#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2013 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ελλάδα απέφυγε - τουλάχιστον προς το παρόν - τα χειρότεραΤρία πράγματα έδειξε η σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της απόφασης για την Κύπρο και υπό το φόβο για το τι θα γίνει από την Τρίτη και μετά.

1.      Το πρώτο είναι ότι αποφύγαμε τα χειρότερα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ να μην κουρευτούν οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Αυτές υπολογίζονται σε 14 δις ευρώ και αντιλαμβάνεται κανείς τι είχε να γίνει αν είχαμε κατά μέσο όρο ένα κούρεμα 6%-7%. Θα πλήρωναν οι Έλληνες που εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους κοντά στο 1 δις από την τσέπη τους. Αυτό τουλάχιστον προς ώρας επετεύχθη. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι καταθέτες στην Κύπρο με τα ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται εκεί να υπολογίζονται σε 2 δις ευρώ.

2.      Το δεύτερο που πετύχαμε ήταν να μην πληρώσει ο ελληνικός προϋπολογισμός το κόστος της ενσωμάτωσης των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών σε κάποια συστημική τράπεζα. Όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας: «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι το ΤΤ θα πάρει το ενεργητικό και το παθητικών των υποκαταστημάτων αυτών που υπολογίζονται σε 319. Μπορεί κάλλιστα να ενδιαφερθούν και ξένες τράπεζες, αλλά πάντως το κόστος θα το επωμιστεί το ΤΧΣ, δεν θα εγγραφεί στο ελληνικό χρέος.

3.      Το τρίτο καλό είναι ότι προς το παρόν διασώθηκε η εργασία των 5.000 εργαζόμενων στα 319 αυτά υποκαταστήματα. Επισφαλής εργασία αλλά προς το παρόν συνεχίζουν να δουλεύουν.

Αυτά όλα είναι σημαντικά σε μια διαδικασία επώδυνη, τραγική και πέρα για πέρα αντιευρωπαϊκή. Όποιος ξαναμιλήσει για Ευρώπη που η μια χώρα βοηθά την άλλη, για αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές, τότε καλύτερα να πάει να τον δει ψυχίατρος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το κούρεμα καταθέσεων. Είναι προσβολή για τους πολίτες που εμπιστεύονται τα λεφτά τους στις τράπεζες και καλούνται αυτοί να τις σώσουν λες και «τα έφαγαν μαζί». Επίσης, δεν έχει προηγούμενο η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται μια χώρα – μέλος. Περισσότερο σκληρός και από την περίπτωση της Ελλάδας ήταν ο Σόιμπλε όταν πρότεινε κούρεμα 40% ή άτακτη χρεοκοπία. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το άθλιο κλίμα, μέσα σε μια Ευρώπη που κυριαρχούν οι εκβιασμοί και τα βρόμικα χτυπήματα των Γερμανών και των δορυφόρων τους, η Ελλάδα βγήκε –τουλάχιστον προς το παρόν- αλώβητη.

Κανείς, όμως, δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου από την Τρίτη και μετά. Αν ξεκινήσει νέος κύκλος μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες τότε η οικονομία θα καταρρεύσει. Επίσης, αν η πορεία της κυπριακής οικονομίας δεν είναι ομαλή ή αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, η πρώτη που θα πληγεί είναι η Ελλάδα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα θανάσιμο κίνδυνο και δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Αν έπρεπε να κάνει για τους δικούς της λόγους την    επανεκκίνηση που γράφαμε, τώρα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η σκληρή και σοβαρή δουλειά. Αλλιώς θα γκρεμιστούν σε μια νύκτα τα όνειρα της ανάκαμψης και θα πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 16/03/2013 23:08:35

  Αυτο το "προς το παρον" με σκοτωνει....

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/03/2013 23:35:59

  Ειλικρινά, επειδή δέν γνωρίζω τό παρασκήνιο, δέν ξέρω τόν βαθμό πίεσης πού ασκήθηκε στόν Σαμαρά καί τήν αντίδρασή του.
  Τό PSI τής Ελλάδας μοναδική περίπτωση.
  Η εφάπαξ δήμευση καταθέσεων στήν Κύπρο μοναδική περίπτωση.
  Πόσες ακόμα μοναδικές περιπτώσεις θά συμβούν;

