλογία μεταξύ των δύο περιπτώσεων. 7. Παρ' όλ' αυτά, αν "η Τουρκία σου ρυμουλκήσει μια πλατφόρμα μέσα στην ΑΟΖ ... τί θα κάνεις? Θα βυθίσεις μια ακίνδυνη πλατφόρμα όταν ανέχεσαι πολεμικά πλοία στα χωρικά σου ύδατα και υπερπτήσεις πάνω από νησιά?" Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε. Περίμενε πρώτα να βρουν οι Τούρκοι πλατφόρμα ... Η απάντηση, πάντως, είναι ΝΑΙ, αν χρειασθεί θα το κάνεις και αυτό -ως έσχατο των εσχάτων μέσο. Θα προειδοποιήσεις πολλάκις, θα προσπαθήσεις να το αποτρέψεις επιχειρώντας αποκλεισμό της ΑΟΖ σου, αλλά αν τελικά απαιτηθεί, θα το κάνεις. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ? Επειδή έχεις στο παρελθόν ανεχθεί "πολεμικά πλοία στα χωρικά σου ύδατα και υπερπτήσεις πάνω από νησιά"? Ε, ΚΑΙ? Σε τί σε εμποδίζει η προηγούμενη αυτή "ανοχή" σου? 8. Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα της Θράκης. Κατ' αρχάς, στην Καταλωνία δεν έχει γίνει κανένα απολύτως δημοψήφισμα, στην Σκωτία έγινε νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια του ΗΒ, ενώ το δημοψήφισμα της Κριμαίας αφενός μεν δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητος, αφετέρου δε -και το κυριότερο- από πίσω υπήρχε η στρατιωτική υπερδύναμη που λέγεται Ρωσία. Οποιαδήποτε, δε, συσχέτιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι απλώς αστεία ... Παρ' όλ' αυτά, τίποτε πράγματι δεν αποκλείει να επιχειρήσει η Άγκυρα στο μέλλον να στήσει ένα ψευδο-δημοψήφισμα στην Θράκη. Το ζήτημα της Θράκης είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίες, με βαριά ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, και η Τουρκία μπορεί πράγματι να επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει, όποτε θεωρήσει ότι την συμφέρει ... Όμως, αν η παραπάνω διαπίστωση, αντί του να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε (έστω και με τραγική καθυστέρηση) μια πολιτική ανάσχεσης και, εν τέλει, ακύρωσης της δημιουργούμενης στη Θράκη κατάστασης (δύσκολο μεν, ακατόρθωτο όχι), μας οδηγήσει στο να πεθάνουμε όρθιοι από τον τρόμο μας, καλύτερα να παραδώσουμε από τώρα τα κλειδιά στη γείτονα ... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

     • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
      ΓΙΩΡΓΟΣ @ in medias res 06/11/2014 19:46:13

      λεπτομερεστατη και ακρως διαφωτιστικη και αποστομοτικη η απαντηση σας στην φοβικη-ηττοπθη προπαγανδα του κυριου. μπραβω σας ΣΥΓΧΑΗΤΗΡΙΑ !!!

     • in medias res avatar
      in medias res @ ΓΙΩΡΓΟΣ 06/11/2014 21:27:29

      Ευχαριστώ.

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ in medias res 06/11/2014 20:33:59

      Πολύ καλά τα λες φίλτατε in medias res. Ομως εγώ δεν καταλαβαίνω το "θέμα" της Θράκης. Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι οι Τουρκικής προέλευσης Ελληνες πολίτες της Θράκης ζητάνε να γίνει δημοψήφισμα για να πάψουν να είναι Ελληνες πολίτες όσοι εξ αυτών το επιθυμούν. Και ας πούμε το 60% εξ αυτών παραδίδουν τα Ελληνικά- Ευρωπαικά διαβατήριά τους και τυπώνουν δικά τους Τουρκικά. Το υπόλοιπο 40% διατηρεί τα Ελληνικά του διαβατήρια και εξακολουθεί να ψηφίζει στην Ελλάδα. Τί σημαίνει αυτό? Σε μια γειτονιά πχ. της Ξάνθης που οι Τούρκοι είναι 60% θα μπούν Τουρκικά σύνορα και στην διπλανή γειτονιά που το 60% είναι Ελληνες θα μπούν Ελληνικά σύνορα? Και αλήθεια τόχουμε ψάξει, έστω ατύπως, πόσοι Τουρκοέλληνες της Θράκης θέλουν να χάσουν την ελληνική-ευρωπαική τους υπηκοότητα χάριν της Τουρκίας και να ταυτιστούν με τους λαθρομετανάστες που αγωνίζονται να πάρουν ελληνικό διαβατήριο? ή μήπως εννούν οι Τούρκοι οτι θα κάνουμε νέα ανταλλαγή πληθυσμών?

     • in medias res avatar
      in medias res @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 06/11/2014 21:29:13

      Αυτοδιάθεση θα είναι το αίτημα ενός ενδεχόμενου ψευδο-δημοψηφίσματος.

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 05/11/2014 13:21:31

  Δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ; Δεν έχουν υποχρέωση οι Αμερικανοί ''πλανητοκράτες'', να ''μαζέψουνε'' πάραυτα τους θρασύδειλους Οθωμανούς στα πλαίσια της αναγκαίας ειρηνικής συνύπαρξης δύο χωρών, που αποτελούνε μέλη του; Η ΠοντιοΠιλατική αντιμετώπιση που ως συνήθως επιλέγουν, μας υποψιάζει για πιθανή προσυμφωνημένη αδειοδότηση.... Έχει ''εκχωρηθεί'' άραγε κάτι ερήμην μας και τώρα δημιουργείται βήμα-βήμα το τετελεσμένο; Και αν είναι έτσι, οι ''φύλακες'' έχουνε γνώση και plan A, για να μην παρουσιαστούμε ως φαντασιόπληκτοι, απαιτώντας plan B...; Για την Ε.Ε και για το κατά πόσον η χώρα μας αποτελεί ...Ευρωπαϊκό έδαφος που αυτονόητα προστατεύεται, είναι αστείο και να το σκεφτεί ακόμα κανείς. Όχι να περιμένει και δυναμική ...αντίδραση. Είναι γνωστό σε όλους τώρα πια, οτι μονάχα για τοκογλυφία κι αισχροκέρδεια είναι κατάλληλοι όλοι αυτοί.

  • George N avatar
   George N @ Άλυτη Εξίσωση 05/11/2014 13:55:22

   Το ΝΑΤΟ σε προστατεύει από όσους δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Φεύγεις αν δεν σου κάνει αλλά αφού η Ελλάδα επέστρεψε μάλλον υπήρχε λόγος. ΟΙ ΗΠΑ (αλλά και όλοι οι άλλοι) σε διμερές επίπεδο δεν μας προστατεύουν από κανέναν. Αν απειληθούν τα δικά της συμφέροντα τότε ναι. Αλλά αν δεν απειλούνται γιατί? Θα ήταν εγκληματικό προς τους δικούς τους λαούς. Γιαυτό έχεις την εξωτερική σου πολιτική. Για να ευθυγραμμίσεις τα δικά σου συμφέροντα με αυτούς που ζητάς βοήθεια. Αν ξέχασες να το κάνεις δεν σου φταίει κανείς. Τέλος, κρατάς μονάχα όσα μπορείς να υπερασπιστείς. Δεν είναι κάτι καινούργιο, πάντα έτσι ήταν, ανεξάρτητα αν κάποιοι αποβιβάστηκαν στον πλανήτη Γη....σήμερα.

   • MCA avatar
    MCA @ George N 05/11/2014 14:31:39

    Εάν έχει κάνει ένα πράγμα σωστά αυτή η χώρα είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τι άλλο να κάνει δηλαδή;

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ George N 05/11/2014 15:20:49

    Αυτά είναι τα τυπικά, κατά συνθήκη ψεύδη κύριε. Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ δηλαδή ο οπλαρχηγός του ΝΑΤΟ, ο οποίος αιματοκύλισε επανειλημμένα τον κόσμο στο όνομα της ....ειρήνης, κινεί τα νήματα, προκαλεί, υποκινεί, ενθαρρύνει και χρησιμοποιεί τους κατά τόπους τρομοκράτες (π.χ Τουρκία), με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Φυσικά, και πετάει ''ζουμερά κόκαλα'' ενίοτε στα εκπαιδευμένα του ντόπερμαν, ώστε να συνεχίσουν αυτά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διαθέτοντας επικερδές κίνητρο. Το θέμα μας λοιπόν, δεν είναι η ...εξωτερική μας πολιτική (που και αυτή περιορίζεται από τη δεδομένη μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ), αλλά το αν μπορεί στους νοσηρούς τους εγκεφάλους, ν΄αποτελέσουμε εμείς κάποια στιγμή το απαιτούμενο...κόκαλο, που θα παραχωρηθεί στους σκύλους των Σερίφηδων, για να προσφέρουν εκείνοι μετά, τις αιτούμενες ''βοήθειες'' ... Όσο για το "κρατάς μονάχα όσα μπορείς να υπερασπιστείς", δε νομίζω πως μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο για μία χώρα ενταγμένη στην Ε.Ε και στην Ατλαντική συμμαχία ταυτοχρόνως…. Αν θεωρείτε πως ισχύει, πείτε μου μία χώρα του ΝΑΤΟ που απειλείται από κάποιαν επίσης ανήκουσα σε αυτό, ή μία Ευρωπαϊκή που τολμά να την επιβουλεύεται ανοικτά ο οποιοσδήποτε. Αν δεν βρίσκετε τίποτε αντίστοιχο, τότε είναι αυτονόητο πως αν δεν μας καλύψουνε οι υπάρχοντες…συνασπισμοί που (άδικα;) διατηρούμε, αν απειλούμαστε με εδαφικό διαμελισμό, πρέπει επειγόντως και πάση θυσία, ν΄ αναζητήσουμε καινούργιο στρατόπεδο …. Στεκόμαστε σε λάθος θέση και στοιχιζόμαστε με εχθρούς, που παριστάνουν τους συμμάχους μας….