  Θέλουν μέ κάθε τρόπο νά πετύχουν τήν φυγή κεφαλαίων από τά οικονομικά ανίσχυρα κράτη τής ευρωζώνης; Καί τί θέλουν νά πετύχουν; Δέν μπορεί καί δέν είναι τόσο ηλίθιοι. Ξέρουν ότι φυγή κεφαλαίων σημαίνει οικονομικό θάνατο γιά τίς αδύναμες οικονομίες τής ευρωζώνης από τήν παντελή έλλειψη ρευστότητας.
  Ξέρουν ότι οικονομικός θάνατος σημαίνει καί νομισματικός θάνατος. Ευρώ τέρμα.
  Ευρώ τέρμα σημαίνει καί ΕΕ τέρμα. Τουλάχιστον όπως είναι σήμερα.
  Τί στά κομμάτια επιδιώκουν οι ισχυροί τής ευρωζώνης;
  Υπηρετείται κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο γιά τήν μακροπρόθεσμη ευρωευτυχία ή ακολουθούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί υπάλληλοι τυφλά τίς οδηγίες κάποιων εξουσιαστικών υπερκέντρων;

  Μερικοί Ρώσοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι μέχρι τόν Μάρτιο θά υπάρξει κατάρρευση τού δολαρίου. Προσπαθούν νά παρατείνουν τήν κατάρρευσή του θυσιάζοντας τούς Ευρωπαίους;
  Καί άν ναί, πού έχουν τά κράτη βάσεις τους; Μόνον στίς ΗΠΑ καί City;
  Οι τριμερίτες πάντως αυτή τήν στιγμή τά λένε μεταξύ τους στό Βερολίνο.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Ιαπετός 17/03/2013 00:15:33

   Ε οχι και ευρω τερμα... Δεν πεθαινει το απεθαντο επειδη θα εχει μερικες χωρες διαλυμενες που θα το χρησιμοποιουν μονο στα λογια και στα χαρτια... Οσο για το $, δεν παθαινει τιποτα. Το $ θα ειναι το τελευταιο νομισμα που θα διαλυθει σε ενδεχομενο crash της αγορας συναλλαγματος, για ευνοητους λογους. Η στερλινα βλεπω να μην εχει happy end ετσι οπως παει. Λιτοτητα, υποτιμηση και υψηλος πληθωρισμος ειναι μειγμα που δεν θα αρεσει στην βασικη παραγωγη της Αγγλιας (City).

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Φοιτητης 17/03/2013 14:12:39

    Δεν ξέρουμε αν είναι απέθαντο. Πολλά και πολλοί ήταν στην Ιστορία κραταιοί, αλλά στο τέλος κατέρρευσαν. Το μέλλον θα δείξει. Ίδωμεν.

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ Ιαπετός 17/03/2013 00:28:43

   Από ότι φαίνεται θέλουν να μας διαλύσουν.

   Ηδη οι πτώσεις αξιών βιομηχανικών ακινήτων και εγκαταστάσεων είναι εντυπωσιακές.

   Οι ΄περισσότερες εταιρείες αιμορραγουν εδώ και μια πενταετία και ο τζίρος τους έχει πέσει κάτω από τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

   Πρώτες ύλες μπορείς να φέρεις μόνο μετρητοίς γιατί δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών.

   Τώρα που είχαν ηρεμήσει τα πράγματα και δειλά δειλά άρχισαν να ανοίγονται γραμμές πίστωσης από το εξωτερικό ήρθε αυτό.

   Ποια εταιρεία από το εξωτερικό θα δώσει προκαταβολή για να αγοράσει ελληνικά εμπορεύματα όταν δεν ξέρει τι θα της ξημερώσει.

   Από την Τρίτη δεν θα κουνιέται φύλλο.

   Η απόφαση εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιεί την ελληνική κυβέρνηση.

   Μετά τον πολιτικό διασυρμό Αναστασιάδη ποιος θα πιστεύει πλέον τις υποσχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και υπουργού οικονομικών.

   Τηλεκατευθυνόμενο βλήμα μεγάλης ισχύος ήταν η απόφαση που επέβαλαν οι Γερμανοί.

   Στέλνουν και μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για πλήρη υποταγή.

   Ποια Γκας Προμ και ποιο Κουβέιτ.

   Το μήνυμα είναι σαφές όποιος δεν φιλήσει την Γερμανική μπότα τελειώνει.

   Η Κύπρος που της το φύλαγαν από το όχι στο σχέδιο Ανάν και τα παιχνίδια με την Ρωσία πήρε το ¨μάθημα΄της.

   Η εικόνα του Σοιμπλε τα έλεγε όλα.

   Ισως η λύση είναι εκλογές όπου τα κόμματα θα πουν την πλήρη αλήθεια στον κόσμο κας ας αναλάβουμε ο καθένας με την ψήφο του την ευθύνη του τι θα συμβεί.