    • Σπαθάριος avatar
     Σπαθάριος @ Άλυτη Εξίσωση 05/11/2014 18:15:08

     Το "κρατάς μονάχα όσα μπορείς να υπερασπιστείς" Είναι η διαχρονικότερη αλήθεια της γεωστρατηγικής , από καταβολής κόσμου κρατάει. “…μία Ευρωπαϊκή που τολμά να την επιβουλεύεται ανοικτά ο οποιοσδήποτε…;” Μα η Κύπρος , όχι μόνο την επιβουλεύεται η Τουρκία αλλά κρατά παρανόμως και μεγάλο κομμάτι της. “πείτε μου μία χώρα του ΝΑΤΟ που απειλείται από κάποιαν επίσης ανήκουσα σε αυτό,” Μα η Ελλάδα, με επίσημο casusbelliκαι με καθημερινές αμφισβητήσεις, παραβάσεις, παραβιάσεις και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί. Και κανείς δεν κάνει ενεργά κάτι και ούτε βέβαια θα κάνει ποτέ. Γι αυτό και πρέπει να φροντίζει κανείς μόνος του να έχει την ισχύ ώστε να προασπίζει ότι του ανήκει και να μη περιμένει από άλλους να το υπερασπιστούν .

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Σπαθάριος 05/11/2014 20:49:28

      1)'' Το "κρατάς μονάχα όσα μπορείς να υπερασπιστείς" Είναι η διαχρονικότερη αλήθεια της γεωστρατηγικής , από καταβολής κόσμου κρατάει.'' Δεν είναι έτσι, γιατί τότε, απλά ο ισχυρότερος, δεν θα είχε παρά να μας επιτεθεί και να μας αναγκάσει να περιοριστούμε στην Πελοπόννησο, άντε και στην Κρήτη ένεκα της ...μεγαλοψυχίας του. Υπάρχουν Διεθνείς Συνθήκες υπογεγραμμένες και απόλυτα αποδεκτές, καθώς και Συμμαχίες όπως η Ατλαντική, προορισμένες να επιβάλλουν το σεβασμό αυτών των συμφωνιών, ανά πάσα στιγμή και σε όλους (τυπικώς τουλάχιστον). 2) “…μία Ευρωπαϊκή που τολμά να την επιβουλεύεται ανοικτά ο οποιοσδήποτε…;” Μα η Κύπρος ...'' “πείτε μου μία χώρα του ΝΑΤΟ που απειλείται από κάποιαν επίσης ανήκουσα σε αυτό,” ...Μα η Ελλάδα '' Εννοείται οτι το ερώτημα ζητούσε την αναφορά κάποιας χώρας, εκτός Κύπρου και Ελλάδας.... 3) ''Γι αυτό και πρέπει να φροντίζει κανείς μόνος του να έχει την ισχύ ώστε να προασπίζει ότι του ανήκει και να μη περιμένει από άλλους να το υπερασπιστούν. '' Σύμφωνοι, αλλά αν θέλετε να είστε λίγο ρεαλιστής, η αναλογία δυνάμεων στη βάση που το τοποθετείτε και με δεδομένο οτι δεν απαιτείτε από τη συμμαχία στην οποία (για λόγους ασφαλείας ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ) ανήκετε να σας υπερασπιστεί, θα σας υποχρεώσει αναντίρρητα κάτω από την ανάλογη πίεση, να προβείτε σε παραχωρήσεις, υποχωρήσεις, συρρίκνωση. Ό,σο και να...πεινάσετε, την αριθμητική υπεροχή και την υπεροπλία έναντι της άπληστης, θρασύδειλης και αδίστακτης γείτονος, δεν πρόκειται να την αποκτήσετε ποτέ. Άρα,την κατάλληλη γι αυτήν στιγμή, δεν θα υπολογίσει και την πιθανή σας αντίδραση, που θα είναι γι αυτήν αμελητέα, όσο και αν χρεωθείτε για να αποκτήσετε τον ...υπερσύγχρονο οπλισμό, που τ΄αφεντικά της πλασσάρουν δια των εκβιασμών τους.

     • Σπαθάριος avatar
      Σπαθάριος @ Άλυτη Εξίσωση 05/11/2014 21:24:25

      1. Το περιεχόμενο της παρένθεσης και η ιστορικές θέσεις της Τουρκιας απέναντι σε διεθνη δίκαια, ψηφίσματα, αποφάσεις απαντούν νομίζω στις πιθανότητες διατήρησης στατους περαν χρήσης αποκλειστικά δικών σου δυνάμεων. 2. Γιατι εμεις τι ειμαστε; Οι εξαιρεσεις των πάντων; 3. Η σημερινή αναλογία μας υποχρεώνει να μην επεκτείνουμε τα υδατα, να μην οριοθετούμε ΑΟΖ, να ανεχόμαστε ενα Αιγαίο κόσκινο. Οταν ανοίξει κι άλλο η ψαλλίδα θα δούμε και χειρότερα. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, εχουν πολλά μετωπα. Μπορούμε με εξυπνες κινήσεις και ποιότητα , αρα οικονομικότερα, να ελεγχουμε το ανοιγμα και κάθε τους σκέψη να φαντάζει ασύμφορη ως πράξη. Θελουμε; Γιατι χρειαζονται θέληση για θυσίες που δεν έχουμε.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Σπαθάριος 05/11/2014 21:38:47

      ''Μπορούμε με εξυπνες κινήσεις και ποιότητα , αρα οικονομικότερα, να ελεγχουμε το ανοιγμα και κάθε τους σκέψη να φαντάζει ασύμφορη ως πράξη.'' Πιο συγκεκριμένα; Γιατί αν μιλάμε για ...εξοπλισμούς, τα αφεντικά τους που έχουνε και τον πλήρη έλεγχο ως κύριοι προμηθευτές μας, δεν θα επιτρέψουν ό,τι υποννοείτε. Δεν επιτρέπουν όπως όλοι γνωρίζουμε, ούτε καν τη ...διεύρυνση της γκάμας των προμηθευτών μας...Απαιτούν μονοπώλιο και πλήρη έλεγχο,(γι αυτό και υποχρεούνται να μας προσφέρουν ασφάλεια).

     • Σπαθάριος avatar
      Σπαθάριος @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 11:01:24

      Ναι μιλάω για εξοπλισμούς. Έξυπνες κινήσεις υπολογιζόμενες ακριβώς με τις ανάγκες μας και χωρίς επιβάρυνση “λαδιού” . Παράδειγμα, που απαντάει και στις άλλες ερωτήσεις σου. Μας πρότεινε η Αμερική την παραχώρηση 400 μεταχειρισμένων αρμάτων Μ1Α1 έναντι λογικού τιμήματος (ο τσάμπας έχει πεθάνει προ πολλού). Ενεργοποιείς το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, κρατάς έναν αριθμό για ανταλλακτικά ( και άρα μειώνεις το κόστος χρήσης) και έχεις στον Έβρο μαζί με τα υπάρχοντα leo2, έναν ικανό αριθμό αρμάτων με πυροβόλο 120χιλ ώστε να αποτελέσουν φράχτη, για πολλά χρόνια, σε ότι και να κάνουν ή να σκεφτούν οι Τούρκοι. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε αριθμητικά , υπάρχει και η έννοια του κορεσμού πεδίου. Αν αυτού εμείς είπαμε για 90 , έστω και έτσι σημαντικότατη προσθήκη, τα διαλέξαμε και το θέμα εκκρεμεί. Γιατί; Μήπως δεν εγκρίνει η τρόικα και δεν φταίνε οι αμερικανοί; Τέλος η γκάμα των προμηθευτών μας περιλαμβάνει : Αμερικανούς , Γερμανούς, Γάλλους, Ρώσους. Σουηδούς, Βραζιλιάνους, Άγγλους, Ιταλούς. Αυτό δεν το λες περιορισμό.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Σπαθάριος 06/11/2014 11:39:24

      Θα σας απαντήσω παρακάτω, γιατί εδώ τον εξαντλήσαμε τον χώρο.....

    • George N avatar
     George N @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 05:47:54

     Με παρεξηγήσατε. Δεν υπερασπίζεσαι μόνο με τα όπλα σου αλλά και με τις συμμαχίες σου, την οικονομία σου, το ηθικό σου, την πολιτική σου και αμέτρητα άλλα. Δεν ξεχνάς όμως και την άμυνά σου επαναπαυμένος στα άλλα. Και δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια αυτό κάνουμε. Είναι τρομακτικά επικίνδυνο. Τι να τα κάνεις τα εφάπαξ αν το εγγόνι σου σκοτωθεί? Αυτό λέω. Θέμα προτεραιοτήτων.

 5. George N avatar
  George N 05/11/2014 13:35:32

  Si vis pacem para bellum λέγανε κάποιοι που το είχαν σπουδάσει το θέμα. Ισχύει και το αντίθετο άσχετα αν αυτός που δεν προετοιμάζεται το συνηδητοποιεί πριν ή κατόπιν εορτής. Το πάγωμα των εξοπλισμών του Αρσένη έφερε τα Ιμια. Το σημερινό υπερδεκαετές πάγωμα είναι δύσκολο να μην φέρει κάτι. Η δικαιολογία με την Τρόικα πολύ φθηνή για κάτι τόσο σημαντικό ιδίως όταν σου περισσεύουν πολλαπλάσιες δαπάνες για εφάπαξ.

  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. avatar
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. @ George N 05/11/2014 14:00:31

   .Η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, που εκροσωπείται απο την Ντόρα Μητσοτάκη, εκτός απ' τα εφάπαξ φίλε George απαιτεί τώρα την εξόφληση στο 100% των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κουρεύτηκαν με το PSI. Ο Τσίπρας όχι.

  • Πάρης ο όμορφος avatar
   Πάρης ο όμορφος @ George N 05/11/2014 15:31:39

   Όσα όπλα και αν αγοράσεις, δεν μπορείς να ξεπεράσεις σε ποσότητα τις αγορές του γείτονα κι εξάλλου, γι αυτό βρίσκεσαι και στο ΝΑΤΟ. Για να μην αναγκάζεσαι να ξεσκιστείς στους εξοπλισμούς. Για να εγγυάται την ασφάλειά σου ο διεθνής ...παράγων. Και ο Κ.Κ, κυρίως γι αυτό προσπάθησε παντίοις δυνάμεις να μας εντάξει στην Ε.Ε. Πού να ήξερε τι ανίκανα ξόανα σήμερα, θα την ελέγχουν...

   • Σπαθάριος avatar
    Σπαθάριος @ Πάρης ο όμορφος 05/11/2014 17:37:24

    Ετσι σκεφτονταν και καποιος αλλος Παρης πριν χρονια και του εκανε το μαγαζι οικοπεδο ο Δυσσεας.

    • Πάρης ο όμορφος avatar
     Πάρης ο όμορφος @ Σπαθάριος 05/11/2014 20:58:51

     Καλά λοιπόν. Λαδώστε εσείς το καριοφύλι σας, τροχίστε άριστα το γιαταγάνι και πιάστε το πιο πανοραμικό ...καραούλι.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Πάρης ο όμορφος 06/11/2014 03:04:09

    Δε χρειάζεται να ξεπεράσεις τον αντίπαλο αλλά να είσαι σε θέση να του προκαλέσεις ζημιά δυσανάλογη σε σχέση με το κέρδος του.

 6. alex avatar
  alex 05/11/2014 13:58:42

  Θελω να δω τα μουτρα του σουλτανου οταν θα του πουνε οτι η καινουρια του κορβετα αναπαυεται στο πατο της θαλασσας μεταξυ Κεας και Μακρονησου,και τα ναυτακια του φιλοξενουνται στο κεντρο μεταναστων Λαυριου. Εγω θα εβαζα μια ομαδα του πυροβολικου στη Μακρονησο και θα τους εδινα 10 ημερες τιμητικη αν βυθιζανε το ηλεκτρονικο θαυμα της Τουρκιας με ενα ΠΑΟ,νομιζω δεν υπαρχουν αντιμετρα για τις οβιδες. Τα παιδια ειδαν τουρκικη σημαια διπλα στην Αττικη και τρομαξαν θα ηταν η δικαιολογια μου.

 7. in medias res avatar
  in medias res 05/11/2014 14:05:14

  Καλά κάνουμε και ανησυχούμε, δεν θα πρέπει όμως να παρασυρόμαστε από τις προκλήσεις των Τούρκων. Το περισσότερο που μπορούν να κάνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι να αμολήσουν μια πολύ δυνατή πορδή. Οι μέχρι τώρα ενέργειές τους εκεί δεν έχουν κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πολύς λόγος γίνεται για την εξέδρα που ΘΑ επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν οι Τούρκοι. Πρώτα πρέπει να την βρουν. Μέχρι σήμερα πάντως ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ (που θα έλεγε και ο μέγας ΓΑΠ). Η Κύπρος, με αφανή και σοβαρή δουλειά το προηγούμενο διάστημα, βοηθούμενη βεβαίως και από τις συγκυρίες, κατάφερε να οδηγήσει τις εξελίξεις, με την Τουρκία να αντιδρά αργοπορημένα και σπασμωδικά. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει, επ' ουδενί, ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε. Απαιτείται νηφαλιότητα και ετοιμότητα. Οι Ελληνικές Ε.Δ., ακόμη και σήμερα, διαθέτουν μέσα και όπλα που δεν διαθέτουν οι Τουρκικές.

 8. Ρηνα avatar
  Ρηνα 05/11/2014 15:01:33

  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ. ΟΧΙ ΟΠΟΤΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ..... ΥΓ Παρτε παραδειγμα τον Πουτιν.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρηνα 05/11/2014 23:43:48

   Σωστός! Εδώ ολόκληρη Ρωσία προκαλείται καθημερινά σε Συρία και Ουκρανία και κάνει κράτει με μικροκινήσεις για απάντηση. Ο αιφνιδιασμός είναι πλεονέκτημα σε όλα το θέματα και παίγνια στρατηγικής. Οι Τούρκοι είναι προβλέψιμοι πλέον. Αντίθετα από εμάς...

 9. Κρίτων avatar
  Κρίτων 05/11/2014 15:12:53

  "Είχε ή όχι δικαίωμα η ελληνική ναυτική δύναμη να ανοίξει πυρ σε βάρος της τουρκικής κορβέτας"; Αυτό και μόνο δείχνει πόσο υποταγμένη και φοβισμένη είναι η κλεπτοκρατική ελίτ που κυβερνά. Το σκεπτικό τηε απλό: Αν γίνει πόλεμος θα τα χάσουμε όλα. Αν όμως τα μοιράσουμε μισά-μισά με τους τούρκους, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και τα μισά θα έχουμε και την Ελλάδα θα απομυζάμε. Ποιά πατρίδα και ποιά χώματα. Αφήστε τα κορόϊδα να μιλάν για πατρίδα και χώματα και σύνορα. Τα ψάρια και το Αιγαίο "ανήκει" μισό-μισό, αρκεί να συνεχιστέι η μάσα και η εξουσία.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Κρίτων 05/11/2014 18:16:30

   Ο πρώην υπουργός της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης εξηγεί πώς η μικρή και αδύναμη στρατιωτικά Κύπρος κατάφερε να συμφωνήσει με την Αίγυπτο στη «μέση γραμμή» για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το 2003.
   Την ίδια ώρα, εξηγεί πώς η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να υποχωρήσει μερικά ναυτικά μίλια, ώστε να μην συμπεριλάβει το Καστελλόριζο στην αντίστοιχη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, διότι η Τουρκία δεν δέχεται την απόδοση ΑΟΖ στα νησιά, και ειδικά στο Καστελλόριζο. http://www.antibaro.gr/article/3538

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 05/11/2014 23:45:32

    Και η Ελλάδα το 2014 συμφώνησε με Αίγυπτο και Κύπρο με το Καστελλόριζο εντός της ΑΟΖ μεταξύ ημών και Κύπρου. Γιατί άλλο Σημίτης, άλλο Σαμαράς...

 10. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/11/2014 16:23:57

  Θυμίσου παλαιότερο σχολιό μου...

 11. Naruto avatar
  Naruto 05/11/2014 16:27:29

  Πριν απο λίγες ημέρες ο Πούτιν έκανε μια δήλωση που πέρασε στα ψιλά είπε : Πρέπει να προστατέψουμε την Τουρκία απο το να κάνει κακό στον εαυτό της . Για τους γνώστες η δήλωση ειναι σαφής , ο σουλτάνος παίζει την Τουρκία στα ζάρια . Νομίζει οτι θα αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία στην παντοδυναμία του δεκάτου εβδόμου αιώνα . Στην προσπάθεια αυτή έκανε εχθρούς όχι μόνο όλους τους γείτονες αλλά και τον μισό τουρκικό λαό . Οι κεμαλιστές τον περιμένουν στη γωνία , ακόμη και ο δάσκαλος του ο Φετουλάχ Γκιουλέν ειναι αντίθετος με την πολιτική του . Ολα αυτά προσθέτουν άγχος και αβεβαιότητα στην τουρκική πολιτική που εκφράζεται με τον μοναδικό τροπο που γνωρίζουν οι γείτονες . Όσο για τους ισχυρούς , αυτοί περιμένουν το μοιραίο λάθος του σουλτάνου , όπως παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης , για να επέμβουν με το αζημίωτο φυσικά . Ήδη οι αμερικάνοι εχουν κυκλοφορήσει κάτι καινούργιους χάρτες .