   Το παραμύθι των τριμηναιίων εκβιασμών και της σωτηρίας της χώρας ανά μήνα έχει πλέον ξευτίσει.

   Ισως η επιλογή Παπανδρέου για δημοψήφισμα σε παραλλαγή της να είναι η μοναδική λύση.

   • ανώνυμος avatar
    ανώνυμος @ aris. aold 17/03/2013 09:01:49

    Ρε γαμώτο αυτό που μου την "παίζει" είναι ότι τελικά ο ΓΑΠ είχε δίκιο...

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 00:04:49

  Σωστά τα περισσότερα συμπεράσματα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως οτι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων, και λόγω των αποφάσεων αυτών μπορεί και να αυξηθούν και άλλο. Άλλωστε εφόσον θα συμμετάσχει και η Ρωσία στο πρόγραμμα 17 δις, δε θα φύγουν εύκολα ρώσικες καταθέσεις καθώς θα παραμείνει το καθεστώς προστασίας για ξέπλυμα. Όσο για μερικούς οπαδούς της συνομωσίας κανένα σχέδιο Ανάν 2 δε θα υπάρξει όσο είναι η ΚΔ στο μνημονίο, γιατί Γερμανοί και Ρώσοι που το χρηματοδοτούν αλλά και οι Ισραηλινοί το τελευταίο που θα σκέφτονταν θα ήταν να βάλουν συνδικαιούχο την Άγκυρα στο φυσικό αέριο. Τώρα σχετικά με μας δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ας είμαστε σοβαροί,το μόνο που θα πρεπει να απασχολεί τον Σαμαρά είναι οι δομικές αλλαγές στη ΔΔ, Δικαιοσύνη κ.α. που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση του κράτους και της οικονομίας, αφού πρώτα απαλλαγεί από τα ορφανά του Κουβέλη (Μανιτάκη, Ρουπακιώτη).

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 11:04:59

   -Οταν κουρεύονται μέ τό στανιό καταθέσεις κάτω τού όριου ασφάλισης τών 100000 ευρώ, τότε ακόμα καί τά λίγα εναπομείναντα κορόιδα θά καταλάβουν τί παίζει μέ τό τραπεζικό (ή όλον) 'σύστημα' καί θά αποσύρουν ότι προλάβουν (ισχύει γιά όλους τούς νοτιοευρωπαίους 'πελάτες')
   -Ο Πούτιν ήδη από τό Δεκέμβριο έχει αρχίσει μιά καμπάνια κατά τών οφσόρ-καί τών ολιγαρχών του- ενώ τήν Παρασκευή απαγόρευσε τήν ίδρυση άλλων υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών στή Ρωσία.
   -Ο Ομπάμα ματαίωσε τήν ευρωπαϊκή αμυντική ασπίδα
   -Ο ρώσος υπουργός ενέργειας δημοσιοποίησε τήν αντίθεσή του στήν πώληση LNG πρός τήν Ευρώπη προκειμένου νά στηριχτούν τά συμβόλαια τής Γκάζπρομ.
   -Τό συμφέρον τής δυτικής 'αρχής' είναι νά στηριχτεί, πάση θυσία, τό δολάριο (mediumterm ανέφικτο κατά τή γνώμη μου).

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ ειδωλοκλάστης 17/03/2013 16:48:20

    Διαφωνώ μόνο για τις οφσορ, επικοινωνιακό τέχνασμα Πούτιν για να διασκεδάσει τις κατηγορίες εντος Ρωσίας για διαφθορά κλπ Πάντα θα είναι επίκαιρο στη Ρωσία το γκλασνοστ, και πάντα θα μένει στα λόγια!

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 18:07:52

     Ο "άγνωστος" Πούτιν έχει κι'αυτός κάποιες δεσμεύσεις (φανερές καί κρυφές) πού τόν υποχρεώνουν νά αναπτύξει τή ρώσικη οικονομία "τής αγοράς", άρα νά τά βάλει μέ αρκετούς εκ τών ολιγαρχών του, πράγμα πού ήδη συμβαίνει τόσο ώστε νά κινδυνεύει η σταθερότητα στή Ρωσία(κατά IRS!!).