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/11/2014 16:40:48

  Στη συγκεκριμένη συγκυρία η Ελλάδα έχει δυο ατού: Τον Σαμαρά και το πολεμικό της ναυτικό που δεν μασάει. Και αν θέλουμε και τρίτο... το Ισραήλ, που σε 2-3 μέρες μπορεί να διαλύσει με την αεροπορία του ολόκληρη τη Τουρκία. Όσο για ξανθά γένη κλπ τα έχουμε ξαναπεί.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Strange Attractor 05/11/2014 17:32:56

   Ο κυβερνήτης που δεν μασάει, δυστυχώς για τον Σαμαρά, δεν επιτρέπει σε πολεμικό πλοίο ξένης χώρας να κανει βόλτες, με ανοιχτούς αισθητήρες, για 16 ώρες στα ύδατα της χώρας του. Δεν χρειαζεται να το κάνεις με χρήση πυρός, υπάρχει π.χ η απαγόρευση πλου με αποκλεισμό περιοχής. Ας κλιμακώσει αυτο μετα.Το Π.Ν υπακούει σε εντολές δεν αυτενεργεί.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Σπαθάριος 05/11/2014 18:27:18

    Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία. Οι κύριοι Κασουλίδης, Shoukry και Βενιζέλος ξεκίνησαν δειλά στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στο περιθώριο της περσινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνέχισαν φέτος πάλι στον ΟΗΕ, αυτή τη φορά στο Γραφείο Τύπου της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας και κατέληξαν με συμφωνία στη Λευκωσία. Η συνάντηση κορυφής στο Κάιρο, στις 9 Νοεμβρίου, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Αιγύπτιου ομολόγου του στρατηγού Σίσι και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα αποτελέσει την κορύφωση μίας συνεργασίας που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους λαούς των τριών χωρών εάν οι πάντες συμπεριφερθούν με σύνεση. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Λευκωσίας και της Αιγύπτου, και είναι γεγονός πως η Αθήνα εισήλθε στη διαδικασία του διαλόγου με μεγάλη προσοχή, καθώς είχε το μυαλό της στην… Άγκυρα. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μη εξαιρουμένης της σημερινής, δείχνουν έναν κομπλεξισμό έναντι της Τουρκίας, που δικαιολογημένα προκαλεί ερωτηματικά, και για την κρίση αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αλλά και για τον βαθμό εξάρτησής τους, από τον φόβο που τους προκαλούν οι τουρκικές απειλές. Σε αντίθεση με την Αθήνα, η Κύπρος η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά εντός και εκτός του νησιού τον κατοχικό Αττίλα, προχωρεί σε συμφωνίες με γειτονικές χώρες, σχεδιάζει και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές τι θα συνέβαινε εάν ένα μέρος της Ελλάδας βρισκόταν υπό κατοχή… http://mignatiou.com/2014/11/i-simasia-tis-simmachias-me-tin-egipto/#more-43101

    • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
     ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Ιαπετός 05/11/2014 20:07:34

     .Πράγματι οι Κύπριοι είναι παλληκάρια και μερικές φορές λένε εντυπωσιακά ΟΧΙ, αλλά δυστυχώς μερικές άλλες φορές κάνουν καταπληκτικές κολωτούμπες οταν βλέπουν οτι δεν τους παίρνει και λένε ΝΑΙ...Λίγο-πολύ κι εμείς οι Ελλαδίτες έτσι κάνουμε. Λέμε ΟΧΙ εκεί που μας παίρνει ή όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή, κι αν φοβηθούμε, κάνουμε την κολωτούμπα μας. Δεν μας λέει κάτι νέο ο Κ. Ιγνατίου. Είναι αυτό που λέμε "έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις"...

    • Κρίτων avatar
     Κρίτων @ Ιαπετός 05/11/2014 21:30:48

     Υπό κατοχή βρίσκεται το μυαλό και ο νούς της ελλαδικής κλεπτοκρατίας, αγαπητέ Μιχάλη. Αυτό αρκεί.

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/11/2014 17:44:29

  Η ελλαδική ηγεσία, τουλάχιστον η μεταχουντική, δέν κατάφερε ή δέν θέλησε νά καθορίσει μιά σαφή στρατηγική αντιμετώπισης τού τουρκικού εθνικιστικού ρεβανσισμού. Η άποψη (υποψία μου) είναι ότι η μεταχουντική πολιτική ελίτ - πολύ συνειδητά η πρώτη φουρνιά καί υποσεινήδητα η επόμενη (αμαρτίαι γονέων παιδεύουσοι τέκνα) - ξέρει ότι χρωστάει τήν επιβολή της στήν χώρα, στήν κυπριακή τραγωδία. Ο Φάκελος τής Κύπρου δέν άνοιξε μέ τήν συγκατάθεση ΟΛΩΝ τών αρχηγών τών ελληνικών κομμάτων καί αυτό κάτι σημαίνει. Οι επόμενες εξελίξεις στά ελληνοτουρκικά δείχνουν ακριβώς αυτό τό κυριαρχικό σύνδρομο τής ηθελημένης ή νοσηρά αποδεκτής εθνικής προδοσίας ή (τουλάχιστον) συμμετοχής σέ αυτήν τής κυριαρχούσας ελληνικής πολιτικής ελίτ. Η ανακήρυξη τού τουρκοκυπριακού κράτους, η έμμεση αποδοχή τού Casus belli τής Τουρκίας γιά τήν επέκταση τών ελληνικών χωρικών υδάτων στά 12 ν.μ., κρίσεις τύπου Χόρα, Ιμίων, υπόθεση Οτσαλάν καί ΑΟΖ σήμερα , δείχνουν τό μέγεθος τού άλγους πού διακατέχει οριζόντια ΟΛΟ τό πολιτικό μας σύστημα. Αυτό τό γνωρίζουν καί οι «σύμμαχοί» μας, όπως καί οι πάλαι ποτέ «εχθροί» μας καί αυτονόητα οι Τούρκοι. Είναι εκβιάσιμο όλο τό πολιτικο-οικονομικό μας σύστημα καί γι' αυτό ανίσχυρο καί δουλοπρεπές σέ οτιδήποτε άπτεται σέ οτιδήποτε θέμα μπορεί νά θεωρηθεί ώς εθνικό, η δέ αντιμετώπιση καί αντίδραση γιά τέτοιου είδους εμπλοκές - τουλάχιστον εθιμικά - θεωρείται ώς δομική καί στοιχειώδης γιά κράτη μέ στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Η κομματική φαυλοκρατία, διαχειριστής τής κρατικίστικης φαυλοκρατίας - πού η ίδια εξέθρεψε γιά νά έχει νόημα ύπαρξης - θά αντιδράσει όπως ξέρει πρό πολλού. Θά προσπαθήσει νά καλέσει γιά βοήθεια τούς εμφανείς εξωεθνικούς προστάτες της καί θά συμβιβαστεί μέ επιπλέον απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Αρκεί η ίδια νά επιβιώσει. Υπάρχει τό συλλογικό ασυνείδητο πού εγγράφονται όλα αυτά. Οι εγγραφές αυτές εμφανίζονται στήν κοινωνία σάν χρονικά ξεσπάσματα, άλλοτε φοβικά καί άλλοτε θυμώδη καί εκδικητικά. Η διαχείρισή τους δέ επαφίεται στούς ελλαδικούς ειδήμονες, ενίοτε δέ καί σέ αλλοδαπούς. Υπάρχουν επίσης ιστορικές στιγμές. ώπου τό καταπιεσμένο ασυνείδητο μετενεργείται μερικώς, σπάνια δέ κυριολεκτικώς σέ άτομα τής πολιτικής ελίτ. Τότε έχουμε ηγέτες καί ηγεσίες πού επαναπροσδιορίζουν χρονικά μέ τίς πράξεις του τήν εθνική ιστορικότητα σέ ανύποπτο χρόνο. Δέν ξέρω ποιά θά είναι η τύχη τού ελληνισμού καί τής Ελλάδας ώς μητρόπολής του. Εύχομαι τό κάλλιστο. Επίσης, προσωπικά, πιστεύω στήν «συνομωσία» τής Ιστορίας καί πολύ θά ήθελα νά ζήσω μιά τέτοια «συνομωσία».