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ ειδωλοκλάστης 17/03/2013 18:46:17

    Στήν Γερμανία εξετάζεται από τόν Αύγουστο τού 2012 η ιδέα γιά ένα υποχρεωτικό δάνειο από όλους τούς πολίτες γιά τήν αντιμετώπιση τής οικονομικής κρἰσης.
    Η υποχρεωτική ομολογία θά είναι 10% σέ κάθε κινητή καί ακίνητη αξία πού υπάρχει. Στά δέ ακίνητα τό 10% προβλέπεται νά αναληφθεί από τίς τράπεζες μέ παράλληλη υποθήκευση τού ακινήτου.
    Δέν είναι αστείο.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 17/03/2013 00:06:09

  Γιατι η Γερμανια μαζευει πισω το χρυσο της;

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ Ρηνα 17/03/2013 00:26:06

   Αγαπητή Ρήνα, από τις 27 Μαρτίου και πέρα.... περίμενε άγρια γεγονότα.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ **Mara** 17/03/2013 11:28:53

    Μαρα μου, καιρο τωρα τα περιμενω χωρις να ξερω ημερομηνιες, γιατι το εντοπιζεις τοσο κοντα; απο μεσα η απο εξω;

 5. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 17/03/2013 00:17:12

  Για τον ιδιο λογο που ο Σοϊμπλε ηξερε οτι την Τριτη ξαφνικα θα πτωχευε η Κυπρος και ηθελε χθες αμεση συμφωνια...

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 17/03/2013 00:19:23

  +1

  ΥΓ. Κυβερνηση που σε τετοια κατασταση κανει αφορολογητες τις βουλευτικες αποζημιωσεις κατα 65%, μην περιμενετε δομικες αλλαγες στην ΔΔ και τη Δικαιοσυνη...

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 17/03/2013 16:45:00

   Συμφωνώ απόλυτα φοιτητή

 7. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 17/03/2013 01:41:29

  κ. Χοτζα μου
  Τα ορφανα ενιοτε αποκτουν οικογενεια και
  γινονται πλεον επικινδυνα για την βιωσιμοτητα της Τρικομματικης.
  Οποτε ποιος θα απαλλαγει απο ποιον δεν ειναι ευκολα προβλεψιμο.
  Αλλωστε μονον καποιος αφελης πολιτικα θα εβαζε τετοιες ωρες
  θεμα ανασχηματισμου.
  Σε οτι δε αφορα την συμμετοχη των Ρωσων στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
  μετα απο τις χθεσινοβραδυνες εξελιξεις μην την θεωρειτε δεδομενη.
  Αλλωστε ανα την υφηλιο υπαρχουν πολλα πλυντηρια με καλυτερες
  αποδοσεις.
  Τωρα στο οτι για εμας δεν υπαρχει κινδυνος μεταδοσης απο την κριση της Κυπρου μαλον σαν ευχη το εκλαμβανω και οχι σαν θεση.

 8. Κώστας avatar
  Κώστας 17/03/2013 02:05:18

  Όταν η Κύπρος πάσχει η Ελλάδα σεν είναι αλώβητη, τενεκέδες ξεγάνωτοι, εεε! τενεκέδες!

 9. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 17/03/2013 09:47:48

  Αφού εγινε μια φορά θα ξαναγίνει.Και όσο η Κρίση μεγαλώνει οι επόμενες χώρες θα βρίσκονται αντιμετωπες με ριζοσπαστικότερα μέτρα

 10. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 17/03/2013 09:54:29

  Σιγά μην είχε δίκιο. Απλώς κανείς δεν τολμά να πάρει τον αντίθετο δρόμο και να φωταγωγήσει την προδοσία του.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Queen For The Black Side 17/03/2013 11:23:11

   Πολυ σωστα βασιλισσα, ΚΑΝΕΙΣ...

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/03/2013 10:53:31

  Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι η Ελλάδα "απέφυγε" τη μοίρα τής Κύπρου και όχι ότι η δήμευση κυπριακών περιουσιών από την ΕΕ αποτελεί προηγούμενο για αντίστοιχη δήμευση στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

 12. Αντώνης avatar
  Αντώνης 18/03/2013 10:54:08

  Εχει αρχίσει η διάλυση της Ευρωπαικής Ένωσης και η ίδρυση της Γερμανικής Ευρώπης.Εγώ διαλέγω την Αμερικανική ασπίδα.Ξέρετε η Γερμανία (4ο Ραιχ) κερδίζει κάποιες μάχες αλλά χάνει πάντα τον πόλεμο.Οι σύμμαχοι τώρα είναι ΗΠΑ,ΚΙΝΑ,ΡΩΣΙΑ και απέναντι τους και επιτιθέμενη η Βόρεια Ευρώπη Γερμανία Φινλανδία Αυστρία Ολλανδία).Σας Θυμίζει τίποτα (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος).Ας μην είμαστε με τους χαμένους.Τους Μερκελιστές της Συγκυβέρνησης θα τους τελειώσουμε σύντομα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.