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 05/11/2014 18:37:46

  ΠΟΛΥΩΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Επέστρεψε στη Τουρκια η κορβέτα «Büyükada». Στο λιμάνι του Ακσάζ κατέπλευσε http://bit.ly/1xcZXQo {ethnos.gr}

 15. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/11/2014 18:43:52

  Η Τουρκία κινείται, όταν πάρει τό πράσινο φώς από τόν Μεγάλο Αδερφό. Διαβάστε τήν θέση τού Πρέσβη τών ΗΠΑ στήν Κύπρο καί βγάλτε συνπέρασμα: Λευκωσία: Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Μ. Κένιγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Κύπρου προς τη Δύση έχει ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Ο ίδιος κάλεσε τις δύο πλευρές να εργαστούν με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ, πόροι που θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
  Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και το περιφερειακό πλαίσιο, στη Λευκωσία, ο Τζον Μ. Κένιγκ τόνισε, επίσης, ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι έτοιμες να συνεργαστούν μεταξύ τους επί όλων των σημαντικών θεμάτων για το μέλλον που θα οικοδομήσουν από κοινού μετά από τη διευθέτηση του προβλήματος.
  Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και πως είναι σημαντικό να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

 16. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/11/2014 19:06:47

  ... αν και στους αμερικανικούς κύκλους επικρατεί η εντύπωση ότι η «αλεπού» στην Τουρκία είναι ο διορισμένος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου -όχι ο Ερντογάν. Είναι μία νέα άποψη στην οποία πρέπει να δοθεί σημασία από τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Σαμαρά. http://mignatiou.com/2014/11/i-simasia-tis-simmachias-me-tin-egipto/#more-43101 Σε μια ομιλία του, τον Απρίλιο του 2012, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Νταβούτογλου προσδιόρισε τον στόχο της τουρκικής πολιτικής ως εξής: « Στην ιστορική πορεία του αγίου έθνους μας, το Κόμμα Α. Κ. σηματοδοτεί τη γέννηση μιας παγκόσμιας δύναμης και την αποστολή της για μια νέα παγκόσμια τάξη. Αυτός είναι ο αιώνας της εξόδου μας από τη Μέση Ανατολή… Οτιδήποτε χάσαμε στην περίοδο 1911- 1923, από οποιεσδήποτε χώρες αποσυρθήκαμε μεταξύ 1911 και 1923 θα συναντηθούμε και πάλι με τους αδελφούς μας σε αυτές τις χώρες. Αυτή είναι μια…ιστορική αποστολή»

  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Ιαπετός 05/11/2014 20:34:57

   .Και ο φίλος μου ο Δημητράκης του απάντησε ευθαρσώς: «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις
   πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι». Και συμπλήρωσε με τους λιτούς στίχους του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας, του Κωστή Παλαμά, στη «Φλογέρα του Βασιλιά»:
   «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς και θα ξυπνώ απ' το μνήμα το μυστικό και το άβρετο που θα με κλιή, θα βγαίνω και τη χτιστή Χρυσόπορτα ξεχτίζοντας θα τρέχω και καλιφάδων νικητής και τσάρων κυνηγάρης πέρα στην Κόκκινη Μηλιά, θα παίρνω την ανάσα». Νομίζω οτι έχουμε πολύ καλύτερους Νταβούτογλου στην Ελλάδα, απλά οι Έλληνες κατάγονται απο τον Οδυσσέα και όχι απο τον Μεγάλο Χάνο της Μογγολίας, και δεν μασσάνε τα σοροπιασμένα που σερβίρουν οι Νταβούτογλου...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 05/11/2014 23:50:40

    Πολύ καλός!

 17. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 05/11/2014 19:15:52

  Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι πως , αυτή τη φορά , μια Ελληνοτουρκική κρίση συμφέρει ΚΑΙ το Ελληνικό Κατεστημένο ,ίσως και περισότερο απο το Τουρκικό. Ο "κακός εχθρός" αποτελει πολύ βολική δικαιολογία για μη επίτευξη στόχων, αθέτηση υποσχέσεων - ακόμα και για αποφυγή εκλογών... Διευκρινίζω πως στο Κατεστημένο εντάσω και τον ΣΥΡΙΖΑ - αυτός κι'αν αγχώνεται να βρεί απο τώρα δικαιολογίες για αθέτηση υποσχέσεων!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 05/11/2014 23:52:09

   Παντού φαντάσματα ε;

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 05/11/2014 19:42:03

  «Το Ισλαμικό Βάθος» Αχμέτ Νταβούτογλου: To Παγκόσμιο Τουρκο-Ισλαμικό Ράϊχ, ο νέος παγκόσμιος εφιάλτης της ανθρωπότητας. Το Ισχυρότερο Κράτος που είδε ποτέ η γη, με 1,5 Δισεκατομμύρια Μουσουλμάνους»!!! http://www.noiazomai.net/turkoislam.pdf «Αγάπη σημαίνει να δίνεις τον εαυτό σου. Όχι τη Χώρα σου.» ~ΝOIAZOMAI (08-12-2010 μ.Χ)

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ η Dimi 05/11/2014 20:32:29

   «Το Ισλαμικό Βάθος» αγαπητή Dimi είναι, όντως, παρόν καί στήν χώρα μας. Καί νά μήν έχεις αυταπάτες. Όταν έρθει η ώρα, όλη η «ελίτ» μας θά προσχωρήσει στό Ισλάμ. Τό ίδιο έκανε τό μεγαλύτερο τμήμα τής Κωνσταντινοπουλίτικης ελίτ, όταν ο Μωάμεθ άλωσε τήν αυτοκρατική πρωτεύουσα. Απόγονοι αυτής τής εξισλαμισμένης ελίτ είναι πολλοί σημερινοί τούρκοι τής Oberclass, πρώην Οθωμανοί. Νεότευκτος δέ Οθωμανός, ο προπάππος τού Ερντογκάν. Αυτοί ξέρουν τί θέλουν. Εμείς; Θά ξαναγίνουμε Οθωμανοί, γκιαούρηδες ή θά επιβιώσουμε ώς Έλληνες ή Ρωμηοί. Εγώ είμαι «ελληνικός» μέ τήν σεφέρεια αντίληψη. Πόσοι «ελληνικοί» στήν συνείδηση έμειναν; Πόσοι έχουν απομείνει;

   • Naruto avatar
    Naruto @ Ιαπετός 05/11/2014 23:31:09

    Για την ελίτ έχεις δίκαιο οτι θα προσχωρήσει στο Ισλάμ ,ούτως η άλλως αυτοί πιστεύουν στο χρήμα αυτός ειναι ο θεός τους . Εμείς όμως οι υπόλοιποι δεν θα τουρκέψουμε γιατί θα ειναι η μεγαλύτερη φάρσα της ιστορίας . Είμαστε καλύτεροι απο τους γείτονες ,το παραδέχονται ακομα και οι ίδιοι σε κρίσεις ειλικρίνειας Αυτό που μας λείπει είναι ένας ηγέτης με την παλιά έννοια του όρου δηλαδή πατριώτης , ανιδιοτελής ,ειλικρινής , δίκαιος ,ένας άνθρωπο που θα οδηγήσει το έθνος στο πεπρωμένο που του αξίζει .

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ιαπετός 05/11/2014 23:54:40

    Όσοι ΔΕΝ έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό αδιαφορώντας για την Πατρίδα, όσοι δεν ψηφίζουν με γνώμονα την τσέπη, όσοι κάνουν υπομονή 5 χρόνια τώρα στερούμενοι για να ξαναδούν την Ελλάδα μας όρθια και ελεύθερη από εκβιασμούς. Αρκετοί δηλαδή...

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 06/11/2014 09:07:01

     Όσοι διαφωνούν απόλυτα με τα εκ διαταγών εφαρμοζόμενα και απαιτούν άμεσα περισσότερο διεκδικητική στάση, όσοι δεν επιτρέπουν να τους θυσιάζουν, αλλά πρόθυμα αυτοθυσιάζονται όταν η πατρίδα το χρειαστεί, όσοι αισθάνονται βαριά την ευθύνη να παραδώσουν με σεβασμό στους ερχόμενους, αλώβητο αυτό που παρέλαβαν από τους ήρωες παππούδες τους.... Είμαστε πολλοί και μπορούμε να γίνουμε η πλειοψηφία. Είναι μόνο ζήτημα παιδείας.....

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 06/11/2014 11:41:34

     ...και οσοι μεχρι τωρα χαμογελουσαν ειρωνικα οταν ακουγαν περι Τουρκιάς και επιθεσης κατα της πατριδας και τι εχει προφητευτει απο τους Αγιους, ακομα κι αυτοι τωρα σιωπουν βλεποντας οτι ενα ενα τα "θρυλουμενα" βαινουν προς πραγματωση..... Παραδοση ειναι κι αυτα κι ας μην ειναι γραμμενα σε κανενα βιβλιο της Ιστοριας. Μας τα μεταφερουν αυτοι που τα εζησαν και τα πιστευουμε γιατι βλεπουμε την επαληθευση τους. Γι αυτο και η Ορθοδοξη Εκκλησια μας δεν περιοριζεται μονο στην Αγια Γραφη αλλα συμπεριλαμβανει και την Ιερα Παραδοση.

 19. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 11:41:47

  @ Σπαθάριος : Χωρίς να είμαι γνώστης των λεπτομερειών που αφορούν τους εξοπλισμούς, 1) Από τους Ρώσους αλήθεια μπορούμε να προμηθευτούμε Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ; Ή μήπως είναι αλα καρτ η δυνατότητά μας, έτσι ώστε κάθε τι που θα αποκτήσουμε να αντισταθμίζεται (αν όχι να υπερκεράζεται) από αυτά που διαθέτει το τσοπανόσκυλο των ΗΠΑ; 2) ''...ώστε να αποτελέσουν φράχτη, για πολλά χρόνια, σε ότι και να κάνουν ή να σκεφτούν οι Τούρκοι...'' Το Αιγαίο δεν φράσσεται από τα επιβαρυμένα με απεμπλουτισμένο ουράνιο 400 ABRAMS, που βρίσκονται παροπλισμένα να σκουριάζουν, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. ...Και ψάχνοντας στο Ιντερνέτ, ανακαλύπτει κανείς διάφορες απόψεις, που αποδυναμώνουν την πρόταση-πανάκεια που καταθέτετε : ''Τα περίεργα της δωρεάς: Ο πρέσβης Χρονόπουλος στο απόρρητο έγγραφό του θέτει και επιχειρησιακές διαστάσεις υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τα όσα περίεργα αναφέρονται σε έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους, όπως: Τυχόν χρησιμοποίηση των υπό παραχώρηση αρμάτων στις επιχειρήσεις «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, αλλά και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Τύπος θωράκισης των υπόψη αρμάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι δεν φέρουν θωράκιση με στοιχεία απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium-DU). Επίδραση της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου (83% μεγαλύτερη του Leopard II), στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού και στο σύστημα διοικητικής μέριμνας. Αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων συντήρησης των αρμάτων κατά τη μάχη. Τυχόν περιορισμοί στην επιχειρησιακή σχεδίαση λόγω του βάρους του άρματος όπως, βατότητα επί του οδικού δικτύου, κλάση υφισταμένων γεφυρών. Διερεύνηση δυνατότητας συντήρησης του στροβιλοκινητήρα αυτόματου συστήματος μετάδοσης, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα είναι εκτός παραγωγής από το 1992.''

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 11:47:13

   @ Σπαθάριος : Επίσης …… ‘’ Όμως απέναντι στην συγκεκριμένη προμήθεια στάθηκε και η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ». Με επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, Υπουργό Εθνικής Αμύνης (1 Ιουνίου 2011), τόνιζε τα εξής: «Πληροφορηθήκαμε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δωρίσουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μεταχειρισμένο οπλισμό. Ανάμεσά τους και 400 τανκ τύπου Μ1Α1 ABRAMS. Η Εταιρεία μας γνωρίζει ότι δυστυχώς η Ελλάδα είχε προμηθευθεί στο παρελθόν και χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις του ναυτικού οβίδες Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, αλλά αργότερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν και δεν προχώρησαν ξανά σε προμήθεια τέτοιων όπλων. Επειδή είναι γνωστόν ότι η ανάφλεξη των τανκ Μ1Α1 ABRAMS κατά το πόλεμο του Κόλπου ευθύνεται για τις συνέπειες στην υγεία των αμερικανών βετεράνων και των ιρακινών αμάχων πολιτών λόγω της παρουσίας Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στη θωράκισή τους θα σας παρακαλούσαμε: 1)Να μας ενημερώσετε αν πράγματι η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα τανκ και σε ποια ποσότητα; 2) Τι είδους πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν από τα συγκεκριμένα άρματα; 3) Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα Μ1Α1 ABRAMS δεν πρόκειται να προέρχονται από την σειρά M829 (πχ M829A1, M829A2 κοκ); 4) Θα αποκλεισθεί η προμήθεια το τύπου Μ1Α1ΗΑ με θωράκιση Απεμπλουτισμένου Ουρανίου; 5) Ποιοι θα είναι οι σειριακοί αριθμοί των τανκ Μ1Α1 ABRAMS που θα προμηθευθούμε από τις ΗΠΑ;» Μάλλον δεν είναι όλα λοιπόν τόσο απλά, όπως τα περιγράφετε ……

   • Σπαθάριος avatar
    Σπαθάριος @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 12:53:14

    Δεν έχω σε καμία εκτίμηση ΜΚΟ οικολόγων και άλλων γραφικών που πιστεύουν σε ουτοπίες. Αφοπλισμός του κόσμου δεν έχει υπάρξει από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του μέχρι τώρα και ούτε θα υπάρξει ποτέ Αλλά για ενημέρωσή σου θα πώ ότι τα άρματα προς παραχώρηση ελέγχονται από αξιωματικούς του ΕΣ και για την προέλευσή τους και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στον Ε.Σ να προμηθευτεί συστήματα με τέτοιο υλικό αλλά και η Αμερικανική υπαγορεύει την παραχώρηση του σε τρίτες χώρες. Ο σχετικός νόμος πρέπει να πέρασε μετά τις ιστορίες στην Γιουγκοσλαβία. Όσα έρθουν στην Ελλάδα λοιπόν, αν βέβαια έρθουν, δεν θα είναι εφοδιασμένα με DU πλάκες προστασίας και πιθανότατα δεν θα είναι και από το Ιρακ γιατί αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Νομίζω ότι τα πρώτα 90 που έχουν επιλεγεί είναι από κέντρα εκπαιδεύσεως της Εθνοφυλακής. Επιπρόσθετα οι ιατρικές παρενέργειες του DU εμφανίζονται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που η συγκεκριμένη θωράκιση έχει ολοσχερώς διατηρηθεί και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια απλώς η ύπαρξη της στο άρμα δεν εγκυμονεί από μόνη της οποιουσδήποτε κινδύνους για το προσωπικό που υπηρετεί καθώς είναι αδρανής και εμπεριέχεται σε ειδικές θήκες για επιπλέον προστασία. Πόσο μάλλον αν αυτό αποκτηθεί χρόνια μετά την απόσυρσή της και έχει περάσει βιολογικά πλυσίματα κατά την διαδικασία αναβάθμισης ή επαναφοράς σε ενεργό υπηρεσία που θα γίνει στο Βόλο και άρα υπο πλήρη Ελληνικό έλεγχο ως πρός την ποιότητα. Όλα τα θέματα επιλύονται όταν υπάρχει διάθεση και αποφασιστικότητα. Και βέβαια όταν δεν ψάχνουμε για το σχετικό λαδάκι γιατί τέτοιες διαδικασίες απόκτησης δεν ικανοποιούν τον λαδέμπορα.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Σπαθάριος 06/11/2014 14:01:29

     Εγώ πουθενά δεν μίλησα για ….αφοπλισμό. Παραθέτω απλά μέρη, από επίσημα έγγραφα : ‘’Στο έγγραφο «φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος, συμπληρώνεται : «Πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασης, το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων παραμέτρων, καθώς ενέχει πολιτική, επιχειρησιακή, τακτική και οικονομική διάσταση». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, πρωτίστως θα πρέπει να εξεταστεί η εμπειρία και διδάγματα από την προηγούμενη γερμανική «δωρεά» των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3, τη δεκαετία του ’90. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε θέματα διαλειτουργικότητας, συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, καθώς και στις πιστώσεις που διατέθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση. Οι ανάγκες του στρατού ξηράς: Πριν από κάθε κίνηση αποδοχής ή μη της αμερικανικής… δωρεάς, το υπουργείο Άμυνας -επισημαίνεται στο έγγραφο- θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη διατυπωθεί στην υπό αναθεώρηση νέα Δομή Δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού της χώρας, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση του βαθμού πραγματικής και λειτουργικής ενσωμάτωσής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2010 η… δωρεά των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 2,4 εκατ. ευρώ! Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 2,2 δισ. ευρώ για την αγορά αρμάτων από τη Γερμανία!.. Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης… δωρεάς. Όπως τονίζεται: «Το κόστος της ανακαίνισης (refurbishment) που θα απαιτηθεί, για την απλή επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση, κυμαίνεται μεταξύ 50.000-150.000 δολ. ανά άρμα, ενώ για πλήρη αναβάθμιση σε 500.000 δολ. ανά άρμα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπολογιστούν η μεταφορά στη χώρα και εν συνεχεία στις Μονάδες. Η προμήθεια επιπρόσθετων βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων, βασικών φόρτων πυρομαχικών, ανταλλακτικών…». Όσον αφορά δε την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Προστασίας περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, η συγκεκριμένη Εταιρεία αποτελεί τον Ελληνικό κλάδο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985) "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (ΙPPNW). Δικαίωμά σας να μην λαμβάνετε …σοβαρά υπόψη σας τις επισημάνσεις των Ιατρών-οικολόγων-επιστημόνων, αλλά την άποψή σας, δεν την συμμερίζονται πλέον παγκοσμίως, παρά αδαείς.

   • George N avatar
    George N @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 13:03:44

    Δεν ήξερα για αυτήν την πρόταση. Και μάλιστα στην Ελλάδα! Δύσκολο πάντως να δίνουν οι Αμερικανοί Μ-1Α1ΗΑ ή Μ-1Α2. Και σίγουρα δεν σκουριάζουν παρατημένα. Χρησιμοποιούνται και κάνουν ότι μείνει από άλλα άρματα να σκουριάζει :-) Ένα πλήρωμα πάντως θα ήθελε να είναι μέσα σε ένα τέτοιο μια από την μια υπάρχει ο μακροχρόνιος κίνδυνος αν έρθει κανείς σε επαφή με το μέταλλο που ναι μεν είναι τοξικό αλλά είναι sandwich (δύσκολο εκτός κι αν το πλήρωμα ανοίγει τρύπες στο άρμα) και από την άλλη θα ζήσει αν γίνει στόχος. Μάλλον όμως μιλάμε για M-1A1 χωρίς τέτοια θωράκιση.Μήπως το μπερδεύεται με DU βλήματα? Ο κινητήρας AGT1500 υποστηρίζεται μια και αν δεν γινόταν αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν άρματα μάχης. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αν και που τα χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί. Φαντάζομαι δεν πρότειναν να μας τα πουλήσουν για καινούργια.Εκτός κι αν η πρόταση έγινε στον Ακη :-) Σαφώς και καίει καύσιμα σαν να μην υπάρχει αύριο αλλά δεν παίρνεις άρμα για οικονομία καυσίμου! Υπάρχει λόγος που έχουν τέτοιον κινητήρα. Παρόμοιο έχουν τα ελικόπτερα αλλά αγοράζονται, παρά το μικρό miles per gallon για να μην πούμε τίποτα για τα αεροπλάνα ή τα πλοία. Από το άλλο άρμα που έχει η Ελλάδα, παρόμοιου βάρους, μάλλον δεν ισχύουν όσα λέτε για δρόμους και γέφυρες. Τα πράγματα είναι απλά πάντως: 400 Μ-1 κάνουν την διαφορά. Σημαίνει ότι σε λίγες ημέρες μπορεί να είσαι Κωνσταντινούπολη. Άρα αναγκάζεις τον άλλο να κάτσει στα αυγά του μέχρι να βρει λύση στο πρόβλημα.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ George N 06/11/2014 13:40:42

     '' Σημαίνει ότι σε λίγες ημέρες μπορεί να είσαι Κωνσταντινούπολη.'' Εντάξει, εδώ γελάμε. Αν φτάσουμε στο σημείο να διαγωνιστούμε επί της ταχύτητας ....άλωσης των πρωτευουσών, θα ζούμε σίγουρα εντός ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί τέτοια εξέλιξη. Το παίγνιο παίζεται προκαλώ, δημιουργώ εμπλοκή, παράγω τετελεσμένο, επεμβαίνει ο υποκινητής ΗΠΑ, επιβάλλει ''ειρήνη'' και διαμοιράζει τον πλούτο του ενός, ...δίκαια και στους δύο. Ως την επόμενη παράλογη διεκδίκηση.... Όσον αφορά τις λεπτομέρειες σχετικά με τα άρματα δεν έχω γνώση, αλιεύω αναγκαστικά πληροφορίες από το Ιντερνέτ.

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 14:04:19

      Μην ταλαιπωρείσαι άδικα αγαπητή. Τα άρματα είναι χρήσιμα μόνο γι αυτούς που τα κατασκευάζουν και χρεώνουν αδύναμα κράτη για να τα αγοράζουν. Μετά οι "οίκοι" τους, αποκλείουν τα αδύναμα κράτη απο τις αγορές, και οι συνέταιροι κατασκευαστές και τραπεζίτες εισπράττουν τα δάνειά τους στο ακέραιο. Φυσικά σε 5-10 χρόνια τα άρματα είναι άχρηστα λόγω ξεπερασμένης τεχνολογίας τουλάχιστον...(Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, για τους εξοπλισμούς της Ελλάδας, Ευρωπαικό κοινοβούλιο 2010)

     • Σπαθάριος avatar
      Σπαθάριος @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ. 06/11/2014 14:45:53

      Αφού το είπε αυτός ανακαλώ όλα όσα έχω γράψει!!!

     • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Σπαθάριος 06/11/2014 15:50:36

      Ναι, αλλά αυτός δικαιώθηκε για όλα όσα είπε απο το 1968 έως σήμερα, ενώ εσύ αγαπητέ Σπαθάριε, τσάμπα τα λες, oπότε καλά κάνεις και τα ανακαλείς...

     • Σπαθάριος avatar
      Σπαθάριος @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 14:42:56

      Όπως θα διάβασες δεν μιλάω για δωρεάν παραχώρηση, παρ ότι έτσι φαίνεται, αλλά για τίμημα στο οποίο συμπεριλαμβάνω το κόστος επανενεργοποίησης , μπορεί να γίνει στο Βόλο με προστιθέμενη αξία για εμάς. Η αναβάθμιση είναι άλλο πράγμα και δεν είναι άμεσα απαραίτητη ειδικά αν σκεφτείςτι έχουν απέναντι και τι θα αντικαταστήσουν. Αν υπολογίσεις ότι ένα καινούργιο κάνει κοντά στα 10εκ ότι τιμές που βγαίνουν ακόμα και με τον υπολογισμό του κ πρέσβη είναι απόλυτα σύμφωνες με την οικονομική λογική της εποχής. Για το ότι εισάγουν νέες λογιστικές γραμμές στον Ε.Σ είναι αληθές αλλά ο συγκεκριμένος τύπος είναι ο μοναδικός που σου προσφέρει δυνατότητα αξιόλογων μεταχειρισμένων για πολλά πολλά χρόνια και με δεδομένο ότι δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε καινούργια αποτελεί μονόδρομο. Επίσης κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι δεν βοηθούν στο Αιγαίο γιατί αποδεσμεύουν LEO1 από τον Έβρο, που δεν μπορούν να προσφέρουν , για να μεταφερθούν στα νησιά που μπορούν να καλύψουν άριστα τις απαιτήσεις. Αν ήταν ο Άκης θα έπαιρνε 120αρι πυροβόλο και για τα νησιά αλλά είπαμε να κάνουμε έξυπνες και οικονομικές επιλογές. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και για την αεροπορία και το ναυτικό αλλά θέλουν σχετικό θέμα για να αναλυθούν. Και βέβαια δεν τα θέλουμε να πάμε στην πόλη. Σε λάθος σημείο της πρότασής του Γεώργιου εστίασες. Ως αποτροπή τα θέλουμε, φραγμό σε κάθε τρελή σκέψη. Ευχαριστώ πολύ για τον χαρακτηρισμό. Προτιμώ να είναι αδαής παρά αιθεροβάμων επιστήμονας των ΜΚΟ του “προοδευτικού” τόξου. Στο δήμο μου στη Σάμο κάποιοι ανάλογοι επιστήμονες έχουν αναρτήσει τεράστιες ταμπέλες “αποπυρηνικοποιημένη περιοχή “και κάνουν και σχετικές εκδηλώσεις . Λες και όλο το ΝΑΤΟ ήθελε εκεί να βάλει τα πυρηνικά του και τους εμπόδισαν οι “ακτιβιστές”. Γραφικότητες!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Σπαθάριος 06/11/2014 15:50:19

      Άλλο είναι η ανακήρυξη της Καισαριανής ως ...αποπυρηνικοποιημένης περιοχής από ''αιθεροβάμονες γραφικούς'' και άλλο οι απολύτως βάσιμες επιφυλάξεις των ειδικών Ιατρών επιστημόνων, που τυχαίνει να είναι ευαίσθητοι ως προς τα οικολογικά ζητήματα και την βλαπτική επίδραση των πυρηνικών. Λυπάμαι, αλλά οι βολικές γενικεύσεις, δεν προσδίδουν σοβαρότητα στα γραφόμενά σας. Κατά τα άλλα, προφανώς και τα περιεχόμενα του εγγράφου του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από πλευράς των αρμοδίων να αποφασίσουν κι έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσουν βεβιασμένα σε λανθασμένες και ασύμφορες οικονομικά επιλογές. Φοβού τους εκβιαστές και ''δώρα'' προσ-φέροντες....

     • George N avatar
      George N @ Άλυτη Εξίσωση 06/11/2014 16:18:41

      Προφανώς και δεν υποστηρίζω αγώνα ταχύτητας! Αν και εκεί θα έβγαιναν πρώτα τα Μ-1. Ο κινητήρας που καίει πολύ όπως λέγαμε :-) Απλά υπάρχει κάτι που λέγεται αποτροπή. Δεν χρειάζεται να είναι δλδ ταυτόσημη η δύναμη. Αν έχεις ένα στρατηγικό μειονέκτημα λόγω πχ γειτνίασης των νησιών σου με τον γείτονα μπορείς να αυξήσεις την αβεβαιότητα με το να αποκτήσεις ένα πλεονέκτημα σε κάποιο άλλο πιθανό μέτωπο. Όλα αυτά συνεκτιμώνται και αν το αποτέλεσμα υπό κάποιες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκό δεν αποτολμάς περιπέτειες. (Φυσικά είναι πολύ πιο σύνθετο μια και δεν είναι μόνο τα στρατιωτικά στο ισοζύγιο. ) Αυτός είναι κι ο στόχος άλλωστε αν σε ενδιαφέρει το status quo και δεν είσαι μια αναθεωρητική δύναμη. Το αντίθετο αν είσαι. Ψάχνεις δλδ την ευκαιρία όπου όλα τα πιθανά σενάρια είναι υπέρ σου.

 20. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 06/11/2014 13:47:57

  Συζητάτε για ένα ανύπαρκτο θέμα. Το σενάριο της παραχώρησης Μ-1 έχει πεθάνει προ πολλού ,όχι βέβαια λόγω των ασυναρτησιών των οικολόγων για το απεμπλουτισμένο ουράνιο ,αλλα γιατί η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να μπεί σφήνα στον καλύτερο πελάτη Leopard που έχει. Αν συζητούσαμε για μεταχειρισμένα Leopard (κάτι που θα ήταν βέβαια πιο σωστό για λόγους ομοιογένειας υλικού) , να είστε βέβαιοι πως θα είχε βρεθεί άμεσα λύση! Παρεμπιπτόντως, ακόμα και τα "παροπλισμένα να σκουριάζουν" ABRAMS θα ήταν πολύ σημαντικά για την άμυνα του Αιγαίου, καθώς θα επέτρεπαν την αντικατάσταση των αρχαίων M-48 που έχουμε στα νησιά με Leopard -ενώ θα πρόσφεραν δύναμη πυρός στον Έβρο με τα πυροβόλα τους των 120. (όλα αυτά με την προϋπόθεση ύπαρξης πυρομαχικών βέβαια!)

  • George N avatar
   George N @ Απονενοημένος Διάβημας 06/11/2014 16:32:17

   Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πια μεταχειρισμένα Leopard που προφανώς θα ήταν και η λογική επιλογή. Οπότε αν η Ελλάδα αναζητά μεταχειρισμένα άρματα -κάτι που δεν το ήξερα- η μόνη επιλογή που έχει είναι τα M-1. Εκτός κι αν αλλάξει συνολικά προσανατολισμό οπότε απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου μπορεί να δώσει και η Ρωσία. Η Γερμανία (ξε)πούλησε, ίσως και πιο πολλά από όσα έπρεπε. Όλοι οι άλλοι δεν είχαν πάρει τον ΨΠ σοβαρά (δικαιώθηκαν) και φτιάξανε περιορισμένες ποσότητες.

   • Σπαθάριος avatar
    Σπαθάριος @ George N 06/11/2014 21:47:41

    Σωστά τα λες , Leo2 μεταχειρισμένα δεν παιζουν στην αγορά και δεν προκειται να παίξουν τα επόμενα χρόνια. Ό Πουτιν εχει τρομαξει κοσμο και κοσμάκι και οσοι μείωναν αριθμούς μέσων το εχουν μετανιώσει. Το m1λοιπον ειναι μονόδρομος και υπαρχουν πολλά που με λογικό κοστος μπορουμε να αποκτήσουμε. Η Ελλάδα πρέπει να αντικαταστήσει ολα τα παλαια Μ που εχουν βγαλει τα λεφτα τους με το παραπάνω. Πλεον ομως τα χρήματα του Ελληνικου λαου δεν τα τρωνε οι λαδεμποροι και θα πρέπει οι αγορες να γινουν στους απαραιτητους αριθμους με λογικη και για εκει που πρέπει. Γι αυτο δεν παίζουν και Ρωσικα ή Αγγλικά μια και δεν εχουν συμβατα πυρομαχικα με τα leo2 και αρα θα απαιτουσαν αυξηση του κοστους συνολικα.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Απονενοημένος Διάβημας 06/11/2014 16:56:30

   Ο,τι κι αν λεμε-τε, στη "πραξη" θα φανουν οι ελλειψεις, οι βλαβες, η επαρκεια πυρομαχικων και καυσιμων και κυριως η δυναμικοτητα και το αξιομαχο του ανθρωπινου δυναμικου. Απλα να μη χρειαστει να φθασουμε μεχρι εκει, αλλα αν η προκληση ειναι σοβαρη, αν κινδυνευσει η εδαφικη μας ακεραιοτητα και γω ακομα που φοβαμαι τα χειροτερα, θα πω: ορματε τους κι ο Θεος βοηθος....

 21. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 06/11/2014 16:47:04

  Και επειδή συνήθως γκρινιάζω, έχω ηθική υποχρέωση να πω ένα μεγάλο μπράβο στην κυβέρνηση για την χθεσινή άσκηση στην Κύπρο. Η παρουσία Ελληνικών φτερών και αλεξιπτώτων στον Κυπριακό ουρανό έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και κατέδειξε την δυνατότητα, με τα όποια προβλήματα, κοινού αμυντικού χώρου μεταξύ των δυο χωρών. Και πάλι μπράβο.

 22. η Dimi avatar
  η Dimi 06/11/2014 21:11:03

  @Iαπετός Αγαπητέ Ιαπετέ, καλησπέρα.
  Εμείς αφήσαμε τις ανέσεις μας στην Αθήνα και ήρθαμε εδώ στο Νότο, για να δίνουμε ζωή στη (σχεδόν ερημική τον χειμώνα) Λαυρεωτική, με τη σύγχρονη και μεγαλύτερη Μαρίνα σκαφών, στην Ελλάδα. Και την οποία Μαρίνα μας, με σιελόρροια ορέγεται “ο χίτλερ της τουρκιας”, όπως τον Αχμέτ Νταβούτογλου αποκαλούσε, ο αείμνηστος Κωνσταντινουπολίτης πολιτικός άνδρας, νομικός, ακαδημαϊκός και άριστος γνώστης των πολιτικών πραγμάτων στη τουρκιά, Καθηγητής, Νεοκλής Σαρρής. Υπενθύμιση: 22 (Είκοσι Δύο!) ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (Αθήνα 2010) + Άγνωστο αριθμό ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ (Θεοδοσιούπολη 2011, πίσω από πόρτες ερμητικά κλειστές), αμφότεροι φορώντας τα κασκόλ τα τυρκουάζ, στο χρώμα του τουρκό-ισλάμ το λατρεμένο, συνυπέγραψαν: ο Σουλτάνος-Πορθητής Ερντογάν και ο ΔΝΤ πρωθυπουργός-οσφυοκάμπτης, Γιωργάκης Παπανδρέου, του Ανδρέα http://bit.ly/1rU6WNF ΔΕΝ γνωρίζω, κανείς εδώ ΔΕΝ γνωρίζει, σε ΠΟΙΟ; υπογεγραμμένο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, η Εκχώρηση της μεγαλύτερης Ελληνικής Μαρίνας στη Λαυρεωτική, περιλαμβάνεται. Απέναντί μας, η Μακρόνησος, στα δεξιά Κάβο Φονιάς, στ’ αριστερά Κάβο Ντόρο, (Καφηρέας)! http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=25678 Στη Λαυρεωτική, (με τη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα), λόγω των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, τα νερά συνεχώς ανανεώνονται και είναι πεντακάθαρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις (Τμήμα Ελέγχου Υδάτων ΠΕΡΠΑ). Εκτός από τα μεγάλα ψάρια τα οποία για τα 5στερα Θέρετρα, Ξενοδοχεία και τις επώνυμες Ψαροταβέρνες προορίζονται, επίσης ολοζώντανος Δείκτης-Απόδειξη της κρυστάλλινης καθαρότητας των νερών, είναι οι μεγάλες οικογένειες χταποδιών, αχινών, γαριδο-καραβίδας, καλαμαριών και οστράκων που ζουν στη θάλασσα της Λαυρεωτικής (μ’ εξαίρεση τα μύδια που μπορούν να επιβιώσουν και σε νερά υπονόμων, γι αυτό και δεν μαγειρεύονται στις δικές μας κουζίνες). Οι ωραίοι αέρηδες εδώ, είναι ευωδιαστοί και πανίσχυροι. Όταν αγριέψουν, ξηλώνουν ηλιακούς, τα κύματα-“τσοπάνηδες” ύψους 4ώροφης πολυκατοικίας “κόβουν” τη ναυσιπλοΐα, (λαμπρή εξαίρεση, το παντός καιρού ευέλικτο Λιμενικό μας!!!), ενώ τα οχτάρια-δεκαράκια μποφόρια, εμείς, τα έχουμε συνηθίσει. Όταν δε επικρατούν οι τρομεροί, υγροί Νοτιάδες, που σηκώνουν και κολλάνε το μαύρο χώμα, στης ΔΕΗ τους πυλώνες, προκαλούν βραχυκυκλώματα και απόλυτο σκοτάδι για ώρες, όχι μόνο στη Λαυρεωτική, αλλά και στη γύρω περιοχή, μέχρι το Κορωπί. Kαθώς, (η πάντα σε αναμονή) Πυροσβεστική της ΔΕΗ, κατεβάζει τους Γενικούς Διακόπτες και ξεπλένει έναν-έναν τους πυλώνες, με πόσιμο νερό. Κατά γενική ομολογία, η ζωή στη Λαυρεωτική είναι δύσκολη. Μ’ αυτή τη σύντομη περιγραφή, προσπάθησα ν’ αποδώσω το πραγματικό γεγονός, ότι δηλαδή η Λαυρεωτική, θ' αποδειχθεί δύσκολη μπουκιά για τη τουρκιά. Εκτός σιελόρροιας, και, δυσφορία και, δυσφαγία και, δυσκαταποσία, και, ναυτία και, όλα τα εμετικά παρελκόμενα, θα προκαλέσει στη τουρκιά, η Λαυρεωτική, έτσι και η τουρκιά τολμήσει. Ούτε τα συχνά σουλάτσα μέσω Καφηρέα, στη τουρκιά θα βγουν σε καλό. Με την επίφαση “της τουριστικής ανάπτυξης”, αλλά ουσιαστικά, ΤΗ ΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ με τουρκικά “τουριστικά” σκάφη και με άγνωστο σ' εμάς “cargo” στ' αμπάρια τους, ένα νέο (θαλάσσιο) ΑΡΚΑΔΙ, στη Λαυρεωτική, ΔΕΝ. Κι επειδή, οι παραχαράκτες/τρελαμένα σκοπιανά, σε αγαστή συνέργεια με τη τουρκιά, το BBC ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ, επειδή αυτό θεωρεί τον Τύμβο της Αμφίπολης, Ελληνικό. Και επειδή τα σκοπιανά, "Έξοδο" στο αρχέγονο αρχιπέλαγός μας και την αποκοπή της Μακεδονίας μας, από το υπόλοιπο Σώμα της Ελλάδας μας, επίσης ορέγονται, εμείς, οι Έλληνες που νοιαζόμαστε, ΔΕΝ, εντελώς!. •••

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.